Όσο και να το «τρενάρεις»…

Posted on 28 Νοεμβρίου, 2011 2:24 μμ από

0


[Αναδημοσίευση]

από enet.gr

Απόβλητοι οι διαδηλωτές

Προς τον τερματικό σταθμό στο Ντάνενμπεργκ κατευθυνόταν χθες η αμαξοστοιχία που μετέφερε πίσω στη Γερμανία πυρηνικά απόβλητα επεξεργασμένα στη Γαλλία, έπειτα από ένα περιπετειώδες ταξίδι με διαδηλώσεις, συγκρούσεις ακτιβιστών και αστυνομίας, συλλήψεις και πάσης φύσεως διαμαρτυρίες.

Η πιο μαζική ίσως κινητοποίηση ήταν η καθιστική διαμαρτυρία 5.000 ακτιβιστών (3.500 χιλιάδων κατά την αστυνομία) οι οποίοι κατέλαβαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή τη σιδηροδρομική γραμμή έξω από το Ντάνενμπεργκ. Η αστυνομία ξεκίνησε την απομάκρυνσή τους χθες τα ξημερώματα, σε συνθήκες σχετικής ηρεμίας, συλλαμβάνοντας και κρατώντας για λίγες ώρες 1.300 διαδηλωτές.

Είχαν προηγηθεί διάφορες άλλες κινητοποιήσεις στη διάρκεια της διαδρομής του «ραδιενεργού τρένου» με τους ακτιβιστές να μιλούν για 150 τραυματίες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί τις προηγούμενες μέρες και στη γαλλική πλευρά.

Η μεταφορά των επεξεργασμένων πυρηνικών αποβλήτων στην τοποθεσία προσωρινής αποθήκευσής τους στο Γκόρλεμπεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τη βοήθεια φορτηγών. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι το παλαιό αλατωρυχείο στο Γκόρλεμπεν δεν αποτελεί ασφαλή τοποθεσία ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

(Γαλλικό-Ασ. Πρες)
========
Short Link: http://wp.me/p1pa1c-eAZ
koula, the trell…
===========
Εξηγούμαι: ήταν επιλογή μου να γίνει ποστ, χωρίς το ίδιο το άρθρο να περιέχει φοβερά στοιχεία ή ανάλυση περί πυρηνικών αποβλήτων κλπ… πολύ απλά, γιατί ακόμα και αν δεν το βλέπεις, αφοσιωμένος στα πιο κοντινά σου προβλήματα (λογικό κι αναμενόμενο), «το τρένο περνάει».
===========
Όσο και να το «τρενάρεις»… αναγκαστικά κάτι πρέπει να κάνεις με τα απόβλητα που (ήδη) παράχθηκαν στα πυρηνικά σου εργοστάσια κι ας μην τα βλέπεις κι ας μην τα φέρνουν στην περιοχή σου… και ΔΕΝ είναι παίξε-γέλασε η διαχείριση και απόθεση των πυρηνικών αποβλήτων, ούτε και εύκολη-ακίνδυνη η μετακίνησή τους εντός χώρας στην οποία παράχθηκαν ή εκτός αυτής και συνακόλουθα και η απόθεσή τους εντός χώρας που παράχθηκαν ή εκτός αυτής, επίσης…