Νέα δεδομένα μεταξύ Χαμάς και Φατάχ

Posted on 27 Νοεμβρίου, 2011 7:12 μμ από

5


Η συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Φατάχ που επήλθε στο Κάιρο την περασμένη Πέμπτη προκάλεσε εκνευρισμό στο Ισραήλ με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Οφίρ Γκέντελμαν, να δηλώνει μέσω Τουίτερ πως η Παλαιστίνη είναι χαμένη μετά τη νέα συμφωνία. Στη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, μεταξύ του εξόριστου πολιτικού αρχηγού Χαλέντ Μασάλ (Χαμάςحركة حماس, ακρωνύμιο του حركة المقاومة الاسلامية ή Harakat al-Muqāwama al-Islāmiyya ή «Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης») και του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς (Φατάχ, ακρωνύμιο του حركة التحرير الوطني الفلسطيني‎ arakat at-Taḥrīr al-waṭanī al-Filasṭīnī ή εθνικό απελευθερωτικό κίνημα για την Παλαιστίνη) αποφασίστηκε η συνεργασία των δύο πολιτικών δυνάμεων, σε μια περίοδο που η Παλαιστίνη πιέζει την παγκόσμια πολιτική κοινότητα να αναγνωριστεί ως κράτος. Πρόκειται για τη συνέχεια της συμφωνίας της 3ης Μαΐου, ύστερα από την υπογραφή των δυο δυνάμεων προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης, που είχε υπογραφεί πάλι στο Κάιρο, η συμφωνία αυτή ωστόσο δεν προχώρησε όσο αναμενόταν, καθώς υπήρχαν διαφωνίες για το πρόσωπο στην πρωθυπουργία της παλαιστινιακής αρχής. Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια (υποστηριζόμενος της Χαμάς) υπενθυμίζεται ότι είχε αποπεμφθεί από τον πρόεδρο Αμπάς το 2007 με αποτέλεσμα η δικαιοδοσία του να έχει περιοριστεί στη λωρίδα της Γάζας. Στη Δυτική Όχθη την πρωθυπουργία κατέχει ο εκλεκτός του Αμπάς, Σαλάμ Φαγιάντ.

Στις δίωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ Μασάλ και Αμπάς συζητήθηκαν πέντε σημεία κομβικής σημασίας. Πρόκειται για την επιθυμία των δύο για μεταρρυθμίσεις σε πολιτικό επίπεδο και αφορούν:

α) τη μεταρρύθμιση της PLO, οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να προσχωρήσουν σ΄αυτήν η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις

β) τη μεταρρύθμιση για την αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας

γ) μια δεσμευτική ημερομηνία για εκλογές εντός του 2012

δ) την ειλικρινή συμφιλίωση μεταξύ των μελών των οργανώσεων Χαμάς και Φατάχ

ε) μια κοινή στρατηγική για την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους

Παραμένει, ωστόσο σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Maan, η διαφωνία μεταξύ των παλαιστινιακών εταίρων μετά από την επίτευξη ενός κοινού πολιτικού προγράμματος, καθώς η Χαμάς επιθυμεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ενότητας, χωρίς να υποχρεούται να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ ούτε τις ειρηνευτικές συνθήκες και στην αποκήρυξη του ένοπλου αγώνα των Παλαιστινίων.

Μουσουλμανική αδελφότητα και Χαμάς

Η υποστήριξη που απολαμβάνει η Χαμάς από την μουσουλμανική αδελφότητα είναι ένα ερώτημα που προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει η αδελφότητα για παράδειγμα στην Αίγυπτο. Για τον λόγο αυτό ο Γερμανός υπεξ Βεστερβέλλε βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με στελέχη της αδελφότητας στην Αίγυπτο, παρόλο που ίδιος μιλάει για κόκκινες γραμμές και υπογραμμίζει την ανάγκη για παραίτηση από την ένοπλη βία και το σεβασμό προς τη Δημοκρατία.

Ένα περίεργο περιστατικό (αντιγραφή από Wikipedia)

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1997 ο Μασάλ υπήρξε στόχος μιας δολοφονικής απόπειρας της ισραηλινής Μοσάντ υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ,  Νετανιάχου. Δέκα πράκτορες της Μοσάντ με καναδικά διαβατήρια μπήκαν στην Ιορδανία, όπου έμενε ο Μασάλ και του έκαναν ένεση με μια τοξική ουσία. Την εποχή της δολονοφικής απόπειρας ο Μασάλ θεωρείτο επικεφαλής του ιορδανικού τμήματος της Χαμάς. Οι ιορδανικές αρχές ανακάλυψαν την απόπειρα δολοφονίας και συνέλαβαν δύο από τους πράκτορες της Μοσάντ. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Χουσεϊν, απαίτησε από τον Βενιαμίν Νετανιάχου να παραδώσει το αντίδοτο του δηλητηρίου, και αρχικά ο Νετανιάχου αρνήθηκε. Καθώς το περιστατικό έπαιρνε μεγαλύτερη πολιτική διάσταση, όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον παρενέβη και ανάγκασε τον Νετανιάχου να παραδώσει το αντίδοτο. Το περιστατικό αυτό έκανε τον Κλίντον να πει για τον Νετανιάχου «Δεν μπορώ να αντιμετωπίσω αυτόν τον άνθρωπο. Είναι απίθανος» .
Οι ιορδανικές αρχές αργότερα απελευθέρωσαν τους πράκτορες της Μοσάντ σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του σεϊχη Αχμέτ Γιασίν, ιδρυτή και «πνευματικού ηγέτη» της Χαμάς, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ισραηλινή φυλακή. Τον Αύγουστο του 1999, πιθανώς λόγω πίεσης από την κυβέρνηση Κλίντον, η ιορδανική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Μασάλ, εν όψει επίσκεψης στη χώρα της τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Πηγές:
Wikipedia
Die Zeit
Handelsblatt

Shortlink:
http://wp.me/p1pa1c-eAm