Αίγυπτος: «προεκλογικά»…

Posted on 27 Νοεμβρίου, 2011 2:41 μμ από

10


Μεταφράζει η koula

από το Al Jazeera

Ο Ελ Μπαραντέι “πρόθυμος” να ηγηθεί κυβέρνησης στην Αίγυπτο

 

Ο πρώην επικεφαλής στον “φύλακα” των Ην. Εθνών για τα πυρηνικά (δηλ. στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας) λέει ότι προτίθεται να παραιτηθεί της προσφοράς για την Προεδρία, υπέρ της θέσης μεταβατικού Πρωθυπουργού.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προεδρικός φέρελπις υποψήφιος στην Αίγυπτο και ηγετική πολιτική φυσιογνωμία στη χώρα, είπε ότι θα παραιτηθεί της προσφοράς του να τεθεί επικεφαλής του κράτους, αν οι στρατιωτικοί κυβερνώντες της χώρας τού επιτρέψουν να γίνει μεταβατικός πρωθυπουργός, δήλωσε το γραφείο του.

Ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος το Σάββατο συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ότι ήταν “έτοιμος να αποκηρύξει την ιδέα του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, αν επίσημα του ζητηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση”.

Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο απαιτώντας να παραιτηθεί της εξουσίας ο Στρατός, επανειλημμένως έχουν προτείνει τον Ελ Μπαραντέι – έναν πρώην επικεφαλής του “φύλακα” των Ην. Εθνών για τα πυρηνικά – για να ηγηθεί της μετάβασης σε δημοκρατική κυβέρνηση.

Ο Ελ Μπαραντέι είπε ότι ήταν “πρόθυμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νεολαίας της επανάστασης και των πολιτικών δυνάμεων που ζητούν μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας η οποία (να) αντιπροσωπεύει όλες τις εθνικές δυνάμεις».

Η δήλωσή του έρχεται εν μέσω πολιτικής αναστάτωσης, με τα συλλαλητήρια κατά των στρατιωτικών να απειλούν να επισκιάσουν τις βουλευτικές εκλογές της Δευτέρας, τις πρώτες από την εκτόπιση του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο.

Οι διαδηλωτές ορκίστηκαν να μη φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ έως ότου οι στρατηγοί παραιτηθούν υπέρ ενός πολιτικού προεδρικού συμβουλίου.

Βία ξέσπασε το Σάββατο, όταν οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την βουλή και υπουργικά κτίρια, για να διαδηλώσουν κατά του διορισμού του Καμάλ ελ-Γκανζούρι ως Πρωθυπουργό.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τον Άχμεντ Σάγιεντ Σόρουρ (διαδηλωτή), τον πάτησε ένα αστυνομικό όχημα. Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Σόρουρ και είπε ότι πρόκειται για ατύχημα. Ωστόσο, το Υπουργείο επίσης είπε, ότι οι διαδηλωτές εν μέρει ευθύνονται για τις ρίψεις μολότοφ σε εξοπλισμένα αστυνομικά οχήματα.

Κάλεσμα σε διαμαρτυρίες

Πολιτικοί ακτιβιστές ανακοίνωσαν κάλεσμα για άλλη μια μαζική διαμαρτυρία την Κυριακή (σ.μ. σήμερα) για να εκφραστεί η απόρριψή τους όσον αφορά στον διορισμό του Γκανζούρι, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός του Μουμπάρακ και τον οποίο διορισμό έκανε ο Στρατός.

Επίσης, θέλουν την δίκη αυτών που θα βρεθούν υπεύθυνοι για τους θανάτους τουλάχιστον 42 ανθρώπων από την έναρξη των συγκρούσεων στις 19 Νοεμβρίου, σε μια βδομάδα θανατηφόρων αντιπαραθέσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας και την πλήρη αναμόρφωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη την Αίγυπτο στην πρόσφατη αναταραχή.

Οι στρατιωτικοί κυβερνώντες της Αιγύπτου συναντήθηκαν χωριστά με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και τον Άμρ Μούσα, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Κατόπιν των συναντήσεων και οι δύο εξέδωσαν ανακοίνωση τονίζοντας ότι οι εκλογές στην Αίγυπτο θα πρέπει να διεξαχθούν στην ώρα τους.

Δύο ημέρες ψηφοφορίας, από την Δευτέρα, θα λάβουν χώρα στις κύριες πόλεις του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας αλλά και των Φάγιεμ, Λούξορ, Πόρτ-Σάιντ, Νταμιέτα, Κάφρ-ελ-Σέικχ και της επαρχίας της Ερυθράς Θάλασσας. Ακολουθούν (οι ψηφοφορίες σε) άλλες πόλεις και περιοχές στις 12 Δεκεμβρίου και στις 3 Ιανουαρίου.

Οι στρατιωτικοί έχουν απορρίψει εκκλήσεις για άμεση παραίτηση, λέγοντας ότι η αξίωσή τους να είναι στην εξουσία στηρίζεται στη θερμή υποδοχή που δόθηκε στα στρατεύματα που ανέλαβαν τους δρόμους από την αναξιόπιστη αστυνομία, νωρίς κατά την εξέγερση κατά του Μουμπάρακ, καθώς και στη συντριπτική έγκριση των συνταγματικών τροποποιήσεων, τις οποίες πρότειναν στο δημοψήφισμα του Μαρτίου.

Μια έρευνα για την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στους στρατιωτικούς, που διεξήχθη για το Αλ Τζαζίρα από την Vote Compass, έδειξε μια απότομη μείωση από τον Ιανουάριο που ξέσπασαν στη χώρα οι διαμαρτυρίες, αλλά επίσης πρότεινε ότι πολλοί Αιγύπτιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Στρατός είναι μια πηγή σταθερότητας.

Οι επικριτές λένε ότι ο Στρατός έχει καταφύγει στις κατασταλτικές μεθόδους του καθεστώτος του Μουμπάρακ, φυλακίζοντας διαφωνούντες και εξαπολύοντας φονική βία πάνω σε διαδηλωτές.

============

Στο βίντεο http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2011/11/201111268431165617.html ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, Άλαν Φίσερ, αναφέρει:

«Ο κόσμος απαιτεί καλύτερο μέλλον, χωρίς να είναι πολύ σίγουρος για το πως αυτό θα μοιάζει ή πως θα καταφέρουν να φτάσουν σε αυτό.

Οι συζητήσεις στην πλατεία Ταχρίρ περιλαμβάνουν και τις επερχόμενες εκλογές (προγραμματισμένες για την Δευτέρα 28/11/2011) αλλά δεν πιστεύουν όλοι (στην πλατεία) ότι οι εκλογές θα βοηθήσουν

(στο ρεπορτάζ)

ο πρώτος διαδηλωτής, Sameer Hassan, λέει: δε θα κάνουμε εκλογές, δε θα δεχτούμε καμιά κυβέρνηση εκτός από αυτήν που θα επιλεχθεί από την πλατεία Ταχρίρ.

Η ακτιβίστρια Hanan Abdullah λέει: είναι η πιο αιματηρή περίοδος στην Αίγυπτο, τους τελευταίους 9 μήνες όλα ήταν χαοτικά και γεμάτο συμμορίες, θέλουμε τη νεολαία, θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, αν ο κόσμος παραμείνει στη θέση του θα κερδίσει αυτό που θέλει, μια νέα κυβέρνηση.

Έχει περάσει μια εβδομάδα από όταν επέστρεψε η επανάσταση στην πλατεία Ταχρίρ, με χιλιάδες κόσμου, εξαγριωμένοι κατά τις στρατιωτικής κυβέρνησης που δεν υλοποίησε την υπόσχεσή της ότι θα παραδώσει την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση μέσα σε 6 μήνες από την εξέγερση του Φεβρουαρίου.

Η αστυνομία προσπάθησε βίαια να καταστείλει τις διαμαρτυρίες στο Κάιρο και αλλού και οι μάχες συνεχίστηκαν για ημέρες. Σε όλη την Αίγυπτο τουλάχιστον 40 σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν.

Ο Στρατός λέει ότι θα διεξάγει προεδρικές εκλογές έως τον Ιούνιο και παραιτήθηκε από κάποιες προτάσεις να κρατήσει ο ίδιος κάποιον έλεγχο, μια πολιτική κηδεμονία επί οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης.

Ο τωρινός πρωθυπουργός, ο Καμάλ ελ-Γκανζούρι υπηρέτησε ως πρωθυπουργός επί Μουμπάρακ συνεπώς είναι ένας διορισμός όχι και τόσο καλοδεχούμενος. Ένας αναλυτής λέει ότι οι επόμενες λίγες ημέρες είναι κρίσιμες.

Shadi Hamid: «Οι εκλογές μας θα είναι ειρηνικές και με τάξη ή πρόκειται να υπάρξει σημαντική βία και χάος και αβεβαιότητα; Γιατί αν αυτό συμβεί, αν υπάρξει βία, τότε αυτό θα μειώσει τη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων.

Στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταχρίρ η ζωή συνεχίζεται κανονικά, η κίνηση στους δρόμους κανονική, τα μαγαζιά ανοιχτά και αυτή την παρατήρηση προσπαθεί να επισημάνει η κυβέρνηση, ότι παρόλο που εδώ στην Ταχρίρ οι άνθρωποι έχουν φωνή, δε μιλούν για την πλειοψηφία στην Αίγυπτο.

Ο Στρατός εδώ, θεωρήθηκε σωτήρας της επανάστασης και  των αλλαγών, αλλά τώρα πολλοί τον βλέπουν σαν το κυριότερο εμπόδιο στον δρόμο μιας νέας, δημοκρατικής Αιγύπτου.»

Ήταν η ανταπόκριση του Άλαν Φίσερ, για το Αλ Τζαζίρα, από το Κάιρο της Αιγύπτου.

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-ezB

koula the trell… 

γαμώ τις προφορές οι Σκωτσέζοι… αλλά δε μπαλεύονται όταν πρέπει να καταλάβεις τι λένε… 🙂

(μάλλον Σκωτσέζος ο Άλαν…)

ΥΓ αν εντοπίσετε λάθη στη μετάφραση, παρακαλείστε να το πείτε σε σχόλιο… μερσί!

edit: ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ -> http://wp.me/p1pa1c-eEz