Αίγυπτος: Πεδίο μάχης το Κάιρο

Posted on 24 Νοεμβρίου, 2011 1:32 μμ από

18


[Αναδημοσίευση]

από το enet.gr 

Συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι ταραχές στην Αίγυπτο καθώς οι διαδηλωτές εντείνουν τις πιέσεις τους για παραίτηση της στρατιωτικής ηγεσίας. Συγκρούσεις σημειώνονται όχι μόνο στο Κάιρο αλλά και στην Αλεξάνδρεια, την Ισμαηλία και στη Διώρυγα του Σουέζ.

Οι νεκροί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ανέρχονται σε τουλάχιστον 35 και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Την ίδια ώρα ο στρατός ζήτησε συγνώμη για τους νεκρούς κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στη σελίδα του στο Facebook, «εκφράζει τη λύπη του και ζητεί βαθιά συγγνώμη για το θάνατο ως μαρτύρων πιστών τέκνων της Αιγύπτου κατά τα πρόσφατα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ».

Εν τω μεταξύ οι  συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών επικεντρώνονται έξω από το υπουργείο Εσωτερικών που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Υπήρξαν αναφορές για ήχους πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών είπαν ότι επρόκειτο για ήχους από τη ρίψη δακρυγόνων.

Μέχρι στιγμής οι διαδηλωτές έχουν απορρίψει την πρόταση του στρατιωτικού συμβουλίου για επίσπευση των διαδικασιών μετάβασης των εξουσιών σε πολιτική ηγεσία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως τα επεισόδια θα επισκιάσουν τις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα.

Χθες ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι υποσχέθηκε οι προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν έως το τέλος του Ιουνίου, δηλαδή έξι μήνες νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένες. Όμως όπως φαίνεται η κίνηση αυτή δεν εξομάλυνε την κατάσταση. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Ορισμένοι Αιγύπτιοι επιθυμούν οι εκλογές να διεξαχθούν κανονικά,ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει πρώτα ο στρατός να αποχωρήσει από την εξουσία.

Όπως και να έχει η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι εκρηκτική με μάχες στους δρόμους και τις αρχές να κάνουν χρήση δακρυγόνων και σύμφωνα με καταγγελίες χρησιμοποιούνται ακόμη και νευροπαραλυτικά αέρια, σκάγια κυνηγετικών φυσιγγιών, σφαίρες καουτσούκ, ενώ οι αστυνομικοί δέρνουν αλύπητα με γκλομπ όσους διαδηλωτές βρουν στο δρόμο τους.

Επίσης σύμφωνα με το Ρόιτερς που επικαλείται την κρατική τηλεόραση. άνδρες, των οποίων τα στοιχεία δεν είναι γνωστά, πυροβολούν από τις ταράτσες κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Κάποια στιγμή χθες υπήρξε μια σύντομη ανακωχή έπειτα και από τη μεσολάβηση των θρησκευτικών ηγετών, όμως ήταν βραχύβια καθώς σύντομα ξέσπασαν και πάλι συγκρούσεις.

Χθες η επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι καταδίκασε την εκτεταμένη χρήση βίας από τις αιγυπτιακές αρχές και ζήτησε τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής που θα διερευνήσει τους θανάτους μεταξύ των πολιτών.

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-evv

koula, the trell