Αίγυπτος: Διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ – 33 νεκροί (updated)

Posted on 22 Νοεμβρίου, 2011 1:35 πμ από

63


Μετάφραση από την εκπομπή του DemocracyNow! σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, στην πλατεία Ταχρίρ, τις τελευταίες ημέρες.

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 35 ανθρώπους και έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.750 (σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Associated Press).

Το λινκ για το απόσπασμα  της συγκεκριμένης εκπομπής είναι το εξής:

http://www.democracynow.org/2011/11/21/tahrir_square_under_attack_32_egyptians

(Αν βρεθεί χρόνος ίσως υποτιτλιστεί και το βίντεο για διευκόλυνση «όλων» καθώς αξίζει να παρακολουθήσει κανείς και τις εικόνες στο ρεπορτάζ – σε αυτήν την περίπτωση θα βάλω τη λέξη updated στον τίτλο  – στο τέλος του ποστ υπάρχει το βίντεο υποτιτλισμένο)

————

Εκπομπή στο Democracy Now! (21/11/2011) με τίτλο

«Tahrir Square Under Attack:

32 Egyptians Killed, 1,750 Injured in Protests Against Military Rule»

/ Επίθεση στην πλατεία Ταχρίρ: 32 Αιγύπτιοι νεκροί, 1.750 τραυματίες σε διαδηλώσεις κατά του στρατιωτικού νόμου»
AMY GOODMAN: 

Οι μαζικές διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο συνεχίζονται για τρίτη μέρα σε πόλεις σε όλη την χώρα, ζητώντας από τους στρατιωτικούς κυβερνήτες της χώρας να μεταβιβάσουν γρήγορα την εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση, με τις πιο άγριες συγκρούσεις να είναι αυτές που συμβαίνουν στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, όπου χιλιάδες διαδηλωτές μάχονται με τις δυνάμεις ασφαλείας αδιάκοπα από το πρωί του Σαββάτου.

Ο ανταποκριτής του Democracy Now!, Σαρίφ Άμπντελ Κουντούς βρίσκεται εκεί, στο Κάιρο. Έχει καλύψει με ανταποκρίσεις του τις διαμαρτυρίες από όταν αυτές ξεκίνησαν. Ακολουθεί το ρεπορτάζ του.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS: 

Δέκα μήνες μετά την έναρξη της Αιγυπτιακής επανάστασης, η πλατεία Ταχρίρ είναι για άλλη μια φορά το επίκεντρο μιας νέας εξέγερσης στην Αίγυπτο. Χιλιάδες ανθρώπων ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων που ήρθε στην εξουσία μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Για σχεδόν 40 συνεχείς ώρες, οι διαδηλωτές μάχονταν με τις δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο του Καΐρου σε μερικές από τις πιο άγριες οδομαχίες που συνέβησαν από την έναρξη της επανάστασης έως τώρα. Οι διαμαρτυρίες διαδόθηκαν στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και αρκετές άλλες μεγάλες πόλεις. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και παραπάνω από 1.400 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια αυτού που κατέληξε να είναι μια μαζική στάση ενάντια στον στρατιωτικό νόμο.

Η νέα εξέγερση ξεκίνησε στον απόηχο μιας μαζικής διαμαρτυρίας που συνέβη στις 18 Νοέμβριου, για την οποία αρχικά είχαν καλέσει Ισλαμιστικές ομάδες αλλά παραβρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά από όλο το πολιτικό φάσμα. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε 10 ημέρες πριν τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Ταχρίρ την Παρασκευή για να διαδηλώσουν κατά του νόμου του Στρατιωτικού Συμβουλίου και κατά των πρόσφατων κινήσεών του για τον έλεγχο της σύνταξης του συντάγματος και για την εδραίωση της θέσης του στην εξουσία.

Ενώ οι περισσότεροι έφυγαν από την πλατεία όταν έπεσε η νύχτα, μερικές εκατοντάδες παρέμειναν τη νύχτα για μια κατάληψη χωρίς χρονικό όριο. Αλλά νωρίς το επόμενο πρωινό, Κεντρικές Δυνάμεις Ασφαλείας εισέβαλαν στην Ταχρίρ και βίαια διασκόρπισαν αυτούς που είχαν κατασκηνώσει. Δεν πέρασε πολύς χρόνος και κατέφτασαν για αλληλεγγύη εκατοντάδες διαδηλωτές στην Ταχρίρ. Οι μάχες με την αστυνομία γρήγορα κλιμακώθηκαν. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν κατά του πλήθους σφαίρες λαστιχένιες (καουτσούκ) και φαινομενικά ατελείωτες προμήθειες δακρυγόνων.

Αυτός είναι ο Σάντι Μοχάμεντ, ένας καθηγητής γυμνασίου.

SHADY MOHAMMED (καθηγητής γυμνασίου)

Αυτό το αέριο καίει το πρόσωπο. Νιώθεις σα να έχεις δηλητήριο μέσα στο στόμα σου και επηρεάζει το νευρικό σου σύστημα. Το εκτοξεύουν από τις 2 μ.μ. έως τώρα, περίπου 24 ώρες χωρίς παύση.

Προχωράμε μπροστά, έπειτα υποχωρούμε. Δεν ξέρουμε τι θέλουν. Στεκόμουν στη μέση των μαχών. Χτυπήθηκα στο κεφάλι από πέτρα και μου έκαναν τρία ράμματα.

Είμαι ακόμα εδώ και θα μείνω εδώ έως ότου φτάσουμε σε κάποιου είδους λύση.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS: 

Οι οδομαχίες συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση όλη τη νύχτα του Σαββάτου και την επόμενη μέρα. Πολλές εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Πολλοί κατανικήθηκαν από τα δακρυγόνα και κατέρρευσαν. Πολλοί χτυπήθηκαν απευθείας στο πρόσωπο με σφαίρες καουτσούκ.

Ο Μαλέκ Μουσταφά, ένας διάσημος ακτιβιστής, τυφλώθηκε στο δεξί του μάτι, όπως συνέβη και με πολλούς άλλους. Οι διαδηλωτές έστησαν υπαίθρια νοσοκομεία μέσα και γύρω από την πλατεία. Ο Μοχάμεντ Αμπντάλα είναι ένας εθελοντής γιατρός.

MOHAMED ABDULLAH (εθελοντής γιατρός): 

Ακούστε, η αστυνομία εδώ είναι πολύ ανόητη. Δεν έχουν λογική. Σκοτώνουν ανθρώπους. Πυροβολούν με όπλα. Στόχευαν προς εμένα.

Δεν πυροβολούν γύρω από αυτούς, στοχεύουν πάνω σε ανθρώπους. Στοχεύουν και με τις βόμβες αερίου. Δεν τις ρίχνουν τυχαία. Οκ;

Τα ρίχνουν μέσα στο τζαμί, τα ρίχνουν μέσα στο νοσοκομείο. Όταν φτάνουν μέσα στην πλατεία, τα ρίχνουν πάνω μας. Δεν έχουν μυαλό, οκ; Αυτό είναι όλο.

Ήμουν εκεί ακριβώς μπροστά από την αστυνομία, οκ, μεταφέροντας κάποιον ασθενή στην κλινική. Έριξαν βόμβες αερίου. Και τότε ήμουν σα να… χωρίς εμπόδια μεταξύ μας, οκ; Με πυροβόλησαν. Με πέτυχαν έξι μικρές “μπάλες”στο κεφάλι, 2 εδώ και 4 εδώ, οκ;

SHARIF ABDEL KOUDDOUS (δημοσιογράφος): Αυτά ήταν σφαιρίδια;

MOHAMED ABDULLAH: Μπάλες, μικρές μπάλες, οκ;

SHARIF ABDEL KOUDDOUS: Είναι πολύ κοντά στο μάτι σου.

MOHAMED ABDULLAH: Αυτό απαγορεύεται. Είναι απαγορευμένο. ΟΚ;

Και αέρια. Και χρησιμοποιούν πέτρες και πυροβολούν με όπλα και αέριο. ΟΚ;

SHARIF ABDEL KOUDDOUS: Και μπορείς να περιγράψεις την επίδραση του αερίου στους ανθρώπους;

MOHAMED ABDULLAH: Το αέριο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ζαλάδα και δε μπορούν να πάρουν ανάσα και νιώθουν τάση για εμετό. Οκ; Δε μπορούν να ανοίξουν τα μάτια τους, δάκρυα και σάλια. Σα να καταστρέφει τους ανθρώπους μέσα σε πέντε λεπτά. Δε μπορούν… Δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Οκ; Δε μπορούν να τρέξουν. Δε μπορούν να κινηθούν. Μερικοί άνθρωποι πέφτουν σε κώμα.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS: Συνθήματα κατά του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων και του Αρχιστράτηγου Χουσεΐν Ταντάουι, τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας, γέμισαν την πλατεία. Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι δε θα φύγουν μέχρι να δουν αλλαγή.

NASSER ABDUL HADI:

Το όνομά μου είναι Νάσερ Άμπνταλ Χάντι. Είμαι εδώ επειδή νιώθουμε σα να μην είχαμε επανάσταση καθόλου. Τα αιτήματά μας στην αρχή της επανάστασης ήταν ελευθερία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν έχουμε δει κοινωνική δικαιοσύνη. Είχαμε ένα καθεστώς που έμοιαζε με αυτό το κτίριο εδώ. Το κτίριο είναι 10 ορόφων. Ξεφορτωθήκαμε τους δύο ορόφους, αλλά υπάρχουν ακόμα 8 όροφοι που δε μπορούμε να ξεφορτωθούμε. Είναι καλά “χτισμένοι”. Αυτοί ακριβώς είναι που καταστρέφουν τη χώρα δεξιά και αριστερά.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS: Ο Μουστάφα Σάντεκ είναι ένας 17χρονος διαδηλωτής που πήρε μέρος στην επανάσταση στις 25 Ιανουαρίου και ήταν ένας από τους χιλιάδες νεαρούς άνδρες που πλημμύρισαν για άλλη μια φορά την πλατεία Ταχρίρ.

MUSTAFA SADEQ (17χρονος διαδηλωτής)Ήρθα εδώ χθες το βράδυ, επειδή πήγαινα… ήμουν στο TEDxYouth στο Κάιρο. Και τότε άκουσα για το τι συνέβαινε, οπότε ήρθα κατευθείαν. Πήγα σπίτι, έπειτα περίμενα να επιστρέψουν οι γονείς μου, ώστε να μπορούν να έρθουν. Και ενέκριναν και ήρθαν και εκείνοι μαζί μου. Και οι τρεις μας πήγαμε… ήρθαμε εδώ.

Συναντήσαμε πολλούς ανθρώπους που ήταν πολύ τραυματισμένοι – φίλοι μας, συγγενείς μας, που ήταν τραυματισμένοι. Και πήγα στην πρώτη γραμμή. Είδα τι συνέβαινε. Άνθρωποι… ήταν απαίσιο. Το αέριο CS είναι τρομερό. Είναι πιο άσχημα από ποτέ. Είναι το χειρότερο από όλα, ναι.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS: Τι άλλου είδους όπλα χρησιμοποιούν;

MUSTAFA SADEQ: Χρησιμοποιούν τις σφαίρες καουτσούκ και το άλλο είδος σφαιρών που, είναι σα να βγάζει λάμψη στον αέρα. Και ναι, τραυματίζουν πολλούς ανθρώπους. Γνωρίζετε τον Μάλεκ Μουστάφα, τον ακτιβιστή; Έχασε το μάτι του.

Αρκετοί άλλοι άνθρωποι έχασαν τα μάτια τους. Και πραγματικά, οι επαναστάτες που τραυματίστηκαν στις 25 Ιανουαρίου, επίσης και αυτοί τραυματίστηκαν, όπως ήταν ένας τύπος που είχε χάσει το ένα του μάτι και έχασε και το άλλο του μάτι χθες. Έτσι, έχασε και τα δυο του μάτια.

Είναι σημαντικό για οποιονδήποτε να είναι εδώ, επειδή δεν είναι θέμα “Ναι, παλεύουμε με τους μπάτσους!” και τέτοια. Είναι θέμα ανακατασκευής της χώρας από το μηδέν, είναι θέμα ενός καθαρού ξεκινήματος. Και έχεις αυτό τον κόκκο μαυρίλας, κακού, που είναι ακόμα εδώ, οπότε πρέπει εμείς να το εξολοθρεύσουμε. Έτσι, όλοι θα πρέπει να είναι παρόντες εδώ.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS: Μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, οι συγκρούσεις δεν έδειχναν σημάδια υποχώρησης. Γύρω στις 5.30′ μ.μ. η αστυνομία και ο στρατός ξεκίνησαν μια συντονισμένη και βάναυση επίθεση για να ανακαταλάβουν την πλατεία.

Εισέβαλαν με αστυνομικά οχήματα και μεγάλες ρίψεις (βολέ) δακρυγόνων. Ο ήχος από πυροβολισμούς γέμισε τον αέρα. Οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς τις παράπλευρες οδούς. Πτώματα αφέθηκαν να κείτονται στο έδαφος. Σε καταγεγραμμένο υλικό που προκαλεί ταραχή, ένα ακίνητο σώμα σύρεται από τις δυνάμεις ασφαλείας μερικά μέτρα ως την άκρη του δρόμου και αφήνεται ανάμεσα σε ένα σωρό από σκουπίδια. Άλλα σώματα κείτονται ακίνητα σε κοντινό πεζοδρόμιο.

Μετά την ανεξήγητη υποχώρηση της αστυνομίας και του στρατού, οι διαδηλωτές προκλητικά επέστρεψαν πάλι στην πλατεία. Οι σκηνές τους είχαν πυρποληθεί. Στο υπαίθριο νοσοκομείο μια χαοτική σκηνή εκτυλισσόταν, με τους νεκρούς και τους τραυματισμένους να μεταφέρονται εκεί κατά κύματα, πολλοί από αυτούς νεαρά αγόρια.

Μέχρι την δύση του ήλιου, χιλιάδες είχαν γεμίσει την πλατεία ξανά με δυνατά συνθήματα/τραγούδια κατά του στρατιωτικού συμβουλίου. Ασθενοφόρα “τσαλαβουτούσαν” μέσα στο πλήθος, μεταφέροντας τους πληγωμένους σε κοντινά νοσοκομεία.

Η έκβαση των συγκρούσεων παραμένει ασαφής, αλλά η Αίγυπτος γίνεται μάρτυρας αυτού που από όσο φαίνεται είναι μια ανανεωμένη εξέγερση.

Για το Democracy Now!, είμαι ο Σαρίφ Άμπντελ Κουντούς, με την Τζάκι Σούχεν, στο Κάιρο της Αιγύπτου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Κρεσίντα Τρού και τον Πιέρ Σιούφι.

AMY GOODMAN: 

Αυτή η ενημέρωση ήρθε, κατόπιν της ανταπόκρισης του Σαρίφ. Το Associated Press αναφέρει ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στην Αίγυπτο οι νεκροί είναι τουλάχιστον 35 και πάνω από 1.750 οι τραυματίες.

Η ανταπόκριση του Σαρίφ από την Αίγυπτο καθίσταται δυνατή εν μέρει χάρη στο Κέντρο Πούλιτζερ (για τις Ανταποκρίσεις Κρίσεων).

—-(τέλος μετάφρασης)—-

Το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους: 

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-epR

koula, the trell

ΥΓ προφανώς, αν εντοπίσετε κάποιο λάθος, παρακαλείστε να το πείτε σε σχόλιο.

Επόμενη ανταπόκριση στο DemocracyNow! για το θέμα: http://wp.me/p1pa1c-erX