Κάτω τα χέρια σας από το πάρκο Δρακόπουλου

Posted on 21 Νοεμβρίου, 2011 7:51 μμ από

10


Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε τυχαία ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προχωράει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για να πουλήσει 143 ακίνητα ιδιοκτησίας “του”, μεταξύ αυτών και το σύνολο του Κτήματος Δρακόπουλου. Η διαδικασία ανατέθηκε στη Real Estate εταιρεία Δανός, είναι κατεπείγουσα και έχει προθεσμία υποβολής προσφορών την Παρασκευή 18/11 στις 16:00. Στη λίστα ακινήτων προς πώληση περιλαμβάνεται, όπως διαπιστώσαμε, στις θέσεις 73-81, το σύνολο των 9 στρεμμάτων του κτήματος, καθώς και το σύνολο των διατηρητέων κτισμάτων που βρίσκονται εντός του κτήματος (βίλα, κτίριο γραφείων, κτίριο επί της οδού Πατησίων 356). Το κτήμα και τα κτίσματα (περιγράφονται μάλιστα ως διαμερίσματα) χωρίζονται σε δύο ασαφείς ενότητες με τίμημα 6.825.000 και 3.525.000 € η καθεμία.

Η ενέργεια αυτή του ΕΕΣ είναι τόσο παράνομη όσο και απαράδεκτη και πρέπει να ματαιωθεί. Δεν αναφέρει πουθενά ότι το σύνολο του κτήματος έχει χαρακτηριστεί με το Π.Δ. 573/83 χώρος πρασίνου και τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτό διατηρητέα. Δεν αναφέρει πουθενά ότι οι κάτοικοι έχουμε καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ και στο Διοικητικό Εφετείο για να ακυρώσουμε τις παράνομες πράξεις αποχαρακτηρισμού του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΚΑ, καθώς και της κατεδάφισης του εργοστασίου τον Αύγουστο του 2009. Προσφυγές που εκκρεμούν και πρόσφατα αναβλήθηκε η εκδίκασή τους. Δεν αναφέρει πουθενά ότι ο Δήμος Αθηναίων από το 1985 έχει μετατρέψει σε δημοτικό πάρκο το μεγαλύτερο μέρος του κτήματος, ενώ οι κάτοικοι το Σεπτέμβρη του 2009 ανοίξαμε και μετατρέψαμε σε πάρκο και παιδική χαρά το υπόλοιπο, με πολύ κόπο και προσωπική εργασία. Δε διστάζουν στο πωλητήριο του κτήματος να χρησιμοποιούν φωτογραφίες από την κούνια, την τσουλήθρα, το πηγάδι, τα δέντρα που εμείς φυτέψαμε. Δεν αναφέρουν κουβέντα για το ότι το κληροδότημα Δρακόπουλου σαφώς ορίζει ότι μεταβιβάζεται για κοινωφελείς χρήσεις (και όχι για εμπορικές – κερδοσκοπικές) και ότι υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας και για τις μέχρι σήμερα μεταβιβάσεις. Δεν αναφέρουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει διατηρητέα όλα τα υφιστάμενα κτίρια και υποχρεώνει σε αποκατάστασή τους, ενώ ο ΕΕΣ τα άφηνε να ρημάζουν αν και αποτελούν αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία (από τα πρώτα βιομηχανικά κτίρια στην αθήνα). Και πάνω απ’ όλα δεν αναφέρει πουθενά ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι και ειδικά τα παιδιά έχουν αγκαλιάσει αυτό το πάρκο, που τόσο το έχουμε ανάγκη στα Πατήσια, και δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε να τσιμεντοποιηθεί.

Έστω αυτή την ύστατη στιγμή καλούμε το συμβούλιο του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος, το Δήμο Αθηναίων και τις δημοτικές παρατάξεις να κινηθούν, ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα. Είναι τεράστιες οι ευθύνες του Δήμου, και δεν τις ξεχνάμε, γιατί με την αδιαφορία του ή προηγούμενες ενέργειές του φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Όμως αυτή τη στιγμή προέχει να διατηρηθεί το πάρκο, να σωθούν τα κτίρια και να αποδοθούν στους κατοίκους για πολιτιστικές χρήσεις.

Καλούμε τους συμπολίτες μας με τον αγώνα τους, όπως στη δεκαετία του ΄80 και από το 2009 έως σήμερα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Όπως τα καταφέραμε τότε, έτσι και τώρα θα νικήσουμε. Προειδοποιούμε, τέλος, τον ΕΕΣ και τους υποψήφιους αγοραστές ότι χάνουν το χρόνο και το χρήμα τους.

Το πάρκο θα μείνει τσιμέντο δε θα γίνει

Επιτροπή Κατοίκων για τη Διάσωση του Κτήματος Δρακόπουλου

http://www.epitropiktimadrakopoulou.blogspot.com/

EpitropiKtimaDrakopoulou@gmail.com

http://wp.me/p1pa1c-epd

loophole