17 Νοεμβρίου: επέτειος και για το Occupy Wall Street

Posted on 18 Νοεμβρίου, 2011 2:38 πμ από

8


Με αφορμή τη συμπλήρωση δυο μηνών απο την κατάληψη του Zuccotti Park, οι διαδηλωτές του Occupy Wall Street ξεχύθηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με προορισμό το χρηματιστήριο, αποσκοπώντας να μπλοκάρουν τη γύρω περιοχή πριν τις 9:30 το πρωι καθώς και να διαδηλώσουν σε 16 σταθμούς του μετρό ταυτόχρονα. Αναμένοντας τη συμμετοχή χιλιάδων (καθώς πυροδότησε αντιδράσεις η βίαιη εκκένωση του καταυλισμού απο το πάρκο λίγες ημέρες πρίν) η αστυνομική παρουσία ήταν ισχυρή, συνοδευόμενη απο 4 ελικόπτερα που πετούσαν απο πάνω, στο ρόλο του «μεγάλου αδελφού». Υπήρχαν εντολές να μην επιτρέπεται σε κόσμο να εισέλθει στη Wall Street, σε περίπτωση που δε διέθετε σχετική ταυτότητα που να πιστοποιεί οτι εργάζεται στην περιοχή. Οι διαδηλωτές παίζοντας τη γάτα και το ποντικι με τους αστυνομικούς κατόρθωσαν να πλησιάσουν κι έμειναν για πολύ λίγη ώρα έξω απο τη Deutche Bank. Έχοντας ήδη διαχυθεί στα στενά, μπορεί τελικά να μην εμπόδισαν τη λειτουργία του χρηματιστηρίου, σαμποτάρισαν όμως την ομαλή διεξαγωγή της λειτουργίας του κάτω Μανχάταν (μιας και πολλοί καθυστέρησαν στις δουλειές τους) ενώ σημειώθηκαν σποραδικες συλλήψεις και μικροεπεισόδια.

Επιστρέφοντας πίσω στο Zuccotti Park και προκειμένου να μην το ανακαταλάβουν, ξεκίνησαν οι συμπλοκές με τις δυνάμεις καταστολής με τον αριθμό των συλλήψεων να φτάνει τις 200. Κατόπιν των επεισοδείων όπου τραυματίστηκε νεαρός στο κεφάλι, πραγματοποιείται συγκέντρωση στη Union Square, όπου καταφτάνουν 1000 περίπου άτομα για να μεταφερθούν αργότερα στη Foley Square και με τη σύμπραξη σωματείων και περαιτέρω συμμετοχής απο κόσμο να φτάσουν τους 10.000 χιλιάδες και να κάνουν πορεία στη γέφυρα του Brooklyn, τη στιγμή ακριβώς που γράφονται αυτές οι σειρές. Η απόπειρα επίσης να καταληφθεί κτίριο του παν/μιου New School τελικά δεν ευοδώθηκε, ωστόσο πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα κινητοποιήσεις απο 93 παν/μιακά ιδρύματα της χώρας.

Κλικάροντας επίσης πάνω στο χάρτη, μπορείς να εντοπίσεις με ακρίβεια τι, που και πότε έχει συμβεί κατα τη διάρκεια των δίμηνων κινητοποιήσεων του Occupy Wall Street στη Νέα Υόρκη.