Θαυμαστή του πάθους κλίμακα

Posted on 11 Νοεμβρίου, 2011 7:23 μμ από

12


Η θαυμαστή του πάθους κλίμακα*

Η απάτη προϋποθέτει απατεώνες, προϋποθέτει και θύματα. Στο ρόλο των θυμάτων οι πολίτες, όχι από ανάγκη, αλλά, επειδή οι ίδιοι το επέλεξαν. Κι επέλεξαν κυβερνήσεις με απόλυτη συνείδηση πράξεων και  λόγων, που μπορούν να έχουν τέτοιες κυβερνήσεις.  Φτάνοντας πια λίγο πριν την κάθαρση (ποτέ πολιτική) και στην επιλογή υπερκομματικού  πρωθυπουργού σαν τον Παπαδήμο, το πολιτικό σύστημα αναλαμβάνει δράση να υπερασπιστεί τα κεκτημένα, κι όπου κεκτημένα δες μνημόνιο, βάλε τα δικαιώματα που απεμπόλησαν οι εργατοπατέρες, βάλε τα δάνεια που φορτωνόμαστε ως φορολογούμενοι, ώστε οι υπερασπιστές, οι 250 οικογένειες, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας να μπορούν ανεμπόδιστα να αποταμιεύουν στην Ελβετία.

Τα μνημονιακά δάνεια και οι διαδρομές του χρήματος

Πώς μοιράζονται τα δάνεια, ποιες υποχρεώσεις εξυπηρετούνται;

Σύμφωνα με το γράφημα από στοιχεία αμερικάνικης εταιρίας συμβούλων, της TF Market Advisors το 40% εξυπηρετεί διεθνείς τραπεζικούς οίκους και ασφαλιστικούς ομίλους, το 18% πηγαίνει απ΄ευθείας στην ΕΚΤ και το 23% στις ελληνικές τράπεζες. Μόνο το 19% προορίζεται για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Μνημονιακά ανέκδοτα

Τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 3 Οκτώβρη, όταν η τρόικα είχε μπαστακωθεί για πάνω από τρεις εβδομάδες στα ελληνικά υπουργεία και πριν ψηφιστεί η συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, η πολιτική κατάσταση είχε ως εξής: η κυβέρνηση ή θα έπαιρνε τα μέτρα που είχε υποσχεθεί ή δεν θα εκταμιευόταν τότε η 6η δόση (αυτή που μοιάζει μέχρι σήμερα το ζητούμενο), μιας και τα ταμεία του κράτους είχαν χρήματα μέχρι τα μέσα του συγκεκριμένου μήνα, όπως δήλωνε ο επικεφαλής του Eurogroup J.C Juncker. Ω! του θαύματος, όμως, ο υπουργός Οικονομίας Βενιζέλος βρίσκει στα κιτάπια του υπουργείου του την επόμενη μέρα θησαυρό αξίας 1,7 δις ευρώ, προερχόμενο από ένα ομόλογο με την ονομασία TXS, ομόλογο καταχωνιασμένο και σκονισμένο, εμφανώς ξεχασμένο. Περιττό να σχολιάσει κανείς την έκπληξη που ένιωσαν στην τρόικα. Και δώσ΄του δημοσιεύματα το γερμανικό portal, der Spiegel, με τον ανταποκριτή του, Φέρυ Μπατζόγλου, να αποδίδει στην ελληνική κυβέρνηση έλλειψη συνεργασίας με την τρόικα και να καταλογίζει στον υπουργό σκοπιμότητα πίσω απ΄αυτήν την κίνηση. Έκτοτε η εμπιστοσύνη των ανθρώπων της τρόικα κλονίστηκε απέναντι στην κυβέρνηση του ΓΑΠ.

Basler Zeitung: 370 δις ευρώ οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

Δεν είναι ωστόσο μόνο το ομόλογο TXS ένα από τα ανέκδοτα των τελευταίων μηνών. Πολύ πριν απ΄αυτό, το καλοκαίρι των αγανακτισμένων με το μεσοπρόθεσμο να έχει ψηφιστεί τις 29 του Ιούνη και πριν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου , η ελβετική εφημερίδα Basler Zeitung επιβεβαιώνει σε ρεπορτάζ της επικαλούμενη έκθεση με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (BNS), πως είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009 υπάρχει αύξηση στις τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων, το δε 2010 οι καταθέσεις σχεδόν έχουν διπλασιαστεί με το ποσό των καταθέσεων να αγγίζει τα 370 δισεκατομύρια ευρώ.

Πάθος είναι και το ψέμα, αλλά αυτό το γνωρίζει ο κύριος Παπαδήμoς.
Λεφτά υπήρχαν, για τους άλλους.

Από το γερμανικό δίκτυο,
πηγές:
http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2011/11/31207/
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,790263,00.html
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/auszahlung-der-naechsten-kredittranche-verschoben-griechenlands-ploetzliche-geldreserve-irritiert-die-analysten-1.1155160
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,789861,00.html
http://bazonline.ch/wirtschaft/unternehmen-und-konjunktur/Die-Krise-treibt-die-Griechen-in-die-Schweiz/story/25790345

*
Από το διήγημα του Βιζυηνού «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας»

sh. link: http://wp.me/p1pa1c-e9L