Αθήνα, Wikileaks και Βερολίνο

Posted on 10 Νοεμβρίου, 2011 12:22 πμ από

6


Wikileaks, έγγραφο για την γερμανική κυβέρνηση. Άγνοια και κίνδυνος για το ευρώ

Δημοσιευμένο στη γερμανική εφημερίδα Welt.de

Άγνοια και μια ενδιαφέρουσα πολιτική αντίληψη επέδειξε η γερμανική κυβέρνηση, όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση ήταν ευχαριστημένη, επειδή μπορούσε να αποκρύψει την αλήθεια από τον γερμανικό λαό.

Για το Wikileaks λέει ο αρθρογράφος ότι θα μπορούσε να σκεφτεί ο καθένας ό,τι θέλει, ωστόσο η δημοσίευση εγγράφου στον ιστότοπό του, όπου αναφέρονται τα παραπάνω εγγράφως, με αποστολέα την αμερικάνικη πρεσβεία στο Βερολίνο και παραλήπτη την Ουάσινγκτον, φωτίζει με ιδιαίτερο τρόπο τη γερμανική στάση πάνω στην ελληνική κρίση. Για την ακρίβεια στο έγγραφο αποκαλύπτεται η τρομακτική άγνοια και η ελλιπέστατη εκτίμηση της γερμανικής πλευράς, καθώς και την πολιτική τους αντίληψη.

Σύμφωνα με το έγγραφο πρόκειται για το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ του πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο Philipp D. Murphy, των συνεργατών του και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς και ειδικών επί οικονομικών θεμάτων ύστερα από επαφές του ιδίου στη Γερμανία. Ο ίδιος ο Murphy είναι ειδικός επί των οικονομικών, απόφοιτος του Harvard, επί 23 χρόνια στις υπηρεσίες της Goldman Sachs με έδρα την Νέα Υόρκη. Δούλεψε, επίσης, στην Νέα Υόρκη, τη Φρανκφούρτη, το Χονγκ Κονγκ, διετέλεσε επιπλέον Senior Director στα κεντρικά της επενδυτικής τράπεζας στην Νέα Υόρκη.

Απόκρυψη πληροφοριών από το γερμανικό λαό

Όλες οι πληροφορίες και το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο πρέσβης προέκυψαν από τις συνόδους της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2010,τότε που η ελληνική κρίση ήταν οξυμμένη. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε ξεκάθαρα να λάβει σοβαρά υπόψη της την κατάσταση, ώστε να πληροφορήσει επαρκώς τους πολίτες της. Σε κάθε περίπτωση το περιεχόμενο του εγγράφου επιβεβαιώνουν τα όσα ακολούθησαν.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ συζητιόταν η κατάσταση στην Ελλάδα ανοιχτά από μέλη της γερμ. κυβέρνησης, όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, μόνο που καθυστερούσαν να ενημερώσουν τον λαό για τη διαφαινόμενη καταστροφή όσο αυτό ήταν δυνατό. Το κείμενο των διπλωματών αναφέρει συγκεκριμένα: «Κανείς τους δεν επέδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό να ενημερώσει τους Γερμανούς φορολογούμενους, οι οποίοι ήταν ήδη αρκετά προβληματισμένοι για το χρέος της χώρας τους, και να τους πει ότι  πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα ενός άλλου λαού για την ανεύθυνη στάση του

Ένας συνεργάτης του γερμανικού υπουργείου οικονομικών δήλωνε σε υπαλλήλους της πρεσβείας ότι Γερμανοί πολίτες είναι αηδιασμένοι από την κατάσταση στην Ελλάδα, κατά συνέπεια η γερμανική κυβέρνηση ήταν χαρούμενη, διότι στη σύνοδο κορυφής στις 11 Φεβρουάριου 2010 δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης για την Ελλάδα.

Αναφέρουν, επίσης, οι Αμερικανοί διπλωμάτες ότι η καγκελάριος ένιωθε πια εμφανώς άνετη, καθώς δεν χρειαζόταν να εξηγήσει στους πολίτες της τον λόγο της επιπλέον υπερχρέωσης του γερμανικού κράτους, ώστε να διασωθούν οι Έλληνες.

«Το πακέτο υποστήριξης θα δημιουργούσε προηγούμενο»

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Wolfgang Merz, του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, αξιολόγησε, σύμφωνα με το Wikileaks, την κατάληξη της συνόδου της ΕΕ ως εξής: «θα συνδεόταν με πιθανότητες να μειωθεί η αξία αυτού του πακέτου διάσωσης, εάν αυτό γινόταν τώρα, και συνέχισε, λέγοντας πως ένα πακέτο διάσωσης για τους Έλληνες θα δημιουργούσε προηγούμενο για χώρες όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία».

Εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν αδιανόητο για τους Γερμανούς ειδικούς να επέμβει το ΔΝΤ. Θεωρούταν κάτι παραπάνω από απίθανο να ζητηθεί πακέτο βοήθειας από το ΔΝΤ, όπως είπε το στέλεχος της ΕΚΤ Karlheinz Bischofberger στους Αμερικανούς διπλωμάτες. Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, όπως είναι σήμερα γνωστό, σημειώνει η Welt.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι άκουσαν υπομονετικά μεν τις εκτιμήσεις των Γερμανών συνομιλητών τους, ωστόσο η ανάλυση των δεδομένων για την κατάσταση οδήγησαν τους Αμερικανούς σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Στην περιληπτική αποτίμηση του εγγράφου, για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, οι διπλωμάτες περιγράφουν μεταξύ άλλων πως πράγματι υποτιμάται από την γερμανική κυβέρνηση, την ΕΚΤ και τους Γερμανούς οικονομολόγους η σοβαρότητα της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η ελληνική χώρα, και οι επιπτώσεις που θα είχε αυτή στη σταθερότητα του ευρώ.

Τα σενάρια αποχώρησης της Γερμανίας από την ευρωζώνη

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα λεγόμενα του επικεφαλής των οικονομολόγων της Deutsche Bank, Thomas Mayer, που σημειώνεται στο έγγραφο. Στη συζήτησή του με τον πρέσβη ο επικεφαλής υπογράμμισε ότι  στην πραγματικότητα υπάρχει η δυνατότητα αποχώρησης  της Γερμανίας από την ευρωζώνη, στηριζόμενος σε μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γερμανίας τη δεκαετία του 90`. Σύμφωνα μ΄αυτή ενδεχόμενη αποχώρηση θα ήταν δυνατή, αν η ευρωζώνη κατέληγε σε ζώνη πληθωρισμού ή σε περίπτωση που οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα έπρεπε να γίνουν de-facto- διασώστες.

Για αυτόν τον λόγο ο Mayer πρότεινε ένα συμπληρωματικό κεφάλαιο (κεφάλαιο 11) για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ώστε όσες χώρες περιέλθουν σε κίνδυνο να τεθούν υπό οικονομική επιτήρηση, έως ότου εξυγιανθούν οι Οικονομίες τους. Δυστυχώς, όπως ανάφερε ο επικεφαλής της Deutsche Bank, δεν υπήρξε σοβαρή διαβούλευση πάνω σ΄αυτήν την πρόταση, σύμφωνα με τις αμερικανικές διπλωματικές πηγές.

Εντωμεταξύ αυτό έχει αλλάξει. Μετά τις τελευταίες συνόδους κορυφής υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα ίσως γίνει το πρώτο κράτος στην ευρωζώνη υπό οικονομική επιτροπεία, καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας die Welt.

μετάφραση parameter λ

sh. link: http://wp.me/p1pa1c-e5p

πηγές:

http://www.welt.de/politik/article13706612/US-Papier-enthuellt-deutsche-Euro-Fehleinschaetzung.html

http://wikileaks.org/cable/2010/02/10BERLIN181.html#