«Βροχή» τροπολογιών στο παρά 5′

Posted on 10 Νοεμβρίου, 2011 10:40 πμ από

7


της Κάτιας Αντωνιάδη, από enet.gr

Αρον άρον και με διαδικασίες «ψεκάστε-σκουπίστε» παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος χθες στη Βουλή ένα «βουνό» τροπολογιών πάνω στο νόμο για τις οικοδομικές άδειες, πιέζοντας για την κατεπείγουσα ψήφισή τους προκειμένου να προλάβει την -αναμενόμενη, μέχρι εκείνη την ώρα- παραίτηση της κυβέρνησης.

Εν μέσω σαρωτικών πολιτικών εξελίξεων αλλά και έντονων αντιρρήσεων από βουλευτές της Ολομέλειας, το υπουργείο έφερε προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την αλλαγή στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, σειρά τροποποιήσεων στον πρόσφατο νόμο για τα αυθαίρετα (4014/2011) και ένα πλήθος άλλων, ανομοιογενούς περιεχομένου, τροπολογιών. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, έθεσε διαδικαστικό ζήτημα καθώς οι τροπολογίες δεν ακολούθησαν την πεπατημένη για εξέτασή τους πριν από την ψήφιση.

Αρχικά, ο υφ. Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκης, ανακοίνωσε την αύξηση του αριθμού των δόσεων για τα αυθαίρετα από 30 σε 36, καθώς και τη δυνατότητα να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην αποπεράτωση του αυθαιρέτου τους όσοι ιδιοκτήτες ενταχτούν στη σχετική ρύθμιση. Παράλληλα, γνωστοποίησε την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφόσον τα Ι.Χ. πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις ανώτατων ορίων εκπομπών καυσαερίων «οι οποίες καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων». Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης, εξέφρασε τη διαφωνία του αρνούμενος να την ψηφίσει.

Καταργεί απαγορεύσεις

Με ψηφισθείσα τροπολογία -που κατέθεσε η βουλευτής Κ. Φαρμάκη-Γκέκη- αίρεται ουσιαστικά η απαγόρευση νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών σε παραδοσιακούς οικισμούς, αφήνοντας «παραθυράκια» για ένταξη πλειάδας αυθαιρέτων σε ιστορικές περιοχές και νησιά. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα «αισθητικώς ενταγμένα» σε παραδοσιακό οικισμό, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση επιτροπής. Αν δεν ταιριάζει «αισθητικά» τότε η επιτροπή (σ.σ. που απαρτίζεται, σύμφωνα με το παρ. 9 του άρ. 24 του ν. 4014/2011, από τρεις αρχιτέκτονες μηχανικούς) εισηγείται εργασίες προσαρμογής στην τοπική αρχιτεκτονική και ένταξη στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.

Στις τροπολογίες του ν. 4014 περί αυθαιρέτων περιλαμβάνονται επίσης τα εξής:

– Για ακίνητα σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τ.ζ. που ισχύει στην τοπική, δημοτική ή περιφερειακή ενότητα όπου βρίσκεται το ακίνητο, για τον υπολογισμό του προστίμου.

– Για σύνδεση αυθαίρετων ιδιοκτησιών με δίκτυα κοινής ωφέλειας απαιτείται βεβαίωση του ΤΕΕ όπου πιστοποιείται η καταβολή τουλάχιστον της α’ δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου.

– Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους (και όχι συντελεστή δόμησης) ο υπολογισμός του προστίμου γίνεται χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής της υπέρβασης δόμησης.

Δάση για τουριστικές εγκαταστάσεις

Στις τροπολογίες που ψηφίστηκαν επαναφέρεται παλαιότερη διάταξη δασικού νόμου που προβλέπει την αυξημένη δυνατότητα επέμβασης σε δάση ή δασικές εκτάσεις για «αθλητικές και τουριστικές χρήσεις» κατά 10% – με λίγα λόγια, παρέχεται συνολικά ένα 20% κομματιού δάσους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουρισμό και χώρους άθλησης, εφόσον βέβαια η προς αξιοποίηση έκταση υπερβαίνει τα 3.000 στρέμματα.

Επίσης, επιτρέπεται η επαναλειτουργία του λατομείου εντός των ορίων του εθνικού πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (σ.σ. το λατομείο στον Αραξο) για την «αποκατάσταση-αναδάσωση των λατομικών χώρων» – παρ’ ότι το ΣτΕ είχε παλαιότερα προχωρήσει σε παύση των εργασιών του.

Τέλος, ανακοινώνεται ότι αυξάνεται το διάστημα υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, από 45 ημέρες σε 60, ενώ οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους ακόμα και στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής τους.

__________________________________

Αναδημοσιεύει η Narrator

short link http://wp.me/p1pa1c-e68