Αϊτή: Αγωγή κατά των Ηνωμένων Εθνών για την εξάπλωση χολέρας

Posted on 9 Νοεμβρίου, 2011 9:31 μμ από

12


[Updates στο τέλος του ποστ]

από την koula και τον DrAluca

.Το παρακάτω κείμενο είναι η μετάφραση όσων ειπώθηκαν στην εκπομπή του DemocracyNow!  (8/11/11) σχετικά με την κατάσταση στην Αϊτή, την οποία ο καταστροφικός σεισμός τον Ιανουάριο του 2010 ισοπέδωσε αφήνοντας άστεγους χιλιάδες ανθρώπους και γύρω στους 300.000 νεκρούς

Στην εκπομπή που παρουσιάζει η Έιμυ Γκούντμαν, αναφέρεται ότι η επιδημία χολέρας έχει μέχρι στιγμής 6.000 θύματα και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή ευθύνεται για την αρχική μεταφορά της ασθένειας στην χώρα και για τις μη αποτελεσματικές ενέργειές τους ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή της. Βασιζόμενοι σε αυτές τις ενδείξεις (ακόμη και σε αναφορές των ίδιων των Ην. Εθνών) κατατίθεται αγωγή εναντίον των Ην. Εθνών, τα οποία – μέχρι την ώρα που μεταδιδόταν η εκπομπή – δεν είχαν αναλάβει ευθύνη ή έστω απαντήσει στις κατηγορίες.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν προβλήματα υποδομών που δυσκολεύουν το έργο όσων έχουν σπεύσει προς βοήθεια και ανακούφιση του πληθυσμού (όπως η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου κλπ) και η παράδοση των χρημάτων για την ανοικοδόμηση σπιτιών καθυστερεί τραγικά για τον φτωχό πληθυσμό, ενώ τα έξοδα για την διατήρηση των «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην περιοχή ανέρχονται – σύμφωνα με τα λεγόμενα στην εκπομπή – σε 8οο εκατομμύρια δολλάρια.

Η Αϊτή έχει πλέον την μεγαλύτερη επιδημία χολέρας παγκοσμίως.

Το λινκ για την εκπομπή του DemocracyNow! είναι το εξής (έχει και απομαγνητοφωνημένο το κείμενο στο τέλος της σελίδας):  

http://www.democracynow.org/2011/11/8/exclusive_5_000_haitian_cholera_victims  

=======

«Αποκλειστικό: 5.000 θύματα χολέρας στην Αϊτή μηνύουν τα Ην. Έθνη

καθώς από τη θανατηφόρα επιδημία πέθαναν 6.000 και νόσησαν 450.000″

AMY GOODMAN (παρουσιάστρια/δημοσιογράφος):

Πάμε τώρα σε ακόμα μία αποκλειστικότητα του Democracy Now!. Αγωγή κατά των Ηνωμένων Εθνών κατατέθηκε εκ μέρους περισσότερων από 5.000 Αϊτινών, σχετικά με την επιδημία χολέρας η οποία ξέσπασε και ισοπέδωσε ακόμα περισσότερο την Αϊτή, στον απόηχο του σεισμού του Ιανουαρίου του 2010. Περίπου 450.000 Αϊτινοί έχουν νοσήσει και περισσότεροι από 6.000 έχουν πεθάνει από τον Οκτώβρη του 2010 έως σήμερα, όταν ξέσπασε η επιδημία χολέρας λίγο παραπάνω από έναν χρόνο πριν. 

Πιστεύεται στην περιοχή πως η χολέρα μεταφέρθηκε στην Αϊτή από ένα τάγμα Νεπαλέζων στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Σε καταγγελία τους προς τα Ηνωμένα Έθνη οι δικηγόροι της πλευράς των θυμάτων, επίσης κατηγορούν τα Ην. Έθνη για αποτυχία του περιορισμού επέκτασης της χολέρας, λόγω αμέλειας, γράφοντας συγκεκριμένα,

“Το ξέσπασμα της χολέρας είναι ευθέως αποδοτέο στην αμέλεια, την βαριά αμέλεια, την απερισκεψία και την εσκεμμένη αδιαφορία για την υγεία και τις ζωές των πολιτών της Αϊτής, που επέδειξαν τα Ην. Έθνη.” Με το ποσοστό του πληθυσμού που νοσεί να είναι μεγαλύτερο από 5%, κατά την διάρκεια του ξεσπάσματος της επιδημίας, η Αϊτή, πιστεύεται πως έχει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό χολέρας στον κόσμο.

Ο Brian Concanon είναι ένας εκ των δικηγόρων που κατέθεσαν την αγωγή εκ μέρους της πλευράς των θυμάτων χολέρας στην Αϊτή. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία στην Αϊτή. Ο Brian Concanon είναι τώρα μαζί μας σε αυτήν την αποκλειστική συνέντευξη για να συζητήσουμε για την υπόθεση.

Καταθέτετε την αγωγή σήμερα?

BRIAN CONCANNON (δικηγόρος της πλευράς των θυμάτων στην Αϊτή):

Ουσιαστικά, την καταθέσαμε την Πέμπτη, αλλά σήμερα (σ.μ.: Τρίτη 8/11/11) το ανακοινώνουμε και επίσημα. Δίνουμε συνέντευξη τύπου στα Ην. Έθνη στη Νέα Υόρκη και στην Αϊτή σήμερα.

AMY GOODMAN: Κατηγορείτε τα Ηνωμένα Έθνη?

BRIAN CONCANNON: Ουσιαστικά, ως επί το πλείστον τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν τον εαυτό τους. Τα Ην. Έθνη εξέδωσαν μια ανακοίνωση τον Μάιο η οποία καταδείκνυε πως ήταν των Ην. Εθνών η υπαιτιότητα για την εισαγωγή και τη διασπορά της χολέρας, αν και η αναφορά καταλήγει σε ένα συμπέρασμα το οποίο είναι ασύνδετο με τα γεγονότα που παρατίθενται σε αυτήν και τα Ην. Έθνη δεν αναγνωρίζουν επίσημα την ευθύνη ούτε και ανταποκρίνονται επαρκώς ώστε να επιβραδύνουν την επιδημία και να θεραπεύσουν τα θύματα.

AMY GOODMAN: Ποιά ήταν η απάντηση στην αγωγή?

BRIAN CONCANNON: Έως τώρα, δεν έχει υπάρξει απάντηση, το οποίο είναι συνεπές με τη συνήθη τακτική των Ην. Εθνών. Οι τηλεθεατές του Democracy Now! γνωρίζουν πως τα Ην. Έθνη είχαν θέμα ατιμωρησίας σχεδόν από την άφιξή τους στην Αϊτή. Η MINUSTAH (σ.μ.: είναι τα Ην. Έθνη στην Αϊτή) έφτασε στην Αϊτή το 2004. Σύντομα, κατά την αποστολή τους υπήρξαν συλλήψεις πολιτικών διαφωνούντων. Υπήρξαν επιθέσεις σε φτωχογειτονιές κατά τις οποίες σκοτώθηκαν και δεκάδες άνθρωποι σε μια στιγμή. Καθ’ όλη την διάρκεια της κατοχής τους, τα Ην. Έθνη είχαν ένα πρόβλημα σεξουαλικής κακοποίησης. Και κάθε φορά η απάντηση ήταν η άρνηση των ισχυρισμών. Ελπίζουμε ότι αυτή η υπόθεση είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει, πως τα αποδεικτικά στοιχεία ενάντια στα Ην. Έθνη είναι τόσο συντριπτικά, ώστε τα Ην. Έθνη να μην έχουν άλλη επιλογή από το να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη για την αδικοπραγία τους.

AMY GOODMAN: Μιλήστε μας για την προέλευση της επιδημίας.

BRIAN CONCANNON: Βεβαίως. Η επιδημία αρχικά “ξέσπασε” περίπου 150 μέτρα κάτω από μια στρατιωτική βάση των Ην. Εθνών σε μια περιοχή που ονομάζεται Mirebalais στην κεντρική Αϊτή. Και οι άνθρωποι που διενήργησαν τις γενετικές εξετάσεις βρίσκουν ότι το στέλεχος της χολέρας που χτύπησε εκείνη την περιοχή είναι πανομοιότυπο με ένα στέλεχος που υπήρχε στο Νεπάλ και το Νεπάλ είχε ένα “ξέσπασμα” επιδημίας χολέρας το καλοκαίρι του 2010.

Προς το τέλος αυτού του ξεσπάσματος επιδημίας, στρατεύματα από το Νεπάλ μεταφέρθηκαν στην Αϊτή. Τα στρατεύματα αυτά δεν εξετάστηκαν επαρκώς για χολέρα. Και μεταφέρθηκαν σε αυτήν την βάση στην περιοχή Mirebalais, όπου η απόρριψη των λυμάτων (από την βάση) γινόταν με εναπόθεσή τους σε έναν λάκκο. Υπήρχαν διαρροές στις σωληνώσεις και υπήρχαν και άλλα προβλήματα που οδήγησαν τα Ην. Έθνη να φτάσουν στο συμπέρασμα πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ότι τα λύματα από αυτό το στρατόπεδο κατέληγαν κατευθείαν μέσα στον ποταμό Meye, που είναι ένας παραπόταμος του Artibonite, ο οποίος είναι μεγάλος ποταμός, αντίστοιχος του Mississippi για την Αϊτή. Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός. Χρησιμοποιείται για πόσιμο νερό. Χρησιμοποιείται για άρδευση. Και χρησιμοποιείται από ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Αϊτής.

Από τη στιγμή που η χολέρα πέρασε στον ποταμό αυτόν, αρχικά έφτασε στους ανθρώπους που ήταν προς τις εκβολές του (κατάντη) αλλά στη συνέχεια, όταν οι άνθρωποι στις περιοχές των εκβολών άρχισαν να αρρωσταίνουν και δεν υπήρχε κάποια αποτελεσματική απόκριση όσον αφορά στην δημόσια υγεία, οι άνθρωποι σε ολόκληρη την περιοχή πανικοβλήθηκαν και έτρεξαν προς άλλες περιοχές της Αϊτής και κουβάλησαν μαζί τους την ασθένεια της χολέρας.

Και έτσι, ραγδαία εξαπλώθηκε σε ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας της Αϊτής. Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές που είναι ασφαλέστερες, αλλά σχεδόν όλα τα γεωγραφικό διαμερίσματα της Αϊτής είχαν κρούσματα χολέρας. Και όπως ανέφερες και εσύ, πλέον είναι η χειρότερη επιδημία χολέρας παγκοσμίως.

AMY GOODMAN: Μείναμε άναυδοι μετά τον σεισμό – όχι την επιδημία της χολέρας αλλά τον σεισμό – από το επίπεδο υποστήριξης από τους Κουβανούς γιατρούς όσον αφορά στην αντιμετώπιση (των προβλημάτων) του κόσμου της Αϊτής. Τι έχετε να μας πείτε για τον ρόλο τους, των Κουβανών γιατρών, στην αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας;

BRIAN CONCANNON: Ναι, οι πελάτες μας και άλλες αναφορές λένε ότι οι Κουβανοί γιατροί έχουν παίξει κυρίαρχο ρόλο, ιδιαιτέρως επειδή η χολέρα χτύπησε μέρη σε απομακρυσμένες περιοχές όπου, σε πολλές από αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές οι μόνοι γιατροί που πηγαίνουν εκεί είναι οι γιατροί από την Κούβα. Συνεπώς, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή δεν είναι μια επιδημία που μπορείς να σταματήσεις με γιατρούς. Είναι μια επιδημία που μπορείς να σταματήσεις με το να παρέχεις καθαρό νερό και υγιεινή. Και αυτό που ζητούμε εμείς, αυτό που ζητούν οι πελάτες μας είναι να επιταχύνουν/πάρουν πρωτοβουλία τα Ην. Έθνη και η διεθνής κοινότητα και να δώσουν στην Αϊτή τις υποδομές αποχέτευσης που χρειάζεται για να σταματήσει την επιδημία.

AMY GOODMAN: Πώς ακριβώς μπορούν τα Ην. Έθνη να το αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή; Και επίσης, έχουν ποτέ μηνυθεί τα Ην. Έθνη στο παρελθόν;

BRIAN CONCANNON: Έχουν υπάρξει αρκετές προσπάθειες να βρεθούν ευθύνες των Ην. Εθνών στην Αϊτή. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια συμφωνία που ονομάζεται “Status of Forces Agreement” (SOFA), την οποία υπέγραψε η Αϊτή με τα Ην. Έθνη και αυτή η συμφωνία παράσχει βασικά διπλωματική ασυλία στο προσωπικό των Ην. Εθνών και στην αποστολή συνολικά.

Αυτή η συμφωνία SOFA, παράσχει έναν εναλλακτικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών, την επιτροπή Standing Claims Commission. Τα Ην. Έθνη δεν καθιέρωσαν ποτέ την επιτροπή αυτή και συνεπώς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πραγματικό φόρουμ (τόπος συζήτησης). Και αυτό που η δική μας μήνυση κάνει είναι να προκαλεί τα Ην. Έθνη να βρουν έναν δίκαιο, αμερόληπτο τόπο συζήτησης για να κριθεί αυτή η διαμάχη. Αν δεν το πράξουν, αυτό δίνει στα εθνικά δικαστήρια τη δικαιοδοσία, επειδή τα εθνικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι η ασυλία δε μπορεί να σημαίνει ατιμωρησία, ότι αν οι οργανισμοί όπως τα Ην. Έθνη δεν παρέχουν επαρκείς εναλλακτικούς μηχανισμούς δικαιοσύνης, τότε τα εθνικά δικαστήρια θα μπορούν να αναλαμβάνουν αυτές τις υποθέσεις.

AMY GOODMAN: Ήθελα να κλείσω με τον Τζίμι Κάρτερ, πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, που βρίσκεται στην Αϊτή αυτόν τον μήνα με την “Habitat for Humanity”, που προσπαθεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση χιλιάδων από τις κατεστραμμένες οικίες, ο οποίος μίλησε την Δευτέρα (σ.μ.: 7/11/11) σχετικά με την αργή παράδοση της χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση της Αϊτής.

JIMMY CARTER (σ.μ.: τα παρακάτω είναι σε βίντεο που δείχνει δηλώσεις του):

Είμαι εδώ μόλις μια μέρα και έχουμε περάσει μέσα από το Πορτ-ο-Πρένσ (πρωτεύουσα) και μέσα από ένα μέρος της πόλης. Δεν βλέπω καθόλου αποδείξεις οικοδόμησης σπιτιών για φτωχές οικογένειες. Βλέπω πολλές ανακατασκευές πολύ μεγάλων σπιτιών, ξέρετε, όπου κατοικούν οι πλούσιοι. Λοιπόν, αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι οι υποσχέσεις για χρηματοδότηση ήταν αρκετά μεγάλες, αλλά η πραγματική παράδοση των χρημάτων και η χρησιμοποίηση των χρημάτων για σπίτια (έως τώρα) είναι πολύ αργή. Και θα μοιραστώ αυτή την άποψη με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ και τους αξιωματούχους των Ην. Εθνών όταν επιστρέψω στις ΗΠΑ.

(τέλος βίντεο)

AMY GOODMAN: Αυτά είπε ο πρώην Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ σχετικά με την αργή χρηματοδότηση για τα σπίτια μετά τον σεισμό. Πραγματικά, ο Πρόεδρος Κλίντον είναι το πρόσωπο κλειδί στην παροχή βοήθειας για να φτάσουν τα χρήματα στην Αϊτή. Πόσα λαμβάνει η MINUSTAH; (η MINUSTAH είναι η αποστολή των Ην. Εθνών στην Αϊτή)

BRIAN CONCANNON: Ασφαλώς. Έως τώρα ήταν αργή η χρηματοδότηση για στέγαση. Ήταν αργή η χρηματοδότηση για την θεραπεία της χολέρας. Δεν ήταν αργή η χρηματοδότηση για την διατήρηση της ειρήνης. Το ένα δέκατο από όλες τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ην. Εθνών βρίσκονται στην Αϊτή. Ο προϋπολογισμός τους για αυτό το έτος είναι 800 εκατομμύρια δολλάρια. Και αυτά είναι για μια χώρα που δεν βρέθηκε σε πόλεμο όσο ζω εγώ, αλλά έχει μια επιδημία χολέρας. 

AMY GOODMAN: 800 εκατομμύρια!

BRIAN CONCANNON: Ναι, περίπου 2,5 εκατομμύρια δολλάρια κάθε μέρα και αυτά είναι για τις ειρηνευτικές δυνάμεις. Και οι περισσότεροι Αϊτινοί δεν βλέπουν αιτιολογημένη την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή.

AMY GOODMAN: Λοιπόν, θέλω να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ Brian Concannon, που ήσουν μαζί μας.

Ο Brian Concannon είναι διευθυντής του Ινστιτούτου για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία στην Αϊτή, δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα δώσει συνέντευξη τύπου απόψε (Τρίτη 8/11/11) στη Ν. Υόρκη – επίσης, θα δοθεί ακόμη μια συνέντευξη τύπου στην Αϊτή – ανακοινώνοντας τη μήνυση κατά των Ην. Εθνών για την επιδημία χολέρας στην Αϊτή.

===========

(τέλος μετάφρασης)

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-e3R

ΥΓ Η μετάφραση έγινε από τα κάτω και δίπλα… δηλαδή από DrA-koula.

Συνεπώς, δεν είναι επαγγελματική και αν εντοπίσετε πάθη, παρακαλείστε να τα αναφέρετε σε σχόλια. 🙂

Update: 11 Μαρτίου 2012

Διαδηλώσεις στην Αϊτή για την απαίτηση αποζημιώσεων για τα θύματα της χολέρας

Haiti: Hundreds March to Demand Cholera Reparations
“In Haiti, hundreds have marched in the capital Port-au-Prince calling on the United Nations to pay reparations for the cholera epidemic that’s killed more than 6,000 people. Some 450,000 Haitians have also been sickened since the cholera outbreak erupted in October 2010. This week, former President Bill Clinton, the U.N. special envoy to Haiti, acknowledged that the outbreak likely originated with a battalion of Nepalese troops with the U.N. peacekeeping mission.”

μετα το 10′.οο” στο βίντεο
http://www.democracynow.org/2012/3/9/headlines

Update: 22 Φεβρουαρίου 2013

http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/21/un-haiti-cholera-victims-rejects-compensation

επικαλούνται ασυλία τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να μην αποζημιώσουν τα θύματα της χολέρας – υποστηρίζουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν έφταιγαν για τη χολέρα στην Αϊτή

* σύμφωνα με ιατρικές έρευνες που διεξήχθησαν για το στέλεχος της χολέρας που εμφανίστηκε στην Αϊτή, ταυτοποιείται ότι η πηγή της αρρώστιας ήταν κάποιες μονάδες των ΗΕ από το Νεπάλ (για να βοηθήσουν στην Αϊτή καθώς ο σεισμός του 2010 ήταν πολύ καταστροφικός).

 

Update: 10 Οκτωβρίου 2013

democracynow.org/2013/10/10/headlines#10106

Κατατέθηκε μήνυση από ομάδα Αϊτινών και τους συνηγόρους τους, κατά των Ηνωμένων Εθνών. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, τα Ην.Έθνη απέρριψαν επίσημο αίτημα για αποζημίωση των θυμάτων. Η μήνυση αποζητά ομαδικές (? λέει class-action status) αποζημιώσεις εκ μέρους των χιλιάδων θυμάτων και των οικογενειών τους.