The Larco Project

Posted on 5 Νοεμβρίου, 2011 1:50 μμ από

14


ή «η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο»

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών,  φιλοξενεί την παράσταση:

«LARCO PROJECT»

Η παράσταση ανεβαίνει για την υποστήριξη του Κυριακάτικου Συσσιτίου που διοργανώνει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών. Ολοένα και περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να ικανοποίησει ούτε τις βασικές του ανάγκες. Στεκόμαστε δίπλα του για να κρατηθεί η κοινωνία ζωντανή.

Η παράσταση θα ανέβει την Κυριακή 6 Νοέμβρη, με τη λήξη του συσσιτίου,  στις 12:30 στην Πλατεία της Σπλάτζιας. Η είσοδος θα είναι ελευθέρη. Μπορείτε να ενισχύσετε τα συσσίτια φέρνοντας τρόφιμα ή ότι επιθυμείτε.

Η Παράσταση βασίζεται σε δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ε» της «Κυρικάτικης Ελευθεροτυπίας» που αναφέρεται στην ιστορία του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ γραμμένη απο τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Ντίνας Δασκαλοπούλου («ΛΑΡΚΟ:Το χρονικό τριών προπωληθέντων θανάτων» – Εψιλον 25/10/2009, τευχ.967). Ο νέος εργασιακός μεσαίωνας που σφραγίζεται με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, έχει οδηγήσει εργαζόμενους ακόμα και στο θάνατο. Ας θυμηθούμε ότι στο Υπουργείο που υποτίθεται πως έπρεπε να μεριμνά για τους εργαζόμενους, στο Υπ. Εργασίας, πριν ένα χρόνο βρήκε το θάνατο ανασφάλιστος μετανάστης εργάτης που καθάριζε το κτίριο.
Σύνθεση κειμένων, Δραματουργία, Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής

Φωτογραφίες : Jonnek Jonneksson
Bastian Parschau

Παίζουν:
Ειρήνη Κουτσάκη
Ανάστα Αργυροπούλου
Γιώργος Νάκης
Γιώργος Ζωζωνάκης
Ελένη Στρατάκη
Δημήτρης Κιοστεράκης

Στη παράσταση ακούγονται κείμενα και ποιήματα των:

1)αποσπάσματα από το» Καθαρτήριο» του Δάντη.
2)ποιήματα των Εμπειρίκου, Λειβαδίτη, Βαλαωρίτη.
3)απόσπασμα απο το έργο «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
4)απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Κανάκη: «Ιερές Βλακείες».
5)απόσπασμα απο το κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ: «Ηρεμιστικό».
6)τα ποιήματα του Καίσαρα Βαλιέχο: «Μαύρος Μαντατοφόρος» και «Είστε νεκροί».
7)αποσπάσματα από το βιβλίο του Δημήτρη Δημητριάδη: «Πεθαίνω σα Χώρα».
8 ) οι στίχοι του τραγουδιού: «Νερό κι Αλάτι».
9) αποσπάσματα από το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» του Κάρλ Μάρξ

===================================================================================

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η ίδια η Ντίνα Δασκαλοπούλου, ο Αντώνης Διαμαντής και οι ηθοποιοί της ομάδας δούλεψαν για ένα χρόνο πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο, στο οποίο ενσωμάτωσαν απόσπασμα από το «Καθαρτήριο» του Δάντη, από τις «Ιερές βλακείες» του Γιώργου Κανάκη, από το «Χειμωνιάτικο παραμύθι του Σαίξπηρ, από τη «Ζαν της ντροπής» του Νικολά Γκενκά και ποιήματα του Εμπερίκου, Λειβαδίτη και Βαλαωρίτη αλλά και το «Νερό κι αλάτι», ένα τραγούδι που έγραψαν οι Υπεραστικοί για τους μετανάστες απεργούς πείνας.

Το θεατρικό βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες αλλά σε ένα συμβολικό επίπεδο παίρνει μια γενικότερη διάσταση «αφού η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να είναι κάθε εταιρεία και κάθε καμένος εργάτης ο καθένας από εμάς».

Η παράσταση κλείνει εντυπωσιακά, με τους εργάτες να κείτονται ημίγυμνοι επί σκηνής ενώ απαγγέλλουν αποσπάσματα από το κομμουνιστικό μανιφέστο.

Το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ιδρύθηκε το 1991 στην Αθήνα. Από το 2000 έχει την βάση του στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχοντας σαν έμπνευση την δουλειά του Θεατρικού Εργαστηρίου του Jerzy Grotowski και του Odin Teatret του Eugenio Barba, τώρα ακολουθεί τους δικούς του θεατρικούς δρόμους. Έχει ταξιδέψει με τις παραστάσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ σε Σερβία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρωσία, Ινδία, Ιράν, Κύπρο, Κολομβία, Αίγυπτο, Σαρδηνία, Σκωτία, κ.ά. Από το 1993 δραστηριοποιείται και στο θέατρο δρόμου.

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών   Χανίων

ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

το άρθρο της Ντίνας Δασκαλοπούλου ΛΑΡΚΟ: Το χρονικό τριών προπωληθέντων θανάτων απο το blog Λιθ-Άνθρακας.

===================================================================================

μανικάκος

http://wp.me/p1pa1c-dYS