Οι ανθρωποφάγοι

Posted on 2 Νοέμβριος, 2011 6:36 μμ από

44


του Ιουλιανού

ΔΕΘ 2010

Σκηνές από μία συνέντευξη τύπου

Π. ΣΩΚΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, παρουσιάσατε και χθες και προ ολίγου, μια αισιόδοξη εικόνα για τη μείωση του ελλείμματος. Όμως υπάρχει μια υστέρηση εσόδων της τάξης των 3.2 δις ευρώ, η ύφεση βαθαίνει με ρυθμό 3,7, ανάπτυξη δεν υπάρχει.(…)

Το ερώτημά μου είναι, μήπως η λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους πλέον είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά; Σκέφτεστε και με ποιες προϋποθέσεις να προχωρήσετε σε αυτή την έξοδο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Θα ξεκινήσω από το τελευταίο που είπατε. Η λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους, ουσιαστικά δηλαδή το να είχαμε πει κάποια στιγμή ότι προχωράμε σε στάση πληρωμών, θα ήταν καταστροφική για την οικονομία μας, για την αξιοπιστία μας, για το μέλλον μας. Τότε θα ήταν που θα μιλάγαμε, όχι για το δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο μισθό, ή μάλλον για τη σύνταξη ή τον μισθό, αλλά θα μιλάγαμε για τον τρίτο και τον τέταρτο και τον πέμπτο μισθό στο δημόσιο τομέα.Θα μιλάγαμε για την πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Θα μιλάγαμε για τον αποπληθωρισμό των περιουσιών των Ελλήνων, σε τέτοιο βαθμό που θα ήταν μια τραγωδία για κάθε νοικοκυριό. Και αυτό ακριβώς αποφύγαμε. Άρα, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση και κάναμε αυτό που κάναμε, ακριβώς για να μην μπούμε σε μια λογική χρεοκοπίας.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («Ρ/Σ ΣΚΑΪ»): Κύριε Πρόεδρε, είστε ένας άνθρωπος, θιασώτης των ανοιχτών διαδικασιών και της διαβούλευσης. Αλλά στο θέμα του μνημονίου, αναιρέσατε τον εαυτό σας. Γιατί δεν φέρατε το μνημόνιο σε δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο λαός, αφού αυτός υφίσταται τις επιπτώσεις; Και αφού δεν το φέρατε, γιατί είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι αυτή τη στιγμή κυβερνάτε χωρίς λαϊκή εντολή;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το δημοψήφισμα θα είχε το εξής ερώτημα: να πάρουμε όλα τα μέτρα, για να μπορούμε να επιβιώσουμε και να έχουμε τα απαραίτητα χρήματα για να λειτουργεί το κράτος και η κοινωνία – ή να χρεοκοπήσουμε;

Νομίζω ότι θα βάζαμε την Ελλάδα σε μια περιπέτεια, όχι για ένα προφανές ερώτημα, αλλά και για μια προφανή απάντηση. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη, ως έχοντες τη λαϊκή εντολή, και ισχυρή λαϊκή εντολή, να βγάλουμε τη χώρα από τον κατήφορο τον οποίο έχει πάρει, χωρίς να τη βάλουμε σε μια νέα περιπέτεια.

Σήμερα

Στα χέρια του παπατζή του δευτέρου, αυτού του υπάνθρωπου και με την βοήθεια των βουλευτών του, με ονοματεπώνυμο κατακάθια, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ  η χώρα οδηγείται στα χέρια λίγων κεφαλαιοκρατών του κόσμου.

Η δημοκρατικοφάνεια στο πεδίο των πολιτικών σχέσεων κρύβει την βία και τους σκοπούς αυτού του μοιραίου καθάρματος. Η πολιτική και οικονομική χούντα δεν είναι μόνο λεκτικός προσδιορισμός. Είναι εδώ από την ανάγκη διατήρησης της κανονικής λειτουργίας και αναπαραγωγής του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Μορφοποιούν για το σκοπό αυτό μια καινούργια μορφή εξουσίας. Μακρινά και αόρατα κέντρα εξουσίας θα ελέγχουν τις ζωές μας. Οι ολάνοιχτες αγορές θα μετρανε το οξυγόνο που καταναλώνουμε το φαί που θα τρώμε,την χαρά που θα έχουμε δικαίωμα να νιώθουμε.

Έτσι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και για χάρη της «πατρίδας» αποφάσισαν ότι ο εκάστοτε υπουργός τους επί της Οικονομίας «νομιμοποιείται» να προχωρά σε όποια συμφωνία θέλει με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα ξένα κράτη της ΕΕ, για την οποία συμφωνία το κοινοβούλιο απλώς και μόνο θα «ενημερώνεται» (!), αφού αφαιρείται από τη Βουλή ακόμα και η στοιχειώδης αρμοδιότητα να την επικυρώνει ή να την απορρίπτει!

Το κάθαρμα που πρωθυπουργεύει μετά από πίεση κατέθεσε στις 6 Ιουνίου 2010 την Δανειακή σύμβαση στην βουλή, με τους 167 δανειακούς όρους του ΔΝΤ , η οποία όμως ουδέποτε κυρώθηκε ουδέποτε ψηφίστηκε και ουδέποτε έλαβε ισχύ νόμου!

Η κυβέρνηση του καθάρματος ακύρωσε κάθε θεσμική νομική εξουσία της χώρας, και εντάσσει τις τυχών διαφορές που μπορεί να προκύψουν με το ΔΝΤ στο Βρετανικό ιδιωτικό  δίκαιο!

Η ίδια η δανειακή σύμβαση προβλέπει :

Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος
(Σελ. 21, Παρ. 5)
Ούτε ο Δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης – συντηρητικής ή αναγκαστικής – ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση
(Σελ. 31, Παρ. 11)

Μέσα σε ένα χρόνο αυτά τα αχυρένια σκυλιά των εταιριών ψήφησαν  μνημόνια, τριετής προϋπολογισμούς , εφαρμοστικούς νόμους, που έσπειραν στους ανθρώπους του μόχθου την δυστυχία, την ανέχεια και την ανασφάλεια. Μετέτρεψαν τους εργάτες σε μπλοκάκηδες, απασχολήσιμους, ενοικιαζόμενους και δημιούργησαν την «εκ περιτροπής εργασία».  Απολύουν στο σωρό και  μείωσαν  τους  μισθούς, κατάργησαν την συλλογική σύμβαση εργασίας και αφαίμαξαν τις συντάξεις των απομάχων. Διέλυσαν την Παιδείας, την Υγεία και κάθε υπολείμματος κοινωνικής πρόνοιας.

Και όλα αυτά με συνεχείς εκβιασμούς, καταναγκασμούς και με την νομιμοποιημένη βία με σκοπό να τα αποδεχτεί η συνείδηση μας ως αναπότρεπτη μοίρα. Με τέτοιον άλλωστε καταιγισμό ανατροπών προς κάθε κατεύθυνση , τα αχυρένια σκυλιά, οι γραβατομένες αποφύσεις του ΠΑΣΟΚ είναι σίγουροι πως ο άνθρωπος του μόχθου θα νιώσει τέτοια ματαιότητα που αναπόφευκτα θα τον οδηγήσει στην αδράνεια και στην αποδοχή της μοίρας του.

Παρόλα αυτά είναι πρόδηλη η  αδυναμία του αστικού πολιτικού συστήματος ακόμα και μετά τα φασιστικά μέτρα ,ακόμα και μετά το «κούρεμα» την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» δηλαδή της Ελλάδας,  να διαχειριστεί σε όφελος του την «κρίση», γεγονός που αναπαράγει τα αδιέξοδα και τους ανταγωνισμούς του αστικού πολιτικού συστήματος μα και των κεφαλαιοκρατών.

Έτσι ρίχνει στην πολιτική αρένα της τελευταίες εφεδρείες:

  • Τον νέο εκβιασμό και  την ιδεολογικοπολιτική τρομοκρατία του λαού ώστε να αφαιρέσει από τους πολίτες ότι δικαιώματα τους απομένουν με την δική τους συγκατάθεση. Δημοψήφισμα.
  • Τις αόριστες φήμες και την κινδυνολογία περί προετοιμασίας ενός «πραξικοπήματος» που ενισχύονται όμως από διάφορες δηλώσεις όπως τα τανκς του ίλαρχου Πάγκαλου, ξένα δημοσιεύματα μεταξύ σοβαρού και αστείου όπως το τελευταίο  άρθρο του περιοδικού Forbes ακόμα όμως και με περίεργες πολιτικές κινήσεις όπως  την«έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ, με μόνο θέμα την αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.»σε άσχετο χρόνο και μάλιστα  την ώρα που στο άμεσο μέλλον  ίσως να μην υπάρχει κυβέρνηση, τοποθετώντας σίγουρα απόλυτα ελεγχόμενους στρατιωτικούς από την κυβέρνηση. Ως και τα πρόσφατα «γυμνάσια» ελλήνων και ξένων στρατιωτικών που σκοπό είχαν την «αντιμετώπιση πλήθους.»
  • Την «συναίνεση» που θα οδηγήσει σε  κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ανάγκης την οποία την θυμούνται μόνο όταν διακινδυνεύονται τα συμφέροντα του αστικού πολιτικού συστήματος και τα ιδιωτικά λάφυρα των κεφαλαιοκρατών, με σκοπό την διασφάλιση και την αέναη αναπαραγωγή του καπιταλισμού. Όσο αφορά τώρα την ίδια την «συναίνεση» είναι άλλο ένα  σπουδαίο τέχνασμα  της εξουσίας όπως και το δημοψήφισμα ,για να πείσεις κάποιον να κάνει κάτι ενάντια στο συμφέρον του. Διότι δεν στηρίζεται σε υπαρκτούς συλλογισμούς και υπαρκτά στοιχεία αλλά υπολογισμούς συμφερόντων που για κάποιον που «μορφώνετε» μόνο από τα ΜΜΕ είναι δύσκολο να τους αμφισβητήσει μια και βλέπει μόνο το περιτύλιγμα και όχι το περιεχόμενο, αγνοώντας ταυτόχρονα την φρίκη των πολίτικων παρασκηνίων.Με σκοπό ο κόσμος να μείνει αμέτοχος μα όχι απαθής. Διότι η χειραγώγηση θα συντελέσει ώστε αδιατάρακτα και χωρίς επικινδύνους προβληματισμούς , ο κόσμος να συναινέσει στην εκτρωματική κυβέρνηση που θα προκύψει.

Ο αστικός κόσμος όμως είναι ήδη έτοιμος ώστε αν η «συναίνεση» δεν πετύχει, δεν διαχυθεί δηλαδή προς τα κάτω, προς τον κόσμο, να την επιβάλει με την βία.  Ο Τέλλογου μάλιστα  ωθούσε πριν από μερικούς μήνες με άρθρο του στην ιστοσελίδα του Θεοδωράκη  την μελλούμενη «εθνική  κυβέρνηση» να ασκήσει βία [σημ. το άρθρο Τέλλογλου κατέβηκε από το Protagon κατόπιν της κατακραυγής]. Έγραφε:

«Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει έκτακτες εξουσίες ,για να το πώ πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα αρθρα του συνταγματος πρέπει να βγούν “εκτός” η να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου, πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς (πχ πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, απεργία εκπαιδευτικών μέσα στις εξετάσεις )»

Νέοι μηχανισμοί

Οι «αστικές δυνάμεις» όμως λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία με τους πολιτικούς των αστικών, δικών τους, κομμάτων με την ντόπια οικονομική ελίτ, με υπερεθνικές ελίτ, με διάφορα ιδρύματα «δεξαμενών σκέψης» ΜΚΟ και ΜΜΕ πλέκοντας έναν ιστό ένα κέντρο εξουσίας για να ασκούν κυρίαρχο έλεγχο στο οικονομικό και πολιτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Έτσι με την ανοχή και την παρακίνηση της κεντρικής εξουσίας διάφοροι κομπάρσοι προτείνουν λύσεις , μανιφέστα , διαμαρτυρίες, εν είδη αγανακτισμένων που συνομολογούνται όμως πάντα στο σκότος και πάντα για το «συμφέρον του έθνους»

Μια τέτοια πολιτική αστική κίνηση είναι του  Αρίστου Δοξιάδη του Στουρνάρα και του Απόστολου Δοξιάδη που για το καλό μας έχουν ως «προτεραιότητα για την επόµενη περίοδο µια κυβέρνηση που θα έχει σκοπό να συµβάλει στην ανάταξη της χώρας κι όχι να εξυπηρετήσει άνοµα συµφέροντα, ούτε να προαγάγει εγωιστικές φιλοδοξίες ή να επιβάλει καταστροφικές, αποτυχηµένες ιδεολογίες».

Έτσι μαζί με άλλους 37 προχώρησαν στην δημιουργία μιας νέας πολιτικής κίνησης που ανακοινώθηκε την περασµένη Τρίτη ως «όργανο έκφρασης των αγωνιών και, κυρίως, των ελπίδων µας» Όπως αυτές εκφράζονται από τις ΜΚΟ. Μαζί του ο Στουρνάρας έχει ως συμπαραστάτες στην νέα πολιτική κίνηση, ανάμεσα σε άλλους,  τον Αρίστο Δοξιάδη, που συμμετέχει σε προγράμματα κατά της φτώχιας, τον Δημήτρη Καλουδιώτη που προέρχεται λέει από το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου, καθώς και στο Υπουργείο Ανάπτυξης.Την Αντιγόνη Λυμπεράκη της ΜΚΟ ActionAid. Τον Νίκο Μαραντζίδης.Την Ευφροσύνη- Δάφνη Μπαχαρίου που έχει ασχοληθεί με κοινωφελή δράση, μέσα από σωματεία και ομίλους.Τον Αλέξιο Παπασταύρου Είναι μέλος μη κερδοσκοπικών σωματείων (ΜΚΟ) και μαραθωνοδρόμος. Τον Δημήτρη Ρηγόπουλο συντάκτης του πολιτιστικού τμήματος της εφημερίδας « Καθημερινή» και ιδρυτής των atenistas. Κώστας Φασουλάκης ιδρυτής της ΜΚΟ Ομίλος Νέων για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Γιώργος Φλωρίδης πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Και το όνομα αυτής «Κοινωνικός Σύνδεσμος»

Το Βήμα μας πληροφορεί πως το παραπάνω ανθρώπινο κοπάδι από θυμιάματα  είναι «Aνθρωποι απλοί, επιτυχηµένοι επαγγελµατίες, µε φρέσκες ιδέες, χωρίς να αποδέχονται ότι στα νέα πολιτικά τους βήµατα έχουν… «αρχηγό» και µε µία εντελώς διαφορετική πολιτική κουλτούρα, αφού όταν ρωτήθηκαν ποιες είναι οι προτεραιότητές τους απάντησαν: «Να βοηθήσουµε τους καλούς δασκάλους που πονάνε για τους µαθητές και το σχολειό, και που οι άθλιοι συνδικαλιστές τους απειλούν και τους προπηλακίζουν»!

Ο Λεονταρισμός όμως του Στουρνάρα δε σταματά μόνο σε αυτήν την «πολιτική κίνηση».

Την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 στην Αθήνα η ΜΚΟ Urban Land Institute διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Επενδύοντας στις πόλεις: διαμορφώνοντας το μέλλον». Κατά την διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το «σωματείο ΚΑΠΠΑ» από τον πρώην διευθύνων σύμβουλος της OTE Estate και νυν αντιπρόεδρο στο σωματείο Γιάννη Παναγιωτίδη. Ο Παναγιωτίδης ανέφερε πως το «Σωματείο» είναι μια «πρωτοβουλία που αποτελείται από τεχνοκράτες και κορυφαίους παράγοντες από το σύνολο του φάσματος της αγοράς ακινήτων, νομικών υπηρεσιών και επικοινωνίας, με σκοπό την προστασία και ανάπτυξη της κρατικής ακίνητης περιουσίας»

Το σωματείο ΚΑΠΠΑ δεν είναι τίποτα άλλο από μια ΜΚΟ την οποία δημιούργησε ο γνωστός πρώην βιομήχανος, πρώην υπουργός της ΝΔ, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτικό μέλος της ΔΡΑΣΗΣ, νεοφιλελεύθερος Στέφανος Μάνος παρέα με τον πρώην Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, πρώην Διευθύνων Σύμβουλο της ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακής και νυν Γενικό Διευθυντής του ΙΟΒΕ και  Πρόεδρο της ΜΚΟ Ομίλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ)  Γιάννη Στουρνάρα. Ο Στουρνάρας και ο Μάνος ως προστάτες -με όπλο την ΜΚΟ τους -της Δημόσιας περιουσίας!

Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τα δεσμά της αστικής εξουσίας πάνω στους εργάτες και να εθνικοποιήσουμε τους βασικούς τομείς της παραγωγής.

Ήρθε η ώρα να κοινωνικοποιήσουμε τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα.

Ήρθε η ώρα όπου κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα σε τομείς όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Ασφάλιση, η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες ,το Νερό, η Παιδεία, να καταργηθεί , να κοινωνικοποιηθούν και να έχει σε όλα πλήρη πρόσβαση ο λαός.

Ήρθε η ώρα της αξιοποίησης όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών και όχι προς όφελος των μερισματούχων μερικών πολυεθνικών.

Ήρθε η ώρα μιας διακυβέρνησης του λαού και για τον λαό και όχι εκ μέρους του λαού.

Είναι ώρα να τους τσακίσουμε.

Με την τεχνική βοήθεια του Γαλαξιάρχη

http://wp.me/p1pa1c-dWa