Συμβολική κατάληψη της ΕΛΣΤΑΤ (updated)

Posted on 1 Νοεμβρίου, 2011 12:43 μμ από

4


Η πρωτοβουλία καλει σε συνέλευση στο Πολυτεχνείο της Κυριακή.

21:00 (Θεσσαλονίκη)

Συνεχίζεται η καταληψη των γραφείων της ΕΛΣΤΑΤ. Στο σημείο βρίσκονται απογραφείς και τομεάρχες ενώ παρόντες είναι η διευθύντρια των τοπικών γραφείων της ΕΛΣΤΑΤ, ένας επόπτης και ένας αστυνομικός της ασφάλειας Θεσσαλονίκης προκειμένου να πείσουν τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν. Οι συγκεντρωμένοι ζητούν να υπογραφεί μία υπεύθυνη δήλωση από τη διεθύντρια η οποία θα δεσμεύεται για τη πληρωμή των δεδουλευμένων τους μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία και δηλώνουν πως μόνο σε αυτή τη περίπτωση θα αποχωρήσουν. [Πηγή: Alterthess]

16:00

Σύμφωνα με έγγραφη βεβαιωση που δόθηκε απο τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου κατόπιν πίεσης της Πρωτοβουλίας Απογραφέων/Τομεαρχών να επικοινωνήσει με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών για να δοθεί ημ/νια αποπληρωμής. Ο ίδιος διευκρίνησε οτι είναι πάγια εντολή εκ μέρους της Αρχής να καταβάλει το τελευταίο δεκαήμερο του εκάστοτε μήνα (στην προκειμένη περίπτωση τέλος Νοεμβρη & τέλος Δεκέμβρη), όμως η Πρωτοβουλία ισχυρίστηκε οτι εφόσον εργάστηκαν για λογαριασμό της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αυτή είναι και η αρμόδια υπηρεσία που οφείλει να τους ενημερώνει, προκειμένου να μην γίνονται μπαλάκι στις γραφειοκρατικές υπηρεσίες.  Σε ερώτηση προς την Γεν. Διευθύντρια της υπηρεσίας κα Ξενάκη, εαν διακυβεύεται η αποπληρωμή σε περίπτωση που γινουν ανατροπές στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό (πχ παραίτηση του υπ. Οικονομικών), η απάντηση ήταν αρνητική εφόσον το κονδύλι είναι στον προϋπολογισμό του 2011 και «τα λεφτά υπάρχουν». Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο των εργαζομένων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η έγγραφη βεβαίωση που χορηγήθηκε στην Πρωτοβουλία Απογραφέων/Τομεαρχών είναι σαφώς μια ομολογία αναγνώρισης οφειλομένων και απόδοσής τους προς τους δικαιούχους, αλλά όχι εκτελεστική διοικητική πράξη. Ωστόσο έχει νομικό έρεισμα.

[Από τηλεφωνική επικοινωνία]

14.30

Oι καταληψίες απογραφείς, ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Α.Γεωργίου, ότι το 99% των καταστάσεων βρίσκονται ήδη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Αυτή τη στιγμή ζητούν έγγραφη διαβεβαίωση, ότι οι μισθοί θα καταβληθούν τέλος Νοεμβρίου και τέλος Δεκεμβρίου του 2011.

13.00

Γύρω στις 12.30 μ.μ. (1 Νοε) περίπου 70 άτομα κατάφεραν και εισήλθαν στο κτίριο της ΕΛΣΤΑΤ και να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη. Την είσοδο περιφρουρούσε από το πρωί μία διμοιρία ΜΑΤ, η οποία βρισκόταν εκεί κατόπιν της κλήσης του νέου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Αυτήν τη στιγμη (1.00 μ.μ.) ομάδα απογραφέων συναντάται με τον κ. Γεωργιου, ενώ και τα ΜΑΤ παραμένουν στην είσοδο του κτιρίου. Επιχειρείται και η ανάρτηση πανό.

Κατάληψη ΕΛΣΤΑΤ στη Θεσσαλονίκη

Κατάληψη πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή απογραφείς στα γραφεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Θεσσαλονίκη ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Η ανακοίνωση των απογραφέων:

Σήμερα Τρίτη 1 Νοέμβρη οι απογραφείς και τομεάρχες της Θεσσαλονίκης, υλοποιώντας απόφαση της Συνέλευσής μας, έχουμε καταλάβει τα γραφεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία) στη Θεσσαλονίκη, στη Δελφών 218. Με τον τρόπο αυτό εκφράζουμε την οργή μας και την απόγνωση για τους 6 μήνες καθυστέρησης των αμοιβών μας για την εργασία μας στην Εθνική Απογραφή 2011.

Η κίνησή μας αυτή έρχεται μετά από μία σειρά συνελεύσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και κοροϊδίας από τη μεριά κράτους και της κυβέρνησης σχετικά με το χρόνο πληρωμής μας.1

Με τους άνεργους στην Ελλάδα να ξεπερνούν το 1.500.000 και να βαδίζουμε ολοταχώς προς τα 2.000.000, συμμετείχαμε στην εθνική απογραφή 2011, δεκάδες χιλιάδες άνεργοι σε καθεστώς ανασφάλιστης  εργασίας. Βέβαια με την παράδοση των εντύπων από τους απογραφείς και τους τομεάρχες ούτε λόγος για το ποτέ θα πληρωθούμε.

Την ίδια στιγμή ως άνεργοι βιώνουμε και εμείς με τα απανωτά μνημόνια μια καταιγίδα μέτρων, έμμεσων και άμεσων φόρων, την κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας (σε περίπτωση που κάποιος από εμάς έχει ξεφύγει προσωρινά από την κόλαση της ανεργίας), τη διάλυση-ιδιωτικοποίηση των συστημάτων υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα την εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ 2011

-ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ, ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ

(πηγή: Alterthess)

[ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ]

Σε 3η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο τα γραφεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ καλεί για αύριο Τρίτη 1η Νοεμ. και ώρα 11:00 πμ, η Πρωτοβουλία Απογραφέων & Τομεαρχών. Σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρουν οτι το θέμα καθυστέρησης αποπληρωμής των απογραφέων τέθηκε και στη Βουλή απο τον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ερωτήματα προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

απο zougla.gr

Στις 13 Οκτωβρίου κατόπιν 3ωρης πίεσης της  Πρωτοβουλίας προς την ΕΛ.ΣΤΑΤ για έγγραφη επιβεβαίωση της ημερομηνίας αποπληρωμής, η υπηρεσία ανακοίνωσε (βλέπε παρακάτω) πως οι διαδικασίες πληρωμών δε θα έχουν ολοκληρωθεί πρίν τις 30 Νοεμβρίου, ουσιαστικά διαψεύδοντας προηγούμενες  δηλώσεις της Γεν. Διευθύντριας κα Ξενάκη στην πρώτη παρέμβαση της Πρωτοβουλίας (29/9), ότι έχουν περατωθεί όλες τις διαδικασίες αποστολής των καταστάσεων πληρωμής στο Υπ. Οικονομικών.

Να σημειωθεί πως για την περαίωση της απογραφής κατοικιών/πληθυσμού του 2011 χορηγήθηκε κονδύλι €44 εκατ. το οποίο είναι κατα 80% χρηματοδοτούμενο απο την Ε.Ε. κι έχει προεισπραχθεί εδω και μήνες, ενώ εργάστηκαν περίπου 50.000 απογραφείς υπο την καθοδήγηση και συνεχή επίβλεψη έμπειρων υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και 13.000 τομεαρχών.

Short URL: http://wp.me/p1pa1c-dTE