της Μπετίνας Ντάβου* για το Psychologies, τεύχος Νοεμβρίου
Στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, μια ομάδα ψυχολόγων μελετούσε τεχνικές πρόκλησης φόβου στα ζώα. Σε αυστηρές εργαστηριακές συνθήκες όπου οι ερευνητές είχαν τον απόλυτο έλεγχο της έναρξης, της διάρκειας, της έντασης και της λήξης ενός οδυνηρού ερεθίσματος – συνήθως ενός ηλεκτροσόκ – ένας σκύλος κατέληγε να φοβάται ήχους που αρχικά δεν τον τρόμαζαν. Το αναπάντεχο εύρημα αυτών των ερευνών δεν ήταν τόσο οτι η πρόκληση του φόβου μπορεί να μεθοδευτεί, όσο η «περίεργη» συμπεριφορά που εκδήλωνε το ζώο μετά το πείραμα. Όταν τα ηλεκτροσόκ σταματούσαν και οι πόρτες του κλουβιού ξεκλειδώνονταν, αντί να προσπαθήσει να το σκάσει, το πειραματόζωο παρέμενε απαθές και υποταγμένο. Αφού καμιά αντίδραση του δεν είχε καταφέρει να σταματήσει τους ερευνητές απο τον πόνο που του προξενούσαν τα ηλεκτροσόκ, καθόταν κλαψουρίζοντας λυπημένα και περίμενε την κακή του μοίρα να επιστρέψει.
Οι αφόρητα δυνατοί θόρυβοι που αντικατέστησαν τα ηλεκτροσόκ στα αντίστοιχα πειράματα που έγιναν με ανθρώπους, έφερναν παρόμοια αποτελέσματα. Οι άνθρωποι υπέμεναν τη μοίρα τους, ακόμη και όταν μπορούσαν να διακόψουν τη συμμετοχή τους στο πείραμα. Οι έρευνες αυτές οδήγησαν στο γενικό συμπέρασμα πως όταν οι ζωντανοί οργανισμοί αποτυγχάνουν συστηματικά να ελέγξουν τι πρόκειται να τους συμβεί, εξελίσσονται σταδιακά σε απαθείς και δυσπροσάρμοστοι και παραιτούνται απο οποιαδήποτε προσπάθεια να αντιδράσουν σε επερχόμενα δυσάρεστα συμβάντα, ακόμη κι όταν η δράση είναι εφικτή κι έχει πιθανότητες να είναι αποτελεσματική.
Αυτή η μεθοδευμένη μετατροπή ενός υγιούς και δραστήριου οργανισμού σε απαθή και ανήμπορο, μέσω συστηματικών χειρισμών, ονομάστηκε επίκτητη αίσθηση αδυναμίας. Ο άνθρωπος (ή το ζώο) παραιτείται απο οποιαδήποτε προσπάθεια να επιδράσει, ανατρέχει στο πεπρωμένο και δημιουργεί εξαρτήσεις απο περιστάσεις και απο ανθρώπους που τους αισθάνεται «πιο ισχυρούς». Και αν οι συνθήκες αυτές παραταθούν, εκδηλώνει νοητική σύγχυση, εξουθένωση, απάθεια, συναισθηματικές διαταραχές και χρόνια ψυχοσωματικά προβλήματα.
Δυο είναι οι προϋποθέσεις της επίκτητης αίσθησης αδυναμίας – θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε μεθοδευμένη ανημποριά: ένα περιβάλλον του οποίου οι συνθήκες είναι σταθερά πέρα απο τον έλεγχο του υποκειμένου (όπως πχ όταν δεν ξέρει κανείς εαν θα ξημερωθεί άνεργος, χρεοκοπημένος, πάμφτωχος ή έντομο) και η εκτίμηση οτι οι δυσμενείς συνθήκες είναι αναπότρεπτες (όπως πχ όταν καμία άλλη λύση πλην της υποταγής σ’ έναν «πιο ισχυρό» που θα λύσει το πρόβλημα για λογαριασμό μας, δε φαίνεται εφικτή).
Κάθε ομοιότητα ανάμεσα στο ψυχολογικό εργαστήριο της δεκαετίας του 1960 και στην ελληνική κοινωνία του σήμερα είναι εντελώς συμπτωματική.
*Καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας στο τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του παν/μίου Αθηνών και συγγραφέας
*************************************************************
theodore
30 Οκτωβρίου, 2011 2:23 μμ
TO KAKO INE OTI AFTO TO SINDROMO DIAKATEHI KE OLUS AFTUS PU MAS KIVERNUN…AFTUS PU MAS DIDASKOUN,….AFTUS PU MAS DIKAZUN KLP KLP.
STI PERIPTOSI TON PIRAMATON IPIRHE APO PISO ENA MASTERMIND I MIA OMADA TELOSPANDON PU SHEDIASE TO PIRAMA. STI DIKI MAS PERIPTOSI EGINE KATALATHOS…ALA OTAN ANAKALIFTHIKE I DINAMI TU SINDROMOU BIKE PIA SE SISTIMATIKI LITURGIA APO ANTHROPOUS PU FOVOUDE MIPOS PROLAVI NA TO EFARMOSI PANO TOUS KAPIOS ALOS KE TREHUN NA TO KANOUN PROTI GIA NA MIN TI PATISOUN.
Peiratestouoneirou
30 Οκτωβρίου, 2011 3:02 μμ
Πέρα από την επίκτητη αίσθηση αδυναμίας η οποία όντως είναι κομμάτι της πραγματικότητας, έχουμε κ την επίκτητη αίσθηση της ηλιθιότητας.
Δε μπορούμε να τα ρίξουμε όλα στην αδυναμία! Εχουμε γεμίσει κ ηλίθιους!
giorgalis
30 Οκτωβρίου, 2011 3:13 μμ
Νομίζω πως η …αριστερά (να μη ξεχνιώμαστε 🙂 ) πάσχει από αυτό το σύνδρομο.
Αλλά και οι αντιεξουσιαστές (papandreou) στην εξουσία μία από τα ίδια είναι.
Άσε σου λέω δεν υπάρχει ελπίδα!
υγ
για την αριστερά θα μιλήσει κανείς ή να κάνω την αρχή;
giorgalis
30 Οκτωβρίου, 2011 3:15 μμ
κωλοσταλίνες!
giorgalis
30 Οκτωβρίου, 2011 3:15 μμ
πουλημένοι!
giorgalis
30 Οκτωβρίου, 2011 3:16 μμ
ουστ!
giorgalis
30 Οκτωβρίου, 2011 3:17 μμ
που είναι κι ο tolos όταν τον χρειάζεσαι;
Oblivion
30 Οκτωβρίου, 2011 3:26 μμ
Κάτι που να μην μας έχει πει η ψυχανάλυση?
demonio
30 Οκτωβρίου, 2011 4:44 μμ
Το κουρδιστο πορτοκαλι περιεγραφε δηλ. το στατιστικο λαθος του πειραματος;
Oblivion
30 Οκτωβρίου, 2011 8:30 μμ
«Η ανάλυση της καταπίεσης των ορμών έδειξε ότι, υπό κοινωνικές προϋποθέσεις που εμποδίζουν την ενδυνάμωση του Εγώ πέρα από έναν ορισμένο βαθμό, το καθήκον της απώθησης ορμών μπορεί να εκπληρωθεί μόνο με τη βοήθεια της ανορθολογικής συναισθηματικής σχέσης προς την αυθεντία και τον ενδοψυχικό εκπρόσωπό της, το Υπερεγώ. Αυτή η αρνητική λειτουργία δεν εξηγεί όμως ακόμη την ιδιότυπη ικανοποίηση που αισθάνονται πολλοί υποτακτικοί της αυθεντίας, εκείνη την απόλαυση της υπακοής και της υποταγής που, καθώς είναι τόσο μεγάλη και διαδεδομένη, έκανε μερικούς να πιστέψουν ότι μπορούν να μιλούν για ένα φυσικό και έμφυτο ένστικτο υποταγής. Το γεγονός ότι η υποταγή στην αυθεντία μπορεί να είναι απολαυστική μας βοηθάει να κατανοήσουμε γιατί ήταν σχετικά εύκολο να αναγκάσει κανείς ανθρώπους να υποταχθούν, και μάλιστα πολύ πιο εύκολο από το αντίθετο, δηλαδή να προτρέψει κανείς ανθρώπους να εγκαταλείψουν την υποταγή και να γίνουν αυτοτελείς και ακηδεμόνευτοι. Πάντως, το συμπέρασμα συγγραφέων όπως ο McDougall και ο Vierkandt ότι πρέπει να υπάρχει έμφυτη ορμή υποταγής αφού η υποταγή είναι ευχαρίστηση, αποτελεί υποστασιοποίηση ενός φαινομένου, η οποία εμποδίζει την κατανόησή του. Θα προσπαθήσουμε τώρα να αναλύσουμε την ικανοποίηση που προσφέρει η υποταγή υπό την αυθεντία και να δείξουμε ότι εδώ δεν πρόκειται για μια αιώνια «ορμή υποταγής», αλλά για ένα ιστορικά καθοριζόμενο ψυχικό φαινόμενο. Θα διαχωρίσουμε τις περιπτώσεις όπου η υποταγή ως τέτοια ειναι απολαυστική από τις άλλες όπου αυτό δεν συμβαίνει. Το συμπέρασμα ότι κάθε υποταγή πρέπει να είναι απολαυστική, αφού αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται συνήθως ως εκλογίκευση κοινωνικών θεωριών με τις οποίες επιχειρείται να αποδειχθεί η βασική αναγκαιότητα της κυριαρχίας ανθρώπων πάνω σε ανθρώπους και αυτή η αναγκαιότητα ενισχύεται με το επιχείρημα ότι έτσι δήθεν ικανοποιούνται απλώς οι επιθυμίες των υποταγμένων»
Εισαγωγή στην μελέτη του Έριχ Φρομ πάνω στο θέμα του αυταρχικο-μαζοχιστικού χαρακτήρα.Για περισσότερα, βλέπε «Αυθεντία και Οικογένεια», των Horkheimer,Fromm, Marcuse