Αλλού τα ΜΑΤ, αλλού τα αίματα

Posted on 22 Οκτωβρίου, 2011 11:30 πμ από

37


Αναδημοσιεύει από site της Ελευθεροτυπίας   ,    ο risinggalaxy,

 

***

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

Όσα διαδραματίστηκαν χθες το απόγευμα έξω από το Κοινουβούλιο, με συντεταγμένες ομάδες του ΠΑΜΕ που φορούσαν προστατευτικά κράνη να συγκρούονται με ομάδες κουκουλοφόρων και μη, φαίνεται πως είχαν εν μέρει προβλεφθεί από τα μέρη που διαπραγματεύτηκαν την τακτική που θα κρατήσουν.

 

«Εντυπωσιάζει το μεγάλο ρίσκο που αναλήφθηκε για βαρύτερες συνέπειες, δεδομένης της μορφής των συγκρούσεων»

 

Εκείνο που, δυστυχώς, δεν προβλέφθηκε ήταν ο θάνατος του 53χρονου συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ που σωριάστηκε στην περιοχή του Ζαππείου, ύστερα από έντονη αδιαθεσία. Επίσης, εντυπωσιάζει το μεγάλο ρίσκο που αναλήφθηκε για βαρύτερες συνέπειες και θύματα, δεδομένης της μορφής των συγκρούσεων που καταγράφηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικοί παράγοντες συζήτησαν με παράγοντες του ΚΚΕ τις συνθήκες της περικύκλωσης της Βουλής που σχεδίαζε το ΠΑΜΕ και τη στάση που θα τηρήσει η Αστυνομία, προκειμένου να μην αποτελέσει μέρος του προβλήματος και να αποφευχθούν εκτεταμένα και ανεξέλεγκτα έκτροπα.

Διαβεβαιώσεις

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις σε κυβερνητικούς παράγοντες για απόλυτη αυτόνομη διασφάλιση της διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και της περιφρούρησης του συμβολικού αποκλεισμού της Βουλής.

Σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση η Αστυνομία ανέφερε, για να αποσείσει κάθε ευθύνη για το θάνατο του συνδικαλιστή, ότι δεν υπήρχαν δυνάμεις της στην Αμαλίας από το πρωί έως και τις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης, ούτε έγινε χρήση χημικών στην ευρύτερη περιοχή, τις ίδιες ώρες. Λέει όμως έμμεσα και κάτι άλλο: ότι υπήρχε τακτική αποχής από αστυνομική δράση στο συγκεκριμένο άξονα της Αμαλίας.

Συνεννοήσεις

Την ώρα που ξέσπασαν οι συγκρούσεις μεταξύ της ομάδας περιφρούρησης του ΠΑΜΕ και ομάδων που ήθελαν να τους πλησιάσουν, πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικοί παράγοντες ζήτησαν από στελέχη του ΚΚΕ να επέμβει η Αστυνομία, αλλά πήραν την απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο, διότι πιθανότατα θα γενίκευε τις συγκρούσεις.

Αργότερα, η αποχώρηση του ΠΑΜΕ εγκατέστησε τις αστυνομικές διμοιρίες στον άξονα της Αμαλίας με σκοπό να διαλύσουν και να απομακρύνουν από την περιοχή τις ομάδες που νωρίτερα αντιπάλευε το ΠΑΜΕ. *