Το «κούρεμα»

Posted on 17 Οκτωβρίου, 2011 1:17 μμ από

22


του Ιουλιανού

Το «Κούρεμα» του  «χρέους» της χώρας σημαίνει ζημιά για όσες τράπεζες Ελληνικών ή ξένων συμφερόντων, κατέχουν ομόλογα, αφού σημαίνει μείωση του κεφαλαίου τους. Το «κούρεμα» είναι προτιμότερο για τους καπιταλιστές  από τον  κίνδυνο που εκπροσωπεί μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία   που θα σημαίνει ότι δεν πληρωθούν καθόλου για τα ομόλογα που κατέχουν.  Τα τραπεζικό  κεφάλαιο επιλέγει την ελεγχόμενη πτώχευση, και την  προσυμφωνημένη  μερική καταστροφή, τέτοια όμως που δεν θα βάζει σε κίνδυνο την συνέχιση και την αναπαραγωγή της λειτουργίας του καπιταλιστικού τους συστήματος.

Η προοπτική όμως ενός «κουρέματος» ως 50% συναντά αντιδράσεις από αρκετούς μεγαλοτραπεζίτες εντός και εκτός συνόρων.

Ο Josef Ackermann περιούσιος της Deutsche Bank , υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens από το 2003, κατέχοντας τη θέση του δεύτερου αναπληρωτή προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της εταιρίας, μέλος στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρίας Vodafone. μη εκτελεστικός διευθυντής στην πετρελαϊκή εταιρία συμφερόντων Rothschild, Royal Dutch Shell , αντιπρόεδρος στην ασφαλιστική εταιρία Zurich Financial Services, η οποία,  παρέχει ασφαλιστικά προϊόντα για την προστασία από  πιστωτικό  ρίσκο, διαχειριστής του γερμανικού δανείου προς την Ελλάδα, από το ευρωπαϊκό «πακέτο στήριξης» και βραβευμένος από τον Σεπτέμβριο του 2009 από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δήλωσε «πως θα πράξει ότι μπορεί προκειμένου να αποφευχθεί μια υποχρεωτική ανακεφαλοποίηση στους κόλπους της Deutsche Bank». Διαβαστε και εδώ

Ο Κωστόπουλος, η Αlpha δηλαδή, γράφει στην εβδομαδιαία επισκόπηση της:

«Φωνές πλειοδοσίας ότι απαιτείται απομείωση των ομολόγων κατά 50% δεν μπορεί να θεωρηθούν εποικοδομητικές (…) κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πιστωτικό γεγονός, που σημαίνει με την σειρά του ότι θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου»

Από κοντά και ο Σάλλας της Πειραιώς

«εάν δεχθούμε ότι αντί για 21% το εθελοντικό κούρεμα θα φτάσει στο 50%, η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με 20 έως 25 δισ. ευρώ σε παρούσες αξίες, και όχι 180 δισ. ευρώ…»
(…)

«δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι στο προτεινόμενο από διαφόρους «κούρεμα» μέσω του PSI, εξαιρούνται τα Ομόλογα της ECB, περίπου € 60 δις ονομαστικής αξίας, τα δάνεια της Τρόϊκα, ύψους € 65 δις, άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 δις, τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου 15 δις, Ομόλογα λήξης μετά το 2020 άλλα 40 – 45 δις, άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ του Ελληνικού Δημοσίου και ασφαλώς εκείνους στο Εξωτερικό οι οποίοι και δεν προσήλθαν ούτε στο «κούρεμα» του 21% στο PSI του Ιουλίου»

Το γεγονός είναι ότι εκτυλίσσεται μια πραγματική σφαγή ανάμεσα αφενός στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις Γερμανίας – Γαλλίας για το εύρος της ελληνικής ελεγχόμενης χρεοκοπίας, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών των χωρών τους ,και αφετέρου σε μεγαλοεκπροσώπους του κεφαλαίου, ακόμα και μεταξύ τραπεζών, για τον επιμερισμό της δικιας τους και μόνο ζημιάς. Άρα  ακόμα και στο εσωτερικό της αστικής τάξης ισχυρά συμφέροντα κερδοσκοπικών αποφύσεων συγκρούονται ανελέητα μεταξύ τους.

«Κρατικοποίηση» τραπεζών

Μια άλλη παράμετρος είναι οι ελληνικές τράπεζες λόγο του «κουρέματος» να προσφύγουν  στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπου με δημόσιο χρήμα, το οποίο όμως θα προέρχεται από  δανεισμό του Κράτους από  το ΔΝΤ  και την τρόικα, να καλύψουν την όποια χασούρα τους, υπομένοντας την συμμετοχή του Δημοσίου στο ΔΣ των τραπεζών μα και στο μετοχικό τους κεφάλαιο στέλνοντας το χρέος ξανά στον εργάτη.

Ο κύριος Σάλλας που διαμαρτύρεται για το κούρεμα έχει ήδη προσφύγει στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος, και η Proton Bank, στο ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  και έτσι τώρα είναι  «Πλήρως κεφαλαιοποιημένη η νέα καλή τράπεζα» όπως τονίζει και ο Ε. Βενιζέλος.

Η Proton Bank, πέρα των άλλων προβλημάτων της , υπεξαιρέσεις ,ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχει και μεγάλα προβλήματα από δάνεια που είχε χορηγήσει παλαιότερα η «Ωμέγα Μπανκ» των Χασδάι Καπόν, Ηλία Τσοτάκου, σε μετόχους της και που η Proton αποκτά -μέσω συγχώνευσης- τον Σεπτέμβριο του 2006.

 Υπενθυμίζω ότι μέλος, του Δ.Σ. της OMEGA BANK, από το 2001εως και το 2005 ήταν ο Νικολάκης Παπανδρέου.

Πάνε όμως αυτά. Τώρα είναι μια «νέα καλή τράπεζα» σύμφωνα με τον ρήτορα Βενιζέλο.

Τελικά μάλλον στα μυαλά των υποστηριχτών των ελεύθερων αγορών κατοικοεδρεύει η σύγχυση όσο αφορά έννοιες όπως «ιδιωτικό» και «δημόσιο». Πως αλλιώς να εξηγήσεις τον αγώνα τους να μας πείσουν για την ωφελιμότητα των αποκρατικοποιήσεων, την ίδια ώρα  που ετοιμάζονται τα κατεξοχήν στηρίγματα του καπιταλισμού, οι τράπεζες, να κρατικοποιήσουν τις ζημιές τους; Έστω, και όποιος θέλει το πιστεύει, χάνοντας λίγο από την διοίκηση και λίγη αξία από της μετοχές τους.

Βέβαια οι μεγάλοι πατριώτες επιχειρηματίες κάτοχοι τραπεζών, κατασκευαστικών, ενεργειακών εφοπλιστικών και ειδησεογραφικών εταιριών, καθώς και μελλοντικοί ιδιοκτήτες χωματερών,και εταιριών τζόγου, έχουν ήδη προχωρήσει σε πρωτοβουλίες διασφάλισης των «κεφαλαίων» τους… σε κάθε τόπο φορολογικού παραδείσου.

Ο Λογαριασμός στον Λαό

Το θέμα όμως είναι ότι ανεξάρτητα από τα κουρέματα ο τελικός λογαριασμός θα συνοδεύεται με νέα σκληρότερα μέτρα και εκβιασμούς εις βάρος των ανθρώπων του μόχθου.

Διότι τα διάφορα κουρέματα πρέπει να συνδυαστούν με την απαίτηση των πολυεθνικών κεφαλαίων όπως αυτή εκφράστηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Στ. Κάπφερερ, να δημιουργηθούν δηλαδή στην Ελλάδα «ειδικές οικονομικές ζώνες» εντός των οποίων  οι «επενδυτές» θα απολαμβάνουν ένα καθεστώς σύγχρονης φεουδαρχίας και δουλοπαροικίας μια και θα  απολαμβάνουν ειδικά νομικά και διοικητικά πλαίσια,  φορολογική ασυλία , δυνατότητα να  χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς, και κύρια χαμηλό εργατικό κόστος. Δηλαδή  άγρια εκμετάλλευση της απόγνωσης του σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανέργων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός παπατζής ΓΑΠ ήταν άλλωστε ξεκάθαρος μπροστά στους Γερμανούς Βιομήχανους  και προϊσταμένους του:

«Σας προσκαλώ στην Ελλάδα. Ελάτε. Σε μια Ελλάδα, η οποία πραγματικά αξίζει τον κόπο να επενδύσετε»

«H φορολογία και οι διαδικασίες οι οποίες χρειάζονται για να δημιουργηθούν νέες εταιρείες, θα λειτουργήσουν εντελώς διαφορετικά».

«Oι Έλληνες θα ζήσουν με λιγότερο μισθό», αλλά «είναι ευγνώμονες για τη στήριξη που τους δίνεται»!

Στα πλαίσια αυτά είναι που ο παπατζής που παριστάνει τον πρωθυπουργό και η Α. Μέρκελ, θα συστήσουν μια εταιρία η οποία θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο και θα έχει στα χέρια της την μετοχοποιημένη Ελλάδα AE στα πρότυπα της  Treuhand.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που -ό,τι και να γίνει- θα έχουν κέρδος

Και αυτοί οι κάποιοι δεν είναι άλλοι από τα διάφορα “funds” τύπου IJ Partners της Ξαφά και του Μαργέλλου που έχει έδρα την Ελβετία ή του  fund ΙΚΟS των νήσων Κέιμαν της  φιλάνθρωπου κυρίας Ελενας Αμβροσιάδου. Που το εγκώμιο της τελευταίας έπλεξε το Βήμα μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν τα Νέα και οι Financial Times.

Το γεγονός όμως είναι πως τα “funds” τα οποία αγόρασαν ελληνικά ομόλογα μετά την συμφωνία της 21ης Ιουλίου όχι μόνο δεν υφίστανται ζημιά (διότι δεν ακολουθούν τους ίδιους λογιστικούς κανόνες με τις τράπεζες), αλλά αντιθέτως μετά τη σημαντική υποχώρηση των μακροχρόνιων επιτοκίων, βγαίνουν κερδισμένα.

Τα funds έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζονται από έλλειψη διαφάνειας, μια και οι καπιταλιστές φρόντισαν να έχουν και μια πίσω πόρτα κέρδους αν τα πράγματα πολιτικά δεν πηγαίνουν καλά ώστε να εξακολουθούν να κερδίζουν, από την μη ύπαρξη κανονισμών λειτουργίας, από την μη  υποχρέωση να αναφέρουν στοιχεία σχετικά με το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων, των αποδόσεών τους και των «επενδυτικών» στρατηγικών που εφαρμόζουν.

Όπως είναι γνωστό πρόσβαση σε τέτοιες συναλλαγές δεν έχουν  και δεν κάνουν ούτε συνταξιούχοι, ούτε άνεργοι, ούτε εργάτες. Και πως να τις κάνουν όταν το μέσο ημερομίσθιο για αυτούς που καταφέρνουν να εργάζονται ακόμα είναι κάτω των 30 ευρώ; Έτσι είναι όμως η ελευθερία του συστήματος, και θα υπάρχει όσο θα υπάρχει και ο καπιταλισμός.

Το πολιτικό προσωπικό

Μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι που οι  πρεσβείες (μια είναι η Πρεσβεία) ψάχνουν τους νέους πολιτικούς ηγέτες. Με «Γεύµατα, συζητήσεις και think tanks πίσω από τις κλειστές πόρτες της διπλωµατίας»

Στα πολυτελή κτίρια των πρεσβειών, κυρίως των µεγάλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των Ηνωµένων Πολιτειών, λαµβάνουν χώρα πίσω από βαριές κουρτίνες και σε κλειστό κύκλο συναντήσεις και δείπνα. Βασικό µενού είναι η τρέχουσα πολιτική κατάσταση και αστάθεια που επικρατεί. Παράλληλα, ξένα think tanks αναζητούν ελπιδοφόρα στελέχη και διοργανώνονται επισκέψεις και συνέδρια στο εξωτερικό.

Φυσικά, η παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου παραµένει προς το παρόν κυρίαρχη -έστω και αν έχει τρωθεί σηµαντικά το προφίλ του- στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Πρωθυπουργός, µε γνώση της αγγλικής γλώσσας όσο λίγοι στο ελληνικό πολιτικό σύστηµα, αποτελεί προνοµιακό συνοµιλητή για την αµερικανική πλευρά.

Αυτό αποδεικνύεται από την επίσκεψη της αµερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα και την αναµενόµενη για τις αρχές ∆εκεµβρίου έλευση στην ελληνική πρωτεύουσα του αντιπροέδρου των Ηνωµένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο οι Αµερικανοί δεν κάθονται µε σταυρωµένα χέρια, ενώ σε ανάλογο κλίµα κινούνται και οι Βρετανοί. Μπορεί η Γηραιά Αλβιώνα να µοιάζει εσωστρεφής, γνωρίζει όµως άριστα το παιχνίδι της προσέγγισης – γι’ αυτό και η πρεσβεία της στην Αθήνα κινείται αδιάκοπα.

…ένα πρόσωπο που έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση πέραν του Ατλαντικού αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ο κ. Α. Λοβέρδος .

…ένα άλλο είναι η κυρία Αννα Διαµαντοπούλου . Η υπουργός Παιδείας δεν άφησε τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάει χαµένη. Εχτισε ένα πολύ καλό δίκτυο επαφών στις Βρυξέλλες, διατηρεί προσβάσεις σε γνωστά think tanks (π.χ. στο Friends of Europe) και αρκετές ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Αθήνα µιλούν µαζί της και εκτιµούν τις απόψεις της……»

Σημ.: Τα παραπάνω είναι παρμένα από το Βήμα

Μήπως όμως δεν είναι γνωστό ότι το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας αποτελείτε από αχυρένια πειθήνια ενεργούμενα, και εξαχρειωμένους κλητήρες; Από ότι πιο τιποτένιο γέννησε αυτός ο τόπος;

Για την τεχνική βοήθεια, Zaphod

http://wp.me/p1pa1c-dsV