Αναδημοσιεύει από την Αφορμή η Jaquou Utopie
Δημοσιεύουμε σήμερα τις ομιλίες στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 16/10/2011 από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Πραγματικά, οι μέθοδοι που ακολούθησε η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική συμμορία του ΠΑΣΟΚ για να κηρύξει παράνομη την απεργία θυμίζουν πλέον έντονα μεθόδους χούντας.
aformi
Θέμης Μπαλασόπουλος, Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ
Δημήτρης Βερβεσός, Νομικός σύμβουλος ΠΟΕ-ΟΤΑ
Κώστας Τσικρικάς, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ
Μαρία Τσίπρα, Νομικός σύμβουλος ΑΔΕΔΥ
Ηλίας Νικολακάκος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΔΣΑ
Ερωτήσεις δημοσιογράφων
Δημοσιεύουμε επίσης δήλωση του Δημήτρη Βερβεσού, νομικού σύμβουλου της ΠΟΕ-ΟΤΑ που έχει ως εξής:
Συνταγματολόγοι ή συνταγματάρχες;
από τον Δημήτρη Βερβεσό, Κυριακή, 16 Οκτώβριος 2011 στις 9:12 π.μ.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ
Μετά από 21 συναπτά χρονιά δικηγορίας ΧΤΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 15/10/11 έζησα μια απίστευτη εμπειρια:
Μου τηλεφώνησε στις 6 μμ, κι ενώ βρισκόμουν με το γιο μου έκτος οικίας, ο εντολέας μου Πρόεδρος της ΠΟΕ/ΟΤΑ κ, Θέμης Μπαλασόπουλος λέγοντας μου ότι σε μίση ώρα δικαζόταν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας αγωγή του Δήμου Αθηναίων κατά της νομιμότητας της προκηρυχθείσας απεργίας τους. Έκπληκτος του είπα ότι προφανώς μου κάνει κάποια «έξυπνη» πλάκα. Σύντομα διαπίστωσα ότι κάποιος άλλος κάνει κακόγουστη πλάκα με τις δημοκρατικές αντοχές μας. Κατάφερα να φτάσω στην πρ. Σχολή Ευελπιδων, αφού πήγα το παιδί μου σπίτι, με αμιγώς ΜΗ δικηγορική περιβολή. Εκεί έζησα την πρώτη έκπληξη; Η εξωτερική πόρτα των Δικαστηρίων κλειστή με λουκέτο, με αποκλεισμένα έξω μέλη των διοικήσεων των ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕ/ΟΤΑ(!) Εγώ για να μπορέσω να εισέλθω έπρεπε οι αστυνομικοί της πύλης να επικοινωνήσουν πριν με κάποιο -άγνωστο σε μένα πρόσωπο- τηλεφωνικά)
Στην αίθουσα του Δικαστηρίου (Κτίριο 5)οταν έφτασα ασθμαίνων ,ζήτησα από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου, την αναβολή – διακοπή της Συνεδρίασης όχι για τη Δευτέρα άλλα για σήμερα Κυριακή, ενόψει του ότι α) Δεν είχα λάβει άδεια απο το ΔΣΑ για να παραστώ στη δίκη, ούτε είχα καν προλάβει να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο του ΔΣΑ, ώστε να λάβω έστω προφορική άδεια. ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΓΩΓΗ!! β) Δεν είχα καν ΑΝΑΓΝΩΣΕΙ το κείμενο της αγωγής, την οποία έπρεπε να αντικρούσω, να προτείνω ενστάσεις (αίτινες επί ποινή απαράδεκτου πρέπει να προταθούν επ’ ακροατηρίω κατά την πρώτη συζήτηση) αλλά ούτε είχα προλάβει να συνομιλήσω με τους εντολείς μου για να μα ενημερώσουν για τις απόψεις τους, να με εφοδιάσουν με οποία έγγραφα είχαν στην κατοχή τους κλπ (Χρόνος για σύνταξη προτάσεων φάνταζε αστείο στο κλίμα που επικρατούσε!)
Η Πρόεδρος ζήτησε από τον νομικό παραστάτη του Δήμου να πει αν συναινεί η’ όχι ο ενάγων και (άκουσον-άκουσον) αυτός δήλωσε ότι είχε ΣΑΦΗ εντολή από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη Γ. (ΕΙΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΡΩΗΝ «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» ΑΛΛΑ ΚΑΙ (ΕΙΣΕΤΙ) συνάδελφος – δικηγόρος (κι όμως ναι συνάδελφος) να εκδικάσει την υπόθεση. Η Πρόεδρος μετά ταύτα απέρριψε το αίτημα μου, λέγοντας άμα ότι το ζήτημα με τα σκουπίδια είναι μείζον κι έπρεπα να δικαστεί πάραυτα η αγωγή!
Μετά από εντολή των πελατών μου άσκησα το νόμιμο δικαίωμα τους και υπέβαλλα αίτηση εξαίρεσης της Δικαστού της Έδρας, καθόσον στο πρόσωπο της -ενόψει όλων των προεκτεθέντων- υπήρχαν υπόνοιες μεροληψίας. Τότε αυτή -ως κατά νόμω όφειλε -δήλωσε αποχή και όρισε δικάσιμο για την εκδίκαση της εξαίρεσης τη Δευτέρα 17/10 και ώρα 8.45.Της ζήτησα ενόψει της -όπως και η ιδία άρτι είχε δηλώσει ότι το ζήτημα ήταν μείζον-να δικαστεί αυθημερόν και ότι εμείς θα αναμέναμε την έλευση της τριμελούς συνθέσεως για να γίνει η δίκη(!) Όμως δεν είναι ιδία τα πράγματα σ’ αυτή την περίπτωση -όταν δηλ. πρέπει να «ταλαιπωρηθούν» 3 δικαστές Σαββατόβραδο! Τότε το ζήτημα των σκουπιδιών γίνεται έλασσον!!!!
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έμαθα ότι στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του MEGA, ο «συνάδελφος» Δήμαρχος Αθηναίων και «δάσκαλος» μου του συνταγματικού Δίκαιου στο Ανώτερο Σεμινάριο Συν/κου Δίκαιου στη Νομική Αθήνας του καθηγητή Γ. Κασιματη, είπε ότι η αναβολή εκδίκασης της αγωγής του Δήμου οφειλόταν σε ΓΝΩΣΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ εργατολογων(!!!!) Δηλ. η άσκηση του δικαιώματος του Δήμου για αγωγή κήρυξης ως παράνομου απεργίας Σάββατο 4μμ είναι ΕΝΤΑΞΕΙ, ενώ η άσκηση του δικαιώματος των εντολέων ενός δικηγόρου -κατόπιν ρητής εντολής τους- και δη υπό τις προπεριγραφείσες συνθήκες είναι ΤΕΡΤΙΠΙ!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κε ΔΜΑΡΧΕ-ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ-ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΕ- (τ.) ΣΥΝΗΓΟΡΕ ΤΟΥ,.. (αρκεί να μην είναι σκουπιδιάρης) ΠΟΛΙΤΗ. Ευχαριστούμε για τα άπλα μαθήματα συν/κου δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαίας δίκης και δικηγορικής δεοντολογίας που μαζεμένα μας δώσατε χτες βράδυ. ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ.
Ioulianos
17 Οκτώβριος, 2011 10:25 πμ
…σε δραματικούς τόνους, αναφέροντας μάλιστα ότι «το μόνο που απομένει είναι ο στρατός».
http://www.skai.gr/news/greece/article/183544/kaminis-to-mono-pou-apomenei-einai-o-stratos/
Ή αλλιώς η βουή των επερχομένων.
Ο Καμινης ,ο πρώην προστάτης του Πολίτη ….βρυχάται.
Κάποιοι τα γράφαμε τότε στο ΤΒΧΣ…..
alexantro trollientes
17 Οκτώβριος, 2011 11:36 πμ
μια ερωτηση για Ιουλιανο, λιγο ασχετη με το θεμα , αλλα μιας και τον βρηκα ρωταω
ακουστηκε στη tv , οτι το 70% των ομολογων ειναι σε «ελληνικα»χερια
επειδη εχω προσεξει απ το παρελθον οτι εχεις στοιχεια για κατι τετοια απο «Σπαστη» , μπορεις να τσεκαρεις
1) ποσο αληθευει αυτο
2) αν προκειται για προσφατη εξελιξη με επαναγορα ομολογων στην δευτερογενη η κατι τετοιο
θενκς
Ioulianos
17 Οκτώβριος, 2011 11:50 πμ
alexantro trollientes
Ναι είναι άσχετο το θέμα και σύνθετο.
Σύνθετο γιατί υπάρχουν ομόλογα που λήγουν σε διάφορες ημερομηνίες ημέρες μήνες χρόνια..
Πχ .Αυτό που άκουσες είναι σωστό αλλά αφορά ομόλογα με λήξη από 1 έως 10 χρόνια.
Το 65% του ελληνικού χρέους με λήξεις σε διάρκειες 1 – 10 ετών, κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 67% αν υπολογιστεί σε διάρκεια λήξεων 1 – 5 ετών και διαμορφώνεται στο 62% αν υπολογιστεί σε διάρκεια 1 – 3 ετών.
Στην ευρωζώνη, με απόσταση από τις ελληνικές τράπεζες, η επόμενη μεγαλύτερη κάτοχος ελληνικού χρέους είναι η Γαλλία με ποσοστό 10% σε διάρκειες με λήξη 1 – 3 και 1 – 10 ετών και 8% σε διάρκεια 1 – 5 ετών. Ακολουθεί η Κύπρος με ομόλογα που αντιστοιχούν στο 9% του ελληνικού χρέους που λήγει σε διάρκεια 1 – 3 ετών και 7% σε διάρκειες 1 – 5 και 1 – 10 ετών και έπεται η Γερμανία, η οποία κατέχει το 6% του ελληνικού χρέους με λήξεις 1 – 5 και 1 – 10 ετών και 7% με λήξη 1 – 3 ετών.
Ειδικότερα, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα Δημοσίου με λήξεις 1 – 3 ετών, ύψους 15,551 δισ. ευρώ, ομόλογα με διάρκειες 1 – 5 ετών, ύψους 29,506 δισ. ευρώ και ομόλογα 1 – 10 ετών, ύψους 37,382 δισ. ευρώ.
Οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα 5,709 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 10 ετών, 3,591 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 2,518 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 3 ετών.
Οι κυπριακές τράπεζες έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά ομόλογα 4,256 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 10 ετών, 3,239 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 5 ετών και 2,217 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 3 ετών.
Αντίστοιχα, οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα 3,299 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 10 ετών, 2,534 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 5 ετών και 1,763 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών.
Σε διάρκεια χρέους 1- 10 ετών, το Βέλγιο, η Μ. Βρετανία και η Πορτογαλία είναι οι επόμενοι μεγαλύτεροι κάτοχοι, με αντίστοιχα χαρτοφυλάκια 1,8 δισ. ευρώ (ποσοστό 3% του ελληνικού χρέους), 1,627 δισ. ευρώ (3% ελληνικού χρέους) και 1,074 δισ. ευρώ (2% ελληνικού χρέους).
Οι βελγικές τράπεζες κατέχουν επίσης 941 εκατ. ευρώ σε ελληνικούς τίτλους διάρκειας 1 – 5 ετών και 800 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1- 3 ετών (ποσοστό χρέους 2% και 3%).
Οι βρετανικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα 1,511 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 527 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών (ποσοστό 3% και 2% ελληνικού χρέους).
Χαρτοφυλάκιο 746 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα 1- 5 ετών και 368 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1- 3 ετών (2% και 1% ως ποσοστό του χρέους), κατέχουν οι πορτογαλικές τράπεζες.
Στα επίπεδα του 1% ως ποσοστό επί του ελληνικού χρέους στις διάρκειες 1- 3, 1 – 5 και 1 – 10 ετών κινούνται τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών σε Ολλανδία, Ιταλία, Αυστρία και Ισπανία.
¬
Οι ολλανδικές τράπεζες έχουν 792 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα 1 – 10 ετών, 350 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 220 εκατ. σε διάρκειες 1 – 3 ετών.
Οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα 642 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα 1 – 10 ετών, 474 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 267 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών.
Οι αυστριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα 390 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 10 ετών, 387 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 280 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών.
Οι ισπανικές τράπεζες έχουν 374 εκατ. ευρώ ελληνικά ομόλογα σε διάρκειες 1 – 10 ετών, 362 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 291 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών.
Ποσά ελληνικών ομολόγων που κινούνται από 122 εκατ. ευρώ έως 3 εκατ. ευρώ και λήγουν σε διάρκειες από 1 έως 10 χρόνια, κατέχουν τράπεζες της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου, της Δανίας, της Σλοβενίας, της Μάλτας και της Φινλανδίας.
Σημειώνεται ότι συνολικά το ελληνικό χρέος που λήγει σε διάρκειες από 1 – 10 χρόνια ανέρχεται σε 57,646 δισ. ευρώ, με λήξεις σε διάρκειες από 1- 5 χρόνια σε 43,833 δισ. ευρώ και με λήξεις σε διάρκειες από 1 – 3 χρόνια σε 24,907 δισ. ευρώ.
Πηγή:www.capital.gr
alexantro trollientes
17 Οκτώβριος, 2011 12:02 μμ
Iouliane ευχαριστω παρα πολυ 😉
class-ic
17 Οκτώβριος, 2011 2:26 μμ
Είχα την εντύπωση ότι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ομόλογα που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 του κρατικού χρέους. Δεν έχω βέβαια λόγο να αμφισβητήσω τα στοιχεία σου αλλά εφόσον τα ντόπια αφεντικά έχουν τα 2/3 του χρέους, νομίζω ενισχύεται περισσότερο το επιχείρημα ότι μας ξεζουμίζουν για να μην πτωχεύσουν οι ελληνικές κυρίως τράπεζες.
Και μια που φαίνεσαι διαβασμένος (σε είχα τσεκάρει από τις μέρες του tvxs), θέλω να μου λύσεις μια απορία, αν μπορείς. Είχα διαβάσει ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες έχουν πουλήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν στην ευρωπαική κεντρική τράπεζα, επομένως δεν έχουν να χάσουν και πολλά σε περίπτωση κουρέματος ή στάσης πληρωμών (εκτός ίσως από τις συνέπειες από μια γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος). Και ότι το ίδιο είχαν ζητήσει και οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες όμως έφαγαν πόρτα. Ξέρεις αν ισχύει; Γιατί αν ισχύει ίσως εξηγεί το γιατί ο Σόιμπλε δεν έχει πρόβλημα με το κούρεμα αλλά ο Πορτοσάλτε και ο Παπαδημητρίου έχουν.
Και κάτι ακόμα: ποιος χρηματοδοτεί την ΕΚΤ; Λειτουργεί ως ιδιωτική τράπεζα ή χρηματοδοτείται από φόρους πολιτών; Εννοώ, αν της μετέφεραν τα ελληνικά ομόλογα και αυτά απαξιωθούν, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;
Ευχαριστώ για το χρόνο σου.
alexantro trollientes
17 Οκτώβριος, 2011 4:34 μμ
οι γαλλικες και γερμανικες τραπεζες θα χασουν ελαχιστα
δες και εδω
https://parallhlografos.wordpress.com/2011/10/17/%cf%84%ce%bf-%c2%ab%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%b1%c2%bb/#comment-92789
class-ic
17 Οκτώβριος, 2011 4:45 μμ
Επομένως όχι μόνο οι ξένες τράπεζες έχουν μόνο το 1/3 του χρέους αλλά και το «κούρεμα» ίσως να μην αφορά όλους τους κατόχους ομολόγων αλλά στοχευμένα τις ελληνικές τράπεζες; Πολύ ενδιαφέρον, σ’ευχαριστώ.
Ioulianos
17 Οκτώβριος, 2011 5:02 μμ
class-ic
Στο μέτρο που μπορώ σου έχω απαντήσει εκεί που σου υπέδειξε ο Αλέξανδρος.
Spin
17 Οκτώβριος, 2011 11:52 πμ
Ιουλιανέ ναι αλλά τουλάχιστον δεν νίκησε η δεξιά, ο Κακλαμάνης και ο φασισμός. Καμίνης και τα μυαλά στα κάγγελα 😉
simon
17 Οκτώβριος, 2011 10:36 πμ
Γιατί εκπλήσσεται ο κ. Βερβεσός; Όχι όποιος είναι νομικός, αλλά όποιος γνωρίζει στοιχειώδη νομικά θα ‘πρεπε να διαβλέψει εδώ και καιρό που το πάει η νεοφιλελεύθερη αυτή χούντα. Τα «δείγματα» βοούσαν ήδη από τον Οκτώβρη του ’09 και οπωσδήποτε από τον Μάη του ’10.
katy
17 Οκτώβριος, 2011 11:04 πμ
Καλέ μου simon, θεωρείς ότι πραγματικά εκπλήσσεται;
Spin
17 Οκτώβριος, 2011 12:07 μμ
» Κατάφερα να φτάσω στην πρ. Σχολή Ευελπιδων, αφού πήγα το παιδί μου σπίτι, με αμιγώς ΜΗ δικηγορική περιβολή.»
Η αμιγώς δικηγορική περιβολή ποια είναι? 😛
Κατά τα άλλα τίποτα δεν μας εκπλήσσει πλέον. Ίσως μόνο το ότι δεν έχουν γίνει ακόμα απευθείας αναθέσεις έργων για την αποκομιδή σκουπιδιών.
gsourm
17 Οκτώβριος, 2011 3:20 μμ
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αλήθεια (μιας και το γράφει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ) …
Στρατιώτες θα οδηγούν τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=152904
oldboy99
17 Οκτώβριος, 2011 5:06 μμ
Συνταγματάρχες φυσικά, θέλει και ρώτημα. Αλλά μήπως και οι συνταγματολόγοι είναι εν δυνάμει…συνταγματάρχες, αστική δημοκρατία είναι αυτή, ποτέ δεν ξες ποιος είναι ποιος!
Αυτό το ΜΗ δικηγορική περιβολή, κι εμένα με εξέπληξε.
…έχει καμιά σχέση η δικηγόρος με τον Τσίπρα?
tsiou
17 Οκτώβριος, 2011 5:17 μμ
Άγιο είχαμε που γλυτώσαμε από τον φασίστα Κακλαμάνη.
«Κολιός και κολιός απ’ το ίδιο βαρέλι»