Καταγράφοντας το 2006-07 : το καλοκαίρι του φοιτητικού κινήματος

Posted on 10 Οκτωβρίου, 2011 9:16 μμ από

19


Με αφορμή την αναταραχή στην εκπαίδευση που έφερε με τα νομοσχέδια αλλά και τα μέτρα η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ξανάρθε στην επιφάνεια η καταγραφή εν είδη ερασιτεχνικού ντοκυμαντέρ που είχε ετοιμάσει κατά τη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος 2006-07 μία ομάδα από τη Θεσσαλονίκη. Οι δουλειές τους καταγράφουν πολλές πλευρές της συζήτησης αλλά και των κινητοποιήσεων των φοιτητών εκείνης της περιόδου και ταυτόχρονα αποδεικνύουν την πραγματική συνέχεια του καπιταλιστικού κράτους… που δεν γνωρίζει διαφοροποίηση ανεξάρτητα από τους κυβερνώντες.

Παραθέτω τα φιλμ, που διαρκούν αρκετή ώρα, τόσο για να ενισχύσω τη διατήρηση της καταγραφής των γεγονότων, όσο και για να εμπλουτιστεί η συζήτηση, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή οι καταλήψεις των πανεπιστημίων βρίσκονται σε καθοδική πορεία.

Μη μου μιλάς για καλοκαίρια

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2006-07 ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16 αλλά και στον νόμο πλαίσιο που προωθούσε τότε η κυβέρνηση της ΝΔ και η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, εκτός από χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους, εκατοντάδες καταλήψεις και την συλλογική μνήμη ενός ολόκληρου χρόνου που καθόρισε τις ζωές πολλών άφησαν πίσω τους και την παρακάνω χειροποίητη καταγραφή. Ας την ξαναδούμε!

Μέρος 1ο

Μέρος 2ο

Μέρος 3ο

Μέρες ελληνικής δημοκρατίας

Ειδικά η καταστολή που δέχτηκε το φοιτητικό κίνημα, όταν χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα κατέβαιναν στους δρόμους της Αθήνας, καταγράφεται στις Μέρες Ελληνικής Δημοκρατίας. Για να μας θυμίσει ότι το φαινόμενο της στρατοκρατούμενης πόλης που δεν έχει χώρο για τις διαμαρτυρίες και τις διεκδικήσεις μας έχει παρελθόν πριν φτάσει στο παρόν των χιλιάδων δακρυγόνων.

Μέρος 1ο

Μέρος 2ο

Και μουσική

Γιατί πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι τις ζουν φτιάχνουν τραγούδια…

To τραγούδι αυτό έχει ως φυσικούς αυτουργούς to συγκρότημα «the kinimatians» (φοιτητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης , από τους οποίους και στη συνέχεια προέκυψαν οι Paint It Blue) και ηθικούς αυτουργούς χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους κατά τη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος 2006-7 όταν ουσιαστικά για έναν χρόνο τα πανεπιστήμια της χώρας βρισκόταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις, κι εμείς σε καταλήψεις και διαδηλώσεις.

Jaquou Utopie

http://wp.me/p1pa1c-deF