Ανταπόκριση απο τον αποκλεισμό της ACS Αγ. Αναργύρων

Posted on 6 Οκτωβρίου, 2011 5:57 μμ από

0


γράφει η inflammatory

4ωρος αποκλεισμός του υποκαταστήματος (franchise) της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS  στους Αγίους Αναργύρους, πραγματοποιήθηκε απόψε το πρωί απο εργαζόμενους και μέλη του ΣΕΤΤΕΑ (Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής). Αφορμή η απόλυση του Κώστα Παναγόπουλου ο οποίος εργαζόταν στο εν λόγω υποκατάστημα απο το Δεκ 2010, με πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ και παρουσίαζε συνδικαλιστική δράση ενάντια εργοδοτικών αυθαιρεσιών.

Στο κατάστημα των Αγίων Αναργύρων απασχολούνται 15 άτομα και σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνθήκες που επικρατούν δεν είναι μεμονωμένο γεγονός καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά μέρος μιας ευρύτερης και συντονισμένης προσπάθειας απο την εταιρεία για τη μείωση του εργατικού κόστους, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς. Συγκεκριμένα παρέχονται αμοιβές κατώτερες απο αυτές που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, δεν πληρώνονται υπερωρίες, δεν αναγνωρίζεται συγκεκριμένη ιδιότητα ανάλογα με το πόστο, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κόβεται πρόστιμο εαν ο υπάλληλος δε φοράει την εταιρική ενδυμασία για την οποία χορηγείται πρίμ εφόσον προορίζεται για διαφημιστικούς λόγους.

Παρόμοια κρούσματα εργοδοτικών επιθέσεων έχουν σημειωθεί για παράδειγμα και στο κατάστημα του Ζωγράφου. Ο εργοδότης  απέλυε τους υπαλλήλους σαν εργατοτεχνίτες και υποχώρησε στην καταβολή αποζημιώσεων μόνο αφού προηγήθηκε δικαστική διαμάχη, μιας και αγνοούσε τις αρχικές καταγγελίες εις βάρος του απο το σωματείο, οι οποίες μάλιστα είχαν δικαιωθεί  απο την επιθεώρηση εργασίας. Το ΣΕΤΤΕΑ επίσης σκοπεύει να κινητοποιηθεί σε περίπτωση που ο καινούργιος εργοδότης στον οποίον επρόκειτο να μεταβιβαστεί το κατάστημα Αμπελοκήπων, εξαναγκάσει (όπως ο ίδιος προτίθεται) τους υπαλλήλους να δουλεύουν με μπλοκάκι υπο την απειλή απόλυσης.

Στην ημερίδα της *ΕΕΤΤ  (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων) που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο με θέμα την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, ο εκπρόσωπος της ACS Απόστολος Γεωργατζής, ισχυρίστηκε οτι αν θέλουμε πραγματική απελευθέρωση της αγοράς, θα πρέπει οι ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών οχι μόνο να χρησιμοποιούν το δίκτυο των ΕΛΤΑ αλλά και να λαμβάνουν επιδότηση απο το Δημόσιο. Σε περίοδο κρίσης οι ιδιωτικές εταιρείες εξακολουθούν να εισπράττουν το 40.1% των κερδών του κλάδου που αντιστοιχεί σε μόλις 8.1% της αγοράς ενώ μέσα στο 2010 ανέπτυξαν το δίκτυο τους που έφτασε τα 818 καταστήματα (απο 744 το προηγούμενο έτος). Ωστόσο το 2010 ήταν και η χρονιά που χάθηκαν 3500 θέσεις εργασίας σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του προέδρου της ΕΕΤΤ, Λεωνίδα Κανέλλου. Με λίγα λόγια η επερχόμενη απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς σημαίνει οτι σταδιακά απο 1/1/2013 σπάει το μονοπώλιο των ΕΛΤΑ και εκχωρείται μεγαλύτερο μερίδιο στις εταιρείες ταχυμεταφορών.

Η σημερινή κινητοποίηση διεκδικεί την επαναπρόσληψη του Κ. Παναγόπουλου, τον τερματισμό των απολύσεων και την κατοχύρωση των συμβάσεων. Διάβασε εδώ την σχετική ανακοίνωση.

Αύριο την Παρασκευή το ΣΕΤΤΕΑ υποστηρίζει την 4ωρη στάση εργασίας που έχει κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο της Speedex στο κέντρο διαλογής της εταιρείας που εδρεύει στην Κηφισιά, για

  • την κατάργηση της επιχειρησιακής σύμβασης με την οποία ξεκίνησε να μην καταβάλεται η 2ετής αύξηση μισθοδοσίας
  • την επικείμενη μισθολογική μείωση της τάξης του 10%
  • τις ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας (πχ ελλειπής εξοπλισμός για μεγάλα βάρη)

 

*ΕΕΤΤ -> αρχή που εποπτεύει, ρυθμίζει και ελέγχει τους όρους λειτουργίας των ταχυδρομείων στην Ελλάδα