Αλέσιο Ραστάνι: φάρσα;

Posted on 5 Οκτωβρίου, 2011 12:51 πμ από

10


της Χαράς Κούκη

[Αναδημοσίευση]

Πριν από μερικές μέρες εμφανίστηκε σε δελτίο του BBC ο χρηματιστής Aλέσιο Ραστάνι να λέει ότι τον κόσμο δεν τον κυβερνούν οι κυβερνήσεις αλλά η Goldman Sacks, ότι κάθε βράδυ ονειρεύεται την ύφεση και πώς θα βγάλει χρήματα από αυτήν, ότι αυτό πρέπει να κάνουν όλοι. Ότι, με λίγα λόγια, κάπως έτσι πάει ο καπιταλισμός.

Σοκ και έκπληξη ανά τον πλανήτη. Χιλιάδες επισκέπτες στο youtube, άρθρα σε εφημερίδες και εκπομπές σε τηλεοπτικά κανάλια, αμέτρητα σχόλια στο twitter και απορίες σε blogs. Τά΄ λεγε άραγε σοβαρά; Δεν μπορεί. Είναι δηλωμένος στον κατάλογο των χρηματιστών; Ή μήπως δεν πρόκειται παρά για μέλος της κολεκτίβας Υes Μen, που κάνει παρόμοιες φάρσες για να διακωμωδήσει σοβαρές καταστάσεις; Μήπως τελικά δεν είναι κανένας σοβαρός επαγγελματίας, αλλά ανερχόμενος σταρ που θέλει απλά να προκαλεί με τον κυνισμό του; Και γιατί τότε ακούμε την γνώμη του; Αν τελικά είναι έτσι, πού βαδίζει η έρενα και η δημοσιογραφία; Κι ενώ διάφοροι υποστηρίζουν πως σίγουρα είναι μέρος μιας καλοστημένης παρωδίας, το BBC το διέψευσε με επίσημη ανακοίνωση, ενώ η Daily Telegraph ήρθε να αποκάλυψει πως το χρηματιστήριο δεν είναι παρά απλώς ένα χόμπι για τον 34χρονο Ραστάνι.

Πάλι καλά. Γιατί το ξέρεις ότι δεν καθορίζεις εσύ την ζωή σου, ούτε αυτοί που έχεις εκλέξει, ότι κάποιοι βγάζουν τεράστιο κέρδος από την δυστυχία τη δική σου, των διπλανών σου, της χώρας σου ολόκληρης. Άλλα άλλο να στα λέει αυτά ένας σοβαρός trader, κι άλλο ένας ασήμαντος τύπος. Οταν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φάρσας είναι τόσο δυσδιάκριτα, παύουν να έχουν και σημασία. Ας κρατάμε τουλάχιστον μέσα σ΄ αυτόν τον παραλογισμό και κάποια προσχήματα. Αλοίμονο.

Πηγή: RedNotebook

http://wp.me/p1pa1c-d3B

loophole