Δ.Ν.Τ και οι επιπτώσεις στην Υγεία: Η ελληνική και διεθνής εμπειρία.

Posted on 4 Οκτωβρίου, 2011 11:16 πμ από

9


Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι.) σας καλεί στην πολιτική εκδήλωση

“Δ.Ν.Τ. και οι επιπτώσεις στην Υγεία: Η ελληνική και διεθνής εμπειρία ”

Συμμετέχουν οι:

Howard Waitzkin, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Οικογενειακής και Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Νέου Μεξικού Η.Π.Α. “Ιατρική και Δημόσια Υγεία στο τέλος της Αυτοκρατορίας: χτίζοντας ένα εναλλακτικό μέλλον”

Γ. Νικολαΐδης, ψυχίατρος “Παραλληλισμοί των επιπτώσεων των πολιτικών του Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα και διεθνώς”

Η εκδήλωση θαπραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Οκτωβριου 2011, στις 19:00 στο Αμφιθέατρο του Λαϊκού Νοσοκομείου, στην Ιατρική σχολή Αθήνας

Ο Howard Waitzkin γεννήθηκε το 1945 και τα τελευταία 14 χρόνια είναι Καθηγητής Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής και Παθολογίας στα Τμήματα Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του New Mexico στις Η.Π.Α. Υπήρξε ήδη από την δεκαετία του ’70 ένας από τους (λίγους) αλλά διακεκριμένους Μαρξιστές θεωρητικούς του πεδίου των πολιτικών υγείας, αλλά και της άσκησης των επιστημών υγείας ενώ είναι από τους βασικούς συνεργάτες του Vicente Navarro στην έκδοση του κορυφαίου περιοδικού κριτικής στην κυρίαρχη άποψη για την υγεία, του International Journal of Health Services. Έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Harvard όπου και έκανε την Διδακτορική του Διατριβή, στο U.C.L.A., στο University of California, στο Irvine ενώ σχεδόν διαρκώς παράλληλα απασχολούνταν σε κέντρα παροχής υπηρεσιών για μειονότητες, κοινωνικά αποκλεισμένους πληθυσμούς κ.ο.κ.

Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε κορυφαία περιοδικά δημόσιας υγείας καθώς και σε κριτικά διεθνή έντυπα όπως το Monthly Review, με κεντρικό πυρήνα την μαρξιστική ανάγνωση της λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας στον καπιταλισμό όσον αφορά στο επίπεδο της μακρο-ανάλυσης (των διεθνών πολιτικών υγείας) αλλά και στο επίπεδο της μικρο-ανάλυσης (των πολλών και υπόρρητων τρόπων επηρεασμού της άσκησης της ιατρικής στην πράξη εντός του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής). Υπεραμύνθηκε των καινοτομιών του συστήματος υγείας του Aliente στην Χιλή, υπερασπίζει ενεργά την ανάγκη συγκρότησης εθνικού συστήματος υγείας στις Η.Π.Α, ασκεί μόνιμη πολεμική στη νεοφιλελεύθερη επέλαση που κατακλύζει τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 τις Η.Π.Α. και τα συστήματα υγείας κυρίως των χωρών της Λατινικής Αμερικής και σηκώνει κατ’ εξοχήν το βάρος της θεωρητικής αντιπαράθεσης στις θεωρίες των νεοφιλελεύθερων Οικονομολόγων της Υγείας.

Ταυτόχρονα αναπτύσσει ποικιλόμορφες δράσεις αυτό-οργάνωσης όπως η ίδρυση του “Salvador Allende Program in Social Medicine ενός αυτοδιαχειριζόμενου μη κερδοσκοπικού προγράμματος παροχής υπηρεσιών υγείας στο New Mexico (2005-2009), αλλά και του Civilian Medical Resources Network, ενός εθελοντικού δικτύου πολιτικών παροχής ανεξάρτητων από το κράτος των Η.Π.Α. υπηρεσιών υγείας.

Τα γνωστότερα βιβλία του είναι το “The Exploitation of Illness in Capitalist Society” (μαζί με την κοινωνιολόγο Barbara Waterman 1974), “The Second Sickness: Contradictions of Capitalist Health Care” του 1983,το “The Politics of Medical Encounters: How Patients and Doctors Deal with Social Problems” του 1991 και το έργο του “At the Front Lines of Medicine: How the Health Care System Alienates Doctors and Mistreats Patients… And What We Can Do About It” του 2001.

——————————————————————————————————————————————————

Για όσους ενδιαφέρονται για τη δουλειά του Howard Waitzkin μπορούν να διαβάσουν ενδεικτικά (στην αγγλική γλώσσα):

How the United States Exports Managed Care to Third-World Countries

Social Medicine Then and Now: Lessons From Latin America

Global Trade and Public Health

Jaquou Utopie

http://wp.me/p1pa1c-d17