Συρία: Πόλεμος σεναρίων για την επόμενη μέρα

Posted on 2 Οκτωβρίου, 2011 4:21 μμ από

19


Αντιϊμπεριαλιστικές φωνές λένε «όχι» σε ξένη επέμβαση

Αντικυβερνητική διαδήλωση στην πόλη Χομς (Reuters)

Γράφει η Κατερίνα Σταυρούλα

Μήνας εξελίξεων και σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  ο Σεπτέμβρης για τη Συρία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία εβδομάδα του  έκλεισε με την  προσπάθεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε ένα κείμενο που θα καταδικάζει την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το καθεστώς Ασάντ επιχειρώντας να συγκεράσει τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό του. Βασικές αντιρρήσεις έχει εκφράσει η Ρωσία που απεύθυνε έκκληση για διάλογο ανάμεσα στον Ασάντ και την αντιπολίτευση, τη στιγμή που η Γαλλία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κατηγορούσε το Συμβούλιο για “απαράδεκτη σιωπή” μπροστά στην τέλεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Στο τραπέζι του διπλωματικού διαλόγου δεν φαίνεται να βαραίνουν αρκετά οι εκτιμήσεις που έχει κάνει ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τουλάχιστον 2700 ανθρώπους νεκρούς, ανάμεσά τους και 100 παιδιά, από τα μέσα Μαρτίου όταν και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Ασάντ. Την ίδια στιγμή στη χώρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και η απάντηση του καθεστώτος παραμένει η βία, με τους θανάτους να αυξάνονται ειδικά στην πόλη Χομς που αποτελεί το προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Σε μια προσπάθεια να παρέμβουν με  πιο συγκροτημένο τρόπο στην κατάσταση αλλά και κατά δήλωσή τους να “καλύψουν το κενό μιας ενωμένης αντιπολίτευσης, το οποίο έχει επισημάνει επανειλημμένως η διεθνής κοινότητα¨ μέρος της Συριακής αντιπολίτευσης, μεταξύ τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, αλλά και φιλελεύθεροι και εξόριστοι Σύροι, σύστησαν στην Κωνσταντινούπολη το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, σαν ορόσημο στους έξι μήνες από την έναρξη της συριακής εξέγερσης. Το Συμβούλιο αποτελείται από 140 μέλη, το 40% των οποίων δεν ζουν στη χώρα. Σύμφωνα με τους  εκπροσώπους του Συμβουλίου, στόχος του είναι να “βοηθήσει στην πτώση της δικτατορίας Ασάντ μαζί με όλα τα στηρίγματά της μέσα σε έξι μήνες και να δημιουργήσει μία μεταβατική κυβέρνηση”. “Το επόμενο βήμα θα είναι διεθνής αναγνώριση, και το Συμβούλιο θα δράσει με βάση την θέληση του Συριακού λαού” δήλωσε ο Αντίπ Σισάκλυ, μέλος εξέχουσας πολιτικής οικογένειας της χώρας.

Η δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου, που χαιρετίστηκε από το Παρίσι και την Ουάσιγκτον,  έρχεται τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα με το καθεστώς Ασάντ να δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπό του χωρίς να οπισθοχωρεί, είναι στα πρόθυρα της ένοπλης διαμάχης. Με αυτό το δεδομένο, δεν μοιάζει τυχαίο το γεγονός ότι στο εσωτερικό του Συμβουλίου ακούγονται φωνές που εμφανίζουν την διεθνή επέμβαση σαν ενδεχόμενο. Προτάσεις σαν κι αυτές δεν φαίνεται να έχουν έρεισμα στους εξεγερμένους που συζητούν προς το παρόν το αίτημα αποστολής διεθνών παρατηρητών ανθρωπιστικών οργανώσεων που θεωρούν ότι μπορεί να παίξουν βοηθητικό ρόλο στο να αποτραπούν οι θάνατοι των αμάχων.

Όμως παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για διεθνή επέμβαση δεν γίνεται επισήμως, δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο μοιάζει να προετοιμάζουν το έδαφος για μια αλληλουχία μέτρων που κάνουν την Συρία να μοιάζει με την περίπτωση της Λιβύης. Λόγος γίνεται για εναέριο αποκλεισμό και για εμπάργκο της διακίνησης όπλων προς το καθεστώς Ασάντ.

Με αυτό το κλίμα να καλλιεργείται δεν είναι καθόλου τυχαία η στιγμή που ο γνωστός αντικαθεστωτικός σύρος συγγραφέας Μισέλ Κιλό διάλεξε να παρέμβει. Ο Κιλό, 71 ετών πια, πρώην πολιτικός κρατούμενος και μια από τις σημαντικότερες μορφές της αντιπολίτευσης δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη στο γαλλικό πρακτορείο AFP  ότι η αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Συρίας αντιτίθεται στο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο γιατί στους κόλπους του υπάρχει ρεύμα που αποδέχεται την εξωτερική επέμβαση στη χώρα. “Η αντιπολίτευση στο εσωτερικό του Εθνικού Συμβουλίου είναι υπέρμαχη της διεθνούς επέμβασης για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, ενώ η αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας διαφωνεί. Αν η ιδέα μιας ξένης επέμβασης γίνει αποδεκτή θα οδηγηθούμε προς μια Συρία που θα υπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και όχι σε ένα κράτος με εθνική κυριαρχία” δήλωσε ο Κιλό. “Το αίτημα για διεθνή επέμβαση θα επιβάρυνε το πρόβλημα της χώρας, γιατί  η Συρία θα καταλήξει στην ένοπλη βία και τις θρησκευτικές διακρίσεις, κάτι με το οποίο οι αντικαθεστωτικοί διαφωνούμε στη χώρα μου”. Ο Κιλό είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τη Δημοκρατική Αλλαγή, που δημιουργήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου και απαρτίζεται από σοσιαλιστές, μαρξιστές, μέλη της κουρδικής μειονότητας, Άραβες πατριώτες και ανεξάρτητους όπως ο ίδιος. Έχει δε εκλέξει κεντρική επιτροπή που αποτελείται από 80 μέλη, από τα οποία το 25% είναι “νέοι επαναστάτες” που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις του Μαρτίου ενάντια στον Άσαντ. Ο Κιλό φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του από το Εθνικό Συμβούλιο λέγοντας ότι κατά τη δημιουργία του προσέφερε στην Εθνική Επιτροπή μόνο 3 αντιπροσώπους σε σύνολο 71.

Με τις διαδηλώσεις να γιγαντώνονται κάθε Παρασκευή και την καταστολή τους να παίρνει πλέον διαστάσεις βεντέτας, με αναφορές σε εν ψυχρώ δολοφονίες, βασανισμούς και βιασμούς, για να σταθεροποιηθεί η τεταμένη κατάσταση στη χώρα δεν φαίνεται να αρκούν πλέον οι δεσμεύσεις Ασάντ για μεταρρυθμίσεις και εκλογές στον Φεβρουάριο. Η στιγμή που το καθεστώς θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα αποτελέσματα των μεθόδων του θα έρθει. Στη Συρία το στοίχημα πλέον είναι η στιγμή αυτή να είναι η στιγμή της δικαίωσης του εξεγερμένου λαού και όχι των συμφερόντων που κρύβονται στις διπλωματικές αίθουσες.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο ΠΡΙΝ της Κυριακής

http://wp.me/p1pa1c-cYu

Ετικέτα: