Διχασμένη Ρωσία

Posted on 30 Σεπτεμβρίου, 2011 5:23 μμ από

5


Φωτο απο διαφημιση του National Geographic

Η Ρωσία είναι μια πολύ παρεξηγημένη χώρα. Δεν νομίζω ότι η Δύση αντιλαμβάνεται πραγματικά την κουλτούρα μας και αμφιβάλλω ότι θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, μπορώ να παρακολουθήσω  μια σοβιετική ταινία για τον πόλεμο και να είμαι συγκλονισμένη έχοντας μια αίσθηση πατριωτισμού και κομμουνιστικής ιδεολογίας. Να νιώσω οτι με συνδέει κάτι πολύ βαθιά με τα Ρωσικά πολεμικά τραγούδια και ποιήματα, ενώ ένας Αμερικανικός μπορεί να παρακολουθήσει τις ίδιες ταινίες, να ακούσει τα ίδια τραγούδια και να μην αισθανθεί ποτέ τίποτα.

Νομίζω πως αγνοούν τον ισχυρό δεσμό που έχουμε οι Ρώσοι με την ιστορία και τις αξίες μας, γιατί πολλές φορές τους βλέπουμε να περιμένουν να αντιμετωπιστούν με εναν επιφανειακά φιλόξενο τρόπο, αλλά τελικά απογοητεύονται επειδή αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι. Αυτό ακριβώς όμως είναι το κύριο πράγμα που διακρίνει τη Ρωσία από πολλές άλλες χώρες – οτι δεν κάνουν ανοησίες. Οι Ρώσοι τα λένε τα πράγματα όπως έχουν, είναι πολύ ευθείς και δεν μπαίνουν σε καμία διαδικασία επιδειξης επιφανειακής φιλικότητας. Η αλληλεγγύη και η πίστη είναι πολύ ισχυρά χαρακτηριστικά εδώ, κι αν συμβεί να κάνεις ρώσους φίλους, θα είναι μαζί σου μέχρι τέλους όπως ακριβώς συνέβαινε πίσω το 1942.

Μπορεί να είσαι λίγο ταραγμένος με την προοπτική να ζήσεις στη Μόσχα, επειδή πραγματικά δεν είναι πολύ φιλικό περιβάλλον και θα σε κάνει συχνά να νιώθεις εντελώς απομονωμένος και περιθωριοποιημένος που βρίσκεται «εκτός», αλλά αυτό μπορεί να σε διδάξει πολλά για τον εαυτό σου και πιθανότατα να δυναμώσει και το χαρακτήρα σου.

Προσωπικά έχω μια σχέση αγάπης / μίσους με τη Ρωσία. Αγαπώ πολλές πτυχές που την κάνουν μοναδική, όπως η κουλτούρα και η προσγειωμένη φύση των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα μισώ αυτό που έχει κάνει ο καπιταλισμός, όλοι έχουν γίνει εγωιστές και κανένας δε δίνει δεκάρα για την κοινότητα. Όλα τα κτίρια έχουν φθαρεί επειδή κανείς δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα, δεν υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας, πόσο μάλλον αυτές που δίνουν αξιοπρεπή μισθό. Οι πολιτικοί μας αγνοούν τον κόσμο, όλοι ζούν σε τρομερές  κατοικίες, το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό και υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα όπως η έξαρση των skin-heads, φτώχεια, αλκοολισμός κλπ

Οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ, συμπεριλαμβανομένου και εμού, είναι νοσταλγοί της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης επειδή οι ζωές και οι αξίες μας ήταν πολύ διαφορετικές τότε. Παρόλο που ο κομμουνισμός δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ποτέ, παρόλο που ζούσαμε σε ένα ολοκληρωτικό κράτος, παρόλο που η οικονομία μας παρουσίαζε διαρκή πτώση απο τη δεκαετία του ’50, είναι αναμφισβήτητο από όλους ότι η ζωή ήταν τότε καλύτερη. Διαθέταμε ισχυρές κοινότητες, όλοι είχαν μια δουλειά, πρόσβαση σε εκπαίδευση και οι αξίες μας δεν ήταν τόσο επιφανειακές. Εξακολουθώ να ζηλεύω που η μητέρα μου μεγάλωσε εκείνες τις ημέρες. Βλέπω φωτογραφίες απο την παιδική ηλικία και τα νιάτα της, θυμάμαι όλες τις ιστορίες απο τη γιαγιά μου και θέλω να πάω πίσω σε αυτή την εποχή…αλλά ταυτόχρονα δε θέλω γιατί ξέρω ότι δεν θα είχα τις ίδιες ευκαιρίες και προνόμια. Κι έτσι η Ρωσία, οι άνθρωποι της, είναι σε μια διαρκή σύγκρουση με τον εαυτό τους επειδή είναι ακόμα, το 2011, διχασμένοι ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Το κομμουνιστικό μεγαλείο στοιχειώνει την πόλη με τις αγαλμάτινες μορφές των μεγάλων Σοβιετικών ηγετών, η εποχή του ιμπεριαλισμού μας στοιχειώνει με τα Χειμερινά Ανάκτορα και το Κρεμλίνο, ενώ σε αντίθεση αναδύεται ψυχρά απο τα καταστήματα  McDonalds και KFC, ο καπιταλισμός

Είναι μια περίπλοκη κατάσταση για να γίνει αντιληπτή, αλλά χρειάζεται ένα πολύ έξυπνο άτομο για να απορρίψει τα στερεότυπα και να αναζητήσει εμπειρικά τη δική του άποψη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα απογοητευτείς πάρα πολύ με αυτό που θα βρείς.

************************************************

* Το παραπάνω (μεταφρασμένο) κείμενο είναι η χειμμαρώδης απάντηση σ’ έναν Αυστραλό φοιτητή, ο οποίος ζητούσε εντυπώσεις για τη ζωή στη Ρωσία, στο μπλογκ eurotrash, απο τη 18χρονη Anastasia – Anne Clifford, όπου ζεί ανάμεσα σε Αγγλία και Αγία Πετρούπολη.

Posted in: Ζωή, Κόσμος