Αναδημοσίευση από «Το Μέτωπο» και «Αφορμή«
Τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, με θέμα «Στάση Πληρωμών, η Επόμενη Μέρα» του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στην οποία συμμετείχαν:
- Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος στο Δ.Π.Θ
- Κώστας Λαπαβίτσας, οικονομολόγος στη σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών μελετών στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου – SOAS
- Θοδωρής Μαριόλης, οικονομολόγος στο Πάντειο πανεπιστήμιο
- Σπύρος Μαρκέτος, ιστορικός στο Α.Π.Θ
ΒΙΝΤΕΟ ΟΜΙΛΙΩΝ
Γ. Κατρούγκαλος
Θ. Μαριόλης
Κ. Λαπαβίτσας
ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ
«Οι μέρες που ζούμε είναι ιστορικές. Καταρρέει ένα πολιτικό σύστημα και δεν ξέρουμε με τι θα αντικατασταθεί. Η επίθεση που δεχόμαστε δεν έχει το χρόνο με το μέρος της. Και είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα γίνει μπούμεραγκ και θα στραφεί εναντίον των επιτιθέμενων. Υπάρχει επομένως ανάγκη για θεωρητική γείωση.

Σήμερα διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο πολιτικών συσχετισμών, μέσα στο οποίο υπάρχει κενό εκπροσώπησης των μεγάλων λαϊκών στρωμάτων. Το κενό αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την ενότητα στη βάση όλου του κόσμου, με πρωταγωνιστή τις μαζικές κινητοποιήσεις, ενάντια στη Χούντα, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε Χούντα. Στην αριστερά απαιτείται να αλλάξουν πολλά. Να υπάρξει ενότητα όχι πάνω στη λογική του ελάχιστου κοινού παρονομαστή-πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ-αλλά πάνω στη λογική της αντικαπιταλιστικής διεκδίκησης. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός έχει πρόβλημα αλλά και ότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο παγκόσμιος καπιταλισμός. Το μαζικό κίνημα θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πεδίο της Ελλάδας, οι μάχες να δοθούν σε επίπεδο εθνικού κράτους, κι αυτό δεν είναι εθνικισμός.
Η ΕΕ., το ευρωκοινοβούλιο, είναι μια μεγάλη απάτη. Είναι αστείο να λέμε ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως λέει ο ΣΥΝ. Η Αριστερά έχει ευθύνες γιατί καλλιεργεί τη σύγχυση και την αδράνεια. Η Αριστερά σήμερα έχει τη χειρότερη ηγεσία στην ιστορία της, με το «μακάριο» Τσίπρα και τη «μακάρια» Παπαρήγα. ΚΚΕ και ΣΥΝ έχουν πολλές ομοιότητες. Οι ηγεσίες και οι μηχανισμοί της Αριστεράς σήμερα είναι ανεπαρκείς. Μια επικείμενη χρεοκοπία θα σημάνει την αποτυχία της Αριστεράς. Θα πρέπει να ανοίξουν δρόμοι για νέα στελέχη που θα έχουν βγει από τους μαζικούς αγώνες. Είναι παράλογο το ότι δεν έχει τεθεί θέμα ηγεσίας στην Αριστερά.
Όσον αφορά στα χαράτσια, είναι η ώρα των πράξεων. Πρέπει οι βουλευτές της Αριστεράς να δώσουν συνέντευξη τύπου και να δηλώσουν ότι δεν θα πληρώσουν τα χαράτσια και να ζητήσουν άρση της βουλευτικής ασυλίας. Σήμερα μετά από 30 χρόνια οι μικρές μαφίες της παλιάς ΕΟΚ έγιναν μεγάλες μαφίες της ΕΕ που μας έχει φερθεί απαίσια. Είναι παράλογο να δεχόμαστε αυτή την τιμωρία και να μην έχει βγει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να το καταγγείλει.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
«Τώρα δεν πεινάνε μόνο οι άνεργοι, αλλά και όσοι εργάζονται. Η αβεβαιότητα τείνει να δημιουργήσει τάση αναζήτησης ατομικών λύσεων. Στη νεολαία οι αιτήσεις σε πρεσβείες για μετανάστευση στο εξωτερικό παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Το φάσμα της χρεοκοπίας είναι το απόλυτο όπλο του τρόμου.
Θα προσπαθήσω να αναπτύξω τη νομική διάσταση του χρέους, γιατί το «τέρας» της χρεοκοπίας δεν είναι παρά ένα μπαλόνι.
Τα κράτη, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δεν χρεοκοπούν. Υπάρχουν μόνο τα διεθνή δικαστήρια που μπορούν να επιβάλλουν στα κράτη κάποια μέτρα.

Οι ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής είναι ανατριχιαστικές.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να βρει κάποιος αν το χρέος είναι νόμιμο ή επονείδιστο, γιατί δεν υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση επ΄ αυτού. Ωστόσο, η σύσταση Επιτροπής Λογιστικού ελέγχου είναι ένα όπλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη που πλήττονται από τις επιθέσεις του ΔΝΤ. Ο Ισημερινός για παράδειγμα, προχώρησε σε σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου με ΠΔ, και το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο ΠΔ που κήρυσσε το χρέος επαχθές. Οι δανειστές κατόπιν αυτού εισέπραξαν το ¼ του χρέους. Η Ελλάδα σήμερα πρέπει να απαιτήσει να ανοίξουν τα βιβλία του χρέους.
Στη διεθνή νομολογία υπάρχει η θεωρία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την οποία όταν ένα κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο χρέος, είναι υποχρεωμένο πρώτα να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες.
Ποια είναι τα νομικά βήματα σε περίπτωση στάσης πληρωμών:
Α)με μονομερή διάταξη, η Ελλάδα να διαπραγματευθεί τι θα πάρουν οι δανειστές. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο λόγω δανειακής σύμβασης όπου υπάρχει ο όρος ότι οποιαδήποτε μονομερής κίνηση από την Ελλάδα αποτελεί λόγο καταγγελίας για να διεκδικήσουν οι δανειστές το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.
Αν ένα κράτος κηρύξει στάση πληρωμών, αυτό θα πάει στο διαιτητικό δικαστήριο. Μετά τη στάση πληρωμών ξεκινάνε διεκδικήσεις απέναντι στους δανειστές. Ωστόσο για την περίπτωση της Ελλάδας, σε αντίθεση με την περίπτωση της Αργεντινής και του Ισημερινού, αυτό είναι δύσκολο, γιατί η Ελλάδα χρωστάει σε διεθνείς οργανισμούς και όχι σε ιδιώτες.
Από την άλλη πλευρά, τα κράτη δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να εκχωρήσουν την εθνική τους κυριαρχία λόγω χρέους.
Επίσης δεν μπορεί ένα κράτος να εξαναγκαστεί να προχωρήσει σε χρεοκοπία.
Η στάση πληρωμών δεν είναι ένα ρόδινο σενάριο. Θα απαιτηθούν θυσίες από το λαό με στόχο τη διαγραφή του χρέους και την αναδημιουργία της παραγωγικής βάσης της χώρας. Σημειώνω ότι τον επόμενο χρόνο, το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει το 189%.
Η ευθύνη της Αριστεράς είναι να υποστηρίξει τα κινήματα του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, αλλά βέβαια δεν είναι η αριστερά που θα δώσει τις μάχες στα γκισέ της Εφορείας. Η Αριστερά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συλλογική πράξη.
Θ. ΜΑΡΙΟΛΗΣ
[γραπτή ομιλία]
Η Οικονομική Πολιτική Εντός και Εκτός Ευρώ
Το παρόν αποτελεί το κείμενο επί του οποίου βασίστηκε η ομιλία μου στην ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Στάση πληρωμών: οι επόμενες ώρες», η οποία διοργανώθηκε από το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής», τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011. Οι σημειώσεις δηλώνονται με [.], και βρίσκονται στο τέλος του κειμένου.
Εισαγωγή
Στα ακόλουθα αναλύω την οικονομική πολιτική που ασκείται εντός ευρώ, τα τρέχοντα χαρακτηριστικά και το επακόλουθο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας, ενώ, τέλος, κάνω μία πρώτη εκτίμηση των οικονομικών συνεπειών της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς επίσης και των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν σε αυτήν την περίπτωση.
Λόγω της σχετικής δυσκολίας του ζητήματος, θεωρώ καλύτερο (ή μάλλον πιο χρήσιμο) να προσδώσω στο κείμενο τη μορφή ερωτημάτων. Έτσι, απαντώ στα ακόλουθα επτά ερωτήματα:
1. Με ποια μέσα οι αρχές μίας εθνικής οικονομίας δύνανται να ρυθμίζουν την κατάστασή της;
2. Ποιοι αντικειμενικοί περιορισμοί υφίστανται κατά την άσκηση αυτών των μέσων;
3. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ελληνική οικονομία;
4. Με ποια μέτρα μπορεί να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένοντας στο ευρώ;
5. Ποιες οι επιπτώσεων αυτών των μέτρων;
6. Υπάρχουν εναλλακτικά μέτρα; Εάν όχι, τότε ποιες οι επιπτώσεις της επιστροφής σε υποτιμημένη δραχμή;
7. Ποια άλλα μέτρα απαιτούνται εκτός ευρώ;
Απαντήσεις στα ερωτήματα
1. Με ποια μέσα οι αρχές μίας οικονομίας δύνανται να ρυθμίζουν την κατάστασή της;
Ως γνωστόν, με τα ακόλουθα:
(i). Δημοσιονομικά.
(ii). Νομισματικά.
(iii). Συναλλαγματικά.
(iv). Εμπορικά (δασμολογικές και μη δασμολογικές μορφές προστασίας).
(v). Εισοδηματικά.
2. Ποιοι αντικειμενικοί περιορισμοί υφίστανται κατά την άσκηση αυτών των μέσων;
Οι ακόλουθοι δύο:
Π1. Στη γενική περίπτωση, ο αριθμός των στόχων, τους οποίους θέτουν οι αρχές οικονομικής πολιτικής, πρέπει να ισούται με τον αριθμό των χρησιμοποιούμενων μέσων (αυτό το θεώρημα οικονομικής πολιτικής αποδείχθηκε από τον νομπελίστα Jan Tinbergen).
Παράδειγμα: Οι αρχές μία οικονομίας με ανεργία και ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν μπορούν να επαναφέρουν αυτά τα δύο μεγέθη στα όποια επιθυμητά επίπεδα μόνον με την αύξηση π.χ. των κρατικών δαπανών (ή τη μείωση των φόρων): αυτή η αύξηση θα οδηγήσει σε αύξηση του προϊόντος, και, άρα, σε μείωση της ανεργίας, αλλά σε χειροτέρευση του ισοζυγίου. Απαιτείται, λοιπόν, η χρήση πρόσθετου μέσου, όπως π.χ. η επιβολή δασμών. Η αύξηση των κρατικών δαπανών αυξάνει τη συνολική δαπάνη της οικονομίας («πολιτική αύξησης της δαπάνης»), ενώ η επιβολή δασμών αυξάνει (μειώνει) τη δαπάνη για τα ημεδαπά (αλλοδαπά) εμπορεύματα («πολιτική μεταστροφής της δαπάνης»), και, έτσι, επιτυγχάνονται και οι δύο στόχοι ταυτοχρόνως.
Π2. Εάν η οικονομία συμμετέχει σε ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών και δεν υπάρχουν φραγμοί στην κυκλοφορία των χρηματικών κεφαλαίων, τότε το μέσο της νομισματικής πολιτικής είναι πλήρως αναποτελεσματικό, δηλ. είναι αδύνατον να ασκηθεί εθνική νομισματική πολιτική. Άρα, μεταξύ των τριών (σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία – ελεύθερη κίνηση χρηματικών κεφαλαίων – χρήση νομισματικής πολιτικής), οι εθνικές αρχές μπορούν να επιλέξουν μόνον δύο (αυτό το θεώρημα αποδείχθηκε από τον νομπελίστα Robert Mundell, και είναι γνωστό ως «Τρίλημμα της Ανοικτής Οικονομίας» ή, αλλιώς, «Ασύμβατο Τρίγωνο»).
Παράδειγμα: Δεδομένου ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη ζώνη του ευρώ (ΖΕ), έπεται ότι, εάν οι ελληνικές αρχές επιθυμούν να αυξήσουν την ποσότητα χρήματος, προκειμένου π.χ. να αυξήσουν το προϊόν ή/και να χρηματοδοτήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, τότε θα πρέπει να επιβάλλουν φραγμούς (π.χ. φόρο συναλλαγών ή/και έλεγχο συναλλάγματος) στις κινήσεις των χρηματικών κεφαλαίων. Βεβαίως, το τελευταίο δεν επιτρέπεται στη ΖΕ, όπως δεν επιτρέπεται και η νομισματική χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος: Στη ΖΕ έχει επιλεγεί το ενιαίο νόμισμα και η χωρίς φραγμούς κίνηση των χρηματικών κεφαλαίων και, σε ευθυγράμμιση με τον Π2, η νομισματική πολιτική έχει ανατεθεί σε υπερεθνικό όργανο (την ΕΚΤ).
3. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ελληνική οικονομία;
(i). Συμμετέχει στη ΖΕ: Άρα, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει νομισματική, συναλλαγματική και εμπορική πολιτική. Απομένουν, λοιπόν, η δημοσιονομική και η εισοδηματική πολιτική. Και για αυτές, όμως, υπάρχουν a priori περιορισμοί:
– Η κατά σειρά πρώτη περιορίζεται από το «Σύμφωνο Σταθερότητας».
– Η δεύτερη από την ελευθερία της κίνησης των χρηματικών κεφαλαίων, πράγμα που σημαίνει την τάση ενός διεθνώς ενιαίου επιτοκίου και, άρα, ενός διεθνώς ενιαίου κόστους παραγωγής ανά μονάδα κεφαλαίου. Συνεπώς, η κύρια μεταβλητή έλεγχου της εισοδηματικής πολιτικής είναι οι μισθοί (και όχι τα κέρδη).
(ii). Επίσης, στην τρέχουσα περίοδο η ελληνική οικονομία εμφανίζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Χ1. Υψηλά ελλείμματα (και χρέη) του δημοσίου και του εξωτερικού τομέα (δηλ. «δίδυμα ελλείμματα»).
Χ2. Επιτόκια εξυπηρέτησης του δημοσίου και του εξωτερικού χρέους που υπερβαίνουν σημαντικά το ρυθμό μεταβολής του Α.Εγχ.Π, άρα ισχυρή τάση ανόδου αυτών των χρεών ως ποσοστά του Α.Εγχ.Π..
Χ3. Κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος που αυξάνεται πιο γρήγορα από ό,τι των υπολοίπων χωρών και, συνεπώς, μειούμενη διεθνή ανταγωνιστικότητα: Για την περίοδο 2001-2009, η σωρευτική μείωση εκτιμάται (από την ΤτΕ αλλά και άλλους μελετητές) στο 27.7%, ως προς την παγκόσμια οικονομία, και στο 17.1%, ως προς τη ΖΕ.
Βασικό (με τη μαθηματική έννοια του όρου) είναι το Χ3, διότι παράγει, όπως μπορεί να αποδειχθεί, τα Χ1 και Χ2. Συνεπώς, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας έχει ως αναγκαία συνθήκη την αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της (αναλυτικά, βλ.: Μαριόλης και Παπουλής, 2010α, β, και Μαριόλης, 2011).
4. Με ποια μέτρα μπορεί να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένοντας στο ευρώ;
Με τα ακόλουθα δύο:
Μ1. Μείωση των κρατικών δαπανών-αύξηση φόρων.
Μ2. Μείωση των μισθών («εσωτερική υποτίμηση»).
Το Μ1 (καθαυτό) οδηγεί σε μείωση του προϊόντος και σε βελτίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Υπό τις «ηρωικές» προϋποθέσεις ότι η μείωση των μισθών δεν μειώνει την ενεργό ζήτηση (αυτό συμβαίνει οπωσδήποτε όταν οι ροπές προς κατανάλωση από μισθούς και κέρδη είναι ίσες μεταξύ τους, πράγμα που δεν ισχύει: η κατά σειρά πρώτη ροπή είναι, συστηματικά, μεγαλύτερη από τη δεύτερη) και ότι όντως θα αυξήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, οδηγεί σε αύξηση του προϊόντος και σε βελτίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
5. Ποιες οι επιπτώσεων αυτών των μέτρων;
Σχετικά με το Μ1: Μπορεί να εκτιμηθεί ότι, για την ελληνική οικονομία, κάθε μείωση του ποσοστού των κρατικών δαπανών στο Α.Εγχ.Π κατά 1% οδηγεί σε μείωση του Α.Εγχ.Π κατά 1.71%. Συνεπώς, ο ισοσκελισμός του πρωτογενούς ελλείμματος (ήταν στο 8% του Α.Εγχ.Π το 2009) προϋποθέτει μείωση των δαπανών στο Α.Εγχ.Π κατά 17%, η οποία συνεπάγεται τη συνολική (μακροχρόνια) μείωση του Α.Εγχ.Π κατά 29%.[1]
Σχετικά με το Μ2: είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το εάν θα οδηγήσει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, διότι το ζήτημα εξαρτάται όχι μόνον από τη μείωση των ελληνικών μισθών αλλά και από την εξέλιξη (i) των μισθών στον υπόλοιπο κόσμο, (ii) της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ελλάδα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, και (iii) της τρέχουσας και της προσδοκώμενης ονομαστικής συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.
Δύο παρατηρήσεις, όμως:
(i). Οι μισθοί στην Ελλάδα διατηρούνται, επί δεκαετίες, συγκριτικά χαμηλοί χωρίς να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της (βλ. και Μαριόλης, 2010).
(ii). Εκτιμώ ότι η επί τρεις περίπου δεκαετίες έκθεση της οικονομίας στη διεθνή αγορά, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη (στη συρρίκνωση) των τομέων παραγωγής μη διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών (των τομέων παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών), έχει διαμορφώσει μία αυξανόμενη ροπή προς εισαγωγές και έναν μειούμενο βαθμό αύξησης των καθαρών εξαγωγών σε βελτιώσεις της ανταγωνιστικότητας (αναλυτικά, βλ. Μαριόλης και Παπουλής, 2010α, Ενότητες 3 και 4). Άρα, φαίνεται ότι απαιτείται μία ιδιαίτερα ισχυρή μείωση των μισθών προκειμένου να υπάρξουν (ενδεχομένως) σημαντικά αποτελέσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο προϊόν και στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
6. Υπάρχουν εναλλακτικά μέτρα; Εάν όχι, τότε ποιες οι επιπτώσεις της επιστροφής σε υποτιμημένη δραχμή;
Θα έχει γίνει αντιληπτό ότι τα προαναφερθέντα δύο μέτρα είναι και αυτά που έχουν πράγματι ληφθεί. Αν και θα τα συζητούσα με ενδιαφέρον, δεν μπορώ να δω την ύπαρξη εναλλακτικών μέτρων εντός ΖΕ.
Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μίας επιστροφής σε υποτιμημένη δραχμή; Καταρχάς, απαιτούνται ορισμένες σύντομες διευκρινήσεις, διότι – περιέργως – όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, κατά κανόνα, στην Ελλάδα (ακόμα και από τμήματα της Αριστεράς), σχετικά με την υποτίμηση, δεν βρίσκονται σε κανένα εγχειρίδιο Μακροοικονομικής, συμπεριλαμβανομένων και των – περισσότερο ή λιγότερο – «ορθόδοξων: βλ. π.χ. Blanchard (2006, κεφ. 19-21) και Krugman και Obstfeld (2011, κεφ. 16-19):
(i). Με την υποτίμηση αυξάνονται «ακαριαία» οι τιμές των αλλοδαπών εμπορευμάτων σε δραχμές και, άρα, μειώνεται η ημεδαπή ζήτηση για αυτά. Παράλληλα, μειώνονται οι τιμές των ημεδαπών εμπορευμάτων σε αλλοδαπό νόμισμα και, άρα αυξάνεται η αλλοδαπή ζήτηση για αυτά. Έτσι, το εξωτερικό ισοζύγιο της ημεδαπής τείνει να βελτιωθεί, το προϊόν της να αυξηθεί και το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί.
(ii). Όμως, εκείνα τα αλλοδαπά εμπορεύματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως μέσα παραγωγής, αυξάνουν το κόστος παραγωγής των ημεδαπών εμπορευμάτων. Κατά συνέπεια, η διεθνής ανταγωνιστικότητα δεν αυξάνεται κατά το ποσοστό της υποτίμησης αλλά κατά ένα μικρότερο ποσοστό. Και, όχι μόνον: αυτή η διαδικασία συνεχίζεται επ’ άπειρον και, τελικά, οι θετικές επιπτώσεις της εξανεμίζονται, μακροχρονίως, μέσω του πληθωρισμού που η ίδια δημιουργεί.
(iii). Από ποια άποψη είναι προτιμητέα και από ποια όχι;
– Καταρχάς, ενδείκνυται για την τόνωση της ζήτησης, όταν η οικονομία έχει δημοσιονομικά ελλείμματα και, συνεπώς, η δημοσιονομική επέκταση θα τα επιβαρύνει. Επίσης, είναι προτιμητέα συγκριτικά με την «εσωτερική υποτίμηση», ακριβώς επειδή δεν προαπαιτεί τη μείωση των μισθών (με ό,τι αρνητικές συνέπειες έχει αυτή η μείωση για τη ζήτηση) και την ύφεση-ανεργία προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και να βελτιωθεί (ενδεχομένως) η ανταγωνιστικότητα, αλλά βελτιώνει αμέσως την τελευταία.
– Δεν είναι προτιμητέα όταν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ανάπτυξης προσδοκιών για έναν κύκλο συνεχών υποτιμήσεων και, έτσι, προκληθεί «φυγή κεφαλαίων». Σε αυτήν την περίπτωση, οι αρχές αναγκάζονται, αρχικά, να αυξήσουν τα επιτόκια, πράγμα που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση, και, τελικά, όταν αρχίσουν να εξαντλούνται τα συναλλαγματικά αποθέματα, να υποτιμήσουν εκ νέου το νόμισμα, πράγμα που ενδέχεται να οδηγήσει την οικονομία σε υπερπληθωρισμό.[2]
Συγκεκριμένα, τώρα, για την ελληνική οικονομία οι επιπτώσεις από μία ονομαστική υποτίμηση της τάξης του 50% θα είναι οι εξής:[3]
1. Σύμφωνα με τα τρία εναλλακτικά σενάρια του πολυτομεακού υποδείγματος, που συγκροτήθηκε στο Μαριόλης et al. (1996), και στοιχεία από τον Συμμετρικό Πίνακα Εισροών- Εκροών (SIOT) της ελληνικής οικονομίας, για το έτος 2005 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), ο οποίος συναθροίζει το σύνολο των εγχωρίως παραγομένων εμπορευμάτων σε 59, εκτιμάται ότι οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού (σε όρους ακαθάριστης αξίας εγχώριας παραγωγής) θα είναι αυτοί που εμφανίζονται στον Πίνακα 1 (αναλυτικά, βλ. Κάτσινος, 2011, και Μαριόλης και Κάτσινος, 2011).
Πίνακας 1. Οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού μετά την υποτίμηση κατά 50%
Έτος Σενάριο 1 Σενάριο 2 Σενάριο 3
1 9.29% 5.31% 5.31%
2 5.96% 3.84% 1.59%
3 4.27% 2.99% 0.51%
4 3.26% 2.44% 0.16%
5 2.58% 2.06% 0.05%
2. Η διεθνής ανταγωνιστικότητα (σε όρους πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας) θα αυξηθεί στο πρώτο έτος κατά 37.2% με 42.4%.[4] Στο δεύτερο έτος θα υπάρχει (σύμφωνα με τα δύο χειρότερα σενάρια) ένα κέρδος ανταγωνιστικότητας (σε σχέση με το αρχικό έτος) 29.5% με 37.2%. Και στο τρίτο, 24.2% με 33.2% (ibid.).
3. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, απαιτούνται περί τα 15-16 έτη ούτως ώστε να αυξηθεί το ημεδαπό επίπεδο των τιμών κατά 45%-46% και, επομένως, να εξανεμισθούν, πρακτικά, τα οφέλη της υποτίμησης στη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Με άλλα λόγια, διαφαίνεται ότι η υποτίμηση θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για όχι σύντομο χρονικό διάστημα.
4. Έχει εκτιμηθεί (από μελετητές του ΔΝΤ και της ΤτΕ) ότι η ελαστικότητα όγκου των εξαγωγών ως προς τη διεθνή ανταγωνιστικότητα είναι μεταξύ 0.60 και 0.71, ενώ η ελαστικότητα όγκου των εισαγωγών είναι μεταξύ -0.90 και -0.92. Εφόσον η ανταγωνιστικότητα θα αυξηθεί κατά 37.2%, έπεται ότι:
(i). Οι εξαγωγές (48.24 δισ. ευρώ το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.) θα αυξηθούν κατά 22.3% με 26.4% (σε όρους όγκου) και οι εισαγωγές (67.71 δισ. ευρώ) θα μειωθούν κατά 33.4% με 34.2% (σε όρους όγκου). Έτσι, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών θα βελτιωθεί: από -19.5 δις ευρώ θα κατέλθει στα -128.1 εκατ. με -2.1 δισ. ευρώ.
(ii). Λόγω αυτής της βελτίωσης του ισοζυγίου, τo Α.Εγχ.Π (230.2 δισ. ευρώ το 2010) θα ανέλθει κατά 7.3% με 8.4% σε πραγματικούς όρους.[5]
(iii). Η αύξηση του Α.Εγχ.Π, η επακόλουθη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και η αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού τείνουν να μειώσουν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του Α.Εγχ.Π.. Παράλληλα, η βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, η επακόλουθη αύξηση του Α.Εγχ.Π, και η αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού τείνουν, επίσης, να μειώσουν το εξωτερικό χρέος ως ποσοστό του Α.Εγχ.Π.. Από την άλλη πλευρά, η μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας, αυτή καθαυτή, τείνει να χειροτερεύσει αυτά τα ποσοστά. Ακριβώς επειδή το ποσοστό της υποτίμησης είναι υψηλό και το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους είναι εξωτερικό, εκτιμώ ότι η συνολική επίπτωση δεν επαρκεί για να σταθεροποιήσει τα δύο ποσοστά και, συνεπώς, απαιτείται αναδιαπραγμάτευση του χρέους.[6]
7. Ποια άλλα μέτρα απαιτούνται εκτός ευρώ;
Με την έξοδο από το ευρώ ανακτούνται, καταρχήν, και τα πέντε μέσα οικονομικής πολιτικής. Κατά τη γνώμη μου, το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι εάν θα επιδιωχθεί σταθεροποίηση της νέας ισοτιμίας της δραχμής ή εάν θα αφεθεί σε ελεύθερη διακύμανση. Αυτή τη στιγμή μάλλον κλίνω προς την πρώτη επιλογή, προκειμένου να δημιουργηθεί περιβάλλον σταθερότητας. Έτσι, όμως, προκύπτουν δύο προβλήματα: πρώτον, αδρανοποιείται το μέσο της νομισματικής πολιτικής (βλ. ερώτημα 2, Π2), και, δεύτερον, η ΚΤ πρέπει να έχει επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα για να υποστηρίζει αυτό το επίπεδο ισοτιμίας, ιδίως εάν αρχίσουν να αναπτύσσονται προσδοκίες ότι δεν είναι διατηρήσιμο. Βέβαια, οι προσδοκίες δεν αναπτύσσονται στο κενό, αλλά όταν οι αγορές ανιχνεύουν αντίφαση στο συνολικό μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής ή διαρθρωτικές ανισορροπίες στην παραγωγική βάση. Και τα δύο προβλήματα δύνανται να αντιμετωπισθούν, έστω σε ορισμένο βαθμό, με τον περιορισμό της κινητικότητας των χρηματικών κεφαλαίων. Έτσι, το μέσο της νομισματικής πολιτικής καθίσταται ενεργό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για π.χ. τη νομισματική χρηματοδότηση του δημοσίου ελλείμματος.[7]
Αν και πολύ σημαντικά, τελικά όλα τα προηγούμενα συνιστούν ρυθμίσεις από την πλευρά, κυρίως, της μακροοικονομικής ζήτησης ή, αλλιώς, βραχυχρόνια υποστυλώματα. Το κρίσιμο είναι η μεσο-μακροχρόνια δημιουργία παραγωγικής βάσης μέσω της μερικής υποκατάστασης των εισαγωγών και εξειδίκευσης στα εμπορεύματα που οικονομία εμφανίζει ή δύναται να εμφανίσει «δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα». Σε συνάφεια, τέλος, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ορισμένες από τις χώρες που δεν αποδέχονται τα αξιώματα της παγκοσμιοποίησης αναπτύσσουν μία νέου τύπου διεθνή συνεργασία. Αναφέρομαι, φυσικά, στην «Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Αμερικής» (ALBA, στα ισπανικά), η οποία αφορά σε συνολικό πληθυσμό της τάξης των 70 εκατομμυρίων και βασίζεται, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της, στην αμοιβαία οικονομική βοήθεια, στον αντιπραγματισμό και στη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας, παρά στην απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου που στοχεύει στη μεγιστοποίηση του ποσοστού κέρδους. Νομίζω ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού «Νότου» έχουν πολλά να διδαχθούν από αυτό το εγχείρημα.
Σημειώσεις
[1]. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στο σύνηθες, γραμμικό υπόδειγμα εισοδήματος-δαπανών (βλ. π.χ. Krugman και Obstfeld, 2011, κεφ. 16), και στις ποσοτικές εκτιμήσεις του Gros (2010) για την οριακή ροπή προς αποταμίευση (0.12), την οριακή ροπή προς εισαγωγές (0.28) και το φορολογικό συντελεστή (0.31) της ελληνικής οικονομίας, από τις οποίες προκύπτει ένας «πολλαπλασιαστής αυτόνομων δαπανών» της τάξης του 1.71 (σημειώνεται ότι ο Gros καταλήγει σε κάπως διαφορετικές εκτιμήσεις, διότι χρησιμοποιεί ένα παραλλαγμένο υπόδειγμα).
[2]. Δεν αποτελεί μυστικό, εάν ληφθεί υπόψη η εμπειρία και η λογική, ότι η «συνταγή» του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία θα περιελάμβανε, χωρίς καμία αμφιβολία, την υποτίμηση (σε συνδυασμό με ισχυρά συσταλτικά μέτρα, όπως αυτά που έχουν ήδη ληφθεί, και ιδιωτικοποιήσεις). Η μη χρήση της συνιστά απόπειρα «τετραγωνισμού του κύκλου» και οφείλεται, απλώς και μόνον, στο ότι η χώρα συμμετέχει στη ΖΕ. Για τα σταθεροποιητικά προγράμματα και τη «φιλοσοφία» του ΔΝΤ, βλ. π.χ. Thirlwall (2001, κεφ. 17) και Blanchard (2006, κεφ. 23).
[3]. Αυτό το ποσοστό προσεγγίζεται εάν ληφθεί υπόψη η σωρευτική απώλεια ανταγωνιστικότητας της οικονομίας (κατά το διάστημα 2001-2009), καθώς επίσης και ο μέσος ιστορικός ρυθμός διολίσθησης της δραχμής πριν από την ένταξη στο ευρώ. Επίσης, υποστηρίζεται από εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την εξισορρόπηση του τομέα εξωτερικών συναλλαγών της οικονομίας (βλ. Μαλλιαρόπουλος και Αναστασάτος, 2011). Πάντως, το «βέλτιστο ποσοστό» μάλλον θα πρέπει να προσεγγιστεί μέσω δοκιμής-σφάλματος, δηλ. υποθέτοντας διαφορετικά ποσοστά ονομαστικής υποτίμησης και αξιολογώντας τις επιπτώσεις. Τέλος, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα χρησιμοποίησης συστήματος πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών (διαφορικό ποσοστό υποτίμησης) με στόχους (i) την περαιτέρω προώθηση των εμπορευμάτων με υψηλή εξαγωγική διείσδυση, (ii) την προστασία κλάδων στρατηγικής σημασίας ή που εκτιμάται ότι δύνανται να γίνουν, σε κάποιο βάθος χρόνου, σημαντικά ανταγωνιστικοί, και (iii) την αύξηση των εσόδων του δημοσίου τομέα και, άρα, την τόνωση των δημοσίων δαπανών (για αυτό το σύστημα ισοτιμιών, βλ. Steedman, 1993, κεφ. 7, και Thirlwall, 2001, σσ. 506-512).
[4]. Χάριν απλούστευσης, εξισώνουμε την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία με: (EP*) / P, όπου το Ε παριστά την ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία, οριζόμενη σε νομισματικές μονάδες της ημεδαπής ανά νομισματική μονάδα της αλλοδαπής, το P* το – εξ υποθέσεως αμετάβλητο – αλλοδαπό γενικό επίπεδο των τιμών, εκφρασμένο σε αλλοδαπό νόμισμα, και το P το ημεδαπό γενικό επίπεδο των τιμών, εκφρασμένο σε ημεδαπό νόμισμα.
[5]. Λόγω της θεωρητικής συνοχής του πολυτομεακού υποδείγματός μας και της επιτυχούς δοκιμασίας που υπέστη κατά την τελευταία υποτίμηση της δραχμής (Μάρτιος 1998), θεωρώ ότι οι εκτιμήσεις των σημείων 1 έως και 3 είναι σχετικά ασφαλείς. Διατηρώ αρκετές επιφυλάξεις για τις υπόλοιπες εκτιμήσεις, οι οποίες, πέραν των ελαστικοτήτων, βασίζονται στις συναθροιστικές εθνικολογιστικές ταυτότητες της ανοικτής οικονομίας, δεδομένου ότι δεν διαθέτω κάποιο αντίστοιχο εμπειρικό υπόδειγμα. Σε κάθε περίπτωση, για την παραγωγή πολύ πιο αξιόπιστων εκτιμήσεων απαιτείται η χρήση των «σραφφαϊανών υπερ-πολλαπλασιαστών» (βλ. Metcalfe and Steedman, 1981, και Mariolis, 2008), αφού αυτοί τροφοδοτηθούν με στατιστικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
[6]. Αν και απαιτείται περισσότερη διερεύνηση, αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε μία πρώτη θεώρηση των γνωστών διαφορικών εξισώσεων (βλ. π.χ. World Bank, 2006, και Akyüz, 2007, Annex), οι οποίες διέπουν τη δυναμική του δημοσίου και του εξωτερικού χρέους, και στην υπόθεση ότι δεν γίνεται νομισματική χρηματοδότηση δημοσίου ελλείμματος.
[7]. Ας υπενθυμίσουμε ότι, ακόμα και κατά το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, οι αρχές χρησιμοποιούσαν αυτό το μέσο και, συγκεκριμένα, ότι, όσον αφορά στην Ελλάδα, ο ποσοστιαίος ρυθμός αύξησης της νομισματικής βάσης (που αντιστοιχούσε στη χρηματοδότηση του δημοσίου ελλείμματος) ως ποσοστό του ονομαστικού Α.Εθν.Π. εξελίχθηκε ως ακολούθως: 3.4% (1976-1985), 1.5% (1986-1990), 0.7% (1993) (βλ. De Grauwe, 2001, σσ. 43-44).
Αναφορές
Akyüz, Y. (2007) Debt sustainability in emerging markets: a critical appraisal, DESA Working Paper No. 61.
Blanchard, O. (2006) Μακροοικονομική, Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο.
De Grauwe, P. (2001) Τα Οικονομικά της Νομισματικής Ένωσης, Αθήνα, Παπαζήσης.
Felipe, J. and Kumar, U. (2011) Unit Labor Costs in the Eurozone: The Competitiveness Debate Again, Working Paper No. 651, Levy Economics Institute.
Gros, D. (2010) Adjustment Difficulties in the GIPSY Club, CEPS Working Document No. 326/March 2010
(www.ceps.eu/ceps/download/3011).
Κάτσινος, Α. (2011) Υποτίμηση και Εισαγόμενος Πληθωρισμός: Η Περίπτωση της Ελλάδας. Μία Ανάλυση Εισροών-Εκροών, Διπλωματική Εργασία, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Krugman, P. και Obstfeld, M. (2011) Διεθνής Οικονομική, τόμος Β, Αθήνα, Κριτική.
Μαλλιαρόπουλος, Δ. και Αναστασάτος, Τ. (2011) Ανταγωνιστικότητα, εξωτερικό έλλειμμα και εξωτερικό χρέος της ελληνικής οικονομίας, Οικονομία & Αγορές: Eurobank Research, τόμος 6, τεύχος 3, Απρίλιος.
Μαριόλης, Θ. (2010) Όψεις της Παραγωγής και Κατανομής Εισοδήματος στην Ελληνική Οικονομία, στο: Θ. Μαριόλης (2011).
Μαριόλης, Θ. (2011) Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Οικονομική Κρίση, Αθήνα, Matura.
Μαριόλης, Θ., Οικονομίδης, Χ., Σταμάτης, Γ. και Φουστέρης, Ν. (1996) Ποσοτική εκτίμηση των επιπτώσεων της υποτίμησης στο «κόστος» παραγωγής, Τεύχη Πολιτικής Οικονομίας, 19, σσ. 5-55 (η ολοκληρωμένη εκδοχή της μελέτης κυκλοφόρησε το 1997, από τις εκδόσεις Κριτική).
Μαριόλης, Θ. και Παπουλής, Κ. (2010α) «Δίδυμα ελλείμματα» και διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στο: Επιστημονική Εταιρεία Πολιτικής Οικονομίας (2011) Οικονομική Κρίση και Ελλάδα, Επιμέλεια: Α. Βλάχου, Ν. Θεοχαράκης και Δ. Μυλωνάκης, Αθήνα, Gutenberg (αναδημοσιεύθηκε στο: Μαριόλης (2011)).
Μαριόλης, Θ. και Παπουλής, Κ. (2010β) Δυναμική του δημοσίου χρέους, οικονομική πολιτική και κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα: μία σημείωση, Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη/Social Cohesion and Development, 5 (1), σσ. 27-40 (αναδημοσιεύθηκε στο: Μαριόλης (2011)).
Μαριόλης, Θ. και Κάτσινος, Α. (2011) Επιστροφή σε υποτιμημένη δραχμή, πληθωρισμός κόστους και διεθνής ανταγωνιστικότητα: μία μελέτη εισροών-εκροών, Praxis. Μαρξιστική επιθεώρηση θεωρίας και πολιτικής, 18 Ιουλίου 2011
Mariolis, T. (2008) Pure joint production, income distribution, employment and the exchange rate, Metroeconomica, 59, pp. 656-665.
Metcalfe, J. S. and Steedman, I. (1981) Some long-run theory of employment, income distribution and the exchange rate, The Manchester School, 49, pp. 1-20.
Steedman, I. (1993) Διεθνές Εμπόριο, Αθήνα, Κριτική.
Thirlwall, A. P. (2001) Μεγέθυνση και Ανάπτυξη, τόμος Α, Αθήνα, Παπαζήσης.
World Bank (2006) How to do a Debt Sustainability Analysis for Low-Income Countries
Κ. ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ

Το ευρώ είναι κομβικό στοιχείο της κρίσης.
Το ευρώ είναι μια μορφή παγκόσμιου χρήματος για να εξυπηρετήσει τη διαδικασία της παγκόσμιας αγοράς. Το ευρώ είναι ο κύριος ανταγωνιστής του δολαρίου. Το ευρώ φτιάχτηκε από έναν συνασπισμό χωρών και από αυτό πηγάζει η ισχύς αλλά και οι αδυναμίες του.
Από τη φύση του το ευρώ είναι είναι υφεσιακό, σκληρό νόμισμα και εμπεριέχει «ιεραρχία», γιατί δημιουργεί έντονο διαχωρισμό κέντρου-περιφέρειας.
Η επιλογή της Ελλάδας να συμμετέχει στη ζώνη του ευρώ ήταν ιστορικό σφάλμα.
Χρέος και ευρώ συνδέονται άμεσα. Ο διαχωρισμός κέντρου-περιφέρειας έφερε το έλλειμμα που δημιούργησε το χρέος, με τη συσσώρευση όχι μόνο εξωτερικού αλλά και εγχώριου δανεισμού. Υπάρχει αύξηση και του ιδιωτικού χρέους και όχι μόνο του δημόσιου, όπως λένε.
Σήμερα υπάρχει αλλαγή στη σύνθεση του χρέους. Το χρέος της Ελλάδας είναι σε ξένο νόμισμα, γιατί το ευρώ είναι στην πραγματικότητα ξένο νόμισμα για τις χώρες της περιφέρειας. Με την κρίση χάθηκε ο έλεγχος και του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού χρέους. Ο βασικότερος κίνδυνος της κρίσης είναι κίνδυνος για τις τράπεζες.
Η πολιτική της ΕΕ δεν είναι λάθος, αλλά είναι η ίδια η φύση της ευρωζώνης που διέπεται από ένα ιεραρχικό παγκόσμιο χρήμα, χωρίς ενιαίο κράτος και χωρίς ενιαίες τράπεζες, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Η ΕΚΤ έχει περιορισμούς γιατί δεν έχει πίσω της ένα κράτος.
Η πολιτική της ΕΚΤ έχει τα εξής στοιχεία
-παροχή φτηνών δανείων σε τράπεζες, με υψηλό ρίσκο για την ίδια την ΕΚΤ
-ακριβά και λίγα δάνεια σε άλλα κράτη
-επιβολή σκληρής λιτότητας για να περάσει το κόστος των δανείων στην περιφέρεια
-αλλαγή συσχετισμών μεταξύ κεφαλαίου-εργασίας.
Σε αυτά τα στοιχεία στηρίζεται η πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η πολιτική αυτή αποτυγχάνει γιατί η λιτότητα φέρνει ύφεση, και η ύφεση αυξάνει το χρέος.
Οι ιδιωτικές τράπεζες εκτίθενται περισσότερο σε δάνεια και επισφάλειες.
Η ΕΚΤ εκτίθεται στις τράπεζες.
Αυτός ο φαύλος κύκλος καταδικάζει την περιφέρεια σε κοινωνική αποσάθρωση και μακροχρόνια ύφεση. Έτσι θα έχουμε ένα μέλλον πολύ βαθειάς ύφεσης.
Αυτό είναι μέσα στη φύση του ευρώ.
Άποψή μου είναι ότι αυτό το στοιχείο ωθεί τη ζώνη του ευρώ στη διάλυση. Η Ελλάδα ωθείται στο να βγει από το ευρώ.
Τι λέμε εμείς ως αριστερά.
Δεν υπάρχει εύκολη λύση. Η καταιγίδα θα έρθει με οποιονδήποτε τρόπο, αφού το χρέος με το ευρώ διαπλέκονται. Έτσι έχουμε τραπεζική κρίση, νομισματική κρίση και συναλλαγματική κρίση.
Σε περίπτωση στάσης πληρωμών, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα την τραπεζική κρίση.
Η αντιμετώπιση του χρέους απαιτεί αθέτηση-στάση πληρωμών με δύο τρόπους. Είτε με πρωτοβουλία του δανειστή είτε με πρωτοβουλία του δανειζόμενου. (Θεωρώ απίθανο αυτό που λέγεται για κούρεμα 50% γιατί αυτό απαιτεί καταναγκασμό των τραπεζών και μεγάλα ανταλλάγματα.)
Σε περίπτωση αθέτησης-στάσης πληρωμών με πρωτοβουλία του δανειζόμενου-αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αυτό το δρόμο- μπαίνει άμεσα θέμα δημοκρατίας και απαίτηση για κοινωνικό, λαϊκό και λογιστικό έλεγχο του χρέους.
Μια αθέτηση πληρωμών-χρέους θα χτυπήσει πρώτα τις τράπεζες που κατέχουν 60δις από το ελληνικό χρέος. Αποτέλεσμα, οι τράπεζες να μην έχουν ρευστότητα. Για να αντιμετωπιστεί η τραπεζική κρίση, θα πρέπει κάποιος να αγοράσει τις τράπεζες. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να μείνουν οι τράπεζες στο κράτος. Απαιτείται εθνικοποίηση των τραπεζών. Αυτή η λύση δεν μπορεί να υπάρξει εντός ζώνης του ευρώ.
Η μόνη λογική λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Από κει και πέρα θα απαιτηθεί έλεγχος της νομισματικής πολιτικής από το κράτος και στήριξη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Η Γενική Κεντρική Τράπεζα Ελλάδας στην πραγματικότητα δεν υφίσταται σήμερα. Θα πρέπει να υπάρξει μια κεντρική ελληνική τράπεζα.
Η νομισματική διάσταση μιας στάσης πληρωμών: Το νόμισμα μπορεί να αλλάξει. Κάτι τέτοιο καλύπτει τα πρωτογενή ελλείμματα και αίρει τη λιτότητα.
Η συναλλαγματική κρίση: Είναι λάθος αυτό που λέγεται ότι θα εξανεμιστούν οι καταθέσεις. Θα πέσει η ισοτιμία. Θα αυξηθούν οι εξαγωγές που είναι το μόνο δυναμικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας.
Στο αρχικό στάδιο μιας στάσης πληρωμών, θα υπάρξουν προβλήματα. Θα υπάρχει πρόβλημα εξασφάλισης βασικών ειδών-ενέργεια, πετρέλαιο, φάρμακα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα χρειάζεται διοικητικός έλεγχος και περιοριστικά μέτρα-πχ. να περιορίσουμε τη χρήση ΙΧ.
Η χώρα σήμερα αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διακυβεύεται η δημοκρατία. Πρέπει να διασωθεί η κοινωνία και η εθνική μας ανεξαρτησία.
Καταλήγοντας, στην πολιτική διάσταση του θέματος, θέλω να τονίσω ότι στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό η αποτελεσματική δημοκρατία απαιτεί εθνικό κράτος.

Ζαphod
Short URL: http://wp.me/p1pa1c-cSo
ΗΠΣΤΓ
29 Σεπτεμβρίου, 2011 2:25 μμ
Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον η κατάρτιση ενός οδηγού επιβίωσης μετά τη χρεοκοπία. Το άρθρο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο…
Nοσφερατος
29 Σεπτεμβρίου, 2011 2:26 μμ
Λαπαβιτσας :
Καταλήγοντας, στην πολιτική διάσταση του θέματος, θέλω να τονίσω ότι στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό η αποτελεσματική δημοκρατία απαιτεί εθνικό κράτος.»
————————————————————————————-
Λοιπόν εχω μερικές παρατηρησεις που θαθελα να τις κανω για καιρο σε οτι αφορά την Αριστερά της Δραχμής .. Ηδη εχω κανει καποια σχόλια στοYou Pay your crisis..στο διιο θεμα:
Ειναι ενδιαφερον το οτι προβαλλεται το Κευνσιανό Μοντελο ως απαντηση στα Μνημονιακά και τα της Τροικας. Μόνο που εχω την αισθηση οτι ο Κευνσιανισμός – στην σημερινή συγκυρια οπου η Κριση και ο Κινδυνος ενος τεραστιου Κραχ -οπου η Ελλαδα βρκσεται μέν στοματι του Κυκλωνα αλλά Δεν ειναι ο Κυκλωνας . Θα μπορουσε να λειτουργησει και να ανακουφισει καπως Μικροπροθεσμα -ετσι κι αλλιως οπως ειπε ο ιδιος ο Κευνσς Μακροπροθεσμα ειμαστε ολοι Νεκροι- μόνο ως Παγκοσμια Πολιτική.. Και χι ως ….εθνική πολιτική.
– απο την αλλη μουφαινεται πολύ ενδιαφερονπου η Υποτιμηση (που σε τελευταια αναλυση -που θαλεγε και ο μαρξ -δεν μπορει παρα να ειναι Υποτιμηση της αξιας της εργατικής Δυναμης » Προβαλλει ως… αριστερη πολιτική ..
1
με αλλα λόγια αν ειναι να γινει Επανασταση για να ακολουθησουμε συνταγές Κευνσιανισμου , τς δεκαετιας του 30 ειναι σα να Ωδινε ορος και ετεκεν Μυ καπως ετσι πως το λέν τεσπα ..
. ειναι απογοητευτικό για να το πω ..ευγενικά το οτι η Αριστερά της Δραχμής δεχνει να μην ανατιλαμβανεταοιι πιά καθολου τον Πολιτικό χαρακτηρα της ..Οικονομικής Πολιτικής ..
αγουγα λοιπόν τοση ωρα τον καθηγητη ναμιλά για οικονομικά εργαλεια και αναρωτιομουν : Ξεχναμε αυτο που λέγαμε καποτε..Συγκυρια ..Οτι αυτο το υποτιθεμενο περασμα απο το Ευρω στηνΔραχμή θα γινεια αν γινει σεσυνθηκες Πρωτοφανους Παγκοσμαιας Κρισης; Οτι θα συναντησει αδιανοητες αντιδρασεις; Οτι δεν ειναι δυνατοόν να αδειασεις τη Θαλασσα με το Κουταλάκι και μαλιστα Φουρτουνιασμένη;
τωρα
Θαθελα να ξεκαθαρισω εδω τΗΝ ΟΠΤΙΚΉ ΜΟΥ .
: το ζητημα δεν ειναι απλά η επιλογή νομισματος Ευρω ή Δραχμή
– ουτε καν Μόνο οικονομικό
Το ζητημα ειναι κατ »εξοχήν πολιτικό
α- Η παραμονή στην ευρωζωνη συνεδεται με μια ..’ελεγχομενη Πτωχευση»- καταλαβαινουμε τι σημαινει αυτο για τους Μισθωτους . Ε Τεραστια Υποβαθμιση του επιπεδοπυ ζωης τους
β)- Η επιλογή της Δραχμής και μαλιστα με »Κυβερνηση της Αριστεράς» που θα κρατικοποιησει τραπεζες κκαι ισως με προοπτική εξοδου και απο την ΕΕ (αυτο λεει το ΚΚΕ και εγω δεν αντιλαμβανομαι πως γινεται να βγουμε αποευρωζωωνη και να μεινουμε στην ΕΕ απο την στιγμή που στην ΕΕ ισχυει εελευθερη κυκλοφορια κεφαλαιου αρα αν μεινουμε στην ΕΕ η Ελλαδα θα αδειασει απο κεφαλαια και ανθρωπους) θα σημανει μια Πρωτοφανή διαδιακσια τοσο Οικονομική οσο και Πολιτική : Δεν θαχουμε Προηγουμενο (και μαλιστα με Κυβερνηση της Αριστεράς)
Αυτο σημαινει κατα καποιο τροπο ή πληρως μια Επαναστατική διαδικασια που θα τραβηξει πολύ,απαιτει Πίστη και Θαρρος και Πληρη επιγνωση των δυσκολιων ..
Ε αν υπάρχουν αυτές οι Προυποθεσεις : Πιστη , Θαρρος Εννοτητα , Προγραμμα , Γνωση των δυσκολιων- αυτο που λεμε ..παλια ..Αντικειμενικές συνθηκες για την επανασταση Μεσα . Κι εγω μέσα
Γιατι Οχι : Στο κατω κατω θαναι συγκλονιστικό. Θα ξεφυγουμε κι απο την Μερκελ και τον Σαρκοζύ κιολα αυτά τα σκατα .
Το ερωτημα ειναι Υπαρχουν; Υπαρχει πραγματικά ενα ιεραρχημένο προγμμα της Αριστεράς για Εξοδο προς την Δραχμή; Ειναι ετοιμοι να διαχειριστουν την επομενη μέρα ; Γνωριζουν τις Δυσκολιες ; Αισθανονται οτι πειθουν ενα σεβαστο κομματι της Κοινωνιας οχιαπλάγια την εξοδο(αυτο ειαι ευκολο ) αλλά για το τι θα συμβει μετά ; Γιατι δεν μιλαμε εδώ για ..Ψηφο αλλά για μια ολοκληρη κοινωνια που θα πρεπει να αντεξει – με κουραγιο και πιστη και ενοτητα εναν Γολγοθά ..
Εχει ερευνησει -εχει προετοιμαστει για ολα αυτά η Αριστερά της Δραχμής; Μπορει να πεισει οχι εμενα η τον ..Συριζα αλλά μεγαλο κομματι της Κοινωνιας , να το ποετοιμασει να το εκπαιδευσει;
αν ..πεισει ..Καλώς .
Αλλά αν ειναι ναπαμε στη Δραχμή σε μια Ελλαδα εθνος κρατος Γυμνο στ αγγουρια και να μας Κυβερναν Παλι Σαμαραδες , Παπάδες και λοιπαι ..»Εθνκαι Δυναμεις » ευχαριστω πολύ. Οχι .. Αντιλαμβανομαι οτι Θαναι χειροτερα, Πολύ χειροτερα κιαπο αυτόνα τον Εφιαλτη που ζουμε τωρα .. Ετσι κι αλλιως οι κατηφοροι ΔΕΝ εχουν πατο
Γιατι αν ειναι να παμε
Συνεχιζω :
Γιατι αλλο ειναι να οργανωνεις μια διαδηλωση και αλλο Εντελώς αλλο να χτιζεις σχεδόν Εξαρχής μια Κοινωνια ..Ο Λένιν χορεψε στο Χιονι οταν η επανασταση του ’17 κρατησε μια μερα παραπάνωαποτην Παρισινή Κομμουνα.. Δεν το περιμενε ..
Λοιπόν; Εχουμε τετοια δειγματα; Βλεπουμε ετοιμο καποιον κοσμό να προχωρά και προς αυτήν την κατευθυνση – αν οχι της … επαναστασης αλλά τουλαχιστον της ..εναλλακτικής οικονομιας σαν αυτήν που προτεινει εδώ οΟμαντεον; π.χ;
Στην Αργεντινή στη Διαρκεια της Κρισης και της Στασης εγιναν παμπολλες Προαπθειες αυτοδειαχειρισης .. Πολλές απο αυτές υπαρχουν ακομα . Ενας φιλος με πληροφορησε οτι ειναι πάνω απο 200..Σ Εργοστασια
Μπορει να ειναι περισοστερες ή λιγοτερες αλλά Γιναν .
Κι εδώ γιναν ελαχιστες .. Εγω ξερω κανα ..δυο .. Σε ..Μπαρακια ή μαλλον Εστιατορια στη Σαλονικη..
Και δεν τις ξεκινησε η ..Αριστερά της Δραχμής αλλά ο αντιεξουσιαστικος χωρος
———————————
Θλιβνερό δεν ειναι; Δυο χρόνια εξεγερσης και μεγαλοπρεπων συνθηματων και μεγαλειδους ..Αντιστασης και Εαμ και λοιπά
ενω χιλιαδες επιχειρησεις Κλεινουν και πετιεται κοσμος στο Δρομο
και
Κανένα Πειραμα εστω Αυτοδειαχειρισης οπου να πρωτοσταει η Αριστερά ;(της Δραχμής η του Ευρω)
Εκτος αν εχετε να μου δωσετε παραδειγματα ποου εγω δεν ξερω .Παρκαλώ πειτε μου ..
——–
Ποος και πώς θα προετοιμασει , εκπαιδευσει τον Κοσμο – μια ολοκληρη κοινωνια – για το μεγαλυτερο Πειραμα στην προσφατη ιστορια της Ευρωπηης : Σταση Πληρωμών και Δραχμή με Κυβερνηση της Αριστεράς Οτνα Δεν εχει κανει την παραμικρη προετοιμασια;
Ουτε σε επιπεδο Πραξης-Αυτοδιαχειριση
Ουτε σε επιπεδο Θεωριας Προγραμμα
Ε;
Omadeon
29 Σεπτεμβρίου, 2011 8:45 μμ
Δεν είναι μόνο η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου που πέφτει σε σχέση με τα χρήματα που διαθέτει, είναι και η αγοραστική δύναμη του καπιταλιστή. Απλά σε σχέση με την ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ αγορά πέφτει η αγοραστική δύναμη όλων ανεξαιρέτως. Ομως η πτώση των τιμών λόγω υποτίμησης, κάνει τα προϊόντα πιο ανταγωνιστικά στη ΔΙΕΘΝΗ αγορά
Στην ντόπια αγορά μπορεί κάλλιστα να μην αλλάξει τίποτα, ή και οι τιμές να πέσουν κιόλας, ενώ η αγοραστική δύναμη μπορεί να αυξηθεί, αν τονωθεί η ντόπια παραγωγή (παράλληλα με την υποτίμηση).
Δεν είναι αριστερό το μέτρο βέβαια, ούτε προβάλλεται από το Λαπαβίτσα σαν τέτοιο. Το προτείνει όμως σαν χρήσιμο, ή αναγκαίο μέτρο, αν π.χ. στη διεθνή αγορά κανείς δεν αγοράζει ελληνικό ελαιόλαδο πια επειδή άλλες χώρες παράγουν φτηνότερο ΚΑΙ πιο ποιοτικό ταυτόχρονα.
Μόνη της η υποτίμηση δεν φτάνει βέβαια. Μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί και σε άκρως αντι-λαίκό μέτρο αν οι καπιταλιστές καταφέρουν να κερδίζουν τα ίδια ή περισσότερα ενώ οι εργαζόμενοι λόγω υποτίμησης θα υποστούν στην πράξη μια έμμεση μείωση εισοδήματος, ιδίως σε σχέση με εισαγόμενα αγαθά. Αν όμως η υποτίμηση συνδυαστεί και με άλλα μέτρα, είναι ισχυρό οικονομικό όπλο, ακόμη και για τις πιο αριστερές κυβερνήσεις, ώστε να τονωθούν οι εξαγωγές και η οικονομία συνολικά.
Nοσφερατος
29 Σεπτεμβρίου, 2011 2:54 μμ
Λαπαβιτσας :
Καταλήγοντας, στην πολιτική διάσταση του θέματος, θέλω να τονίσω ότι στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό η αποτελεσματική δημοκρατία απαιτεί εθνικό κράτος.”
Oσο ..γι αυτο Τι να πώ .. Αν αυτο ειναι η τελευταια λέξη της ..Αριστεράς ….
Omadeon
29 Σεπτεμβρίου, 2011 8:54 μμ
όχι, η τελευταία λέξη της… ψευτο-αριστεράς είναι ότι στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό η ψευτο-δημοκρατία απαιτεί κατάργηση του εθνικού κράτους και υπακοή στους γραφειοκράτες και τους υπαλλήλους – τσιράκια τραπεζιτών, χωρίς δυνατότητα του κράτους να ασκεί δική του πολιτική (επομένως ούτε και αριστερή φυσικά).
Ντάξει. ο Λαπαβίτσας δεν το διατύπωσε με βέλτιστο «αριστερό τρόπο» αλλά με τρόπο που να είναι κατανοητός από όλους, ακόμη και από μη-αριστερούς.
CrippleHorse
30 Σεπτεμβρίου, 2011 5:00 πμ
Όχι, έχεις δίκιο, καλύτερο είναι πρώτα να καταργείς το εθνικό νόμισμα και μετά να παραμένεις στον καπιταλισμό έτσι κι αλλιώς. Από την απώλεια της άσκησης νομισματικής πολιτικής να τον ξεκινήσουμε το διεθνισμό. Αν όχι από την ασυδοσία των πολυεθνικών δηλαδή.
Dvořák
29 Σεπτεμβρίου, 2011 5:51 μμ
Κατρούγκαλος:»με μονομερή διάταξη, η Ελλάδα να διαπραγματευθεί τι θα πάρουν οι δανειστές. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο λόγω δανειακής σύμβασης όπου υπάρχει ο όρος ότι οποιαδήποτε μονομερής κίνηση από την Ελλάδα αποτελεί λόγο καταγγελίας για να διεκδικήσουν οι δανειστές το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.»
Η δανειακή σύμβαση δεν έχει έρθει προς κύρωση στη Βουλή ή κάνω λάθος. Και δεν έχει έρθει γιατί απαιτεί την πλειοψηφία των 3/5, δηλαδή 180 ψήφους για να κυρωθεί. Και εδώ προκύπτει ένα ερώτημα για τα 2 κόμματα, ΚΚΕ και Σύριζα: γιατί δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση; Δεν μπορεί να εφαρμόζεται κάτι το οποίο δεν έχει έρθει καν προς ψήφιση, σωστά;
tonoumoy
30 Σεπτεμβρίου, 2011 1:36 πμ
Αν πάει στη βουλή, μπορεί και να βρεθούν οι 180 μαλάκες, μάλλον γι’αυτό.
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 8:37 πμ
Δεν πήγε στη βουλή, γιατί ο σκληρός πυρήνας του (ακροδεξιού) Κόμματος του Μνημονίου (ΠΑΣΟΚ-Λά.Ο.Σ.-ΔΗΣΥ) συγκεντρώνει μόνο 155 ψήφους. Η ΝΔ (που είναι στο ευρύτερο Κόμμα του Μνημονίου) δε θα ψήφιζε ποτέ τη δανειακή σύμβαση, όχι λόγω… πατριωτισμού ή ευσυνειδησίας (μας έχουν αποδείξει άλλωστε) ότι ο πατριωτισμός τους είναι ψευδεπίγραφος και ότι ευσυνειδησία δεν έχουν), αλλά για να μην καούν προεκλογικά. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για τη δανειακή σύμβαση.
Η δανειακή σύμβαση, την οποία υπερασπίζονται παπαγάλοι και βολεμένοι, είναι άκυρη, παράνομη, αντισυνταγματική και αποτελεί προϊόν πολιτειακού πραξικοπήματος και συνταγματικής εκτροπής.
εξωγηινος
30 Σεπτεμβρίου, 2011 1:46 μμ
πως συγκεντρωνουν πασοκ λαος δησυ μονο 155 ψοφους, αφου απο μονοι τους οι πασοκοι ειναι 155?
parameterλ
1 Οκτωβρίου, 2011 2:30 πμ
Γιατί θα ισοδυναμούσε με καταδίκη (φυσική και πολιτική) η υπογραφή τους, εγώ συμπεραίνω ότι ως νομοθετική εξουσία οι ίδιοι θα ακύρωναν το Σύνταγμα και αυτό το ξέρουν, επομένως είναι ο ίδιος ο εκβιασμός εναντίον των πολιτών, που αποκαλύπτεται από τη συγκεκριμένη συντεχνία.
karampas
29 Σεπτεμβρίου, 2011 8:51 μμ
θεοσ ο λαπαβιτσασ
Νοσφερατος
29 Σεπτεμβρίου, 2011 10:01 μμ
ισως ο Μαρξ τοτε να μην ηξερε οτι η αποτελεσματική δημοκρατία απαιτεί εθνικό κράτος.” οταν προτεινε τις Ενωμενες σοσιαλιστικές πολιτειες της Ευρωπης , ο λενιν θαπρεπε να σκανει την επανασταση Μονο στη Ρωσια και να μην επιμενεινει στην Εσσδ και η Γιουγκοσλαβια δεν θαπρπε να υπάρξει καν ..αλλά θα μου πεις μιλαει ο Λαπαβιτσας για ανεπτυγμένο καπιταλιστικο κοσμο ..
Απο την αλλη εκεινο πουαντιλαμβανομαι εγω ειναι οτι η Λογική Λαπαβιτσα τσα – το οτι δηλαδή προτεινει την επιστροφή στη Δραχμή -και εξοδο απο Ευρωζώνη οχι μονο για οικονομικους Λόγους αλλά Κυριως λόγω Γενικής ΑΡχής που ισχυει για» ολους» και Καθολικά
οτι Θεωρει την επιστροφή στο Εθνος Κρατος ως συνταγή Γενική . Ανεξαρτητα απο κριση Χρεους. Ανεξαρτητα απο την Κριση ανεξαρτητα απο το αν θα Φυγουμε απο την ευρωζωνη .
Αν θελουμε Δημοκρατια γυρναμε – Οχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολη η Ευρωπη- Γερμανια Ιταλια Ισπανια πισωστο Εθνος Κρατος .
Αυτο καταλαβα εγώ .Μηπως δεν ειναι ετσι;
Omadeon
29 Σεπτεμβρίου, 2011 10:27 μμ
όχι τίποτα δεν είναι έτσι, από όσα είπε ο Λαπαβίτσας.
πολλαπλές διαστρεβλώσεις και παρανοήσεις είναι όλα αυτά. ΚΑΙ παντελώς άχρηστα βέβαια γιατί διασπούν το αναδυόμενο μέτωπο χωρίς κανένα λόγο.
Εσύ δεν είσαι που είπες κάποτε για τις προτάσεις Καζάκη ότι είναι «ακόμη χειρότερες αν μαζί με έξοδο από το ευρώ προτείνει και παύση πληρωμών»? Αν θυμάμαι λάθος ανακαλώ αλλά… θα το ψάξω.
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
29 Σεπτεμβρίου, 2011 11:06 μμ
Αγαπητε Ομαντεον μην εξατεσαι. Ειναι -πολύ πολύ καλυτερο να γινεται ενας ηρεμος διαλογος με επιχειρηματα -παρά να αρχισει παλι εκεινο το ..κακό. . Αυτα που ισχυριζεσαι οτι ειππα δεν τα θυαμαι ουτε εγώ .. Σιγουρα δεν ειπα τιποτε χωρις ενα συγκεκριμενο πλαισιο.κα εντος ενος πλαισιου διαλογου.. Αν ειναι να αναψει παλι κανεάνς καυγάς ΧΩΡΙΣ νοημα -και μαλιστα στους καιρους που ζουμε τοτε ειλικρινά αποχωρω. Θα προτιμουσα αυτό που εβλεπα το τελευταιο διαστημα .. Εναν Ομαντεον με επιχειρηματα .
εδώ συζηταμε οτι ειπε ο Λαπαβιτσας .οχι ο κ. Καζακης
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
29 Σεπτεμβρίου, 2011 11:15 μμ
και θα σε παρακαλουσα αγαπητε να μου εξηγησεις
το» όχι τίποτα δεν είναι έτσι, από όσα είπε ο Λαπαβίτσας.
πολλαπλές διαστρεβλώσεις και παρανοήσεις είναι όλα αυτά. ΚΑΙ παντελώς άχρηστα βέβαια γιατί διασπούν το αναδυόμενο μέτωπο χωρίς κανένα λόγο.»
Τι δεν ειναι ετσι;
Τι παρανοησα και διαστρεβλωσα αποτο »θέλω να τονίσω ότι στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό η αποτελεσματική δημοκρατία απαιτεί εθνικό κράτος.”;
Τι θα πει »διασπούν το αναδυόμενο μέτωπο χωρίς κανένα λόγο.;» Δηλα΄δη αν διαφωνουμε με το αξιωμα Λαπαβίτσα» η αποτελεσματική δημοκρατία απαιτεί εθνικό κράτος» θα αντιμετωπισουμε την κατηγορια οτι » διασπούμε το αναδυόμενο μέτωπο» χωρίς κανένα λόγο.;
ειναι επιχειρημα αυτο;
Omadeon
29 Σεπτεμβρίου, 2011 11:49 μμ
Φυσικά και διασπάται το λαϊκό μέτωπο αν π.χ. αρχίσουμε τώρα να… κατηγορούμε ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ το Λαπαβίτσα για… εθνικισμό μπερδεύοντας την κοινωνιολογία περί έθνους-κράτους και διεθνούς επανάστασης με τα εντελώς πρακτικά ζητήματα και μέτρα που προτείνει ο Λαπαβίτσας.
ΔΕΝ τίθεται θέμα εδώ εθνικισμού και αντι-εθνικισμού. Τίθεται θέμα διοικητικό όμως, το κατά πόσον μπορεί ένας λαός που περικλείεται από σύνορα και είνει εκτεθειμένος σε δυνάμεις εντός και εκτός συνόρων, να… αντισταθεί σε υπερ-εθνικύές καπιταλιστικές εξουσίες που ακυρώνουν άμεσα οποιαδήποτε απόπειρα συλλογικής αυτο-ρύθμισης, έστω και ατελείς, έστω και προς το παρόν καπιταλιστικές.
Με λίγα λόγια όπως σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής εισβολής ο διεθνιστής δεν σφυρίζει αδιάφορα προσκυνώντας το .όποιο… διεθνιστκό του φετίχ, αλλά συστρατεύεται μαζί με τον πληττόμενο λαό, έτσι και ο οικονομολόγος που βλέπει να μετατρέπεται μια χώρα σε υποτελές οικονομικό προτεκτοράτο, φροντίζει να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν τοπικούς θεσμούς ελέγχου της κοινωνίας, για την αποφυγή της απώλειας ακόμη και των ελάχιστων λαϊκών κατακτήσεων κάτω από συνθήκες (ακόμη και) καπιταλισμού.
Οταν δηλαδή ο φασισμός προελαύνει δεν καθόμαστε να σκεφτούμε αν οι διπλανοί μας είναι αριστεροί, αλλά κυρίως αν είναι ειλικρινείς αντιφασίστες. Και χειρότερος φασισμός αυτή τη στιγμή από το διεθνές μεγα-τραπεζικό καρτέλ είναι δύσκολο να υπάρξει (ακόμη κι αν υπάρξει όπως π.χ. στη Χιλή, ουσιαστικά τη ΔΙΕΘΝΗ πλουτοκρατία, πρωτίστως, υπηρετεί).
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
29 Σεπτεμβρίου, 2011 11:26 μμ
και γιατι π.χ να θεωρησω οτι στην Αλβανία πουυ ειναι εθνος κρατος και δεν ειναι ακομα μεσα στην ΕΕ – η στην Σερβια- η δημοκρατια ειναι αοτελεσματικοτερη απο την Γαλλια η την Ισπανια ; Προσεξε Δεν λεω οτι στη Γαλλια η Δημοκρατια λειτουργει τελεια .. Απλώς δεν μπορω να καταλάβω πως ας πουμε στη Τουρκια- που ειναι ακομα εθνος κρατος- η Δημοκραια λειτουργει πιο αποτελσματικά . Με τηνΠολιτική εννοια του ορου ..
Οκονομικά Μπορει .
Και η Χιλή επι Πνοσετ – μπορει να ηταν
Οικονομικά αποτελσμετική – να προσελκυε επενδυσεις καθως ειχε τσακιστει η εργατική ταξη κλπ
Αλλά Πολιτικά;
Omadeon
29 Σεπτεμβρίου, 2011 11:55 μμ
Είναι ανάποδη αυτή η προσέγγιση. Είναι και αντιστροφή αιτίας – αποτελέσματος. Για να το εκφράσω με μια αναλογία, είναι σαν να χρειάζεται ένας γιατρός επειγόντας να βρει ένα ταξί για να πάει σε ασθενή του, κι εμείς να «επιχειρηματολογούμε» ότι… όποιος βρίσκει ταξί δεν είναι γιατρός !!!
Το ταξί στην αναλογία αυτή, είναι το αυτοδύναμο κράτος. Ο γιατρός είναι ο Λαπαβίτας και ο ασθενής έιναι ο λαός. χεχεχε
Omadeon
29 Σεπτεμβρίου, 2011 11:59 μμ
Υ.Γ. συγνώμη για λάθη πληκτρολόγησης αλλά… είμαι εκτός έδρας με λάπτοπ που έχει αηδιαστικά λαστιχένια πλήκτρα…. Καλιηνύυχτα σας ! 🙂
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
30 Σεπτεμβρίου, 2011 12:09 πμ
καληνυχτα Ομαντεον . Αλλά γιατι :»Είναι και αντιστροφή αιτίας – αποτελέσματος. Για να το εκφράσω με μια αναλογία, είναι σαν να χρειάζεται ένας γιατρός επειγόντας να βρει ένα ταξί για να πάει σε ασθενή του, κι εμείς να “επιχειρηματολογούμε” ότι… όποιος βρίσκει ταξί δεν είναι γιατρός !!!» ;
Θελω να πώ τι σχεση εχει με αυτά που ειπα εγώ .. Ο
Λαπαβιτσας ΔΕΝ διατυπωσε μια θεση που αφορά την Ελλαδα σημερα που πραγματι μπορει να παραλληλιστει με ενα »γιατρός επειγόντας να βρει ένα ταξί για να πάει σε ασθενή του,»
Διατυπωσε μια ΓΕΝΙΚΗ θεση που ισχυει για ασενεις και Μη . Και δεν διατυπωσε μια Οικονομική θεση -σε σχεση π.χ Με Ευρω η Δραχμή
αλλά μια Πολιτική θεση Για την Δημοκρατια και το Εθνος Κρατος .
Καληνυχτα και παλι
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 12:12 πμ
H Γενική Θέση είναι μόνο στη φαντασία σου. Ο Λαπαβίτσας δεν είπε ότι ΓΕΝΙΚΑ όπου υπάρχει αυτοδύναμο κράτος ωφελείται και ο λαός του. Είπε ότι ΜΙΑ προϋπόθεση για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων όπως αυτό της χώρας μας ΤΩΡΑ (ή της Ισλανδίας ή της Αργεντινής άλλοτε) έιναι ΚΑΙ η ύπαρξη αυτοδύναμου κράτους που ΜΠΟΡΕΙ να υψώσει ανάστημα αντί να κυβερνάται από ΑΣΠΟΝΔΥΛΟΥΣ δωσιλόγους σε στυλ Παπανδρέου.
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
30 Σεπτεμβρίου, 2011 12:49 πμ
»Ο Λαπαβίτσας δεν είπε ότι ΓΕΝΙΚΑ όπου υπάρχει αυτοδύναμο κράτος ωφελείται και ο λαός του.»
Δεν ειπα οτι ειπε τετοιο πραγμα . Ειπα οτι ειπε
»Καταλήγοντας, στην πολιτική διάσταση του θέματος, θέλω να τονίσω ότι στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό η αποτελεσματική δημοκρατία απαιτεί εθνικό κράτος.»
αυτο ειπα οτι ..ειπε Γενικά . Και το ειπε . Και θεωρώ οτι καλά εκανε και το ειπε καθαρά και ξαστερα. Το εκτιμώ .ασχετως αν διαφωνω .
τα αλλα ειναι διασταλτικές ερμηνειες
»ΚΑΙ η ύπαρξη αυτοδύναμου κράτους που ΜΠΟΡΕΙ να υψώσει ανάστημα αντί να κυβερνάται από ΑΣΠΟΝΔΥΛΟΥΣ δωσιλόγους σε στυλ Παπανδρέου.»
οσο για τα εθνη κρατη παλι δεν καταλαβαινω γιατι σε ενα εθνος κρατος δεν ειναι πολύ πιο συχνη η περιπτωση ΑΣΠΟΝΔΥΛΩΝ δωσιλόγων.. Ολα σχεδόν τα μικρα εθνη κρατη της Ευρωπης κατα τον Μεσοπολεμο( Κροαταια Ρουμανια , Αυστρια Τσεχοσλοβακια κυβερνωνταν ειτε απο .. ασπονδυλους , ειτε απο εντρομους εναντι Της Τοτε Γερμανιας του Χιτλερ ..Αλλά και σημερα με πολύυ μικρες εξαιρεσης οπως την Βεβεζουελα,Κουβα και λεχιστες κατα καιρους αλλες αλλες η Λατινική Αμερική που αποτελειται απο μικρα »αυτοδυναμα »εθνη»-κρατη(αντιθετα με το ονειρο του Σιμον Μπολιβαρ για Ενωμενη Λ. Αμερική ) οι ..ασπονδυλοι ηγετες και οι επεμβασεις των ΗΠα ειναι ο κανονας . Επισης παρα πολές χωρες εθνη κρατη που εχου δημιουργηθει μετα την διαλυση της ΕΣΣΔ ειναι μαλλον ..ασπονδυλα ..Δεν νομιζω να υπαρχει αιτιακή σχεση .. Με την δυναμη , με τον πλουτο, το επιπεδο Πολιτικής συνειδητοποιησης ναι κλπ μιας χωρας ναι .
——————–
Νομιζω οτι ειναι ματαιο να συνεχιζουμε τον διαλογοΟμαντεον .. Ειναι και αργά . Καληνυχτα
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 1:25 πμ
ΤΙ Γιάννης, ΤΙ Γιαννάκης δηλαδή…
Το σφάλμα λογικής που επαναλαμβάνεις, μάλλον δεν μπορείς να το αντιληφθείς και… τρολάρεις αδιάκοπα (μαζί με ψευτο-ευγένειες και σοφιστείες)… με κίνδυνο να παρεξηγηθείς κιόλας. ΟΚ, αφού δεν αντιλαμβάνεσαι (ή δεν θέλεις να αντιληφθείς) το ΚΡΑΥΓΑΛΕΟ λογικό σφάλμα…
1) Θα το εξηγήσω πιο λιανά.
2) Θα πιάσω το θέμα από μια άλλη, εξίσου οπτική γωνία.
Ας ξεκινήσω από το 2…
ΕΣΤΩ ότι ο Λαπαβίτσας «έχει λάθος», στη συγκεκριμένη δήλωσή του
«”Καταλήγοντας, στην πολιτική διάσταση του θέματος, θέλω να τονίσω ότι στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό η αποτελεσματική δημοκρατία απαιτεί εθνικό κράτος.”
ΟΚ. ΤΙ είναι λοιπόν το σωστό, εν προκειμένω?
1Α. Μήπως είναι το εξής(?):
«”Καταλήγοντας, στην πολιτική διάσταση του θέματος, θέλω να τονίσω ότι στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό η αποτελεσματική δημοκρατία ΔΕΝ απαιτεί εθνικό κράτος.”
ΤΙ απαιτεί λοιπόν? Διεθνιστικό πανηγύρι σε… πάρκο οικολόγων? Διευθυντήριο Βρυξελλών? ΤΙ ακριβώς? Σε αυτή την περίπτωση… με έφαγε η περιέργεια ΤΙ απαιτεί, τέλος πάντων…
1Β. Μήπως είναι το εξής(?):
«”Καταλήγοντας, στην πολιτική διάσταση του θέματος, θέλω να τονίσω ότι στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό η αποτελεσματική δημοκρατία ΔΕΝ υπάρχει, αλλά απαιτεί εθνικό κράτος.”
-Πρόταση εγγενώς προβληματική και ΠΑΡΑΛΟΓΗ… (μπορείς να πεις βέβαια ότι «πραγματική δημοκρατία» δεν υπάρχει, αλλά… το «απαιτεί εθνικό κράτος» ΠΟΥ κολλάει τότε? Και εξάλλου ο Λαπαβίτσας εντελώς άλλο πράμα εννοεί, όχι το βαθμό δημοκρατικότητας αλλά το στοιχειώδη τρόπο αποτελεσματικής λειτουργίας ορισμένων μηχανισμών ελέγχου που κανένας αριστερός δεν υποτιμά γιατί με βάση τέτοιους μηχανισμούς θα εφαρμόσει, ΟΤΑΝ μπορέσει, και τις ενδεχόμενες αριστερές ή φιλο-λαΪκές πολιτικές, κλπ. κλπ.)
Για να μπορέσει δηλαδή να λειτουργήσει μια Α ή Β οικονομική πολιτική (εννοεί ο Λαπαβίτσας) η οποία να απορρέει, έστω και ατελώς, από κάποια μορφή λαϊκής βούλησης (όχι με στυγνή απάτη όπως αυτή που έκανε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ας το αφήσουμε αυτό το θέμα προς το παρόν), χρειάζεται κράτος. Εμφαση στο κράτος, όχι στο «εθνικό», εδώ…
Ο καπιταλισμός υπόσχεται ένα βαθμό σεβασμού της λαΪκής βούλησης, όχι ικανοποιητικό, αλλά τέλος πάντων όχι κι αμελητέο (ιδίως στο σοσιαλδημοκρατικό του παρελθόν)…
Κάθε τέσσερα χρόνια ένα κωλόχαρτο που πετάμε σε ένα κουτί απορριμάτων… έβγαζε κυβέρνηση που λίγο-πολύ τουλάχιστον είχε καταφέρει να παρασύρει τον κοσμάκη…
κ.ο.κ.
Πάμε τώρα στο 1. Να το εξηγήσω πιο λιανά, το λογικό σφάλμα.
ΤΙ σχέση έχει η Αλβανία, η Γιουγκοσλαβία, η Ανω και Κάτω Δανιμαρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της… μπουρδολογίας, (κλπ. κλπ.) με αυτό που λέει ο Λαπαβίτσας?
Ο Λαπαβίτσας ΔΕΝ θέτει την έμφαση στο «εθνικό» αλλά στο (λειτουργικό) κράτος; που μπορεί να πάρει μέτρα τα οποία να εκφράζουν έστω και στοιχειωδώς ή ατελώς τις ανάγκες του λαού που περικλείεται μέσα σε αυτό το γαμημένο κράτος.
Αλλά… δυστυχώς έκανε το λάθος να πει την «κακιά λέξη»… «εθνικό» κι άρχισες το γνωστό σου ΑΧΡΗΣΤΟ και ΒΛΑΒΕΡΟ αέναο τρολάρισμα. Με σκοπό να λασπώσεις ΚΑΙ το ΛΑπαβίτσα φυσικά (όπως άλλοτε τον Καζάκη ή… και εμένα τον ίδιο).
Ε, ΔΕΝ θα σε αφήσω να βγάλεις εθνικιστή το Λαπαβίτσα. Ξέχασέ το και ΜΑΖΕΨΟΥ.
This is my LAST warning.
tonoumoy
30 Σεπτεμβρίου, 2011 1:40 πμ
@omadeon, @NOSFERATOS
Μήπως αναπτύσσεται κάποιο κίνημα αυτονόμησης περιοχών ανά την ελλάδα και δεν το’ χουμε πάρει χαμπάρι;
Ti συζητάτε ρε! 🙂
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 1:46 πμ
Απλούστατα ο Νοσφεράτος θέλει καλά και σώνει να βγάλει το Λαπαβίτσα… εθνικιστή και χρησιμοποιεί γι’ αυτό το σκοπό ένα κραυγαλέο λογικό σφάλμα που είναι μπροστά του αλλά δεν το βλέπει, ή δεν θέλει να το δει. Ενα σφάλμα σε στυλ «ο Χωροφύλακας είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο Χωροφύλακας είναι μπουζούκι. Ε, αντικατάστησε στο γνωστό ανέκδοτο το «Χωροφύλακας» με «Εθνικιστής», το «μπουζούκι» με «Λαπαβίτσας» και το «όργανο» με το «πιστεύει σε ένα αποτελεσματικό κράτος» και… θα έχεις μια σχετικά πλήρη εικόνα του ΤΙ «συζητάμε» (εισαγωγικά απαραίτητα… πια).
Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν είναι τόσο προφανές το «κόλπο» και σε άλλους. Ισως χρειαστεί ειδικό ποστ.
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 2:40 πμ
Ο Νοσφεράτος είναι πονεμένη ιστορία. Μιλάμε για καραπεριπτωσάρα. Είναι από εκείνους τους τύπους που έχουν βολευτεί σε μια θεσούλα χρηματοδοτούμενη από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση (αν αναζητήσετε παλαιότερα άρθρα στο ιστολόγιό του με τα οποία προέβαλε – τάχαμου ως άλλου ατόμου – δικά του άρθρα και πονήματα, θα βρείτε εύκολα και ποιος είναι και σε ποια ΜΚΟ ανήκει). Ως κρατικοδίαιτος/ευρωδίαιτος λοιπόν, τρέμει την ιδέα ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ – γιατί τότε θα χάσει μια πηγή εισοδημάτων. Τόσο απλά.
Κι έτσι, προσπαθεί με κάθε τρόπο να συκοφαντήσει κάθε υπέρμαχο της στάσης πληρωμών, του λογιστικού ελέγχου του χρέους κλπ ως «εθνικιστή». Τα ίδια έκανε παλιότερα με τον Καζάκη στο You Pay Your Crisis και στο ιστολόγιο του Greek Rider. Μάλιστα, για να καταφέρει να περάσει τη γραμμή του έμπαινε με καμιά δεκαπενταριά (και βάλε) διαφορετικά ψευδώνυμα με τα οποία προσπαθούσε να πείσει ότι είχε άτομα που συμφωνούσαν μαζί του (μιλάμε δηλαδή για την απολύτως καταδικαστέα παραπλανητική πρακτική που λέγεται sockpuppetry). Ταυτόχρονα, άρχιζε τα μυξοκλάματα για τους κακούς που τον κυνηγάνε και δεν τον αφήνουν σε ησυχία. Το αστείο δε της υπόθεσης είναι ότι κατηγορούσε άλλους γι’αυτό που έκανε (και μάλιστα σε πολύ μεγάλη κλίμακα) ο ίδιος!
Μην του δίνετε σημασία, απλά φοβάται μη χάσει τη βόλεψή του και γι’αυτό λασπολογεί.
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 8:27 πμ
Συμπλήρωση στο προηγούμενό μου σχόλιο – κι εδώ θα γίνω και λίγο κακός. Ανέφερα προηγουμένως ότι ο Νοσφεράτος ανήκει σε μια συγκεκριμένη ΜΚΟ, η οποία χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος (δηλαδή από το φορολογούμενο), μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Νοσφεράτος, μέσα από το (ένα και μοναδικό) βιβλίο που έγραψε και μέσα από το ακατάσχετο τρολλάρισμά του σε διάφορα μπλογκ, προσπαθεί να κατηγορήσει άλλους ως «εθνικιστές» ή «εθνολαϊκιστές», ειδικά όταν τάσσονται κατά συστημάτων και δομών από τις οποίες αντλεί εισοδήματα.
Τρομοκρατείται στην ιδέα του Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους. Τρέμει την ιδέα της στάσης πληρωμών προς τους διεθνείς «θεσμικούς επενδυτές» (δηλαδή κουστουμαρισμένους τρομοκράτες-πλιατσικολόγους). Γιατί τότε θα αναγκαστεί να δουλέψει για να ζήσει, ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή του.
Nοσφερατος
30 Σεπτεμβρίου, 2011 2:09 πμ
Ομαντεον ειπα Καληνυχτα
Uturunco
30 Σεπτεμβρίου, 2011 5:45 πμ
ε, δεν νομίζω να έκανε λάθος ο Λαπαβίτσας. Το αποτελεσματικό κράτος δεν είναι αναγκαστικά εθνικό και ένα εθνικό κράτος δεν είναι αναγκαστικά αποτελεσματικό. Το εθνικό κράτος είναι φυσικά κάποιου τύπου δημοκρατία με την έννοια ότι οι κρατούντες νομιμοποιούνται στην βάση του έθνους -δηλαδή του σώματος των πολιτών. (Το ποιοι/ες αποκλείονται από αυτό το σώμα το αποφασίζει το ίδιο το έθνος μέσω των διαδικασιών του). Κατά τα φαινόμενα προτιμά αυτόν τον τρόπο πολιτικής οργάνωσης: τα ανεξάρτητα δημοκρατικά κράτη που επικοινωνούν βασικά δια του εμπορίου. (Συνθήκες με άλλα έθνη-κράτη και πόλεμοι, φυσικά, ενδέχεται να προκύψουν μα ως δημοκρατική απόφαση των εθνών). Θεωρεί πως το κράτος είναι η φυσική μορφή πολιτικής οργάνωσης των ανθρώπων και το δημοκρατικό κράτος η καλύτερη μορφή κράτους. Σε μας τους κομμουνιστές δεν αρέσει αυτή η άποψη αλλά είναι η άποψή του.
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 9:23 πμ
Καλημέρα.
Γαλαξιάρχη ένα μακροσκελές σχόλιο μου… το έφαγε η σπαμέστρα.
Το ξαναγράφω σε δύο δόσεις (κάνοντάς το και ευκολοχώνευτο, μαζί με το… πρωΪνό, τον καφέ, κλπ.)
[1]
@Urununco
Εκείνο που εννοεί ο Λαπαβίτσας είναι ότι ένας καπιταλισμός χωρίς «εθνική κυριαρχία» (=περισσότερο κοντά στην αγγλική έννοια του sovereignty) σήμερα γίνεται υπερ-εθνική εξουσία, που καταργεί ακόμη και τα (περιορισμένα) δημοκρατικά δικαιώματα, εκείνα που παρέχει η αστική δημοκρατία, με όλα τα ελαττώματά της… καλύτερη από το δικτατορικό αυταρχισμό, ή τον παγκοσμιοποιημένο αυτοκρατορικό καπιταλισμό των πολυεθνικών, κλπ.
Ομως ο Λαπαβίτσας ΔΕΝ «θεωρεί πως το κράτος είναι η φυσική μορφή πολιτικής οργάνωσης των ανθρώπων», ακόμη λιγότερο ότι «το δημοκρατικό κράτος η καλύτερη μορφή κράτους». ΚΑΘΕ άλλο. Ο ίδιος είναι κομμουνιστής, άλλωστε, αλλά και… ρεαλιστής ταυτόχρονα. Δεν είπε ότι η εξέλιξη της κοινωνίας σταματάει στο αστικό κράτος, ούτε το θεωρεί «καλύτερη μορφή» οργάνωσης. Θεωρεί όμως ότι χωρίς τις δυνατότητες που παρέχει το αστικό κράτος για μία άσκηση ανεξάρτητης πολιτικής, ο καπιταλισμός οπισθοδρομεί σε ακόμη λιγότερη δημοκρατία, μέσω της υποταγής των λαών σε πολυεθνικές εταιρείες, διευθυντήρια γραφειοκρατών όπως της Ε.Ε. κ.ο.κ.
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 9:31 πμ
[2]
@Uturunco
Ψάχνω τώρα… να βρω μια ομιλία του καθηγητή Κώστα Δουζίνα, στην οποία με παρόμοιο τρόπο, ο Δουζίνας εξηγεί τους λόγους που.. ακόμη και η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, ήταν αποτέλεσμα της συγκρότησης του «κράτους-πόλη», που αντιστοιχεί στο σημερινό «έθνος-κράτος».
update:
Φυσικά… δεν εννοούσε ο Δουζίνας ότι ΚΑΘΕ φορά που υπήρχε «κράτος-πόλη… αυτομάτως θα υπήρχε ΚΑΙ δημοκρατία. Εννοούσε ότι ανάμεσα στις βασικές προϋποθέσεις για εμφάνιση και διατήρηση δημοκρατίας ήταν ΚΑΙ το κράτος-πόλη (ακριβώς ό,τι θεωρεί και ο Λαπαβίτσας για το σημερινό αστικό κράτος).
Στην ίδια ομιλία (νομίζω σε διάλογο με το Σταυρακάκη) εξήγησε καλά τους λόγους που δεν θα μπορούσε να υπάρξει αρχαία δημοκρατία σε ένα αυτοκρατορικό κράτος όπως εκείνο της Ρώμης, όπως δεν θα μπορέσει να ξανα-υπάρξει δημοκρατία και στη δική μας εποχή, μέσα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης (που καταργεί εθνικές κυριαρχίες). Είπε επίσης ότι… χωρίς κάποια όρια ή σύνορα που καθιστούν ένα πλήθος ανθρώπων οργανωμένη και ανεξάρτητη κοινότητα, οι άνθρωποι είναι αδύνατον να διαφυλάξουν δημοκρατικά δικαιώματα.
Αυτό… φυσικά δεν αποκλείει «αναρχικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης» (συμπληρώνω εγώ) διότι… αυτές αφορούν τις εσωτερικές δομές της κοινωνίας πολύ περισσότερο από τα όριά της (ή από τους θεσμούς που την προστατεύουν από τον έξω κόσμο). Πρόκειται για δύσκολο θέμα. Ακόμη πιο δύσκολο (να το στοχαστεί κανείς) αν έχει κατά νου κάποιο διεθνιστικό ή αναρχικό όραμα, χωρίς όμως να έχει σκεφτεί το πρόβλημα της σύγκρουσης ή ανταγωνισμού ανάμεσα σε μια τέτοια κοινωνία και σε έναν καπιταλιστικό κόσμο, έξω από τα σύνορά της.
Με λίγα λόγια… ΤΙ θα κάναμε αν είχαμε την τύχη ενός αναρχο-κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα μας (που σέβεται πρωτίστως τα λαϊκά δικαιώματα)? Θα έπρεπε να έχουμε, ίσως, θεσμούς που εκφράζουν τη λαϊκή κυριαρχία (έστω και αμεσο-δημοκρατικά) πιθανώς μαζί με ένα λαϊκό στρατό που συγκροτούν οι ίδιοι οι (αυτο-οργανωμένοι) ελεύθεροι πολίτες (όπως και οι μαχητές της Κομμούνας του Παρισιού).
Την πάλη ενάντια σε έναν καπιταλιστικό έξω κόσμο όμως… δεν θα την αποφεύγαμε. Εϊναι γνωστή η εμφάνιση του προβλήματος και στη Ρωσία με το «σοσιαλισμό σε μία μόνο χώρα» σαν δόγμα, κλπ. κλπ. …αλλά έτσι ξεφεύγουμε από το θέμα εντελώς. Ξεφεύγουμε διότι… στην παρούσα κατάσταση (όπως εξηγεί ο Λαπαβίτσας) δεν έχουμε να κάνουμε με το ενδεχόμενο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, προς το παρόν, αλλά με το ΥΠΑΡΚΤΟ γεγονός μιας υπερ-εθνικής νεο-φεουδαρχικής εισβολής που κακοποιεί κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα (ακόμη και τα λίγα που παρέχει η αστική δημοκρατία).
Και σε πολύ ελάχιστο διάστημα θα πρέπει να προταθούν κοινωνικές και πολιτικές ενέργειες που θα προστατεύσουν _άμεσα_ τα καταρρέοντα αυτά δικαιώματα. Μακάρι να γίνει και… επανάσταση δηλαδή, αλλά ο Λαπαβίτσας δεν μπορεί να βασιστεί μόνο σε αυτό το… ευτυχές ενδεχόμενο. Άλλωστε προτείνει ενέργειες που ακόμη και μια αριστερή κυβέρνηση πρέπει να κάνει _άμεσα_, για να προστατεύσει το λαό και την κοινωνία, ανεξάρτητα από το αν μια τέτοΙΑ κοινωνία (ή κυβέρνηση) θα δει πιο μακριά, σε μία κατεύθυνση σοσιαλιστική κι επαναστατική.
Uturunco
30 Σεπτεμβρίου, 2011 3:14 μμ
Omadeon, νομίζω πως επί της ουσίας δεν διαφωνούμε. Από ότι βλέπω κι εσύ καταλαβαίνεις ότι «χωρίς κάποια όρια ή σύνορα που καθιστούν ένα πλήθος ανθρώπων οργανωμένη και πως ανεξάρτητη κοινότητα, οι άνθρωποι είναι αδύνατον να διαφυλάξουν δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτό… φυσικά δεν αποκλείει “αναρχικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης” (συμπληρώνω εγώ) διότι… αυτές αφορούν τις εσωτερικές δομές της κοινωνίας πολύ περισσότερο από τα όριά της (ή από τους θεσμούς που την προστατεύουν από τον έξω κόσμο». Αν δεχτούμε «όρια και σύνορα», ότι οι «κομμουνιστικές δομές» αφορούν το «εσωτερικό» -ενώ για το «εξωτερικό» υπάρχουν οι στρατοί που προστατεύουν το «εσωτερικό» από τους εχθρούς- προφανώς μιλάμε για το κράτος ως την φυσική -και επιθυμητέα- μορφή οργάνωσης των «κοινωνιών» και άρα για την «θεωρία του σοσιαλισμού σε μια και μόνο χώρα», «παλλαϊκού κράτους» κλπ. Μας λέει λοιπόν ότι για να υπάρξει αυτή η δυνατότητα -ενός παλλαϊκού, σοσιαλιστικού κράτους- πρέπει καταρχήν να συστρατευθούμε στην υπεράσπιση του παρόντος αστικού κράτους που αυτή τη στιγμή δέχεται επίθεση από το εξωτερικό και, ως συνήθως, αντιπαραθέτει αυτήν την «ρεαλιστική» στρατηγική στον «αριστερισμό». Εγώ, ως αριστεριστής, φυσικά και διαφωνώ με αυτήν την άποψη, που βλέπει τον κομμουνισμό ως «εσωτερική» οργάνωση ενός κράτους και τον μεταθέτει σε κάποιο μακρινό και απροσδιόριστο μέλλον όταν το έθνος-κράτος δεν θα αντιμετωπίζει εξωτερικές απειλές, πράγμα που κατά την γνώμη μου -«ρεαλιστικά»- είναι αδύνατο. Στο εθνοκρατικό σύστημα πάντα υπάρχουν εξωτερικές απειλές.
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 6:53 μμ
Μα… Δεν είναι καθόλου απαραίτητο να «μετατεθεί» ο κομμουνισμός σε ένα «μακρινό και απροσδιόριστο μέλλον», ούτε να συνδεθεί τόσο στενά με το κράτος, ή το λαϊκό στρατό.
Κομμουνισμό αν θες φτιάχνουμε… ΑΥΡΙΟ κιόλας, σε μια μικρή κοινότητα όπου θα ισχύουν κομhttp://omadeon.wordpress.com/2010/09/11/marinaleda/μουνιστικές αρχές, όπως στην _υπαρκτή_ Ισπανική Μαριναλέντα.
Ορια και σύνορα έχουμε έτσι κι αλλιώς. Με την ευρύτερη έννοια, το δέρμα, ή το γεγονός ότι η ζωή του καθενός είναι θνητή. Αυτά είναι αιτίες για να αναβληθεί ο… κομμουνισμός??
-ΟΧΙ βέβαια… 🙂
ΔΕΝ μιλάω μέσα από τα παραδοσιακά σχήματα και τις αφαιρέσεις της αριστεράς. Το ΤΙ κάνει μια χώρα στο εσωτερικό της, είναι… δική της υπόθεση. Δεν είναι όμως ούτε το δόγμα του «σοσιαλισμού σε μία χώρα», ούτε και το αντίθετο δόγμα του «παλεύω για την διεθνή επανάσταση και μόνο αν κερδίσει τον πόλεμο θα επέλθει ο κομμουνισμός. Αυτό είναι ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ αναβλητικό και ουτοπικό από το προηγούμενο. ΕΞΙΣΟΥ ΑΧΡΗΣΤΟ.
ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ απολύτως προϋπόθεση για να φτιαχτούν κομμουνιστικές δομές, πλην της θέλησης των ανθρώπων να τις φτιάξουν και να αγωνιστούν γι’ αυτές, καθώς και… της προϋπόθεσης να μη ζουν σε μια κοινωνία ή κοινότητα οριοθετημένη από ταξικό καθεστώς που ΗΔΗ επιβάλλει (παρά τη θέλησή μας)… άλλου είδους δομές, εκμεταλλευτικές, κλπ.
Uturunco
30 Σεπτεμβρίου, 2011 7:59 μμ
Omadeon φοβάμαι δουλευόμαστε. Το κράτος δεν είναι μια έκδήλωση βιολογικών διαφορών. Είναι η κυριαρχία, ο χωρισμός σε έξω και μέσα -εξού και τα σύνορα και οι στρατοί αφού κυριαρχία χωρίς τα μέσα επιβολής της δεν υφίσταται- όπου το «μέσα» ανακηρύσσεται σε «δικό του θέμα» και «εσωτερική υπόθεση». Δεν υπάρχουν χώρες, κράτη υπάρχουν. Ο Λαπαβίτσας λέει πως το ελληνικό κράτος έχει στερηθεί μεγάλο μέρος της κυριαρχίας του και θέτει ως στόχο την αποκατάσταση αυτής της κυριαρχίας, πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο. Από εδώ πηγάζει η «αναβλητικότητα». πρώτα να αποκρούσουμε την γερμανική επίθεση και να αποκαταστήσουμε το ισοζύγιο πληρωμών και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μετά βλέπουμε. ο άμεσος στόχος είναι να αποφευχθεί μια τραπεζική κρίση και να μείνουν οι τράπεζες σε ελληνικά χέρια. τα άλλα είναι, όπως λέει, «αριστερισμός». Εγώ αυτά άκουσα. Ούτε για κομμουνισμό άκουσα, ούτε για ισότητα, ούτε για καταστροφή του αστικού κράτους. Δεν αμφιβάλλω πως μπορεί να τα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του. Κι ο Παπανδρέου εκει τα χει αλλά πρώτα πρέπει να σωθεί η «χώρα»…
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 9:35 πμ
Ρε παιδιά ΜΗ βάζετε keywords στο spam-filter…
Εφαγε ΔΥΟ διαδοχικές εισαγωγές του δεύτερου τμήματος του αρχικού… φαγωθέντος σχολίου.
Back Door Man
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:12 πμ
Δεν έχουμε κάτι τέτοιο, δεν ξέρω γιατί πήγανε στα spam
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:23 πμ
ΟΚ, φταίνε πιθανώς… άλλοι χρήστες της WordPress που κάνουν αυτό το πράμα και… αντανακλά αποτελέσματα σε ΟΛΗ τη WordPress. Κάποιοι άλλοι μπλόγκερ, αυτό κάνουν δηλαδή, οπότε οι λέξεις αυτές μπαίνουν στη «διεθνή βάση δεδομένων του Σπαμ», κλπ.
Στο μεταξύ… σβήστε ρε παιδιά, αν δεν είναι κόπος, το αρχικό σεντόνι μου γιατί… οι επόμενες [2] εκδοχές του ήταν… Upgrades ! 🙂
Συγκεκριμένα το εξής σχόλιο, αν δεν βαριέστε:
https://parallhlografos.wordpress.com/2011/09/29/%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%89%ce%bc%cf%8e%ce%bd-%ce%b7-%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-video/#comment-88378
(30 Σεπτεμβρίου, 2011 9:18 πμ )
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:51 πμ
Η πρακτική του keyword hijacking και του hashtag hijacking (για το Twitter) είναι δυστυχώς μάστιγα. Η προσκείμενη στις τράπεζες και στο ρεπουμπλικανικό κόμμα «Provide Security» του Thomas Ryan χρησιμοποιεί στο Twitter εδώ και καιρό την πρακτική της μόλυνσης του hashtag «#OccupyWallStreet» τουιτάροντας μηνύματα στα οποία το συνδυάζει με πορνογραφία κλπ, ώστε να θεωρηθεί spam από τους αλγορίθμους του Twitter και να μην ανεβεί σε δημοτικότητα. Μόλις χθες έγινε επιτέλους εφικτή η διαγραφή, κατόπιν χιλιάδων καταγγελιών, του sockpuppet λογαριασμού «Robin Sage» που χρησιμοποιούσε ο Ryan γι’αυτήν τη δουλειά. Μιλάμε δηλαδή για λογοκρισία μέσω spam, μια μεγάλη κουτοπονηριά των «whitehat hackers» (αυτών δηλαδή που θεωρούνται «καλοί» από τα ΜΜΕ γιατί βρίσκονται στην υπηρεσία των μυστικών υπηρεσιών, των ενόπλων δυνάμεων, των βιομηχανιών οπλικών συστημάτων κ.α. φορέων που επιτελούν «θεάρεστο έργο»), αλλά και διαφόρων τρολλ του διαδικτύου.
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:59 πμ
Mπαινω ξανά για να διευκρινισω κατι: Σε καμμια περιπτωση
δεν ειπα οτι Θεωρώ τον Λαπαβιτσα ..εθνικιστή .Και εν πάσει περιπτωσει ΔΕΝ τον θεωρώ ..εθνικιστη .
. Αντιθετως καιλαμβανοντας υποψη την οικονομική σχολή που εκπροσωπει τον θεωρώ μαλλον Διεθνιστή.
Τωρα: Διατυπωσε ακρως σοβαρά και με τροπο περιπου κατηγορηματικό μια Πολιτική θεση για τη σχεση Δημοκρατιας και εθνους Κρατους .. Ειναι επιστημονας και μαλιστα βεληνεκους .
Αρα και μιας και η Θεση του ειναι ενδιαφερουσα οφειλουμε να την παρουμε σοβαρά.
Πως μπορουμε να παρουμε μια επιστημιονική θεση -Και η Πολιτική ειναι και Επιστημη – σοβαρά .;. Οχι μόνο με την τυχόν επιβεβαιαωση της ..
Δηλαδή δεν αρκει να βρουμε καποια παραδειγματα που τιχόν την επιβεβαιωνουν.
Το κριτηριο που ισχυει ειναι της Διαψευσιμότητας
δηλαδή ψαχνουμε να δουμε μη τυχον υπάρχουν παραδειγματα που ισως να την Διαψευδουν. Γιαυτό και ανεφερα την Αλβανια , Τουρκια κλπ
——————————————————–
Το γιατι αντεδρασε παλι ετσι ο Ομαντεόν δεν γνωριζω και ουτε με ενδιαφερει. Προς στιγμήν ηλπισα οτια μπορουμε να κανουμε διαλογο με επιχειρηματα . Αν δεν θελει δε πειραζει ..καλή καρδια κι υγεια Ομαντεον και στομαχι γιατι οι καιροι ειναι δυσκολοι και ας μη χαλιομαστε για αυτά.
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 3:47 μμ
ΟΚ. Πάλι καλά που δηλώνεις ότι θεωρείς το Λαπαβίτσα διεθνιστή και όχι εθνικιστή…
Πάντως… για υπονόμευση της καλής του φήμης ήρθες εδώ, από την αρχή, έτσι κι αλλιώς.
Και μέσα σε αυτούς τους υποκριτικούς επαίνους προσπαθείς να κρύψεις το γεγονός ότι (ίσα-ίσα) ξεκίνησες περιπαιχτικά αμφισβητώντας το κύρος του, λες και είπε μπούρδες στη δήλωση που απομόνωσες… ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, βγάζοντάς την τελείως έξω κι από το θέμα. Διότι το θέμα εδώ δεν έχει καμία σχέση με το «εθνικό» χαρακτηριστικό του κράτους. Ο Λαπαβίτσας δεν αναφέρθηκε στο κατά πόσον ή όχι ένα κράτος είναι «εθνικό», αλλά στο ότι για να υπάρξει αποτελεσματική (αστική) δημοκρατία πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητο _κράτος_ (σκέτο) που να έχει αυτοδυναμία. Ισως θάπρεπε να το εκφράσει καλύτερα, μιλώντας για «αυτοδύναμο κράτος» αντί για «εθνικό κράτος».
Η χρήση του επιθέτου «εθνικό» ήταν δευτερεύουσα, αλλά επίσης σημαντική. Γιατί δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κανένα απολύτως μη-εθνικό κράτος με αστική δημοκρατία. Επομένως τζάμπα ψάχνεις (ΔΗΘΕΝ) και για «αντι-παραδείγματα». Απλώς πουλάς μούρη μπαλώνοντας και τις αρχικές επιθέσεις σου.
ΚΑΜΙΑ σχέση με το θέμα δεν έχει η Αλβανία, ή άλλες χώρες που ανέφερες (και στο You PAy Your Crisis), όπως η Γιουγκοσλαβία.
Αλλά αποδείχτηκες παντελώς ανίκανος για σωστό διάλογο. Είπα τόσα και τόσα, μάλλον προφανή για πολύ κόσμο, που τα άφησες αναπάντητα καταφεύγοντας στο αναπηρωτικό «δεν ξέρω γιατί ο Ομαντεόν αντέδρασε έτσι».
Αφήνω τον Αιρετικό να σε «περιποιηθεί» όπως σου αξίζει γιατί αποδείχτηκε ότι στον τίμιο και πολιτισμένο διάλογο δεν καταλαβαίνεις τίποτα…
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
30 Σεπτεμβρίου, 2011 12:12 μμ
επίσης επιδη τωρα ειδα το :
»Ανέφερα προηγουμένως ότι ο Νοσφεράτος ανήκει σε μια συγκεκριμένη ΜΚΟ, η οποία χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος (δηλαδή από το φορολογούμενο), μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Νοσφεράτος, μέσα από το (ένα και μοναδικό) βιβλίο που έγραψε και μέσα από το ακατάσχετο τρολλάρισμά του σε διάφορα μπλογκ, προσπαθεί να κατηγορήσει άλλους ως “εθνικιστές” ή “εθνολαϊκιστές”, ειδικά όταν τάσσονται κατά συστημάτων και δομών από τις οποίες αντλεί εισοδήματα.»
Λοιπόν Δεν ανηκω σε καμμια ΜΚΟ – αυτο ειναι απολυτως Ψευδές και συκοφαντικο..
» κατηγορήσει άλλους ως “εθνικιστές” ή “εθνολαϊκιστές”, ειδικά όταν τάσσονται κατά συστημάτων και δομών από τις οποίες αντλεί εισοδήματα.»’
Και αυτό ειναιαπολύτως Ψευδες συκοφανντικό και Φυσικά γνωριζω – γιατι εχω δει -τι κανει οΑιρετικός εδω και πολύ καιρο -με μειλ σε φιλους και γνωσττους και σχολια -τοσο εναντιον μου οσο και εναντιον οσων εχει βαλει στο Ματι .
Οι αναγνωστες ας κρινουν ποιος συκοφαντει ποιον .
Φυσικά εξηγω και τα διαφορα ανωνυμα βρωμερα σχολια που δεχτηκα χθες .. (γιατι κανουν τον κοπο ; αφου εχω σχολιασμό)
Δεν νομιζω οτι οι Μαρκετος ,Λαπαβιτσας και αλλοι που Φιλοξενουνται εδω εχουν αναγκη απο τετοιου ειδους »υπερασπιση» και τετοιου ειδους »υπερασπιτες ». Και μ’αυτό Δεν εννοώ τον Ομαντεον -που στο κατω καυττω βαζει την ψυχή του σε οτι υπερασπιζεται εστω και με τον τροπο αυτον . Εννοώ τον Αιρετικό.
Εν πασει περιπτωσει Αιρετικέ αντι να κανεις αυτο που κανεις κοιτα ..να αδυνατισεις λίγο.
και μη το συνεχιζεις . ..
Spin
30 Σεπτεμβρίου, 2011 12:16 μμ
Νοσφεράτε για ποιο λόγο σου επιτίθεται ο Αιρετικός? πιστεύεις έχει να κάνει με το βάρος του? ελπίζω να μην διαβάσω άδικα τα σεντόνια και να έχουμε εδώ μια καθαρή περίπτωση γκομενοφαγίας που οδήγησε σε κόντρα.
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:06 μμ
Ο Νοσφεράτος έχει συκοφαντήσει πάρα πολύ κόσμο. Κι εμένα με έχει συκοφαντήσει καμιά εκατοστή φορές τουλάχιστον. Ο τύπος είναι πολύ ύπουλος και να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα. Γλείφτης και συκοφάντης ολκής. Όσο για τη ΜΚΟ, καρφώνεται από μόνος του. Ψάξτε ποιο βιβλίο προωθεί διαρκώς από το μπλογκ του ως – τάχαμου – έργο άλλου (όπως ο Ιωάννης «Γιάννης 2» Μπουγάς προωθούσε το φιλοταγματασφαλίτικο πόνημά του ως τάχαμου βιβλίο άλλου) και θα καταλάβετε τι παίζει. Και σε ποιο κόμμα βρίσκεται (το οποίο «συνομιλεί με όλους» – φαντάζομαι στους «όλους» συμπεριλαμβάνεται και το ΛάΟΣ).
anarmodios
1 Οκτωβρίου, 2011 12:51 μμ
@Spin
lol
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
30 Σεπτεμβρίου, 2011 12:17 μμ
διορθωση
»Φυσικά εξηγω και τα διαφορα ανωνυμα βρωμερα σχολια που δεχτηκα χθες .. (γιατι κανουν τον κοπο ; αφου εχω σχολιασμό)
εννοουσα Μετριασμό σχολιων .(Το οποιο εβαλα ακριβώς γι αυτο τον λόγο)
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
30 Σεπτεμβρίου, 2011 12:22 μμ
spin κατα καποιο τροπο Ναι .. Εχει να κανει .. Πιστευω οτι αν ασχολουνταν λίγο με το Βαρος του -αδυνατισμα δεν θα τρωγονταν.Κατι φαινεται τον Βαραινει.και ψαχνει τροπο να ξεσπασει . Ε ενας τροπος υπάρχει. Να κοψει τα Χαρμπουγκερ .
Τεσπα.. Δεν συνεχιζω αλο αυτή την συζητηση Νομιζω οτι οσοι μπορουν να καταλαβαινουν καταλαβαινουν .. Αν εχει κανεις ανεαν επιχειρημα και θελει διαλογο – και οχι προφαση για να αρχισει τις Υβρεις τις Συκοφαντιες Τα Συνειδητα Ψευδη κλπ (με ..προσχημα Δηθεν τηνυπερασπιση του Λαπαβιτσα ) εδώ ειμαστε..
Spin
30 Σεπτεμβρίου, 2011 12:34 μμ
θεωρείς δηλαδή ότι έχει προσωπικά μαζι σου?
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:07 μμ
Ναι, έχω ΚΑΙ προσωπικά μαζί του, γιατί δε χάνει ευκαιρία να με συκοφαντήσει. Μόνο ναζί δεν προσπάθησε ακόμα να με βγάλει ο άθλιος.
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
30 Σεπτεμβρίου, 2011 12:50 μμ
οχι μωρε .. Με τον εαυτο του εχει ..προσωπικά .. Και προσπαθει να εκτονωθει ψαχνοντας κατα καιρους καιαρχιζοντας τις θεωριες συνομωσιας και τις συκοφαντιες (κατηγορωντας τους για συκο=φαντες οταν ελένε κατιι που δεν μπορει να καταλάβει)
Κριμα γιατι ειναι και νέο Παιδί.
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
30 Σεπτεμβρίου, 2011 1:01 μμ
»Ο Νοσφεράτος, μέσα από το (ένα και μοναδικό) βιβλίο που έγραψε και μέσα από το ακατάσχετο τρολλάρισμά του σε διάφορα μπλογκ, προσπαθεί να κατηγορήσει άλλους ως “εθνικιστές” ή “εθνολαϊκιστές”, ειδικά όταν τάσσονται κατά συστημάτων και δομών από τις οποίες αντλεί εισοδήματα.»
Φυσικά ο ..Αιρετικός ουτε διαβασε ουτε καν ανοιξε το » (ένα και μοναδικό) βιβλίο » αλλιως δεν θαλεγε οτι μεσα απο αυτο προσπαθεί να κατηγορήσει άλλους ως “εθνικιστές” ή …“εθνολαϊκιστές” καθως στοο βιβλιο που ανφερει ως ενα και μοναδικο δεν υπάρχει καν η λέξη »εθνολαικισμός» πολύ δε περισσοτερο κατηγορες εις βαρος αλλων ως ..»εθνικιστές »
Τωρα γιατί μιλα για ενα Βιβλιο που ο ιδιος χωρις να το καταλάβει ομολογει οτι ουτε καν ξεφυλισσε – ε αυτο μαλλον εχει να κανει με το ..Βαρος του .
Nοσφερατος
30 Σεπτεμβρίου, 2011 1:39 μμ
και Γυρνώντας βεβαια στο θεμα λεω – στους υπολοιπους και στον Ομαντεον *- πώς ανο Αιρετικός εκανε τον κοπο να διαβασει το…το (ένα και μοναδικό) βιβλίο που τοσο Χοντρα συκοφαντησε και διαστρεβλωσε θα εβλεπε οτι εκει διατυπωθηκε (και μαλιστα Πρωτοδιατυπωθηκε στα ελληνικά και σε ανυποπτο χρόνο) η θεση που τωρα παιρνει ο Λαπαβιτσας για την σχεση Δημοκρατιας και Εθνους κρατους (και της πιθανής αποδομησης της μεσα σε ευρυτερες Υπερεθνικές κρατικές οντοτητες οπως η Ε.Ε) βεβαια εκει διατυπωηκε ως Υποθεση εργασιας και οχι ως αποφθεγμα οπως το διατυπωσε ο Λαπαβιτσας ..
* Λεω ο Ομαντεον γιατι ειμαι σιγουρος οτι το εχει- και πιθανόν το διαβασε γιαυτο και ..παρολο που εν γενει λεει – δεν λεει τετοιες Ασχετες και αυταποδεικτα Ψευδεις Χοντραδες οπως ο καθ’εξιν συκοφατντης Αιρετικός ..(οτι το βιβλιο αναφερει εστω την λέξη ..»εθνολαικισμός » η αποδιδει κατηγορες για ..εθνικισμό σε οποιοδηποτε..
Αν δεν το προσεξε του εφιστω την προσοχή στο κεφαλαιο 4 .
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:03 μμ
Το βιβλίο σου το διάβασα κι είναι της πλάκας. Ούτε καν για εργασία εξαμήνου δευτεροετούς φοιτητή Κοινωνιολογίας δεν κάνει. Και μην προσπαθείς να πεις ότι δε συκοφαντείς κόσμο. Εδώ και χρόνια έχεις πάρει την καραμέλα του «εθνολαϊκισμού» και, όποτε κρίνεις ότι οι θέσεις κάποιου θέτουν σε κίνδυνο την αργομισθία σου, του κολλάς την ταμπέλα. Ε λοιπόν, είσαι ένας κηφήνας, ένας καθ’έξιν και κατ’εξακολούθηση συκοφάντης και ήδη σ’έχει πάρει πολύς κόσμος χαμπάρι για το ακατάσχετο τρολλάρισμά σου στο διαδίκτυο.
Τράβα να κάνεις καμιά δουλειά ρε ανεπάγγελτε, που όλη μέρα ξημεροβραδιάζεσαι στο ίντερνετ μην πέσει καμιά κουβέντα κάτω.
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 6:55 μμ
Ολες αυτές τις… σαχλαμάρες τις υφιστάμεθα μόνο και μόνο επειδή ο Λαπαβίτσας (που ζει κι εργάζεται στην Αγγλία) αντί να πει «sovereign state» είπε «εθνικό κράτος». Ο καθένας θα μπορούσε να πει το ίδιο.
ΤΡΙΧΕΣ εις τον κύβον δηλαδή…
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:10 μμ
Εμ, είναι τα εξαρτημένα αντανακλαστικά κάτι ευρωδίαιτων που παριστάνουν τους διεθνιστές και θεωρούν διεθνισμό τη μετατροπή των λαών σε δουλοπάροικους της Wall Street, της EKT, της Bundesbank (νυν και αεί Reichsbank), της Goldman Sachs. Πήγε ο αλητήριος να πλασάρει την ιδέα ότι ο Max Keiser είναι ακροδεξιός (εδώ γελάνε), σε λίγο θα μας πει τα ίδια και για τον Matt Taibbi.
Το κόλπο του Νοσφεράτου είναι κλασικό: κολλάει την ταμπέλα του «ακροδεξιού» σε όποιον αντιτίθεται στο διεθνές τραπεζικό σύστημα που καταληστεύει χώρες και εξανδραποδίζει λαούς. Έτσι είναι οι διεθνιστές;
theodore
30 Σεπτεμβρίου, 2011 7:15 μμ
O lapavitsas ekmetaleftike epistimonikes gnosis pu ehi gia na mas pisi gia tin aristera ke gia na mas koroidepsi brosta sta matia mas oti an ipotimithi to ethniko nomisma (opio ke nane afto) tha miothi men i agorastiki mas dinami ALA AKUSTE AKUSTE….AFTO DEN SIMENI OTI THA MIDENISTUN I KATATHESIS MAS…DILADI THA DINUME TA DIPLA I TRIPLA HRIMATA GIA NA AGORASUME ENA KOMATI PSOMI ALA….KATA TIN LAPAVITSIA THEORIA…TA HRIMATA POU EHUME INE IDIA MONO KE MONO EPIDI THA GRAFUN EPANO TO IDIO NUMERO…..NA TU DOSO KE EGO TOTE ENA HARTI TUALETAS PU EPANI NA GRAFI PTIHIO IKONOMIKON KE NA TO KORNIZARI EFTIHISMENOS OTI INE PTIHIUHOS….MA KALA….APO KATO APO PIA PETRA SIRTHIKE O TIPOS???
DEN SEVETE TIPOTA??
TOSO ASHETOS INE? I TOSO VLAKAS????
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 8:29 μμ
Για ψάξε Γαλαξιάρχη το i.p. address αυτού του «theodore» μπας κι είναι ο ίδιος ο Νοσφεράτος, όπως έχει κάνει επανειλημμένα και αλλού.
Για να πάρεις μία γεύση για το «φαινόμενﻨ…. παραθέτω σχόλιο διαχειριστή ενός άλλου blog, πιο παλιά, για τον ίδιο:
Παρατίθεται σε τμήμα ποστ με «τοπικό σύνδεσμο» εδώ:
http://omadeon.wordpress.com/2010/10/01/kazakis-v-kalliniotis/#nosfnotes
no11888
30 Σεπτεμβρίου, 2011 9:00 μμ
Mπα μπα τι βλεπω.Η αναδημοσιευση σχολιου απο αλλο μπογκ δεν ειναι ρουφιανια , προδοσια κατα της ανθρωποτητας και «σκατοπραμα χωρις ψυχη» πλεον;Βρε πως αλλαζουν οι καιροι.
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 9:42 μμ
Ακου να δεις no11888. Οπως ξέρεις καλά δεν σε πείραξα καθόλου μετά από εκείνο το απαράδεκτο σκηνικό που συνέβη στο ποστ του αναδυόμενου γαλαξία. Επειδή όμως βλέπω ότι είσαι αδιόρθωτος σου προτείνω να γίνεις φίλος του Νοσφεράτου, έχετε την ίδια βρώμικη ψυχή, από ό,τι φάνηκε. Ετσι θα μας απαλλάξετε κι από τις μαλακίες σας…
no11888
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:28 μμ
Ανωμαλε του διαδικτΥοΥ το ποιος ειναι βρΩμιαρης ΑΣΕ να το κρινουν οι αλλοι.Με ποιους θα κανω παρεα θα το αποΦΑσιΣΩ ΕγΩ οπΩΣ ΚΑι το τι θΑ ΣΧΟλιαζΩ.
(Τα ΧΑΠια ΠΑλι ΞεχαΣΕς ΝΑ τα ΠΑρεις;)
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:44 μμ
Έτσι, έτσι, να δείχνεις το επίπεδό σου και την «ψυχραιμία» σου. Συκοφάντη.
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 9:51 μμ
Επιπλέον, no1188…
Συγκρίνεις ανόμοια πράματα. Εγώ δεν μετέφερα εδώ (όπως είχες κάνει εσύ κάποτε) πετσοκομμένο ένα σχόλιο θεμιτής (αλλά κάπως καυστικής) κριτικής που αφορούσε άτομο σε κάποια άλλη συζήτηση, προκειμένου (λόγω της μοχθηρίας σου) να… κάψεις τη φήμη εκείνου που έκανε την κριτική.
Μετέφερα σύνδεσμο σε ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΣΤ με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ καταγγελία για ένα από τα πιο βρώμικα ΚΑΙ επικίνδυνα «φαινόμενα» του ελληνικού διαδικτύου.
Κατά τη γνώμη μου είσαι ΚΑΙ εσύ ένα από αυτά και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα (εκτός του χρόνου που θα χρειαστεί) να σε στολίσω ΚΑΙ Εσένα με εκτενέστατο ειδικό ποστ.
no11888
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:44 μμ
Τι ΜΕ λΕς! Θα ΦτιΑΞΕΙς ΕΙΔιΚο Ποστ για τΗΝ παρτΗ μΟΥ;ΣυγκινηΘΗΚΑ!
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 9:57 μμ
Ήρθε κι ο αρχιγλείφτης-συκοφάντης no11888 να πουλήσει πνεύμα και μούρη. Άκου να δεις εξυπνάκια: κάποτε μας ερχόσουν στο μπλογκ κι έγλειφες κώλους. Μετά, άρχισες να μας συκοφαντείς ως τάχαμου εθνικιστές επειδή δεν δεχθήκαμε τη ναζιστική δαιμονοποίηση όλων των πολιτών αυτής της χώρας. Και τώρα έρχεσαι να κάνεις τι; Να μας πλασάρεις, σε συνεργασία με το σεσημασμένο συκοφάντη Νοσφεράτο, ως διεθνισμό το ξεπούλημα των πολιτών αυτής της χώρας στους διεφθαρμένους οικονομικούς τρομοκράτες της Goldman Sachs, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας;
Άξιος ο μισθός σου.
no11888
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:29 μμ
Αντε γαμησου και εσυ κομπεξικο βλημα.
no11888
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:36 μμ
Υπεροχο το αλμα στο χρονο που εκανες.Ποιος ειναι γλυφτης ρε καραγκιοζη που βρισατε στο βλακομπλογκ σας ολοκληρο το συμπαν και ερχεστε και γραφετε εδω μονο και μονο για να συκοφαντησετε αλλο μπλογκερ επειδη εχετε προηγουμενα μαζι του.Αντε να χαθητε αλητες.
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:45 μμ
Αφιερωμένο «κύριε» 11888…
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 9:59 μμ
Νοσφεράτε, προδίδεσαι από το στυλ γραφής. Τις ίδιες πουστίτσες έκανες και στο You Pay Your Crisis.
no11888
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:55 μμ
Κοιτα να δεις ποιοι μιλανε για ρουφιανια και συκοφαντια.Αυτοι που πλακωσαν σαν τις μυγες στα σκατα και λιγα σχολια παραπανω εβγαλαν στον αερα την επαγγελματικη ιδιοτητα αλλου χρηστη.Οι Ρουλες/Κατινες του διαδικτυου σε πληρη δραση.Αντε να μαθουμε και ποσες φορες ενεργειται την ημερα ο ανθρωπος πριν την πεσουμε για υπνο.
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:08 μμ
1. Οι δικές μας αρχές λένε ότι χάνει το δικαίωμα της ανωνυμίας ή/και ψευδωνυμίας αυτός που (α) πρώτος δε σέβεται το αντίστοιχο δικαίωμα των άλλων – όπως για παράδειγμα οι ναζί του webwar (β) οι καθ’έξιν συκοφάντες σαν το Νοσφεράτο και την αφεντιά σου.
2. Λες ότι έχουμε βρίσει το σύμπαν. Αν με τη λέξη σύμπαν εννοείς τους γκάνγκστερ του τραπεζικού συστήματος, τους κατ’επάγγελμα παπαγάλους της κλίκας των τραπεζιτών και μεγαλοεργολάβων, τους πολιτικούς που στρέφονται κατά των λαών και μετατρέπουν τους πολίτες σε δουλοπάροικους και κολιγάδες, πραγματικά είσαι μέγας στρεψοδίκης.
3. Το ότι συντάσσεσαι με άτομα που υπογείως ενεργούν υπέρ της υποδούλωσης των πολιτών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ευρώπης εν γένει, των ΗΠΑ κλπ στους μεγαλοκαρχαρίες των χρηματιστηρίων δείχνει ξεκάθαρα τι σκοπούς εξυπηρετείς και δικαιώνει απόλυτα κάθε ξεμπρόστιασμα που υφίστανται τέτοια άτομα και τέτοιοι χυδαίοι παπαγάλοι του Κεφαλαίου.
μανικακος
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:13 μμ
οι δικές σας αρχες σας επιτρέπουν να αποκαλειτε» μωρη» αλλους μπλογκερς?
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:29 μμ
Εννοείς εκείνη την εθνικίστρια που την έκραξα; Και λίγα της έσουρα.
μανικακος
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:36 μμ
όχι αιρετικέ,τα μπινελίκια του Omadeon λεω προς μελη του παραλληλογραφου…..
ειναι κι αυτα μερος των αρχων σας?
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 12:01 πμ
ΦΥΣΙΚΑ και μου επιτρέπουν οι αρχές μου να ρίχνω τα δέοντα μπινελίκια σε όποιον ή όποια τα ΑΞΙΖΕΙ. Δεν είμαι καθωσπρεπιστής μικροαστός και ΔΕΝ είμαι ευγενικός με τους κακούς και τους σκάρτους.
Αυτή τη στιγμή έγραψες στ’ αρχίδια σου τη συκοφάντηση του Λαπαβίτσα κι ασχολείσαι με ΑΣΧΕΤΑ πράματα που αποπροσανατολίζουν.
Γαμώ το καθωσπρεπισμό σου, αγελαίε ΒΛΑΚΑ.
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 12:05 πμ
τη γαμησες…..
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 12:09 πμ
ειπα να σε παρω με το καλο,αλλα εσυ χρειαζεσαι οπως και δηποτε φαρμακα και ζουρλομανδυα…..
ΓΑΜΩ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ ΠΑΛΙΟΜΠΙΝΕ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ……
αντε τωρα πισω στο μπλογκ σου παλιομαλακα να με βρισεις…..
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 12:10 πμ
παλιοτρομπα,νεοφασιστα …ντροπη της ανθρωπινης φυλής….ντροπη του γένους…..φτου σου ρε παλιομπινε…..
no11888
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:28 μμ
Καλα ρε γελοιε εσεις δεν γραψατε οτι εδω μεσα ειμαστε αγελη ηλιθιων(αγελαια ανθρωπακια) με αφορμη εκεινη την αφισα;Για το στολισμα που εφαγα (χαρακτηριστηκα μαλιστα τσιρακι του rising χωρις να τον ξερω τον ανθρωπο αλλα και χωρις να εχω καποια σχεση με τους λοιπους παραλληλογραφους )προσωπικα συνοδευομενο με μπαναρισμα για να μη μπορω να απαντησω,δε θελω να γραψω τιποτα περισσοτερο.
Τα περι ναζι και λοιπες σαχλάμαρες(ανθρωπε μου πανε να σε κοιταξει κανενας γιατρος πριν ειναι αργα)δεν νομιζω να χρειαζονται απαντηση.
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:31 μμ
Πάλι λες μαλακίες:
1. Αγελαίοι είναι όλοι όσοι ενεργούν σαν αγέλη έτσι και θιχτεί κάποιο φετίχ τους (π.χ. ομάδα, θρησκεία κλπ).
2. Όταν πας και προσκολλάσαι σε κάποιον για να εξυπηρετήσεις κάποιο δόλιο σκοπό σου, γίνεσαι από μόνος σου τσιράκι. Τι παραπονιέσαι αν σε αποκαλέσουν μ’αυτό που εσύ επιλέγεις να γίνει;
3. Ban δεν έχεις φάει, αλλά δε σε θέλουμε γιατί είσαι αήθης. Πρόβλημα δεν έχουμε με τις βρισιές, έχουμε με την ψευτιά και τη συκοφαντία.
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 12:11 πμ
Φυσικά… παράλληλα με όλους τους οχετούς που γράφεις… έγραψες στ’ αρχίδια σου ΚΑΙ το Λαπαβίτσα ΚΑΙ το σοβαρό θέμα της συκοφάντησής του. Γι’ αυτό σε θεωρώ επικίνδυνο και ασυγχώρητο, διότι δεν έχεις αρχές, είσαι ικανός να προδώσεις και τη μάνα σου ακόμη χάριν μοχθηρού μισαλλόδοξου κομπλεξισμού. Φεν είσαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος Ελληνάρας μισαλλόδοξος κομπλεξικός που είναι ανίκανος να παράγει δικό του έργο και πιάνεται από τους άλλους για να επιβιώσει, αλλά ταυτόχρονα τους μισεί και τους ζηλεύει.
Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλες σου οι αναρτήσεις είναι αναδημοσιεύσεις, ότι παίρνεις μέρος σε διενέξεις ΜΟΝΟ για να ρίξεις λάδι στη φωτιά και να «δικαιωθείς», όπως δεν είναι τυχαίο ότι επί της ουσίας, σε αυτό εδώ το ποστ, δεν είπες απολύτως ΤΙΠΟΤΑ.
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 12:15 πμ
στα παπαρια μου γραφω την αποψη σου για τα ποστ μου….εγω δεν τα μοστραρω σε ολο το ιντερνετ για να επιβεβαιωσω το συγγραφικο μου οργασμο…..
αλλα βεβαια…εσυ εισαι ο ενας και μοναδικος και βριζεις οποιον γουσταρεις?
σε γαμω,ετσι απλα…και σενα και ολο σου το σόι μαλακα που θα πιασεις στο στομα σου την μανα μου…..
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 12:18 πμ
ΔΕΝ μίλησα σε σένα βλήτο. ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΤΙ δαβάζεις πρώτα, πριν αρχίζεις να γράφεις μπούρδες. Μιλούσα στον άλλο γελοίο τον 11888.
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 12:20 πμ
α συγνωμη….ζητα και συ συγνωμη για πριν…..
Dvořák
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:17 μμ
http://news.radiobubble.gr/2011/09/blog-post_6930.html
Dvořák
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:19 μμ
στον @theodore πήγαινε αυτό. Ρέϊκιαβικ 101.
Ο Αιρετικός
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:28 μμ
Να περιμένεις σύντομα να δεις τους Ισλανδούς να κατηγορούνται για εθνικισμό κι εθνολαϊκισμό. Αλλά νομίζω ότι έχει ήδη γίνει.
Dvořák
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:35 μμ
Είναι φως φανάρι ότι είναι εθνικιστές αφού λατρεύουν την απομόνωση, πήγαν και κάναν χώρα στη μέση του Ατλαντικού. Και λαϊκιστές κάργα, όλο ρέγγες τρώνε.
Omadeon
30 Σεπτεμβρίου, 2011 8:29 μμ
Κι άλλο σχόλιο πήγε στο σπαμ…
Spin
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:08 μμ
μανικακος
30 Σεπτεμβρίου, 2011 10:57 μμ
ωραια περναμε στην εξοχη βλεπω….
alexantro trollientes
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:01 μμ
o Lapabitsas einai ths plakas
Dvořák
30 Σεπτεμβρίου, 2011 11:07 μμ
Τι γίνεται εδώ ρε παιδιά; Ίντριγκες, ξύλο, διαδικτυακό κυνηγητό, ξεκατινιάσματα…
Ο Σπαμ ποιός είναι ρε;
Narrator
1 Οκτωβρίου, 2011 12:01 πμ
Xanaduuuuu
πάρε ποπ κορν κι έλα….
αυτοί είναι επαγγελματίες, όχι σαν κι εμάς τις πρωτάρες!!!…
risinggalaxy
1 Οκτωβρίου, 2011 12:12 πμ
Τι έγινε ρε παιδιά πλάκωσαν οι πατριώτες της αριστεράς?
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 12:15 πμ
Οχι πλάκωσαν οι καθ έξιν συκοφάντες σαν τη πάρτη σου γαλακτομικέ αναδυόμενε.]
Αη σηχτήρ από δω χάμω ΔΕΝ είναι δικό σου τσιφλίκι.
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 12:16 πμ
ρε κλασε μας απο μια μαντρα αρχιδια ρε μαλακα…..αμπελι του παππου μου ειναι ρε…..
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 12:22 πμ
Ρε άντε και γαμίσου από δω χάμου ΥΠΟΚΡΙΤΗ καθωσπρεπιστή του ΚΩΛΟΥ που πουλάς και ευγένειες από πάνω, και ζητούσεςρέστα επειδή τάχαμου είμαι ο «αγενής»…. τσκ, τσκ, τσκ.
@Αναδυόμενε γαλαξία έτσι και εκστομίσεις κι άλλη λάσπη περί «πατριωτών της αριστεράς» θα φας εκείνο το ποστ που σου χρωστάω, καταδυόμενος γαλατάς θα γίνεις. χαχαχα
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 12:24 πμ
παιζει να μας τα κλασεις ομαdeonikos ομως…..
υγ:του κωλου εισαι και φαινεσαι…..
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 12:25 πμ
ρε συ,μηπως υπηρετησες στην σεμπρενιτσα ρε και σε εχει πιασει τετεια λυσσα?
Ο Αιρετικός
1 Οκτωβρίου, 2011 12:56 πμ
Να σου υπενθυμίσω βλακάκο ότι ο Omadeon ήταν από εκείνους που είχαν αποκαλύψει τη συμμετοχή χρυσαυγιτών στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσας;
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 1:00 πμ
να σου πω ρε μαγκα….ποιος σας δινει το δικαιωμα να μας βριζεται μεσα στη μουρη μας?
τοσο μεγαλη την εχετε?
στα αρχιδια μου τον εχω γραμμενο τον ομαντεον και τον καθε κακομοιρη……
οποτε μη μου πολυσκοτίζεις τα ουμπαλα γιατι την εχετε πολυ λερωμενη την φωλιά σας…..
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 1:01 πμ
που εχετε παρει φορα στα μπλογκια και το παιζετε γαμηκουλες…
άι σιχτίρ. …
DrAluca
1 Οκτωβρίου, 2011 2:18 πμ
@ Αιρετικος και Omadeon.
Χαλαρωστε και λαβετε υποψιν σας ΠΟΥ ξεκαυλωνετε.
Αμα θελετε να τις βγαλετε να τις μετρησετε να πατε σε παραλια.
Αυτα.
Αν θελετε να κανετε επανασταση σκοτωστε πρωτα την αυθεντια που βλεπετε στον καθρεφτη.
Ελεος καθε φορα με το υπερΕγω!
Χαμογελατε….
risinggalaxy
1 Οκτωβρίου, 2011 12:14 πμ
Ζάφοντ..αν και ξέρω ότι είσαι μακριά από το pc .. είμαι σίγουρος ότι οι ταινίες με σαμουράι σου αρέσουν. Κόβε
Narrator
1 Οκτωβρίου, 2011 12:20 πμ
κάτσε ρε τι «κόβε»; τσάμπα το ποπκπορν; τσάμπα ο Αλέξης;
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 12:27 πμ
ολα τζάμπα ρε φίλε. Πάμπλικ ντομέην, γιου πέη νάθινγκ.
Jaquou Utopie
1 Οκτωβρίου, 2011 12:28 πμ
Narrator όταν παίζουν ξύλο τα άγρια αγόρια δεν είναι πολύ σούπερ; Εγώ γουστάρω περισσότερο απο όταν τσακωνόμαστε εμείς! Το θέαμα είναι απαράμιλλο!
Narrator
1 Οκτωβρίου, 2011 12:41 πμ
εδώ φώναξα την άσπονδη εχθρό μου για να το απολαύσουμε, ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ;!
χαχχαχαχαχα
alexantro trollientes
1 Οκτωβρίου, 2011 12:48 πμ
geia sas koritsia
kai seis spiti ?
Narrator
1 Οκτωβρίου, 2011 12:57 πμ
αφού εδώ είναι τα καλά!! 😀
Jaquou Utopie
1 Οκτωβρίου, 2011 1:20 πμ
Όλη μέρα έξω, κάποια στιγμή έπρεπε να γυρίσω… Κάνει και λίγο κρύο σήμερα και με έπιασε σπιτογατίαση…
mitera
1 Οκτωβρίου, 2011 12:18 πμ
Dvořák
1 Οκτωβρίου, 2011 12:25 πμ
Καλό μήνα everybody! (go on)
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 12:35 πμ
Καλό μήνα Ντβόρακ το ποστ για την Ισλανδία ήταν εξαιρετικό και τουηταρίστηκε πάραυτα.
Κι όσοι συκοφαντούν την Ισλανδία και το Λαπαβίτσα (που εκφράζει μια παρόμοια στάση) να πέσουν στον ατλαντικό να τους φάνε καρχαρίες…. XAXAXA 🙂
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 12:26 πμ
πφφφφφφφφφφ…….σταματαω…..
δε γινεται να τα βαλεις με τση τρελους….απλα δε γινεται…..
no11888
1 Οκτωβρίου, 2011 12:42 πμ
«Φυσικά… παράλληλα με όλους τους οχετούς που γράφεις… έγραψες στ’ αρχίδια σου ΚΑΙ το Λαπαβίτσα ΚΑΙ το σοβαρό θέμα της συκοφάντησής του. Γι’ αυτό σε θεωρώ επικίνδυνο και ασυγχώρητο, διότι δεν έχεις αρχές, είσαι ικανός να προδώσεις και τη μάνα σου ακόμη χάριν μοχθηρού μισαλλόδοξου κομπλεξισμού. Φεν είσαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος Ελληνάρας μισαλλόδοξος κομπλεξικός που είναι ανίκανος να παράγει δικό του έργο και πιάνεται από τους άλλους για να επιβιώσει, αλλά ταυτόχρονα τους μισεί και τους ζηλεύει.
Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλες σου οι αναρτήσεις είναι αναδημοσιεύσεις, ότι παίρνεις μέρος σε διενέξεις ΜΟΝΟ για να ρίξεις λάδι στη φωτιά και να “δικαιωθείς”, όπως δεν είναι τυχαίο ότι επί της ουσίας, σε αυτό εδώ το ποστ, δεν είπες απολύτως ΤΙΠΟΤΑ.»
χαχαχα
τι καλα που εκατσα σπιτι σημερα.Αναβιωση του δελφιναριου με ολιγη σχιζοφρενεια.ΤΟ κΑπσ λοκ Το ΚΑΠς ΛοΚ ΞεΧΑΣες.
alexantro trollientes
1 Οκτωβρίου, 2011 12:46 πμ
sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 12:48 πμ
στ αρχίδια μας κι εμάς Κωστής Παλαμάς. Αν δεν πάρουν τον μπούλο κάτι τρόλια όπως εσύ δεν θα δει ο Παραλληλογράφος άσπρη μέρα. Και μετά παραπονείστε ότι λέμε ότι εδώ φωλιάζει ΑΓΕΛΗ.
Spin
1 Οκτωβρίου, 2011 3:40 πμ
ο παραλληλογράφος είναι μαύρος.αλήθεια!
Spin
1 Οκτωβρίου, 2011 3:55 πμ
Spin μαύρο να πεις τη μάνα σου.Εξάλλου όπως είχε πει και ο Αριστοτρόλης «ο παράλληλος είναι αγελαίος παράγοντας»
alexantro trollientes
1 Οκτωβρίου, 2011 1:46 μμ
sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsassta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas sta arxidia mas o lapavitsas
koula
1 Οκτωβρίου, 2011 1:55 μμ
το’κανες λαθος και το γραφεις 100 φορες? 😛
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
1 Οκτωβρίου, 2011 2:25 μμ
Ομαδεόν, αν σου πω πόσοι αναγνώστες (οποιουδήποτε μπλοκ-site) δίνουν βάση στα σχόλια, θα δεις ότι οι σκυλοκαυγαδες αφορούν κατά βάση μόνο όσους συμμετέχουν. Η συνωμοσιολογία και ο οπαδισμός για τους σχολιαστές ενός μπλογκ, μόνο ως κωμικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Ουλτραμικρόκοσμος ενός μικρόκοσμου…
Κι όπως λέω συνήθως. Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να πληκτρολογεί URL στον browser του.
Νοσφερατος
1 Οκτωβρίου, 2011 12:57 πμ
τελειωσε;
Νοσφερατος
1 Οκτωβρίου, 2011 1:07 πμ
Λοιπόν ειπα να πω κατι σαν Παιδια (Ομαντεον και Αιρετικέ )
ΔΕΝ πατε Καθολου καλά .
Αλλά- σκεφτηκα οτι μπορει να ..Προσβληθουνε
προτιμώ λοιπόν να πώ το εξής ερωτωντας τον κ. Αιρετικο:
κυριε Αιρετικέ
Αφου ισχυριζεσαι οτι δαβασες το Βιβλιο το οποιο ισχυριζεσαι(σε παραπάνω σχόλιο) οτι κατηγορει διαφορους για εθνολαικισμό κλπ Μπορεις να μου πεις αν και που αναφερειεστω την λέξη ..»εθνολαικσμό» Και ποιον η ποιους κατηγορει ως .. εθνολαικιστές ή εθνικιστες; .
Διοτι αν δεν χρησιμοποει την λέξη εθνολαικσμός τοτε εσυ εισαι ο Συκοφαντης και Ψευτης .
Περιμένω ..
(κετος αν δεν το διαβασες αιμας παριστανεις εδώ και τον ..Μορφωμένο .. Ε αν ειναι ετσι πεστο Καθαρά .. Δεν το Δαβασα..)
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
1 Οκτωβρίου, 2011 1:20 πμ
Όλο αυτό το σούργελο για την «τιμή του Λαπαβίτσα»;;;;;;;;;;
Μωρέ μπράβο! Ίσως και να αξίζει το κλείδωμα που θα πέσει…
Narrator
1 Οκτωβρίου, 2011 1:28 πμ
έλα τώρα, δεν θέλω αηδίες Σαββατιάτικα!!
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
1 Οκτωβρίου, 2011 1:50 πμ
Α, και Νοσφεράτε, δεν ξέρω την αρχική σας κόντρα, από πού κρατάει η σκούφια σου και ως που έχει πάει η βαλίτσα (και δεν με απασχολούν), αλλά αδερφέ μου από λογικά άλματα είσαι Σεργκέι Μπούμπκα.
Αν έχει ιστορία η φαγωμάρα, δικαιολογώ όσους βγήκαν από τα ρούχα τους.
Καλή νύχτα και ψυχραιμία.
Νοσφερατος
1 Οκτωβρίου, 2011 1:41 πμ
επισης μιας και τωρα ειδα το …
»Ο Νοσφεράτος έχει συκοφαντήσει πάρα πολύ κόσμο. Κι εμένα με έχει συκοφαντήσει καμιά εκατοστή φορές τουλάχιστον. Ο τύπος είναι πολύ ύπουλος και να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα. Γλείφτης και συκοφάντης ολκής.»κλπ κλπ
εχω να πώ ελπίζοντας οτι καπου θα τελειωσει αυτο το Εξής
Αιρετικέ δεν σε ξερω.. Καποτε ειχα γνωρισειαπο κοντα τον Ομαντεον . Εσενα οχι.
Καποια στιγμή ειδα οτι στα καλά καθουμενα αρχισες κατι πρωτακουστες και εντελώς ασχετες επιθεσεις -Τοτε με την υποθεση Καιζερ – (Πραγματι εχω την αποψη οτι Ο καιζερ εκφραζει κατι εντελώς γελοιο αμερικανικο …)αλλά ο τροπος με τον οποιο μουκανες συστηματικές επιθεσεις- ολο διαστρεβλωση ,απιστευτη συκοφαντια και παραξενα συμπερασματα -μεκαναν να ..ρωτηξω .. Δεξια και..αριστερά
Λοιπόν ..να σου πω σε τι κατεληξα .
Δεν νομιζω οτι εισαι ..Ναζί.. Βεβαια το τι εισαι πολιτικά δεν μπορω να το καταλάβω ..Νομιζω οτι εισαι κατι περα απο τα πολιτικά (η χορτοφαγικά ,η παρα -θρησκευτικά η Νεοειδωλολατρικά και αλλα εντοπια σχηματα. στα οποια κατα καιρους ..εντρυφησες ..)
ως εδώ καλά; .
Αν με αντιμβανεσαι κατεβασε αργα – αργα το κεφαλι σου προς τα κάτω .
Ετσι .. Ωραια ..
Λοιπόν ακου που καεληξα :
Εισαι ενα Νεο παιδι(αποτα μερη μας σχεδον )
με πολλά προβλήματα .
Το ενα απο αυτά σου το επισημανα
.Ειπαμε Χαρμουγκερ , κοκα κολες Γλυκά Κομμενα .
Τωρα .. δεν τελειωσα μη βιαζεσαι ..
Το προβλημα επιδεινωνεται διοτι ψαχνεις ΑΠΕΓΝΩΣΜΈΝΑ να βρεις μια ταυτοτητα .. και μια αναγνωριση .
Ε δεν θα τη βρεις ετσι .. Και δεν θα τη βρεις αν προσκολασαι σε ατομα που σου μοιαζουν Ψυχολογικώς ομιλωντας παντα (με την καλη εννοια για ναμη σε προσβαλλω)
Ετσι – αντι να παριστανεις τον σκληρο και το γαμικουλα και τον ετσι απο τα Μπλογκια – κοιτα να αντιμετωπισεις το προβλημα με εναν εσωτερικό δαλογο ελικρινεια , καθαριοτητα , προσωπική υγιεινη ( αποσμητικό στις μασχαλες , μπανιο πλενε τα δοντια σου και .. κοψε εκεινη την κακια συνηθεια που κουφαινει.)
Αντε αγορι μου. Προσπαθησε.
Νοσφερατος
1 Οκτωβρίου, 2011 2:04 πμ
καληνυχτα 🙂
risinggalaxy
1 Οκτωβρίου, 2011 2:44 πμ
Χαμόζνα! α ρε Μανίκ και σου έλεγα να σπουδάσεις δημιουργική γραφή στο berkley να πας μπροστά τα κείμενα σου ρε μαλάκα δεν με άκουγες
lascapigliata
1 Οκτωβρίου, 2011 2:52 πμ
Τόσα νεύρα γιατί χρειάζονται;
risinggalaxy
1 Οκτωβρίου, 2011 3:37 πμ
ο ζόφος αγαπητή..ο περιβάλλων ζόφος
Spin
1 Οκτωβρίου, 2011 3:43 πμ
ε χωρίς αγάπη παίζει ζόφος, τα χουμε πει αυτα 🙂
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 10:52 πμ
δε χρειαζονται…αλλα νευρα ειναι…
Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός
1 Οκτωβρίου, 2011 4:52 πμ
Της πουτάνας εδώ μέσα.
Και όπως έχω ξαναπεί:
«Σε έναν καβγά μεταξύ τρελού και ημίτρελου, κερδισμένη βγαίνει μόνο η σιωπή»
Υ.Γ: Για φαντάσου να χώνονταν στον καβγά και οι:
risingGalaxy με Lascapigliata,
Xanadu με Jaquou και Nαρ και
Νίκος Αλέφαντος με Δούρο.
(όλοι μαζί στον ίδιο καβγά, μαζί με τους πιο πάνω τρελούς του ποστ)
Πόσο ονειρεμένη φάση θα ήταν;
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 8:59 πμ
Φυσικέ καλημέρα. Αμα είσαι σκληροπυρηνικός στη φυσική δες το σα φυσικό φαινόμενο κι ανάλυσέ το. ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι τρελός εδώ μέσα, αλλά μερικά άτομα πραγματικά είναι παλιο-χαρακτήρες, που βρωμίζουν το διαδίκτυο με λάσπη, κατηγορούν τον άλλον ότι είναι αγενής αλλά μόλις εκείνος αντιδράσει τον λούζουν σε πολλαπλάσιες χειρότερες βρισιές. Αλλά… όλα αυτά δεν είναι σημαντικό, αν το συγκρίνεις με την ουσία της διένεξης, η οποία δεν έχει καμμία σχέση με όλα αυτά τα αγελαία υποκείμενα. Και ποια είναι η ουσία λοιπόν?
Ο Γαλαξιάρχης κάτι είπε για λογικά άλματα πιο πριν, συγκρατημένα αλλά περιεκτικά. Σκέψου το. Αμα αρχίσει να πέφτει λάσπη σε κάθε διανοητή /.οικονομολόγο που προσφέρει σημαντικά πράματα στο λαό, ζήτω που καήκαμε. Πολλοί εδώ, δεν δίστασαν να γράψουν το Λαπαβίτσα επιδεικτικά στα ούμπαλά τους, διότι προφανέστατα η προσωπική τους αγελαία εμπάθεια είναι κάτι που θεωρούν απείρως σημαντικότερο από οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση. Εγώ δεν είμαι έτσι. Είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων. Γι’ αυτό, σε απαράδεκτα αγελαία άτομα που έκαναν μπάχαλο και στο παρελθόν, ΔΕΝ επιτέθηκα ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε καν έκανα την «ανάρτηση ξεκαθαρίσματος» που είχα υποσχεθεί κάποτε. Ομως πρέπει να γίνει, κάποια στιγμή, ώστε να πέσει άπλετο φως σε κάθε αγελαίο τραμπούκο του διαδικτύου που ζει και τρέφεται από τις συγκρούσεις, αλλά με περίσσια αλαζονεία ρίχνει το φταίξιμο στους άλλους
Τελικά, τείνω να συμπεράνω όμως, ότι και στη διένεξη μεταξύ Σχολιαστών Χωρίς Σύνορα και Παραλληλογράφου, τα πράματα δεν έγιναν όπως παρουσιάστηκαν. Πρέπει να είχε σημαντικό δίκιο και η άλλη πλευρά, όπως αποδείχτηκε. Βέβαια, αν δεν γίνει εξονυχιστική ανάλυση μιας διένεξης, μαζί με όλες τις λεπτομέρειές της, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Ομως είμαι σίγουρος, τώρα πια, όσον αφορά το ΠΟΙΑ άτομα δημιουργούν όλα τα προβλήματα, επομένως έδρασαν με άθλιο τρόπο ΚΑΙ στην αρχική εκείνη διάσπαση.
Ενας αγελαίος σκατάνθρωπος ποτέ δεν δρα με κριτήριο το δίκιο και το άδικο. Μπαίνει σε έναν καυγά με αλαζονεία αλάνθαστου πάπα για να «νουθετήσει τους αμαρτωλούς» που είναι μόνο όσοι έτυχε να τσακώνονται με τη δική του αγέλη. Ούτε εξετάζει, ούτε καν τον νιάζει το ΠΩΣ ξεκίνησε μια διένεξη, ποιος συκοφάντησε ή ποιος επιτέθηκε πρώτος. Τον νιάζει μόνο ένα πράμα, να φανεί παλληκαράς και αρεστός στην αγέλη. Τα συμπεράσματα δικά σου.
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
1 Οκτωβρίου, 2011 10:57 πμ
Σύντροφε Ομαδεόν, σειρά σου να κάνεις λογικά άλματα για πράγματα που ούτε γνωρίζεις, ούτε έχουν καμία σχέση εδώ. Παρακαλώ λοιπόν οι αναφορές σε ΣΧΣ, ομαδούλες, ομαδες, ομαδάρες (και άλλα γηπεδικά), να τελειώνουν.
Ούτε υπάρχει η διάθεση να ανοίξει νέος γύρος διένεξης και ούτε πρόκειται να ανοίξει
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 11:45 πμ
Γαλαξιάρχη επειδή εμπιστεύομαι την κρίση σου δέχομαι ότι έκανα λογικό άλμα εδώ.
Δηλαδή ΥΠΕΘΕΣΑ ότι ορισμένα άτομα που ρίχνουν λάδι στη φωτιά ΣΗΜΕΡΑ, το έκαναν και στο παρελθόν, επομένως όξυναν την παλιά διένεξη. Δεν έχω στοιχεία γι’ αυτό, όμως, οπότε το εξέφρασα σαν «υπόθεση εργασίας», τίποτε παραπάνω. Σου τονίζω το εξής… μόνο σίγουρο.
…αν δεν γίνει εξονυχιστική ανάλυση μιας διένεξης, μαζί με όλες τις λεπτομέρειές της, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
Συνέχιση και νέος γύρος διένεξης ΕΔΩ, φυσικά και δεν θα γίνει, διότι είναι ανούσιος. Δεν υπάρχει αρκετός αριθμός αμερόληπτων ενεργών σχολιαστών, έτσι κι αλλιώς.
Πολλοί το θεωρούν σκέτο θέαμα, εθισμένοι (πιθανώς) σε μια παθητική ηδονή από σαπουνόπερες ή και τηλεοπτικούς καυγάδες, μεταφέροντας τη στάση αυτή ΚΑΙ στο διαδίκτυο.
Ομως θα διαφωνήσω σε μια λεπτομέρεια. ΔΕΝ είναι θέμα ομάδων ή ομαδάρων όσα είπα. Είναι συγκεκριμμένα δείγματα αγελαίας συμπεριφοράς που είναι οφθαλμοφανή για όποιον δεν έχει «μνήμη ψαριού» όσον αφορά προηγούμενα σχόλια. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο που αξίζει να προσέξουμε διότι αφορά ΟΛΟ το διαδίκτυο, όπως και η βλακεία του τηλεοπτικού κοινού αφορά όλη την κοινωνία. Μόνο που… στη (μη-διαδραστική) Τηλεοπτική Αγελοποίηση ευτυχώς δεν υπάρχει τρόπος, μέχρι τώρα, να μπει κάποιος εκεί και να… συκοφαντήσει όποιον αναφέρεται σ’ αυτή, σαν… παρανοϊκό (όπως έκανε ο μανικάκος πιο κάτω).
Ετσι είμαστε ακόμη στην αρχή, των πιο δυσάρεστων αγελαίων φαινομένων στο διαδίκτυο, που θα επιφέρουν αναβαθμισμένη… Μαζική Βλακεία, επαναλαμβάνοντας σε νιοστό βαθμό τα χάλια της Τηλεόρασης! Για μένα το θέμα ΔΕΝ έληξε καθόλου, αλλά δεν έχω και κανένα σκοπό να εντείνω την ένταση _εδώ_. Η εκτενής ανάλυση λεχθέντων θα γίνει έτσι κι αλλιώς ΑΛΛΟΥ, κάποια στιγμή.
Σε χαιρετώ και… συνέχισε να επισημαίνεις λογικά άλματα και φάουλ, χωρίς δισταγμό.
Καλό μήνα και… καλό βόλι στο τουήτερ !
_____________
(μαζί με αυτό, ένα και μοναδικό ξεκαθάρισμα παρανόησης).
Οσον αφορά τη συκοφάντηση του Αιρετικού, ότι (δήθεν) «Δεν διάβασε το βιβλίο» (στο οποίο αναφέρθηκε) εκείνο που είπε, ήταν το εξής, στον «αντίπαλό του»:
Εδώ όμως έχει διαφορά το «μέσα ΑΠΟ», σαν έκφραση, από το «μέσα ΣΤΟ». Το ότι «μέσα ΑΠΟ» το βιβλίο (όπως και τα υπόλοιπα) δεν σημαίνει καθόλου ότι οι επιθέσεις έγιναν μέσα ΣΤΟ βιβλίο. Απλώς το βιβλίο είναι η «θεωρητική πλευρά», που τροφοδοτεί τις (πασίγνωστες) επιθέσεις στο διαδίκτυο, κατά ορισμένων ανθρώπων σαν «εθνολαϊκιστών» κλπ. κλπ.
Ως γνωστόν, τα θεωρητικά κείμενα και τα βιβλία δεν περιέχουν, κατά κανόνα, προσωπικές επιθέσεις. Το διαδίκτυο περιέχει τις επιθέσεις. Αυτό είναι περίπου αυτονόητο.
Ετσι ο Αιρετικός ποτέ δεν είπε ότι «οι επιθέσεις ήταν μέσα ΣΤΟ» βιβλίο. Αυτό είναι Λογικό άλμα, αχυρένιο επιχείρημα. ΔΕΝ έπεται ότι «δεν διάβασε το βιβλίο» , από τα λεχθέντα του. Ξέρω καλά ότι δανείστηκε το βιβλίο από κάποιον στο περιβάλλον του (που εκείνος το δανείστηκε από βιβλιοθήκη) και το διάβασε όλο, σε ελάχιστες ώρες, κάποτε.
Επιπλέον είναι γελοίο να συκοφαντείται και ως… χονδρός(!), ο Αιρετικός, τη στιγμή που… όχι μόνο είσαι λιγνός αλλά και ετοιμάζει χιουμοριστική πραγματεία κατά της μάστιγας των… χοντρών στο διαδίκτυο! 🙂
ΤΙΠΟΤΕ άλλο δεν έχω σκοπό να προσθέσω ΕΔΩ.
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 11:01 πμ
νταξ’….βαλε και τον καυγα με τους «σχολιαστές» στην μεση,γιατι εισαι ωραιος και γαμάτος και πανω απ’ολα εχεις παντα δίκιο….
και βεβαια,ολοι συμπεριφέρονται σαν αγέλη,αλλα δε μπορεις να καταλαβεις οτι εισαι προκλιτικός και βρίζεις σαν να εχεις το αποκλειστικό δικαίωμα….
ναι ρε,ειμαστε μια κλικα που δημιουργει συνεχεια προβληματα και καταστασεις γιατι ΕΙΜΑΣΤΕ ντιπ για ντιπ τρελοι……
και εσυ(φυσικα και οποιος συμφωνει μαζι σου και σε αποθεωνει)εχεις παντα δικιο……
πως το λενε να δεις?παράνοια?????
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 10:51 πμ
όταν λες τους πιο πανω τρελους του πόστ,τι ακριβως εννοεις?
Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός
2 Οκτωβρίου, 2011 3:56 πμ
Θέλει κι ανάλυση ρε Μάνικ;
Ομαδέον,Νοσφεράτος και ΣΙΑ, τρέλα παράνοια και φαντασία!
υ.γ: Φοβήθηκες μη δε «δώσω»; Ρε συ,τους καλούς «τρελούς» δεν τους καρφώνω,λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης 😉 😉
Νοσφερατος
1 Οκτωβρίου, 2011 9:17 πμ
:» Για φαντάσου να χώνονταν στον καβγά και οι:
risingGalaxy με Lascapigliata,
Xanadu με Jaquou και Nαρ και
Νίκος Αλέφαντος με Δούρο.
(όλοι μαζί στον ίδιο καβγά, μαζί με τους πιο πάνω τρελούς του ποστ)
Πόσο ονειρεμένη φάση θα ήταν;»
Μαλλον θα ηταν πολύ ονειρεμένη θα αποκαλυπτονταν πολλοι τρελοι και ημιτρελοι που προτιμουν να σιωπουν για κατανοητους λόγους , και -αν μη τι αλλο θα νιωθαμε τουλαχιστον ωραια αν και βεβαια δεν θα μενε κερδισμένη βγαίνει η σιωπή. 😉
Χρηστος Κ.
1 Οκτωβρίου, 2011 10:13 πμ
Πσσσσσσσσσσσ! Τυφλα να ΄χει το κατς! Θα χτυπησει το καμπανακι για το τριτο γυρο ή να περιμενω?
red snapper
1 Οκτωβρίου, 2011 3:17 μμ
Kai emena m aresei to kats. M aresei o UNdertaker
Ο Αιρετικός
1 Οκτωβρίου, 2011 11:05 πμ
Ο διαδικτυακός τραμπουκισμός (ο οποίος συχνότατα συνδέεται με τις κλίκες-αγέλες που φτιάχνουν διάφοροι) έχει ορισμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά τα άτομα που τον εκδηλώνουν.
Αντιγραφή από εδώ. Και κόπυ-πάστα:
Types of Bullies
Sadistic, narcissistic bully
Lacks empathy for others. Has low degree of anxiety about consequences. Narcissistic need to feel omnipotent. May appear to have a high self esteem but it is actually a brittle narcissism.
Imitative bully
May have low self esteem or be depressed. Influenced by the surrounding social climate. May use whining or tattling or be manipulative.
Impulsive bully
He/she is less likely to be part of a group. His/her bullying is more spontaneous and may appear more random. He/she has difficulty restraining him/herself from the behaviour even when authorities are likely to impose consequences. He/she is also likely to be bullied.
Physical Bullies
Physical bullies are action-oriented. This type of bullying includes hitting or kicking the victim, or, taking or damaging the victim’s property. This is the least sophisticated type of bullying because it is so easy to identify.
Verbal Bullies
Verbal bullies use words to hurt or humiliate another person. Verbal bullying includes name-calling, insulting, making racist comments and constant teasing. This type of bullying is the easiest to inflict on others. It is quick and to the point. It can occur in the least amount of time available, when no one else is around and its effects can be more devastating in some ways than physical bullying because there are no visible scars.
The lack of visible scars often leads people to think that the victim is exagerating and so cutting off support that the person needs as there is no visible trail for others to follow.
The effects of bullying on a victim can be a good clue also any other reports about the bully, talking to co-workers and discussing it with the bully looking at how they behave when confronted with whats happened. The last needs to be done with care as it may make matters worse for the victim.
Stressed, impulsive or unintentional bully
Occurs when someone is under stress or an institution is undergoing confusing, disorienting changes. This is the easiest to redirect.
Cyber bully
This includes hateful emails and cyber stalking. Some feel that employers who monitor employees’ email are using intimidation but this position can be debated. If it is used unfairly, it can be seen as intimidation.
Subordinate bully
Bullying perpetrated by subordinates (such as boss being bullied by an employee, nursing staff being bullied by a patient.)
Serial bully
An individual who repeatedly intimidates or harasses one individual after another. A victim is selected and bullied for an extended period of time until he/she leaves or asserts himself/herself and goes to Human Resources (HR)
The bully sometimes deceives HR by being charming while the victim appears emotional and angry.
Since there are often no witnesses, HR may accept the account of the bullying staff member, possibly a serial bully. The bully may even convince the organization to get rid of the troublesome victim. Once the victim is out of the organization, the bully usually needs to find a new victim. This is because the bully needs someone on whom he can project his inner feelings of inadequacy. The bully may prevent others from sharing negative information about him by sowing conflict.
If the organization eventually realizes that it has made a mistake, it can difficult for them to publicly admit as they feel to do so might make them legally liable.
This is very risky for the company.
A good set of policies and procedures should be in place to avoid this problem.
Secondary bully
Others in the office or social group start to react to bullying by imitating or joining in on the behaviour. This can lead to institutional bullying. Even if the primary bullying individual is removed, the secondary bullies may fill in the gap because they have learned that this is how to survive in this organization.
Pair bullies
Two individuals, sometimes people who are having an affair, or who are just peers collude to intimidate others. The participation of the second individual may be covert.
Gang bullies
The primary bully gathers a number of followers. He may be a loud, highly visible leader. If he is a quieter sort, his role may be more insidious. Some members of the group may actively enjoy being part of the bullying. They like the reflected power of the primary bully. If the primary bully leaves the organization, and the institution does not change, one of these individuals may step in to fill the shoes of the primary bully. Others of the gang join in because they feel coerced. They fear that if they do not participate, they will be the next victims. Indeed some of these individuals do become victims at some point in time.
Pressure bullying or unwitting bullying
Is where the stress of the moment causes behaviour to deteriorate; the person becomes short-tempered, irritable and may shout or swear at others. Everybody does this from time to time, but when the pressure is removed, behaviour returns to normal, the person recognises the inappropriateness of their behaviour, makes amends, and may apologise, and – crucially – learns from the experience so that next time the situation arises they are better able to deal with it. This is «normal» behaviour and I do not include pressure bullying in my definition of workplace bullying.
Regulation bullying
Is where a serial bully forces their target to comply with rules, regulations, procedures or laws regardless of their appropriateness, applicability or necessity. Legal bullying – the bringing of a vexatious legal action to control and punish a person – is one of the nastiest forms of bullying.
It is often done «upwards» with financial gain in mind however this is not always the case.
Residual bullying
Is the bullying of all kinds that continues after the serial bully has left. Like recruits like and like promotes like, therefore the serial bully bequeaths a dysfunctional environment to those who are left. This can last for years.
Client bullying
Is where employees are bullied by those they serve, eg teachers are bullied (and often assaulted) by pupils and their parents, nurses are bullied by patients and their relatives, social workers are bullied by their clients, and shop/bank/building society staff are bullied by customers. Often the client is claiming their perceived right (eg to better service) in an abusive, derogatory and often physically violent manner. Client bullying can also be employees bullying their clients.
Institutional bullying
Is similar to corporate bullying and arises when bullying becomes entrenched and accepted as part of the culture,and all of this is without consultation.
# People are moved
# Long-existing contracts are replaced with new short-term contracts on less favourable terms with the accompanying threat of «agree to this or else»
# Workloads are increased
# Work schedules are changed
# Roles are changed
# Career progression paths are blocked or terminated
Corporate bullying
# May occours when an organisation struggles to adapt to changing markets, reduced income, cuts in budgets, imposed expectations, and other external pressures.
Or where the employer abuses employees with impunity knowing/thinking that the law is weak and jobs are scarce, eg:
# Coercing employees to work after hours days or weeks on a regular basis then making life hell for (or dismissing) anyone who objects
# Dismissing anyone who looks like having a stress breakdown as it’s cheaper (in the UK) to pay the costs of unfair dismissal at Employment Tribunal (eg £50K maximum, but awards are usually paltry) than risk facing a personal injury claim for stress breakdown (eg £175K as in the John Walker case)
This behaviour can back fire on the company but short sighted employers may take the risk.
# Introduces «absence management» to deny employees annual or sick leave to which they are genuinely entitled. Company sick pay in itself is not an entitlement but statutory sick pay may be.
# Deems any employee suffering from stress as weak and inadequate whilst aggressively ignoring and denying the cause of stress (bad management and bullying)
# «Encourages» employees (with promises of promotion and/or threats of disciplinary action) to fabricate complaints about their colleagues The above 2 are very risky but go on never the less.
# Employees are «encouraged» to give up full-time permanent positions in favour of short-term contracts; anyone who resists has their life made hell.
# The following may be a normal practice, especially for a big company but the employee should be made aware of the practices when they go for the interview. The company must also make sure that the practices are not abused in any way and should also study the Data Protection Acts about collection and acess to information
Listening in to telephone conversations, using the mystery shopper, contacting customers behind employees backs and asking leading questions, conducting covert video surveillance (perhaps by fellow employees), sending personnel officers or private investigators to an employee’s home to interview the employees whilst on sick leave, interview the moment they return from sick leave. And possibly other practices that may be taken as bullying if the employee is unaware of them.
Η αγελαία συμπεριφορά (και είναι πάρα πολύ ορθός – και μη σας κακοφαίνεται καθόλου – ο χαρακτηρισμός «αγέλη», για να μην πω ότι είναι και υπερβολικά επιεικής) εμπίπτει στις κατηγορίες «gang bullies» (των οποίων ηγούνται συνήθως serial bullies ή/και sadistic, narcissistic bullies) και «pair bullies». Το να μιλάνε λοιπόν άτομα που ανήκουν σε τέτοιες αγέλες για «ύβρεις» που δήθεν εκτοξεύονται από τους αποδέκτες του τραμπουκισμού τους είναι ο ορισμός της χυδαιότητας.
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 11:08 πμ
βασικά ο μόνος τραμπούκισμός ηταν αυτο….
αλλα κανετε ολοι οτι δεν το ειδατε…..
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 12:01 πμ
ΦΥΣΙΚΑ και μου επιτρέπουν οι αρχές μου να ρίχνω τα δέοντα μπινελίκια σε όποιον ή όποια τα ΑΞΙΖΕΙ. Δεν είμαι καθωσπρεπιστής μικροαστός και ΔΕΝ είμαι ευγενικός με τους κακούς και τους σκάρτους.
Αυτή τη στιγμή έγραψες στ’ αρχίδια σου τη συκοφάντηση του Λαπαβίτσα κι ασχολείσαι με ΑΣΧΕΤΑ πράματα που αποπροσανατολίζουν.
Γαμώ το καθωσπρεπισμό σου, αγελαίε ΒΛΑΚΑ.
μανικακος
1 Οκτωβρίου, 2011 11:10 πμ
για να μην μπω δια της μεθόδου του «αντιγραφη/επικολληση» στην φάση να μεταφερω τους χαρακτηρισμούς του για τα υπολοιπα μελη του μπλογκ……
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
1 Οκτωβρίου, 2011 11:13 πμ
Να κάνουμε ένα αφιέρωμα στο Internet bullying (είναι όντως ενδιαφέρον, ειδικά για ανθρώπους που είναι απολύτως φυσιολογικοί στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ζωή τους).
Αλλά όχι τώρα, όχι εδώ!
Βγείτε κι έξω από το σπίτι. Υπάρχει ένας ΑΛΛΟΣ κόσμος εκεί έξω, πιο πραγματικός, λιγότερο στρεβλός και πιο… ψύχραιμος.
Nosferatos@gmail.com
1 Οκτωβρίου, 2011 11:11 πμ
Ενας αγελαίος σκατάνθρωπος ποτέ δεν δρα με κριτήριο το δίκιο και το άδικο. Μπαίνει σε έναν καυγά με αλαζονεία αλάνθαστου πάπα για να “νουθετήσει τους αμαρτωλούς” που είναι μόνο όσοι έτυχε να τσακώνονται με τη δική του αγέλη. Ούτε εξετάζει, ούτε καν τον νιάζει το ΠΩΣ ξεκίνησε μια διένεξη, ποιος συκοφάντησε ή ποιος επιτέθηκε πρώτος. Τον νιάζει μόνο ένα πράμα, να φανεί παλληκαράς και αρεστός στην αγέλη. Τα συμπεράσματα δικά σου.’
Συμφωνω με τον Ομαντεον 😉
επισης Ομαντεόν – για να συνεχισουμε Ηρεμα την Κουβεντα αυτή την φορά . Θελω να καταλαβεις το Πόιντ μου ..
οταν επεσημανα το του Λαπαβιτσα :Καταλήγοντας, στην πολιτική διάσταση του θέματος, θέλω να τονίσω ότι στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό η αποτελεσματική δημοκρατία απαιτεί εθνικό κράτος.”
δεν ειχα κανενα σκοπό να επειμεινω στο ..»εθνικό»
Γιαυτο και ειπα οτι ΔΕΝ τον θεωρώ καθολου Εθνικιστή αλλά -ως εκπροσωπο μιας ορισμενης – Αγγλοσαξωνικής σχολης Οικονομικής σκεψης – μαλλον ..διεθνιστή .(με μια συγκεκριμμένη εννοια βεβαια και φυσικά οχι ..»κομμουνιστική»
.
Με αλλα Λόγια Ομαντεόν
Συμφωνω μαζί σου οτι μαλλον εννουσε την εννοια τoυ sovereign και οχι του εθνους .απλώς τα μπερδεψε λόγω αγγλικών κλπ .. ηθελε να πει κυριαρχο κρατος ..(βεβαια κατα συμπτωση η εννοια της κυριαρχιας εχει συνδεθει με την εννοια του εθνους αλλά αυτο ειναι αλλο .)
.
Και αυτό ηθελα ακριβώς να επισημανω. Οτι για τον Λαπαβιτσα -οπως δηλώνει ευθαρσως – τα κυριαρχα κρατη (ειτε ως εθνη κρατη ειτε οχι )ειναι σαφώς προτιμώτερα απο τις Υπερεθνικές Ενωσεις σαν την ΕΕ ανεξαρτητως κρισης ,χρεους , σημερινής συγκυριας .
—
Ελπίζω να εληξε και να λυθηκε η παρεξηγηση .
Αν βεβαια συγκρατουσες καπς τον Αιρετικό για να μη λεει αυτές τις αδιανοητες συκοφαντιες εδώ μεσα -π.χ οτι στο »ενα και μοναδικό βιβλιο»-κατηγορουνται καποιοι για εθνολαικσμό ή εστω εθνικισμό – μιας και ειμαι σιγουρος οτι εσυ τουλαχιστον το εχεις ή και το διαβασες θατανε ακομα καλύτερα .. Αλά και ετσι δεν πειράζει αρκει να μην συνεχισει αυτο το…κακό (καθε φορά πουσχολιαζω να μουρχετε με το ιδιο τροπάρι )
Φιλικά πανατ ( ως προς εσενα Ομαντεον )
Nosferatos@gmail.com
1 Οκτωβρίου, 2011 11:52 πμ
ωραια . αν οχι εδώ ειδα οτι τουλαχιστον στο δικο του Μπλογκ ο Ομαντεον απαντησε ως εξής: :
——————————————
ΟΜΑΝΤΕΏΝ :
Οσον αφορά τη συκοφάντηση του Αιρετικού, ότι (δήθεν) “Δεν διάβασε το βιβλίο” (στο οποίο αναφέρθηκε) εκείνο που είπε, ήταν το εξής, στον “αντίπαλό του”:
…μέσα από το (ένα και μοναδικό) βιβλίο που έγραψε και μέσα από το ακατάσχετο τρολλάρισμά του σε διάφορα μπλογκ, προσπαθεί να κατηγορήσει άλλους ως “εθνικιστές” ή “εθνολαϊκιστές”, ειδικά όταν τάσσονται κατά συστημάτων και δομών από τις οποίες αντλεί εισοδήματα.
Εδώ όμως έχει διαφορά το “μέσα ΑΠΟ”, σαν έκφραση, από το “μέσα ΣΤΟ”. Το ότι “μέσα ΑΠΟ” το βιβλίο (όπως και τα υπόλοιπα) δεν σημαίνει καθόλου ότι οι επιθέσεις έγιναν μέσα ΣΤΟ βιβλίο. Απλώς το βιβλίο είναι η “θεωρητική πλευρά”, που τροφοδοτεί τις (πασίγνωστες) επιθέσεις στο διαδίκτυο, κατά ορισμένων ανθρώπων σαν “εθνολαϊκιστών” κλπ. κλπ.»
—————————————————————————————————————
Το δεχομαι οτι παραδεχεσαι οτι δεν υπάρχει στο βιβλιο καμμια κατηγορια κανένος – αν και δεν πολυκαταλαβαινω την διαφορά αναμεσα στο : “μέσα ΑΠΟ” σαν έκφραση, από το “μέσα ΣΤΟ :)-ουτε πως ο βιβλίο είναι η “θεωρητική πλευρά”, που τροφοδοτεί τις (πασίγνωστες) επιθέσεις στο διαδίκτυο, κατά ορισμένων ανθρώπων σαν “εθνολαϊκιστών” κλπ. κλπ.-απο την στιγμή που δεν αναφερει καν την λεξη εθνολαικισμός»
——————————
χαιρομαι που απαντησες και θεωρώ το ολον θεμα Λήξαν και ελπίζω να μην Επαναληφθει . Δηλαδή να μην γινεται αυτο που γινεται εδώ και δυο χρόνια καθε φορά που σχολιαζω καπου να εχω να ανατιμετωπισω τοσο …πολυπλοκες κατηγοριες -απο το οτι διαφημιζω στο Μπλογκ μου το βιβλιο μου που ειναι ..»ενα και μοναδικό» μεχρι οτι -αφου το εξεδωσες οπου το εξεδωσες αρα ..πληρωνεσαι απο τα λεφτα των ..φορολογουμένων » κλπ
Ενταξει παιδιά ;
αιντε
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 12:22 μμ
Μια σημείωση για το Λαπαβίτσα, μόνο…
Ο άνθρωπος απλώς κάνει ό,τι μπορεί, μέσα από την επιστημονική του ιδιότητα ΚΑΙ τις αριστερές του αρχές, για να προτείνει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε πολλά σημεία παρόμοιο με όσα έκανε η Ισλανδία. Δεν είναι πρόγραμμα μετάβασης σε σοσιαλισμό, βέβαια, αλλά ένα πακέτο μέτρων αντίστασης και ΑΜΕΣΗΣ οικονομικής θεραπείας, κατά ορισμένων ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ που υφίσταται ο λαός μας, όπως και ο λαός της Ισλανδίας.
Τώρα… όμως, άραγε, ο Λαπαβίτσας πιστεύει κατά βάθος ότι όσα προτείνει θα εφαρμοστούν?
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι… δεν είναι και πολύ αισιόδοξος. Ερωτηθείς σχετικά, είχε απαντήσει ότι «σε αντίθεση περίπτωση η Ελλάδα θα μπει σε μακροχρόνια τελμάτωση ύφεσης», κι ότι «θα σταθεροποιηθεί προς τα κάτω η αθλιότητα» (ή κάτι παρόμοιο).
Ενας τίμιος επιστήμονας λέει την αλήθεια και προτείνει λύσεις.
Το κάνει χωρίς να περιμένει να γίνει αρεστός.
Δηλαδή… ΤΙ θα έπρεπε να κάνει ο Λαπαβίτσας, να σιωπήσει?
Να ΜΗΝ προτείνει ορισμένα πράματα επειδή «δεν υπάρχει αξιόπιστη αριστερά που θα τα εφαρμόσει»? Πείτε μου αν πρέπει να… αυτο-φιμωθεί λόγω… απαισιοδοξίας. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.
NΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
1 Οκτωβρίου, 2011 4:12 μμ
Ομαντεον χαιρομαι κατ αρχάς για το Ηπιο υφος της απαντηση σου .Και να σου πώ με την σειρά μου οτι δεν αμφισβητω καθολου τις αριστερές αρχές του Λαπαβιτσα .Αριστερος μπορει να ειναι ως ανθρωπος ως πολιτης κλπ .
Εκεινο που δεν μπορω παρά να επισημανω ειναι οτι τόσο ο Λαπαβισας οσο και ο αλλος οικονομολογος κ Μαριορης δεν χρησιμοποιουν και δεν αναφερονται καθολου στην οικονομικής τους αναλυση σε οτι ειχαμε συνηθισει να εννοουμε ως ..αριστερή Οικονομική σκεψη (κριτιική ) δηλαδή πιο λιανά Μαρξιστική( η ..Προυντονική η κατι τετοιο τεσπα ) . Τα εργαλεια που χρησιμοποιιει ειναι εργαλεια της κλασσικής οικονομικής-και δεν νομιζω να διαφωνει κανεις σ’αυτό. Και φυσικά ειναι απολυτως δικαιωμα του και Χρησιμο και για μας και δεν υπαρχει ως εδω κανένα προβλημα .. Εκεινο που μου φαινεται παραδοξό – και σ’αυτό δεν φαινεται να Φταει Καθόλου ο κ Λαπαβιτσας – ειναι οτι Κοτζαμ Ριζοσπαστική Αριστερά σε συνθηκες Τεραστιας -παγκοσμιας κρισης -οπου η Ελληνική ειναι απλώς στο Ματι του Κυκλωνα αλλά δεν ειναι ο Κυκλωνας – φτανει να προτεινει μια τοσο Ριζοσπαστική λύση χωρις να εχει επεξεργαστει και μια Οικονομική Λυση αναλογη του Περιπετειωδους αυτου ..εγχειρηματος. Δηλαδή πως να το πώ: Το να κανεις Επανασταση – αυτο θεωρω οτι σημαινει σημερα-σε συνθηκες παγκοσμιας κρισης και μη εχοντας προηγουμενο εξοδου εξοδος απο το ευρω- απλώς και μόνο για να γυρισει στην ..Δραχμή μου φαινεται καπως Δυσαναλογο..
—
Υ. Γ σε παρακαλώ πες τον κυριο η κυρια κ.κ που ειπε στο Μπλογκ σου οτι εχει παραπονα απο μένα για μια παλια μου συμπεριφορά -και απο τοτε δεν… ξανασχολιασε πουθενα -οτι κατ ‘άρχήν δεν θυμαμαι αν καποτε την αποπήρα αλλά αν τυχόν συνεβη του/της ζητω ειλικρινώς συγνώμη και μακαρι να μπορω να επανορθωσω .
-θα …λειψω για λίγο ;). χαιρετω .
Omadeon
1 Οκτωβρίου, 2011 5:00 μμ
Νιώθω υποχρεωμένος εδώ να απαντήσω, σε κάτι σημαντικό που ειπώθηκε, γιατί φαίνεται ότι πολύς κόσμος δεν το έχει σκεφτεί (ακόμη κι εγώ μέχρι πρόσφατα). Πρόκειται για μια απλή απάντηση στην εξής δήλωση
ΟΚ. Οι λύσεις που προτείνουν πολλοί οικονομολόγοι δεν αφορούν μαρξιστική ανάλυση ή «προυντονική», ή κάτι πολιτικό, …διότι -απλούστατα- αυτές οι λύσεις αφορούν ΚΥΡΙΩΣ την άμεση καταπολέμηση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ, που θα μπορούσαμε κάλλιστα να τα θεωρήσουμε περίπου παρόμοια με… μια μεγάλη ληστεία, σε βάρος όλου του λαού!
Δηλαδή θέλω να πω το εξής. ΔΕΝ έχουμε να κάνουμε ΜΟΝΟ με τον καπιταλισμό και τις κρίσεις του, κλπ. Εχουμε μπροστά μας ΚΑΙ ωμά οικονομικά εγκλήματα, τα οποία… κάτω από κανονικές «συνθήκες Κράτους Δικαίου», θα έπρεπε να στείλουν κάποια άτομα ΚΑΙ στη φυλακή. ΑΥΤΟ ακριβώς εννοεί και ο… σύμμαχός μας (αλλά… μη-αριστερός) Max Keiser, όταν καταγγέλλει (με στοιχεία) τους μεγαλο-τραπεζίτες σαν «οικονομικούς τρομοκράτες»!
Είναι εντελώς διαφορετικό πράμα δηλαδή, να μιλάμε για την εκμετάλλευση που περιέχει ο καπιταλισμός «σαν standard», από το να μιλάμε για στυγνά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.
Και… στο βαθμό που ΕΙΝΑΙ εγκλήματα, οι λύσεις και τα αντίδοτα εναντίον τους δεν είναι απαραίτητο να ενσωματώνουν «πολιτικές αρχές» (ή και αριστερές εν προκειμένω). Ιδίως… αν πρόκειται να εφαρμοστούν σε μια κοινωνία του άμεσου μέλλοντος, όπου δεν υπάρχει καν μια αριστερή πλειοψηφία, εκλογικών διαθέσεων στον ίδιο το λαό ! Εξού και η ανάγκη για ΜΕΤΩΠΟ εναντίον των μεγαλο-απατεώνων. Ζούμε το ισοδύναμο μιας ξένης κατοχής, μόνο που δεν έχει ούτε στρατιώτες ούτε ορατή θεσμική εμφάνιση στο δημόσιο βίο, κλπ.
Εχουμε δηλαδή να κάνουμε με ΛΗΣΤΕΣ, που ληστεύουν το λαό. Και που θα έπρεπε να πάνε φυλακή, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το αν έχουμε «σοσιαλισμό ή καπιταλισμό»!
Ε, επειδή δεν προβλέπεται να πάνε φυλακή, ας πάνε… τα μέτρα τους στο διάολο, τέλος πάντων, ανεξάρτητα από το αν (κατά τα άλλα) το καπιταλιστικό καθεστώς δεν αλλάζει επί της ουσίας τη δική του (διαχρονικά εκμεταλλευτική) δομή. Εξάλλου…
Ας στοχαστούμε ΤΙ έκανε η Ισλανδία, πρώτα-πρώτα. Εκανε άραγε «σοσιαλισμό»? -ΟΧΙ. Ομως… τιμώρησε τους τραπεζίτες, αρνήθηκε να πληρώσει τα δικά τους σπασμένα και απάλλαξε το λαό (σαν κράτος που σεβάστηκε τους πολίτες του)… από ένα σωρό δεινά.
Βέβαια, δεν «έριξε τον καπιταλισμό», αλλά γλύτωσε μια ΠΟΛΥ μεγαλύτερη οδύνη…
Παρεμπιπτόντως, τόσο ο Λαπαβίτσας όσο και άλλοι αριστεροί οικονομολόγοι έχουν κάνει και τις δικές τους πολιτικές, μαρξιστικές αναλύσεις. Ομως δεν τις επιβάλλουν κιόλας, στην κοινωνία, ή στην ακαδημαΪκή κοινότητα. Προτείνουν μόνο ό,τι θεωρούν ΑΜΕΣΑ αναγκαίο.
Και ο Λαπαβίτσας, σε ένα βίντεο, μίλησε για τις «προϋποθέσεις ώστε να οικοδομηθεί ένας σοσιαλισμός». Ομως αυτό το βίντεο δεν είναι το ΚΥΡΙΟ περιεχόμενο των προτάσεών του. Οι προτάσεις του δεν έχουν τόση σχέση με «Κεϋνσιανισμό» ή άλλα οικονομικά δόγματα. -Είναι επείγουσες προτάσεις καταπολέμησης ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ, κυρίως…
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
2 Οκτωβρίου, 2011 2:25 πμ
ΟΚ. Οι λύσεις που προτείνουν πολλοί οικονομολόγοι δεν αφορούν μαρξιστική ανάλυση ή “προυντονική”, ή κάτι πολιτικό, …διότι -απλούστατα- αυτές οι λύσεις αφορούν ΚΥΡΙΩΣ την άμεση καταπολέμηση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ, που θα μπορούσαμε κάλλιστα να τα θεωρήσουμε περίπου παρόμοια με… μια μεγάλη ληστεία, σε βάρος όλου του λαού!»
αυτο που λές το καταλαβαινω και συμφωνω οτι οι λύσεις που προτεινουν οι συγκεριμμένοι εδώ οικονομιλοι και μιας που μιλαμε για τον Λαπαβιτσα και Λαπαβιτσας δεν αφορούν μαρξιστική ανάλυση ή “προυντονική”, ή κάτι πολιτικό οπως ειπες ..
Επισης εινα ολοφανερο οτι υπάρχει μεγαλη αναγκη Τιμωριας καπως για αποκατασταθει η αισθηση Δικαιοσυνης .
Ετσι ομως δεν φτανουμε σε μια αντιληψη της πολιτικής αναλογη με την περιφημη συγκυβερνηση Δεξιας και Αριστεράς – τοτε με τα σκανδαλα Παπανδρεου που οδηγησε στην κυβερνηση Τζανετακη – την περιφημη συγκυβερνηση; .. Και εκεινη τετοιο σκεπτικο ειχε . Μια προσκαιρη συγκυβερνηση για να Μην παραγραφουν τα σκανδαλα και να οδηγησουν στο Ειδικό Δικαστηριο.. τΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗς ΑΔΙΚΙΑς ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΎ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ..ΑΡΑ ..ΠΟΛΛΆ ΕΙΔΙΚΆ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ..
ομως εδω Δεν υπάρχει και κάτι ακομα; . Δηλαδή Δεν υπάρχει μονο μια αναγκη αυτή της Τιμωριας( Εγκλημα και Τιμωρια -) αλλά και μια δευτερη αυτή της Επιβιωσης .. Θελω να πώ οποιον και να ρωτησεις θα σου ει Να τιμωρηθουνν οι υπευθυνοι αλλά επισης και Κυρως .. – εχει αγχος για την συλλογική και προσωπική επιβιωση ..
Μια Κυβερνηση που θα μας οδηγήσει στην ..εξοδο μπορει μεν να στησει Ειδικά δικαστηρια – αυτο θα ειναι ισως το πιο ευκολο ) αλλά Υπχρχει και το ζητημα της αποτελεσματικοτητας Της οικονομικής επιβιωσης ετσι δεν ειναι;
(καληνυχτα καισυνεχιζουμε )
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
2 Οκτωβρίου, 2011 2:42 πμ
Επισης Ομαντεον και κλεινω – βλεπεις οτι αν κουβεντιαζουμε Ηρεμα μεταξύ μας και χωρις παρεμβολες θα συμφωνουσαμε σε πολλά αλλά κυριως θα ειχαμε ενα γονιμο διαλογο με την εννοια οτι καθως εισαι ανοιχτος στην σκεψη – κι αυτο σου το αναγνωριζω παρεαδεχεσαι πραγματ που ενας στενομυαλος δεν θα το παραδεχοταν ποτε. Αλλά οπως βλεπεις ο Αιρετικός στο Μπλογκ σου συνεχιζει Χωρις λόγο να βαζει Λαδι στη φωτια συνεχιζοντας αυτά τα ανοητα και ακρως συκοφαντικά για μένα -για τα ξεροκομματα δηθεν απο ..τκαζινα και αλλα τρελά ..Περα απο το οτι με ειπε εδώ λιγο πιο πάνω …ανεπαγγελτο .θυασαι και παλιοτερα που μπεμενε σε απιερα ποστ οτι ειμαι …ανεργος –. Επ αυτου θα ηθελα Εσυ που με ξερεις να τον συμμαζεψεις λίγο και να του πεις ενα κατι »Συνελθε τι ειναι αυτά που λές »’ .. Αλλα ας υποθεσουμε οοτι καποιος ειναι ..ανεργος (και υπαχρουν και θα υπαρξου παρα πολλοι στην εποχή μας > Δεν ειναι λίγο Προστυχο να του το χτυπαν διαοροι τυποι σαν τον Αιρετικό;
Για φανατσου καποιον να σου πεταει ξαφνικά – Δημοσια – αυτήην την Συκοφαντια – : ανεπαγγελτος ..
για φανατσου Ομαντεον να σου πουν Για σενα :. »Γιατί τότε θα αναγκαστεί να δουλέψει για να ζήσει, ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή του» οπως εχει πει για μένα πιο πάνω ο ..κυριος Αιρετικός ..
—————
.Και εν πασει περιπτωσει το ξεκαθαρισμαε κι εσυ το Δεχτηκες οτι δεν θεωρώ Με τιποτε τον Λαπαβιτσα ..Εθνιιστή ../ γιατι συνεχιζει να πειμενει στο ιδιο Βιλολακι ..
Μηπως γιατι θελει να προβοκαρει τηνμεταξυ μας συζητηση;
Σε παρακαλώ συμμαζεψε τον Οπως συμμαζευτηκε για το βιβλιο .. Μαλλον θα συμμαζευτει γκαι γι αυτά περι ..ανεπαγγλετων και ανεργων που περα απο Ψευδή σε οτι αφορά εμενα / ειναι και προσβλητικά για τους Πραγματικά ανεργους .. Συμμαζεψε τον σε παρακαλώ …
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 8:01 πμ
Δεν αποτελεί για μένα έκπληξη, αυτό το σχόλιο, το γεμάτο λάσπη και ανακρίβειες για κάποιον που απλώς εκφράζεται με υπερβολές, αλλά σε γενικές γραμμές λέει την αλήθεια και τυχαίνει επίσης να είναι φίλος και συνεργάτης μου. Επί της ουσίας λέει ΑΛΗΘΕΙΑ όμως και ΕΣΥ λες ψέματα, αλλά… επειδή δεν έχω κανένα σκοπό νέου γύρου έντασης και ΤΗΡΩ τις υποσχέσεις μου, δεν προτίθεμαι να απαντήσω ΕΔΩ, σε αυτό το σχόλιο., όσον αφορά τον Αιρετικό.
Οσον αφορά το Λαπαβίτσα τώρα…
Από την αρχή (επαναλαμβάνω ότι) μπήκες εδώ για να ρίξεις λάσπη στο Λαπαβίτσα, αλλά φυσικά κάποια στιγμή κατέστη αδύνατον να συνεχιστεί η λάσπη προς την κατεύθυνση του «εθνικισμού» (προηγήθηκε εκείνη περί μη-αριστεροσύνης και κεϋνσιανισμού) μέσα στα πλαίσια της εχθρότητας προς την «αριστερά της δραχμής» η οποία στερεί την αριστερά των ευρω-λιγούρηδων από το ψωμάκι της, δηλαδή τα ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα.
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 8:11 πμ
ΟΚ, τότε ας μην κάνουμε τίποτε, ας ρίχνουμε που-και-που λάσπη και στο Λαπαβίτσα ότι δεν είναι αρκετά αριστερός, ώστε να…. συνεχίσει η συντριπτική πλειοψηφία των διαφόρων επαγγελματιών διανοουμένων της «ευρωδίαιτης αριστεράς» να λαμβάνει και τα κονδύλιά της, από την Ε.Ε.(και άλλωστε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ σε αυτή την εξάρτηση, πλην όσων διανοουμένων είναι είτε εκτός πανεπιστημίων είτε εκτός εθνικών συνόρων).
Και ας μπερδεύουμε το 2011 με το «βρώμικο 1989» μιλώντας για κυβερνήσεις «εθνικής ενότητας» (καλομελέτα κι έρχονται) και «ειδικά δικαστήρια».
Δεν βγαίνει τίποτα έτσι, όμως. Δεν θα κάνουμε τίποτα. Δεν θα γίνει απολύτως τίποτα.
Απλώς… η κατάσταση θα χειροτερέψει τόσο, ώστε μια και μοναδική λύση υπάρχει:
http://alienpenguinsangryfeet.wordpress.com/2011/09/27/8axwreseiarage/
Ο Λαπαβίτσας έκανε ό,τι μπορεί, αλλά… θέλει και να ΘΕΛΟΥΜΕ να γίνουμε Ισλανδοί.
Μετά θα αναλάβει ο Καζάκης τον κύριο ρόλο, και η όποια «Νέα Αριστερά», μαζί με όλους τους άλλους επαναστατημένους λαούς. Ζήτω το Occupy Wall Street.
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 8:26 πμ
Αυτό απαντήθηκε ΗΔΗ.
nosfy
2 Οκτωβρίου, 2011 10:31 πμ
πριν απαντησω Ομαντεον -ειναι πολύ ενδιαφερουσα η.. σημειολογια» του λόγου της Νεας Αριστεράς-οπωςκαι ο τροπος που απεφγες να απαντησεις εδώ» για κάποιον που απλώς εκφράζεται με υπερβολές, αλλά σε γενικές γραμμές λέει την αλήθεια και τυχαίνει επίσης να είναι φίλος και συνεργάτης μου. » ενω εγω σε ρωτησα οχι για γενικές γραμμες αλλά συγκεκριμμένα -απλώς ενθυμουμενος εποχές οπου ειχες την ντομπορσυνη οταν παλι αρχισε αυτά περι ….ανεργου» νατου απαντησεις ..συγκεκριμμένα (κατι που βεβαια το ειχα εκτιμήσει)-
θελω να παραθεσω ενα αποσπασμα τουνεου αρθρου του Μηλιου που ;ΑΦΟΡΑ στο κυριο θεμα της συζητησης
————————————————————–
»Και μια τελευταία παρατήρηση για όσους αναζητούν τη λύση στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και παρασύρονται έτσι στον «νομισματικό φετιχισμό»: Οι εργαζόμενοι δεν κάνουν εξαγωγές, εξαγωγές κάνουν οι καπιταλιστές. Αν οι Έλληνες χαλυβουργοί, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, διυλιστηρίων κ.ο.κ. αυξήσουν τα κέρδη τους από τη διεθνή αγορά, η ελληνική αστική τάξη δεν θα μας δώσει πίσω ούτε τους κομμένους μισθούς μας ούτε τα δικαιώματά μας, ούτε θα καλύψει την απώλεια της αγοραστικής μας δύναμης από την υποτίμηση. Την καλύτερη ζωή θα την κερδίσουμε μέσα από τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες για την αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού συσχετισμού δύναμης, που οδηγεί στην αμφισβήτηση του ίδιου του καπιταλισμού.»’
«ΕΜΕΙΣ», «ΑΥΤΟΙ» ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ «ΤΟΥΣ» του Γιάννη Μηλιού(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΥΓΉ)
http://nosferatos.blogspot.com/2011/10/blog-post_02.html
koula
1 Οκτωβρίου, 2011 12:28 μμ
παλι CAPSιμο, ε?
και απειλες για ειδικα ποστ…
και να μαθει και ταπάνταόλα για πράγματα που δεν τον αφορουν.. ισα να εχει υλικο για το μέλλον…
koula
1 Οκτωβρίου, 2011 12:29 μμ
Καλημέρες σε Niarr και Xanadu! 🙂
risinggalaxy
1 Οκτωβρίου, 2011 12:59 μμ
Ζάφ εγώ σου είπα τι να κάνεις
iordanoglou
1 Οκτωβρίου, 2011 1:00 μμ
Την 9η Απριλίου 1953, μεγ. πέμπτη, ο υπουργός συντονισμού της κυβέρνησης Παπάγου Σ. Μαρκεζίνης ανακοινώνει απο ραδιοφώνου υποτίμηση της δραχμής έναντι του δολλαρίου διπλασιάζοντας την ισοτιμία, απο 15.000δρχ προς 1$ σε 30.000δρχ. Η κίνηση αυτή επέφερε πράγματι οικονομική ανάπτυξη, συνδυαζόμενη και με την απελευθέρωση των εισαγωγών που μέχρι τότε ήταν Ττρόπον τινά κλειστές, περιορισμένες πιο δόκιμα, όχι όμως για να προστατετυσουν τα αντίστοιχα εγχώρια προιόντα, τα οποία άλλωστε δεν υπήρχαν, αλλά μάλλον για να αισχροκερδούν με άνεση κάποιοι μονοπωλώντας την αγορά με τις ειδικές άδειες εισαγωγών που είχαν εξασφαλίσει.
Το βασικό βέβαια αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κίνησης ήταν η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς με τα ίδια κεφάλαια εξασφάλιζες πλέον τα διπλά σε ενεργητικό αλλά και ακόμα φθηνότερο, απο το ήδη πάμφθηνο, εργατικό δυναμικό, ανιδείκευτο μεν, αλλά και ως τέτοιο πάμφθηνο. Η αντιπληθωριστική πολιτική που ακολούθησε ο προκάτοχος του Μαρκεζίνη υπουργός, Γ. Καρτάλης, δεν σκόπευε τόσο στο να περιορίσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών ώστε να αποφευχθεί το χάος της υποτίμησης, αφού ούτως ή άλλως η αγοραστική δύναμη ήταν καταβαραθρωμένη στην μετεμφυλιακή Ελλάδα και η πλειοψηφία των καταναλωτών ζητούσε μόνο τα απολύτως απαραίτητα για τον βιοπορισμό, αλλά κυρίως στο συμμάζεμα των δημ. δαπανών καθώς υπέρογκα ελλειμματικός προυπολογισμός θα ήταν αδύνατον να χρηματοδοτηθεί δανεικά μετά την υποτίμηση.
Διαφορές.
-Οι έλληνες καταναλωτές είναι πλέον, όπως κάθε άτομο που διαβιεί σε συνθήκες δυτικού πολιτισμού, υπερ-καταναλωτικοί, αλλά προσοχή, δεν φταίνε αυτοί γι’αυτό, είναι δομικό στοιχείο του συστήματος.
-Οι εισαγωγές είναι ελεύθερες, εις βάρος εδώ και δεκαετίες της όποιας εγχώριας παραγωγής, και η πλειοψηφία της καταναλωτικής δαπάνης απορροφάται απο τις εισαγωγές.
Ομοιότητες.
Η πολιτική της συνεχούς καταβαράθρωσης της αγοραστικής δύναμης μέσω της διαρκώς εντεινόμενης άμεσης κι έμμεσης φορολόγησης μπορεί να εκκληφθεί σαν μια ιδιότυπη αντιπληθωριστική πολιτική ειδικά σχεδιασμένη για υποτίμηση και σπάσιμο της ακαμψίας των εργασιακών χαρακτηριστικών, δλδ σχεδιασμένη για δημιουργία ευκαιριών υπερ-απόδοσης όπως ακριβώς και στην μετεμφυλιακή Ελλάδα.
Όμως ο πληθυσμός του ’53 ήταν σε άλλη κοινωνική θέση, με σαφώς άλλες απαιτήσεις απο το σήμερα. Ενω μια καπιταλιστικού τύπου αναπτυξη με ξενες επενδυσεις που ζητουν την υπεραπόδοση ήταν τότε, λόγω συγκυρίας, σχετικά ωφέλιμη για τον ηδη εξαθλιωμένο πληθυσμό, προσοχή δεν λεω πως προκρινω τον συγκεκριμενο τυπο οικονομικής πολιτικής προς ανάπτυξη απλώς κρίνω τα γεγονότα συγκριτικά, τώρα λοιπόν ο πληθυσμός δεν είναι εξαθλιωμενος αλλά αντίθετα πρέπει να εξαθλιωθεί.
Η επιστροφή σε εγχώριο νόμισμα απο μόνη της είναι κενό γράμμα, μόνο υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει υπερ της εργασίας. Δυστυχώς οδεύουμε προς μια επιστροφή στη δραχμή αλλά με όρους που ευνοούν μόνο τους διεθνείς κι εγχώριους άρπαγες…
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
1 Οκτωβρίου, 2011 2:01 μμ
»Ενω μια καπιταλιστικού τύπου αναπτυξη με ξενες επενδυσεις που ζητουν την υπεραπόδοση ήταν τότε, λόγω συγκυρίας, σχετικά ωφέλιμη για τον ηδη εξαθλιωμένο πληθυσμό, »
Πως ηταν ωφελιμη για τον πληθυσμό αφου τα μεροκαματα με την επεμβαση του Σπυρου Μαρκεζινη – Υποτιμηση 50% πεσανε ακριβώς στο μισο;Με ποια εννοια
Και βεβαια ενα μεγαλο μερος του πλληθυσμου – κυριως των ηττημένων του εμφυλιου – ξκεκινά την μετανασταευση για Αυστραλία-ενα αλλο μεγαλο μερος αγροτικου πληθυσμου εχει συσσωρευτει αναγκαστικα΄στις πολεις λόγω εμφυλιου, \ οι νομοι που προστευουν την εργασια ηταν Ανυπαρκτοι και η Βια των νικητων -ως κρατους ηππρακαρατους ηταν Απολυτη .
Δεν ηταν μόνο η Υποτιμηση του Σπυρου που εφερε την ..αναπτυξη – αλλά και την πιο Μαυρη εξαθλιωση για τους Μισθωτους . Ητνα και Ολα τα αλλα .Κυριως ολα τ’αλλα που δημιουργησαν συνθηκες Βιαιης Συσσωρευσης του κεφαλαιο.
Η νομισματική πολτική δεν ειναι το Μαγικό κουμπι. Η οικονομια ειναι Πολιτική. Και ειναι ενα απο τα ιστορικά παραδοξα που -κατα την αποψη μου πάντα για να μήν παρεξηγηθώ – μια Ριζοσπαστική Αριστερά εξαντλει την πολιτική της προταση ( »επιστροφή» σε μια ΥΠΟΤΙΜΗΜΈΝΗ Δραχμή) καταφευγοντας σε λογικές Σπυρου Μαρκεζινη
iordanoglou
2 Οκτωβρίου, 2011 12:48 μμ
Δεν κάνω πρόταση, σύγκριση του σήμερα με μια πρόσφατη ιστορικη περιόδο προσπαθώ να κάνω, έχοντας ως κύριο γνώμονα σκέψης επι του θέματος πως στον κεφαλαιοκρατικό παραγωγικό σχηματισμό η ευημερία του κεφαλαίου προηγείται εκείνης των ανθρώπων…
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
1 Οκτωβρίου, 2011 2:30 μμ
Sorry για την καθυστερηση στην εμφάνιση κάποιων σχολίων, αλλά το wp αναλαμβάνει πρωτοβουλίες να στέλνει διάφορα στα pending. Μόλις τα αντιλαμβανόμαστε τα ανεβάζουμε αμέσως.
Επαναλαμβάνω ότι ο σχολιασμός στουν Παραλληλογράφο είναι ανοικτός (εξαιρούνται φασιστορατσιστές που κόβονται στην πρώτη… ανάσα)
Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός
2 Οκτωβρίου, 2011 4:02 πμ
Πρόεδρα, χτηπήσαμε λίρα 100 με τούτο σου το άρθρο.
Κάναμε σεφτέ για κάνα μήνα. 😉
Δεν το κλείνουμε να ξεκουραστούμε και να το ανοίξουμε όταν ο Καραμανλής θα δηλώσει δημόσια πως ήταν κρυφοσοσιαλιστής τόσα χρόνια; 😛
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 8:35 πμ
Νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα να κλείσουν προσωρινά (για κάνα… εξάμηνο) τα σχόλια.
Επίσης θα ήταν καλή ιδέα να ΜΗΝ κλείσουν με τελευταίο σχόλιο είτε δικό μου, είτε του… Νοσφεράτου (που αποκλείεται να μην επιμείνει να έχει την τελευταία λέξη).
Ας κλείσουν με σχόλιο ανθρώπου που ΔΕΝ συμμετείχε στη διένεξη και ας σιωπήσουμε όσοι συμμετείχαμε.
Alexantro Nicolaus Copernicus
2 Οκτωβρίου, 2011 10:56 πμ
εσενα ρε μορτη που θες να κλεισεις τα σχολια , μπας και σε λενε Στελιο , δηλωνεις σκηνοθετης δημοσιογραφος και εχεις τελεσει θυμα διωξεων της επαρατου δεξιας ?
λεμε τωρα
χωρις εμπαθεια, με αδολη περιεργεια και σεβασμο στη λογοκριτικη διαθεση σας
απευθειας απο πλανετ γη 4ος απ τον ηλιο 😛
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 11:41 πμ
Βασικά, δεν θέλω να κλείσουν τα σχόλια. Θέλω όμως να μη συνεχιστεί η διένεξη.
Και επειδή εκφράστηκε από το φυσικό μια τέτοια επιθυμία έτσι κι αλλιώς, δήλωσα ότι συμφωνώ,
Με άτομα όπως εσύ δεν έχει και νόημα άλλωστε. Εσύ ΖΕΙΣ για τον καυγά.
Τίποτε καλό δεν θα βγει αν συνεχιστεί η χαλασμένη αυτή συζήτηση.
(Τους προσδιορισμούς ταυτοτήτων ξέχασέ τους. Εχασες από χέρι).
loophole
2 Οκτωβρίου, 2011 12:06 μμ
Ομαδεόν εγώ έχω καλύτερη πρόταση. Να πας στο μπλογκ σου ή όπου αλλού θέλεις (στον αγύριστο κατά προτίμηση) και να μην ξαπατήσεις εδωπέρα, γιατί κι η ανοχή έχει τα όριά της. Δεν έχω διαβάσει τι έχει γίνει από πάνω στα σχόλια αλλά και μόνο που μετά την προηγούμενη επίσκεψή σου τολμάς να ξαναεμφανίζεσαι σα να μην τρέχει τίποτα δείχνει τουλάχιστον γαϊδουριά και μια ελαφριά (;) παράνοια. Αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, ειδικά όσους έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά εδώ δεν είναι άσυλο, εδώ προσπαθούμε να κάνουμε κουβέντα όχι να περιθάλψουμε ψυχασθενείς. Άντε στο μπλογκ σου να γράψεις ένα νέο πόνημα με ΚΕΦΑΛΑΙΑ για τα μέλη του //γράφου και τις πίπες με τις οποίες ασχολείσαι.
μανικακος
2 Οκτωβρίου, 2011 12:27 μμ
είσαι μια αΓεΛη απο μόνος σου ρε κουφάλα…. 😀 😀 😀 :D(4 χάχανα-τιποτα δεν ειν τυχαιο)
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 1:20 μμ
Κι εγώ έχω καλύτερη πρόταση. Μια σειρά από προτάσεις
1. Να ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ πρώτα ΚΑΙ να κατανοείς ΤΙ λέει ο άλλος, πριν αρχίσεις να καταδικάζεις.
2, Να καταλάβεις μια για πάντα ότι ΔΕΝ μπορείς να έχεις ΚΑΙ την πίτα γερή ΚΑΙ το σκύλο χορτάτο. Δηλαδή να θες ΚΑΙ να σταματήσει μια διένεξη ΚΑΙ να τη διαιωνίζεις μεταφέροντας μάλιστα από προηγούμενη συζήτηση τις εντελώς λανθασμένες εντυπώσεις σου, που τις αποκόμισες ΚΑΙ εκεί χωρίς προφανώς να διαβάσεις καλά τα λεχθέντα.
3. Πριν βρίσεις κάποιον και τον συκοφαντήσεις ΤΟΣΟ σκαιότατα όπως έκανες ΤΩΡΑ να το σκεφτείς 2 και 3 φορές. Και να ψάξεις πρώτα να δεις με ΠΟΙΟΝ μιλάς.
Οσον αφορά τα περί «ψυχασθένειας» που είπες (πράμα συνηθισμένο στο διαδίκτυο αλλά εντελώς λανθασμένο, εμπεριστατωμένα). Να είσαι ευγνώμων που δεν απευθύνεσαι σε
«ψυχασθενείς» αλλά άτομα που ανέχονται την άπειρη ξεφτίλα του αγελαίου μίσους σου, καθώς μεροληπτείς χωρίς λόγο παρά μόνο την εξαρτημένη ανάγκη να «ανήκεις κάπου».
Ως πότε θα ανεχόμαστε άτομα σαν κι εσένα… δεν το γνωρίζω. Αλλά δεν έχω και καμία διάθεση να ασχοληθώ μαζί σου ειδικά. Υπάρχουν πολύ χειρότερα άλλωστε.
Θέλετε καλά και σώνει να αρχίσετε τους τραμπουκισμούς και να προκαλέσετε δεύτερη έξωση. Ε, ΔΕΝ θα σας την κάνω τη χάρη. Αμα θέλετε να συνεχίσουμε όμως «συζήτηση» τέτοιου είδους θα ήθελα ΠΛΗΡΗ ελευθερία να σε βρίζω ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΩ. ΔΙότι δεν μπορεί να ασκείς εσύ το ΙΔΙΟ δικαίωμα και να περιμένεις τον άλλον να μαζευτεί κι από πάνω.
Οσο για.. το «περιθάλψουμε ψυχασθενείς» (που είπες) δείχνει τον τεράστιο ρατσισμό της άθλιας ψυχής σου απέναντι σε όλο τον κόσμο και ειδικά στους πάσχοντες; από ψυχικό νόσημα. Αν είχες μυαλό περισσότερο από… κότας, θα ήξερες ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι άκακοι και υφίστανται σήμερα (από την κυβέρνηση) ένα είδος αφανούς γενοκτονίας (με την ληστεία των συντάξεών τους ή την κατάργηση σωρείας παροχών σε ανθρώπινη υποστήριξη (με ταυτόχρονη ανεργία και των ψυχολόγων τους). Ζούμε σε μία πανάθλια ρατσιστική χώρα όμως, όπου βρωμερά ρατσιστικά υποκείμενα όπως εσύ… όχι μόνο υποτιμούν τους ψυχικά ασθενείς αλλά συκοφαντούν ΚΑΙ υγιείς ανθρώπους πως είναι άρρωστοι επειδή δεν τους γουστάρουν, ή επειδή τσακώθηκαν με το κοπάδι τους. κλπ.
Οπότε, αν θες να προκαλέσεις έξωση έχασες από χέρι. Καλύτερα κοπάνα την εσύ γιατί δεν σε παίρνει να συκοφαντείς εμένα. Με ξέρεις κι από χθες? ΑΣΤΟ καλύτερα…
΄
__________
Υ.Γ. Α και κεφαλαία γράμματα χρησιμοποιώ σε ορισμένες λέξεις μόνο που πρέπει να διαβάζονται με τονισμό φωνής. Βαριέμαι να βάλω bold ή italics αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις το δικαίωμα να με συκοφαντείς κιόλας ότι «γράφω με κεφαλαία»
DrAluca
2 Οκτωβρίου, 2011 1:27 μμ
Εισαι και στην κανονικη ζωη ετσι….σπαστικουλης?
Η μονο οταν εχεις πληκτρολογιο μπροστα σου?
Δηλαδη….σπας αρχιδια και σε ανθρωπους που σε γνωριζουν η ετσι επειδη μας βρηκες ανεκτικους ειπες να ξεχαρμανιαζεις μια στο τοσο και που και που να βριζεις κιολας?
Μαθε εσυ να φαιρεσαι και σταματα να αγεις.
Καπιτο?
Αν δεν το καταλαβες εισαι απο πολυ κοσμο ανεπιθυμητος.
Χαμογελατε…
koula
2 Οκτωβρίου, 2011 1:59 μμ
«Ως πότε θα ανεχόμαστε άτομα σαν κι εσένα…»
???!!!
@ομαντεονακο
τι λες ρε κακομοιρη!
τι εξωσεις και μαλακιες???
αντε στο μπλογκ σου να κανεις κουμαντο!
που θες να κανεις και προτροπες ποιους θα εχουμε και ποιους δε θα εχουμε στον Παραλληλογραφο!
παλιοηλιθιε!
και κανε οσα ΕΙΔΙΚΑ ΠΟΣΤ γουσταρεις για να ξεχαρμανιασεις! σε ειδαμε και παλιοτερα…
χεστηκαμε!
άι σιχτιρ πια!
koula
2 Οκτωβρίου, 2011 2:00 μμ
αμήν!
μανικακος
2 Οκτωβρίου, 2011 2:02 μμ
🙂 🙂 🙂
θου κυριε……. 😀 😀 😀 😀 😀
alexantro trollientes
2 Οκτωβρίου, 2011 12:07 μμ
χαχαχα με επιασες στα πρασα , ζω για τον καυγα , αλλα και συ μη τσιμπας και ετσι ρε μυζηθρα
δεν εισαι ο μοναδικος Στελαρας και στη τελικη το Στελιος δεν ειναι ονομα αλλα προσδιοριστικο κατηγορημα
νοσφερατος
2 Οκτωβρίου, 2011 11:29 πμ
ε δεν …επιμενω .. πες την εσυ 😉
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 1:48 μμ
«είσαι από πολύ κόσμο ανεπιθύμητος» (λέει το γελοίο υποκείμενο που περιφέρεται πουλώντας μούρη μέσω της μάσκας ενός… γκραν γκινιόλ μπετόβλακα ως αβατάρ).
Ε, ναι ρε βλάκα ΕΙΜΑΙ ανεπιιθύμητος από πολύ κόσμο που… γράφω στα τέτοια μου.
Κι αν δεν κάτσετε καλά και όμορφα όμως, θα μάθετε καλά πόσο ΕΣΕΙΣ είστε ανεπιθύμητοι.
μανικακος
2 Οκτωβρίου, 2011 1:52 μμ
θα μας κλασεις μια μαντρα παπαρια….δε σε φοβομαστε κυριε
‘υχαριστω….
DrAluca
2 Οκτωβρίου, 2011 1:55 μμ
Κουμαντο στη στανη σου βοσκε.
Και μαθε καλα που και ποιον απειλεις.
Αμε λοιπον στο γεροδιαολο Κυριακατικα.
Δεν παει καιρος απο τοτε που εβριζες χυδαια σχολιαστες στη στανη σου. Και το παιζει και θιγμενος…. Αμα δεν σου φτανουν τα χαπια σου να το πεις στον γιατρο σου. Εμεις ευθυνη δεν φερουμε.
Χαμογελατε…
μανικακος
2 Οκτωβρίου, 2011 2:00 μμ
μα γιατι ρε Dr?
αφου διατηρει λεει το δικαιωμα να βριζει οποιον δε γουσταρει τη φατσα του…..
και βασικα,αν εξαιρεσεις το γλυψιμο προς τον Zaphod ολους μας εχει στολισει κανονικοτατα…..
DrAluca
2 Οκτωβρίου, 2011 2:02 μμ
Γιατι ειναι απο εκεινους τους τροφιμους που δεν πληρωνουν την αγωγη τους….και δεν μπορω να του γραφω συνεχεια χαπια τσαμπα…
Στην περιπτωση του η επιστιμη σηκωνει τα χερια ψηλα….και διατιθεται να τα κατεβασει με φορα και βαρος εις τας χειρας….
Χαμογελατε…
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 2:50 μμ
ΔΕν χαμογελάω καθόλου και όλα όσα είπες συνιστούν βαρύτατες συκοφαντίες ΚΑΙ ύβρεις.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.
μανικακος
2 Οκτωβρίου, 2011 2:52 μμ
κλασε μας μια μαντρα ρε αρρωστακι…..
DrAluca
2 Οκτωβρίου, 2011 2:56 μμ
Και γω θελω πολλες λεξεις αφιερωμα…
Και εικονες και χρωματιστες γραμματοσειρες.
Οκ?
Μην το ξεχασεις!
Και ντυσε το και με μουσικες.
Νταξει μαγκα?
Και ελα μετ ανα σου πω τι να το κανεις.
(αμα δεν χαμογελας προβλημα σου…..δεν γινεται να στα λυσουμε ολα εδω τσαμπα….μπανε χρεωσου και καπου.)
Χαμογελατε…
μανικακος
2 Οκτωβρίου, 2011 3:06 μμ
νοσφερατος
2 Οκτωβρίου, 2011 1:50 μμ
ε ας την πώ: ας δουμε την ..νεα αριστερά που λεει κιο Ομαντεον ειν δρασει ..
http://roides.wordpress.com/2011/10/02/2sep11-2/
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 2:01 μμ
Ο Ροίδης είναι συμπαθέστατος και σε,,, εντελώς άλλους αναφέρεται.
Κραυγαλέα και ύπουλη συκοφαντία είναι μια συσχέτιση της «νέας αριστεράς» με… στρατιωτικούς (θέλει ο λασπολόγος να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν τον αφήνει… χεχε)
Εγώ αναφέρθηκα όμως στη «νέα αριστερά» που παράθεσα εκτενώς στο Jungle Report: πριν 3 βδομάδες.
http://jungle-report.blogspot.com/2011/09/10.html#comment-304774061
Καλημέρα,
δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά γενικά αναδύθηκε εδώ και καιρό μια πολύ θετική, σημαντική «μετάλλαξη ιδεών» που είναι διάχυτη στη μπλογκόσφαιρα, ίσως και έξω από αυτή…
Η μετάλλαξη αυτή είναι μια νέα συλλογική κουλτούρα που φτιάχνουμε όλοι μαζί, λίγο-πολύ, επικεντρωμένη σε εντελώς νέους αριστερούς διανοητές για τα ελληνικά δεδομένα, και φυσικά ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό.
Το συνειδητοποίησα χθες όταν διάβασα τα ενδιαφέροντα σχόλια του νέου φίλου μας «Ενας», όπου λέει χαρακτηριστικά κάπου «Άντε, διαβάστε λίγο, αν όχι Μαρξ, τουλάχιστον Ναόμι Κλάιν».
Ετσι λοιπόν, η Ναόμι ΚλάΪν ίσως και να είναι σήμερα… ΠΡΩΤΗ στη λίστα προτεραιότητας για αριστερούς αναγνώστες (και όχι μόνο αριστερούς, από ό,τι φαίνεται). Μετά, ακολουθούν νομίζω, σε ταξινόμηση προτεραιότητας, οι εξής
1. Naomi Klein
2. Richard D. Wolff
3. Slavoj Zizek
4. Michael Hudson
5. Διάφοροι άλλοι αριστεροί οικονομολόγοι (έλληνες και ξένοι).
Σε αυτά τα πλαίσια, φυσικά, μπορούμε να πούμε ότι… αντικομμουνιστικοί «δεινόσαυροι» όπως ο Δήμου, ή διάφοροι νεοφιλελέδες ταλιμπάνοι, είναι απολύτως και εντελώς ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ. Διότι… λόγω αυτής της «μετάλλαξης» που είπα, όλα τα επιχειρήματά τους αχρηστεύονται. Δεν έχουν απέναντί τους πια το γνωστό δογματισμό της παλιάς αριστεράς αλλά μια εντελώς νέα, δημοκρατικότερη ακμάζουσα κουλτούρα που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά και παγκόσμια.
Αυτή η εξέλιξη είναι ό,τι θετικότερο στις μέρες μας και… μαζί με τον πρωινό καφέ (φίλτρου) είπα να τη…. φιλτράρω και μας τη θυμίσω, για να μην ακούγονται μόνο τα αρνητικά που σίγουρα φουντώνουν.
Υ.Γ. Προ ολίγου πρόσθεσα και συνδέσμους για κάθε πρόσωπο σε DELICIOUS LINKS.
Dvořák
2 Οκτωβρίου, 2011 2:06 μμ
@omadeon
αδικείς τον εαυτό σου με τις βρισιές και την συνέχιση μιας ανούσιας κόντρας με σχολιαστές ενώ μπορείς και γράφεις κάποια πολύ ενδιαφέροντα -κατά την γνώμη μου – σχόλια, τα οποία θέλω να διαβάζω ανεξαρτήτως συμφωνίας ή διαφωνίας σε κάποια σημεία.
@νοσφεράτος
το ίδιο ισχύει και για σένα, για την ανούσια κόντρα αλλά και για τα ενδιαφέροντα σχόλια.
αριστερά, δεξιά, αριστεροδέξια… μας θάβουνε και επιμένουμε να παίζουμε το «Πολυνείκης – Ετεοκλής».
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 2:15 μμ
Φίλτατε Dvorak,
Εχω 16 χρόνια πείρας στο διαδίκτυο, και… όταν βρίζω ΞΕΡΩ ΤΙ κάνω. Κι αν μπορώ ΔΕΝ το κάνω. Ομως η πολιτική της «καθωσπρέπειας πάσει θυσία» βρωμάει μικροαστισμό και δεν είναι καθόλου προοδευτική. Το σωστό είναι «tit for tat» (αγγλιστί). Καλή συμπεριφορά απέναντι στους καλούς, αλλά απέναντι στους κακούς… το αντίθετο.
Σε βαρύτατες προσβολές (που ισοδυναμούν με πολλαπλάσιες βρισκές) ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ το βρισίδι στο διαδίκτυο. Ομορφο και σταράτο βρισίδι όμως, τίμιο μέχρι το κόκκαλο. Εσύ… ξέρεις κάναν απλό εργάτη που να ανέχεται να τον συκοφαντήσει κάποιος στην καθημερινή του ζωή? Ξέρεις ΠΩΣ αντιδρά? Του λέει να πάει να γαμηθεί (ή κάτι χειρότερο) και τελειώνει το θέμα.
Δυστυχώς, η διαδικτυακή κουλτούρα είναι σε μεγάλο βαθμό μικρο-αστικό δημιούργημα. Και επομένως αντανακλά όλα τα κόμπλεξ των «καθως-πρέπει μικροαστών» που απεχθάνονται το βρισίδι λόγω «καλής συμπεριφοράς» σε τέτοιο βαθμό που ενστικτωδώς δεν βλέπουν την ΑΙΤΙΑ του, ή τα συμφραζόμενα.
Ομως κανέναν δεν έχω βρίσει σαν «τρελλό» στο διαδίκτυο (η πιο συνηθισμένη αλλά ΚΑΙ η χειρότερη βρισιά, διότι λειτουργικό σκοπό έχει την πλήρη φίμωση ή αναπήρωση του άλλου).
Και αποτελεί απορίας άξιον, τη στιγμή που θα το θεωρήσουμε ρατσιστικό π.χ. αν σε πω «γύφτο» αλλά…. δεν το θεωρούμε ρατσιστικό αν πω κάποιον «τρελλό». Κανονικά το ίδιο και χειρότερο είναι, κοινωνικά ρατσιστικό σε πολλαπλάσιο βαθμό (διότι εξαπλώνει και το ρατσισμό κατά των υποτιθέμενα επικίνδυνων… πραγματικών τρελλών).
μανικακος
2 Οκτωβρίου, 2011 2:18 μμ
κατέβα απο το καλάμι μπας και συνενοηθεις με καναν ανθρωπα!!!!!!!
Εχω 16 χρόνια πείρας στο διαδίκτυο, και… όταν βρίζω ΞΕΡΩ ΤΙ κάνω.
ε εισαι μαλακας με περικεφαλαια και κοκκινη φουντα……
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 2:32 μμ
Μαγκιά μου. 😈
Εσύ όμως ΔΕΝ ξέρεις ΤΙ κάνεις.
Και.. βρίζεις και πολλαπλάσια, γαμώ την παν-κακία σου
μανικακος
2 Οκτωβρίου, 2011 2:36 μμ
δε σε καταλαβαινω….διαισθανθηκες την παν-κακια μου και με εβρισες?
αλλωστε εγω ειμαι γνωστος παν-μανικακος……
DrAluca
2 Οκτωβρίου, 2011 2:41 μμ
Τοπος:
Παραλληλογραφος…..δηλαδη οχι το τσιφλικι σου.
Χρονος:
οχι πολλες μερες μετα τις απροκλητες επιθεσεις σου και ξεχωριστα ποστ στο μπλογκ σου σε χρηστες-σχολιαστες που ουτε που ασχοληθηκαν με την περιπτωσαρα σου
Ηρωες:
Η μαλακια που σε δερνει και η ανοχη μας.
Αν τα θες και πιο απλουστευμενα πες μου.
Να θυμασαι μονο πως οι πολυπλοκες προτασεις για να καταληξεις καπου ειναι αποτελεσμα ενδοιας…..και οχι εξυπναδας.
Χαμογελατε…
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 2:45 μμ
Ψεύδεσαι ασύστολα. ΜΟΝΟ ένα άτομο «έβρισα» σε χώρο εκτός μπλογκ, τότε…
κάποια που την είπα «μωρή» διότι είχε προηγουμένως κάνει ΑΚΡΩΣ προκλητικό και προσβλητικό σχόλιο.
Κι ένας ρουφιανάκος μετέφερε πετσοκομμένα όσα είπα με αποτέλεσμα έναν μαζικό κανιβαλισμό σε βάρος μου. Τελικά θα ΓΙΝΕΙ η ανάρτηση ξεκαθαρίσματος που υποσχέθηκα γιατί βλέπω ότι δέσατε την ψευτιά σας κόμπο και τη μεταφέρετε κιόλας.
Παιδάκια, ΔΕΝ γλυτώνετε από μένα τώρα. Είστε μια ΠΟΛΥ συγκεκριμμένη αγέλη και δεν είστε τόσο πολλοί όσο νομίζετε. Ενα μάτσο μπαγκλαμάδες είστε.
ΣΟΒΑΡΑ άτομα και μπλόγκερ υπάρχουν πολλά ευτυχώς. Δυστυχώς βέβαια υπάρχει κι ένας σοβαρός μπλόγκερ που τον έφαγε η… αλαζονεία και το παίζει αρχι-γαλατάς. Αλλά αυτός είναι εξαίρεση.
Narrator
2 Οκτωβρίου, 2011 2:48 μμ
Εγώ είμαι κόρη Στρατηγού, μην με βάζετε μαζί με τους μπαγκλαμάδες, θα με υποχρεώσετε. Ένα όμποε, μια άρπα, έστω ένα φλάουτο. Ευχαριστώ
koula
2 Οκτωβρίου, 2011 2:49 μμ
αντε ξεκουνα! μας ζαλισες παλι…
απειλες και μαλακιες…
άι σιχτιρ με τους καμενους!
DrAluca
2 Οκτωβρίου, 2011 2:49 μμ
Στα αρχιδια μου λουλουδια και γυρω γυρω μελισσες παλιοπετριασμενε για τις ξεχωριστες σου δημοσιευσεις.
Εβριζες ΧΩΡΙΣ λογο χρηστη και κοψε το δουλεμα περι ρουφιανακου και παπαρια μαντολες.
Εισαι εκτεθιμενος.
Νομιζεις οτι δεν γλιτωνουμε απο σενα. Απλα εχεις πεσει στην ανοχη καποιων.
Αμα θες σοβαρα ατομα να πας στο τσιφλικι σου. Εισαστε αρκετοι μαζεμενοι.
Χαμογελατε…
loophole
2 Οκτωβρίου, 2011 2:50 μμ
Εμένα μη με ξεχάσεις στο ποστ έτσι? Σε είπα και ψυχοπαθή, να μου γράψεις μεγάλο αφιέρωμα!
Dvořák
2 Οκτωβρίου, 2011 2:27 μμ
τι πάει να πει καλός και κακός, πολύ μανιχαιστικό, όλοι έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας. εγώ ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγραψες το πρώτο υβριστικό σχόλιο προς το μανικάκο ενώ εκείνος δεν είχε βρίσει. και στο κάτω κάτω, αν πραγματικά έχεις στοιχεία για κακόβουλες διαδικτυακές περσόνες είναι προτιμότερο να το αναφέρεις στον διαχειριστή, τους υπόλοιπους δεν μας πολυαφορά νομίζω. δηλαδή δεν θα κολλήσω τίποτα αν απαντήσω στον νοσφεράτο ας πούμε. (θα λείψω για κανά 2ωρο, σε ενδεχόμενη απάντηση σου)
DrAluca
2 Οκτωβρίου, 2011 2:38 μμ
Θες να ρωτησεις και για πιο λογο ξεκινησε και εβριζε την Koula ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ του χωρις εκεινη να του εχει αναφερθει καν?
Εχεις την υπομονη?
Be my guest.
Να ξερει παντως ο καθε omadeon οτι εχουν μπει μαυρη λιστα με το κιχ.
Χαμογελατε…
μανικακος
2 Οκτωβρίου, 2011 2:39 μμ
κιχ
DrAluca
2 Οκτωβρίου, 2011 2:42 μμ
Σε βλεπω που σουλατσαρεις….
Παλιο-κακε.
Χαμογελατε…
loophole
2 Οκτωβρίου, 2011 2:35 μμ
δε μας χέζεις ρε ομαδεόν
Narrator
2 Οκτωβρίου, 2011 2:14 μμ
ΕΠΕΙΓΟΝ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!
Θα τολμήσει ο //γράφος να κάνει ψηφοφορία για το ποια από τα μέχρι σήμερα μέλη του πρέπει να συνεχίσουν και ποια να φύγουν κατά την άποψη των αναγνωστών του;
μανικακος
2 Οκτωβρίου, 2011 2:16 μμ
αναγνωστες λες τον omadeon και τον αιρετικό?
ολους θα μας διαγραψουν…..
Narrator
2 Οκτωβρίου, 2011 2:17 μμ
μπα… έχουμε κι άλλους που «μας» δείχνουν κατά καιρούς την πόρτα… 😛
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 2:26 μμ
Ας τολμήσει όποιος θέλει και να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι αναγνώστες απλώς διαβάζουν και δεν σχολιάζουν, ότι κανείς δεν ξέρει την άποψή τους και ότι είναι πολύ δύσκολο να τη μάθουμε (π.χ. με διεξαγωγή Poll).
Αν δε, κρίνουμε και από τη… σάπια πλειοψηφία του τηλεοπτικού κοινού, ή το σάπιο… αριθμό ψηφοφόρων ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΛΑΟΣ, η κοινωνία μας είναι αρκετά μακράν της υγιούς άποψης.
Εκείνο όμως που πρέπει να μας προβληματίσει είναι νομίζω κάτι… διαφορετικό.
1. Εστω π.χ. ότι ΕΙΜΑΙ «τρελλός». ΟΚ? Επομένως… σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υποστώ τον κοινωνικό ρατσισμό κατά των ψυχικά ασθενών?
2. Εστω όμως ότι ΔΕΝ είμαι. ΟΚ? Επομένως… σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υποστώ τη… λάσπη ότι είμαι τρελλός?
ΚΑΙ στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα δεν λύνεται, ο ρατσισμός ή η λάσπη παραμένει. Γι’ αυτό το λόγο, δεν έχω βρίσει ποτέ άτομο σαν ψυχασθενές ή τρελό στο διαδίκτυο. Γελοία υποκείμενα όμως έχω δει πολλά. Φοβάμαι ότι ίσως είναι…. και πλειοψηφία.
ΕΤΣΙ κι αλλιώς… στα τέτοια μου. Την αλήθεια υπηρετώ υπεράνω όλων, κι ας μην αρέσει.
νοσφερατος
2 Οκτωβρίου, 2011 2:45 μμ
»ΕΤΣΙ κι αλλιώς… στα τέτοια μου. Την αλήθεια υπηρετώ υπεράνω όλων, κι ας μην αρέσει.»
Αυτο εινα αλήθεια . Πργαματι γιαττονν Ομαντεον .Για τον αλλο δεν ξερω αλλά ο Ομαντεον πραγματι υπηρετει την αληθεια . Την Απολυτη αληθεια ΦΥΣΙΚΆ .
Κιαν καποτε Βριζει το κανει Αληθινά
– οχι σαν τον αλλονα που φαινεται τι σχεση εχει με τηναληθεια .
νοσφερατος
2 Οκτωβρίου, 2011 2:27 μμ
Αγαπητε Dvořák
το ίδιο ισχύει και για σένα, για την ανούσια κόντρα αλλά και για τα ενδιαφέροντα σχόλια.»
ευχαριστω που θεωρεις τα σχολια μου ενδιαφεροντα .. Αν καποιος εχει την υπομονή θα δει οτι οι εν λόγω καεφορά που εκανα σχολιο για να ανοιξει μια συζητηση για το θεμα της αναρτησης παρεναιβαν με τον δικο τους ..τροπο .. Φνατστειτε αυτο να γινεται επι χιλια και για τεσσσερα χρονια .. Καθε δηλαδή φορά – Μα καθε Φορρά σε αυτο το ιστολογιο ή αλλου Παω να ανοιξει μια συζητηση – να επαναλαμβανεται το ιδιο ακριβώς σκηνικό ..Ο .συκοφαντης Νοσφερατος –που τονλένε 0- ταδες και ειναι αυτος κι αυτος και μένει εκει και ..ειναι ..ανεπαγγελτος και τρωει τα λεφτα μας και να δεις τι σου ετοιμαζω κλπ» . Πολλαπλασιαστε to επ’ απειρον .και φαναστειτε να συνεβαινε σε σας ..
Μια λύση – που θα τοθελαν πολύ οι εν λόγω θα ηταν να σταματησω τα σχόλια και τηνσυμμετοχή μου σε πολιτικές συζητησεις .. Καποτε την δοκμασα .. Εκλεισα και το Μπλογκ μηπως σταματησουν . Δεν σταματησαν .
—
Μια αλλη λύση -πουπροτεινω ειναι να συζητησω μαζί σας( δεν εννοώ μονοεσενα αλλά και τοσους αλλους σοβαρους σχολιαστες) η με αλλους αυτοπου αποκαλειτε »ενδιαφεροντα σχ΄λια . Φυσικά και βρισκω εντελώς ανουσιο και απελπιστικά Βαρετο να συνεχισω να μιλω με τον εν λόγω (αν και καποιες φορές ειναι Αποκαλυπτικό για ορισμένες ανατιλήψεις )
Θα προτιμουσα ομως απειρως περισσοτερο να συνομιλώ με σοβαρους συνοληές
Ετσι αν εχετε διαθεση να μου πειτε ποια απο τα σχολια μου εδώ θα θελατε να κουβεντιασουμε -και καπως τα κουβαντιαζαμε θα σας ημουν παραπάνω απο ευγνωμων . Αν μη τι αλλο θα σταματουσε -εστω για λίγο-αυτο το ..Βουητο
Omadeon
2 Οκτωβρίου, 2011 2:48 μμ
Να μας εξηγήσεις γιατί προσπάθησες (προ ολίγου) να συκοφαντήσεις τη Νέα Αριστερά (που ανάφερα εγώ) σαν… στρατόκαβλους καραβανάδες.
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
2 Οκτωβρίου, 2011 2:49 μμ
Παιδιά, πραγματικά δεν έχει νόημα. Κλειδώνω το σχολιασμό. Κρίμα…