Σαουδική Αραβία: 10 χτυπήματα με μαστίγιο επειδή οδηγούσε αμάξι

Posted on 28 Σεπτεμβρίου, 2011 4:46 μμ από

24


γράφει η inflammatory

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση απο τη Σαουδική Αραβία για την καταδίκη μιας γυναίκας σε 10 χτυπήματα με μαστίγιο, επειδή οδηγούσε αμάξι. Η καταδίκη βγήκε 2 ημέρες κατόπιν δήλωσης του βασιλιά Abdullah, οτι οι γυναίκες στη χώρα αποκτούν πλέον το δικαίωμα ψήφου και υποψηφιότητας στις τοπικές εκλογές του 2015, ενώ παράλληλα μπορούν να συμμετέχουν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, Shura  που διορίζεται απο τον ίδιο. Εν τούτοις οι φεμινιστικοί κύκλοι της χώρας αναφέρουν οτι οι αλλαγές γίνονται με αργούς ρυθμούς, τη στιγμή που οι επικείμενες δημοτικές εκλογές – οι δεύτερες σε διάστημα 50 ετών – είναι…αύριο Πέμπτη! Η αλήθεια είναι οτι χωρίς την παρουσία μιας ισχυρής κοινωνικοπολιτικής δύναμης που να έχει τη δυνατότητα να επηρρεάσει καταστάσεις εις όφελος των δικαιωμάτων των γυναικών, οποιαδήποτε αλλάγή εναπόκειται στο βασιλιά, ο οποίος με τη σειρά του χρειάζεται και κάποιου είδους συναίνεση προτού κάνει βήματα προς εκείνη την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τη φεμινιστική οργάνωση Saudi Women Revolution, η καθημερινή ζωή των γυναικών ετεροκαθορίζεται  με διάφορους τρόπους απο την κηδεμονία του ανδρός (Μαχραμ), είτε είναι ο πατέρας, ο σύζυγος, ο αδερφός, ακόμα και ο γιός της. Εαν δεν έχουν την έγκριση ή την παρουσία του, απαγορεύεται να σπουδάσουν εντός ή εκτός χώρας ακόμα κι αν έχουν λάβει κρατική υποτροφία. Απαγορεύεται επίσης να δουλέψουν ή να κάνουν αίτηση για δουλειά, να παντρευτούν ή να χωρίσουν, να συμπληρώσουν μόνες τους νομικά έγγραφα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν μια δίκη. Δεν έχουν τη δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στα παιδιά τους, να τα γράψουν στο σχολείο ή να παραλάβουν το σχολικό έλεγχο τους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το χειρότερο είναι πως αποθαρρύνονται να καταγγείλουν περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή βιασμού όχι μόνο επειδή φοβούνται περεταίρω τιμωρία ή θέλουν να αποφύγουν τον κοινωνικό στιγματισμό, αλλά για τον -πρακτικής φύσεως- λόγο, οτι «όταν παρεβρεθούν στο αστυνομικό τμήμα θα πρέπει συνοδεύονται με τον άνδρα-κηδεμόνα τους που μπορεί να είναι ο ίδιος ο ένοχος» σύμφωνα με την Nadya Khalife, ερευνήτρια του Human Rights Watch.

Η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα που απαγορεύει στις γυναίκες, ντόπιες και ξένες,την οδήγηση αυτοκινήτου, αναγκάζοντας έτσι τις οικογένειες στη χώρα να προσλαμβάνουν προσωπικούς οδηγούς γι αυτή τη δουλειά. ‘Οσες δε μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μηνιαίο έξοδο των $300-400, θα πρέπει να βασιστούν σε άνδρες συγγενείς ώστε να τις μεταφέρουν στην εργασία, το σχολείο, το γιατρό ή να πάνε να ψωνίσουν. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι οδικής κυκλοφορίας που να απαγορεύουν την οδήγηση, αλλά τα θρησκευτικά διατάγματα και οι παραδόσεις εμμέσως υπαγορεύουν κάτι τέτοιο. Όμως η ακτιβίστρια Zein el-Abydeen, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αssociated Press, έχει διαφορετική άποψη: «απο που προκύπτει οτι πρέπει οι γυναίκες να μαστιγώνονται για την οδήγηση, τη στιγμή που η ανώτατη ποινή για παράβαση της κυκλοφορίας είναι χρηματικό πρόστιμο; Ακόμα και οι γυναίκες του προφήτη (Μωάμεθ) ανέβαιναν σε καμήλες και άλογα γιατί αυτά ήταν τα μόνα μέσα μεταφοράς στη διάθεση τους τότε»

Η προαναφερόμενη ποινή των 10 χτύπων με μαστίγιο στην Shaima Jastaina, προκάλεσε κατακραυγή διότι συνήθως οι αρχές σε τέτοιες περιπτώσεις σταματούν τις γυναίκες και τις αφήνουν ελεύθερες αφού εκείνες υπογράψουν οτι δεμεύονται να μην επαναληφθεί το συμβάν. Τον Ιούνιο, δεκάδες γυναίκες πήραν το τιμόνι στο δρόμο στα πλαίσια μιας εκστρατείας που αποσκοπούσε να σπάσει το ταμπού. Η 32χρονη διοργανώτρια Manal al-Sherif που ανέβασε στο διαδίκτυο ενα βίντεο δείχνοντας την να οδηγεί, καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης άνω των 10 ημερών και απελευθερώθηκε αφού υπέγραψε οτι δε θα ξαναοδηγήσει ή εμφανιστεί σε media. Οι γυναίκες όμως στη Σαουδική Αραβία δεν το βάζουν κάτω. «Είναι δικαίωμα μας, είτε τους αρέσει είτε όχι» δηλώνει η ακτιβίστρια Maha al-Qahtani, σε ερώτηση δημοσιογράφου εαν τα γεγονότα της Τρίτης αποθαρρύνουν τις προσπάθειες.

To βίντεο της Manal al-Sherif με αγγλικούς υπότιτλους