Εκρηκτικά graffiti

Posted on 26 Σεπτεμβρίου, 2011 2:00 μμ από

25


[Αναδημοσίευση]

Χθες μέσα από το λεωφορείο χάζευα μερικά γκράφιτι προσώπων (κυρίως) σε τοίχο εγκαταλελειμμένων κτηρίων. Ήταν σε πολύ μεγάλο ύψος τα σχέδια και όπως αναρωτιόμουν πώς τα έφτιαξαν – αν ήταν με σκάλες ή αν ανέβηκαν στην οροφή και κρεμάστηκαν και το ζωγράφισαν «ανάποδα» – είδα ότι «έλειπαν» μερικά κομμάτια στις άκρες γιατί είχε πέσει ο σοβάς. Είτε είναι εκεί πολύ καιρό είτε φταίει το σαθρό υλικό του τοίχου, το θέμα είναι ότι «αλλάζει η εικόνα». Θα μπορούσες να περνάς κάθε βδομάδα και να βγάζεις φωτογραφία για να δεις τις αλλαγές, τι φεύγει και τι επικάθεται (με τη βροχή και το χώμα γίνονται μουτζούρες που μπορεί να ταιριάξουν, να αναδείξουν κρύβοντας κάτι ή να «εμφανίσουν» κάτι νέο) χωρίς καμία ανθρώπινη και εκούσια παρέμβαση στο σχέδιο, δηλαδή. Τίποτα δε θα μείνει ίδιο στον χρόνο και αναλόγως ποιον «καμβά» επιλέξεις θα γίνει σύντομα ή αργά η αλλαγή.

Σήμερα είδα στο μπλογκ Καλειδοσκόπιο το παρακάτω βίντεο και ποστ (Πηγή: The creators project ) και θυμήθηκα την πολύ απλή τεχνική με τις παστέλ που μου είχαν δείξει (αρκετά) παλιότερα.

Περνάς αρχικά ένα στρώμα με χρώματα όλον τον χώρο (ας πούμε σε λωρίδες χρωμάτων ή σε άλλο σχήμα) και μετά από πάνω το καλύπτεις με ένα χρώμα (μαύρο έβαζα και μου τελείωνε γρήγορα το άτιμο!). Και αφού πλέον «βλέπεις» μόνο το μαύρο, παίρνεις ένα μυτερό αντικείμενο (καρφίτσα, πηρούνι, το πίσω μέρος του μολυβιού που του τελείωσε η γόμα και έχει μείνει το μεταλλικό :P) και το σύρεις πάνω στο μαύρο, αφαιρώντας μόνο το εξωτερικό στρώμα (προσεκτικά, μην το γδάρεις και όλο!). Και έχεις ένα σκίτσο σε μαύρο φόντο και του οποίου οι γραμμές του αλλάζουν χρώμα.

Γιατί να μένεις μόνο στην επιφάνεια;; 🙂

Ο Πορτογάλος Alexandre Farto (ή αλλιώς Vhils) μου θύμισε και την «αλλαγή» και το «εσωτερικό» σε κάποια εικόνα… αν και το κάνει λίιιιγο πιο γρήγορα και εντυπωσιακά, όπως θα δείτε παρακάτω…

========

γράφει η catalternative στο Καλειδοσκόπιο

Ο Πορτογάλος street artist Vhils, κατά κόσμον Alexandre Farto, με την μουσική υπόκρουση της πορτογαλικής hip-hop/ soul μπάντα Orelha Negra, κυκλοφόρησε το παραπάνω βίντεο πριν περίπου έξι μήνες στο διαδίκτυο δημιουργώντας αίσθηση για τον ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο χρήσης εκρηκτικών και γύψου για την δημιουργία graffiti πάνω σε τοίχους.

Μόσχα

Ο Vhils είναι γνωστός για την δημιουργία graffiti κάνοντας αναπλάσεις σε προσόψεις αστικών τοπίων αποτυπώνοντας συνήθως ανθρώπινα πορτραίτα. Βασικά χαρακτηριστικό του είναι η χρήση υλικών που ήδη βρίσκονται στο χώρο που δουλεύει. Ξεκινάει σχεδιάζοντας το πορτραίτο στον τοίχο και κατόπιν σκαλίζει την επιφάνεια. Η αντίθεση ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα του τοίχου συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα.

Πορτογαλία

Η φύση των έργων του είναι τέτοια που τα αφήνει επίτηδες εκτεθειμένα επιβάλλοντάς τα σε μια διαρκή μεταμόρφωση. Με αυτόν τον τρόπο τον ενδιαφέρει να τονίσει την εφήμερη κατάσταση που βρίσκεται η φύση, δηλαδή την μόνιμη κατάσταση αλλαγής, μετάλλαξης και μεταμόρφωσης, και να έρθει σε πλήρη αντίθεση με την συνήθη πρακτική των ανθρώπων που μάταια προσπαθούν να δημιουργήσουν δομές που αντιτίθενται στην αλλαγή.

Λονδίνο

Στόχος του καλλιτέχνη είναι να προκαλέσει ερωτήσεις, σκέψεις για την πραγματικότητα των σύγχρονων πολέων-ζούγκλες όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Προσπαθεί να προκαλέσει τον κόσμο να σκεφτεί και να αμφισβητήσει το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του δημιουργώντας αντιθέσεις και τριβές. Ο ίδιος μεγαλωμένος σε προάστιο της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία, έγινε μάρτυρας της συνεχούς εξέλιξης και μεταμόρφωσης του αστικού τοπίου από την επαναστατική τοιχογραφία του 1970 στην καπιταλιστική διαφήμιση του 1990.

Credits :

  • Σκηνοθεσία/Παρουσίαση : Vhils aka Alexandre Farto
  • Φωτογραφία : Vasco Viana
  • Executive Producer και Additional Post Production : CINEMACTIV
  • Πυροτεχνικά : Pirotec
  • Βοηθός παραγωγής : Leonor Viegas
  • Βοήθεια και τεχνική υποστήριξη : Alexander Silva, João Vidinha, Jucapinga, ±, Fidel and Fábrica Braço de Prata


Λονδίνο 
΄΄΄
koula, the trell