Θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι!!

Posted on 23 Σεπτεμβρίου, 2011 4:16 μμ από

17


μεταφράζει η Narrator από το site του BBC

Θραύσματα από ένα δορυφόρο αναμένεται να πέσουν σήμερα στη Γη. Μπορούμε να πάρουμε μέτρα να τον αποφύγουμε;

Ένας δορυφόρος 6 τόνων αναμένεται να συντριβεί στη Γη μέσα στις επόμενες ώρες, σκορπώντας τα συντρίμμια του σε μια επιφάνεια πλάτους  περίπου 500  χιλιομέτρων.

Η NASA στην οποία ανήκει ο UARS (Upper Atmosphere Research Satellite – Ερευνητικός Δορυφόρος της Ανώτερης Ατμόσφαιρας), εκτιμά ότι θα σπάσει σε 26 κομμάτια με το βαρύτερο να ζυγίζει περίπου 158 κιλά. Τα συντρίμμια αυτά θα περιλαμβάνουν τρεις μπαταρίες, τέσσερις ζάντες και τέσσερις δεξαμενές καυσίμων και η ταχύτητα με την οποία θα χτυπήσουν τη Γη θα διαφέρει. Οι ζάντες για παράδειγμα μπορεί να φτάσουν ταχύτητα 107 μέτρα ανά δευτερόλεπτo, δηλαδή μεγαλύτερη από τα TVG τρένα της Γαλλίας και δέκα φορές ταχύτερα από τον Γιουσέιν Μπολτ.

Είναι δυνατό να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μας χτυπήσει;

«Ενδεχομένως, μπορείτε να φύγετε από τη μέση», λέει ο Richard Crowther της Υπηρεσίας Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι μέλος ενός παγκόσμιου δικτύου Υπηρεσιών που παρακολουθούν διαστημικά απόβλητα. «Αλλά αν πρόκειται να περάσετε όλη τη μέρα κοιτώντας ψηλά, κινδυνεύετε περισσότερο να σκοντάψετε σε κάτι παρά να πέσει κάτι από τον ουρανό πάνω σας .»

Αν θέλετε να αποφύγετε τον κίνδυνο εντελώς,  θα πρέπει να μεταφερθείτε πέρα από 57 μοίρες γεωγραφικό πλάτος βόρεια (Σκωτία ή Κεμπέκ) ή νότια (νοτιότερα από το νότιο άκρο της Αργεντινής). «Αλλά το να ταξιδέψετε εκεί ελλοχεύει μεγαλύτερους κινδύνους από το κίνδυνο να σας χτυπήσουν μέρη του δορυφόρου.»

Ακόμα κι αν πρόκειται να πέσει στη γειτονιά σας, δεν θα σας ειδοποιήσει εγκαίρως.

Η NASA παρακολουθεί το αντικείμενο σε τροχιά και την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα την Παρασκευή το απόγευμα ώρα Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ (αργά το βράδυ ώρα Ελλάδος). Αλλά δεν γνωρίζει που θα προσγειωθεί, εν μέρει εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στην ατμόσφαιρα που προκαλεί ο ήλιος. Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τον τελικό προορισμό του δορυφόρου θα συνεχιστεί μέχρι και τα τελευταία λεπτά πριν τη σύγκρουση. Το 1979 όταν ο διαστημικός σταθμός Skylab έπεσε στη Γη, δεν συνετρίβει στη Νότια Αφρική όπως αναμενόταν, αλλά στη Δυτική Αυστραλία.

 «Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να σκύψουν για να τον αποφύγουν», δήλωσε η Victoria Samson, ειδική επιστήμονας του Secure World Foundation στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών. «Δεν θα πέσει σε ευθεία πορεία αλλά θα περάσει οριζόντια μέσω της ατμόσφαιρας. Έτσι είναι περισσότερο πιθανό να τον δείτε να περνάει, παρά να σας χτυπήσει. Θα αφήνει ορατό ίχνος», προσθέτει «όπως και ο ρώσικος πύραυλος όταν ξαναμπήκε στην ατμόσφαιρα στο Ντένβερ του Κολοράντο. Τα καλά νέα είναι ότι οι πιθανότητες να χτυπήσει κάποιον είναι πάρα πολύ λίγες. Σύμφωνα με τη NASA, οι πιθανότητες ένα από τα μέρη να χτυπήσει άνθρωπο είναι μία στις 3.200, αλλά για ένα συγκεκριμένο άνθρωπο οι πιθανότητες είναι μία στα 21 τρισεκατομμύρια. Στον πλανήτη πέφτουν συντρίμμια από το διάστημα σχεδόν καθημερινά και δεν πρέπει να υπάρχει φόβος. Καταλαβαίνω ότι η ιδέα του να πέσει κάτι στο κεφάλι μας από τον ουρανό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη καλύπτεται από νερό και τα περισσότερα από τα εδάφη είναι ακατοίκητα.»

Ο μοναδικός άνθρωπος που έχει χτυπηθεί ποτέ από διαστημικά απόβλητα, από όσο γνωρίζουμε, ήταν η Lottie Williams η οποία δεν τραυματίστηκε σοβαρά όταν χτυπήθηκε στον ώμο από ένα κομμάτι του πυραύλου Delta II το 1997, καθώς περπατούσε κοντά στο σπίτι της στην Οκλαχόμα. Ήταν ένα κομμάτι 10 Χ 13 εκατοστά που ζύγιζε περίπου όσο ένα κουτάκι αναψυκτικό. «Ωστόσο είναι πιο δύσκολο να δεις το δορυφόρο αν έρχεται κατά πάνω σου, παρά αν περάσει από δίπλα σου,» δηλώνει ο Hugh Lewis λέκτορας αεροδιαστημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Southampton.  «Τι μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν για να τον αποφύγουν; Ότι θα έκαναν για να αποφύγουν οτιδήποτε θα έπεφτε από τον ουρανό, ένα πουλί ή ένα αεροπλάνο. Θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά σε ένα αυτοκίνητο ή σπίτι. Οτιδήποτε σε μέγεθος μοτοποδηλάτου που ταξιδεύει με 50 χλμ/ώρα θα αφήσει ένα βαθούλωμα. Επίσης θα μπορούσε να κάνει τρύπα σε κάποια οροφή, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να πέσει στο νερό ή σε ακατοίκητη περιοχή.»

 Είναι πιθανό ότι ο UARS θα αποφύγει κατοικημένες περιοχές, αλλά αυτή η περίπτωση είναι μια καλή γενική πρόβα για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που θα διατρέξουμε το Νοέμβριο, όταν το Γερμανικό τηλεσκόπιο Rosat αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα με πολύ περισσότερα κομμάτια –συμπεριλαμβανομένου κι ένος φακού- ακόμα άθικτα.

short link:  http://wp.me/p1pa1c-cDU

Posted in: Κόσμος