μεταφράζει η Narrator από το site του BBC
Θραύσματα από ένα δορυφόρο αναμένεται να πέσουν σήμερα στη Γη. Μπορούμε να πάρουμε μέτρα να τον αποφύγουμε;
Ένας δορυφόρος 6 τόνων αναμένεται να συντριβεί στη Γη μέσα στις επόμενες ώρες, σκορπώντας τα συντρίμμια του σε μια επιφάνεια πλάτους περίπου 500 χιλιομέτρων.
Η NASA στην οποία ανήκει ο UARS (Upper Atmosphere Research Satellite – Ερευνητικός Δορυφόρος της Ανώτερης Ατμόσφαιρας), εκτιμά ότι θα σπάσει σε 26 κομμάτια με το βαρύτερο να ζυγίζει περίπου 158 κιλά. Τα συντρίμμια αυτά θα περιλαμβάνουν τρεις μπαταρίες, τέσσερις ζάντες και τέσσερις δεξαμενές καυσίμων και η ταχύτητα με την οποία θα χτυπήσουν τη Γη θα διαφέρει. Οι ζάντες για παράδειγμα μπορεί να φτάσουν ταχύτητα 107 μέτρα ανά δευτερόλεπτo, δηλαδή μεγαλύτερη από τα TVG τρένα της Γαλλίας και δέκα φορές ταχύτερα από τον Γιουσέιν Μπολτ.
Είναι δυνατό να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μας χτυπήσει;
«Ενδεχομένως, μπορείτε να φύγετε από τη μέση», λέει ο Richard Crowther της Υπηρεσίας Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι μέλος ενός παγκόσμιου δικτύου Υπηρεσιών που παρακολουθούν διαστημικά απόβλητα. «Αλλά αν πρόκειται να περάσετε όλη τη μέρα κοιτώντας ψηλά, κινδυνεύετε περισσότερο να σκοντάψετε σε κάτι παρά να πέσει κάτι από τον ουρανό πάνω σας .»
Αν θέλετε να αποφύγετε τον κίνδυνο εντελώς, θα πρέπει να μεταφερθείτε πέρα από 57 μοίρες γεωγραφικό πλάτος βόρεια (Σκωτία ή Κεμπέκ) ή νότια (νοτιότερα από το νότιο άκρο της Αργεντινής). «Αλλά το να ταξιδέψετε εκεί ελλοχεύει μεγαλύτερους κινδύνους από το κίνδυνο να σας χτυπήσουν μέρη του δορυφόρου.»
Ακόμα κι αν πρόκειται να πέσει στη γειτονιά σας, δεν θα σας ειδοποιήσει εγκαίρως.
Η NASA παρακολουθεί το αντικείμενο σε τροχιά και την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα την Παρασκευή το απόγευμα ώρα Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ (αργά το βράδυ ώρα Ελλάδος). Αλλά δεν γνωρίζει που θα προσγειωθεί, εν μέρει εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στην ατμόσφαιρα που προκαλεί ο ήλιος. Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τον τελικό προορισμό του δορυφόρου θα συνεχιστεί μέχρι και τα τελευταία λεπτά πριν τη σύγκρουση. Το 1979 όταν ο διαστημικός σταθμός Skylab έπεσε στη Γη, δεν συνετρίβει στη Νότια Αφρική όπως αναμενόταν, αλλά στη Δυτική Αυστραλία.
«Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να σκύψουν για να τον αποφύγουν», δήλωσε η Victoria Samson, ειδική επιστήμονας του Secure World Foundation στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών. «Δεν θα πέσει σε ευθεία πορεία αλλά θα περάσει οριζόντια μέσω της ατμόσφαιρας. Έτσι είναι περισσότερο πιθανό να τον δείτε να περνάει, παρά να σας χτυπήσει. Θα αφήνει ορατό ίχνος», προσθέτει «όπως και ο ρώσικος πύραυλος όταν ξαναμπήκε στην ατμόσφαιρα στο Ντένβερ του Κολοράντο. Τα καλά νέα είναι ότι οι πιθανότητες να χτυπήσει κάποιον είναι πάρα πολύ λίγες. Σύμφωνα με τη NASA, οι πιθανότητες ένα από τα μέρη να χτυπήσει άνθρωπο είναι μία στις 3.200, αλλά για ένα συγκεκριμένο άνθρωπο οι πιθανότητες είναι μία στα 21 τρισεκατομμύρια. Στον πλανήτη πέφτουν συντρίμμια από το διάστημα σχεδόν καθημερινά και δεν πρέπει να υπάρχει φόβος. Καταλαβαίνω ότι η ιδέα του να πέσει κάτι στο κεφάλι μας από τον ουρανό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη καλύπτεται από νερό και τα περισσότερα από τα εδάφη είναι ακατοίκητα.»
Ο μοναδικός άνθρωπος που έχει χτυπηθεί ποτέ από διαστημικά απόβλητα, από όσο γνωρίζουμε, ήταν η Lottie Williams η οποία δεν τραυματίστηκε σοβαρά όταν χτυπήθηκε στον ώμο από ένα κομμάτι του πυραύλου Delta II το 1997, καθώς περπατούσε κοντά στο σπίτι της στην Οκλαχόμα. Ήταν ένα κομμάτι 10 Χ 13 εκατοστά που ζύγιζε περίπου όσο ένα κουτάκι αναψυκτικό. «Ωστόσο είναι πιο δύσκολο να δεις το δορυφόρο αν έρχεται κατά πάνω σου, παρά αν περάσει από δίπλα σου,» δηλώνει ο Hugh Lewis λέκτορας αεροδιαστημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Southampton. «Τι μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν για να τον αποφύγουν; Ότι θα έκαναν για να αποφύγουν οτιδήποτε θα έπεφτε από τον ουρανό, ένα πουλί ή ένα αεροπλάνο. Θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά σε ένα αυτοκίνητο ή σπίτι. Οτιδήποτε σε μέγεθος μοτοποδηλάτου που ταξιδεύει με 50 χλμ/ώρα θα αφήσει ένα βαθούλωμα. Επίσης θα μπορούσε να κάνει τρύπα σε κάποια οροφή, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να πέσει στο νερό ή σε ακατοίκητη περιοχή.»
Είναι πιθανό ότι ο UARS θα αποφύγει κατοικημένες περιοχές, αλλά αυτή η περίπτωση είναι μια καλή γενική πρόβα για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που θα διατρέξουμε το Νοέμβριο, όταν το Γερμανικό τηλεσκόπιο Rosat αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα με πολύ περισσότερα κομμάτια –συμπεριλαμβανομένου κι ένος φακού- ακόμα άθικτα.
short link: http://wp.me/p1pa1c-cDU
Spin
23 Σεπτεμβρίου, 2011 4:21 μμ
Μπορεί να πέσει ο δορυφόρος στο κεφάλι του ΓΑΠ? ή στα κτίρια του ΛΑΟΣ? ή στα γραφεία της χρυσής αυγής? ή στο ΣΚΑΙ? Ε? ΚΙ ΑΝ ΣΟΥ ΚΑΤΣΕΙ!!!!!!!!
μανικακος
23 Σεπτεμβρίου, 2011 4:30 μμ
μα τι θα γινει?με το αγχος θα μεινουμε?
η Λιτσα Πατερα τι λεει γιαυτο?
Spin
23 Σεπτεμβρίου, 2011 4:35 μμ
Νομίζω είπε ότι «είναι ο ζωδιακός κύκλος ηλίθιε» 🙂
koula
23 Σεπτεμβρίου, 2011 4:38 μμ
λέει:
Αγαπούλες μου, σας τα’λεγα οτι μεγαλες αλλαγες, απροσμενες, θα συμβουν στο άμεσο μέλλον… αλλά εσείς θέλατε το γράμμα αυτού που σας σκέφτεται.
Πάρτε τώρα το «U» του UARS και κλείστε την πόρτα φεύγοντας. 😛
johndoctor
23 Σεπτεμβρίου, 2011 5:20 μμ
Θα προτιμούσα να έπεφτε ο δορυφόρος στο κτίριο της Ευρωπαικής τράπεζας…
Εκεί θα πιάσει και τόπο
Ο ΓΑΠ και ο Βενιζέλος και η χούντα που μας κυβερνάει δεν είναι αυτή…η χούντα είναι η Ευρωπαική τράπεζα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα…όλοι οι άλλοι είναι απλά υπάλληλοι…
Ελπίζω ο λαός να ξυπνήσει σύντομα και να πάρει τα βουνά
Dvořák
23 Σεπτεμβρίου, 2011 5:25 μμ
Εγκαλείται ο δορυφόρος ή μεγάλο τμήμα του να πέσει στο Ραιχσταγκ – ξέρει ποιο είναι αυτό.(με φωνή Βασίλη Λεβέντη)
anton555
23 Σεπτεμβρίου, 2011 6:22 μμ
mitera
23 Σεπτεμβρίου, 2011 6:53 μμ
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Γιαννκα
23 Σεπτεμβρίου, 2011 7:35 μμ
χαχαχχαχαχαχαχαχαχααχαχαχαχααα….. νασαι καλα anton555
@ nar thanks 🙂
risinggalaxy
23 Σεπτεμβρίου, 2011 7:01 μμ
μπράβο ρε νιαρ! και ότι βαριόμουν να κάθομαι να κάνω μεταφράσεις ! 🙂
mitera
24 Σεπτεμβρίου, 2011 12:26 μμ
Τελικά που έπεσε;να την κλείσω την ομπρέλα;
μανικακος
24 Σεπτεμβρίου, 2011 12:29 μμ
xxaxaaxaa….. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
μανικακος
24 Σεπτεμβρίου, 2011 2:16 μμ
απο enet
Ο βάρους έξι τόννων ερευνητικός δορυφόρος της NASA έπεσε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Γη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κι αφού είχαν αναφερθεί ως πιθανές διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τη Σαχάρα, τα συντρίμμια του κατέληξαν στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η είσοδος του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα της Γης αναμενόταν ανάμεσα στις 06:45 και 07:45 ώρα Ελλάδος σήμερα, σημείωσε η NASA.
Στο διάστημα αυτό ο Ερευνητικός Δορυφόρος της Άνω Ατμόσφαιρας πέρασε πάνω από τον Καναδά και την Αφρική, όπως και από μεγάλες περιοχές του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προσπαθεί τώρα να επιβεβαιώσει το ακριβές σημείο από το οποίο εισήλθε στην ατμόσφαιρα και την ώρα που έγινε αυτό.
μπατε σκυλοι αλλεστε ειναι ο πλανητης μας!!!!!! 🙂 🙂 🙂
anton555
24 Σεπτεμβρίου, 2011 2:23 μμ
Χρειαζεται ενας φραχτης γυρω του.Στειλτε στη NASA τον Παπουτση
μανικακος
24 Σεπτεμβρίου, 2011 2:24 μμ
Φρόντεξ….. 🙂 🙂 🙂
Γιαννκα
24 Σεπτεμβρίου, 2011 3:43 μμ
χαχαχαχαχαχαα
@ μανικακος…καλα ειπα οτι η απουσια σου ηταν αισθητη 😉 οικος ανοχης το earth 🙂 🙂
καριων
24 Σεπτεμβρίου, 2011 6:16 μμ
Ωρα να την κανουμε σιγα-σιγα.Ο πλανητης παει για αποσυρση μαγκες.