Καταδικάζω τη Βία απ’όπου κι αν προέρχεται…

Posted on 20 Σεπτεμβρίου, 2011 6:55 πμ από

55


«Κοίτα οι άλλοι έχουν κινήσει κι έχει πλάση κοκκινiσει,κι άλλος ήλιος έχει βγει, σ’άλλη θάλασσα, άλλη γη…»
Κ.Βάρναλης «Η μπαλάντα του κυρ-Μέντιου»
http://www.youtube.com/watch?v=v018Oz-brfU

Καταδικάζω τη βία απ’όπου κι αν προέρχεται…

Έχει μια στοργή και μια διαστροφική παιδικότητα ο θηλασμός της καραμέλας που απλόχερα προσφέρεται σαν έτοιμη θέση και στάση ζωής στους κατοίκους του πλανήτη από -Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ!- ανθρώπους που είτε προάγουν, είτε συντηρούν, έιτε στηρίζουν, είτε ασκούν άμεσα αλλά σίγουρα επωφελούνται από την μοναδική ουσιαστική βία που ασκείται στα πλαίσια του ανθρώπινου πολιτισμού από τις γεννετικές του απαρχές μέχρι τη σημερινή διαστροφική του εξέλιξη.

Καταδικάζουν τη βία απ’όπου κι αν προέρχεται ο Πολιτικός, ο Μπάτσος, ο Επιχειρηματίας, ο Δημοσιογράφος, ο Τραπεζίτης, ο Οικονομικός Αναλυτής, το Στέλεχος, ο Ακαδημαϊκός, ο Φοιτητάρας, ο Καθηγητάρας, ο Πεφωτισμένος Ιερέας, ο Καραβανάς, ο Συγγραφέας, ο Ηθοποιός, ο Μουσικός -ο Σωστός και Επιτυχημένος Καλλιτέχνης βρε αδερφέ για να μην τους γράφουμε όλους μέχρι μεθαύριο-, ο οικογενειάρχης, οι μπλόγκερς, η Ελληνική Ένωση Χρηστών του Ίντερνετ κ.α. Η καραμέλα ξεκινά από ψηλά και με το ζόρι ταΐζεται προς τα κάτω.

Χρόνια -από τότε που ξεκίνησα να παίρνω στροφή και στροφές σε σχέση με τα κοινά (που δεν είναι τελικα και πολύ άσχετα με τα οικεία)- απορούσα πως γίνεται να καταδικάζουν τη βία αόριστα και τυφλά και μάλιστα ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ αυτοί που καθημέρινα ζουν υπό το βάρος της άσκησης της από θεσμούς και πρόσωπα που υπάρχουν μόνο και μόνο είτε για να εκμεταλεύονται συνολικά τις κοινωνικές λειτουργίες και να αλλοιώνουν τις κοινωνικές σχέσεις προς την κατεύθυνση αυτή είτε υπάρχουν για να υπονομεύουν οποιαδήποτε κοινωνική μεταστροφή εκτός τους συστήματος (πχ βλέπε πως αντιμετωπίζουν οι κρατούντες τη χρήση του ιντερνετ, της ανωνυμίας, της δωρεαν διακινησης ιδεων και ψηφιακων αγαθων κλπ).

Οι σκέψεις και η ανάγκη για να εκφράσω κάποια πράγματα τα οποία στους χώρους που κινούμαι θεωρούνται σχεδόν αυτονόητα έχουν να κάνουν κυρίως με τα γεγονότα που προηγήθηκαν του καλοκαιριού και με αυτά που θα το ακολουθήσουν.

ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ σε μια συγκέντρωση ανθρώπων -που η στροφή της ιστορίας όπως γίνεται από τους τιμονιέρηδες που οι ίδιοι έχουν επιλέξει και που τους καταδικάζει εξώφθαλμα και άμεσα αυτούς και τα παιδιά τους και τα παιδια των παιδιων τους κ.ο.κ.- οι οποίοι αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες, να μπορούν να κάνουν κουμάντο 30.000 τόσοι (ένας καλός στρατός παρ’όλα αυτά) μπάτσοι, παρακρατικοί και κατασταλτικοί παράγοντες τύπου κομματάρχη-μεγαλοσυνδικαλιστη κλπ. Η ανάγκη να ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΩΠΑ, ΘΕΣΜΟΙ (ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ), ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΜΟΙ κ.α. δεν ειναι αναγκη που πηγαζει απο τις «χουλιγκανικες ορμες» (η έκφραση ανήκει σε γνωστό διευθυντή σύνταξης γνωστού μέσου) των δεκάδων χιλιάδων αναρχικών της χώρας. Είναι η μοναδική αντικειμενική ανάγκη που ένιωσε ο κάτοικος της γωνιάς αυτής του κόσμου τις μέρες εκείνες και ΔΕΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ή ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ. Είναι αυτό που έβγαλε χιλιάδες κόσμου στο δρόμο. Χιλιάδες κόσμου σε συνελεύσεις σε πλατείες. Χιλιάδες κόσμου τοποθετήθηκαν δημόσια και είδαν ότι και ένα άλλο -τελείως διαφορετικό- πολιτισμικό πλαίσιο είναι εφικτό και έριξε τη σκιά του πάνω στα κλειστά μαγειρέματα του αντιπροσωπευτισμού. Χιλιάδες κόσμου κινητοποιήθηκε -κάποιοι οπαδικά με μούντζες, σημαίες και άλλα- και άλλοι ουσιαστικότερα. Χιλιάδες Κόσμου αλλά… εις μάτειν…

«ΣΟΚ στην κοινή γνώμη…», «μερικοί αντιεξουσιαστές χάλασαν τη γιορτή» και άλλες μαλακίες… Χιλιάδες κόσμου με τα παπούτσια κολλημένα στην καραμέλα ότι η βία δεν είναι λύση. Το έργο έληξε. Χιλιάδες γύρισαν για ύπνο με ιστορίες να διηγούνται στα παιδιά και τα εγγόνια τους και κάποιοι άλλοι, που πίστεψαν πιο πολύ, πιο αληθινά, ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΦΤΙΑΣΙΔΙΑ γύρισαν με κεφάλια ανοιγμένα, με κομμένη αναπνοή, με κλειστούς λαιμούς, με πονεμένα πόδια και κεφάλια κι εκείνη την υπερένταση από το κάψιμο του δακρυγόνου και την αίσθηση του κινδύνου που σε αφήνει ξύπνιο μέχρι τις επόμενες πρώτες πρωινές ώρες τουλάχιστον. Όσο πτώμα κι αν αισθάνεσαι. Όσο κι αν πονάς…

Αυτά έγιναν. Τα άλλα έρχονται…

Έκτακτη εισφορά νο2 και τέλος ακινήτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Έκτακτη εισφορά νο2 και τέλος ακινήτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ σε ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί μείωση μισθών και συντάξεων, σε ανθρώπους που δε βρίσκουν δουλειά, σε ανθρώπους που κλείνουν με ήδη πολλά χρέη τα μαγαζιά τους. Σε ανθρώπους που δεν ασφαλίζονται γιατί το μεροκάματο δεν τους φτάνει και τρέμουν μην αρρωστήσουν. Ήδη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στήνονται επιτροπές ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ κ.α.

Έχω λοιπόν την ερώτηση ορμώμενος από τα γεγονότα του Ιούνη… Όταν θα πέσει καταστολή τι θα κάνουμε; Όταν οι παροχές ρεύματος θα κόβονται κατά χιλιάδες, και θα ανοίγονται τα κεφάλια όσων πάνε να αντισταθούν; Όταν τα συνεργεία της ΔΕΗ θα παρουσιάζονται συνοδεία της αστυνομίας; Όταν επιπλέον τέλη θα μας γονατίσουν πως θα αντισταθούμε; Με μαζικότερους περιπάτους; Με όσα μας προτείνει το ΣΚΑΪ το Mega και η ΕΡΤ; Κοιτάζοντας πάλι μόνο τον κώλο μας και ευχόμενοι να αντέξουμε πιο πολύ από το γείτονα;

Οι λύσεις είναι συγκεκριμμένες και είναι δύο.

Στις γειτονιές και στα σπίτια, στα χωριά και στις πόλεις είμαστε μαζί. Ανακαλύπτουμε την αλληλεγγύη. Δοκιμάζουμε το συλλογικό. Από την κουζίνα, την περίθαλψη (ήδη σε πόλεις λειτουργούν ιατρεία αλληλεγγύης που μπορείτε να επισκέπτεστε ΔΩΡΕΑΝ) κ.α. ανάγκες μέχρι την ψυχαγωγία, τη διαμόρφωση του χώρου, τη δημιουργία κοινωνικών χώρων και συνελεύσεων για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και απογαλακτιζόμαστε από κεντρικές γραμμές, ΜΜΕ κ.α.

Στο Δρόμο είμαστε όλοι αποφασισμένοι. Καθένας στο βαθμό που του επιτρέπει η κατάσταση του (με όσα περικλείει ο όρος αυτός) και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Οι μπάτσοι -για όσους ακόμα τρέφουν ψευδαισθήσεις- δεν είναι ΣΑΝ ΚΙ ΕΜΑΣ. Δεν υπάρχει διατεταγμένη υπηρεσία να σπας κεφάλια ούτε η αστυνομία αν μείνει στα πλαίσια της ημερήσιας διαταγής για τις διαδηλώσεις είναι σε θέση να καταστείλει δεκαπλάσια δύναμη διαδηλωτών. Οι μπάτσοι για κάποιο λόγο που χρίζει ψυχολογικής-ψυχιατρικής ανάλυσης επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο για να διαφυλλάξουν κεκτημένα κόντρα στα δικά τους και στα κοινωνικά συμφέροντα. Δεν υπάρχει άλλοθι λοιπόν κατά της χρήσης βίας σε διαδηλώσεις που διεκδικούν. Η πραγματική η ΩΜΗ ΚΑΙ ΑΔΥΣΣΩΠΗΤΗ ΒΙΑ ασκείται από τους θεσμούς -κράτος και λοιπούς τεθλιμμένους σε κάθε βίαιη διαδήλωση συγγενείς- που βρίσκονται εδώ καλύπτοντας καταστάσεις και εξυπηρετώντας συμφέροντα. Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΒΙΑ (από τις άγριες συνεχόμενες απεργίες και καταλήψεις χώρων εργασίας, εκπαίδευσης και οικειοποίησης τους μέχρι τα ΑΚΡΑΙΑ -για την μέχρι τώρα αγόμενη και φερόμενη από τα ΜΜΕ κοινή γνώμη-συλλαλητήρια) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ και Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΖΩΗΣ και την αποτροπή όσων έρχονται.

Αντί υστερόγραφου: Τραγική η εικόνα των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων με μόλις 3000 περίπου φοιτητές να κατεβαίνουν σε πορεία ενώ ο κόσμος καίγεται… Οι υπόλοιποι σαν το μακαριστό είχαν διάβασμα… Μόνο Τρεντιά Κλανιά κι Απόστημα είμαστε οι γέννες των παιδιών της Μεταπολίτευσης που μας έφτασαν εδώ…

Shortlink: http://wp.me/p1pa1c-cvE