Γκάζια

Posted on 11 Σεπτεμβρίου, 2011 2:47 μμ από

1


της Ιωάννας Μεϊτάνη

[Αναδημοσίευση]

Την επόμενη Κυριακή το Βερολίνο ψηφίζει για το κοινοβούλιο του κρατιδίου και τα τοπικά περιφερειακά συμβούλια της πόλης. Ο τοπικός Τύπος χαρακτήρισε την προεκλογική περίοδο βαρετή μέχρι θανάτου, και οι αφίσες όλων των κομμάτων συναγωνίζονταν σε κοινοτοπία. Όλων; Όχι!

Το NPD, το κόμμα των νεοναζί, έκανε με τον τρόπο του αίσθηση: οι αφίσες του έσταζαν μίσος («Κοινωνική ασφάλεια αντί για πολυπολιτισμικότητα», «Αμυνθείτε», «Εργασία, πατρίς, οικογένεια», «Καλό ταξίδι» — κάτω από ένα σκίτσο όπου τρεις μετανάστες είναι καθισμένοι πάνω σε ιπτάμενο χαλί) και συγκέντρωσαν τα αρνητικότερα σχόλια από τους περισσότερους πολιτικούς και από τα ΜΜΕ. Σε ορισμένες γειτονιές οι αντιφασιστικές ομάδες απέτρεψαν την αφισοκόλληση των νεοναζί. Σε άλλες, οι αφίσες τους είναι κολλημένες ψηλά στις κολόνες, ώστε να μην μπορούν εύκολα να καταστραφούν. Υπάρχουν και μέρη όπου τα συνθήματά τους κυριαρχούν. Ένα από αυτά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Στην αφίσα βλέπουμε τον Ούντο Φόιγκτ, αρχηγό του NPD, με πέτσινο μπουφάν και δερμάτινα μαύρα γάντια, πάνω σε ένα μηχανάκι, με το δεξί χέρι στο γκάζι. Η αφίσα γράφει «Δώστε γκάζι!» (Gas geben!) — στα γερμανικά η λέξη Gas σημαίνει και αέριο. Ξεσηκώθηκαν οι οργανώσεις των συγγενών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, έκαναν μηνύσεις, ωστόσο το δικαστήριο, με απόφασή του πριν από λίγες μέρες, αποφάσισε ότι το σύνθημα είναι αμφίσημο και όχι μονοσήμαντη αναφορά στους θαλάμους αερίων, οπότε οι αφίσες μπορούν να παραμείνουν. Η καλύτερη από τις έμπρακτες αντιδράσεις που εντόπισα ήταν το λεγόμενο adbusting (παρέμβαση σε διαφημιστικές αφίσες ώστε να αλλάζει το περιεχόμενο και το μήνυμά τους) από ένα πλακατζήδικο κόμμα (Die Partei) άφησαν το σύνθημα στην αφίσα, αλλά στη θέση του φασίστα αρχηγού κόλλησαν τη φάτσα του Γεργκ Χάιντερ, που σκοτώθηκε το 2008 σε αυτοκινητιστικό, κι από πίσω, αντί για μηχανάκι, φαινόταν το κατεστραμμένο του αμάξι.

Η αφίσα του NPD και δίπλα η "πειραγμένη", από το "Die Partei" (πηγή: Αρχείο Ι.Μ.)

***

Τεράστιο θέμα είχαν γίνει επίσης μέσα στον Αύγουστο οι επανειλημμένοι εμπρησμοί αυτοκινήτων τις νύχτες. Κάθε βράδυ καίγονταν καμιά δεκαριά αυτοκίνητα, πολυτελή και μη, σε διάφορες γειτονιές του Βερολίνου, από εργατικές ως αριστοκρατικές. Εμφανής σύνδεση δεν υπήρχε, η αστυνομία επιστράτευσε μέχρι και ελικόπτερα και άκρη δεν έβγαλε, πρώτος ύποπτος ήταν, ποιος άλλος, η εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Οι εμπρησμοί σταμάτησαν ως διά μαγείας ένα βράδυ. Την επομένη ήταν πρώτη είδηση: «χωρίς καμένα αυτοκίνητα κύλησε η χτεσινή νύχτα στην πόλη». Κι όμως, οι εμπρησμοί πέρασαν στην προεκλογική καμπάνια. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) έβγαλαν μια –όχι και τόσο φιλελεύθερη– αφίσα με ένα καμένο αυτοκίνητο κι από κάτω: «Πρώτα τα αυτοκίνητα, μετά; Δουλειά. Εκπαίδευση. Περισσότερη αστυνόμευση». Οι δε Χριστιανοδημοκράτες (CDU), κάτω από μια ανάλογη φωτογραφία, εκτός από το κεντρικό τους σύνθημα («Για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα»), έγραψαν: «Κι αυτό πρέπει να το καταλάβει το Βερολίνο;» — μπηχτή στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD — συγκυβερνούσαν έως τώρα μαζί με τη Linke, που έχουν κεντρικό σύνθημα «Καταλαβαίνουμε το Βερολίνο»). Τέλος, ένα από τα δυο πλακατζήδικα κόμματα (Die Berg Partei) απάντησε όσο πιο ξενέρωτα μπορούσε: «Τα ποδήλατα δεν καίγονται».

***

Κι ένα μικρό ακόμη: Το Νοϋκέλν είναι μια συνοικία εργατική με πολλούς μετανάστες. Το CDU έβγαλε μια αφίσα με το σύνθημα «Το Νοϋκέλν μπορεί κι αλλιώς», όπου απεικονίζεται μια οικογένεια (;) ή, τέλος πάντων, χαρακτηριστικοί –κατά CDU– τύποι της περιοχής: ο εργάτης, ο συνταξιούχος, η γιαγιά, η μαμά, μια μελαχρινή κοπέλα κι ένα ανεπαίσθητα μαυριδερό παιδάκι –καμία σχέση δηλαδή με τους ανθρώπους που βλέπεις στους δρόμους–, κι από δίπλα, καμαρωτός καμαρωτός, ο μπάτσος της γειτονιάς.

***

Αν αναρωτιέστε για την Αριστερά, μάλλον μουδιασμένη εμφανίζεται η Linke στις αφίσες της. Θίγει τα σοβαρά και φλέγοντα ζητήματα της αύξησης των ενοικίων και της ένταξης των μεταναστών, ωστόσο έχει δεχτεί τόση κριτική για τη συγκυβέρνηση με το SPD στο κρατίδιο, που μοιάζει λίγο σαν βρεγμένη γάτα.

Αναδημοσίευση από τα Ενθέματα

http://wp.me/p1pa1c-ckh

loophole