του Ιουλιανού
Την εβδομάδα που μας πέρασε μια είδηση κυριάρχησε στα ΜΜΕ τον εφοπλιστών, βιομηχάνων και εργολάβων δημοσίων έργων, ήταν η συγχώνευση της Alpha του Κωστόπουλου και της Eurobank του Λάτση με την βοήθεια των κεφαλαίων του fund Paramount Services το οποίο ανήκει στον σεΐχη του Κατάρ, Hamad bin Khalifa al-Thani.
Η συγχώνευση ήρθε την στιγμή που όλες μαζί οι τράπεζες αξίζαν, χρηματιστηριακά 6 δις ευρώ. Σκεφτείτε πως η κεφαλαιοποίηση της ΑΛΦΑ του Κωστόπουλου δεν ξεπερνούσε το 1 δις ευρώ η Πειραιώς των Σάλλα- Βαρδινογιάννη τα 640 εκ. ευρώ και η Eurobank του Λάτση τα 934 εκ. ευρώ!
Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός των ΜΜΕ που η Καθημερινή δεν δίστασε να γράψει πως η πως η αριστερά υπέστη «… σοκ από τη συγχώνευση της Alpha και της Eurobank, κίνηση η οποία ενισχύει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και συνεπώς, αρνητική εξέλιξη για το «λαϊκό κίνημα», αφού η κατάρρευση των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στα σπήλαια…»
Η χαρά τους κράτησε δυο μέρες.
Οι τραπεζικές μετοχές κατρακύλησαν εκ νέου. Χαρακτηριστικό είναι πως η Goldman Sachs που είναι ο σύμβουλος της Eurobank μετά την συγχώνευση πούλησε τις μετοχές της σε Alpha και Eurobank!
Σε όλο αυτό το σκηνικό πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός πως οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων τον τραπεζών έχουν πραγματοποιηθεί με δάνεια που οι ίδιες οι τράπεζες χορηγούσαν στους μετόχους τους, είτε ήταν φυσικά πρόσωπα είτε εταιρίες!
Ταυτόχρονα η ανακοινώθηκε πως «Η Τράπεζα Πειραιώς (των Σάλλα-Βαρδινογιάννη) έκανε χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος». Άρα προσέφυγε στην δημόσια χρηματοδότηση λόγο προβλήματος στην ρευστότητα της.
Όλα αυτά, τα εντελώς καπιταλιστικά συνέβησαν μετά, και με αφορμή την υπεξαίρεση από τα ταμεία της Proton Bank, (των Λαυρεντιάδη-Aθανάσογλου και του Daniel Vern Spechhard πρέσβη των HΠA ως το 2010 στην Aθήνα), την ρύθμιση του Μπενίτου Βενιζέλου που για λόγους εθνικού συμφέροντος έσπρωξε ξανά μανά δημόσιο χρήμα στις τράπεζες. Όλα αυτά συνέβησαν μετά τα 8 δις ευρώ από τα δημόσια Ταμεία και δημόσιες επιχειρήσεις που έσπρωξε η ρύθμιση Βενιζέλου στις τράπεζες. Όλα αυτά συνέβησαν μετά που ο ρήτωρ Συνταγματολόγος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, άτυπος Πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών Μπενίτο κατέθεσε στην βουλή το νομοσχέδιο «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις».
«Εποπτεία» και «εξυγίανσης» είναι οι άλλες λέξεις που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να περιγράψει την κρατικοποίηση έμμεση, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών ή άμεση, μέρους των ιδιωτικών τραπεζών. Δηλαδή παρέμβαση του κράτους μέσω Δημόσιας χρηματοδότησης άρα συνεισφορά κεφαλαίων που προήρθαν από την αγρία ταξική πολιτική του ΠΑΣΟΚ εις βάρος των εργαζομένων, για την διάσωση για άλλη μια φορά των τραπεζών για λόγους εθνικού συμφέροντος. Λόγοι εθνικού συμφέροντος που δεν υπάρχουν στην Παιδεία, την Υγεία, την Ενέργεια την πρόσβαση στο Νερό και κάθε υπολείμματος κοινωνικής πρόνοιας που χαρίζονται στο ιδιωτικό, κερδοσκοπικό από την φύση του, κεφάλαιο. Βέβαια οι μεγάλοι πατριώτες επιχειρηματίες κάτοχοι τραπεζών, κατασκευαστικών, ενεργειακών, εφοπλιστικών και ειδησεογραφικών εταιριών, καθώς και μελλοντικοί ιδιοκτήτες χωματερών και εταιριών τζόγου, έχουν ήδη προχωρήσει σε πρωτοβουλίες διασφάλισης των «κεφαλαίων» τους. Σε κάθε τόπο φορολογικού παραδείσου…
Ταυτόχρονα διαρρέει η είδηση πως «Με απ’ ευθείας ανάθεση και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, η Ελλάδα απασχολεί κορυφαία αμερικανική δικηγορική εταιρεία, η οποία εδώ και ένα χρόνο εξετάζει τον τρόπο ολοκληρωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και τη δυνατότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη». Η εταιρεία είναι η Cleary Gottlieb η οποία είχε διαχειριστεί και το χρέος της Αργεντινής. Ίσως η επίσημη χρεοκοπία της χώρας να είναι κοντά. Σε έξι μήνες; Το σίγουρο είναι ότι μια έξοδο από το Ευρώ χωρίς απεμπλοκή μονομερή από την ΕΕ θα έχει χειρότερες επιπτώσεις στην χώρα, άρα και στον άνθρωπο του μόχθου. Δεν είναι τυχαίο πως οι τράπεζες αρχίζουν να λαμβάνουν νέο, δημόσιο χρήμα.
Εάν τώρα συνδυάσουμε και την ανακοίνωση του «Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους» πως «Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου» τότε προκύπτει ένα ερώτημα: Μήπως οι δημιουργοί του «σωτήριου» μνημονίου των απολύσεων των μειώσεων των μισθών, της διάλυσης της Παιδείας, της Υγείας και κάθε υπολείμματος κοινωνικής πρόνοιας, της αφαίμαξης των συντάξεων, των ενοικιαζόμενων, ελαστικών και απασχολήσιμων ανθρώπων και της «εκ περιτροπής εργασίας, οι «σωτήρες» που έσπειραν στους ανθρώπους του μόχθου την δυστυχία, την ανέχεια και την ανασφάλεια, τα έκαναν όλα αυτά για άλλους λόγους και όχι για να μειώσουν το χρέος; Μήπως η χώρα που την κατέστησαν ενέχυρο και υποθήκη ταυτόχρονα θα μετατραπεί οσονούπω σε ΕΛΛΑΔΑ ΑΕ;
Μία υπόθεση
Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έκτη θέση παγκοσμίως. Οι υπάρχουσες ποσότητες λιγνίτη επαρκούν για τα επόμενα 45 χρόνια και τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ανέρχονται σε 3,1 δισ. τόνους και ισοδυναμούν με 450 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Τα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές Αλιβέρι, Δράμα, Ελασσόνα, Μεγαλόπολη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα. Tα αποθέματα είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, εκτός του ότι έχουν χαμηλό κόστος εξόρυξης, σταθερή και άμεσα ελέγξιμη τιμή και παρέχουν σταθερότητα και ασφάλεια στον ανεφοδιασμό καυσίμου παράγοντας το 56% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα ο λιγνίτης εξοικονομεί συνάλλαγμα 1 δισ. δολαρίων ετησίως και κύρια η τιμή του δεν εξαρτάται από τις διακυμάνσεις του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Εκτός από λιγνίτη η χώρα διαθέτει και ένα μεγάλο κοίτασμα Τύρφης στην περιοχή των Φιλίππων στην Μακεδονία. Τα αποθέματα Τύρφης εκτιμώνται σε 4 δις κυβικά μέτρα και ισοδυναμούν περίπου με 125 εκατ. τόνους πετρελαίου.
Η Ελλάδα έχει κατασκευάσει τεχνητές λίμνες και φράγματα στους ποταμούς Ταυρωπό, Αχελώο, Αλιάκμονα, Νέστο, Άραχθο, Αώο και Λάδωνα με σκοπό την παραγωγή ενέργειας καλύπτοντας το 10% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και διαθέτοντας το 30% περίπου της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος του διασυνδεδεμένου συστήματος. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων είναι η δυνατότητά τους να αποθηκεύουν ενέργεια αφού, το νερό σε μια τεχνική λίμνη είναι αποθηκευμένη ενέργεια, χώρια την αξία του ίδιου του νερού, αγαθού που παραμένει ακόμα σε κρατικό έλεγχο.
Άρα τα αποθέματα λιγνίτη, τα υδροηλεκτρικά φράγματα και το κοίτασμα τύρφης μειώνουν την ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό κατά 70%(!!) και λόγω του ότι το κόστος παραγωγής είναι μικρό, η παροχή του αγαθού της ενέργειας στον πολίτη εξακολουθεί -παρά τις απανωτές αυξήσεις- να παραμένει το χαμηλότερο στην Ευρώπη.
Ρύπανση
Τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα ο Σκάι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα πειθούς προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τα προβλήματα που προκαλούνται στο περιβάλλον από την χρήση του λιγνίτη. Προβλήματα υπαρκτά μια και το τοπίο από τις περιοχές όπου εξορύσσεται είναι σεληνιακό και ταυτόχρονα ο λιγνίτης είναι ένα εξαιρετικά ρυπογόνο στερεό καύσιμο αφού παράγει το 40% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας. Κυρίως όμως ο λιγνίτης ευθύνεται για την αύξηση κρουσμάτων ρινίτιδας και βρογχίτιδας στους κατοίκους των περιοχών αυτών, ως συνέπεια της έκθεσης τους στους ρύπους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Κιότο η οποία προβλέπει πολύ υψηλά πρόστιμα εάν η ρύπανση υπερβαίνει τα όρια έχουν τεθεί, μα ταυτόχρονα αφήνει και ένα παραθυράκι για την «εξαγορά δικαιωμάτων ρύπανσης».
Νέα Αγορά. Η Αγορά του Αέρα!
«Είχατε ποτέ φανταστεί πως ο καθαρός αέρας μπορεί να γίνει αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής; Κι όμως, η ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, σήμερα μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα και να αποφέρει μεγάλα κέρδη. Μια καινούρια χρηματιστηριακή αγορά, η Αγορά του Άνθρακα, έχει ήδη γεννηθεί! Η Ευρώπη είναι ήδη ο μεγάλος ηγέτης της Αγοράς.
Ολόκληρες χώρες, εταιρείες, επενδυτές, μεσίτες και κερδοσκόποι, αγοράζουν και πωλούν πλέον μονάδες διοξειδίου του άνθρακα στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Σικάγο, όπως ακριβώς θα έκαναν με το ρύζι, το πετρέλαιο, το σιτάρι, ή τον χρυσό. Όποιος υπολείπεται του επιτρεπτού ορίου εκπομπής ρύπων, πουλάει σε εκείνον που το υπερβαίνει. Τον Ιούνιο του 2010, η τιμή της μονάδας, δηλαδή 1 τόνου διοξειδίου του άνθρακα, ήταν περίπου 15 Ευρώ.»
(απόσπασμα από το κείμενο παρουσίασης του ντοκιμαντέρ του Αυγερόπουλου)
Ο αέρας μπίζνα! Και μόνο για μεγάλους παίκτες.
Στην χώρα μας η έναρξη της αγοράς αέρα έγινε στις 31 Ιουνίου και την επίσημη πρώτη των δημοπρασιών δικαιωμάτων την κήρυξε ο Παπακωνσταντίνου. 25 ενεργές εντολές εδόθησαν από οκτώ οίκους, τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες του εσωτερικού και του εξωτερικού, (Εθνική Τράπεζα, Deutsche Bank κ.λπ.) για λογαριασμό πελατών, ενώ οι εγγυητικές των ενδιαφερομένων κάλυπταν πάνω από 6 φορές την προσφορά. Μάλιστα, υπήρξε επιπλέον ζήτηση 2.172.000 με τιμές εντολής από 11,65 ευρώ ως 12,70 ευρώ. Μήπως λοιπόν σκοπός των ΜΜΕ είναι να απαξιωθεί στην συνείδηση των πολιτών ο άνθρακας ώστε να περάσει εύκολα σε χέρια ιδιωτών;
Πως αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε την «Γερμανική Πρωτοβουλία για Επενδύσεις και ανάπτυξη της Ελλάδας» με δεδομένο ότι η Γερμανία όπως μας πληροφόρησε στις 21/06/2011 το REUTERS εγκαταλείπει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στρέφεται στον άνθρακα;
Πως αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε ότι όταν πέρυσι βγήκε σε λοταρία το λιγνιτικό κοίτασμα της Bεύης έσπευσαν δεκατέσσερις εταιρίες και κοινοπραξίες να καταθέσουν προσφορές;
H λίστα περιλαμβάνει:
EΛMIN A.E. (Oμιλος Bαρδινογιάννη) από κοινού με την Interkat A.E., την Horizon Μεταλλευτική ΑΕΒΕ (Oμιλος Kοπελούζου και εισπρακτική εταιρία mellon) -ΜΕΤΕ Α.Ε., την AKTΩP ATE, την TEPNA A.E., τον Oμιλο Mυτιληναίου και τη Mηχανική A.E. Πιλαμβάνει επίσης τις εταιρείες Γαία Τεχνική Α.Ε., Aκμή ATE, την κοινοπραξία ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ-Energen Ενεργειακά Εργα ΑΤΕ, την κοινοπραξία Νεοτεχνική Α.Ε.-Μπετοκάτ Α.Ε., την Dragados S.A – Βουγιουκλή Α.Ε. καθώς και την εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλαδας Α.Ε.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή ήδη κατασκευάζει ηλεκτρικό εργοστάσιο η Elpedison Eνεργειακή όπου συμμετέχει ο Λάτσης η ιταλική Edison και ο Όμιλος της Eλληνικής Tεχνοδομικής στον οποίο ανήκει ο AΚΤΩΡ που κατέθεσε προσφορά για την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων. Πως αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε την απαίτηση του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Γκούντερ Εντινγκερ ο οποίος εμφανίστηκε «διαβασμένος» στη διαπραγμάτευση και ζήτησε προς πώληση το μεγαλύτερο και δεύτερο πιο αποδοτικό συγκρότημα λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αυτό του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, το οποίο εμφανίζει μάλιστα το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας μεταξύ όλων των ελληνικών λιγνιτικών σταθμών; Επιπροσθέτως συζητήθηκε με τους επιτρόπους το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, για την οποία υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τρόικας.»
Πως μπορούμε αλλιώς να εξηγήσουμε τη χαρά στελέχους των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών ο οποίος δεν κατονομάζεται αλλά δήλωσε στο Βήμα: «Περιμένουμε να προκηρυχθούν πακέτα από μία λιγνιτική και μία υδροηλεκτρική μονάδα, η πώληση των οποίων σε ιδιώτες θα ικανοποιούσε πλήρως το αίτημα για άνοιγμα της αγοράς». Και αφού είναι τόσο ρυπογόνος ο λιγνίτης γιατί τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην χώρα δεν αφορούν στη ρύπανση αλλά στον κρατικό χαρακτήρα της αγοράς λιγνίτη; Όπως μας άλλωστε μας πληροφορεί και το Βήμα «Στο θέμα της πρόσβασης τρίτων στον λιγνίτη, η χώρα μας είναι ήδη εκπρόθεσμη ως προς τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει έναντι της Επιτροπής, γεγονός το οποίο καθιστά ιδιαίτερα πιεστικά τα χρονοδιαγράμματα για την ελληνική κυβέρνηση».
Τέλος, δεν πρέπει να μας διαφύγει πως η Γερμανία κόπτεται για την απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ διότι είναι αυτά που θα χρηματοδοτήσουν ξένες «επενδύσεις» στην Ελλάδα μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας KfW.
Γερμανική «Πράσινη Ανάπτυξη»
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω ζητήματα ο υπουργός Περιβάλλοντος Παπακωνσταντίνου και ο σύμβουλος του Τζέφρι Σακς, διευθυντής του «Earth Institute» μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Στ. Κάπφερερ εκπόνησαν το «νέο επενδυτικό σχέδιο σε επενδύσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές».
Ένα «κοινό εργαστήριο» όπως το ονόμασαν, όπου οι Γερμανικές πολυεθνικές, «Ζήμενς» πρώτη και καλύτερη η Enercon» και η «Nordex», όπως και η οι γαλλική «GFF Suez», που ταυτόχρονα ενδιαφέρεται και για την αγορά των υδάτινων πόρων της χώρας, σε αγαστή σύμπραξη με ντόπιους πατριώτες επιχειρηματίες με σκοπό να δημιουργήσουν μια «Ελλάδα ελκυστικής στις επενδύσεις και στις επιχειρήσεις», όπως ανέφερε ο Παπακωνσταντίνου.
Και συμπλήρωσε πως για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά τα ωραία θα πρέπει «να απελευθερώσουμε τη χώρα από τα δεσμά της αδράνειας, της γραφειοκρατίας, της εχθρικότητας προς την επιχειρηματικότητα, της αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Ο Στ. Κάπφερερ όμως από την μεριά του έδωσε στα λόγια του Παπακωνσταντίνου το πραγματικό στίγμα των προϋποθέσεων και των προθέσεων των επενδυτών: «Θέλουμε την δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών». Δηλαδή φορολογικό παράδεισο για τις εταιρίες τους, ανύπαρκτη φορολογία στα κέρδη τους, δημόσιες χρηματοδοτήσεις, φτηνά εργατικά χέρια και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.
Τα παραπάνω σχέδια θα πραγματοποιηθούν με χρηματοδότησή 15 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με συνεργασία της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας. Όλα αυτά συν τη διαχείριση αποβλήτων, τις μεταφορές κτλ. θα τα συζητήσει ο ΓΑΠ στα τέλη του Σεπτέμβρη όπου τον κάλεσε η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών με ειδική ατζέντα το ξεπούλημα της Ελλάδας.
Η πράσινη ανάπτυξη λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο παρά εισαγωγή τεχνολογίας από την Γερμανία προς όφελος της «Ζήμενς» που εμείς απλός θα καταναλώνουμε μια και δεν επιτρέπεται ούτε ερεύνα μα ούτε τεχνολογία πάνω στο αντικείμενο να αναπτύξουμε. Θα παρέχουμε μόνο την πρώτη υλη προς όφελος τον εταιριών στις οποίες θα ανήκουν οι υποδομές και οι εισπράξεις.
Μετά από όλα αυτά και εφόσον η χώρα έχει παραδοθεί σε καμιά δεκαριά πολυεθνικές δεν θα είναι καθόλου απίθανο να προκύψει με τυμπανοκρουσίες ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους αφού Γερμανοί και Γάλλοι είναι οι βασικοί κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, άρα του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται πως ότι περιγράφεται εδώ αποφασίστηκε την άνοιξη που μας πέρασε κατά την συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Α. Μέρκελ. Οι υπογραφές έπεσαν στο Βερολίνο από την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και στο «μνημόνιο συνεργασίας» αναφέρονται εκτός από τα παραπάνω και η αναδιοργάνωση στη διαχείριση των νοσοκομείων, η διά βίου μάθηση, η στρατηγική συνεργασία για τους σιδηροδρόμους, η αξιοποίηση των αεροδρομίων, οι αστικές συγκοινωνίες, οι οδικές μεταφορές και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, η συνεργασία στον τουριστικό τομέα, στην πολιτική προστασία, και στη διαχείριση των λυμάτων.
Ο ΓΑΠ ενδιαφέρεται λέει και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είχε η εκπονήσει η Βόννη για την Ανατολική Γερμανία και η Γερμανία θα του κάνει την χάρη και θα παράσχει την απαραίτητη τεχνική βοήθεια. Υπενθυμίζεται ότι η τότε κυβέρνηση της Γερμανίας για το σκοπό αυτό σύστησε μια εταιρία την Treuhand. Η οποία έθεσε το δίλλημα «Ιδιωτικοποίηση ή αφανισμός» Τα αποτελέσματα διαβάστε τα εδώ.
Στα πλαίσια λοιπόν του νεοφιλελευθερισμού ο παπατζής που παριστάνει τον πρωθυπουργό και η Α. Μέρκελ θα συστήσουν μια εταιρία η οποία θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο και θα έχει στα χέρια της την μετοχοποιημένη Ελλάδα AE προς μεγάλη χαρά της Ξαφά και του “fund” IJ Partners όπου βγάζει το ψωμί της.
Οι έλληνες πατριώτες που παίρνουν με διάφορες εταιρίες, συμμαχίες και συμπράξεις μέρος στο πανηγύρι, είναι οι Βαρδής Βαρδινογιάννης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Σπύρος Λάτσης, Γιώργος Μπόμπολας, Δημήτρης Κοπελούζος, ακόμα και ο γνωστός Δαβίδ της Διαχειριστικής Επιτροπής της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, μέλος και ομοτράπεζος στο ΕΛΙΑΜΕΠ του Παπαχελα, της Coca-Cola, της Frigoglass, της 3L ΑΕ «Σουβλάκι Πίτα Παν», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης Κύπρου και των Εταιριών Πέτρος Πετρόπουλος ΑΒΕΕ, Αλλατίνη ΑΒΕΕ, Τσιμέντα Τιτάν Α. Ε. καθώς και μέλος του Δ. Σ. του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, καθώς και πρόεδρος του Αγγλόφωνου σχολείου Campion στην Αθήνα. Είναι Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αντιπρόεδρος της Αδελφότητος των Οφφικιάλων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας «Παναγία η Παμμακάριστος» και έχει στην κατοχή του πλήθος εταιριών.Επίσης είναι μέλος και στην ΜΚΟ «Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη, CDRSEE» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. ΟΥΦ… Παίρνει λοιπόν και εκείνος μέρος σε σύμπραξη με την αμερικανική εταιρία ControurGlobal με σκοπό την κατασκευή 20 μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, προϋπολογισμού περίπου 200 εκατ. ευρώ.
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ότι όποιος χρωστάει βρίσκεται σε μειονεκτική θέση απέναντι στους δανειστές του και πρέπει να κάνει οδυνηρούς συμβιβασμούς» έγραφε προ καιρού ο Κούλογλου σε ένα «άρθρο» του.
Εναλλακτικά υπάρχει όμως μία άλλη εκδοχή του μέλλοντος. Ίσως έφτασε ο καιρός να σκεφτούν τα θύματα ετούτου του συστήματος τη δυνατότητα που έχουν να στείλουν τον καπιταλισμό και τους εκφραστές του στον αγύριστο…
Υ.Γ. Επισημαίνεται ότι η «Suez» είναι η εταιρεία που είχε αγοράσει τα νερά των λιμνών, των ποταμών και της βροχής στην Βολιβία.
Για την τεχνική βοήθεια, Γαλαξιάρχης
Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός
5 Σεπτεμβρίου, 2011 4:07 μμ
… ακόμα και ο γνωστός Δαβίδ της Διαχειριστικής Επιτροπής της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, μέλος και ομοτράπεζος στο ΕΛΙΑΜΕΠ του Παπαχελα της Coca-Cola, της Frigoglass- , της 3L ΑΕ «Σουβλάκι Πίτα Παν», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης Κύπρου και των Εταιριών Πέτρος Πετρόπουλος ΑΒΕΕ, Αλλατίνη ΑΒΕΕ, Τσιμέντα Τιτάν Α. Ε. καθώς και μέλος του Δ. Σ. του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, καθώς και πρόεδρος του Αγγλόφωνου σχολείου Campion στην Αθήνα. Είναι Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αντιπρόεδρος της Αδελφότητος των Οφφικιάλων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας “Παναγία η Παμμακάριστος” και έχει στην κατοχή του πλήθος εταιριών.
Επίσης είναι μέλος και στην ΜΚΟ «Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη, CDRSEE» με έδρα τη Θεσσαλονίκη
Όνομα;
Dvořák
5 Σεπτεμβρίου, 2011 4:17 μμ
Γεώργιος Δαυιδ, πρόεδρος του ΔΣ της 3Ε.
giorgalis
5 Σεπτεμβρίου, 2011 4:15 μμ
Μη σας παραπλανεί – προσπαθεί να αλλάξει το θέμα – ο κ.Ιουλιανός είναι φανατικός οπαδός της Α.Ε. Κρουσώνα και θέλει να μας ρίξει στάχτη στα μάτια για τα αίσχη της διαιτησίας στο φιλικό με τον Αετό Καλαμαύκας.
Δε θα σε πετύχω ρε; Θα χυθεί αίμα!
Αετέ ζω
κυπελλούχο να σε δω!
sk
5 Σεπτεμβρίου, 2011 4:17 μμ
από τα ονόματα λείπει ο κ. Μαργέλλος, αρχηγός της IJ και συμμαθητής (στο κολλέγιο) του πρωθυπουργού! πολύ καλό κείμενο.
parameterλ
5 Σεπτεμβρίου, 2011 5:09 μμ
Η Treuhand γίνεται γεγονός, μετά τα κρατίδια της πρώην Α. Γερμανίας, η Ελλάδα ως δεύτερη περιφέρεια πάνω στην οποία θα εφαρμοστούν τα πιο ακραία πειράματα του νεοφιλελευθερισμού.
Ioulianos
5 Σεπτεμβρίου, 2011 5:50 μμ
Από την ανάρτηση λείπει ένα κομμάτι για κάποιο λόγο που προς το παρόν αγνοώ.
Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος θα το παραθέσω εδώ.
Μήπως η χώρα που την κατέστησαν ενέχυρο και υποθήκη ταυτόχρονα θα
μετατραπεί οσονούπω σε ΕΛΛΑΔΑ ΑΕ ;;
ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ
Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
και την έκτη θέση παγκοσμίως. Οι υπάρχουσες ποσότητες λιγνίτη επαρκούν για
τα επόμενα 45 χρόνια και τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ανέρχονται σε 3,1 δισ.
τόνους και ισοδυναμούν με 450 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου.
Τα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές Αλιβέρι, Δράμα, Ελασσόνα,
Μεγαλόπολη, Πτολεμαίδα ,Φλώρινα.
Tα αποθέματα είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, εκτός του ότι έχουν
χαμηλό κόστος εξόρυξης, σταθερή και άμεσα ελέγξιμη τιμή και παρέχουν
σταθερότητα και ασφάλεια στον ανεφοδιασμό καυσίμου παράγοντας το 56% περίπου
της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα ο λιγνίτης εξοικονομεί συνάλλαγμα 1 δισ. δολαρίων ετησίως και
κύρια η τιμή του δεν εξαρτάται από τις διακυμάνσεις του πετρελαίου και του
φυσικού αερίου.
Εκτός από λιγνίτη η χώρα διαθέτει και ένα μεγάλο κοίτασμα Τύρφης στην
περιοχή των Φιλίππων στην Μακεδονία.
Τα αποθέματα Τύρφης εκτιμώνται σε 4 δις κυβικά μέτρα και ισοδυναμούν περίπου
με 125 εκατ. τόνους πετρελαίου.
Η Ελλάδα έχει κατασκευάσει τεχνητές λίμνες και φράγματα στους ποταμούς
Ταυρωπό, Αχελώο, Αλιάκμονα, Νέστο, Άραχθο, Αώο και Λάδωνα με σκοπό την
παραγωγή ενέργειας καλύπτοντας το 10% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής
ενέργειας και διαθέτοντας το 30% περίπου της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος
του διασυνδεδεμένου συστήματος
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων είναι η
δυνατότητά τους να αποθηκεύουν ενέργεια αφού, το νερό σε μια τεχνική λίμνη
είναι αποθηκευμένη ενέργεια, χώρια την αξία του ίδιου του νερού, αγαθού που
παραμένει ακόμα σε κρατικό έλεγχο.
Άρα τα αποθέματα λιγνίτη, τα υδροηλεκτρικά φράγματα και το κοίτασμα τύρφης
μειώνουν την ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό κατά 70%(!!) και λόγω του
ότι το κόστος παραγωγής είναι μικρό, η παροχή του αγαθού της ενέργειας στον
πολίτη εξακολουθεί -παρά τις απανωτές αυξήσεις- να παραμένει το χαμηλότερο
στην Ευρώπη.
ΡΥΠΑΝΣΗ
Τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα ο skai έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα πειθούς προκειμένου
να συνειδητοποιήσουμε τα προβλήματα που προκαλούνται στο περιβάλλον από την
χρήση του λιγνίτη.
Προβλήματα υπαρκτά μια και το τοπίο από τις περιοχές όπου εξορίσεται είναι
σεληνιακό και ταυτόχρονα ο λιγνίτης είναι ένα εξαιρετικά ρυπογόνο στερεό
καύσιμο αφού παράγει το 40% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
της χώρας. Κυρίως όμως ο λιγνίτης ευθύνεται για την αύξηση κρουσμάτων
ρινίτιδας και βρογχίτιδας στους κατοίκους των περιοχών αυτών, ως συνέπεια
της έκθεσης τους στους ρύπους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη
συμφωνία του Κιότο η οποία προβλέπει πολύ υψηλά πρόστιμα εάν η ρύπανση
υπερβαίνει τα όρια έχουν τεθεί, μα ταυτόχρονα αφήνει και ένα παραθυράκι για
την «εξαγορά δικαιωμάτων ρύπανσης».
ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ.Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ!!
«Είχατε ποτέ φανταστεί πως ο καθαρός αέρας μπορεί να γίνει αντικείμενο
εμπορικής συναλλαγής; Κι όμως, η ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο
του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, σήμερα μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα και να
αποφέρει μεγάλα κέρδη. Μια καινούρια χρηματιστηριακή αγορά, η Αγορά του
Άνθρακα, έχει ήδη γεννηθεί! Η Ευρώπη είναι ήδη ο μεγάλος ηγέτης της Αγοράς.
Ολόκληρες χώρες, εταιρείες, επενδυτές, μεσίτες και κερδοσκόποι, αγοράζουν
και πωλούν πλέον μονάδες διοξειδίου του άνθρακα στα χρηματιστήρια του
Λονδίνου και του Σικάγο, όπως ακριβώς θα έκαναν με το ρύζι, το πετρέλαιο, το
σιτάρι, ή τον χρυσό. Όποιος υπολείπεται του επιτρεπτού ορίου εκπομπής ρύπων,
πουλάει σε εκείνον που το υπερβαίνει. Τον Ιούνιο του 2010, η τιμή της
μονάδας, δηλαδή 1 τόνου διοξειδίου του άνθρακα, ήταν περίπου 15 Ευρώ.»
(απόσπασμα από το κείμενο παρουσίασης του ντοκιμαντέρ του Αυγερόπουλου)
Ο αέρας μπίζνα!!! Και μόνο για μεγάλους παίκτες.
Στην χωρα μας η εναρξη της αγοράς αέρα εγινε στις 31 ιουνιου και την επίσημη πρώτη των δημοπρασιών δικαιωμάτων την κήρυξε ο Παπακωνσταντίνου. 25 Ενεργές εντολές εδόθησαν από οκτώ οίκους, τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες του εσωτερικού και του εξωτερικού, (Εθνική Τράπεζα, Deutsche Bank κ.λπ.) για λογαριασμό πελατών, ενώ οι εγγυητικές των ενδιαφερομένων κάλυπταν πάνω από 6 φορές την προσφορά. Μάλιστα, υπήρξε επιπλέον ζήτηση 2.172.000 με τιμές εντολής από 11,65 ευρώ ως 12,70 ευρώ.
Μήπως λοιπόν σκοπός των ΜΜΕ είναι να απαξιωθεί στην συνείδηση των πολιτών ο
άνθρακας ώστε να περάσει εύκολα σε χέρια ιδιωτών;
Πως αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε την «Γερμανική Πρωτοβουλία για Επενδύσεις
και ανάπτυξη της Ελλάδας» με δεδομένο ότι η Γερμανία όπως μας πληροφόρησε
στις 21/06/2011 το REUTERS εγκαταλείπει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και
στρέφεται στον άνθρακα;;
Πως αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε ότι όταν πέρυσι βγήκε σε λοταρία το
λιγνιτικό κοίτασμα της Bεύης έσπευσαν δεκατέσσερις εταιρίες και κοινοπραξίες
να καταθέσουν προσφορές;
H λίστα περιλαμβάνει:
EΛMIN A.E. (Oμιλος Bαρδινογιάννη) από κοινού με την Interkat A.E., η Horizon
Μεταλλευτική ΑΕΒΕ (Oμιλος Kοπελούζου και εισπρακτική εταιρία mellon) -ΜΕΤΕ
Α.Ε., η AKTΩP ATE, η TEPNA A.E., ο Oμιλος Mυτιληναίου και η Mηχανική A.E. H
λίστα περιλαμβάνει επίσης τις εταιρείες Γαία Τεχνική Α.Ε., Aκμή ATE, την
κοινοπραξία ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ-Energen Ενεργειακά Εργα ΑΤΕ, την
κοινοπραξία Νεοτεχνική Α.Ε.-Μπετοκάτ Α.Ε., την Dragados S.A – Βουγιουκλή
Α.Ε. καθώς και την εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλαδας Α.Ε.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή ήδη κατασκευάζει ηλεκτρικό εργοστάσιο η
Elpedison Eνεργειακή όπου συμμετέχει ο Λάτσης η ιταλική Edison και ο Όμιλος
της Eλληνικής Tεχνοδομικής στον οποίο ανήκει ο AΚΤΩΡ που κατέθεσε προσφορά
για την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων.
Πως αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε την απαίτηση του επιτρόπου Ενέργειας της
ΕΕ Γκούντερ Εντινγκερ ο οποίος «εμφανίστηκε «διαβασμένος» στη διαπραγμάτευση
και ζήτησε προς πώληση το ?εγαλύτερο και δεύτερο πιο αποδοτικό συγκρότη?α
λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αυτό του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, το οποίο
εμφανίζει ?μάλιστα το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας μεταξύ όλων των ελληνικών
λιγνιτικών σταθμών;; Επιπροσθέτως συζητήθηκε ?ε τους επιτρόπους το θέ?α της
αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, για την οποία υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης
έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τρόικας.»
Πως μπορούμε αλλιώς να εξηγήσουμε τη χαρά στελέχους των ιδιωτών
ηλεκτροπαραγωγών ο οποίος δεν κατονομάζεται αλλά δήλωσε στο ΒΗΜΑ:
«Περιμένουμε να προκηρυχθούν πακέτα από μία λιγνιτική και μία υδροηλεκτρική
μονάδα, η πώληση των οποίων σε ιδιώτες θα ικανοποιούσε πλήρως το αίτημα για
άνοιγμα της αγοράς»
Και αφού είναι τόσο ρυπογόνος ο λιγνίτης γιατί τα πρόστιμα που έχουν
επιβληθεί στην χώρα δεν αφορούν στη ρύπανση αλλά στον κρατικό χαρακτήρα της
αγοράς λιγνίτη;;
Όπως μας άλλωστε μας πληροφορεί και το βημα«Στο θέμα της πρόσβασης
τρίτων στον λιγνίτη, η χώρα ?ας είναι ήδη εκπρόθεσμη ως προς τις υποχρεώσεις
που είχε αναλάβει έναντι της Επιτροπής, γεγονός το οποίο καθιστά ιδιαίτερα
πιεστικά τα χρονοδιαγράμματα για την ελληνική κυβέρνηση.»
Τέλος, δεν πρέπει να μας διαφύγει πως η Γερμανία κόπτεται για την
απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ διότι είναι αυτά που θα
χρηματοδοτήσουν ξένες «επενδύσεις» στην Ελλάδα μέσω της κρατικής γερμανικής
τράπεζας KfW.
« ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω ζητήματα ο υπουργός Περιβάλλοντος Παπακωνσταντίνου
και ο σύμβουλος του Τζέφρι Σακς, διευθυντής του «Earth Institute» μαζί με
τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Στ. Κάπφερερ εκπόνησαν το «νέο
επενδυτικό σχέδιο σε επενδύσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές,».
Ένα «κοινό εργαστήριο» όπως το ονόμασαν, όπου οι Γερμανικές πολυεθνικές,
«Ζήμενς» πρώτη και καλύτερη η Enercon» και η «Nordex», όπως και η οι γαλλική
«GFF Suez», που ταυτόχρονα ενδιαφέρεται και για την αγορά των υδάτινων πόρων
της χώρας, σε αγαστή σύμπραξη με ντόπιους πατριώτες επιχειρηματίες με σκοπό
να δημιουργήσουν μια «Ελλάδα ελκυστικής στις επενδύσεις και στις
επιχειρήσεις»,όπως ανέφερε ο Παπακωνσταντίνου.
Και συμπλήρωσε πως για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά τα ωραία θα πρέπει «να
απελευθερώσουμε τη χώρα από τα δεσμά της αδράνειας, της γραφειοκρατίας, της
εχθρικότητας προς την επιχειρηματικότητα, της αλλαγής του επιχειρηματικού
περιβάλλοντος»
Ο Στ. Κάπφερερ όμως από την μεριά του έδωσε στα λόγια του Παπακωνσταντίνου
το πραγματικό στίγμα των προϋποθέσεων και των προθέσεων των επενδυτών.
«Θέλουμε την δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών»
Δηλαδή φορολογικό παράδεισο για τις εταιρίες τους, ανύπαρκτη φορολογία στα
κέρδη τους, δημόσιες χρηματοδοτήσεις, φτηνά εργατικά χέρια και ανύπαρκτα
εργασιακά δικαιώματα.
Τα παραπάνω σχέδια θα πραγματοποιηθούν με χρηματοδότησή 15 δισ. ευρώ από την
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με συνεργασία της Γερμανικής Επενδυτικής
Τράπεζας.
Όλα αυτά συν τη διαχείριση αποβλήτων, τις μεταφορές κτλ. θα τα συζητήσει ο
ΓΑΠ στα τέλη του Σεπτέμβρη όπου τον κάλεσε η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών με
ειδική ατζέντα το ξεπούλημα της Ελλάδας.
Η πράσινη ανάπτυξη λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο παρά εισαγωγή τεχνολογίας
από την Γερμανία προς όφελος της «Ζήμενς» που εμείς απλός θα καταναλώνουμε
μια και δεν επιτρέπετε ούτε ερεύνα μα ούτε τεχνολογία πάνω στο αντικείμενο
να αναπτύξουμε.
Θα παρέχουμε μόνο την πρώτη υλη προς όφελος τον εταιριών στις οποίες θα
ανήκουν οι υποδομές και οι εισπράξεις..
Μετά από όλα αυτά και εφόσον η χώρα έχει παραδοθεί σε καμιά δεκαριά
πολυεθνικές δεν θα είναι καθόλου απίθανο να προκύψει με τυμπανοκρουσίες ένα
κούρεμα του ελληνικού χρέους αφού Γερμανοί και Γάλλοι είναι οι βασικοί
κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, άρα του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται πως ότι περιγράφεται εδώ αποφασίστηκε την άνοιξη που μας
πέρασε κατά την συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Α. Μέρκελ. Οι υπογραφές
έπεσαν στο Βερολίνο από την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Μαριλίζα
Ξενογιαννακοπούλου και στο «μνημόνιο συνεργασίας» αναφέρονται εκτός από τα
παραπάνω και η αναδιοργάνωση στη διαχείριση των νοσοκομείων, η διά βίου
μάθηση, η στρατηγική συνεργασία για τους σιδηροδρόμους, η αξιοποίηση των
αεροδρομίων, οι αστικές συγκοινωνίες, οι οδικές μεταφορές και οι εισηγμένες
στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, η συνεργασία στον τουριστικό τομέα, στην
πολιτική προστασία, και στη διαχείριση των λυμάτων.
Ο ΓΑΠ ενδιαφέρεται λέει και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είχε η
εκπονήσει η Βόννη για την Ανατολική Γερμανία ,και η Γερμανία θα του κάνει
την χάρη και θα παράσχει την απαραίτητη τεχνική βοήθεια.
Υπενθυμίζετε ότι η τότε κυβέρνηση της Γερμανίας για το σκοπό αυτό σύστησε
μια εταιρία την Treuhand. Η οποία έθεσε το δίλλημα «Ιδιωτικοποίηση ή
αφανισμός» Τα αποτελέσματα εδω
http://www.monde-diplomatique.gr/spip.php?article278
Σε πλαίσια λοιπόν του νεοφιλελευθερισμού ο παπατζής που παριστάνει τον
πρωθυπουργό και η Α. Μέρκελ θα συστήσουν μια εταιρία η οποία θα εδρεύει στο
Λουξεμβούργο και θα έχει στα χέρια της την μετοχοποιημένη Ελλάδα AE προς
μεγάλη χαρά της Ξαφά και του «funds» IJ Partners όπου βγάζει το ψωμί της.
——————————————————————————————
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ.
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
5 Σεπτεμβρίου, 2011 6:12 μμ
Συγνώμη παίδες. Εγώ τα έκανα μαντάρα με τα quotes του gmail και έφαγα το μισό κείμενο. Λόγω της απουσίας μου και η ασυνεννοησία των προηγούμενων ωρών. Ελπίζω τώρα να είναι ολοκληρωμένο.
oldboy9
5 Σεπτεμβρίου, 2011 8:02 μμ
…ακόμα το μυαλό σου στις θάλασσες είναι ε! 😉
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
5 Σεπτεμβρίου, 2011 8:28 μμ
Αχ μη με πατάς εκεί που πονάει.
Από χθες έχω να παραδώσω τρία κείμενα (εδώ κι εκεί) κι εγώ πηγαινοφέρνω φωτογραφίες…
😦
oldboy9
5 Σεπτεμβρίου, 2011 8:31 μμ
…αλλά με μπρατσάκια, ακόμα 😛
mitera
5 Σεπτεμβρίου, 2011 7:35 μμ
Και φυσικά οι αδειοδοτήσεις στο Μεγάλο Ξεπούλημα,δίνονται σε χρόνο ντε τε,με συνοπτικές διαδικασίες…..
«Παράλληλα ουδεμία διαβούλευση έλαβε χώρα, καθώς η τοπική κοινωνία δεν πληροφορήθηκε την ύπαρξη αλλά και το μέγεθος της συζητούμενης άδειας. Ουδέποτε ζητήθηκε από τους τοπικούς φορείς αλλά και το Δήμο Ικαρίας να προβάλλει τις απόψεις της για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που άπτεται της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι δε αναφερόμενες δημοσιεύσεις δεν έγιναν στο τοπικό τύπο αλλά σε μικρής κυκλοφορίας εφημερίδες, που δεν διανέμονται καν στο νησί μας με αποτέλεσμα να μην λάβουμε γνώση και να μην ασκήσουμε το δικαίωμα μας για ακρόαση, όπως αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα και την Ε.Σ.Δ.Α.»
http://www.ikariamag.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1686:2011-09-02-12-14-30&catid=48:2010-02-26-18-23-
Το θέμα στη τοπική κοινωνία έγινε γνωστό,μόλις στα μέσα Αυγούστου….όπου και άρχισαν οι κινητοποιήσεις και η ενημέρωση για το τι ακριβώς θέλει να κάνει ο όμιλος Μυτιληναίος.Να καταστρέψει δηλ. τα 20χιλ. απο τα 30 που είναι το μήκος του νησιού κι αυτό βέβαια προς ιδίον όφελος!
mitera
5 Σεπτεμβρίου, 2011 7:38 μμ
http://www.ikariamag.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1621:to-&catid=47:2010-02-26-18-23-23&Itemid=64
oldboy9
5 Σεπτεμβρίου, 2011 8:01 μμ
@Ιουλιανέ, βλέπω κατέχεις πολύ καλά το όλο ζήτημα, ειδικά από το: ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ και κάτω, είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ναι όσο κι αν ακούγεται κουφό, «Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ» (ρύπων) είναι πραγματικότητα και πολύ επικερδής μάλιστα. Σφάζονται οι υποψήφιοι. Που να δεις τι θα γίνει με την 5η μονάδα στον ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ. Η χαρά κάθε επιχειρηματία πράσινης η γαλάζιας ανάπτυξης!
Υ.Γ.
Ουδεμία σχέση έχω με αυλικούς συνδικαλιστές! Το τονίζω αυτό…
oldboy9
5 Σεπτεμβρίου, 2011 8:04 μμ
Η λέξη διαπλεκόμενα είναι 100% ελληνική είναι τυχαίο!
lascapigliata
5 Σεπτεμβρίου, 2011 8:20 μμ
Η μελέτη της McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΒ – για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια.
http://ow.ly/6lMRQ
oldboy9
5 Σεπτεμβρίου, 2011 8:24 μμ
Μικρούλικο αρχείο μόνο 13,8 MB!!! 🙂
Γιαννκα
5 Σεπτεμβρίου, 2011 8:44 μμ
και καποιοι εισπρατουν τα «πενιχρα» bonus..
http://www.prionokordela.gr/rokanidia/trapezites-pairnoun-ekatommyria-kai-o-kosmos-peinaei/
εξαιρετικο Ιουλιανε…
Nawaf Al Ahmad
5 Σεπτεμβρίου, 2011 9:06 μμ
«..σοκ από τη συγχώνευση της Alpha και της Eurobank, κίνηση η οποία ενισχύει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και, συνεπώς, αρνητική εξέλιξη για το «λαϊκό κίνημα», αφού η κατάρρευση των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στα σπήλαια…»
Ο ίδιος ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταστρέψει τα πάντα στο διάβα του σε τέτοιο βαθμό που ούτε σπήλαια δε θα βρίσκουμε πλέον για να κατοικήσουμε…
Ioulianos
26 Σεπτεμβρίου, 2011 3:10 μμ
Πωλούνται οι μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Αμύνταιο
Την πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων στη ΔΕΗ προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός εκτίμησε πως οι συζητήσεις με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αναζητηθούν ιδιώτες που θα αναλάβουν τη λειτουργία των μονάδων της Μεγαλόπολης και του Αμυνταίου, η συνολική ισχύς των οποίων υπολογίζεται στα 900 MW.
Παράλληλα η ΔΕΗ θα παραχωρήσει σε ιδιώτες την εκμετάλλευση του λιγνιτικού πεδίου της Βέβης. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο συνδυασμός των ανωτέρω θα ικανοποιήσει τον όρο του μνημονίου για την απελευθέρωση του 40% της παραγωγής λιγνίτη στην Ελλάδα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=313005
oldboy9
26 Σεπτεμβρίου, 2011 3:19 μμ
Στην Ελλάδα σήμερα, η πώληση μονάδων σε ιδιώτες…θεωρείται επένδυση!!!
Γαμώ το κέρατο μου δλδ…
Αν αυτό ΔΕΝ είναι ξεπούλημα ποιο άλλο είναι, φτου σας ρε καθίκια
Ioulianos
26 Ιουνίου, 2012 2:16 μμ
ΔΕΗ: Άγρια λεηλασία από τους ιδιώτες
Η απελευθέρωση άδειασε τα ταμεία της επιχείρησης
Δυο μήνες τώρα τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν: «Τον Ιούνη δεν θα έχουμε ρεύμα», «έρχεται μπλακ άουτ!». Μα είναι δυνατόν; Αφού δεν βγήκαμε ακόμα από το ευρώ… Συμβαίνουν καταστροφές και μέσα στο ευρώ; Όμως, τι προκαλεί το υποτιθέμενο «ενεργειακό κραχ»; Η αδυναμία της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) να πληρώσει 120 εκ. ευρώ στη Γκαζπρόμ για την προμήθεια φυσικού αερίου τον Ιούνιο. Ποιος δεν πληρώνει το φυσικό αέριο που παίρνει από τη ΔΕΠΑ; Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί που την έχουν φεσώσει με 187 εκ. ευρώ ως σήμερα. Όπως ισχυρίζονται Μυτιληναίος, Λάτσης, Περιστέρης δεν πληρώνουν τη ΔΕΠΑ γιατί δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί πλήρως από τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Δηλαδή από το χρηματιστήριο στο οποίο πωλείται το ρεύμα από τους παραγωγούς και αγοράζεται από τους προμηθευτές των καταναλωτών, που δεν είναι πλέον άλλοι από τον εξής ένα, τη ΔΕΗ.
Τι δημιούργησε έλλειμμα πάνω από 300 εκ. ευρώ στο ΛΑΓΗΕ και δεν μπορεί να τους αποζημιώσει; Πρώτο, οι «εναλλακτικοί προμηθευτές», Ενέργκα, Ελλάς Πάουερ, Ρεύμα Ένα κ.λπ. που φέσωσαν με 200 εκ. ευρώ το ΛΑΓΗΕ, τη ΔΕΗ και το ελληνικό Δημόσιο και τα έβγαλαν σε υπεράκτιες εταιρείες! Δεύτερο, το χαράτσι του ΕΕΤΗΔΕ στον λογαριασμό του ηλεκτρικού που τα λαϊκά νοικοκυριά είτε δεν είχαν, είτε δεν ήθελαν –και πολύ ορθώς έπραξαν– να πληρώσουν. Όμως, η συγκυβέρνηση της τρόικας και των μνημονίων απέσπασε από τα ταμεία της ΔΕΗ «όσα της έλειπαν» σαν χαράτσια και τα κατέβαλε στους «σωτήρες» – τοκογλύφους, αφήνοντάς τη χωρίς ρευστότητα. Τρίτο, η ανεργία, το πετσόκομμα των λαϊκών εισοδημάτων και οι απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα που οδηγούν σε συνεχή περιορισμό της κατανάλωσης. Ο κόσμος σκέπτεται αν θα ανάψει τη λάμπα… Γεγονός που καθιστά πλέον αδύνατον να χρηματοδοτηθούν οι υπέρογκες κρατικές επιδοτήσεις που εισπράττουν τόσο οι ανωτέρω ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, όσο και οι «πράσινοι» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Παρότι το «Ειδικό Τέλος ΑΠΕ» αυξήθηκε από το 2011 κατά 297% για τη λαϊκή κατανάλωση…
Ολόκληρο εδώ :http://www.prin.gr/2012/06/deh.html
Ioulianos
25 Οκτωβρίου, 2012 6:13 μμ
Το παρακάτω ανάγνωσμα είναι του εξαρτήματος-δημοσιογράφου ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ που για αντάλλαγμα των υπηρεσιών του τον διόρισαν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το παραθέτω σε αυτό το κείμενο μου που αν και έχει γραφτεί πριν από ένα και βάλε χρόνο δεν έχασε ποτέ την επικαιρότητα του.
————————————————————————————————————————
Στην πραγματική ελληνική οικονομία, το πλεονέκτημα των γερμανικών επιχειρήσεων και προμηθευτών είναι σαφές και ολοκληρωτικό. Οι γερμανοί επιχειρηματίες κουβαλούν μαζί τους εκτός από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, επιπλέον τη δυνατότητα ισχυρής χρηματοδότησης με πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού που μόνον γερμανικές επιχειρήσεις σήμερα απολαμβάνουν.
Ταυτόχρονα η Άνγκελα Μέρκελ έχει σχεδιάσει ένα ειδικό Αναπτυξιακό Ταμείο που θα χρηματοδοτεί αναπτυξιακές επενδύσεις στον Ευρωπαϊκό Νότο –φυσικά και στην Ελλάδα- το οποίο θα ενισχύει ακόμη περισσότερο το συγκριτικό πλεονέκτημα των γερμανικών επιχειρήσεων.
Οι πληροφορίες για εμπλοκή γερμανικών επιχειρήσεων στην ελληνική πραγματική οικονομία πληθαίνουν. Ξεκινώντας από το τραπεζικό σκέλος, όλοι πια γνωρίζουν πως Εθνική και Eurobank αναζητούν «κουμπάρο» για τον γάμο τους, δηλαδή μια ισχυρή (γερμανική;) τράπεζα να ενισχύσει ως μέτοχος την νέα Εθνική Τράπεζα. Η Deutsche Bank είχε στο παρελθόν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον. Στον τομέα της ενέργειας η συζήτηση έχει ήδη μπει σε λεπτομέρειες.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και της συνάντησης με επιλεγμένη ομάδα ελλήνων επιχειρηματιών, ο Δημήτρης Κοπελούζος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην άδεια που έχει πάρει για να δημιουργήσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας που απαιτεί επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ για να παράγει ισχύ 170 ΜW. Στο επενδυτικό σχήμα του κ. Κοπελούζου συμμετέχουν η ΕΝΕL και ο γερμανικός κατασκευαστικός όμιλος Enercon. Αυτονόητο ήταν το αίτημα του κ. Κοπελούζου, αφού στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί, να χρηματοδοτηθεί από κοινοπραξία γερμανικών τραπεζών, οι οποίες τελικά θα λειτουργήσουν προς όφελος της Enercon.
Αναλόγου περιεχομένου ήταν η επισήμανση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο σχέδιο για την μονάδα παραγωγής στην Πτολεμαΐδα προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ. Ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε στον οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων Hermes που θα μπορούσε να εγγυηθεί τα δάνεια μιας κοινοπραξίας γερμανικών τραπεζών για να χρηματοδοτηθεί το έργο.
Οι ελληνικές υποδομές απασχολούν ιδιαίτερα τους γερμανούς επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με πληροφορίες στις συναντήσεις της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε αρκετές φορές στα πετρελαϊκά κοιτάσματα και ιδιαίτερα το «οικόπεδο» νότια της Κρήτης αλλά και στο τόξο του Ιονίου. Επίσης, το ενδιαφέρον της καγκελαρίου τράβηξαν και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα χρυσού στην Χαλκιδική και τις μεγάλες δυνατότητές τους.
Όταν η συζήτηση πέρασε στα θέματα της Υγείας, η Α. Μέρκελ έδειξε ιδιαίτερα ενημερωμένη. Υπενθύμισε διακριτικά ότι η γερμανική φαρμακευτική Boehringer εγκατέστησε γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα ορθολογικοποιήσει την αγορά του φαρμάκου αλλά και στην ανάγκη απελευθέρωσης του κλάδου, κάτι που θα δώσει ώθηση σε γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες που ήδη επενδύουν στο χώρο. Οι ανατροπές που δρομολογούνται στον χώρο της Υγείας στην Ελλάδα είναι θεαματικές, καθώς τα ελλείμματα του κράτους θα καλυφθούν από επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
http://www.e-marketdeals.gr/?p=21079
Ioulianos
3 Απριλίου, 2013 12:19 μμ
«…..Πως μπορούμε αλλιώς να εξηγήσουμε τη χαρά στελέχους των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών ο οποίος δεν κατονομάζεται αλλά δήλωσε στο Βήμα: «Περιμένουμε να προκηρυχθούν πακέτα από μία λιγνιτική και μία υδροηλεκτρική μονάδα, η πώληση των οποίων σε ιδιώτες θα ικανοποιούσε πλήρως το αίτημα για άνοιγμα της αγοράς». Και αφού είναι τόσο ρυπογόνος ο λιγνίτης γιατί τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην χώρα δεν αφορούν στη ρύπανση αλλά στον κρατικό χαρακτήρα της αγοράς λιγνίτη; Όπως μας άλλωστε μας πληροφορεί και το Βήμα «Στο θέμα της πρόσβασης τρίτων στον λιγνίτη, η χώρα μας είναι ήδη εκπρόθεσμη ως προς τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει έναντι της Επιτροπής, γεγονός το οποίο καθιστά ιδιαίτερα πιεστικά τα χρονοδιαγράμματα για την ελληνική κυβέρνηση».
Τέλος, δεν πρέπει να μας διαφύγει πως η Γερμανία κόπτεται για την απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ διότι είναι αυτά που θα χρηματοδοτήσουν ξένες «επενδύσεις» στην Ελλάδα μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας KfW….»
«..Ένα «κοινό εργαστήριο» όπως το ονόμασαν, όπου οι Γερμανικές πολυεθνικές, «Ζήμενς» πρώτη και καλύτερη η Enercon» και η «Nordex», όπως και η οι γαλλική «GFF Suez», που ταυτόχρονα ενδιαφέρεται και για την αγορά των υδάτινων πόρων της χώρας, σε αγαστή σύμπραξη με ντόπιους πατριώτες επιχειρηματίες με σκοπό να δημιουργήσουν μια «Ελλάδα ελκυστικής στις επενδύσεις και στις επιχειρήσεις», όπως ανέφερε ο Παπακωνσταντίνου…»
Έγραφε από το Σεπτέμβριο του 2011 το κείμενο «Η Ελλάδα στην χοάνη του νεοφιλελευθερισμού»
Σήμερα:
Οι Γερμανοί επενδύουν για λογαριασμό τους
Στην μπίζνα και οι Γάλλοι
Τη δημιουργία ελληνικού δημόσιου επενδυτικού φορέα που θα δίνει δάνεια για (γερμανικές και γαλλικές) επενδύσεις στην Ελλάδα προωθούν οι Γερμανοί της KfW, οι Γάλλοι και το «Invest in Greece» του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο φορέας θα λειτουργεί στα πρότυπα της γερμανικής δημόσιας επενδυτικής τράπεζας KfW, κάτι σαν ελληνικό παρακλάδι της…
Ο σχεδιασμός αποκαλύφθηκε χθες από τις ομιλίες του Γερμανού εκτελεστικού αντιπροέδρου της KfW, Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε, και του Αριστομένη Συγγρού, προέδρου του «Invest in Greece», στο πολύ ενδιαφέρον επενδυτικό φόρουμ για την ενέργεια και τις επενδύσεις.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=354831