Υπάρχει μια έκφραση που, καθώς ετοιμαζόμαστε για τον νέο γύρο διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων και ενόψει του νέου καλέσματος στην Πλατεία Συντάγματος για τις 3 Σεπτεμβρίου, αρμόζει έξοχα στο δίλημμα που θα ήθελα να περιγράψω. Κρατώ την κομψή διατύπωση: «Παρακαλετό μουνί, ξινό γαμήσι».
Φυσικά, οποιαδήποτε πρόθεση συνεύρεσης συνδέεται με μια διαδικασία πειθούς, όπου οι ασυμβατότητες αμβλύνονται, ενώ τονίζονται οι συνάφειες και οι συμφωνίες. Είμαστε, ωστόσο, συνήθως εναργείς ως προς τα όρια μιας τέτοιας διαδικασίας. Μια μονόπλευρη απόπειρα σαγήνης, έστω και αν επιτύχει τον ονομαστικό στόχο της, έχει το γνώρισμα να μεταμορφώνει αυτό τον στόχο σε κάτι που αφήνει μια επίγευση εξαπάτησης – εξ ου και η υπέροχη έκφραση που παρέθεσα. Υπάρχει λοιπόν, αναγνωρίζουμε, μια στιγμή όπου το να πει κανείς «Ναι αλλά όχι με αυτούς τους όρους!» είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και η υγιέστερη προϋπόθεση προκειμένου η προσέγγιση να έχει πιθανότητα να συνεχίσει και η συνεύρεση να επιτευχθεί ισορροπημένα, δικαιότερα.
Το βρίσκουμε, εν τούτοις, συχνά δύσκολο να αντιληφθούμε αυτή την κρίσιμη καμπή, την άρνηση που εκφράζεται με μια κριτική, με μια επίθεση, ως ζωτικό στοιχείο της προσέγγισης, της επιθυμίας. Συγχωρήστε μου το άλμα από το ζευγάρωμα στο πολιτικό πεδίο – κάτι ουδόλως πρωτότυπο, έτσι κι αλλιώς – αλλά μου φαίνεται ότι η ίδια η ένταση της επιθυμίας και η προσήλωση στον στόχο είναι μόνο μέρος της εξήγησης.
Στις περιστάσεις πολιτικής διαμαρτυρίας που παρατηρούμε περισσεύει η αποδοχή και λείπει η επιφύλαξη και η σκληρή κριτική. Βέβαια, για είμαστε ακριβείς, κριτικές έχουν υπάρξει, συνήθως όμως από τους θέσει «εχθρούς» των διαμαρτυριών. Αντιθέτως, κάθε φορά που επιχειρείται μια αφήγηση του τι συμβαίνει από θέση, αν μη τι άλλο, «συμπάθειας», προς τις διαμαρτυρίες, το αποτέλεσμα φαίνεται να μην μπορεί να ενσωματώσει μια ουσιαστική κριτική. Μοιάζει σαν να θεωρούμε τόσο σημαντικό να σχηματιστεί η εικόνα μιας ένωσης όλων των δυνάμεων, ώστε υπονομεύουμε την ποιότητά της, σαν να μην έχει σημασία τι είδους ένωση τελικά προκύπτει.
Η κύρια αφήγηση είναι η εξής: Μολονότι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, οι διαμαρτυρίες, είτε κατά του πελατειακού καπιταλισμού και των απολυταρχιών στις αραβικές χώρες είτε κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και του φιλελευθεροδημοκρατικού συγκεντρωτισμού στην Ευρώπη, μοιράζονται τέσσερα στοιχεία: Εμψυχώνονται κυρίως από νέους, αμφισβητούν ότι οι κοινωνίες εκπροσωπούνται από τις πολιτικές εξουσίες, δυσπιστούν απέναντι στη μεταρρυθμιστική δυνατότητα των υφιστάμενων πολιτικών θεσμών και κατά συνέπεια ζητούν ολοκληρωτική κοινωνική αλλαγή.
Όλα τούτα είναι σωστά. Δεν είναι όμως πολύ χρήσιμα. Και πώς θα μπορούσαν να είναι όταν κύριά τους επιδίωξη αποτελεί να σφυρηλατηθεί ένα αρμονικό, συμπνέον μέτωπο εξέγερσης από τη Δαμασκό ως τη Λισσαβώνα;
Γιατί λοιπόν δεν το κάνουμε, γιατί δεν διατυπώνουμε από θέση «συμπάθειας» μια δριμεία κριτική προς ό,τι μας φαίνεται στις διαμαρτυρίες ελλειμματικό ή έστω προς βελτίωση; Σίγουρα η επιθυμία μας να υπάρχει ένα τέτοιο ευρύ μέτωπο μας κάνει εν μέρει να το επινοούμε, έστω και αν αυτό μας ζητεί προκειμένου να συμφωνήσει να υπάρξει ακόμη και παράλογες παραχωρήσεις. Ωστόσο, όπως έγραψα και πριν, δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος.
Κανένας δεν θέλει να είναι «συμπαθών». Η άρνηση της θέσης του, έστω οξυδερκούς, παρατηρητή βρίσκεται στην πολιτισμική ύφανση κάθε ριζοσπαστικού προοδευτισμού: ακόμη και αν στοχάζομαι, είμαι πάνω από όλα μαχητής – αποζητώ πρώτα τον αχό της μάχης κι ύστερα την περισυλλογή του αναγνωστηρίου. (Αρκετοί έχουν τονίσει ότι ο Κάρολος Μαρξ δεν ήταν «απλώς» φιλόσοφος αλλά επαναστάτης, ψυχή των οργανώσεων, όπως η Κομμουνιστική Λίγκα και η Διεθνής. Ο Φρειδερίκος Ένγκελς, παρότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του είτε συγγράφοντας κι επιμελούμενος κείμενα του Μαρξ είτε ως υψηλόμισθος υπάλληλος στην υφαντουργία του πατέρα του, ήταν εν τούτοις πάντα ο «Στρατηγός», διεκδικώντας τα εύσημα για την ισχνή συμμετοχή του στις συγκρούσεις των γερμανικών εξεγέρσεων του 1848. Το αγαπημένο παιδί του ελληνικού αναρχικού χώρου, ο Μιχαήλ Μπακούνιν, όφειλε μεγάλο μέρος της δυνατότητάς του να διαλύει τις σοσιαλιστικές οργανώσεις στην φημολογούμενη – και εξόχως παραφουσκωμένη – αίγλη του ως μαχητή. Για να μην μιλήσουμε για τον άλλο αγαπημένο των αναρχικών, τον Σεργκέι Νετσάγιεφ, ο οποίος έχει απολαύσει ένα σχεδόν μεταφυσικό πολιτικό κύρος μόνο και μόνο επειδή ήταν – αυτός στ’ αλήθεια – δολοφόνος. Υπάρχουν και πιο σύγχρονα παραδείγματα λιγότερο σπουδαίων και λιγότερο θρυλικών φυσιογνωμιών: ποιος θα ήταν ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ δίχως τα διαπιστευτήρια του «δρόμου» του Μάη ’68, στον οποίο συμμετείχε μάλλον περιορισμένα;) Έχουμε, έτσι, ένα πρόβλημα πολιτισμικής γείωσης: ο ίδιος ο πολιτισμός των διαμαρτυριών τις εμποδίζει να παρατηρήσουν τον εαυτό τους.
Αλλά αν το πολιτισμικό υπόβαθρο είναι αυτό, ποιος είναι ο μηχανισμός της ακύρωσης; Είναι, πιστεύω, η αντιστροφή της Κατάστασης του Επείγοντος: όπως ακριβώς οι κυβερνήσεις μας διατείνονται ότι συμφωνούν κατ’ αρχήν με τις διαμαρτυρίες («αντιεξουσιαστές στην εξουσία») αλλά αυτή δεν είναι μια στιγμή παρά μόνο για ομόνοια και συνευθύνη («μαζί τα φάγαμε», «να βάλουμε όλοι πλάτη») ακριβώς επειδή το Επείγον είναι η «διάσωσή» μας – έτσι και, εν είδει μεγαλειώδους αντικατοπτρισμού, στους κόλπους του υπό διαμόρφωση μετώπου αντίστασης κυριαρχεί η αίσθηση πως δεν πρέπει να εμφανιζόμαστε ως οτιδήποτε λιγότερο από αραγείς διότι, παρά τις όποιες ενστάσεις ή παρατηρήσεις του καθενός, το Επείγον είναι η μάχη που μαίνεται.
Με μια παραδειγματική ιδεολογική διαδικασία, η αντίστροφη αυτή Κατάσταση του Επείγοντος εγγράφεται στη συνείδηση των διαμαρτυρομένων ως αρχή: είμαστε αντιιεραρχικοί και συνεπώς εναντίων των πολιτικών ηγεσιών αλλά και πάσης φύσεως ηγεσιών. Οι αφηγήσεις – οι «λύσεις» – θα προκύψουν από τους ανώνυμους «πολλούς». Έτσι, η ιδεολογία του υποβόσκοντος πολιτικού φόβου απέναντι σε μια κριτική ανατομία των κινημάτων είναι η άρνηση της ιεραρχίας. (Και, από μια άποψη, αυτό είναι εξαιρετικά συνεπές αφού το αντίπαλον δέος της «Άμεσης Δημοκρατίας», η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, το πρόβλημα της «αρμοδιότητας» το γνωρίζει καλά: διορίζουμε πολιτικές ελίτ για να διορίσουν τεχνοκρατικές ελίτ, οι οποίες «κατέχουν» πώς να διευθύνουν τη ζωή μας.)
Θα ήταν λάθος, πάντως, να αρκεστούμε στην (μαρξιστική) ανάλυση ότι η ιδεολογική διαδικασία συσκοτίζει ένα «περιεχόμενο» (τον πολιτικό φόβο της κριτικής) εμφανίζοντας μια «μορφή» (τον αντιιεραρχικό χαρακτήρα των διαμαρτυριών). Αυτό, όπως και για κάθε ιδεολογική διαδικασία, είναι σωστό αλλά η σχέση μορφής και περιεχομένου είναι πιο περίπλοκη: η μορφή αφήνει το ίχνος της στο περιεχόμενο, δεν το επικαλύπτει απλώς. Έτσι, η «αντιιεραρχικότητα» των διαμαρτυριών μπορεί να είναι ιδεολογία – και συνεπώς να διαθέτει μια διάσταση «συσκότισης», ακόμη και «ψεύδους» – αλλά αυτό δεν την κάνει καθόλου λιγότερο γνώρισμα του χαρακτήρα των διαμαρτυριών. (Για μια αντιστοιχία, σκεφτείτε ότι το να πιστεύει κάποιος ότι ο Ιησούς γεννήθηκε από παρθένα είναι καταφανώς ιδεολογία και συσκοτίζει πραγματικές λειτουργίες – όπως τους κοινωνικούς ρόλους των φύλλων, την οικογενειακή οργάνωση κτλ – αλλά αυτό δεν καθιστά καθόλου λιγότερο γνώρισμα του χαρακτήρα αυτού του κάποιου το ότι είναι Χριστιανός: η ιδεολογία του θα τον οδηγήσει εκ νέου σε πράξεις.) Δεχόμενοι, λοιπόν, ότι η ιδεολογία αυτή έχει συνέπειες που με τη σειρά τους διαμορφώνουν τον χαρακτήρα των διαμαρτυριών, ας κάνουμε μια απόπειρα να θέσουμε το όριο και ας μην παρακαλέσουμε άλλο…
Η εμμονή στην αντιιεραρχία είναι καταστροφική. Όσο και αν με συνεπαίρνει η μαχητικότητα – ή ακόμη και, ενίοτε, ο διονυσιασμός – των διαμαρτυριών, η πολιτική τους υπεκφυγή με απογοητεύει. Δεν εννοώ ότι είναι «απολίτικες», αυτά είναι ανοησίες. Είναι όμως δειλές. Φυσικά, η γενναιότητα του «δρόμου» υπάρχει σε πολλούς και μ’ όλο που προηγουμένως τη σάρκασα ελαφρώς ανασύροντας από το χρονοντούλαπο ακόμη κι έναν πολιτικό γελωτοποιό όπως τον Σεργκέι Νετσάγιεφ, στην πραγματικότητα δεν την υποτιμώ: υπό τη διαρκή απειλή της καταστολής, οι τακτικές κινήσεις είναι απαραίτητες και θα είμαι ευγνώμων σε όποιους γεννούν τον φόβο στις ψυχές των πολιτικών και των οικονομικών ελίτ, καθώς και των οργάνων τους, όπως η αστυνομία. (Για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν εννοώ την τρομοκρατία. Όχι βέβαια επειδή είμαι «κατά της βίας» – όπως έχω ξαναγράψει, το να είναι κανείς γενικώς «κατά της βίας» είναι στην καλύτερη περίπτωση ανόητο και στη χειρότερη υποταγή στην κυρίαρχη προπαγάνδα – αλλά επειδή πιστεύω ότι ως τρομοκρατία πρέπει να ορίζουμε ακριβώς εκείνη τη βία που δεν δημιουργεί συλλογικότητες. Γι’ αυτό και θα ήμουν κατά της δολοφονίας ενός τραπεζίτη αλλά υπέρ του αποτελεσματικού εξοπλισμού ομάδων που την επόμενη 29η Ιουνίου – τώρα στη ΔΕΘ, λόγου χάρη – θα πλήρωναν τα ΜΑΤ με το ίδιο νόμισμα και θα τα έκαναν να ματώσουν.) Πρέπει, όμως, να θυμόμαστε ότι πρόκειται για τακτικές κινήσεις και ότι το διακύβευμα είναι άλλο. Και η «αντιιεραρχία», αυτή η πλάνη που μοιάζει να έχει ριζώσει τόσο γερά, μας απομακρύνει από αυτό ίσως και γρηγορότερα από όσο οι κυβερνήσεις, οι στρατοί και η αστυνομίες.
Το ερώτημα που ως αντιιεραρχικές οι διαμαρτυρίες δεν θέτουν και δεν απαντούν είναι: ποιος θα έχει τη εξουσία; (Η αντιιεραρχία είναι πλάνη συν τοις άλλοις επειδή δεν υπάρχει εξάλειψη της εξουσίας. Η εξουσία μόνο ως ασθενή μπορεί να προσλάβει μια σημασία προνομίου ενός ατόμου˙ ως ισχυρή έχει τη σημασία χαρακτηριστικού των σχέσεων. Όποιος θέλει γενικώς να εξαλείψει την εξουσία είναι καταδικασμένος – πρωτίστως να πεθάνει από άγνοια.)
Κάποιοι μας έμαθαν – και, παρά τις στριγκλιές των τιμητών τους, οι οποίοι συχνά φαίνεται να μην έχουν μπει στον κόπο να τους διαβάσουν, δεν έχει βρεθεί κανένας να τους διαψεύσει πειστικά – ότι την εξουσία ασκεί αυτός που κατέχει τα μέσα παραγωγής. Ζητώντας λοιπόν ολοκληρωτική κοινωνική αλλαγή, το ερώτημα είναι αυτό: ποιος θα κατέχει τα μέσα παραγωγής;
Σιγή. Εδώ τόσο τα συνθήματα όσο και οι λαϊκές συνελεύσεις βουβαίνονται. Το ότι βουβαίνονται, ωστόσο, δεν είναι το πιο απογοητευτικό, αφού η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα ισοδυναμούσε πραγματικά με μια αλλαγή του κόσμου – προς το καλύτερο, ελπίζει κανείς, δίχως να παραγνωρίζει ότι το χειρότερο είναι συχνά πιο εφικτό. Το πιο απογοητευτικό είναι ότι οι διαμαρτυρίες έχουν ακυρώσει το ερώτημα από την αρχή, εμμένοντας στην αντιιεραρχία. Θα μπορούσε, ίσως, κανείς να ακούσει στο βάθος της σιγής ένα υπόκωφο «εμείς». Έστω κι έτσι. Ποιοι είμαστε λοιπόν «εμείς»;
(Από μια άποψη, η ορθόδοξη Αριστερά θα μπορούσε να είναι η οξυδερκέστερη όλων, στον βαθμό που εξακολουθεί να ευαγγελίζεται μια επανάσταση. Μολονότι η απάτη είναι προφανής αφού τα κοινοβουλευτικά αριστερά κόμματα είναι «αστικά» κόμματα, καθ’ όλα μετέχοντα στη μοιρασιά της πίττας, υπάρχει τουλάχιστον εδώ μια απάντηση στο «ποιοι είμαστε εμείς;»… Οι διαμαρτυρίες δεν έχουν απάντηση και αποφεύγουν να θέσουν το ερώτημα. Μπορεί να έχουν πάθος, παλμό, ψυχή, αλλά η αντίληψή τους της πολιτικής οικονομίας είναι για κλάματα.)
Χρειαζόμαστε θεωρία. Και, μολονότι αντιμετωπίζουμε πολλά αδιέξοδα, γνωρίζουμε – όπως θα έλεγε και ο Στίβεν Χόκινγκ – κάποια από τα χαρακτηριστικά που η θεωρία θα πρέπει να διαθέτει. Γνωρίζουμε ότι τα μέσα παραγωγής τα κατέχουν λίγοι πλουτοκράτες και ότι αυτοί ασκούν την εξουσία. Γνωρίζουμε ότι η άσκηση αυτής της εξουσίας ελάχιστα μπορεί να τροποποιηθεί «μεταρρυθμιστικά» από αυτούς που την κατέχουν, αφού κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στα συμφέροντά τους. Γνωρίζουμε ότι κάποιος πρέπει να τους αποσπάσει την εξουσία με τη βία και ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αρπαγή των μέσων παραγωγής. Γνωρίζουμε ότι αυτή η αρπαγή πρέπει να οδηγήσει σε κατοχή των μέσων παραγωγής από το σύνολο των κοινωνιών και ότι κάτι τέτοιο περνάει από μια επαναφορά της ηθικής ως ρυθμιστή των πολιτικών συγκρούσεων. (Γνωρίζουμε επίσης εδώ ότι το τρέχον πολιτικοοικονομικό παράδειγμα έχει εξορίσει την ηθική στο σύμπαν ενός αποκλίνοντος συναισθηματισμού, ταυτίζοντάς την ύπουλα με την ηθικολογία, και ότι η επαναφορά της αποτελεί ύψιστο θεωρητικό πρόβλημά μας: η ηθική είναι ποιότητα αυθαίρετη και δυσπροσδιόριστη.) Γνωρίζουμε, τέλος, ότι η αναδιανομή των μέσων παραγωγής με ηθικό τρόπο δεν είναι μια «φυσική» κατάσταση αλλά μια κατασκευή, επιδίωξη ενεργητική, βούληση, ακριβώς επειδή δεν είμαστε ούτε «ζώα» ούτε «θεοί» αλλά πολίτες.
Αλίμονο, όμως, όλα τούτα είναι σαν μια πρόταση συνταγμένη δίχως υποκείμενο. Ωσότου, λοιπόν, οι διαμαρτυρίες παραγάγουν έναν λόγο που να ορίζει το υποκείμενο – θεσπίσουν, δηλαδή μια ιεραρχία αντί να την αρνούνται –, το μόνο που μπορεί να πει κανείς, σαν αντήχηση άλλων μαχών και άλλων διλημμάτων, είναι: C’est magnifique, σύντροφοι, mais ce n’est pas la guerre.
*Η ρήση «C’est magnifique, mais ce n’est pas la guerre: c’est de la folie.» («Είναι υπέροχο αλλά δεν είναι πόλεμος: είναι τρέλα».) ανήκει στον γάλλο στρατηγό Πιερ Μποσκέ και αναφέρεται στην επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας. Τη χρησιμοποιούσε ο Κάρολος Μαρξ αναφερόμενος στη δημοσιογραφία.
H φωτογραφία του άρθρου είναι του Άρη Χατζηστεφάνου
Αναδημοσιεύει από το The Press Project η Jaquou Utopie
Dvořák
2 Σεπτεμβρίου, 2011 3:18 μμ
«Το ερώτημα που ως αντιιεραρχικές οι διαμαρτυρίες δεν θέτουν και δεν απαντούν είναι: ποιος θα έχει τη εξουσία;»
Αυτοί που θα έχουν τα μέσα παραγωγής, όπως αναφέρει παρακάτω. Όλη η εξουσία στα συμβούλια (σοβιέτ) λοιπόν!
Είναι όμως έτοιμοι οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα μέσα παραγωγής, έχουν την ελάχιστη πεποίθηση ότι μπορούν να τα αναλάβουν; Αυτό είναι το ερώτημα. Θα χρειαστούν πολλές μικρές νίκες μέχρι την τελική.
BandieraRossa
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:18 μμ
Ωραίο άρθρο. Τα μέσα παραγωγής θα τα έχουν οι εργάτες βεβαίως βεβαίως. Αλλά εννοείται θα πρέπει να πλαισιωθούν από κάποιους με συγκεκριμένες οργανωτικές ικανότητες, οι οποίοι σαφώς και θα είναι σύμμαχοι των εργατών και όχι προϊστάμενοί τους.
Όσον αφορά τις πλατείες, είναι σε γενικές γραμμές απολίτικου χαρακτήρα επειδή τα άτομα που τις απαρτίζουν είναι από διάφορα σημεία του πολιτικού φάσματος (με κυρίαρχους τους κεντρώους και δεξιούς θα έλεγα). Και εξαιτίας αυτού δεν απαντάνε σε ουσιαστικά ζητήματα, όπως αυτά που αναφέρει το άρθρο. Ποιοι θα κατέχουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, ποιοι θα έχουν την πολιτική εξουσία.
Xanadu
2 Σεπτεμβρίου, 2011 9:10 μμ
«Αλλά εννοείται θα πρέπει να πλαισιωθούν από κάποιους με συγκεκριμένες οργανωτικές ικανότητες, οι οποίοι σαφώς και θα είναι σύμμαχοι των εργατών και όχι προϊστάμενοί τους.»
ετσι ετσι…. managers δηλαδη 😛 😛 😛 (στα πλαισια του λεξιλογιου που φοριεται πολυ τελευταια)
γιατι που παμε χωρις τα φωτισμενα μυαλα εμεις οι αδαεις; που παμε ωρε;
που ειναι η επιστημονικη παντογνωστρια πρωτοπορια να μας σωσει και να μας καθοδηγησει εξω απο το βουρκο του ιδιωτικου καπιταλισμου;
BandieraRossa
2 Σεπτεμβρίου, 2011 10:08 μμ
Κάτσε ρε Ξαναντού, αμέσως μάνατζερς. Σε μια γαλακτοβιομηχανία για παράδειγμα, δε θα έπρεπε να υπάρχουν ορισμένοι που να ξέρουν ας πούμε σε τι βαθμούς Κελσίου γίνεται η παστερίωση του γάλακτος, για την οξύτητα και δεν ξέρω γω τι άλλο?
Ίσως το οργανωτικές ικανότητες να είναι λάθος, αλλά μάλλον εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε έναν τομέα. Χημικός στη συγκεκριμένη περίπτωση που σου είπα.
Βέβαια αυτό δε θα αναιρεί ότι δε θα εργάζεται και χειρωνακτικά. Όχι, «δίνω τα φώτα μου, κι εκεί τελείωσε η δουλειά μου».
Xanadu
3 Σεπτεμβρίου, 2011 2:29 πμ
ναι ειναι αλλο ο χημικος που και αυτος ειναι εργατης και αλλο ο «διοργανωτης» 😉
chief rebel angel
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:26 μμ
Ναι, οκ γύρισε ο κομισάριος Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς:
Οπότε πάμε μια απ’τα γίδια:
Οι «αντιεξουσιασταί» αποπροσανατολίζουν το κίνημα με τις θολές τους θεωρίες, ο Μαρξ πάντα θα έχει δίκιο, και όποιος λέει οτιδήποτε άλλο είναι πολιτικά ρηχός, ανώριμος μόνο και μόνο επειδή δεν θέλει να «πάρει» την «εξουσία» (όπως την εννοούν αι μαρξισταί, δηλ. μέσα παραγωγής και παπάρια μάντολες).
Γι’αυτό έχουν ξαμολήθεί τα εεακιτομλσταλινομούλαρα στας πλατείες: για να πείσουν τους αγράμματους και πλανημένους έλληνες πατριώτες ποιά είναι η αλήθεια και αι αναρχοάπλυτοι τους εμποδίζουν..
Ρε ουστ σαβούρηδες, μ και λ και π.
Το ενιαίο εργατικό πατριωτικό μέτωπο συνεχίζει το δρόμο του…
Capybara
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:37 μμ
Ενώ οι αναρχικοί είναι διαλλακτικοί και συζητήσιμοι, δεν πιστεύουν ότι έχουν πάντα δίκιο, ότι όλοι οι άλλοι έχουν στο κεφάλι τους σκατά (και τί να καταλάβουνε από λευτεριά).
Μονομερή σε βρίσκω, μήπως επειδή είμαι εαακιτομλσταλινομούλαρο;
chief rebel angel
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:38 μμ
Standard!!! Απλά έχεις και ανησυχίες…
μανικακος
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:39 μμ
αγαπημενο παιδι ο Νετσάγιεφ????
chief rebel angel
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:42 μμ
Μην σκαλώνεις ρε, η αριστερά τα ξέρει όλα, και από διαλλακτικότητα σκίζει…
Spin
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:45 μμ
Η αναρχία δηλαδή ξέρει ότι δεν ξέρει 😀
Spin
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:45 μμ
ωραίο αυτό το εαακιτομλκσταλινομούλαρα, θα το στείλω στον καλό συνάδελφο γιάννη πρετεντέρη 🙂
chief rebel angel
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:49 μμ
Στείλτο, εξάλλου είσαι με τη διαλλακτικότητα και συ, ο Λένιν τα λέει στο Ο Μπολσεβίκος μάθημα 1ο.
Spin
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:51 μμ
το χεις σε torrent? θα το διαβάσω μόλις τελειώσω το «αριστερισμός : η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού».
chief rebel angel
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:57 μμ
Έχω ένα καλύτερο torrent: Άμεση Δημοκρατία: Ο επιθανάτιος ρόγχος του μπολσεβικισμού
Spin
2 Σεπτεμβρίου, 2011 5:52 μμ
από αυτούς που κύκλωσαν το α? το χω και γω διπλό αν το θες ανταλάσσουμε 😛
μανικακος
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:45 μμ
«Αρκετοί έχουν τονίσει ότι ο Κάρολος Μαρξ δεν ήταν «απλώς» φιλόσοφος αλλά επαναστάτης, ψυχή των οργανώσεων, όπως η Κομμουνιστική Λίγκα και η Διεθνής. …»
ε βεβαια,αφου πεταξε ολους τους αλλους εκτός……..
Capybara
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:48 μμ
Δώσανε όμως κι αυτοί αφορμές ουκ ολίγες…
μανικακος
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:50 μμ
ναι,εξαρταται απο ποια γωνία τις κοιτας τις αφορμες….
Capybara
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:52 μμ
Υπήρχαν και σωστές και λάθος 😉
μανικακος
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:53 μμ
ετσι θα κανουμε καυγά?
με φατσουλες κ χαμόγελα?
πφφφφφφφφφ 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Capybara
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:59 μμ
Βασικά νόμιζα ότι έκλεισα πονηρά το μάτι…
μανικακος
2 Σεπτεμβρίου, 2011 5:02 μμ
αστα αυτα…
μου τα γυρνάς τωρα!!!!!
chief rebel angel
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:55 μμ
Και φυσικά όταν παίζει διαλλακτικότητα στο ακέραιο ό,τι γκρινιάζει (γιατί να’ναι κριτική δεν παίζει), μ-λ ή «έξοδος» όταν δεν είναι θάνατος…
Άσε που ο Μπακούνιν αποδείχθηκε σωστός στην κριτική του για το που οδηγεί η στρατηγική του Μαρξ. Αλλά είπαμε διαλλακτικότητα, η αριστερά ξέρει από εξουσία, άμεση δημοκρατία και μαλακίες…
Capybara
2 Σεπτεμβρίου, 2011 4:58 μμ
Και φυσικά όταν παίζει διαλλακτικότητα στο ακέραιο ό,τι γκρινιάζει (γιατί να’ναι κριτική δεν παίζει), μ-λ ή “έξοδος” όταν δεν είναι θάνατος…
____________________________________________________________________
Κάνεις κινηματογραφικές κριτικές στο mad ή είσαι ενάντια στα ελληνικά από αντίθεση στον πατριωτισμό της αριστεράς;
chief rebel angel
2 Σεπτεμβρίου, 2011 5:02 μμ
Όχι βρε, στο Χελάς εμτιβι κάνω, είσαι ταλέντο, με κατάλαβες αμέσως.
Πάμε πάλι συλλαβιστά:
Αφορμή βελάκι έξοδος (απο τη Διεθνη ντε)
Αφορμή βελάκι θάνατος (από τη μητέρα πατρίδα των εργατών ντε)
Αλλά ξέρω είστε πολύ διαλλακτικοί και μεις κολλημένοι που ξήνουμε πληγές
Capybara
2 Σεπτεμβρίου, 2011 5:12 μμ
Ο Μαρξ και οι οπαδοί του στη διεθνή θεωρούσαν ότι κατείχαν την απόλυτη αλήθεια και συμπεριφέρονταν αυταρχικά πάνω στη λογική ότι συγκρούεται το σωστό με το λάθος.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ο Μπακούνιν δε λειτουργούσε κι αυτός αντιδημοκρατικά και διαλυτικά με απόψεις, όπως αυτές για τις παράνομες μυστικές οργανώσεις με την άγνωστη ιεραρχία (κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαιη αφορμή για να πάρει πόδι ακόμη κι από την πιο ελευθεριακή συλλογικότητα).
chief rebel angel
2 Σεπτεμβρίου, 2011 5:30 μμ
Απάντηση σύντομη στο 4:58
Ναι οκ, κανένας που έχει διαβάσει Μπακούνιν καλά (με την έννοια του ποσοτικού και ποιοτικού διαβάσματος) δεν δίνει εύσημα δημοκρατικότητας στον εν λόγω -κριτική που έχει γίνει από τους ίδιους τους αναρχικούς, όσο και αν μιλάει υπερ της δημοκρατίας στα κείμενα του, εδώ και μισό αιώνα-.
Στο δεύτερο σκέλος δυστυχώς η απάντηση θέλει μεγαλύτερη έκταση, αλλά γενικά το θέμα της συνωμοτικότητας, των μυστικών εταιρειών-οργανώσεων δεν είναι αποκλειστικότητα των αναρχικών.
Αφενός πρόκειτο για κατεξοχήν πρακτική την εποχή εκείνη όλων των επαναστατικών τάσεων στην Ευρώπη, λόγω των αυταρχικών καθεστώτων, είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαλλακτικός συγγραφέας και αναρχικά αναλφάβητος (και ως εκ τούτου εμπαθής) του συγκεκριμένου ποστ όμως παρέβλεψε να αναφέρει ότι το φαινόμενο Νετσάγιεφ δεν ήταν «αναρχική» πατέντα μιας και οι μπολσεβίκοι είχαν αντίστοιχες συνομωτικές ομάδες που έβαζαν εξίσου μπόμπες.
Δυο ζητήματα προκύπτουν από το ποστ: το ζήτημα της εξουσίας, που δεν αφορά μόνο τα μέσα παραγωγής, την αναρχική κριτική που προδρομικά έθεσε το ζήτημα, (όχι απαραίτητα σωστά σ’όλες τις εκφάνσεις του ζητήματος βέβαια)
και το ζήτημα της οργάνωσης της κοινωνίας με όρους που ξεφεύγουν από το εξουσιαστικό μοντέλο (στο οποίο περιλαμβάνεται και ο μ-λ ισμός)
Το ποστ δεν ενδιαφερόταν γι’αυτό αλλά για να στήσει μια καρικατούρα και να την περιπαίξει
Θα είμαι ξανά διαθ’εσιμος δυστυχώς από το βράδυ για συνέχεια…
Capybara
2 Σεπτεμβρίου, 2011 5:42 μμ
Κι εμένα δε μ’ άρεσε το κείμενο, αλλά κι εσύ στην απάντησή σου τα ‘κανες όλα ίσωμα…
Όσο για τις μπόμπες, έχεις δίκιο. Διάβασα κάποτε ένα βιβλίο με τίτλο «Με τη μάχη στο αίμα τους, λαϊκή βία στην προεπαναστατική Ρωσία (1905-1917)», όπου περιγράφονται απίστευτες καφρίλες με αυτουργούς από τους αναρχικούς μέχρι τους εσσέρους και τους μπολσεβίκους.
ΗΠΣΤΓ
2 Σεπτεμβρίου, 2011 6:13 μμ
Ο Ζενάκος ε; Αυτός που απάντησε στον Πάσχο αν δεν απατώμαι. Κολοκυθοκορφάδες
Donatien Alexantro François Comte de Sade
2 Σεπτεμβρίου, 2011 8:11 μμ
μιας και μιλαμε για μουνια παρακαλετα και γαμησια ξυνα να γραψω κι εγω κατι
η πιο επανασταικη πραξη ειναι ο ερωτας (οκταβιο πας )
ολες οι εξεγερσεις της προκοπης αν ειναι κατι που πραγματικα απελευθερωσαν ηταν την εκφραση της ερωτικης επιθυμιας (alexantro trollientes)
το δημοφιλεστερο κειμενο στη γαλικκη επανασταση που διαβαζοταν στις συνελευσεις και τους δρομους , ηταν το εργο του Ντε Σαντ , του οποιου τα συμπερασματα εμπαιναν σε πραχτικη εφαρμογη αμεσως μετα
ημασταν αγεννητοι το 17 στη ρωσια αλλα ολα μαρτυρουν τα τρελα γαμησια που επεφταν πριν και μετα την επιθεση στα ανακτορα , στις κολεχτιβες στα σοβιετ παντου λεμε
το 1953 στη Κουβα , οπως μαρτυρανε κουβανοι ομοφυλοφυλοι ποιητες , στρατιωτες της επαναστασης βρισκονταν με ομοφυλοφιλους σε ενδειξη αλληλεγγυης !!! ναι καλα το ακουτε α-λλη-λε-γγυ-ης .
το 1968 πεφταν μακρυα τα Ιλισια πεδια και δεν μετειχαμε και ετσι δεν εχουμε προσωπικη μαρτυρια για τη τεραστια παρτουζα που γινοταν απο τον σαν ελυζε μεχρι την βενσεν ,αλλα ολα συνηγορουν οτι εγινε
το 1973 και μετα σαν πιτσιρικια κατι ψιλα τα ζησαμε ωστε να μπορουμε να βεβαιωνουμε σημερα πως ουτε αυτη η εξεγερση ξεφυγε της μοιρας της … της φυσης της
με λιγα λογια ολες οι εξεγερσεις ειχαν εντονοτατο το αισθησιακο στοιχειο και ενα τρελο ερωτισμο, επιβεβαιωνοντας τη ρηση οτι η εξεγερση η θα χορευεται η δεν θα ειναι εξεγερση και μετατρεποντας το γαμησι σε μοναδα μετρησης του βαρους της εξεγερσης
βαζω ενα ακομα κομματι http://www.youtube.com/watch?v=e9-3RZkzpwM
πες μου ,ποσα φλερτ , κλεφτες ματιες ,ποσα γαμησια ,ποσες παρτουζες γινανε να σου πω πως ηταν η εξεγερση
αυτην την μετρηση πρεπει να συνυπολογιζοθμε κανοντας αποτιμηση της πλατειας
τα γαμησια ειναι το ποντεσιομετρο της εξεγερσης
I don’t need to fight
To prove I’m right
I don’t need to be forgiven.
yeah,yeah,yeah,yeah,yeah
αυτη ειμαι μια διασταση που με ετρωγε να αναπτυξω στη συνελευση με την εννοια της μετα-ερμηνειας της αλληλεγγυης που στη τελικη σημαινει αλληλοι σε εγγυτητα και να μιλησω για την υψηλοτερη μορφη ανθρωπινης εγγυτητας, που ποια ειναι παρακαλω ????????
μα η στιγμη του ερωτα ,του σεξ , η στιγμη που ενωνονται δυο ανθρωποι σε ενα
οποτε αμα μιλαμε για αλληλλεγγυες να ξερουμε τι λεμε
κωλωσα ομως , βλεπεις ειναι τρομερη διαμεσολαβηση η γλωσσα
ειναι απιστευτη αντινομια το συναισθημα να εκφραζεται μεσα απο τη γλωσσα που μηχανευεται απο τον Νου
ρε αρπαξε την απτα μαλλια και τραβα την στη σπληλια και συ μωρη ριχτου μια με το γουδι και ξαπλωσε τον στο κρεβατι και αφηστε στη μπαντα τις πιπες δια ξυνα μουνια
Xanadu
2 Σεπτεμβρίου, 2011 9:12 μμ
«Η αντιιεραρχία είναι πλάνη συν τοις άλλοις επειδή δεν υπάρχει εξάλειψη της εξουσίας. Η εξουσία μόνο ως ασθενή μπορεί να προσλάβει μια σημασία προνομίου ενός ατόμου˙ ως ισχυρή έχει τη σημασία χαρακτηριστικού των σχέσεων. Όποιος θέλει γενικώς να εξαλείψει την εξουσία είναι καταδικασμένος – πρωτίστως να πεθάνει από άγνοια.»
why?
because I want to be Khalifa in the place of Khalifa
risinggalaxy
2 Σεπτεμβρίου, 2011 9:39 μμ
Θα ήθελα να γράψω πολλά, αλλά ευτυχώς η ιστορία του 20ου αιώνα έχει γράψει αρκετά ώστε ανεξάρτητα από ιδεολογικές τοποθετήσεις να μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται περί απόπειρας «χαλίφη στη θέση του χαλίφη» αλλά περί «νέου αίματος» στη θέση του «νέου αίματος» της μεταπολίτευσης.
Φαίνεται ότι αρκετοί πεφωτισμένοι δεν κρατιούνται πλέον στο να παριστάνουν τους αμεσοδημοκράτες. Βέβαια ακόμα κρατάνε καλό χαρακτήρα στις πλατείες απέναντι σε ΚΥΠ- ατζήδες,μαχαιροβγάλτες ναζι και λοιπές δυνάμεις του «αρχαιοελληνικού φωτός». Άλλωστε το να είσαι κομμουνιστής μετράει εκεί που δεν σε παίρνει και όχι εκεί που σε παίρνει.
Εκτός των άλλων ο κύριος Ζενάκος λέει και σοβαροφανείς(αν όχι επιστημονικοφανείς) αρλούμπες, μιας και η «αντί-ιεραρχία» εμφανίζεται παντού στη φύση. Να μην πιάσουμε και το ανθρωπολογικό ζήτημα της «μη ιεραρχίας» γιατί μάλλον θα το ξενυχτήσουμε το θέμα.
Ο Μαρξ στη κριτική του στην Πολιτική Οικονομία είχε δίκιο.
Ο Μπακούνιν είχε δίκιο στο πολιτικό πρόταγμα(χοντρικά) όπως και και άλλοι μετέπειτα.
Πολύ θα ήθελα να ήξερα αν ο υπογράφων είναι έτοιμος για κατάργηση της ιδιοκτησίας, κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίας και φυσικά για την απαλλοτρίωση των μέσων παραγωγής.
Και δυστυχώς για την νέα επετηρίδα της προοδευτικής διανόησης αυτά δεν χαρίζονται, κερδίζονται και όχι απαραίτητα με την βοήθεια πεφωτισμένων.
Επίσης πολύ θα ήθελα να ξέρω αν ο υπογράφων είναι η κατά ή όχι της κατάργησης της αστυνομίας. Έτσι για να κάνουμε λόγο για κομμουνισμό και επί του συγκεκριμένου.
Γιατί πολλοί μπορεί «να μην» χρειάζονται την αστυνομία, άλλοι για να διατηρήσουν το στόχο τους περί ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού μπορεί και να τη χρειάζονται.
Για το τέλος θα ήθελα αν γίνεται ο κ. Ζενάκος να κρατάει όσο γίνεται τον χαρακτηρισμό «πολίτες» στον πρώτο ενικό. Εγώ ας πούμε αισθάνομαι περισσότερο Βεδουίνος παρά «πολίτης».
BandieraRossa
2 Σεπτεμβρίου, 2011 10:19 μμ
«Βέβαια ακόμα κρατάνε καλό χαρακτήρα στις πλατείες απέναντι σε ΚΥΠ- ατζήδες,μαχαιροβγάλτες ναζι και λοιπές δυνάμεις του “αρχαιοελληνικού φωτός”
Σε ποιους αναφέρεσαι ότι κρατάνε καλό χαρακτήρα απέναντι σε φασίστες?