Οι φοιτητές της Κροατίας ξεκίνησαν πρώτοι…

Posted on 2 Σεπτεμβρίου, 2011 11:48 μμ από

1


του  Phan Nguyen / Μεταφράζει και αναδημοσιεύει από το Verso Books η Jaquou Utopie

 Το βιβλίο Springtime: The New Student Rebellions (Άνοιξη: Οι Νέες Φοιτητικές Εξεγέρσεις) καλύπτει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2009, και που από την Μεγάλη Βρετανία εξαπλώθηκαν στην Ιταλία, την Καλιφόρνια, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Τυνησία. Αλλά όπως μας υπέδειξε (εδώ ) ο αναγνώστης του Verso  Miroslav Andjelić , η Κροατία ήταν ήδη εν μέσω της δικής της φοιτητικής εξέγερσης  ενάντια στην επιβολή διδάκτρων στην ανώτατη εκπαίδευση.

Και ορίστε η απόδειξη:

Το Blokada (“Κατάληψη”) είναι ένα ντοκυμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών με θέμα τις φοιτητικές διαμαρτυρίες στην Κροατία – που εστιάζει στην κατάληψη του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ που έγινε την άνοιξη του 2009 – και αυτό που κατέληξε στο μεγαλύτερο φοιτητικό κίνημα της χώρας μετά την «Άνοιξη της Κροατίας» το 1971.

Σύμφωνα με την επίσημη του παρουσίαση:

Η ταινία ακολουθεί χρονολογικά τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις μιας ομάδας φοιτητών που σχεδιάζουν να καταλάβουν το κτήριο της σχολής τους για μια εβδομάδα, την  πράξη της κατάληψης του κτηρίου από τους φοιτητές και την πρόοδο των επικοινωνιακών τους δράσεων, αλλά και τις προσπάθειες αυτών των φοιτητών να επικοινωνήσουν με τις αρχές. Μετά από την αρχική εβδομάδα γίνεται πια φανερό ότι η κατάληψη παίρνει διαστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που είχαν κατά νου οι πρωτεργάτες της και η μέθοδος της κατάληψης τάξεων και διακοπής μαθημάτων εξαπλώνεται σε περίπου είκοσι πανεπιστήμια στη χώρα, συνεχίζεται για 34 μέρες και γίνεται το κυρίαρχο θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κροατίας. Η ταινία παρακολουθεί τις ζωές των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της κατάληψης, τις μεταξύ τους διαφωνίες και την ανυποχώρητο κοινό τους αγώνα, και τέλος την αμφιβολία τους πάνω στην απόφαση να σταματήσουν την κατάληψη και να συνεχίσουν τον αγώνα τους με άλλα μέσα.

Σε σκηνοθεσία του Igor Bezinović, η ταινία Blokada βρίσκεται ακόμα σε στάδιο post-production και η πρεμιέρα της είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2012.

http://wp.me/p1pa1c-c9R