του Καπυμπάρα
Το «επιχείρημα του πρεστίζ»
Δεν χρειάζεται και πολύ παρατηρητικότητα για να αντιληφθεί κανείς ότι η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία έχουμε την τιμή (ή μας έκαναν τη χάρη) να ανήκουμε, δεν πείθει πλέον ιδιαίτερα ότι πρόκειται για μια ομάδα φίλων μας που μας μοιράζει λεφτά, εκτός βέβαια από όσους δίνουν έναν εντελώς διαφορετικό, όσο και πρωτότυπο, ορισμό στη λέξη φιλία.
Έτσι, για τους δεξιούς έχουν εξαντληθεί τα καύσιμα της επιχειρηματολογίας του στυλ «ευτυχώς που ο εθνάρχης Καραμανλής μας έβαλε στην Ευρώπη, όταν όλοι [1] ήταν αντίθετοι» (και προκόψαμε, θα συμπληρώναμε). Γι’ αυτό πλέον, τις πιο πολλές φορές, η δεξιά επιχειρηματολογία υπέρ της Ε.Ε. αρχίζει και τελειώνει σ’ αυτό που θα μπορούσε να ονομάσει κανείς «το επιχείρημα του πρεστίζ»: «Και τί θέλετε;«, φωνάζουν, «να φύγουμε απ’ την Ευρώπη; να ξαναγίνουμε Βαλκάνια;«
Το επιχείρημα αυτό προφανώς απευθύνεται σε ανθρώπους, που έχοντας λύσει το βιοποριστικό τους ανησυχούν μήπως πάψουμε να είμαστε σικ Ευρωπαίοι, και έμπλεοι επαρχιωτισμού δεν αισθάνονται και πολύ άνετα με το μίζερο βυζαντινό και οθωμανικό μας παρελθόν και πιθανόν να κλαίνε κρυφά τα βράδια, που δεν είχαμε κι εμείς για χόμπυ να καίμε μάγισσες για να περάσει η ώρα, όπως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας (σε κάπως παλιότερες εποχές είναι η αλήθεια) και που δεν μας αξίωσε ο θεούλης να ‘χάμε κι εμείς έναν Λούθηρο ή έστω έναν Καλβίνο, βρε αδερφέ, για να μάθει στους πλούσιους πως το «επιχειρείν» σε στέλνει σούμπιτο στον Παράδεισο και τους φτωχούς πως να δουλεύουν χωρίς να τρώνε.
Το επιχείρημα αυτό συνδυάζεται απαραίτητα και με τον μπαμπούλα του «εθνικού απομονωτισμού» που μας περιμένει, έτσι και φύγουμε από τη ζεστή αγκαλιά της Μέρκελ, του Σαρκοζί και των άλλων παιδιών και που θα μας βγάλει όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά, πολύ πιθανόν, και από την UEFA και τη Eurovision και θα σφηνώσει τη χώρα μας κάπου ανάμεσα στο ανατολικό Ουαζιριστάν και το δυτικό Μπαλουχιστάν. Σύμφωνα δε, με το χειρότερο σενάριο θα γίνουμε Βόρεια Κορέα, οπότε δε θα μπορούμε να ταξιδεύουμε και θα ‘χουμε όλοι την ίδια κρατική κουπ [2] από τα κουρεία του ΙΚΑ.
Ο αριστερός ευρωπαϊσμός
Τα επιχειρήματα των ευρωπαϊστών της αριστεράς υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. είναι σαφώς σοβαρότερα και βασιμότερα κι αξίζει να ασχοληθούμε λίγο πιο λεπτομερώς μ’ αυτά. Όπως το έχω καταλάβει, οι αριστεροί ευρωπαϊστές θεωρούν ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. διευρύνει το πεδίο των κοινωνικών αγώνων πέρα από τα όρια της χώρας. Η αντίθεση δε στη συμμετοχή μας σε αυτήν αποτελεί μια κάποιου τύπου εθνικιστική αναδίπλωση, ξένη προς τις αξίες της διεθνιστικής αριστεράς, που θέλουν τους ταξικούς αγώνες διεθνοποιημένους, την επανάσταση παγκόσμια (αυτό αφορά όσους αναφέρονται σ’ αυτήν) και τον σοσιαλισμό μη πραγματοποιήσιμο σε μία χώρα.
Καλούμαστε έτσι, να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις και σε κοινό αγώνα με όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους να αλλάξουμε την Ευρώπη αντί να την διαλύσουμε.
Προϋπόθεση για να ισχύει αυτή η επιχειρηματολογία είναι η παραδοχή ότι ισχύει το εξής σχήμα: Ότι η Ε.Ε. έχει καταστεί πια ένας ενιαίος κοινωνικός σχηματισμός και αποτελεί το νέο πεδίο διεξαγωγής των ταξικών αγώνων. Νομίζω όμως, ότι η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ελίτ δεν έχουν τερματιστεί και υπάρχει ανισομέρεια τόσο στις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών και πως τις αντιλαμβάνεται η κοινωνία, όσο και στην ανάπτυξη των κοινωνικών αντιστάσεων σε κάθε χώρα. Αυτό κάνει πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο το ξέσπασμα κοινών αγώνων και με την ίδια ένταση σε όλες τις χώρες τις Ε.Ε. ταυτόχρονα. Άλλωστε και ιστορικά ο διεθνισμός δεν ταυτιζόταν μ’ ένα τέτοιο σχήμα, αλλά μάλλον μ’ αυτό της «εξαγωγής» της επανάστασης από τη χώρα (ή τις χώρες) που έχει πετύχει πρώτα με επιθυμητό αποτέλεσμα ένα «επαναστατικό ντόμινο» (σαν κι αυτό που δειλά ξεκίνησε, αλλά διακόπηκε βίαια, στον αραβικό κόσμο καλή ώρα).
Πέρα από το θεωρητικό κομμάτι, υπάρχουν και πιο πρακτικά ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει κανείς. Για κάποιον απογειωμένο αριστεριστή ή λυσσασμένο τροτσκιστή, που όταν βάζει το κοχύλι στο αφτί του δεν ακούει τον γαληνευτικό παφλασμό των κυμάτων της θάλασσας, αλλά τις ιαχές των προλεταριακών μαζών, δεν θα του κόστιζε δα και πολύ σε ρεαλισμό, όπως μιλάει για την επανάσταση, ν’ αρχίσει να μιλάει για την πανευρωπαϊκή επανάσταση. Όσοι όμως μιλάνε για μια φιλολαϊκή κυβέρνηση «με επίκεντρο την αριστερά», πώς έχουν σκεφτεί ότι θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το κυβερνητικό τους πρόγραμμα, όταν κάθε φιλολαϊκό μέτρο θα προσκρούει πάνω στο θεσμικό τείχος της Συνθήκης της Λισαβώνας (και σύντομα απ’ ότι φαίνεται και του Συμφώνου για το Ευρώ), που για να αναθεωρηθεί χρειάζεται η ψήφος όλων των κρατών-μελών; Σ’ αυτό το θεσμικό πλαίσιο αν στη χώρα μας, που οι εργαζόμενοι βλέπουν την πίεση που τους ασκείται να γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη, φτάσουμε στη δυνατότητα να έχουμε ανατροπές, τί θα πρέπει να κάνουμε; να φύγουμε από την Ε.Ε. για να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές ή να περιμένουμε τους συναδέλφους μας των υπόλοιπων εικοσι έξι χωρών, από τους Σουηδούς μέχρι τους Βούλγαρους (που ακούνε σοσιαλισμός και βγάζουν φουλτάκες) να καταφέρουν το ίδιο για να αναθεωρηθούν οι συνθήκες και «να αλλάξουμε την Ελλάδα, αλλάζοντας την Ευρώπη»;
Δεδομένου ότι όσο διευρύνεται στο χώρο ο στόχος για ανατροπή, τόσο τραβάει σε μάκρος και στο χρόνο η πραγματοποίησή του, μήπως ο ευρωπαϊσμός ως διεθνισμός μοιάζει περισσότερο είτε με δικαιολογία για να μην κάνουμε τίποτα είτε με ομολογία ότι αυτοί που μιλάνε για μια άλλη κυβέρνηση με επίκεντρο την αριστερά δεν πιστεύουν ότι πρόκειται ποτέ να συμβεί αυτό είτε με αγκύλωση και δογματισμό, αφού βρέξει-χιονίσει ο ευρωπαϊστής αριστερός λέει τα ίδια (σαν τους νοσταλγούς του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε);
__________________________________________________________________________________________________________________
[1] με την εξαίρεση του Λεωνίδα Κύρκου
[2] στα γαλλικά: coupe d’état, όπου και παραπέμπει ευθέως στον ολοκληρωτισμό…
__________________________________________________________________________________________________________________
Σόρτλινκ: http://wp.me/p1pa1c-c8t
Νοσφερατος
2 Σεπτεμβρίου, 2011 12:46 πμ
που δεν είχαμε κι εμείς για χόμπυ να καίμε μάγισσες για να περάσει η ώρα, όπως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας (σε κάπως παλιότερες εποχές είναι η αλήθεια) και που δεν μας αξίωσε ο θεούλης να ‘χάμε κι εμείς έναν Λούθηρο ή έστω έναν Καλβίνο, βρε αδερφέ, για να μάθει στους πλούσιους πως το “επιχειρείν” σε στέλνει σούμπιτο στον Παράδεισο και τους φτωχούς πως να δουλεύουν χωρίς να τρώνε.»
ΚΛΠ ΚΛΠ
η Αληθεια βεβαια οτι ειχαμε αυτο το χομπυ (η μαλλον το ειχαν και το παραειχαν οι – κατα το εδώ εθνολαικισταριατο -Βυζαντινοι »προγονοι » μας οι οποιοι κκαψαμε μετα χαραάς ουκ ολιγους Παιλικιανους , Βασιλειανους και λοιπους αιρετικους ( πλην αλλων εξισου χαριτωμένων βασανιστηριων οπως το κοινοτοπο στην καθ ‘ημας ανατολήν » Βγαλσιμο των Οματιων ‘..
Το λέω γιατι μερικοι μερικοι φαντασιωνουν οτι ως προς την μεσαιωνικήν Βαρβαροτητα το Ρωμέκο ητο καλυτερο .. Αμ Δε…Δε λέω χειροτεροι αλλα ουτε και καλύτεροι ..
Οσο για Λούθηρο ή έστω έναν Καλβίνο, δεν ειχαμε αλλά ειχαμε και εχουμε κατι ..Φωτισμένους Ιεραρχες τυπου ..Ανθιμου ..
Εμν πασει περιπτωσει το πλεον ενδιαφερον με την Κριση εναι οτι απο Δεξια Πασοκ και αριστερα η καθ ‘ Ημας Εκκλησια μενει στο απυροβλητο .. Απ’ολους κοβουν απο την εκκληισα Ουδεν
Capybara
2 Σεπτεμβρίου, 2011 12:50 πμ
Δεν θέλω να αθωώσω την καθ’ ημάς εκκλησία, αλλά με ενοχλεί και η αντίληψη ότι τα Βαλκάνια είναι το απόλυτο σκοτάδι και η Ευρώπη το απόλυτο φως…
Νοσφερατος
2 Σεπτεμβρίου, 2011 12:59 πμ
ασφαλώς και δεν ειναι το …απόλυτο φως η Ευρώπη ουτε τα Βαλκάνια είναι το απόλυτο σκοτάδι και μαλιστα αυτη η αντιληψη των Βαλκανιων ειναι μια προβολη της Δυσης αναλογη του Οριενταλισμου .. Ομως πρπει να αναγνωρισεις οτι Υπάρχει και η αντιστροφη ταση εξιδανικευσης των Βλακνιων και της καθημας ανατολής η οποια ειναι ακριβώς ανατνακλαση της Πρωτης .. Και η παρουσιαση του »αριστερου ευρωπαισμου » ειναι μαλλον μονοπλευρη και σχηματική .. οχι οτι δεν υφισταναιι και τοιαυτοι ..Αλλά Δεν ειναι μονο αυτο .. Ειναι υπεραπλουστευση ..
Κοιτα : Η ευρωπη δεν ειναι ο Σαρκοζύ ή Μερκελ και τα λοιπά κουμασια ..οπως δεν μπορουμενα ταυτισουμε και την προ του ευρω Ελλάδα της δραχμής με τον ..Παπαδοπουλο ..
Η Ευρωπη ειναι και ΣΚΛΗΡΟς ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΌς ΑΛΛΆ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗς ΑΡΙΣΤΕΡΑς… και Συνδικατα και ΤΡαπεζες και το ενα καιτο αλλο …
δυστυχώς και πάλι αυτο που μας διδασκει η ιστορια ειναι οτι δεν διδασκομαστε απο αυτην . Παλι μαυρο -ασπρο .. παλι μεσοπολεμος
Capybara
2 Σεπτεμβρίου, 2011 1:59 πμ
«ασφαλώς και δεν ειναι το …απόλυτο φως η Ευρώπη ουτε τα Βαλκάνια είναι το απόλυτο σκοτάδι και μαλιστα αυτη η αντιληψη των Βαλκανιων ειναι μια προβολη της Δυσης αναλογη του Οριενταλισμου …»
_______________________________________________________________________
Συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτό που λες, αλλά νομίζω ότι δεν φαίνεται από το κείμενο να έχω κατρακυλήσει προς την εξιδανίκευση της «καθ’ ημάς ανατολής». Μου φαίνεται ότι μάλλον το υπέθεσες, επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας με διάφορα αριστερο-δεξιά υβρίδια τα τελευταία χρόνια.
Απλά, έχω βαρεθεί τους διάφορους τύπους σαν τη Σωτηρία Τριανταφύλλου, που στενοχωριούνται που δεν είχαμε προτεσταντισμό, για να μας εμφυσήσει την ηθική της εργασίας και γι’ αυτό είμαστε ανάγωγοι και τεμπέληδες.
Είναι όλα αυτά που λες η Ευρώπη, αλλά το θέμα είναι λίγο άσχετο με την απόρριψη ή μη της ευρωπαϊκής κουλτούρας & ιστορίας. Αυτό που αναρρωτιέμαι είναι τί περιθώρια διαφορετικής πολιτικής θεωρείς ότι έχουμε εντός Ε.Ε.;
parameterλ
2 Σεπτεμβρίου, 2011 3:26 πμ
…κάποιου εύλογου διαστήματος, πχ όταν έρθει η ώρα να βάλουμε το χεράκι μας στον μόνιμο μηχανισμό σταθεροποίησης(ESM)- κόκκινη γραμμή- μετά ο δρόμος μοιάζει χωρίς επιστροφή, και δεδομένου ότι κάθε ΑΠΟΦΑΣΗ μπορεί να είναι μόνο ΠΟΛΙΤΙΚΗ καλό θα είναι να πάρουμε όλα μας τα μπογαλάκια και να την κάνουμε για αλλού, με όποιο τίμημα. Το στοίχημα για αυτούς είναι να μπει μια μεγάλη χώρα, όχι εμείς. Εμείς οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σ΄αυτόν. Ο χρόνος στην κοινωνία εκπνέει ήδη, πριν το 2013 που είναι η deadline για τον ESM. Η σημερινή μορφή της εε* είναι μια γραφειοκρατική- τραπεζική δικτατορία, με πολίτες αποκλεισμένους από τα θεσμικά όργανα της εε, ακόμα και με κοινοβούλια που σιγά- σιγά καταλήγουν αποδυναμωμένα, εκχωρώντας εξουσίες, σε ένα κλειστό κλάμπ. Αν είναι να μιλήσουμε για πανευρωπαϊκό κίνημα για την Ευρώπη, τότε είμαστε «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα» μπροστά στην αρχή του τέλους της κυριαρχίας των εθνών κρατών, ο δρόμος δείχνει ή φεύγουμε, αναζητώντας νέες συμμαχίες με κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο ή μένουμε και μπαίνουμε, όταν έρθει η στιγμή εντός 24 ωρών, σε μια δικτατορία, έτσι από τη μια μέρα στην άλλη. Ακόμα δεν υπάρχει ευρωπαϊκή συνείδηση στους Ευρωπαίους πολίτες, η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι μια κατ΄επίφαση ταμπέλα, τα εθνικά ανακλαστικά- πράγμα που φαίνεται- είναι ισχυρότερα, πχ Φινλανδία με εγγυήσεις, Γερμανία με κατευθείαν ανάμειξη στην πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Μετέφρασα το χθεσινό άρθρο, γιατί μου έκανε εντύπωση, όταν διάβαζα το φόρουμ του spiegel, όπου έβλεπα χρήστες (μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων και άλλων) να ποστάρουν το «ακροτελεύτιο» άρθρο του γερμανικού συντάγματος, να ορκίζονται εκδίκηση, ανυπακοή ή χαρά που τελειώνει το μαρτύριο της εε και επιτέλους τελειώνει το νεοφιλελεύθερο πείραμα, αλλά και άλλους να υποστηρίζουν μια Ευρώπη Ειρήνης και Ευημερίας. Η επιχείρηση «Ευρώπη» είναι στα χέρια μόνο όσων πιστεύουν σε κάτι υπερεθνικό και παρακινούνται από τη λογική που επιβάλλει το ερώτημα «ποιός θα κυβερνά και πώς θα συναποφασίζουμε όλοι;». Το πρόβλημα πια είναι πολιτικό σε όλη την εε και κοινός τόπος αρχίζει και γίνεται η Άμεση Δημοκρατία και η συζήτηση για το υπάρχον έλλειμμα Δημοκρατίας παντού.Σημερινή μορφή(link μόνο στα αγγλικά, όλες οι εξουσίες και τα όργανα μέσα από γραφήματα, συνοπτικά) scroll down:
http://eur-lex.europa.eu/en/editorial/abc_c03_r1.htm
Α.Γ.ιος
2 Σεπτεμβρίου, 2011 1:09 πμ
Ευρώπη: Μωρ’ καλά τσή ‘καμε ο πατέρας μας ο Δίας, και τση γ@μησε τα πέταλα!!!(ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι ο βιασμός της επιτεύχθει κάτω από μία… χαρουπιά :ΡΡ)
lascapigliata
2 Σεπτεμβρίου, 2011 1:11 πμ
Κάποια πράγματα στη διοίκηση (πχ περιβαλλοντικές οδηγίες ) προχωρούσαν ακριβώς επειδή ήταν οδηγίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η εγχώρια διοίκηση ήταν ανίκανη για απλούς σχεδιασμούς. Άρα το επιχείρημα για ανεπτυγμένη Ευρώπη και υπανάπτυκτα Βαλκάνια δεν είναι ακριβώς έωλο.
Από την άλλη η οικονομική πολιτική αποδείκτηκε ότι ωφελούσε μόνο το σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Και κάπου επίσης εγκαταλήφθηκε ο στόχος της πολιτικής ενοποίησης.
Capybara
2 Σεπτεμβρίου, 2011 1:45 πμ
Τώρα με το φαστ-τρακ, θα δούμε περιβαλλοντική προστασία που δεν τη φανταζόμασταν 🙂
giorgalis
2 Σεπτεμβρίου, 2011 1:37 πμ
Μα που τον είδατε τον οπορτουνισμό; 😮
Eddie
2 Σεπτεμβρίου, 2011 12:09 μμ
συμφωνω με το αρθρο, αλλα διαφωνω με το οτι οι «απογειωμενοι αριστεριστες» (και δευτερευοντως οι «λυσσασμενοι τροτσκιστες») χρησιμοποιουν τετοιο επιχειρημα. Χωρια που στην κοινωνια (ή εστω στο χωρο της αριστερας) αυτος ο χαρακτηρισμος μαλλον για εμας στρεφεται 😉 Οποτε λιγη προσοχη 😉
Οσο για τους τροτσκες, με τα λιγα που ξερω, ειναι, με εξαιρεση τους τροτσκες του ΣΥΡΙΖΑ (που λυσσασμενους δεν τους λες) υπερ της εξοδου της Ελλαδας απο την ΕΕ και της διαλυσης της.
ΥΓ: τι ειναι φουλτάκες;
simon
2 Σεπτεμβρίου, 2011 12:10 μμ
Φουσκάλες με υγρό ή πύον στο δέρμα 🙂 🙂 🙂
DrAluca
3 Σεπτεμβρίου, 2011 12:21 πμ
Για πολυ λιγο διαβασα «υγρο πυρ»
Οκ…το χω…Ανασουλες… 🙂 🙂
χαιρετισμους simon.
Χαμογελατε…
Capybara
2 Σεπτεμβρίου, 2011 12:30 μμ
Δεν ισχυρίζομαι ότι δε λένε έξοδο από την Ε.Ε., αλλά ότι θα τους ήταν πιο εύκολο να μιλάνε (αφού έχουμε έτοιμη την επανάσταση στην Ελλάδα) για πανευρωπαϊκή, παγκόσμια ή συμπαντική επανάσταση, από κάποιον που μας έχει πρήξει με το «ρεαλισμό» και ξαφνικά θέλει να οργανώσει όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης.
simon
2 Σεπτεμβρίου, 2011 12:11 μμ
.. ή γενικά εξανθήματα…
katy
2 Σεπτεμβρίου, 2011 12:44 μμ
«Όταν η Ευρώπη ανοίγει το στόμα της, είναι για να χασμουρηθεί».
Φρανσουά Μιτεράν (1916-1996), Γάλλος Πρόεδρος.
BandieraRossa
2 Σεπτεμβρίου, 2011 3:15 μμ
Σοσιαλισμό μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση πως?
Αφού οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν θα σκοντάψουν κάπου σε ευρωπαϊκούς νόμους.
Το ντόμινο για να γίνει, θα πρέπει να ξεκινήσει από την κεντρική-δυτική Ευρώπη. Εμείς εδώ, έχουμε ένα μπλοκ από πάνω μας. Βγάζουν φουλτάκες που λέει κι ο φίλος!
Nοσφερατος
3 Σεπτεμβρίου, 2011 12:01 πμ
Συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτό που λες, αλλά νομίζω ότι δεν φαίνεται από το κείμενο να έχω κατρακυλήσει προς την εξιδανίκευση της “καθ’ ημάς ανατολής”. Μου φαίνεται ότι μάλλον το υπέθεσες, επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας με διάφορα αριστερο-δεξιά υβρίδια τα τελευταία χρόνια.
Απλά, έχω βαρεθεί τους διάφορους τύπους σαν τη Σωτηρία Τριανταφύλλου..
Κι εγω αλλά επισης εχω βαρεθει διαφορους Καραμπελιαδες , Σπιθες κλπ κλπ.. Δυστυχώς ειμαστε παγιδευμένοι μεταξύ της Σκύλας και Χαρυβδης .. Απο την μια οι εντελώς ηλιθιοι Εθνολαικιστές καθε αποχρωσης απο την αλλη χαζοχαρουμενοι ευρωπαιστές που εξιδανικευουν την ..Μερκελ τον Σαρκοζύ και ολους αυτους τους απιθανους ηγετισκους της Νεας Ευρωπης ..
Ομως Η Ευρωπη Δεν ειναι μονο Αυτά τα Πραματα … Η ιστορια και πηγη ολων των νεωτερικών ιδεων (καλών και κακών,) ξεκινά απο την Ευρωπη .. Αυτο ηθελα να σου πώ και Μόνο ..
– Α κιαν ειναι να κανουμε κανα σοσιαλισμό με ελληνικά χρωματα και καθε μέρα να ακουω κανα ..Δελαστικ κανά Καραμπελιά κανα Μικη ,κανα Ζουραρι κλπ προτιμώ την Σωτη … Και Τουμπαλιν βεβαια .αν ειναι ν’ακουω Σωτη προτιμώ κλπ . Γιαυτο λέω … Συμπληγαδες . ΤΡαμπαλα ..Πως να το πώ ..
Capybara
3 Σεπτεμβρίου, 2011 1:26 πμ
Είμαι μάλλον λίγο περισσότερο μετανεοτερικός από ‘σένα 😉
Δεν είναι ανάγκη ένα κείμενο να τα λέει όλα, μπορεί να γράφεται με διάφορες αφορμές και εξαιτίας διάφορων ερεθισμάτων.
Δεν νομίζω ότι μπορεί να ταυτίσει κανείς τον Δελαστίκ με τα παραληρήματα τύπου Καραμπελιά, Μίκη και Ζουράρη και πολύ περισσότερο να βρίσκει την Τριανταφύλλου καλύτερη, της οποίας ο ρατσισμός δεν είναι λιγότερος από των Καραμπελιάδων, είναι απλά ποιοτικά διαφορετικός, δες κι αυτό:
http://radicaldesire.blogspot.com/2011/02/blog-post_2287.html