Το τέλος της Μέρκελ

Posted on 31 Αυγούστου, 2011 8:30 μμ από

0


Διάσωση του ευρώ

Το κυβερνών κόμμα της Γερμανίας προωθεί πρόταση για περιορισμό του δικαιώματος ψήφου των βουλευτών στο κοινοβούλιο για θέματα που αφορούν τη διάσωση του ευρώ.

Οι βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου ανησυχούν διότι θα μπορούν να αποφασίζουν με περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη διάσωση του ευρώ. Ήδη το κυβερνών κόμμα παρουσίασε ένα μοντέλο τριών σημείων για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί η συμμετοχή του κοινοβουλίου. Σύμφωνα μ΄αυτό, το κοινοβούλιο θα είχε την υποχρέωση, για παράδειγμα, να αποφασίσει, αν  ένα κράτος- μέλος της εε μπορεί να καταφύγει στο ταμείο διάσωσης (EFSF).

Βερολίνο
Ήδη εδώ και εβδομάδες οι βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου απαιτούν από την γερμανική κυβέρνηση να συμμετέχουν πιο ενεργά σε θέματα που αφορούν αποφάσεις στην κρίση του ευρώ, καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο έχει το κυρίαρχο δικαίωμα και υποχρεούται να αποφασίζει σε τελευταίο βαθμό για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Ωστόσο, για τη διάσωση του ευρώ και για θέματα υπερχρεωμένων χωρών η παράδοση αυτή ενδέχεται να αλλάξει με διαβάθμιση στο δικαίωμα απόφασης.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Michael Meister πρότεινε χθες ένα σχέδιο διαβάθμισης τριών σημείων πάνω στο θέμα. Σ΄αυτό προβλέπεται ο περιορισμός του κοινοβουλίου να συναποφασίζει στα συγκεκριμένα θέματα. Κατ΄αυτόν τον τρόπο διατηρείται από τη μία η ισχυροποιημένη στάση του κοινοβουλίου, από την άλλη παρέχεται στην ίδια την κυβέρνηση ζωτικός χώρος για χειρισμούς σε επίπεδο εε.

Το μοντέλο εστιάζει στα εξής τρία σημεία:

  • Οι βουλευτές αποφασίζουν δια νόμου για πιθανές αλλαγές του ταμείου διάσωσης (EFSF)* και της βελτιωμένης εκδοχής του, που πρόκειται να το διαδεχτεί (ESM) μέσα του 2013. Για ενδεχόμενα νέα δάνεια προς χώρες που βρίσκονται σε κρίση ή επιπρόσθετη βοήθεια των ήδη χρηματικών βοηθειών που έχουν αποφασιστεί, θα απαιτείται η ψηφοφορία του κοινοβουλίου.
  •  Για την ενεργοποίηση μεμονωμένων υποθέσεων, για παράδειγμα εξαγορά ομολόγων από χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη, η συμμετοχή του γερμανικού κοινοβουλίου στις αποφάσεις θα είναι περιορισμένη. Θα μπορούσε να εκδίδει οδηγίες, για παράδειγμα να θέτει όρια (δημοσιονομικού χαρακτήρα) στο ύψος της εξαγοράς ομολόγων. Μια τέτοια απόφαση θα ήταν υποχρεωμένοι οι βουλευτές να πάρουν στο μέλλον ακόμη και μέσα στις διακοπές τους, εντός τριών ημερών.  
  • Για αποφάσεις ρουτίνας που βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη και αφορούν το ταμείο διάσωσης (EFSF) θα ήταν αρκετό να συνδεθεί η δημοσιονομική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου. Αφορά την εκπλήρωση των αποφάσεων  για το ταμείο διάσωσης (EFSF) που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος έρχεται τη στιγμή που το υπουργικό συμβούλιο της γερμανικής κυβέρνησης πρόκειται να καταπιαστεί με το θέμα του νέου ταμείου διάσωσης. Η μεταρρύθμιση  αφορά τα νέα εργαλεία του EFSF, όπως εξαγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών. Εκτός των άλλων θα αποφασιστεί το ύψος του συνολικού ποσού  που θα διαχειριστεί το EFSF, το οποίο θα μπορεί να διατεθεί με μορφή δανείου. Το ποσό πρόκειται να ανέλθει στα 440 δις ευρώ.

Κατά την προετοιμασία της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, οι υφυπουργοί που πήραν μέρος δήλωσαν ότι τη Δευτέρα , σύμφωνα με δηλώσεις του συνασπισμού, υπήρξε έντονη διαφωνία ανάμεσα στην υπουργό εργασίας Ursula von der Leyen (του ίδιου κόμματος με την Μέρκελ) και την καγκελαρία. Ο εκπρόσωπος της υπουργού παραπονέθηκε ότι η πληροφόρησή που είχε από το γερμανικό υπουργείο οικονομίας ήταν ελλιπής, καθώς και περισσότερο χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία ενός σχεδίου νόμου. Τελικά το χρονοδιάγραμμα της καγκελαρίας επιβλήθηκε μετά από έντονη λογομαχία.

Το σχέδιο νόμου για τον EFSF θα συζητηθεί την Τετάρτη της ερχόμενης εβδομάδας κατά προτεραιότητα στο κοινοβούλιο. Η τελική συζήτηση είναι προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτέμβρη.  Η Άνω Βουλή θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 29 ή 30 Σεπτεμβρίου.

 Για την καγκελάριο Μέρκελ είναι αποφασιστικής σημασίας να συγκεντρώσει την πλειοψηφία μέσα στον συνασπισμό με τους φιλελεύθερους. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να είναι θετικό και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κοινοβούλιο θα πει ναι στο νομοσχέδιο, καθώς οι σοσιαλδημοκράτες ήδη ανακοίνωσαν ότι θα το υπερψηφίσουν. Αν η Μέρκελ έπρεπε να βασιστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης, θα σήμαινε ότι η ίδια θα γινόταν περίγελος και θα τελείωνε αυτή η κυβέρνηση, αν χαθεί η πλειοψηφία μες στον συνασπισμό.

Υπεύθυνος για την μετάφραση λ

Από το Spiegel on line

Shortlink: http://wp.me/p1pa1c-c6L

Ετικέτα: , ,