Κράτος Πρόνοιας… τραπεζών, επενδυτών & επιχειρηματιών

Posted on 23 Αυγούστου, 2011 10:37 πμ από

24


του Ιουλιανού

Συνιστάται η τοποθέτηση σε κυβερνητικά τιμαριθμοποιημένα ομόλογα: Οι τιμές των ομολόγων αυτών έχουν υπερτιμολογήσει τον αποπληθωρισμό. Σε αυτό το περιβάλλον οι τιμές των συγκεκριμένων ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν.

Η αυξανόμενη προσφορά για την υποστήριξη των πακέτων στήριξης θα οδηγήσει σε μεγάλα κρατικά ελλείμματα και σε υψηλές αποδόσεις(!!!)

Οι παραπάνω ακριβέστατες οδηγίες προς επενδυτές δημοσιεύτηκαν στις  05/03/09. Δηλαδή  πριν την εποχή της πρωθυπουργικής ρήσης «λεφτά υπάρχουν». Άρα σύμφωνα με της συμβουλές, τα χρέη και τα ελλείμματα στο δημόσιο ταμείο δεν αποτελούν τίποτα άλλο  παρά  ένα δοχείο μέσω του οποίου ο πλούτος που θα δημιουργήσουν τα ελλείμματα θα οδηγήσει  σε υψηλές αποδόσεις λόγω των προσφορών των πακέτων στήριξης! Που το γνώριζαν;

Σε ποιους επενδυτές απευθύνονται οι παραπάνω συμβουλές;

Όπως είναι γνωστό πρόσβαση σε τέτοιες συναλλαγές δεν έχουν  και δεν κάνουν ούτε συνταξιούχοι, ούτε άνεργοι, ούτε εργάτες. Και πως να τις κάνουν όταν το μέσο ημερομίσθιο για αυτούς που καταφέρνουν να εργάζονται ακόμα είναι 33 ευρώ; Έτσι είναι όμως η ελευθερία του συστήματος, και θα υπάρχει όσο θα υπάρχει και ο καπιταλισμός.

Πνευματικός πατέρας των παραπάνω οδηγιών είναι ο Δημοσθένης Αρχοντίδης επικεφαλής από το 2008 του Private Banking του Ομίλου Eurobank EFG -του μόνιμου κατοίκου Ελβετίας Λάτση- έχοντας την ευθύνη για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων Private Banking στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και τη «Νέα Ευρώπη» (sic). Στο παρελθόν έχει εργαστεί στις τράπεζες Deutsche Bank και Bankers Trust στο Λονδίνο, καθώς και στην εταιρεία οικονομικών συμβούλων Monitor Company. Ταυτόχρονα ο κ Αρχοντίδης είναι μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ του ΟΠΑΠ και δουλειά του είναι οι «ανεξάρτητες εκτιμήσεις ιδίως σχετικά με την στρατηγική της εταιρείας, την απόδοσή της και το ενεργητικό της».

Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρακάτω δελτίο τύπου:

Η Εταιρεία ΟΠΑΠ Α.Ε. ανακοινώνει ότι η Eurobank EFG Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ., την ενημέρωσε στις 18.08.2011 ότι:

1) Στις 17.08.2011 προέβη στην αγορά 7.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε., συνολικής αξίας 67.644,62 ευρώ.
2) Στις 17.08.2011 προέβη στην αγορά 20 ΣΜΕ της ΟΠΑΠ Α.Ε., συνολικής αξίας 19.445,00 ευρώ.
3) Στις 17.08.2011 προέβη στην αγορά 5.217 κοινών ονομαστικών μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε., συνολικής αξίας 50.472,85 ευρώ.
4) Στις 17.08.2011 προέβη στην πώληση 18 ΣΜΕ της ΟΠΑΠ Α.Ε., συνολικής αξίας 17.442,00 ευρώ.
5) Στις 17.08.2011 προέβη στην πώληση 2.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε., συνολικής αξίας 19.361,00 ευρώ.

Όλες οι παραπάνω συναλλαγές μεταξύ της ιδιωτικής τράπεζας όπου εργάζεται ο μελλοντολόγος Αρχοντίδης και του δημόσιου ακόμα ΟΠΑΠ όπου ξανά μανά εργάζεται ο Αρχοντίδης πραγματοποιήθηκαν σε μια μέρα και δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο ΟΠΑΠ στο ίδιο δελτίο μας πληροφορεί ότι «Η γνωστοποίηση γίνεται με βάση το Ν. 3556/2007 και Ν. 3340/2005,…» προς τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς, γίνεται επειδή ο κ. Δημοσθένης Αρχοντίδης ασκεί διευθυντικά καθήκοντα ως Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Eurobank EFG Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενώ κατέχει ταυτόχρονα τη θέση του Μη Εκτελεστικού Μέλους του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε.

 Προέχει βλέπετε η νομιμότητα και η ηθική στην «αγορά».

 Μια φιλελεύθερη αγορά μην ξεχνάμε που δαιμονοποιεί οτιδήποτε δημόσιο, εκτός κι αν το δημόσιο χρηματοδοτεί την φιλελεύθερη την αγορά.

Έτσι διαβάζουμε:

 «Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται από τις καταθέσεις του ελληνικού δημοσίου με  7 – 8 δις ευρώ από τα δημόσια Ταμεία και δημόσιες επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα κλονιστεί το τραπεζικό σύστημα…
Είναι σε όλους πλέον γνωστό ότι το ελληνικό δημόσιο για να στηρίξει τις τράπεζες τους διοχέτευε ρευστότητα. Οι καταθέσεις του δημοσίου στις τράπεζες ξεπερνάει πλέον τα 8,5 δις ευρώ. Οι καταθέσεις του δημοσίου κρατούν εν ζωή τις ελληνικές τράπεζες.Η στρατηγική αυτή αποδείχθηκε σωτήρια για το τραπεζικό σύστημα γιατί αν δεν είχαν υπάρξει καταθέσεις από το δημόσιο προς τις  τράπεζες πιθανότατα θα έχει κλονιστεί σοβαρά το τραπεζικό σύστημα. Η απόφαση του Ε. Βενιζέλου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα ακόμη και με νομοθετική πράξη δηλαδή να διοχετεύει ρευστότητα προς τράπεζες που εμφανίζουν βραχυχρόνια προβλήματα ρευστότητας ήταν σωστή υπό την έννοια ότι πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί η σταθερότητα του συστήματος.
Το ελληνικό κράτος πάντως πλειστάκις φορές έχει στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες.
Το προηγούμενο διάστημα ορισμένες ελληνικές τράπεζες 4 με 5 όπως αναφέρουν πηγές κινδύνευσαν να βρεθούν σε αδιέξοδο όσον αφορά την ρευστότητα τους.
Μέσα σε αυτές τις τράπεζες περιλαμβάνονται και 2 μεγάλες και 3 μικρότερες τράπεζες οι οποίες λόγω της συνεχούς εκροής καταθέσεων η οποία φθάνει σε μηνιαία βάση τα 3-4 δις ευρώ αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Ωστόσο οι τράπεζες χρειάστηκαν πρόσφατα σημαντική ρευστότητα ώστε να καλύψουν βραχυχρόνιες ανάγκες τους.
Αποτάθηκαν και στην ΕΚΤ και έτσι εξηγείται γιατί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 103 δις ευρώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο επίσης αυξάνεται στα 105 δις ευρώ.»

Συμπέρασμα: Τα τραπεζικά καρτέλ, αλλά και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την μετοχική τους σύνθεση  εν μέσω κρίσης, χρηματοδοτούνται από το κράτος με δημόσιο χρήμα δυσθεώρητου ύψους και μάλιστα με χρήμα που δεν έχει να κάνει με τις εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου και του ρευστού που τους δόθηκε τα τελευταία δυο χρόνια και που το ύψος τους ξεπερνά τα 100 δις !

Τώρα η νομοθετική πράξη του ρήτορα Βενιζέλου πέρασε από την βουλή  με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο και φωτογραφικά με αφορμή την υπεξαίρεση από τα ταμεία της  Proton Bank, (των Λαυρεντιάδη Aθανάσογλου και του  Daniel Vern Spechhard πρέσβη των HΠA στην Aθήνα ) 51 εκατ. ευρώ. Ρύθμιση που έσπρωξε ξανά μανά δημόσιο χρήμα σε μια τράπεζα, άρα και σε αυτούς που την διοικούσαν και που κατέστησαν αόρατα 51 εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα  έδωσε νομική κάλυψη στις ενέργειες που ο ίδιος έκανε για τη στήριξη της Proton Bank! 

Η Proton είχε ενημερώσει στα μέσα Ιουλίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι αδυνατεί να επιστρέψει 70 εκατ. ευρώ από αυτά που της είχαν κατατεθεί από τα διαθέσιμα του Δημοσίου. Παρά ταύτα, το Δημόσιο, προχώρησε σε νέα κατάθεση 160 εκατ. ευρώ στις 15 Ιουλίου, παρότι οι συνολικές καταθέσεις από τα διαθέσιμα του Δημοσίου στη συγκεκριμένη τράπεζα ξεπερνούσαν το όριο που έθετε ο νόμος κατά 92 εκατ. ευρώ. 

Άρα

  • 70 εκατ. ευρώ που ο Λαυρεντιάδης  ο Aθανάσογλου και ο  Daniel Vern Spechhard πρέσβης των HΠA, αδυνατούν να επιστρέψουν.
  • 160 εκατ. ευρώ δημόσιο χρήμα  που κατατέθηκαν στην τράπεζα από τον πρόθυμο Βενιζέλο.
  • 51 εκατ. ευρώ που έκαναν φτερά
  • 50 εκατ. ευρώ από Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς.

Σύνολο 331 εκατομμύρια ευρώ. Καθόλου άσχημα….

Παρένθεση: Όταν κλέβουν οι πατριώτες επιχειρηματίες η κλεψιά στην γλώσσα του φιλελευθερισμού ονομάζεται κατάχρηση. Κλείνει η παρένθεση.

 Ενός Λαυρεντιάδη που νόμιμα από την τράπεζα του είχε δανειστεί προς όφελος των άλλων επιχειρήσεων του Alapis, και Νεοχημική 581 εκατ ευρώ! Είμαι σίγουρος πως πρόσφερε όλες τις απαραίτητες  εξασφαλίσεις προς την τράπεζα του για να εξασφαλίσει τα δάνεια των επιχειρήσεων του.

Παραλογισμός; Μπα… Καπιταλισμός.

Οι επιχειρήσεις του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη (που δεν κατηγορείται από κανέναν και για τίποτα  μια και ακόμα όλα είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας ) έχουν συνάψει τα εξής δάνεια:

Emporiki Bank 520 εκατ ευρώ
Εθνική 211 εκατ ευρώ
Πειραιώς 200 εκατ ευρώ
Alpha 24 εκατ ευρώ
Eurobank 4 εκατ ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ 1,54 δις ευρώ

Οι καταθέσεις του δημοσίου στις τράπεζες μετά τον νόμο του ρήτορα Βενιζέλου ξεπερνάει πλέον τα 8,5 δις ευρώ. Οπότε καλυμμένες είναι.  Άλλωστε το κράτος χρεωστάει στον Λαυρεντιάδη σημαντικά ποσά γιατί οι επιχειρήσεις του παρασκευάζουν ή εμπορεύονται φάρμακα.

Τι όμορφος που είναι ο κόσμος του καπιταλισμού;

Κάτι που αναγνώρισε και η Καθημερινή του Αλαφούζου όταν στις 29-7-10 έγραφε σε άρθρο:

«Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, η χώρα απέκτησε κυβέρνηση φιλελευθέρων αντιλήψεων της πλέον προωθημένης ή ακραίας μορφής. Ούτε η μέντωρ του νεοφιλευθερισμού σε επίπεδο παγκόσμιο, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν απετόλμησε τόσο δραστικές αλλαγές, σε τόσο σύντομο διάστημα, όσο ο Έλλην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργος Παπανδρέου και το υπουργικό συμβούλιό του.»

 Αυτοί είναι οι «σωτήρες» της χώρας και οι δημιουργοί του «σωτήριου» μνημονίου των απολύσεων των μειώσεων των μισθών, της διάλυσης της Παιδείας, της Υγείας και κάθε υπολείμματος κοινωνικής πρόνοιας, της αφαίμαξης των συντάξεων, των ενοικιαζόμενων, ελαστικών  και απασχολήσιμων ανθρώπων και της «εκ περιτροπής εργασίας.

Οι «σωτήρες» που έσπειραν στους ανθρώπους του μόχθου την δυστυχία, την ανέχεια και την ανασφάλεια.

Οι  «σωτήρες» του Μεσοπρόθεσμου του Εφαρμοστικού του ξεπουλήματος των πάντων ακόμα και της ψυχής τους, που κατέστησαν την χώρα ενέχυρο και υποθήκη ταυτόχρονα.

Οι σωτήρες που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν  μα και την σωτηρία των λαβρεντιάδιδων στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.

 Και όλοι μα όλοι έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση και δεν είναι αόριστα κεφαλαιοκράτες, τραπεζίτες, κερδοσκόποι, τοκογλύφοι, ομολογιούχοι, ή υπηρετικό πολιτικό προσωπικό  όλων των παραπάνω ειδικοτήτων.

_______________________________________________________________

Γαλαξιάρχης, στην τεχνική βοήθεια

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-bYW