Πανικός: Κρατικοποίηση τραπεζών;

Posted on 19 Αυγούστου, 2011 6:06 μμ από

13


του Ιουλιανού

Στο σημερινό τζόγο του Χρηματιστηρίου, συνεδρία στην γλώσσα των θιασωτών της «ελεύθερης» αγοράς, μαθαίνουμε ότι οι τράπεζες σφυροκοπούνται αλύπητα.

  • Η Εθνική υποχωρεί -2,13% στα 3,67 ευρώ με αποτίμηση 3,5 δις ευρώ.
  • Η Alpha υποχωρεί -3,07% στα 2,53 ευρώ με αποτίμηση 1,351 δις ευρώ.
  • Η Eurobank -3.17% στα 2,14 ευρώ με αποτίμηση 1,183 δις ευρώ.
  • Η Marfin λόγω του reverse split στο -3,03% στα 0,33 ευρώ και αποτίμηση 515 εκατ. ευρώ.
  • Η Κύπρου σταθεροποιητικά στα 1,07 ευρώ με αποτίμηση 962 εκατ. ευρώ.
  • Το ΤΤ υποχωρεί -4,4% στα 1,52 ευρώ με αποτίμηση 432 εκατ.
  • Η Proton bank -3,03% στα 0,32 ευρώ με αποτίμηση 20 εκατ.

Ως αποτέλεσμα του σφυροκοπήματος  δεν αποκλείεται η κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Μέρους ή όλου….

Κρατικοποίηση;

Τελικά μάλλον στα μυαλά των υποστηριχτών των ελεύθερων αγορών κατοικοεδρεύει η σύγχυση όσο αφορά έννοιες όπως «ιδιωτικό» και «δημόσιο». Πως αλλιώς να εξηγήσεις τον αγώνα τους να μας πείσουν για την ωφελιμότητα των αποκρατικοποιήσεων, την ίδια ώρα  που ετοιμάζονται τα κατεξοχήν στηρίγματα του καπιταλισμού, οι τράπεζες, να κρατικοποιήσουν τις ζημιές τους; Ο φιλελευθερισμός, που ιδιωτικοποιεί κράτη μεταφέροντας στο δημόσιο της ζημιές και στους ιδιώτες τα κέρδη και που ταυτόχρονα αναρωτιέται πόσο συμβάλουν οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις των εργατών  στα ελλείμματα.

Και όλα αυτά την ώρα που οι φορολογικοί συντελεστές στα κέρδη των τραπεζών δεν ξεπερνούν το 14%. Και η χρηματοδότηση του Δημοσίου προς τις τράπεζες σε μορφή εγγυήσεων και ρευστού ξεπέρασε συνολικά τα 100δις ευρώ.

Κατανοώ επομένως την δήλωση Κωστόπουλου της ΑΛΦΑ : «Δεν υπάρχει λόγος μεμψιμοιρίας και απογοητεύσεως ,η χώρα ευρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα εξέλθει δυνατότερη από την κρίση, έχοντας αποδείξει ότι όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει αποτέλεσμα».

Θέληση που με υπερβάλλων ζήλο επέδειξε ο ρήτορας του τίποτα και άτυπος πρωθυπουργός κυρ Βενιζέλος φέρνοντας  με ρύθμιση της τελευταίας στιγμή σε άσχετο νομοσχέδιο και φωτογραφικά με αφορμή την υπεξαίρεση από τα ταμεία της  Proton Bank, (των Λαυρεντιάδη Aθανάσογλου και του  Daniel Vern Spechhard πρέσβη των HΠA στην Aθήνα ) 51 εκατ. ευρώ. Ρύθμιση που έσπρωξε ξανά μανά δημόσιο χρήμα σε μια τράπεζα, άρα και σε αυτούς που την διοικούσαν και που κατέστησαν αόρατα 51 εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα  έδωσε νομική κάλυψη στις ενέργειες που ο ίδιος έκανε για τη στήριξη της Proton Bank!

Για το θέμα ο συνταγματολόγος Βενιζέλος έστειλε επιστολή στην «Ελευθεροτυπία» λέγοντας πως «οι τράπεζες, ως νομικά πρόσωπα που υπηρετούν το συμφέρον της οικονομίας, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτούς που έχουν το μετοχικό κεφάλαιο, από αυτούς που είναι βασικοί μέτοχοι, από αυτούς που διοικούν, από αυτούς που επιδιώκουν να ασκήσουν μικρή ή μεγάλη επιρροή».

Συμπέρασμα; Δε πα να έκλεψε  ο Λαυρεντιάδης, ο Aθανάσογλου και ο «πρέσβης» Daniel Vern Spechhard ο Βενιζέλος  επιτάσσει να δοθεί δημόσιο χρήμα σε καταχραστές γιατί μια τράπεζα ως νομικό πρόσωπο έχει ως συμφέρων το καλό της οικονομίας, που είναι διαφορετικό από το συμφέρον των βασικών μέτοχων και της διοίκησης!

Η εκδούλευση Βενιζέλου που με πολύ θέληση και υπό μορφή ρύθμισης πέρασε στην βουλή και ψηφίστηκε λέει:

«Οταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου».

Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από το 1997!

Σημείωση: Η συγκεκριμένη τράπεζα, έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια απ’ το 2008 με 300 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, με προνομιακές μετοχές, ομόλογα και εγγυήσεις που διατίθενται στην ΕΚΤ. Το ελληνικό δημόσιο είναι προνομιούχος μέτοχος της τράπεζας αυτής…

Ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις…

Πώς δημιουργείται λοιπόν το χρέος;

Γιατί οι καταχραστές δεν είναι φυλακή;

Ποιος θα πληρώσει το τεράστιο κόστος της πιθανής κρατικοποίησης, με όρους βεβαία ΔΝΤ, των τραπεζών;

Ποιοι θα είναι οι ωφελημένοι της κρατικοποίησης;

Y.Γ. Δεν ξεχνάμε ότι ο «ρήτορας» (μόνο στο Μέγκα) υπουργός οικονομικών, δεύτερος αντιπρόεδρος, Συνταγματολόγος και άτυπος πρωθυπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο εμπνευστής του σχεδίου χρηματοδότησης από την Ελλάδα του δανείου που θα δώσει η Φινλανδία στην Ελλάδα.

Short URL: http://wp.me/p1pa1c-bVj