Λονδίνο: Νέες ταραχές μετά τη δολοφονία 29χρονου από την αστυνομία [updated 10/08]

Posted on 10 Αυγούστου, 2011 11:47 πμ από

62


Αναδημοσιεύει από το Autonomy Against Barbarism o Back Door Man

Τετάρτη 10 Αυγούστου

Αν και δεν παρατηρήθηκαν έντονα επεισόδια κατά στο Λονδίνο κατά τα ξημερώματα Τρίτης προς Τετάρτη, οι ταραχές εξακολουθούσαν να είναι γενικευμένες στην πόλη του Birmingham, όπου τρεις ακόμη άνθρωποι έπεσαν νεκροί, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από τις ταραχές στους τέσσερις. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες σχετικά με το αν ο θάνατος των τριών πολιτών, ασιατικής καταγωγής,  συνδέεται με τα επεισόδια, όπως και τα αίτια που ο 26χρονος που έπεσε νεκρός στο Croydon την 9η Αυγούστου. Επεισόδια επίσης σημειώθηκαν και στα προάστια, ενώ λεηλατήθηκε και ένα εμπορικό κέντρο.

Επεισόδια σημειώθηκαν εξίσου και στις πόλεις Liverpool, Bristol, Manchester, Sladford, Wοlverhampton, Nottingham και Leicester.

Συνολικά, 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ η Scotland Yard ανακοίνωσε τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται για «απόπειρα δολοφονίας» αστυνομικών.

Ομάδες νεαρών έβαλαν φωτιά σε ένα κατάστημα στο Manchester έσπασαν βιτρίνες άλλων καταστημάτων και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Στο Liverpool, το αστυνομικό τμήμα στο Circus Canning παραδόθηκε στις φλόγες από φιάλες μολότοφ, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί. Στη συνέχεια, οδομαχίες έλαβαν χώρα, με νεαρούς να εκσφενδονίζουν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών. Παρομοίως, πέντε αστυνομικά τμήματα έγιναν στόχος επίθεσης εκ των οποίων το ένα έγινε στάχτη στο Nottingham.

H πολιτική ηγεσία καταδικάσει σύσσωμη την εξέγερση. Πολλοί βουλευτές του δεξιού Συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος κάνουν λόγο για την χρησιμοποίηση κανονιών νερού με στόχο την καταστολή εξεγέρσεων. Ο ηγέτης του ακροδεξιού United Kingdom Independence σε debate στο Radio 2 κάνει έκκληση να κατέβει ο στρατός και να πυροβολεί αδιακρίτως οποιονδήποτε θεωρεί υπαίτιο συμμετοχής σε ταραχές.

Τρίτη 9 Αυγούστου

Μόλις επιβεβαιώθηκε και από τα κεντρικά ΜΜΕ η πληροφορία ότι υπάρχει και δεύτερος νεκρός. Πρόκειται για έναν 26χρονο άνδρα που πυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του κοντά στην περιοχή του Croydon. Επίσημα στοιχεία δεν έχουν βγει στο φως, αν το περιστατικό είναι συνδεδεμένο με τις ταραχές, αν πρόκειται για σύμπτωση (μάλλον απίθανο) ή και αν η σφαίρα προήλθε από όργανο της «τάξης».

Βίντεο: Darcus Howe, συγγραφέας μιλά στο BBC (9-8) σχετικά με τις ταραχές, για την κακή μεταχείριση των νέων από την αστυνομία…

Τουλάχιστον 16.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την πόλη του Λονδίνου με στόχο την καταστολή εξεγέρσεων.

Δευτέρα 8 Αυγούστου

Τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, συνεχίστηκαν και επεκτάθηκαν γεωγραφικά οι συγκρούσεις στο Λονδίνο μετά την εκτέλεση του Mark Duggan. Σειρά μετά το Tottenham (Βόρειο Λονδίνο ) πήραν το Νότιο Λονδίνο (Brixton) και κάποιες περιοχές στα Ανατολικά. Απαλλοτριώσεις και  συγκρούσεις με αστυνομικούς γίνονται πλέον από όλο και περισσότερο κόσμο που φαινομενικά δεν έχει σχέση ούτε με το αρχικό συμβάν , ούτε με τον 29χρόνο ή την γειτονιά του.

Μικρές ομάδες νεαρών στο Brixton επιτέθηκαν επίσης σε άλλα καταστήματα όπως τα Currys, Halfords και Body Shop. Απαλλοτριώσεις καταστημάτων σημειώθηκαν και στο ανατολικό και βόρειο Λονδίνο, ενώ σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία, συνολικά 26 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων.

Κατά τις απογευματινές ώρες, οι συγκρούσεις είχαν αρχίσει να γενικεύονται. Μέχρι και 18:30 οι ταραχές είχαν επεκταθεί και στο Hackney (σποραδικές συγκρούσεις), μια περιοχή που αντιμετωπίζει εξίσου παρόμοια προβλήματα οικονομικού αποκλεισμού και ρατσισμού. Οι λόγοι που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, έχουν να κάνουν με «προληπτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους» που συνεχώς ασκούν οι δυνάμεις καταστολής στην περιοχή σε τυχαία άτομα. Η Guardian κάνει λόγο για ξέσπασμα νέων επεισοδίων και στο Peckham. H Victoria Line μεταξύ Stockwell και Brixton είχε διακοπεί για αρκετή ώρα. Αργά το βράδυ, ένα κατάστημα επίπλων στο Croydon, που καλύπτει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο παραδόθηκε στις φλόγες. Συγκρούσεις και επιθέσεις σε καταστήματα έλαβαν χώρα και στις περιοχές του Ealing, Wandsworth, Notting Hill, Barking και Wood Green. Κυκλοφορούν φήμες πως μεμονωμένα άτομα που ανήκουν στην ακροδεξιά νεοφασιστική English Defense Legue βρίσκονται σε περιοχές όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, με σκοπό να βοηθήσουν τις δυνάμεις καταστολής.

Video: Στην περιοχή του Hackney ξεκινάν τα επεισόδια

Video: Το Croydon φλέγεται!!!

Τα επεισόδια επίσης μεταφέρθηκαν και εκτός Λονδίνου, στην πόλη του Birmingham

Η υπ. εσωτερικών (Home Secretary) Theresa May επέστρεψε στο Λονδίνο απ’ τις διακοπές της για να καλέσει “τους κατοίκους του Λονδίνου που κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει καμμιά δικαιολογία για τη βία, και όλα τα μέλη των τοπικών κοινοτήτων να συνεργαστούν εποικοδομητικά (newspeak: βλ. καταδώσουν) με την αστυνομία για να φέρει αυτούς τους εγκληματίες ενώπιον της δικαιοσύνης”. Η Scotland Yard (που μετράει ήδη τραυματίες) κάνει λόγο για “μικρές και ευκίνητες ομάδες” που “ψάχνουν να κλέψουν πράγματα”, ενώ κατηγορεί το twitter και τις “ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται για να οργανωθούν τόσο υψηλού επιπέδου πράξεις απληστίας και εγκληματικότητας”. Ωστόσο, πολλές απ’ τις αναρτήσεις που αναπαράχθηκαν αφειδώς στο twitter και στο facebook αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθείς ή παραπληροφορητικές, καθώς αρκετοί χρήστες είτε “φαντάζονταν” ότι είδαν ή έκαναν διάφορα, είτε αυτά όντως έγιναν αλλά σε εντελώς διαφορετικά μέρη.

Η αστυνομία τριγυρνάει στο Brixton συμβουλεύοντας τους μαγαζάτορες να παραμείνουν κλειστά για την ημέρα. Η Daily mail κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο “200 αναρχικοί λεηλατούν”, ενώ ήδη απ’ την 1η Αυγούστου ο αναρχισμός έχει συμπεριληφθεί σε φυλλάδιο της μητροπολιτικής αστυνομίας ως τρομοκρατική απειλή πλάι στην Αλ Κάιντα, για την δε ύπαρξη αναρχικών στη γειτονιά τους, οι κάτοικοι καλούνται να ενημερώσουν την αστυνομία… Φυσικά αυτό το μέτρο δεν αντανακλά τόσο τον φόβο του καθεστώτος για τη δημοφιλία των “αναρχικών ιδεών” όπως δήλωσε ένα μέλος του βρετανικού αναρχικού κινήματος στα ΜΜΕ, όσο ένα εργαλείο διαχείρισης της εξεγερσιακής δραστηριότητας, η οποία αποδιδόμενη στους “αναρχικούς” αφενός θα επιβαρύνει περισσότερο τυχόν αναρχικούς συμμετέχοντες ή συλληφθέντες που θα μπορούσαν να προσδιοριστούν ως αναρχικοί (και να χρεωθούν κατά συνέπεια ολόκληρο τον αντιτρομοκρατικό και ποινικό κώδικα), κι αφετέρου επιδιώκει τη σύγχυση και την καθήλωση γύρω από μια συζήτηση για τις πολιτικές ταυτότητες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, όταν η “συζήτηση” και οι όροι αυτής, αυτή τη στιγμή τίθενται απ’ τους εξεγερμένους.

(το παραπάνω κείμενο είναι αντιγραφή από το Κουλτούρα και Επανάσταση)

Όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται απλά και μόνο για μια αντίδραση, αλλά για το ξέσπασμα ενός νέου κύκλου race riots σε όλη την Βρετανία. Η κατάσταση παρέμεινε έκρυθμη για αρκετή ώρα. Ελικόπτερα της αστυνομίας ακούγονταν ακόμα και σε περιοχές που δεν βρίσκονται κοντά στα σημεία των συγκρούσεων.

Κυριακή 7 Αυγούστου

Μαρτυρίες αυτόπτων περιγράφουν την αστυνομία να “τρέχει και να κρύβεται” καθώς ήταν ανίκανη να συγκρατήσει τα πλήθη, τα οποία είχαν στήσει οδοφράγματα και επιτίθονταν στις αστυνομικές γραμμές. Η κατάσταση φαίνονταν τελματωμένη για αρκετή ώρα, καθώς η αστυνομία και οι διαδηλωτές σχημάτιζαν τις γραμμές της αντιπαράθεσης, λίγο πριν ένα δίπατο λεωφορείο αρπάξει φωτιά. Έχουν διαδοθεί αναφορές λεηλασιών καιπυρκαγιών, μεταξύ των οποίων και σε ένα τοπικό κέντρο νεότητας. Ως τις 2.30 π.μ.,  το Twitter ανέφερε ότι οι συγκρούσεις είχαν εξαπλωθεί ως τις γειτονικές συνοικίες Wood Green, Turnpike Lane, και Green Lanes, καθώς η αστυνομία επιχειρεί να διαλύσει τα πλήθη στον κεντρικό δρόμο του Tottenham. Έχουν υπάρξει ακόμη και αναφορές για λεηλασίες στο εμπορικό κέντρο του Tottenham, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων JJB Sports και PC World.

Tο τηλεοπτικό κανάλι Channel 4 αναφέρει τον “Jamal”, έναν αυτόπτη, να λέει:

Αυτά είναι τα μέσα μας, και είμαστε εδώ για να πούμε στην αστυνομία ότι δεν μπορεί να μας κακοποιεί, να μας παρενοχλεί. Δεν θα το ανεχθούμε, και αυτή είναι μόνο η αρχή, αυτός είναι πόλεμος, και με αυτό θα πληρώσουν – τη φωτιά.

Το BBC μετέδωσε ζωντανά αποσπάσματα νέων ανθρώπων ενώ έσπαζαν τα παράθυρα ενός άδειου περιπολικού, και στην συνεχεία ρώτησαν τους διαδηλωτές γιατί προσπαθούσαν να εμποδίσουν το συνεργείο με την κάμερα να καταγράψει τα γεγονότα. Τόσο το συνεργείο του Sky News όσο και του BBC αποσύρθηκαν από την περιοχή καθώς δέχονταν προκλήσεις και επιθέσεις. Το BBC και το Sky αναφέρονται σε έναν τοπικό βουλευτή, τον David Lammy, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στους δρόμους δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία των κάτοικων του Tottenham. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και τα δικά τους συνεργεία έδειξαν τους κάτοικους της περιοχής όλων των καταγωγών να στέκουν αγκαλιασμένοι σχηματίζοντας αλυσίδες ενάντια στην αστυνομία. Η αστυνομία επιμένει ότι τα γεγονότα είναι ‘τοπικής εμβέλειας’ και δεν εξαπλώνονται πέρα από το Totenham, ενώ αυτόπτες μάρτυρες διαφωνούν με αυτόν τον ισχυρισμό.

Στο Totenham έγιναν μεγάλες συγκρούσεις και το 1985 σε απάντηση της δολοφονίας της Cynthia Jarrett στα χεριά της αστυνομίας. Το Tottenham έχει χτυπηθεί από τα πρόσφατα μετρά λιτότητας, ενώ αρκετά κέντρα νεότητας έχουν κλείσει τις τελευταίες εβδομάδες. Εκτός όμως και από την οικονομική δυσφορία, το Tottenham και μεγάλο κομμάτι του Ανατολικού Λονδίνου παρουσιάζει και έντονο πρόβλημα ρατσισμού, κυρίως της τοπικής κοινότητας από την αστυνομία και τον κρατικό μηχανισμό. Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές του Βόρειου Λονδίνου, η εντάσεις μεταξύ λευκών Άγγλων και «εθνικών» έχουν ενταθεί τελευταία. Ως ένδειξη αυτού, στις τελευταίες εθνικές εκλογές, το ακροδεξιό νεοναζιστικό κόμμα, British National Party, συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ψήφων σε περιοχές όπου κατοικούνται από Αφροβρετανούς και μουσουλμάνους, όπως το Barking.

Όπως αναφέρει το Πρακτορείο Rioters

 Το Τόττεναμ ήταν το επίκεντρο των προλεταριακών ταραχών του 1985, με πρωταγωνιστή την “μαύρη κοινότητα” που ήταν και η πλέον καταπιεσμένη, έχοντας απέναντί της μια καθημερινότητα όχι μόνο ανεργίας και διακρίσεων αλλά και καθημερινών ελέγχων και παρενοχλήσεων από την αστυνομία. Έκτοτε έχει μεσολαβήσει μια εικοσαετία κατά την οποία μεγάλο κομμάτι της μαύρης νεολαίας έχει ενσωματωθεί στην εγκληματική οικονομία, με συνέπεια τη διάλυση των προηγούμενων σχέσεων εντός της “μαύρης κοινότητας”, και ένας εκσυγχρονισμός των αστυνομικών τακτικών στη λογική του “διαίρει και βασίλευε” (έλεγχοι για τους αυθάδεις νεαρούς, τυπικότητα και ασφάλεια για τους νοικοκυραίους ιδιοκτήτες -ακόμα και στη διάρκεια των ταραχών δεν παρέκκλιναν απ’ αυτό το μοτίβο). Έχει δημιουργηθεί έτσι ένα ρήγμα στο εσωτερικό της κοινότητας που καθιστά εκ των προτέρων δύσκολη την συνύπαρξη διαφορετικών ομάδων απέναντι στην καταστολή. Για παράδειγμα, μέλη συμμοριών (για τα οποία οι λεηλασίες είναι μια εν δυνάμει κερδοφόρα επιχειρηματικότητα) με μη-μέλη (που ενδεχομένως δίνουν προτεραιότητα στη “διαμαρτυρία”), μέλη συμμοριών με μαγαζάτορες-νοικοκυραίους κλπ, μέλη διαφορετικών συμμοριών μεταξύ τους (ήδη έχουν αναφερθεί δύο τέτοια μαχαιρώματα κατά τις ταραχές) κοκ.

Η υπέρμετρη καταστολή και συκοφάντηση κάθε πρακτικής αμφισβήτησης της αστυνομίας -δηλαδή της κύριας κοινωνικής παροχής του σύγχρονου κράτους- αφήνει μια τραυματική διάσταση στη θύμηση των περασμένων ταραχών που ανακαλούνται στην μνήμη ως πηγή μπελάδων και συμφορών αντί για καύχημα προσωπικής υπερηφάνειας και ταξικής δύναμης.

Αυτήν τη φορά η καταστολή είναι ασφαλώς καλύτερα προετοιμασμένη, μιας και τα think tanks της εδώ και καιρό προειδοποιούσαν πως οι περικοπές σε κοινωνικές παροχές, κέντρα νεότητας κλπ θα ανοίξουν τον δρόμο για ταραχές, ενώ το Λονδίνο προετοιμάζεται και για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2012.

Σάββατο 6 Αυγούστου:

Αυθόρμητη “ειρηνική” πορεία, 200 περίπου ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και συγγενών και γνωστών του Mark Duggan, 29χρονου πατέρα 4 παιδιών που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά την περασμένη Πέμπτη. Η αστυνομία κάνει λόγο για ανταλλαγή πυρών, ωστόσο ο κόσμος υποψιάζεται ότι η αστυνομία απλώς εκτέλεσε έναν ακόμη φτωχό μαύρο, όπως παρατηρεί ένας ειδικός της αστυνομίας “σ’ αυτές τις ώρες έχει πιο πολύ σημασία η διαίσθηση του πλήθους, κι αυτό είναι κάτι που η αστυνομία δεν μπορεί να το ελέγξει αποτελεσματικά“. Η κινητοποίηση συνεχίζεται μέχρι το βράδυ, όπου αρχίζει να κατεβαίνει ένα πιο νεολαιίστικο και οργισμένο πλήθος. Μετά από μια φημολογία ακόμα ανεπιβεβαίωτη, για σπρώξιμο από αστυνομικούς μιας 16χρονης κοπέλας που όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στις γραμμές τους, οι διαδηλωτές αγριεύουν και αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα μπουκάλια και μπιτόνια με βενζίνη. Η ταχύτητα που διαδόθηκε αυτό το αμφιλεγόμενο περιστατικό και οι εμπρηστικές παρενέργειές είναι ενδεικτικά μιας γερά θεμελιωμένης αντίληψης για τον ρόλο της αστυνομίας: “Οι άνθρωποι νιώθουν την αδικία του φόνου του Mark. Όλοι γνωρίζουμε τί εστί αστυνομία και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν, και δεν πιστεύουμε τις ιστορίες τους για τις συνθήκες του θανάτου του“, θα δηλώσει μια κάτοικος στη Guardian. Επιπλέον, όταν έφτασαν έφιππες και εξοπλισμένες με σκύλους και ειδική ανάρτηση αστυνομικές δυνάμεις, έγιναν αποδεκτές με βρισιές και γιουχαϊσματα, ακόμα και από τους παραδοσιακούς συντηρητικούς εβραίους κατοίκους της περιοχής.

Μόλις σκοτεινιάζει, γύρω στις 8:20μμ δυο παρκαρισμένα περιπολικά πυρπολούνται με κοκτέιλ μολότοφ, από κόσμο μέσα απ’ τη διαδήλωση. Ακολουθούν συμπλοκές όπου κυρίως μαύροι νεολαίοι παίρνουν στο κυνήγι τους αστυνομικούς. Εμπρησμοί περιπολικών, λεωφορείων και καταστημάτων γύρω από το αστυνομικό τμήμα του Τόττεναμ, επιθέσεις με μολότοφ, πυροτεχνήματα, πέτρες και τούβλα. Περιορισμένες λεηλασίες (κυρίως στο Tottenham Hale Retail Park). Πιτσιρικάδες εμφανίζονται με σακούλες και καροτσάκια τα γεμίζουν πράγματα και τρέχουν πίσω στα δρομάκια προς τις γειτονιές. Αναπτύσσονται αστυνομικές δυνάμεις της Territorial Support Group γύρω απ’ το αστυνομικό τμήμα του Τόττεναμ, που δέχονται επιθέσεις με μπουκάλια και μικροαντικείμενα.

Γύρω στην 1:30 την νύχτα, ειδησεογραφικά συνεργεία του BBC και του Sky News δέχονται επίθεση. Οι λεηλασίες συνεχίζονται, με στόχο αλυσίδες καταστημάτων με κινητά τηλέφωνα, είδη υπολογιστών, αθλητικά, υποδήματα κοκ. Στα H&M διαδραματίζονται οι πιο απίθανες σκηνές, με “πελάτες” κάθε ηλικίας να δοκιμάζουν ρούχα και να γεμίζουν τσάντες με αυτά της προτίμησής τους, κάποιοι καλύπτοντας πρόχειρα το πρόσωπό τους μ’ ένα φουλάρι, οι πιο πολλοί χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη διαλέγουν αυτά που τους αρέσουν περισσότερο. Αναφορές σε εφημερίδες για εφήβους που καυχιόνταν στους δρόμους για τα “καινούρια ακριβά τζην” που σήκωσαν. Αφιλόξενοι οι δρόμοι για τα τζιπάκια της αστυνομίας που κάνουν παράπονα για κατοίκους που φωνάζουν “δολοφόνοι” καθώς περνούν τρέχοντας από δίπλα τους για να κατευθυνθούν προς κάποιο σημείο ταραχών. Προλεταριακές εκπτώσεις 100% και στο Currys και σε αρκετά πολυκαταστήματα του κεντρικού δρόμου του Brixton. Δυνατή μουσική ακούγεται από ανοιχτά παράθυρα ενώ οι λεηλασίες συνεχίζονται.

26 μπάτσοι τραυματίες. 55 συλλήψεις.

Πηγές:
Libcom.org
Κουλτούρα και Επανάσταση
Πρακτορείο Rioters
London Indymedia
Athens Indymedia

http://wp.me/p1pa1c-bLJ