«Επιχείρηση Εκκαθάρισης» και στην Πάτρα

Posted on 31 Ιουλίου, 2011 11:57 πμ από

9


Βλέπεις τον άνθρωπο ή το πορτοφόλι;

Πριν από δύο μήνες ο χαμογελαστός DrAluca μας γνώρισε μέσω της δουλειάς του Χρήστου Νικολακόπουλου τους ανθρώπους του Σταθμού.

Πριν από δύο μέρες ο δήμος της Πάτρας, για όσους το έμαθαν, μας θύμισε για άλλη μια φορά πως το ενδεχόμενο να ζήσεις με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη φρούριο εξαρτάται από το πορτοφόλι σου. Αν είσαι τουρίστας ανοίγουν οι πόρτες της πολυτέλειας, αν είσαι πρόσφυγας ανοίγουν οι πόρτες της φυλακής.

Το Δελτίο Τύπου της Κίνησης Υπεράσπισης δικαιωμάτων των Προσφύγων και Μεταναστών/τριών είναι δυστυχώς αρκετά αντιπροσωπευτικό της θέσης των ανθρώπων στην πτωχευμένη από όλες τις απόψεις χώρα που ζούμε :

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 

Μετά την επιστολή του Δημάρχου της Πάτρας Γ. Δημαρά μόνο στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη λύση του προσφυγικού προβλήματος στη Πάτρα, ο Υπουργός  Χ. Παπουτσής ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Δημάρχου με το μόνο τρόπο που ξέρει να λύνει τα προβλήματα: την καταστολή. Ο κος Δημαράς ποιες άλλες προτάσεις θα μπορούσε να περιμένει από τον υπουργό, όταν έχoυν προηγηθεί αστυνομικές επιχείρησεις σκούπα σε Ηγουμενίτσα, Αθήνα και Πάτρα (αμαξοστάσιο ΟΣΕ Αγ. Διονύσιου);

Έτσι στις 26/7 και 27/7 στις 6 η ώρα το πρωϊ στήθηκε μια επιχείρηση “καθαρισμού” του χώρου του αμαξοστασίου του ΟΣΕ στον Αγ. Αντρέα, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι πρόσφυγες.

Από τη μια η αστυνομία  προέβη σε μαζικές συλλήψεις ΟΛΩΝ όσοι βρίσκονταν στο χώρο, σκορπίζοντας και καταστρέφοντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους, απαραίτητα όμως για τη διαβίωσή τους (ρούχα, στρώματα, κουβέρτες, προσωπικά αντικείμενα, τρόφιμα) και αρπάζοντας χρήματα και κινητά τηλέφωνα. Από την άλλη το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου ολοκλήρωσε το έργο της αστυνομίας μαζεύοντας και πετώντας στα σκουπίδια ό,τι είχε απομείνει ανέπαφο από το «ζήλο» της ΕΛΑΣ.

Μάταια στις 26/7 απευθυνθήκαμε  στην αρμόδια Αντιδήμαρχο, στο Γενικό Γραμματέα του Δήμου, στον Περιφερειάρχη (ο Δήμαρχος θα μας δεχθεί την επόμενη εβδομάδα!!), προκειμένου να σταματήσουν οι διώξεις των μεταναστών. Την επόμενη μέρα η αστυνομία και το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου συνέχισαν το έργο τους.

Είναι γεγονός ότι  αστυνομία και λιμενικό έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα άγριο κυνηγητό στους πρόσφυγες της πόλης, με συνεχείς συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, τραυματισμούς, καταστροφή των πρόχειρων καταλυμάτων τους, κόψιμο νερού και κλοπές των κινητών τους τηλεφώνων και των χρημάτων τους.

Το μόνο έγκλημα  που διέπραξαν, είναι ότι τόλμησαν να φύγουν από την πείνα, την εξαθλίωση, το θάνατο, τους πολέμους που η «πολιτισμένη» Ε.Ε. παρέα με το ΝΑΤΟ διεξάγουν για τα δικά τους πολιτικοοικονομικά συμφέροντα και οι δικές μας κυβερνήσεις φυσικά ποτέ δεν αρνήθηκαν τη “συνδρομή” της χώρας μας.

Εν τέλει οι πρόσφυγες μεταφέρονται με λεωφορεία της ΕΛΑΣ και αφήνονται ελεύθεροι στην Αθήνα, στο Ξυλόκαστρο στο Κιάτο και αλλού, απ’ όπου αναγκάζονται να επιστρέψουν με τα πόδια μη έχοντας άλλη επιλογή.

Το σκηνικό το έχουμε ξαναζήσει τον Ιούλιο του 2009 όταν η ΕΛΑΣ προέβη σε συλλήψεις και σε εκκένωση, καταστροφή και εμπρησμό του καταυλισμού των Αφγανών προσφύγων. Οι άνθρωποι όπως και τότε, έτσι και τώρα δεν εξαφανίζονται δια μαγείας.Το μόνο σίγουρο είναι πως ξαναγίνονται για πολλοστή φορά θύματα με τους χειρότερους όρους και τις ανάλογες συνέπειες για τους κατοίκους της πόλης.

Ζητούμε από το Δήμο, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση  ν’ απαντήσει στην κοινωνία ποιά πολιτική θα λύσει το πρόβλημα των προσφύγων και παράλληλα των τοπικών κοινωνιών.

Το έργο της καταστολής το έχουμε ξαναδεί και το βιώνουμε όλο και συχνότερα. Αυτό που δεν έχουμε δει είναι τα αποτελέσματα που υπόσχονται μέσα από αυτή τη πολιτική. Η λύση δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στην καταστολή. Η λύση βρίσκεται στην αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας, στη δημιουργία δημόσιων υποστηρικτικών δομών στέγασης, στην κάλυψη των επισιτιστικών και ιατροφαρμακευτικών αναγκών τους και στην παροχή ταξιδιωτικών έγγραφων σε όσους το επιθυμούν.

Στις κατασταλτικές  αυτές πρακτικές θα μας βρίσκουν πάντοτε απέναντι τους.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ  ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ

ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ “ΣΚΟΥΠΑ”

ΚΙΝΗΣΗ  ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ  ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ  ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ

Jaquou Utopie  

http://wp.me/p1pa1c-bDZ

Posted in: Ελλάδα, Ζωή