Από την Αλκμήνη Ψιλοπούλου
Η πλήρης διαστρέβλωση και αλλοίωση κάθε έννοιας δημοκρατίας και συντάγματος, αφού εφαρμόστηκε στην πράξη με τα μνημόνια και την μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο, επιχειρείται από την κυβέρνηση να θεσμοθετηθεί τώρα και δια νόμου. Η νομιμοποίηση της παρανομίας και του παραγκωνισμού της λαϊκής βούλησης, αποτυπώνεται καθημερινά από τις αποφάσεις και τις πράξεις μιας κυβέρνησης ανθελληνικής και αντισυνταγματικής.
Την απαίτηση του λαού για δημοψήφισμα, απαίτηση που έχει εκφραστεί επανειλημμένα τόσο από φορείς της αριστεράς όσο και από τις συνελεύσεις της πλατείας, την παίρνει για να την καπηλευτεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, θεωρώντας μια σημαντική διαδικασία έκφρασης της λαϊκής βούλησης, ως «μια καλή ιδέα» (όπως είχε δηλώσει ο ΓΑΠ), δηλαδή ως ένα καλό επικοινωνιακό τέχνασμα για να εγκλωβίσει και πάλι τους πολίτες σε τεχνητά διλήμματα και να πάρει μια επίπλαστη-και ίσως αντισυνταγματική- «λαϊκή εντολή», να συνεχίσει το καταστρεπτικό της έργο.
Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση επιχειρεί να «διορθώσει» το σύνταγμα που ψήφισε η ίδια μαζί με τη ΝΔ, προωθώντας πρωτοφανείς νομοθετικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών περί δημοψηφίσματος. Ακόμα δεν ξέρει κανένας τα ερωτήματα που πρόκειται να τεθούν στους έλληνες πολίτες. Γνωρίζουν όμως όλοι, ότι τα καίρια ζητήματα που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν θέσει, όπως ναι ή όχι στο μνημόνιο και την τρόικα, ναι ή όχι στην ΟΝΕ και στο ευρώ, είναι αποκλεισμένα εκτων προτέρων από την κυβερνητική δημοψηφισματική ατζέντα.
Το ΥΠΕΣ, σε σημείωμά του, αναφέρει σχετικά ότι «Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσπίζονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την ενεργοποίηση του θεσμού (του δημοψηφίσματος). Οι επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου καταστρώνονται σε οκτώ κεφάλαια μεταξύ των οποίων:
- Επικρατεί η απάντηση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρώνται τα λευκά
- Η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση, με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους
- Η οικονομική διαχείριση και η δημόσια προβολή υπόκεινται στις ρυθμίσεις που διέπουν τις γενικές βουλευτικές εκλογές
- Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, εν γένει, το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
To δημοψήφισμα, και το αποτέλεσμά του, μπορούν λοιπόν δια νόμου να το γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους οι κυβερνώντες, αφού είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, ενώ για «ψηφισμένο νομοσχέδιο», το αποτέλεσμα αυτό έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, μόνο αν έχει συμμετάσχει το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους!
Οι άνθρωποι αυτοί, που ονομάζονται «κυβέρνηση», καμιά φορά φαίνεται ότι παίζουν video games, Μονόπολη και άλλα… επιτραπέζια. Στις πλάτες βεβαίως των πολιτών που τους χάρισαν την εμπιστοσύνη τους μέσω της κάλπης…
Και τέλος, δεν ξεχνάμε ότι δημοψήφισμα είχε κάνει και η Χούντα…
Short Link: http://wp.me/p1pa1c-bC5
Για την τεχνική υποστήριξη: Γαλαξιάρχης
ΗΠΣΤΓ
29 Ιουλίου, 2011 8:38 μμ
+10 … υπόδειγμα πολιτικής και κοινωνικής εξαπάτησης το υποτιθέμενο δημοψήφισμα
vassozacharof
29 Ιουλίου, 2011 9:15 μμ
ακριβως, η αναρτηση ειναι λιτη και περιεκτικη, οσο ‘πλουσιοπαροχες’ σε ζοφο και
καταστολη και απλωμενες στην πλειοψηφια του λαου ,ειναι οι συνθηκες υπο τις οποιες διαβιουμε , ειναι οι υπαλληλοι των τραπεζιτων και οσοι βολεμενοι τους στηριζουν και απεναντι ο εχθρος λαος! το τελευταιο μιγμα ομως δεν ειναι ομοιογενες…
rocknrollfever
29 Ιουλίου, 2011 9:16 μμ
Ρε Παραλληλογράφοι φτιάχτε κανένα εφημεριδάκι μηνιαίας κυκλοφορίας όπου να συλλέγονται τα κειμενάκια (έστω και σε ηλεκτρονική μορφή)!
Εύγε ξανά για το άρθρο…
vassozacharof
29 Ιουλίου, 2011 10:30 μμ
προταση: να ταξινομουνται τα αρθρα κατα μηνα οπως και σε αλλα blogs η ιστοσελιδες, θα ειναι πραγματικα χρησιμο σε οποιον θελει να ανατρεξει , γιατι συνηθως εχουν να κανουν με την επικαιροτητα των ημερων που αναρτωνται
Jaquou Utopie
29 Ιουλίου, 2011 10:42 μμ
Υπάρχει πάντως ήδη στο πλάι του Παραλληλογράφου kai ψαχτήρι για να βάζεις λέξεις και να βλέπεις αν υπάρχουν τίτλοι-άρθρα εδώ, όπως υπάρχει και το ημερολόγιο που αν πας με τον κέρσορα πάνω σε κάθε μέρα βλέπεις και τους τίτλους των κειμένων που δημοσιεύσαμε.
Το ηλεκτρονικό περιοδικό σε pdf το έχουμε σκεφτεί… αλλά δεν έχουμε βρει χρόνο να το οργανώσουμε 😦
catalternative
30 Ιουλίου, 2011 12:21 πμ
Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε το paper.li και το twitter για να βγάζετε πχ εβδομαδιαία εφημερίδα. Απλά θέλει λίγο ψάξιμο. 🙂
Jaquou Utopie
30 Ιουλίου, 2011 12:34 πμ
ουπς!!!! σωστόοοοο!!!
Θα καταγραφεί και θα μπει στην επόμενη συνέλευση 🙂 🙂 🙂
DrAluca
30 Ιουλίου, 2011 12:36 πμ
Ωχ…
Παλι συνελευση?
😛 😛 😛
Χαμογελατε…
Jaquou Utopie
30 Ιουλίου, 2011 12:38 πμ
Θες να πεις ότι δεν ψάχνεις για ευκαιρία να τρολλάρεις live;;;;; 😛 😛 😛
DrAluca
30 Ιουλίου, 2011 12:40 πμ
Ε καλα τωρα….
με προσβαλεις….
😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈
Xaxaxaxaxa
Χαμογελατε…
catalternative
30 Ιουλίου, 2011 1:04 πμ
😀 Αλήθεια, οι συνελεύσεις σας είναι ανοιχτές στο κοινό;;; 😛
Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός
30 Ιουλίου, 2011 1:28 πμ
Καλέ, εμένα που θα είναι η πρώτη μου, θα με γιορτάσετε κιόλας;
Τύπου, θα σπάσουμε τη σαμπάνια στο κεφάλι μου;
Να έρθω με πλήρη αγωνιστική εξάρτηση άμα είναι…
alexantro trollientes
30 Ιουλίου, 2011 4:41 πμ
οι συνελευσεις ειναι ανοιχτες ;
θελω να ερθω για να πω τα παραπονα μου
tonoumoy
29 Ιουλίου, 2011 10:28 μμ
«Για «ψηφισμένο νομοσχέδιο», το αποτέλεσμα αυτό έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, μόνο αν έχει συμμετάσχει το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους»
Αυτό κατάλαβε κανείς γιατί το θέλουν;
Ioulianos
30 Ιουλίου, 2011 3:12 μμ
Ο παπατζής δεν μπορεί να πάρει «απόφαση» να προκήρυξη δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος.
Αν και είμαι σίγουρος ότι το άλλοθι για την νέα εκτροπή θα το βρει.
Ήδη λένε ότι για ότι το δημοψήφισμα θα έχει ως θέματα την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων , τη μείωση των βουλευτών, το «Πόθεν έσχες» τους κτλ και όλα αυτά θα είναι ο πολιορκητικός κριός στα αυτιά του κόσμου.
Η διατάξεις της μελλούμενης αναθεώρησης θα περάσουν στα «ψιλά γράμματα»
ΟΜΩΣ.
Άρθρο 110 του Συντάγματος.
2. H ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.
3. Aφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.
4. Aν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, σύμφωνα με την παράγραφο 2, η επόμενη Bουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της.
5. Kάθε ψηφιζόμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως μέσα σε δέκα ημέρες αφότου επιψηφιστεί από τη Bουλή και τίθεται σε ισχύ με ειδικό ψήφισμά της.
6. Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης. http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma…
Άρα οι διατάξεις του Συντάγματος προβλέπουν αυστηρές διαδικαστικές και προϋποθέσεις για την διαδικασία αναθεώρησης, πέρα το ότι απαιτεί και τη σύμπραξη δύο Βουλών και πέντε χρόνια από την προηγούμενη αναθεώρηση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Άσε δηλαδή που εξ όσων γνωρίζω πρέπει να κηρυχτούν εκλογές με απόφαση νέας αναθεωρητικής Βουλής και η βουλή που θα προκύψει να ψηφήσει τις διατάξεις που αναθεωρούνται , οι οποίες θα είναι εκ των προτέρων γνωστές.(;)
Μήπως λοιπόν το «δημοψήφισμα» είναι το άλλοθι για να παραδοθεί και θεσμικά η χώρα (ουσιαστικά έχει παραδοθεί από πέρυσι με το βελούδινο πραξικόπημα) στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αποφάσεις όμως που δεν παίρνονται στην ευρωκοινοβούλιο μα πίσω από κλειστές πόρτες όπου συνεδριάζουν διαφορές μη θεσμικές υπηρεσίες της ΕΕ;;
Και ποιος επιβεβαιώνει τα λεγόμενα μου;;;
Μα ο συνταγματολόγος και υπουργός οικονομίας Βενιζέλος.
«Η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 110 παρ. 2-6 Σ., είναι αποκλειστική στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται άλλη εναλλακτική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Επομένως αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να συντελεστεί ούτε με δημοψήφισμα (άρθρο 44 παρ. 2)».
Από το βιβλίο του «Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου».στην σελ 86…
Mitsaras
30 Ιουλίου, 2011 3:19 μμ
Καλώς τη συντροφάρα!
Ενημερωμένος όπως πάντα.
Ioulianos
30 Ιουλίου, 2011 3:27 μμ
Καλώς σε βρήκα σύντροφε ΜΗΤΣΑΡΑ.!!!
Και για να ευλογήσω και τα γένια μας… Μήπως πήρες το βιβλίο «Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε» του Μπογιόπουλου;
demonio
30 Ιουλίου, 2011 3:47 μμ
επ Ιουλιανε τι ευχαριστη εκπληξη!!!
Μην ξαναχαθεις ακους;
Mitsaras
30 Ιουλίου, 2011 3:49 μμ
Κι εγώ αυτό του λέω τόσο καιρό 🙂
Ioulianos
30 Ιουλίου, 2011 4:05 μμ
demonio
Σε ευχαριστώ πολύ.
Μα να υπάρχει και η καθημερινότητα που με τραβά καθώς και η φθορά που νιώθω από αυτήν, που με αποσυνθέτει ψυχικά και πνευματικά.
Η Αλήθεια είναι πως μου λείπετε όμως ρε παιδιά…
Xanadu
30 Ιουλίου, 2011 4:25 μμ
aloha και σε σενα!
και μας, μας λειπεις μεσιε… 😉 😉 😉
DrAluca
30 Ιουλίου, 2011 4:30 μμ
Οκ….εξαφανιζεσαι λογο καθημερινοτητας…
Γλυκακι ΔΕΝ εφερες….
Εστω…
Αλλα ενα τραγουδι βρε iouliane? Ετσι…για τα παλια?
🙂 🙂
ΚΑΛΩΣ ΤΩΝ!
Χαμογελατε…
demonio
30 Ιουλίου, 2011 8:04 μμ
Ιουλιανε να υποθεσω πως εισαι ερωτευμενος και ολα τ’αλλα σου πανε κοντρα;;; Σου το ευχομαι ολοψυχα να ειναι ετσι, μονο αυτο μας σωζει αυτη την εποχη :))
ΥΓ Εικασιες κανω πανω στο «υπαρχει και η καθημερινοτητα που με τραβα», δεν σπερνω φημες
Xanadu
30 Ιουλίου, 2011 4:23 μμ
aloha demonio de pasa!
how do you do? 😀 😀 😀
demonio
30 Ιουλίου, 2011 8:07 μμ
Χαιρε Xanadu 🙂 Σε / σας διαβαζω τακτικα και μετραω τις μερες να παω διακοπες γιατι τα’χα φτυσει. I just need a break
Xanadu
30 Ιουλίου, 2011 8:21 μμ
me too senior …….
Mitsaras
30 Ιουλίου, 2011 3:48 μμ
Μπα, ακόμα παλεύω με τις διορθώσεις τις διατριβής τις οποίες θέλω να έχω τελειώσει μέχρι τις 29/8 που μπαίνω φαντάρος. Οπότε δεν υπάρχει χρόνος για να το διαβάσω.
Αξίζει?
Ioulianos
30 Ιουλίου, 2011 3:57 μμ
Μετά από την σκληρή διανοητική προσπάθεια σου πας φαντάρος;;;
Χωρίς να έχεις λίγο χρόνο να τον διαθέσεις στο χαλάρωμα του νου και της ψυχαγωγίας σου;; (με την κυριολεκτική έννοια της λέξης).
Πως τα κατάφερες έτσι ρε σύντροφε ;;
Mitsaras
30 Ιουλίου, 2011 4:01 μμ
Μην ανησυχείς από τη σκληρή διανοητική προσπάθεια θα μεταβώ στην ολοκληρωτική αποβλάκωση 🙂 Όπως βλέπεις η πατρίδα για όλους και για όλα «φροντίζει» κόντρα στο στείρο μηδενισμό των αναρχοκομμουνιστών
Xanadu
30 Ιουλίου, 2011 4:48 μμ
και επειδη ειπες για φανταριλικι, ας ενημερωσουμε οτι στους αρνητες στρατευσης πλεον ερχεται πεσκέσι 6χιλιαρο προστιμο προς «συμμόρφωση»
απο παντου θελει να αρπαξει λεφτα το κρατος 😛
DrAluca
30 Ιουλίου, 2011 4:57 μμ
Ναι ε?
Γινεται και με δωσεις η αποπληρωμη?
Πχ…παρτε τωρα τα αρχιδια μου και σας χρωσταω 5.998 ακομα?
🙂
Χαμογελατε…
Xanadu
30 Ιουλίου, 2011 5:35 μμ
Dr ισχυει, δυστυχως…. 😦
εχει ερθει ηδη το «χαρτι» σε ενα παιδι που έληξε η αναβολή
DrAluca
30 Ιουλίου, 2011 5:38 μμ
Αρα…..να ετοιμαζω μια μαντρα….
Για παν ενδεχομενο
🙂
Χαμογελατε…
Xanadu
30 Ιουλίου, 2011 5:39 μμ
να βοηθήσω στο χτίσιμο;
DrAluca
30 Ιουλίου, 2011 5:43 μμ
Αν το κανεις θα εκπλαγω…
χαχαχαχαχαχαχα
Χαμογελατε…
Xanadu
30 Ιουλίου, 2011 6:24 μμ
Γιατι ρε; δεν καταλαβα Dr μου, δε με εχεις ικανη για την οικοδομη; 😆
μπορει να ειμαστε επιστημονες αλλα αμα λαχει χειριζόμαστε και το πηλοφορι
DrAluca
30 Ιουλίου, 2011 6:27 μμ
Για την συγκεκριμενη οικοδομη ελπιζω να μην εισαι ικανη….
χαχαχαχαχαχα
🙂 🙂 🙂 🙂
χαχαχαχαχαχα
Χαμογελατε…
Xanadu
30 Ιουλίου, 2011 6:35 μμ
😆 😆 😆
σμουτς!
vassozacharof
30 Ιουλίου, 2011 6:47 μμ
ετσι πωλειται και η υπηρεσια προς την πατριδα, οποιος εχει φραγκα την εξαγοραζει….στο βαθος του μυαλου τους βεβαια ξερουν οτι ειναι καταναγκασμος, η στρατιωτικη θητεια ,αλλα κι εκει ,παλι θα την πληρωσουν οι μη εχοντες. Και ειναι πια κατανοητο σε ολους οτι
για το ξαναμοιρασμα της τραπουλας οσον αφορα την υποταγη χωρων σε ισχυροτερες. εχει εκλειψει η αναγκαιοτητα των πολεμων. Καλλιεργειται απλα για την πωληση οπλων απο τις βιομηχανιες των ισχυρων και παλι.Οι πολεμοι ειναι πια οικονομικοι και σ’εναν τετοιο ζουμε….Εξ ου και οι εξαθλιωση, οι στερησεις, η απανθρωπια και η μιζερια, ειμαστε ηττημενοι (ελπιζω προσωρινα) και υπο συνθηκες κατοχης.
CrippleHorse
30 Ιουλίου, 2011 11:48 μμ
Σκεφτείτε το λίγο. Κάθε ένας από σας, από υπήκοος της Νότιας Δανείας αναβαθμίζεται σε σύμβουλο του πρωθυπουργού. Νομίζω ότι είναι μεγάλη τιμή κι άμα σοβαρευτείτε και αφήσετε τους λαϊκισμούς, θα αναλογιστείτε την ευθύνη που σας βαραίνει και θα κοιτάξετε να σταθείτε αντάξιοι της μαμάς του ΓΑΠ, της καλύτερης συμβούλου απ’όλους.
Το καθεστώς φιλελευθεροποιείται, ο ΓΑΠ είναι πρόθυμος να κάνει τη μεγάλη αλλαγή και να ζητήσει ακόμα και τη γνώμη του λαού για όσα κάνει, πριν την αγνοήσει.
CrippleHorse
30 Ιουλίου, 2011 11:51 μμ
Καλά είναι για κλάμματα. Αν γίνει δημοψήφισμα για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα του θα είναι δεσμευτικό, αν όμως το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, μπορεί και να ρωτήσει τη γνώμη του λαού αλλά θα τη γράψει στ’αρχίδια του έτσι κι αλλίως. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που χρειάζεται για να περάσει αυτό που θέλει είναι να ψηφίσει το νόμο που γουστάρει και να μην κάνει δημοψήφισμα.
CrippleHorse
30 Ιουλίου, 2011 11:56 μμ
Για το πότε δεσμεύονται πρώτα απ’όλα να κάνουν κωλοδημοψήφισμα, μην περιμένετε ν’ακούσετε. Χώρια που αν γινόταν ας πούμε για τα μέτρα λιτότητας, θα πεταγόταν το δικαστήριο να το ακυρώσει με το σκεπτικό ότι το σύνταγμα δεν προβλέπει δημοψήφισμα για μία απλή δημοσιονομική απόφαση. Να περιμένετε δημοψήφισμα για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τη μείωση των βουλευτών (ώστε η εκπροσώπηση να είναι ακόμα μικρότερη για τα μικρά κόμματα κλπ) και τέτοια.
vassozacharof
31 Ιουλίου, 2011 12:57 πμ
Για οσους δεν καταλαβαν, ζουμε μια περιοδο συμπυκνωμενου χρονου με κατοχη κι εμφυλιο μαζι, η θα καταστραφει εκ βαθρων αυτη η κοινωνια με επανιδρυση μιας αλλης, ανθρωπινης και αξιοπρεπους, η θα βουλιαξει …και οπου φυγει-φυγει…..
vassozacharof
31 Ιουλίου, 2011 7:59 μμ
http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2011/07/16.html#more
Το πιο ακατανόητο όμως είναι ότι ουδείς πίεσε την κυβέρνηση να «ανακαλύψει» τα δημοψηφίσματα. Είναι δική της πρωτοβουλία, στα όρια της εμμονής, που μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και εκβιαστικά κατά τους προηγούμενους μήνες για καθαρά δικά της οφέλη. Και τώρα, που φέρνει το σχετικό νόμο με τυμπανοκρουσίες, με τον ίδιο νόμο ουσιαστικά όχι απλώς τα ακυρώνει, αλλά κάτι χειρότερο: τα ευτελίζει και τα αλλοιώνει, παραβιάζοντας μαζί και τη δημοκρατική αρχή.
Πολύ ωραία ιδέα. Υπάρχουν μάλιστα κι άλλες σε αυτή την κατεύθυνση: γιατί λ.χ. να μην γίνουν και οι εκλογές συμβουλευτικές; Και αμά αρέσει στην κάθε κυβέρνηση το αποτέλεσμά τους, να το κρατάει. Αμά δεν την αρέσει, να λέει, «ευχαριστώ πολύ τον κυρίαρχο λαό για τη γνώμη του, αλλά δεν θα πάρω»…
Παιγνίδια σαν αυτά, αποτελούν ως φαίνεται το τελευταίο στάδιο της «συμμετοχικής δημοκρατίας»: είναι η «συμβουλευτική δημοκρατία», στην οποία το εκλογικό σώμα δεν καλείται να αποφασίζει ως το κυρίαρχο όργανο του πολιτεύματος, αλλά να… συμβάλλει στο διάλογο…