Προς μία… Πασοκευόμενη Δημοκρατία

Posted on 29 Ιουλίου, 2011 8:34 μμ από

44


Από την Αλκμήνη Ψιλοπούλου

Η πλήρης διαστρέβλωση και αλλοίωση κάθε έννοιας δημοκρατίας και συντάγματος, αφού εφαρμόστηκε στην πράξη με τα μνημόνια και την μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο, επιχειρείται από την κυβέρνηση να θεσμοθετηθεί τώρα και δια νόμου. Η νομιμοποίηση της παρανομίας και του παραγκωνισμού της λαϊκής βούλησης, αποτυπώνεται καθημερινά από τις αποφάσεις και τις πράξεις μιας κυβέρνησης ανθελληνικής και αντισυνταγματικής.

Την απαίτηση του λαού για δημοψήφισμα, απαίτηση που έχει εκφραστεί επανειλημμένα τόσο από φορείς της αριστεράς όσο και από τις συνελεύσεις της πλατείας, την παίρνει για να την καπηλευτεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, θεωρώντας μια σημαντική διαδικασία έκφρασης της λαϊκής βούλησης, ως «μια καλή ιδέα» (όπως είχε δηλώσει ο ΓΑΠ), δηλαδή ως ένα καλό επικοινωνιακό τέχνασμα για να εγκλωβίσει και πάλι τους πολίτες σε τεχνητά διλήμματα και να πάρει μια επίπλαστη-και ίσως αντισυνταγματική- «λαϊκή εντολή», να συνεχίσει το καταστρεπτικό της έργο.

Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση επιχειρεί να «διορθώσει» το σύνταγμα που ψήφισε η ίδια μαζί με τη ΝΔ, προωθώντας πρωτοφανείς νομοθετικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών περί δημοψηφίσματος. Ακόμα δεν ξέρει κανένας τα ερωτήματα που πρόκειται να τεθούν στους έλληνες πολίτες. Γνωρίζουν όμως όλοι, ότι τα καίρια ζητήματα που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν θέσει, όπως ναι ή όχι στο μνημόνιο και την τρόικα, ναι ή όχι στην ΟΝΕ και στο ευρώ, είναι αποκλεισμένα εκτων προτέρων από την κυβερνητική δημοψηφισματική ατζέντα.

Το ΥΠΕΣ, σε σημείωμά του, αναφέρει σχετικά ότι «Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσπίζονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την ενεργοποίηση του θεσμού (του δημοψηφίσματος). Οι επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου καταστρώνονται σε οκτώ κεφάλαια μεταξύ των οποίων:

  • Επικρατεί η απάντηση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρώνται τα λευκά
  • Η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση, με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους
  • Η οικονομική διαχείριση και η δημόσια προβολή υπόκεινται στις ρυθμίσεις που διέπουν τις γενικές βουλευτικές εκλογές
  • Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, εν γένει, το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

To δημοψήφισμα, και το αποτέλεσμά του, μπορούν λοιπόν δια νόμου να το γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους οι κυβερνώντες, αφού είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, ενώ για «ψηφισμένο νομοσχέδιο», το αποτέλεσμα αυτό έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, μόνο αν έχει συμμετάσχει το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους!

Οι άνθρωποι αυτοί, που ονομάζονται «κυβέρνηση», καμιά φορά φαίνεται ότι παίζουν video games, Μονόπολη και άλλα… επιτραπέζια. Στις πλάτες βεβαίως των πολιτών που τους χάρισαν την εμπιστοσύνη τους μέσω της κάλπης…

Και τέλος, δεν ξεχνάμε ότι δημοψήφισμα είχε κάνει και η Χούντα

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-bC5

Για την τεχνική υποστήριξη: Γαλαξιάρχης