Οι εκπαιδευτικοί του γκισέ

Posted on 26 Ιουλίου, 2011 10:28 πμ από

11


Γράφει η Fata Morgana

Τα σχολεία έκλεισαν. Πήραμε τις απολύσεις μας και τα παπούτσια μας στο χέρι από τις κατά τόπους διευθύνσεις, μαζέψαμε τα μπογαλάκια μας από τις προσωρινές διαμονές μας και επιστρέψαμε στη βάση μας. Μετρήσαμε τα λεφτά μας, μία, δύο, τρεις φορές, δεν βγαίνουμε μέχρι το Σεπτέμβριο. Τρέχουμε σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ μπας και βγει κάνα επίδομα και πληρώσουμε τα πάγια. Ξανακάνουμε αιτήσεις για του χρόνου, όποιος δεν έμαθε ποτέ γεωγραφία της ελληνικής επικράτειας στο σχολείο, μαθαίνει τώρα. Πατείς με, πατώ σε στις διευθύνσεις για μια θέση στον ήλιο, για μια θέση στο δημόσιο σχολείο. Άνθρωποι υποψιασμένοι, συνήθως με κάποια χρόνια ωρομισθίας και αναπλήρωσης στην πλάτη, χαμογελάνε με πίκρα «όχι ότι βγαίνει κάτι, όχι ότι θα σωθούμε, αλλά να μην λέμε ότι δεν κάναμε τα πάντα». Μικρότεροι σε ηλικία και πιο «αθώοι» συνάδελφοι έχουν κάτι από τον ενθουσιασμό και την αγωνία που θυμάμαι. Έρχονται συνήθως με ένα φίλο, μια κολλητή και κάνουν όνειρα για την αναπλήρωση, σαν να πρόκειται για παράταση της φοιτητικής ζωής.
Και μετά περιμένεις. Και περιμένεις. Και όλο τα λεφτά δεν βγαίνουν, και όλο δανείζεσαι, στην ευτυχή περίπτωση που έχεις κάποιον να δανειστείς. Και εκεί που παλιότερα είχες κλείσει ήδη τις διακοπές από αρχές καλοκαιριού, τώρα ψάχνεις χωριά και εξοχικά φίλων και συγγενών για τριήμερα πάλι στην ευτυχή περίπτωση που έχεις λεφτά για να φτάσεις μέχρι εκεί.
Και όλο αναρωτιέσαι αν είσαι μιας κάποιας ηλικίας πια τι θα κάνεις στη ζωή σου. Και όλο σου έρχεται η σκηνή από το «Μάθε παιδί μου γράμματα», κάπως παραφρασμένη. Έξι χρόνια στο δημοτικό, έξι γυμνάσιο-λύκειο, κάμποσα στο πανεπιστήμιο, βάλε και κάνα μεταπτυχιακό, ων ουκ έστιν αριθμός χρόνων επισφαλώς εργαζόμενος και επιεικώς απαράδεκτα αμοιβόμενος. Και στη λαμπρή δεκαετία της ζωής σου μεταξύ 30 και 40 ζυγίζεις ήττες και νίκες και η ζυγαριά σε φτύνει στα μούτρα.
Και πας στον ΟΑΕΔ, μαλώνεις με τον υπάλληλο γιατί έχεις ξεχάσει να βγάλεις φωτοτυπία κάποια δικαιολογητικά και το φωτοτυπικό είναι δίπλα του και δεν κάνει το ψυχικό να τα βγάλει μόνος του γιατί «δεν προβλέπεται» και ξαναπάς την επόμενη μέρα και σου μετράει τα ένσημα και δε βγαίνουν για επίδομα και σου κάνει και παρατήρηση ότι με 2-3 ένσημα την εβδομάδα ταμείο δε βγαίνει, λες και φταις εσύ, σου είπαν να πηγαίνει στη δουλειά περισσότερο και αρνήθηκες.. Και όλο θες να του πεις να πάει στο διάολο γιατί κάθε καλοκαίρι που πας αυτός είναι πάντα από τη μέσα μεριά του γκισέ και συ από την έξω, αλλά τι σου φταίει και αυτός που ο γιαλός είναι στραβός;

Το Σεπτέμβριο τα σχολεία θα λειτουργήσουν με 300 διορισμούς εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και άλλους τόσους στη δευτεροβάθμια. Για τους υπόλοιπους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους, ραντεβού του χρόνου στο γκισέ. Καλό καλοκαίρι και ακόμη καλύτερο φθινόπωρο να έχουμε…

shortlink: http://wp.me/p1pa1c-byS

Posted in: Ελλάδα