Αφήγηση μέσα από 14 «χαρακτήρες»

Posted on 24 Ιουλίου, 2011 8:37 μμ από

29


Σχολίαζα κάπου χθες, ότι ο αριθμός των ιστοριών του ανθρώπου από την αρχή της ύπαρξής του είναι πεπερασμένος. Μετά από χιλιάδες χρόνια λογοτεχνίας (σε όποια πρωτόγονη ή εξελιγμένη μορφή) και εκατό-plus χρόνια κινηματογραφικής αφήγησης, οι ιστορίες είναι πλέον ιδίες.  Αλλάζει μόνο ο τρόπος που τις διηγούμαστε.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για τους χαρακτήρες των διηγήσεων αυτών. Μέσα από αόρατα κοινά νήματα που τους κατηγοριοποιούν, η αλήθεια του καθένα μας βοηθά να βρούμε τη δική μας. Ειδικότερα στον κινηματογράφο, η κατηγοριοποίηση είναι πιο ευδιάκριτη είτε πρόκειται για κλασσικές ασπρόμαυρες ταινίες είτε για μοντέρνους πειραματισμούς με το μέσο.

Το 2010 το New York Times magazine συνόδευσε το τεύχος που αφιέρωσε στο Hollywood με 14 βίντεο «Ηθοποιοί υποδύονταικλασσικοί τύποι της Μεγάλης Οθόνης«. Μέσα από τα βίντεο, διάρκειας το πολύ ενός λεπτού το καθένα, περνά όλη η κλασσική εικονογραφία από την εικόνα στην αφήγηση και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.

Femmes Fatales, γλυκιές αποπλανήσεις, Ζαν Ντ’Αρκική αγωνία,  θυμός, υστερία, τρόμος, μεταπτώσεις, τραγούδι και χορός όλα θα σας θυμίσουν κάτι αλλά όσο πιο πολύ το σκέφτεστε τόσο λιγότερο θα μπορείτε να συγκεκριμενοποιήσετε τι…

Javier Bardem

Noomi Rapace

Matt Damon

Jennifer Lawrence

Anthony Mackie

Vincent Cassel

Σκηνοθεσία: Solve Sundsbo

Μουσική: Owen Pallet

Παραγωγή: The New York Times Magazine

Όλα τα βίντεο εδώ

short link:  http://wp.me/p1pa1c-byn