Αναδημοσίευση από το Athens Transport [updated] Η ανανέωση των πληροφοριών από ΟΑΣΑ έγινε εχθές, αλλά ο //γράφος έπινε μπύρες μέχρι λίγο πριν το τελευταίο δρομολόγιο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Σε αναδιάρθρωση πολλών λεωφορειακών γραμμών της Αθήνας προχωράει ο ΟΑΣΑ από το Σάββατο 23 Ιουλίου και τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011. Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η λειτουργία 26 γραμμών λόγω επικάλυψης των δρομολογίων τους από υφιστάμενες γραμμές και χαμηλής επιβατικής κίνησης, τροποποιείται η διαδρομή 5 γραμμών έτσι ώστε να συνδέονται με μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ κλπ), ενισχύονται τα δρομολόγια 3 γραμμών ενώ ιδρύονται 5 νέες λεωφορειακές γραμμές.
Οι αλλαγές αναλυτικά
Από το Σάββατο 23 Ιουλίου 2011 ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ των παρακάτω γραμμών:
- 129 – ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΙΞΩΝΗ (λόγω επικάλυψης από γραμμή 128 και μικρής επιβατικής κίνησης)
- 248 – ΣΟΥΡΜΕΝΑ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΤ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (λόγω επικάλυψης για καλύτερη λειτουργία)
- 320 – ΤΟΠΙΚΗ ΣΠΑΤΩΝ (λόγω μικρής επιβατικής κίνησης)
- 441 – ΣΤΑΘ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (λόγω επικάλυψης από γραμμή 421 και μικρής επιβατικής κίνησης)
- 542 – ΣΤ. ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΤΕΛΩΝΕΙΟ -ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ (λόγω μικρής επιβατικής κίνησης)
- 555 – ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΑΜΑΡΟΥΣΙΟ-ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ (λόγω επικάλυψης από άλλες γραμμές και μικρής επιβατικής κίνησης)
- 560 – ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΜΟΡΤΕΡΟ – Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ (λόγω μικρής επιβατικής κίνησης)
- 561 – ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑ – ΠΟΛΙΤΕΙΑ – Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ (λόγω μικρής επιβατικής κίνησης)
- 623 – Α. ΓΑΛΑΤΣΙ – ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ – ΣΤ. Α. ΠΑΤΗΣΙΩΝ (λόγω μικρής επιβατικής κίνησης και χαμηλής οικονομικής ανταποδοτικότητας)
- 624 – Α. ΓΑΛΑΤΣΙ – ΑΚΤΗΜΟΝΩΝ – ΣΤ. Α. ΠΑΤΗΣΙΩΝ (λόγω μικρής επιβατικής κίνησης και χαμηλής οικονομικής ανταποδοτικότητας)
- 714 – ΠΛΑΤ. ΒΑΘΗ – ΠΑΡΝΗΘΑ (λόγω μικρής επιβατικής κίνησης)
- 720 – ΑΝΑΚΑΣΑ – ΠΛ. ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (λόγω επικάλυψης από γραμμή Γ10 και μικρής επιβατικής κίνησης)
- 802 – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΔΑΣΟΣ Α (ΜΕΣΩ Λ. ΑΘΗΝΩΝ) (λόγω επικάλυψης από γραμμή 845 -ενισχύεται- και άλλων γραμμών)
- 803 – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΔΑΣΟΣ Β (ΜΕΣΩ ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ) (λόγω επικάλυψης από γραμμή 845 -ενισχύεται- και άλλων γραμμών)
- 804 – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΔΑΦΝΙ (λόγω επικάλυψης από γραμμή 845 -ενισχύεται- και άλλων γραμμών)
- 812 – ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ – ΧΑΙΔΑΡΙ (λόγω τροφοδότησης στ. Μετρό Αιγάλεω μέσω γραμμής 811)
- 872 – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΕΚΡ. ΣΧΙΣΤΟΥ (λόγω επικάλυψης από γραμμή 871)
- Β7 – ΚΑΝΙΓΓΟΣ – ΚΗΦΙΣΙΑ- Ν. ΚΗΦΙΣΙΑ (λόγω επικάλυψης από γραμμή Α7 -ενισχύεται- και τοπικές γραμμές)
- Γ8 – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – Ν. ΙΩΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ (λόγω επικάλυψης από γραμμή Α8 και τοπικές γραμμές)
- Ε6 – ΜΟΥΣΕΙΟ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (λόγω επικάλυψης από Μετρό και άλλες γραμμές του κέντρου)
- 537 – ΑΧΑΡΝΑΙ-ΒΑΡΥΠΟΜΠΗ (λόγω μικρής επιβατικής κίνησης)
- 713 – ΜΑΡΝΗ – ΖΩΦΡΙΑ (λόγω επικάλυψης από τις γραμμές 711 και Β12 οι οποίες ενισχύονται)
- 412 – ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ (λόγω επανασχεδιασμού για καλύτερη λειτουργία με αντικατάσταση από τη γραμμή 450 -νέα γραμμή-)
- 426 – ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π.ΠΕΝΤΕΛΗ (ΜΕΣΩ ΠΙΚΠΑ) (λόγω επανασχεδιασμού για καλύτερη λειτουργία από τις γραμμές 460 και 461 -νέες γραμμές-)
- 451Α – ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ (λόγω επανασχεδιασμού για καλύτερη λειτουργία από τις γραμμές 460 και 461 -νέες γραμμές-)
- 451Β – ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ (ΜΕΣΩ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ) (λόγω επανασχεδιασμού για καλύτερη λειτουργία από τις γραμμές 460 και 461 -νέες γραμμές-)
- 605 – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΟΣ (λόγω μετατροπής σε τροφοδοτική στ. Αν. Πατησίων)
- 711 – ΑΧΑΡΝΑΙ – ΖΩΦΡΙΑ (λόγω επανασχεδιασμού ενισχύεται, τροποποιείται και αλλάζει ονομασία σε 711 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ – ΖΩΦΡΙΑ)
- 450 – ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ (σε αντικατάσταση των γραμμών 412 και 451Α)
- 451 – ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ (σε αντικατάσταση της γραμμής 451Α)
- 460 – ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ (σε αντικατάσταση των γραμμών 426 και 451Β)
- 461 – ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ (σε αντικατάσταση των γραμμών 451Β και 426)
Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, για το νέο σχεδιασμό του δικτύου λεωφορείων της πρωτεύουσας ελήφθησαν υπόψη, η συνεργασία με το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς καθώς και οι μεταβολές του πληθυσμού σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Αναλυτικά, ο νέος σχεδιασμός γίνεται με βάση:
-
Τις επεκτάσεις δικτύων των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, προαστιακός)
-
Την αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών ώστε να προσαρμοστούν στις επεκτάσεις των δικτύων σταθερής τροχιάς και την ανάγκη για επιπλέον αύξηση των συχνοτήτων
-
Την αύξηση του πληθυσμού και τη πληθυσμιακή μετατόπιση προς τα νέα αναπτυσσόμενα προάστια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μεγάλη αύξηση παρατηρείται:
-
στα βόρεια και βορειανατολικά προάστια (Μαρούσι, Πεύκη, Ηράκλειο, Μελίσσια, Βριλήσσια, Κηφισιά, κλπ),
-
στις Ν.Α. περιοχές προς τη θάλασσα (Π. Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη) με ετήσιους ρυθμούς ελαφρώς υψηλότερους από την προηγούμενη ομάδα
-
στα Μεσόγεια
Αντίθετα, σοβαρή μείωση καταγράφεται:
-
στον δήμο της Αθήνας
-
στο δήμο Πειραιά και στους “προσφυγικούς” δήμους (Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Νίκαια, Ταύρος, Καισαριανή, Αιγάλεω, Νέα Ιωνία, Δάφνη, Μεταμόρφωση).
-
Τους σημαντικούς πόλους έλξης μετακινήσεων που δημιουργούνται είτε από την ίδρυση και λειτουργία καινούργιων εγκαταστάσεων είτε από την μετεγκατάσταση υφιστάμενων σε νέες θέσεις (όπως νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπουργεία, εμπορικά κέντρα, αναπλάσεις όπως του Βοτανικού και του Ελληνικού κ.λπ.)
-
Τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών για συγκοινωνιακή κάλυψη προς/από ποικίλους πόλους έλξης των μετακινήσεων και ιδιαίτερα προς τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς
-
Τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών για υψηλότερο επίπεδο προσφερόμενης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης (συχνότερα δρομολόγια και μείωση του χρόνου αναμονής στις στάσεις, μικρότερες πληρότητες μέσα στα οχήματα, μικρά λεωφορεία στα τοπικά δίκτυα, μικρότερο μήκος περπατήματος προς/από τις στάσεις)
-
Την αύξηση του κόστους κατοχής και λειτουργίας ΙΧ αυτοκινήτου,
-
Την αύξηση του συνολικού αριθμού των μετακινήσεων στην περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΑ και ο στόχος για αύξηση του μεριδίου των αστικών συγκοινωνιών στις μετακινήσεις αυτές στο 45% του συνόλου στα επόμενα 3 έτη (2013).
Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, εκτιμάται ότι το 2011:
-
η ημερήσια ζήτηση για ταξίδια στη ζώνη αστικού σχεδιασμού του ΟΑΣΑ θα ανέλθει σε 7 εκατομμύρια
-
το 32-35% από αυτά (ημερήσια ταξίδια) θα πραγματοποιούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς,
-
δεδομένου ότι ένα ταξίδι ισοδυναμεί με περίπου 1,2 επιβιβάσεις, εκτιμάται ότι σε μια τυπική καθημερινή θα πραγματοποιούνται 3 εκατομμύρια μετακινήσεις (επιβιβάσεις) με τα μέσα μαζικής μεταφοράς,
-
τα αστικά λεωφορεία της δημόσιας συγκοινωνίας (ΟΣΥ) προσδοκάται ότι στο 2011 θα αναλαμβάνουν το 60% της ημερήσιας επιβατικής κίνησης των δημόσιων συγκοινωνιών (περίπου 1.8 – 2.0 εκατομμύρια επιβάτες).
Από τις συγκοινωνιακές παρεμβάσεις (αλλαγές δρομολογίων) στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) , αναμένεται σημαντική μείωση της διανυόμενης διαδρομής για τα λεωφορεία και μείωση του λειτουργικού κόστους (μείωση βαρδιών ανά ημέρα, μείωση κατανάλωση καυσίμου, βελτίωση ελκυστικότητας αστικών συγκοινωνιών, κλπ), που οδηγεί:
-
σε βελτίωση των συνδέσεων (μεγαλύτερη συχνότητα, περισσότερα δρομολόγια) προς σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ, άρα βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη και συμβολή στην μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων στο λεκανοπέδιο,
-
σε μείωση του λειτουργικού κόστους των αστικών συγκοινωνιών.
Σημειώνεται ότι, οι αλλαγές στο δίκτυο λεωφορείων σε συνδυασμό με τη δρομολόγηση των νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (φυσικού αερίου) αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στους επιβάτες (καλύτερες συχνότητες και χρόνοι διαδρομής, ποιοτικότερα λεωφορεία, κλπ).
=======================================================
Όταν πριν από λίγους μήνες είχαν ανακοινωθεί οι πρώτες καταργήσεις γραμμών και η ενίσχυση άλλων που εξυπηρετούσαν σταθμούς μετεπιβίβασης σε μέσα σταθερής τροχιάς, είχα θεωρήσει ότι είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για τη μερική λύση του κυκλοφοριακού στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο. Πάντα πίστευα πως αν συνειδητά χρησιμοποιείς ΜΜΜ για τις μετακινήσεις σου, δεν είσαι και από αυτούς που θεωρούν ότι πρέπει αυτά να περνάνε έξω από την πόρτα σου. Είναι αλήθεια ότι τότε μια και μόνη αλλαγή με επηρέασε και μάλλον προς το καλύτερο αφού ενισχύθηκε ένα από τα δρομολόγια που χρησιμοποιούσα σχεδόν καθημερινά.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι εφόσον υπάρχουν αρκετές γραμμές από και προς Μετρό/Τραμ/Προαστιακό είναι καλύτερα να μειωθούν τα δρομολόγια προς τις στάσεις που αυτά τα μέσα εξυπηρετούν (συνήθως πιο γρήγορα και επίσης σε λίγο πιο ανθρώπινες συνθήκες).
Ένα πράγμα είχα ξεχάσει μόνο ρε γαμώτο. Ότι εδώ είναι Ελλάδα. Διαβάζω λοιπόν τώρα ότι καταργούνται 22 γραμμές! Διαβάζω για σχεδιασμούς, στοιχεία, αναλύσεις μπλα, μπλα, μπλα… Τις περισσότερες από αυτές τις γραμμές δεν τις γνωρίζω, δεν τις χρησιμοποιώ. Τι σημαίνει όμως χαμηλή επιβατική κίνηση; (δικαιολογία για τις περισσότερες καταργήσεις- μόνο σε 12 από τις 22 αναφέρεται επικάλυψη κ σ’ αυτό θα επανέλθω σε λίγο για να δούμε τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί στην πράξη με ένα παράδειγμα). Ότι οι εκατοντάδες έστω που χρησιμοποιούν αυτές τις γραμμές καθημερινά, μπορούν πλέον να κόψουν το λαιμό τους για να βρουν τρόπους να μετακινηθούν από και προς τις δουλειές τους. Όχι;
Ας πάμε στο παράδειγμα που σας έλεγα. Καταργούνται οι εξής 4 γραμμές: 801, 802, 803, 804 λόγω επικάλυψης (my ass) με τη γραμμή 845. Δηλαδή το επιβατικό κοινό που εξυπηρετούνταν από 5 γραμμές, τώρα θα εξυπηρετείται από ΜΙΑ! Η βελτίωση των υπηρεσιών πάντα στη πρώτη γραμμή! Και μια που μιλάμε για υπηρεσίες, μετά την αύξηση 40% στα εισιτήρια παρατηρούμε το εξής φαινόμενο: οι συρμοί στο Μετρό περνούν κάθε 7 λεπτά τις ώρες αιχμής, ενώ αν είσαι τυχερός στη στάση του λεωφορείου θα περιμένεις μόνο κανένα μισάωρο. Το πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα στον Ηλεκτρικό ώστε να μη χρειάζεσαι 3-4 μετεπιβιβάσεις για να φτάσεις καταϊδρωμένος (air condition στους συρμούς; χα χα χα χα!) στον προορισμό σου, παραμένει άγνωστο.
Και ξαναγυρνάμε στο πιο πάνω παράδειγμα: που και που, όταν φιλοτιμούταν να περάσει στη χάση και στη φέξη, έπαιρνα το 804 για να γυρίσω σπίτι από το Αιγάλεω. Περπάταγα κανένα 10λεπτο από το σταθμό του Μετρό, περίμενα λίγο ή πολύ αναλόγως την ώρα και σε άλλα δέκα λεπτά ήμουν έξω από το σπίτι μου (γι’ αυτό και το προτιμούσα όταν ήμουν στη στάση περίπου την ώρα που ήξερα ότι θα περάσει και δεν έπαιρνα κάποιο άλλο). Τι σημαίνει επικάλυψη με το 845; Σημαίνει ότι θα πρέπει να κατέβω σε μια στάση, να περπατήσω 200-300 μέτρα σε άλλη και να περιμένω ΠΑΛΙ όσο δεήσει να περάσει το 909 να με πάει στην πόρτα μου. Σούπερ, μη πείτε όχι.
Για τις «επεκτάσεις δικτύων των μέσων σταθερής τροχιάς» που αναφέρει το άρθρο δεν θα σχολιάσω γιατί από το control με ειδοποιούν ότι διαβάζουν και μικρά παιδιά. Πάντως, ένα πουλάκι μου είπε ότι οι σταθμοί του Μετρό μετά τον Άγιο Δημήτριο είναι όλοι έτοιμοι, αλλά κανείς δεν βάζει υπογραφή να ανοίξουν γιατί οι συμβάσεις έχουν συναφθεί με τον μέγα χορηγό του Ελληνικού Κράτους, τη Siemens.
Με τις υγείες μας και καλό καλοκαίρι!
Στη στάση περιμένει ατελείωτες ώρες πλέον η Narrator, έτοιμη να στείλει διακοπές την οικολογική της συνείδηση.
μικρή αναμονή στη στάση (ΧΑ!): http://wp.me/p1pa1c-bqT
anle
20 Ιουλίου, 2011 3:02 μμ
Egw sas to xw pei. Oso mas dioikoun paidakia pou mexri ta 18 ta phgainei pantou o sofer kai meta tous phre porsche o daddys prokoph de tha doume
koula
20 Ιουλίου, 2011 3:04 μμ
😦
και τα δρομολογια στο σάιτ του oasa, τον τελευταιο καιρο δεν τηρουνται..
ρωτησα εναν οδηγο και μου ειπε οτι δε μπορουν να καλυφθουν και τροποποιουνται…
η μεγιστη μαλακια με τις τροποποιησεις/καταργησεις ειναι οτι σε αναγκαζουν να παρεις ΚΑΙ το Μετρό! πολλά δρομολογια που πηγαιναν κεντρο Αθηνας εχουν αλλαξει και πανε στους σταθμους τρενου-μετρό που ειναι εξω απο το κεντρο…
Narrator
20 Ιουλίου, 2011 3:32 μμ
Να σημειώσω μόνο ότι τα 801, 802, 803, 804 ακολουθούν εντελώς διαφορετικά δρομολόγια είτε έως ένα σημείο είτε από ένα σημείο και μετά και η κατάργησή τους λόγω «επικάλυψης» φορτώνει περισσότερες γραμμές από το 845, που απλά καταλήγει στο ίδιο σημείο με αυτές.
Τόσο σκατά δεν θα τα έκανε ούτε 5χρονο.
catalternative
20 Ιουλίου, 2011 4:46 μμ
Ακόμα και στην κοινή διαδρομή τους (από Πειραιά μέχρι Ιερά οδό) τις ώρες αιχμής δεν χωράς να μπεις στο λεωφορείο. Σκέψου που σκέφτονται να καταργήσουν τις 4 από τις 5 γραμμές τι θα γίνεται…..
Αμφιβάλλω αν αυτοί που σχεδιάζουν τις αλλαγές στις συγκοινωνίες έχουν κυκλοφορήσει με ΜΜΜ ποτέ τους.
Narrator
20 Ιουλίου, 2011 5:05 μμ
ρε συ τι λέμε τώρα;
το 802 και 803 φεύγει από Παπαναστασίου και ξαναβγαίνει Θηβών στο γήπεδο (2 από τα 4 που κάνουν τη διαδρομή, το τρίτο είναι το 820 που είναι mini- αν έχουν το Θεό τους Κερατσίνι-Αιγάλεω μίνι λεωφορείο που χωράει καθιστούς 15 ανθρώπους!!!).
το 804 έρχεται από Ιερά Οδό και κάποια στιγμή στρίβει στην Μπελογιάννη και ακολουθεί παράλληλη μεν πορεία με τη Θηβών, αλλά εξυπηρετώντας εντελώς διαφορετική περιοχή.
το 845 εγώ το βλέπω να έρχεται από Θηβών (και φτάνει μέσω αυτής μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, μια ευθεία δλδ). Ούτε και ξέρω πως θα εξυπηρετούνται (και σε πόσο χρόνο παραπάνω) όλοι όσοι έρχονται από Ιερά… ΤΕΛΕΙΩΣ μπάχαλο.
(γειτονάκι κι εσείς δεσποινίς; )
catalternative
20 Ιουλίου, 2011 5:33 μμ
Έχεις δίκιο το 802 και 803 κάνουν ένα κυκλο γύρω από το γήπεδο του Αιγαλέου αν θυμάμαι καλά, νομίζω για να κάνουν σύνδεση με το μετρό του Αιγαλαίου, και το 804 πάει από Μπελογιάννη. Πάντα τις μπερδεύω τις διαδρομές… τα χρησιμοποιώ λίγο τυφλά γιατί προς τα εκεί που μένουν οι γονείς μου με βολεύουν όλα 😀
Εντελώς σκ@τ@ την κάνουν την κατάσταση με τις συγκοινωνίες….
tnm
20 Ιουλίου, 2011 4:31 μμ
Μήπως μοναδική λογική απάντηση σε όλα αυτά είναι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ «?»
Σύμφωνα με τη κοινή λογική πρωτίστως βελτιώνω τις υπηρεσίες που προσφέρω και έπειτα αυξάνω το αντίτιμο, άντε ταυτόχρονα… Στη προκειμένη ακολουθείται η συνήθης λογική του παραλόγου … και συνήθης τακτική τους κράτους στις μέρες μας βλ. χούντα.
γιάννης
20 Ιουλίου, 2011 4:36 μμ
Το λιγότερο απαράδεκτοι. Οι κατάργηση τόσων λεωφορειακών γραμμών σημαίνει αφάνταστη ταλαιπωρία. Πόσοι θα περιμένουμε με τις ώρες το 845 και θα στριμωχνόμαστε στο εσωτερικό του. Οι δε δικαιολογίες τους είναι εξοργιστικές. Μεταξύ τους όμως ξεχωρίζει ότι η Αθήνα (και οι γύρω οικισμοί) καθώς και ο Πειραιάς ( και οι δήμοι γύρω του) δεν έχουν κόσμο (!!!) καθώς όλος ο πληθυσμός κατοικεί είτε στα βόρεια προάστια ή στα πολυτελή νότια (Γλυφάδα, Βούλα και δεν συμμαζεύεται). Μα πόσο GAP είναι όλοι σε αυτήν την κυβέρνηση!
zeta dor
20 Ιουλίου, 2011 4:40 μμ
😉
lascapigliata
20 Ιουλίου, 2011 10:09 μμ
Εδώ και μήνες έχουν αρχίσει οι περικοπές. Τα δρομολόγια δεν τηρούνται. Όταν πας να ρωτήσεις τους οδηγούς γιατί δεν μπαίνει μια ανακοίνωση στις στάσεις, σου λένε ότι δεν φταίνε αυτοί και ότι έχει δικαιοδοσία ο ΟΑΣΑ.
Μπορεί να περμένεις και μια ώρα σητν στάση τζάμπα.
Ατάκα οδηγού σε παππού: «Θείε θυμάσαι τα λεωφορεία της δεκαετία του ’70;» » Πώς δεν τα θυμάμαι;»
«Έτσι θα γίνουμε σε λίγο καιρό.»
http://wp.me/p1lzKi-5A
lascapigliata
20 Ιουλίου, 2011 10:15 μμ
Να πούμε εδώ ότι η κατάργηση του ενιαίου εισιτηρίου, και ο διαχωρισμός μόνο σε λεωφορεία, και σε εισιτήριο για λεωφορεία και μετρό, λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τα μέσα σταθερής τροχιάς. Αντιστρέφει ένα σωστό σχεδιασμό, που είχε γίνει με του Ολυμπιακούς δηλαδή, τα λεωφορεία να λειτουργούν σαν τροφοδοτικές γραμμές συγκοινωνίας, και το μετρό σαν κύριες.
koula
21 Ιουλίου, 2011 2:29 μμ
τι λες ρε lascapigliata?
και θα επρεπε να πληρωνει το ενιαιο εισιτηριο με 1,40 ευρω καποιος που δε θα χρησιμοποιησει ηλεκτρικο/ΜΕΤΡΟ??
ασε που ουτως ή αλλως, δεν βρισκεις ευκολα το 1,20ευρω εισιτηριο «μονο για λεωφορειο» και αναγκαζεσαι να παρεις το 1,40.
Αυτη η ταχα καλη τροφοδοσια των σταθερων μεσων μας μαρανε.
Αρχικά αλλαξαν απλά την ονομασια γραμμων για να φανει οτι κατι κανουν στην αυξηση των λεωφ που εξυπηρετουν για σταθμους Μετρο
και μετα αρχισαν να κοβουν τις διαδρομες για να κανει τερμα σε Μετρο και να αναγκαστεις να αλλαξεις μεσο (κι αλλη αναμονη) και να πληρωσεις και παραπανω (αφου η καρτα μονο για λεωφορεια δε θα αρκουσε) για να πας εκει που αρχικα χροοοοοονια τωρα πηγαινες με ενα λεωφορειο.
Αν ηθελαν να εχουν σταθερα εσοδα και να γινεται κανονικη η λειτουργια, θα αφηναν σε μια ικανοποιητικη για το επιβατικο κοινο τιμη τις καρτες απεριοριστων
ο κοσμος δε θα εψαχνε τροπο να γλιτωσει το εισιτηριο και δε θα ρισκαρε προστιμα, θα επαιρνε την καρτα για να τελειωνει το θεμα
και ο ΟΑΣΑ θα ειχε στανταρ ποσο εσοδων καθε μηνα
αλλά δεν ηθελαν αυτό! πεταξαν ενα 40% αυξηση για να μπορουν μετα να πουν οτι μειωθηκαν τα εσοδα (ολο και περισσοτερος κοσμος αποφασιζει να χρησιμοποιησει τζαμπα τα ΜΜΜ λογω της πολυ υψηλης τιμης) και ετσι να δικαιολογηθει η μειωση των δρομολογιων κλπ
Το «μειωμενος πληθυσμος» δεν ειναι και τοσο ακριβες, νομιζω, τουλαχιστον για μερικες γραμμες που μετα τον σταθμο του Μετρο, συνεχιζαν και ειχαν κοσμο μεχρι το τερμα τους=στο κεντρο, πολλους μεταναστες που σημειωτεον, συνηθως ειναι πολυ τακτικοι και πληρωνουν κανονικα τις καρτες και τα εισιτηρια τους (προφανως δε ρισκαρουν ντραβαλα με τους ελεγκτες που ψαχνονται να φανουν ανωτεροι και θελουν αφορμη για να φωναξουν αστυνομια).
ΥΓ προσοχή στα καλσόν.. σέρνονται πόντοι.
lascapigliata
21 Ιουλίου, 2011 3:26 μμ
Έχεις κάτι σήμερα ή είναι το συνηθισμένο υφάκι;
Δεν κατάλαβες τί λέω.
Τί λες για χρονοδιαδρομές; Όσο λιγότερο χρησιμοποιείς τα ΜΜΜ τόσο λιγότερο να πληρώνεις. Αλλά και μετρό και λεωφορείο.
Δεν μπορείς να έχεις το λεωφορείο να ανταγωνίζεται το μετρό.
Ούτε τιμολογιακά, ούτε δρομολογιακά. Είναι λάθος σχεδιασμός. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι και πιο αξιόπιστα και πιο γρήγορα, και πιο άνετα. Αν δίναμε βάρος στα λεωφορεία, το μόνο που θα καταφέρναμε θα ήταν να είχαμε παραπάνω κίνηση στους δρόμους. Ο kiratzos πιο κάτω έχει ένα δίκαιο για τις ώρες αιχμής. Δεν ξέρω πώς θα λυθεί αυτό αν μελλοντικά δεν γίνουν και περιφερειακές κυκλικές γραμμές μετρό, όπως πχ στο Παρίσι και στη Μόσχα – ποιος θα βάλει λεφτά για αυτά δεν ξέρω….
Δεν μιλάω για περικοπές στα λεωφορεία. Ίσα ίσα που τα λεωφορεία πρέπει να περνάνε αρκετά συχνά και αρκετά πυκνά ώστε να αποθαρρύνεται ο κόσμος να κατεβαίνει στο μετρό με το αυτοκίνητο. Τώρα με τις περικοπές γίνεται το ακριβώς αντίθετο.
Πάντως την απαξίωση των ΜΜΜ που γίνεται σήμερα, θα την πληρώσουμε ακριβά αύριο.
koula
21 Ιουλίου, 2011 3:36 μμ
«Δεν μπορείς να έχεις το λεωφορείο να ανταγωνίζεται το μετρό.»
δεν το καταλαβες πριν? να το ξαναπω διαφορετικα
δεν γνωριζεις lascapiliata οτι το Μετρο και ο ηλεκτρικος ΔΕΝ καλυπτουν ολη την περιοχη της Αττικης (μιλαω για αυτην γιατι ο μισος πληθυσμος ειναι σε αυτον τον γαμωνομό συγκεντρωμενος)?
Χιλιες δυο διαδρομες κανει ο κοσμος που δε σχετιζονται με στασεις σταθερης τροχιας και ΑΡΑ δεν υπαρχει λογος να πληρωνουν το εισιτηριο που ειναι πιο ακριβο! Μεχρι και οι «ειδικοι» που μας ξεσκισαν με την αυξηση, αναγκαστηκαν να λανσαρουν το 1,20 ακριβως επειδη θα τους επαιρνε ο διαολος.. (αν και φανταζομαι θα γινει το «ονειρο» σου πραγματικοτητα, να ενιαιοποιηθουν παλι, στα 1,40)
Για οσους δε γνωριζουν ή δεν καταλαβαινουν, ενημερωνω οτι οι διαδρομες μπορει να ειναι και για 3 στασεις να πας στο φαρμακειο ή στο σουπερ, δεν ειναι μονο οι διαδρομες προς του διαολου τη μανα που μαλλον θα περασεις και απο τρενο. Υπαρχει πολυς κοσμος που δεν περναει καν απο το κεντρο της Αθηνας στην καθημερινοτητα του, οπως αλλοι δεν κατεβαινουν στον Πειραια. Οπως αλλοι μενουν μακρια απο το ΤΡΑΜ κλπ ποιος ο λογος να πληρωνουν το ακριβοτερο-ενιαιο εισιτηριο?
ΥΓ παραπονα για «υφος» η lascapiliata?!!!
ΥΓ2 προσοχή στα καλσόν! σέρνονται πόντοι..
βλημαμπραδερς
21 Ιουλίου, 2011 3:59 μμ
Λογω μιας πολυ ασχημης κατάστασης τις 2 τελευταίες μέρες δεν υπήρχε καθόλου κεφι και ακομη ειμαι σκατα, πλην ομως κορίτσια τα καταφέρατε να γελάσει λιγο το χειλάκι μου. Ευχαριστώ πολύ. Αναμένω με αγωνία το αποτελεσμα του αγωνα Μεταξυ Λα Σταμουλιάτα vs Koula Κολλάς
«ΥΓ παραπονα για “υφος” η lascapiliata?!!! χαχαχααχαχχαχα ουτε η Λοτεα τετοιο χιουμορ!». Τι υποννοείς για την Λοτεα; Σε σχεση με σένα μια χαρά σοβαρη σχολιάστρια είναι…
«ΥΓ2 προσοχή στα καλσόν! σέρνονται πόντοι..» Προσβολή που δεν πρέπει να μεινει αναπάντητη κατα την άποψή μου
Λοιπόν εγω υποστηρίζω Λασκαμπιλιάτα γιατι δεν είναι Οθονας εεε Οθορας στο μπλογκ και δεν εχει τη δυνατοτητα γουστοκρισίας οπως η Koula. Ανέκαθεν υποστήριζα τον πιο αδύναμο τσίγκο
lascapigliata
21 Ιουλίου, 2011 4:01 μμ
Μισό να πασαλειφτούμε με λάσπη και ερχόμαστε ….
Narrator
21 Ιουλίου, 2011 3:44 μμ
ερώτηση προς lascapiliata:
όταν λες «η απαξίωση των ΜΜΜ που γίνεται σήμερα» εννοείς από την Κυβέρνηση/ Διοικούντες ή κάτι άλλο;
lascapigliata
21 Ιουλίου, 2011 3:59 μμ
Οι εργαζόμενοι κατηγορούνε τη διοίκηση πάντως. Έχω κάνει πολλούς τέτοιους καβγάδες σχετικά. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η ΟΑΣΑ έχει κάνει πολλές περικοπές, και δεν μπορούν να προγραμματίσουν πότε θα γίνονται τα δρομολόγια και πότε όχι (!)
Έχει βγει και σχετική αφίσα http://athenstransport.files.wordpress.com/2011/05/syndikato.jpg
Διαβάστε και εδώ:
http://athenstransport.com/2011/05/29/syrriknomena-dromologia/
«Η μείωση των δρομολογίων ξεκίνησε μετά την ψήφιση του νόμου. Μέχρι τότε, οι οδηγοί δούλευαν για έξι ημέρες και μετά δικαιούνταν δύο μέρες ρεπό. Ελλείψει οδηγών και για να καλυφθούν τα κενά στα δρομολόγια, οι περισσότεροι δούλευαν στα ρεπό τους, λαμβάνοντας την αντίστοιχη αμοιβή. Η επιχορήγηση από το κράτος του κοινωνικού αυτού αγαθού περιορίστηκε στο ελάχιστο και έτσι η διαδικασία αυτή σταμάτησε.
Αποτέλεσμα ήταν τον περασμένο Απρίλιο να λειτουργεί η ΕΘΕΛ με 1.300 βάρδιες λιγότερες απ’ ό,τι τον Μάρτιο. Βάσει οργανογράμματος, για να βγαίνει σωστά το συγκοινωνιακό έργο, οι βάρδιες δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 3.700 και τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν θα μεταταχθούν οι 195 οδηγοί, αναμένεται να πέσουν κάτω από τις 3.000.
Από τα 2.192 λεωφορεία που διαθέτει η ΕΘΕΛ, τα 800 παραμένουν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια, είτε γιατί δεν υπάρχουν οδηγοί να τα κινήσουν είτε διότι είναι χαλασμένα και δεν υπάρχουν κονδύλια για να επισκευαστούν. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα ΗΛΠΑΠ, με 170 τρόλεϊ «τακαρισμένα», σε σύνολο 360, με αποτέλεσμα σε κάθε γραμμή να λείπουν 4-5 δρομολόγια ημερησίως.»
Για μένα μου φαίνεται αδιανόητο ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν εκ των προτέρων ποια δρομολόγια θα κοπούν, κάνουν ενός τύπου λευκή απεργία, δηλαδή, θα σπάσουμε τα νεύρα του κόσμου, για να πάρουν το μέρος μας, βέβαια το μόνο που καταφέρουν είναι ο κόσμος να φωνάζει να γίνουν όλα ιδιωτικά.
βλημαμπραδερς
21 Ιουλίου, 2011 4:06 μμ
Ε μην τ αλλάζεις τωρα με koula είπαμε ειναι το ματς
lascapigliata
21 Ιουλίου, 2011 4:07 μμ
Η Κούλα τσακώνεται μόνη της…
Spin
21 Ιουλίου, 2011 4:13 μμ
«βέβαια το μόνο που καταφέρουν είναι ο κόσμος να φωνάζει να γίνουν όλα ιδιωτικά.»
Ο κόσμος…Οι πασόκοι θες να πεις 😉
βλημαμπραδερς
21 Ιουλίου, 2011 4:14 μμ
Και γω έτσι εχω καταλάβει, έχει τα νευρα της σημερα. Ακόμη και για μένα, δεν είπες κατι ακραίο που να δικαιολογει την προσωπική επιθεση. Ασε που παραθέτεις περισσότερα στοιχεία απο αυτην .
Narrator
21 Ιουλίου, 2011 4:14 μμ
Είναι γνωστά αυτά περί ρεπό που δούλευαν για να βγαίνουν οι βάρδιες. Όποιος κινείται με λεωφορείο συχνά αποκλείεται να μην τους έχει ακούσει να το συζητάνε μεταξύ τους.
Βέβαια, αν και ΦΥΣΙΚΑ δεν τους κατηγορώ γι’αυτό (και εγώ στη θέση τους το ίδιο θα έκανα), δεν δουλεύαν τα ρεπό για την εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά για τα επιπλέον χρήματα, που μπορώ να επιβεβαιώσω έχοντας δει δεκάδες αποδείξεις μισθοδοσίας ότι ήταν πολλά. Ξανά: καλά κάνανε, τα πολλά λεφτά ήταν τα νόμιμα, αλλά μη μου πουλάνε και κοινωνική ευαισθησία. Όμως δεν είναι εκεί το θέμα.
Με τις τακτικές «αντιδρώ μόνο όταν θίγονται συμφέροντα» εμένα πλέον με το μέρος τους ποτέ δεν θα με έχουν, όπως έγραψα και πιο κάτω. Κανένας ΠΟΤΕ στην Ελλάδα δεν έχει κάνει απεργία για να διεκδικήσει καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες στο κοινό που εξυπηρετεί. Άμα κάποια στιγμή γίνουμε άνθρωποι, ελάτε να το ξανασυζητήσουμε.
lascapigliata
21 Ιουλίου, 2011 4:16 μμ
Πασόκοι ξε-πασόκοι, όταν η άλλη σου λέει δούλευα όλη μέρα και περιμένω μία ώρα να πάω σπιτάκι μου να μαγειρέψω στα παιδάκια μου τί να της πεις;
Και να μην βγαίνει ένας από το σταθμαρχείο να μας πει να μην περιμένουμε τζάμπα. Και μετά θέλουν και αλληλεγγύη; Έχει άδικο ο κόσμος που τσαντίζεται;
Spin
21 Ιουλίου, 2011 4:26 μμ
άλλο η τσαντίλα, άλλο να λες ότι θέλεις να γίνουν όλα ιδιωτικά και να πα να γαμηθεί…
kiratzos
21 Ιουλίου, 2011 12:53 πμ
Μερικες σκεψεις.
Το 129 περναει πολυ κοντα απο το σπιτι μου.Ειχε χαμηλη επιβατικη κινηση-αλλα οχι μηδαμινη..Ασε που λειτουργουσε για καποιο λογο συμπληρωματικα με το 128..Η μιση διαδρομη του 129 καλυπτεται απο το 128 μονο και μονο επειδη τα τζιμανια εχουν σχεδιασει ολες τις τοπικες της Γλυφαδας να φευγουν απο την πλατεια μεσω της ιδιας διαδρομης.Η αλλη μιση δεν καλυπτεται..Και πες εγω περπαταω ο γερος-γρια τι θα κανει(κυριοι επιβατες τετοιων γραμμων)..Επισης αν δεν αυξησουν τη συχνοτητα του 128 απο 40λεπτο που ειναι σημερα ζητω που καηκαμε,
Η εφαρμογη του »κορμος μετρο-τροφοδοτικη λεωφορεια » ειναι καλη απο οικονομικης αποψης και αν την βλεπεις σστα χαρτια αλλα στην πραγματικοτητα δεν ειναι σωστη.Και αυτο γιατι σε ωρες αιχμης το μετρο και ανα τριλεπτο να περναει δεν μπορει να καλυψει την κινηση που υπαρχει απο και προς κεντρο εκτος αν ειναι αποδεκτη η σαρδελοποιηση μας στα υπογεια.Εξ αλλου η μειωση του κυκλοφοριακου πρεπει να ξεκιναει απο μειωση των ΜΜΜ?
Η λεξη ορθολογικος ειναι παγιδα γιατι η εννοια της ειναι σχετικη.Και γω ορθλογικη κατανομη των γραμμων ζηταω και ο τυπος που ισως να μην εχει μπει ποτε του σε λεοφωρειο και κοιταει μονο νουμερα επισης.
Μην πω για τα βραδυνα λεοφωρεια ε..Εχουμε 4 ολα και ολα και αυτα τα χουνε κανει σκατα..Περικοπες στα 4(τεσσερα) δρομολογια του 790..
Και βραδυνο τραμ τελος ε…Η ανακοινωση το Γεναρη ηταν οτι προσωρινα μεχρι Μαη δεν θα κανει βραδυνα(χωρις αιτιολογια) φυσικα και μετα το Μαη συνεχισε χωρις νυχτερινα πλεον.
Εννοειται πως οι αποπανω ειναι οι επισημες περικοπες γιατι αν δουμε και ποσα κοβουν καθημερινα λογω ελλειψης προσωπικου η μαλλον οχηματων…..
ai8erobamwn
21 Ιουλίου, 2011 2:50 πμ
Ένα έχω να πω: Για να πάω σπίτι μου από το Αιγάλεω (μιλάμε για μια απόσταση 8 χμ), περιμένω συνήθως 45′-60′, προκειμένου να περάσει κάποια από τις 2 γραμμές που με εξυπνηρετούν…Υποτίθεται ότι και τα δύο αυτά λεωφορεία περνάνε ανά 20 λεπτά! Αν μειώσουν κι άλλο τη συχνότητα των δρομολογίων λόγω του «μειωμένου πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά», θα τους πάρει ο διάολος! Άιντε πια…που έχουμε καταντήσει κάθε φορά στη στάση να είμαστε σαν μια μικρή διαδήλωση μέχρι να ελεήσει να περάσει λεωφορείο.
Εννοείται ότι μόνο στον εχθρό μου θα ευχόμουν να εξαρτάται η μετακίνησή του από τον ΟΑΣΑ, έτσι όπως είναι η ποιότητα των υπηρεσιών που (δεν) προσφέρει.
Back Door Man
21 Ιουλίου, 2011 8:50 πμ
Εγώ πάντως την οικολογική μου συνείδηση την έχω στείλει διακοπές διαρκείας όταν για να πάω στη δουλειά μου 4 χλμ απόσταση θέλω 35-50 λεπτά και 1,40 ευρώ ενώ με το αυτοκίνητο 10 λεπτά και 0,30 ευρώ σε βενζίνη…
Narrator
21 Ιουλίου, 2011 12:55 μμ
Προσωπικά δεν ξανακούω κουβέντα για «υποστήριξη του αγώνα από όπου κι αν προέρχεται». Κανένας εργαζόμενος ή σωματείο δεν διαμαρτύρεται/απεργεί για τις καταργήσεις γραμμών, για τα 7-8 λεπτά αναμονής για συρμό τις ώρες αιχμής, για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Που και που τα κοτσάρουν στο τέλος της λίστας των αιτημάτων όταν θίγονται τα «κεκτημένα». Όπως τότε που ταλαιπωρούμασταν για μέρες λόγω της μη ανανέωσης συμβάσεων παρανόμως προσληφθέντων.
alexantro trollientes Knight of the Round Table
21 Ιουλίου, 2011 4:19 μμ
ρε ΣΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ
μηπως πρεπει να κανετε κατεπειγοντως θεμα οτι σημερα παιζει να ειναι το κανονι
http://www.zerohedge.com/article/eur-surging-draft-eu-proposal-which-see…
Headlines out of Reuters:
Draft EU summit conclusions call for “Marshall plan” of investment, growth stimulation for Greek economy
Collateral will be part of new Greek aid deal according to Eurozone draft
Draft EU summit conclusions says three options for private sector role in second Greek bailout remain on the table; debt buyback, rollover and swap
Draft EU summit conclusions says EFSF will be able to recapitalise financial institutions through loans to governments,including non-programme nations
Cost of recapitalising Greek banks estimated to be total of EUR 25bln according to Eurozone document
Draft EU summit conclusions see rate of around 3.5% on new EFSF loan for Greece
Draft EU summit conclusions says EFSF will be able to intervene in a precautionary basis
Draft EU summit conclusions see extension of EFSF loans from 7.5 years to at least 15 years, according to a Eurozone document
The Rubicon has now been crossed: Europe goes all or nothing on Greece. When this latest bluff fails it is all over.
Narrator
21 Ιουλίου, 2011 4:22 μμ
Ο αρμόδιος επί των Οικονομικών, μάλλον σαλιαρίζει επί του παρόντος- οπότε κι εσύ και το κανόνι, θα πρέπει να περιμένετε λίγο.
skalok
30 Απριλίου, 2016 12:40 μμ
μετα απο 5 χρονια σχεδον πως ειναι η κατασταση τωρα;