Dignite-Al Karama: Κατελήφθη από Ισραηλινούς σε διεθνή ύδατα [συνεχής ενημέρωση]

Posted on 18 Ιουλίου, 2011 6:31 μμ από

211


Αναδημοσίευση από Ένα Καράβι για τη Γάζα ,το Freedom Flotilla αλλά και από ότι ενημέρωση έχουμε. Το ποστ θα ενημερώνεται με τις εξελίξεις.

Ο Βαγγέλης Πισσίας εφτασε σήμερα με την πρωινή πτήση της Aegean.

 

 

Τετάρτη 20 Ιουλίου 

Μετά από αποψινή επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, έγινε γνωστό πως ο Βαγγέλης Πισσίας θα επιστρέψει στην Ελλάδα το πρωί της 20ης Ιουλίου στις 9, με πτήση της Aegean στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπως και οι υπόλοιποι ακτιβιστές.

Τρίτη 19 Ιουλίου

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 19/7/2011 ώρα: 11.00 μμ

Το ΥΠΕΞ με σημερινή ανακοίνωσή του σχετικά με την κατάληψη, από τις ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις, του υπό γαλλική σημαία σκάφους “Dignité/Al Karama” με 16 επιβαίνοντες -μεταξύ των οποίων και ο συντονιστής της ελληνικής Πρωτοβουλίας Βαγγέλης Πισσίας- που εκπροσωπούν την διεθνή αποστολή “Freedom Flotilla II – Stay Human”, για μια ακόμα φορά μας εκπλήσει και μας υποχρεώνει να την σχολιάσουμε.

Το ΥΠΕΞ, μάλλον “άθελά” του, μπερδεύει το ρόλο του, ενδύεται αυτόν του δοσίλογου. Αντί να υποστηρίξει -ως οφείλει- τον Έλληνα πολίτη που συνελήφθη για μια ακόμα φορά παράνομα σε διεθνή ύδατα από στρατιωτικές δυνάμεις άλλης χώρας, προσπαθεί να δημιουργήσει για τον συλληφθέντα ένα προφίλ παρανομούντος, καθιστώντας έτσι πιο εύκολο τον κατασταλτικό ρόλο των ισραηλινών αρχών που -όπως αποδεικνύεται από “διαρροές” των μυστικών τους υπηρεσιών προς φιλικά τους μέσα-, έχουν ήδη στοχοποιήσει τον Βαγγέλη Πισσία.

Το ΥΠΕΞ, μάλλον “άθελά” του, μπερδεύει το ρόλο του, ενδύεται αυτόν του ταξιδιωτικού πράκτορα. Θεωρεί ότι εξαντλεί την συνταγματική του υποχρέωση προάσπισης των Ελλήνων πολιτών που συμμετέχουν σε μια καθόλα νόμιμη αποστολή, απλά υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση της 22ας Ιουνίου με την οποία αποθάρρυνε τους Έλληνες πολίτες να συμμετέχουν, έτσι όπως ακριβώς θα έκανε κάθε ταξιδιωτικός πράκτορας ενημερώνοντας εκδρομείς για τους κινδύνους που θα διατρέξουν αν επιλέξουν πακέτα διακοπών σε επίφοβους προορισμούς.

Το ΥΠΕΞ, μάλλον “άθελά” του, μπερδεύει το ρόλο του, ενδύεται αυτόν του εκπαιδευόμενου υπολιμενάρχη. Εμφανίζει έντεχνα τον απόλπου από το Καστελόριζο με προορισμό την Αλεξάνδρεια και την εν πλω απόφαση για αλλαγή πλεύσης προς τη Γάζα, ως ατόπημα, όπως ακριβώς θα έκανε κάθε δόκιμος λιμενικός που αγνοεί πως η αλλαγή προορισμού πλεύσης αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση της ναυσιπλοΐας.

Στην πρόσθετη παράγραφο της διορθωμένης ανακοίνωσης που λίγη ώρα αργότερα το ΥΠΕΞ εξέδωσε, φαίνεται ότι προσπαθεί να πείσει για την επανένδυση στο θεσμικό του ρόλο. Για το μόνο που μας πείθει είναι ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές, όχι βέβαια από ενδιαφέρον για την ασφάλεια του Βαγγέλη Πισσία, αλλά για την προώθηση των συμφερόντων του νέου “στρατηγικού εταίρου” της χώρας.

Δελτίο Τύπου

Αθήνα 19/7/2011

ώρα 13:30

Νωρίς σήμερα το πρωί το υπό γαλλική σημαία σκάφος “Dignité/Al Karama” με 16 επιβαίνοντες -μεταξύ των οποίων και ο συντονιστής της ελληνικής Πρωτοβουλίας Βαγγέλης Πισσίας- που εκπροσωπούν την διεθνή αποστολή “Freedom Flotilla II – Stay Human” ξεκίνησε από το ύψος του Πορτ Σάιντ της Αιγύπου με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας. Το σκάφος έδωσε το τελευταίο του στίγμα στα διεθνή ύδατα, σε μια απόσταση περίπου 50 μίλια από τις ακτές της Γάζας, και από τις 11 πμ περίπου και ενώ οι τελευταίες πληροφορίες από τους επιβαίνοντες έκαναν λόγο για 4 ισραηλινά πολεμικά πλοία που το είχαν ήδη περικυκλώσει, κάθε επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί. Πριν από λίγο, επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος κατελήφθη.
Το Ισραήλ, για μια ακόμα φορά, εμφανίζεται στον ρόλο του σερίφη της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η περιφρόνηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, η επιστράτευση κάθε έκνομου ή νομιμοφανούς μέσου για να πετύχει τους στόχους του, για να αποτρέψει κάθε προσπάθεια έκφρασης έμπρακτης διεθνούς αλληλεγγύης στην Παλαιαστίνη, είναι μια πάγια, γνωστή τακτική του. Η ελληνική κυβέρνηση, με την “βασιλικότερη του βασιλέως” στάση της, αφού ξεπέρασε κάθε φιλοϊσραηλινή προσδοκία, δέχτηκε ανερυθρίαστα τα συγχαρητήρια της ισραηλινής και -προχτές- της αμερικανικής κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που ο Έλληνας Πρόεδρος -για πρώτη φορά Έλληνας πολιτικός- αποδοκιμαζόταν έντονα από όλους τους Παλαιστίνιους στη Ραμάλα.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, όχι βέβαια να καταδικάσει την παράνομη ενέργεια των φίλων της του Τελ Αβίβ που για ακόμα μια φορά παρενέβησαν στρατιωτικά, πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, κατά άοπλων πολιτών στα διεθνή ύδατα της ΝΑ Μεσογείου, αλλά να πράξει τουλάχιστον το ελάχιστο και στοιχειωδώς αυτονόητο: να παρέμβει άμεσα για να προστατέψει -ως κατά το Σύνταγμα οφείλει- την ζωή και την ακεραιότητα όλων των επιβαινόντων και -πρωτίστως- του Έλληνα επιβαίνοντα Βαγγέλη Πισσία.
Την απάντηση στην νέα ισραηλινή προκλητική ενέργεια θα την δώσει η ελληνική κοινωνία, αυτή -που σε αντίθεση με την κυβέρνησή της- στέκεται σταθερά και διαχρονικά αλληλέγγυα στην παλαιστιναική υπόθεση και στον παλαιστινιακό λαό.
Καλούμε σήμερα Τρίτη στις 19:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα

update 14:40

Σύμφωνα με δημοσιογραφικά τηλεγραφήματα, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν επισήμως την κατάληψη του πλοίου από πεζοναύτες και την «χωρίς επεισόδια» μεταφορά των επιβαινόντων. Σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών αρχών, το πλοίο αναφέρεται μόνο ως Al Karama.

Bίντεο Κατάληψης του Dignite από Ισραηλινές δυνάμεις

update 13:30

Πεζοναύτες κατέλαβαν το γαλλικό σκάφος του διεθνούς στολίσκου επιβάλλοντας το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, δήλωσε μια εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

«Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό πήρε τον έλεγχο του πλοίου», είπε πριν από λίγο στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο η επιβίβαση των στρατιωτών έγινε «χωρίς να υπάρξουν επεισόδια».

Από τηλεγράφημα στο ΑΠΕ

update 12:06

Το πλοίο έχει περικυκλωθεί από τουλάχιστον τρία ισραηλινά πολεμικά πλοία και από τις 10:06 (ώρα Ελλάδος) υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία. Δεν υπάρχει επικοινωνία με το πλήρωμα, ούτε μέσω τηλεφώνου, ούτε μέσω Διαδικτύου είπε ένας από τους οργανωτές της αποστολής, ο Ζυλιέν Ριβουάρ από το Παρίσι.

Ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλον δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει σε κανένα πλοίο να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα.

Πηγή: http://www.in.gr

————————————————————————————————————————————

Τις τελευταίες 12 ώρες το  Dignite-Al Karama πλέει σε διεθνή ύδατα με προορισμό τη Γάζα. Θα προσεγγίσει τις Παλαιστινιακές ακτές τις επόμενες 24 ώρες.

Το Dignite-Al Karama, το οποίο αναχώρησε από τη Γαλλία στις 25 Ιουνίου, είναι το ένα από τα δύο πλοία της καμπάνιας «Ένα Γαλλικό Καράβι για τη Γάζα» και αυτή τη στιγμή πλέει προς τη Γάζα. Αποτελεί δε τον εκπρόσωπο του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ, του οποίου τα υπόλοιπα πλοία δεν μπόρεσαν να αποπλεύσουν για τη Γάζα εξαιτίας των αποφάσεων της Ελληνικής κυβέρνησης, που με τη σειρά της ικανοποίησε τα ρητά αιτήματα του Ισραήλ. Δύο καράβια υπέστησαν δολιοφθορές. Οι επιβάτες του Dignite-Al Karama κατόρθωσαν να ξεφύγουν του Ελληνικού ναυτικού αποκλεισμού στις 5 Ιουλίου. Στο πλοίο επιβαίνουν μέλη από τις διάφορες εθνικές πρωτοβουλίες, εκπροσωπώντας τη συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ.

Αυτό «μικρό» πλοίο, αντιπροσωπεύει την αποφασιστικότητα του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και να στηρίξει τα 1,6εκ Παλαιστίνιους που ζουν φυλακισμένοι από το 2007. Ο πρώτος Στόλος της Ελευθερίας είχε αναγκάσει την Ισραηλινή κυβέρνηση να ανακοινώσει χαλάρωση του αποκλεισμού. Ωστόσο στην πραγματικότητα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμοί επισημαίνουν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το «άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα» με την Αίγυπτο ουσιαστικά εξυπηρετεί μόλις 500 άτομα την ημέρα και όχι τη μετακίνηση αγαθών.

Η παρουσία του Dignite-Al Karama στην θάλασσα αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ, που με τη βία και τον εξαναγκασμό επιδιώκει τη διαιώνιση του παράνομου και εγκληματικού αποκλεισμού και να φιμώσει τα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών ανά τον κόσμο. Όσο οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης και ανταλλαγής προϊόντων, ιδιαίτερα μεταξύ Γάζας και Δυτικής Όχθης, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και τις μη βίαιες ενέργειες μας με σκοπό την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

————————————————————————————————————————————

Δελτίο τύπου γαλλικής πρωτοβουλίας Ενα Καράβι για τη Γάζα

Παρίσι, 18, Ιουλίου 2011 .

Από την Αξιοπρέπεια καθ’οδόν προς τη Γάζα: Xαιρετισμός στον αιγυπτιακό λαό

Το πλοίο Αξιοπρέπεια (Dignité Al Karama) είναι ένα από τα πλοία της αποστολής του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ που έχει σαν αποστολή να σπάσει τον παράνομο αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα. Παρά τα όσα υπέστη ο Στόλος, παρά την περικύκλωση και την επίθεση που του πραγματοποιήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις που υποστηρίζουν τις πολιτικές του Ισραήλ, η Αξιοπρέπεια κατάφερε να ανοίξει το δρόμο της στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Πλέει τώρα προς τη Γάζα, στον προορισμό της, για να εκπροσωπήσει συμβολικά το σύνολο του Στόλου της Ελευθερίας.

Το πλοίο Αξιοπρέπεια Dignité Al Karama, οι επιβάτες και το πλήρωμά του, στέλνουμε ένα θερμό χαιρετισμό, γεμάτο σεβασμό και αδελφικότητα στη γη της Αιγύπτου, στο λαό της και τους επαναστατικούς θεσμούς της. Σήμερα, ακολουθούμε το δρόμο μας προς την Παλαιστίνη από τη θάλασσα, και ελπίζουμε να σας δούμε και να σας χαιρετήσουμε κατά την επιστροφή μας από τη Γάζα.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αρνούμαστε όλα τα επιχειρήματα που προσπαθούν να μας βάλουν σε μια θέση που είναι αντίθετη με τα συμφέροντά σας (του αιγυπτιακού λαού) και αυτά της επανάστασης σας, της δική μας επίσης επανάστασης.

Αρνούμαστε επίσης όλους εκείνους που προσπαθούν να μας ωθήσουν στο να υπονομευτεί η κυριαρχία του αιγυπτιακού λαού.

Σήμερα εκπληρώνουμε το ρόλο μας σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι μια αναγκαία συνέχεια για όλα τα απελευθερωτικά κινήματα, τα κινήματα που υποστηρίζουν τη δικαιοσύνη, τόσο ως προς τους σκοπούς της, όπως και ως προς τα μέσα της. Είναι επίσης μια συνέχεια απαραίτητη για την επανάσταση που προαναγγέλλει την επιστροφή των λαών της περιοχής στην Ιστορία.

Κάνουμε επομένως  απλά και μόνο το ταπεινό καθήκον μας, έχοντας κατά νού την ισχυρή πεποίθηση ότι ο καιρός του ηγετικού ρόλου της Αιγύπτου έρχεται συντομότατα, και ότι ο αιγυπτιακός λαός και τα όργανά του θα καθορίσουν τη μορφή (του ρόλου αυτού) και το χρονοδιάγραμμα.

Σε σας λοιπόν τον αιγυπτιακό λαό στέλνουμε έναν χαιρετισμό με αγάπη και σεβασμό. Μας λείπετε …

Απο την Αξιοπρέπεια που πηγαίνει προς τη Γάζα
σε λίγη απόσταση μακριά από τα αιγυπτιακό νερά,

οι επιβαίνοντες του Dignite/Al Karama

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΩΝ

 1. Stéphane Corriveau (συντονιστής του «Tahrir» Καναδικό Καράβι για τη Γάζα)
 2. Dror Feiler (Ενα καράβι για τη Γάζα/Σουηδία και Πρόεδρος των Ευρωπαίων Εβραίων για μια Δίκαιη Ειρήνη, μουσικός)
 3. Hilary Folacci (Nαύτης)
 4. Jérôme Gleizes (Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κόμματος Πράσινοι Oικολόγοι της Ευρώπης, Καθηγητής)
 5. Jacqueline Le Corre (Collectif 14 Υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό και Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, γιατρός)
 6. Jean Claude Lefort (επίτιμο μέλος του Γαλλικού Κοινοβουλίου)
 7. Jo Leguen (Πλοηγός)
 8. Claude Léostic (Εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Ένα γαλλικό καράβι για τη Γάζα και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γαλλία- Παλαιστίνη- Αλληλεγγύη)
 9. Yamin Makri (Collectif 69 υποστήριξηs του παλαιστινιακού λαού, επιμέλεια)
 10. Omeyya Naoufel Seddik (Ομοσπονδία των πολιτών της Τυνησίας για τις δύο πλευρές, πολιτικός επιστήμονας)
 11. Βαγγέλης Πισσίας (Ένα Καράβι για τη Γάζα Ελλάδα, καθηγητής ΤΕΙ)
 12. Thomas Sommer-Houdeville (Εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Eνα γαλλικό καράβι για τη Γάζα και μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Εκστρατείας για την προστασία του παλαιστινιακού λαού, αναπληρωτής ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής), και
 13. Yannick Voisin (καπετάνιος)

———————————————————————————————————————————————————————-

shortlink: http://wp.me/p1pa1c-boK