Κύπρος: ισχυρότατη έκρηξη σε Ναυτική Βάση

Posted on 11 Ιουλίου, 2011 10:42 μμ από

16


[Αναδημοσίευση]

του ποστ της lot-lot στο μπλογκ Λεοπόλδος

η αρχική δημοσίευση βρίσκεται στο κυπριακό μπλογκ Offsite

 

Μεγάλη Έκρηξη Στην Κύπρο, Στη Ναυτική Βάση Στο Μαρί, Κοντά Στη Λεμεσό

Τελευταία ενημέρωση 4:07 μ.μ.

Δυνατή έκρηξη σημειώθηκε στις 5.54 π.μ. στη Ναυτική Βάση Μαρί – Ζυγίου. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ενημέρωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε σε αποθήκη με 98 εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα, δύο εκ των οποίων πήραν φωτιά και σημειώθηκαν δυνατές εκρήξεις. Το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες  φαίνεται να υπάρχουν τουλάχιστον 12 νεκροί και 59 τραυματίες.  Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Χρίστο Πατσαλίδη έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των τραυματιών στα Νοσοκομεία, δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας τόνισε να μην μεταβαίνει κανείς στις Πρώτες Βοήθειες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου χωρίς σοβαρό λόγο. Στο μεταξύ , η ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Τελευταίο ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών: «Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ανακοινώνει ότι, μετά από έλεγχο που έγινε στην περιοχή μόλις γνωστοποιήθηκαν οι πληροφορίες για την παρουσία νεκρών ψαριών στην αλιευτική περιοχή Ζυγίου – Βασιλικού, ως αποτέλεσμα της έκρηξης στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, διαπιστώθηκε ότι οι πληροφορίες δεν ευσταθούν.  Δεν έχουν εντοπιστεί νεκρά ψάρια ούτε στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας ούτε και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου.»

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι παραιτήθηκαν ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, αλλά και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης. Οι παραιτήσεις τους έγιναν αποδεκτές.

Συγκλονισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας για την τραγωδία που επισυνέβη σήμερα το πρωί στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, σημειώνοντας ότι σήμερα καταγράφεται άλλη μια μαύρη μέρα Ιουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου, μετέβη στις 10.30 π.μ. στη ναυτική βάση, όπου είχε μια πρώτη ενημέρωση για το τραγικό συμβάν. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στην περιοχή Μαρί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς, είπε ότι στις 12.30 μ.μ. θα υπάρξει έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου «για να εξετάσει τα συμβάντα, και θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της. Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τις ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω». -11.07.2011

Λόγω του ατυχήματος στην περιοχή Μαρί – Βασιλικού και τη διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των Μονάδων Αφαλάτωσης. Ως αποτέλεσμα οι διαθέσιμες ποσότητες πόσιμου νερού είναι πολύ περιορισμένες. Καλείται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στην κατανάλωση νερού και να περιορίζεται στις απόλυτα αναγκαίες χρήσεις. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για απάμβλυνση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό.

Η Ναυτική Βάση έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Τα κτίρια έχουν καταρρεύσει και έχουν εκσφενδονισθεί θραύσματα από υλικά που κατέστρεψε η έκρηξη σε μεγάλη ακτίνα από τη σκηνή του ατυχήματος σε τμήματα του παλαιού δρόμου Λεμεσού – Λευκωσίας. Στη ναυτική βάση έχουν προσέλθει ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, δυνάμεις της Πολιτικής Αμυνας, των ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, της Στρατονομίας, του Ερυθρού Σταυρού και του ΤΑΕ.

Στην περιοχή μετέβη ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ο οποίος συντονίζει τη διαχείριση της κρίσης. Στη σκηνή προσήλθαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, μέλη της Επιτροπής Αμυνας και άλλοι Βουλευτές, ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ανώτατοι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς.

Οπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να στηθεί ομάδα ψυχολόγων για τη ψυχολογική στήριξη των συγγενών των θυμάτων. Υπάρχει αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Πατσαλίδης, απόφαση για να μεταφερθούν οι σοροί των νεκρών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος για την υποδοχή των συγγενών.

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τη θλίψη του για το συμβάν και σημείωσε περαιτέρω ότι είναι σημαντικό να μπορούν οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν άμεσα. «Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε άμεσα σε ό,τι χρειάζεται από πλευράς των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας», είπε.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέντε πυροσβέστες, τέσσερα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και δύο ναύτες φέρονται να είναι τα θύματα της μεγάλης έκρηξης στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές.  Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά. . Επίσης, αυτή τη στιγμή στη σκηνή της έκρηξης έχουν μεταβεί ιατροδικαστές,  διότι όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν διαμελισμένα σώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κοινότητες Μαρίου, Ψεματισμένου και Ζυγίου έχουν υποστεί πολλές ζημιές. Συγκεκριμένα, ζημιές έχουν σημειωθεί σε σπίτια και καταστήματα σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.  Η αστυνομία έχει κλείσει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στη ναυτική βάση.

Ο εκπρόσωπος Tύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες επιλαμβάνονται του θέματος και απηύθυνε έκκληση στο κοινό να μην πανικοβληθεί και να μην μεταβαίνει στην περιοχή.

Το Κέντρο Αίματος απηύθυνε επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων.
Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και η σύσκεψη για την οικονομία αναβάλλονται.

Επιπλέον, η ΑΗΚ κυκλοφόρησε την εξής ανακοίνωση: «Λόγω σοβαρής βλάβης στο δίκτυο παραγωγής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, καλείται το καταναλωτικό κοινό όπως τερματίσει τη χρήση κλιματιστικών και περιορίσει στο ελάχιστο τη χρήση των υπόλοιπων ηλεκτρικών συσκευών μέχρι νεοτέρας».

Ποιος ευθύνεται για την έκρηξη;

Τα κοντέινερς είχαν κατασχεθεί πριν τρία χρόνια από πλοιό που κατευθυνόταν στη Συρία. Πληροφορίες λένε ότι τα κιβώτια παρουσίασαν σημάδια διόγκωσης εδώ και τρεις μήνες ενώ την Τετάρτη δόθηκαν οδηγίες να ψύχονται τα κιβώτια και να απομακρυνθούν ώστε να καταστραφούν από πυροτεχνουργούς του στρατού. Η ΓΕΕΦ όπως και το υπουργείο Άμυνας ήταν ενήμεροι για το γεγονός αυτό.

Πηγή φωτογραφιών: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών , BBC, Reuters

========

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-be7