Εγκαταλείπει και με το νόμο η Γερμανία την πυρηνική ενέργεια

Posted on 7 Ιουλίου, 2011 1:31 μμ από

15


[Αναδημοσίευση]

από enet.gr

Οι Γερμανοί βουλευτές, τόσο του κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και της αντιπολίτευσης, ψήφισαν σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του νόμου για την παύση λειτουργίας των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας. Ο νόμος αυτός, καθιστά τη Γερμανία τη μεγαλύτερη ως τώρα οικονομική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια. Η επικεφαλής των Πρασίνων μάλιστα, πρότεινε το «όχι» στην πυρηνική ενέργεια να εγγραφεί στο Σύνταγμα της Γερμανίας.

Πεντακόσιοι δεκατρείς βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου που προβλέπει ότι ο τελευταίος από τους 17 γερμανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες θα πάψει να λειτουργεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Κατά του νόμου, ψήφισαν 79 βουλευτές, ενώ 8 απείχαν.

Συνολικά τέθηκαν σήμερα προς ψήφιση οκτώ νόμοι, οι οποίοι αφορούν στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Πρόκειτια για ένα πρόγραμμα εθνικής ενότητας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε κι αυτός μια «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, ημέρα, αν και επέκρινε την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ: «Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή από πεποίθηση, εσείς μόνον από καιροσκοπισμό», δήλωσε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συντάχθηκαν με το σχέδιο της Μέρκελ, όπως και οι Πράσινοι.

«Το ναι που ψηφίζουμε σήμερα είναι ένα ναι μεν, αλλά…», δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Ρενάτε Κίναστ, λέγοντας ότι είναι «υπερήφανη και επίσης λίγο συγκινημένη βλέποντας αυτό που κατάφερε ένα (αντιπυρηνικό) κίνημα που επί χρόνια υφίστατο αρνητικές διακρίσεις, ακόμη και ποινικοποιήσεις». Η ίδια ζήτησε το «όχι» στην πυρηνική ενέργεια να εγγραφεί στο Σύνταγμα της Γερμανίας.

Η Μπούντεσρατ (η Άνω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου) πρόκειται να εξετάσει τα νομοθετικά κείμενα την επόμενη εβδομάδα, κάτι που αποτελεί απλώς τυπική διαδικασία.

=====================================================

Αν και δεν έχω διαβάσει τους νόμους για την ανάπτυξη του ηλ.δικτύου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θεωρώ ότι είναι θετικό βήμα και σίγουρα βοηθά σαν «παράδειγμα» όταν υιοθετεί τέτοια τακτική μια τόσο μεγάλη χώρα. Βέβαια, δε νομίζω ότι το κατάφερε το αντιπυρηνικό κίνημα, αλλά το γεγονός ότι η πυρηνική καταστροφή τον Μάρτιο συνέβη στις «ιδανικότερες» ίσως συνθήκες (;), στην Ιαπωνία με τον καλό εξοπλισμό και την τυπικότητα στην τήρηση των κανόνων (έτσι δε λέγαμε πάντα για την Ιαπωνία;).

Αν δεν είχε συμβεί η πυρηνική καταστροφή και μάλιστα εκεί ακριβώς, έχω την αίσθηση ότι δε θα άλλαζε κάτι ουσιαστικά στις χώρες που ήδη τη χρησιμοποιούν δεδομένου ότι η τάση είναι να ανανεώνουν τις άδειες λειτουργίας και να παρατείνουν όσο μπορούν τη «ζωή» των πυρηνικών σταθμών, αν όχι να φτιάχνουν νέους.

Αν είχε συμβεί αλλού, πιθανότατα θα έλεγαν «όλοι» ότι φταίει η ανοργανωσιά κλπ (λες και αλλάζει κάτι στο πως θα αναγκαστείς να αντιμετωπίσεις τη μόλυνση του περιβάλλοντος τελικά…) και θα επέμεναν στο ότι «εμείς τηρούμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες άρα δεν υπάρχει κίνδυνος».

Και μόλις θυμήθηκα τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που λίγες μέρες μετά την αρχή της πυρηνικής καταστροφής, δήλωνε σε συνέντευξη τύπου ότι το ατύχημα στη Φουκουσίμα δεν είναι συγκρίσιμο με το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, καθώς στο δεύτερο είχε εκτιναχτεί το κέλυφος του αντιδραστήρα ενόσω ήταν αυτός σε λειτουργία, ενώ στη Φουκουσίμα όχι… (στην αρχή του βίντεο είναι η δήλωση)

Και 3 μήνες μετά, παραδέχτηκαν ότι τελικά έγιναν 3 πλήρεις τήξεις (meltdowns). Πιθανότατα, αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν καθώς οι πολίτες εντόπιζαν σε διάφορα σημεία υψηλή ραδιενέργεια, σε περιοχές εκτός της ζώνης εκκένωσης.

 

και άλλο σχετικό άρθρο: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=289327=========

 

ΥΓ Τόνισα μερικές φράσεις στο αρχικό κείμενο, γιατί έχει σημασία να συνειδητοποιήσουμε τους χρόνους με τους οποίους αναγκαστικά «κινούμαστε». Ο τελευταίος, λέει, αντιδραστήρας θα σταματήσει να λειτουργεί «το αργότερο το 2022».

Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε θα έχουν προωθηθεί οι έρευνες για βελτιωθούν οι μέθοδοι των άλλων τρόπων παραγωγής ενέργειας για να μη χρειαστεί να ανακληθεί η απόφαση ή να χτιστούν νέοι πυρηνικοί σταθμοί εκεί ή… αλλού.

Βασικό πάντα πρόβλημα παραμένει η απόθεση των αποβλήτων είτε πρόκειται για απόβλητα των εν ενεργεία σταθμών είτε όχι.

Ίδωμεν…

Stop-nuclear Link: http://wp.me/p1pa1c-b83

koula, the trell