Πέραμα προς Γάζα

Posted on 6 Ιουλίου, 2011 10:32 πμ από

15


Το Πέραμα χθες έζησε μέρες Γάζας. Ακτιβιστές να ψηφίζουν και να καταλαμβάνουν το Λιμεναρχείο Περάματος ενώ και οι ακτιβιστές που μετέχουν στην αποστολή έχουν ήδη καταλάβει τις θέσεις τους στα καταστρώματα των σκαφών της αποστολής και ανέλαβαν οι ίδιοι τα πηδάλια ήταν έτοιμοι να συγκρουστούν με το λιμενικό που εδώ και πολλές μέρες τους εμποδίζει να σαλπάρουν με τα καράβια της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την αποκλεισμένη από το κράτος του Ισραήλ, Λωρδία της Γάζας.

Μετά τις συνεχείς προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω του λιμενικού σώματος, να εμποδίσει με κάθε τρόπο τον απόπλου των πλοίων του στολίσκου της Ελευθερίας από τα ελληνικά λιμάνια προς την αποκλεισμένη Γάζα η επιμονή των αγωνιστών είναι που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια βρίσκεται πάνω από την βία των κρατούντων.

Οι ιδιοκτήτες και το πλήρωμα του Ελληνο/Σουηδο/Νορβηγικού πλοίου Juliano προσπάθησαν χθες να αποπλεύσουν από το λιμάνι του Περάματος, εμποδίστηκαν από τις λιμενικές αρχές. Σαν απάντηση ακτιβιστές κάναν, συμβολική στην ουσία, κατάληψη στο λιμεναρχείο Περάματος όπου μετά από πιέσεις στον Υπολιμενάρχη και παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής Αναστάσιου Κουράκη, δεσμεύτηκε ότι αν ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες (όπως πυροσβεστήρες, το όνομα του πλοίου πάνω στα σωσίβια και άλλοι τέτοιοι αστείοι λόγοι που χρησιμοποιήθηκαν σαν λόγοι απαγόρευσης απόπλου) το συγκεκριμένο σκάφος θα πάρει απόπλου! Όλα αυτά μπροστά και σε ξένους δημοσιογράφους που παρακολουθούν την πολιτική της κυβέρνησης να ξεδιπλώνεται με τον πιο γελοίο τρόπο εις βάρος ακόμα και της νομιμότητας που υποτίθεται ότι εγγυάται.

Το ραντεβού έχει ανανεωθεί σήμερα το πρωί στο Λιμεναρχείο Περάματος ώστε να δοθεί επιτέλους, πέρα από αστεία προσχήματα, η άδεια στο Juliano να αποπλεύσει.

Τις τελευταίες μέρες ακτιβιστές πολίτες, υπήκοοι ξένων κρατών, κρατήθηκαν ή κατηγορούνται από τις λιμενικές αρχές με αστεία προσχήματα. Όπως  οι Καναδοί πολίτες Sandra Ruch , Michael Coleman και η Αυστραλέζα Suha Kneen που κρατήθηκαν με την κατηγορία ότι με το καγιάκ τους εμπόδισαν το λιμενικό να εφαρμόσει τον νόμο όταν αυτό εμπόδισε τον απόπλου του καναδικού πλοίου Ταχρίρ από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου.  Όπως ο Αμερικάνος πλοίαρχος John Klusmire του Audacity of Hope τελικά αφέθηκε ελεύθερος μιας και οι κατηγορίες ότι προσπάθησε να αποπλεύσει χωρίς την απαραίτητη άδεια κατέρρευσαν.

Εν τω μεταξύ η Ισπανική αποστολή για τη Γάζα έφτασε στην Αθήνα, και μπροστά στην απαγόρευση απόπλου προχώρησε σε κατάληψη της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν και σε απεργία πείνας αν δεν γίνει άρση της απαγόρευσης.

Όλα αυτά ενώ το γαλλικό πλοίο “Dignité Al Karama” που συμμετέχει στο διεθνή στολίσκο για τη Γάζα  βρίσκεται ήδη σε διεθνή ύδατα και πλέει προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η αστειότητα (ή μήπως η οσφυοκαμψία;) της ελληνικής κυβέρνησης έχει αγγίξει νέα ύψη.

Η απάντηση θα είναι αυτή της αξιοπρέπειας, της  ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της αποφασιστικότητας και του αγώνα και θα επικρατήσει.

Ραντεβού στο Πέραμα, θα εγγυηθούμε ότι το Juliano θα αποπλεύσει!

Jaquou Utopie

http://wp.me/p1pa1c-b63