Κανιβάλισε ο SykoFantiS_Bastoyni in Πονηρά Κείμενα (e-Cannibals)
Ας πούμε ότι είσαι ένας εργοστασιάρχης. Κι ας πούμε ότι παράγεις αυτοκίνητα. Κι ας πούμε ότι σε μια χώρα είσαι για χρόνια ο μοναδικός εργοστασιάρχης που παράγει αυτοκίνητα.
Το κεφάλαιό σου είναι Χ€ κι έχεις 100 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 80 είναι τεχνικοί σχεδιαστές, μηχανικοί κλπ ( λογικό αφού βγάζεις αυτοκίνητα ) και οι 20 διοικητικοί λογιστές, γραμματείς, εισπράκτορες κλπ.
Ως σώφρων εργοδότης και με ιδέες φρέσκες την δεκαετία 50-60 λες στους εργαζόμενους. Κύριοι οι ασφαλιστικές σας εισφορές είναι τόσες και τις πληρώνουμε στο ΙΚΑ. Μήπως να βρούμε μια άλλη λύση; Σας προτείνω το παρακάτω μοντέλο.
Θα κρατώ εγώ τις εισφορές και αυτές που δίνετε εσείς και αυτές που υποχρεούμαι να καταβάλω εγώ. Τα χρήματα αυτά θα τα ρίξω στην παραγωγή μιας και αν πάνε στο ΙΚΑ θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την δεκαετία του 90 μπας και κάποιος επιτρέψει να επενδύονται οι ασφαλιστικές εισφορές και να μην λιμνάζουν στα ταμεία των τυχερών τραπεζών.
Εγώ θα αναλάβω την ιατροφαρμακευτική σας περίθαλψη και τις συντάξεις σας. Θα φτιάξω μάλιστα έναν ασφαλιστικό οργανισμό που θα τον διοικούμε από κοινού και το κακό κράτος με τις αγκυλώσεις του δεν θα μπορεί να επεμβαίνει.
Ο σοφός εργοδότης συνεχίζει: Αφού είμαστε μονοπώλιο κι αφού τα λεφτά θα πέσουν στην παραγωγική διαδικασία, το εργοστάσιο θα βγάζει καλύτερα αυτοκίνητα θα σταματήσει να δανείζεται πανάκριβα από τις τράπεζες δεν θα είμαι υποχρεωμένος να διατηρώ μεγάλη αναλογία εργαζομένων συνταξιούχων μιας και ο οργανισμός θα είναι μέτοχος του εργοστασίου με αποτέλεσμα να έχει χρηματικά διαθέσιμα.
Οι συντάξεις σας θα είναι πολύ καλύτερες από αυτές που θα λαμβάνατε από το ΙΚΑ και τα χρήματά σας θα βρίσκονται πάντα επενδεδυμένα σε μηχανές παραγωγής, σε αμαξοστάσια, σε τεχνολογικές καινοτομίες ώστε να μην έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε.
Νομίζω, συνεχίζει ο εργοδότης, είναι μια έντιμη συμφωνία, πολύ προχωρημένη για την εποχή που ζούμε. Συμφωνείτε;
Και βέβαια συμφωνούν οι εργαζόμενοι.
Τα χρόνια περνάνε και το εργοστάσιο γιγαντώνεται. Οι 100 εργαζόμενοι έγιναν μερικές χιλιάδες με την ίδια αναλογία. Η επιχείρηση έφτιαξε δρόμους να κινούνται τα αυτοκίνητα, έφτιαξε σταθμούς ανεφοδιασμού και χίλια δυο επενδυτικά πράγματα που την έκαναν την μεγαλύτερη επιχείρηση στην χώρα και αυτή με την μεγαλύτερη συμμετοχή στον αναπτυξιακό δείκτη.
Ξέχασα να σας πω πως στην πραγματικότητα ο εργοδότης ήταν το ίδιο το κράτος. Με τη διαφορά ότι στην αρχή τουλάχιστον για ένα περίεργο λόγο λειτουργούσε χωρίς τις αγκυλώσεις που το συνοδεύουν.
Μετά τα πράγματα άλλαξαν. Οι κυβερνήσεις ανακάλυψαν ότι η επιχείρηση αυτή ήταν ένα καλό μέρος για να ρουσφετολογεί. Η αναλογία τεχνικού και διοικητικού προσωπικού άλλαξε για να εξυπηρετηθούν διορισμοί ημετέρων και έγινε αντίστροφη από αυτή που είδαμε στην αρχή.
Το εργοστάσιο δεν μπορούσε πια να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις συντήρησης και αναγκαζόταν να δίνει σε εργολάβους την συντήρηση των αυτοκινήτων και των δρόμων.
Το κράτος αποφάσισε ότι μπορούσε άκοπα και ανέξοδα να κάνει το εργοστάσιο εισπράκτορα του. Δηλαδή το έβαλε να εισπράττει για πάρτη του τις εισφορές για το κρατικό ραδιόφωνο αλλά και να ελέγχει την νομιμότητα ( ως μη όφειλε ) των ιδιωτικών πάρκινγκ. Αλλιώς έλεγε ότι δεν θα μπορούσε να τους πουλήσει αυτοκίνητα.
Η ιστορία δεν είναι τόσο φανταστική. Η ιστορία αφορά την Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού την γνωστή μας ΔΕΗ. Κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα.
Ο ασφαλιστικός της οργανισμός ήταν ένα πρότυπο και μόνο στην επαρχιώτικη Ελλάδα οι δημοσιογράφοι και άλλα παπαγαλάκια τον ονόμαζαν ευγενές ταμείο. Για αυτούς έπρεπε να είναι σαν το ΙΚΑ όπου οι ασφαλιστικές εισφορές δεν έπρεπε να επενδυθούν για χρόνια αλλά έπρεπε να παιχτούν στα δομημένα ομόλογα και στη φούσκα του χρηματιστηρίου .
Τα πράγματα συνέχιζαν να αλλάζουν. Η επιχείρηση και η κυβέρνηση αποφάσισαν τον οργανισμό ασφάλισης να τον μεταφέρουν στο ΙΚΑ. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.
Οι εργαζόμενοι είχαν μια συμφωνία. Αφού λοιπόν το κράτος την καταργεί θα πρέπει να τους πει πού είναι τα χρήματα που τόσα χρόνια τους παρακρατούσε. Η απάντηση είναι απλή. Είναι επενδεδυμένα στο κεφάλαιο της εταιρίας. Έχουν γίνει εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού, δίκτυα διανομής, εγκαταστάσεις, μηχανήματα. Άρα οι εργαζόμενοι έχουν λόγο. Κι όχι μόνο έχουν λόγο αλλά έχουν να πάρουν και λεφτά από την ιδιωτικοποίηση.
Κάποιοι βέβαια αγανακτισμένοι όπως ο Πάσχος Μανδραβέλης (γνωστός δημοσιογράφος) θεωρούν τον καπιταλισμό λάστιχο και όπου τους βολεύει τον θέλουν ολόκληρο και όπου δεν τους βολεύει χορτάτο.
Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω αλλά αυτά έχει ο καπιταλισμός. Όταν επενδύεις και υπάρχουν κέρδη τα διεκδικείς. Είτε είσαι εργαζόμενος είτε είσαι επενδυτής κεφαλαιοκράτης κλπ.
Καλώς ή κακώς οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ έχουν λόγο και μάλιστα ισχυρό σε ότι αφορά την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ της απελευθέρωσης της ενέργειας. Αλλά δεν μπορώ να στερήσω όπως ο κύριος Πάσχος Μανδραβέλης θέλει το δικαίωμα κάποιων από τους επενδυτές ( εργαζόμενους ) να μην την επιθυμούν.
Και σε μένα είναι αντιπαθής η συντεχνία των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Αυτό όμως δεν στερεί σε τίποτα από την νομική, ή οικονομική αξία των επιχειρημάτων τους.
Αν θέλετε κύριε Μανδραβέλη να γίνουμε Σοβιέτ όπου μια κάστα θα αποφασίζει για το ποιες επενδύσεις πρέπει να αποδίδονται στους επενδυτές και ποιες όχι το συζητάμε αν πάλι δεν θέλετε να γίνουμε Σοβιέτ θα πρέπει να δεχθείτε ότι δεν υπάρχει ισότητα σε αυτό το σύστημα κι έτσι λειτουργεί. Όχι όποτε μας συμφέρει και μόνο.
Πέραν των παραπάνω. Η απελευθέρωση της ενέργειας είναι σημαντικό θέμα ανάπτυξης της χώρας. Δεν γίνεται με λαϊκισμούς ούτε του Μανδραβέλη ούτε του Φωτόπουλου.
Zaphod
Short URL: http://wp.me/p1pa1c-aQj
oldboy99
24 Ιουνίου, 2011 8:55 μμ
Συντεχνία συνδικαλιστών ΔΕΗ, υπάρχει τέτοια συντεχνία προβοκάτσια ολκής είναι!
anarchovlaxos
24 Ιουνίου, 2011 10:46 μμ
διαβασα καπου οτι η ΔΕΗ εκανε μυνηση στην ..ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Akis
25 Ιουνίου, 2011 12:45 πμ
Ν 2773/1999: Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρ.ενέργειας:
άρθρο 34 παρ. 12
«Το Κράτος αναγνωρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Δ.Ε.Η. προς τον
ασφαλιστικό της φορέα, έναντι της προαναφρερόμενης ενσωματωμένης
περιουσίας, και υποκαθιστά τη Δ.Ε.Η. σε όλες τις ασφαλιστικές
υποχρώσεις της πρός τους εργαζομένους και συνταξιούχους της προς τούτο
το Κράτος αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη, με τις αναγκαίες καταβολές,
όπως προβλέπεται στην παράγραφο 16, όλων των αναγκών του νέου
Ασφαλιστικού Φορέα Προσωπικού Δ.Ε.Η. (Ν.Π.Δ.Δ.), καθώς και των εν γένει
υποχρεώσεών του. Ειδικότερα οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει εν
προκειμένω το Κράτος αποτελούν αντιπαροχές έναντι της περιουσίας του
Ασφαλιστικού Φορέα, κατά το αναφερόμενα στην παρ 1, με την οποία
περιουσία αυξάνεται η περιουσία της Δ.Ε.Η και ουσιαστικά του Κράτους,
ως ιδιοκτήτη της επιχείρησης».
Στο τέλος του άρθρου αναφέρεται η παρατήρηση ότι η Αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης στη ΔΕΗ ΑΕ περιουσίας των Τομέων Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ,
ΜΟΝΟ για το 2010 φτάνει στο ποσό των 604.000.000,00 €.
Αν αθροίσεις τα ποσά που κατέβαλλε το κράτος από το 1999, ως αντιπαροχή έναντι της περιουσίας του ασφαλιστικού ταμείου, σε σχέση και με την αξία της επιχείρησης, μάλλον μας χρωστάει η ΓΕΝΟΠ.
Geortypanos
25 Ιουνίου, 2011 8:27 πμ
Zaphod μερικά σχόλια
1. οι συντάξεις με το αναδιανεμητικό μοντέλο είναι ένα τεράστιο «αεροπλανάκι». θες πάντα κάποιους επόμενους για να χρηματοδοτούν τους προηγούμενους. και πάει στο καλό, σε ένα κράτος γεννιέται κόσμος, έρχεται κόσμος το ψιλοκαλύπτεις. στην ΔΕΗ? ήταν δεδομένο ότι αυτό θα έσκαγε (γι’αυτό λέω: κεφαλαιοποιητικό σύστημα)
2. όταν κάνεις ασφαλιστικό ταμείο πρέπει τα λεφτάκια να μπαίνουν στην άκρη. εδώ δεν μπαίνουν (απλά καταγράφονται ως υποχρέωση). ότι γίνεται και στο ταμείο ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων. τα λεφτά είναι απλά λογιστικές καταχωρήσεις.
3. ακριβώς τα ίδια θέματα έχουν οι GM και η Chrysler στην Αμερική http://www.time.com/time/business/article/0,8599,1981958,00.html. φυσικά είναι ενάντια σε κάθε έννοια ισονομίας να αναλαμβάνει ο φορολογούμενος τις υποχρεώσεις εταιρειών προς τους εργαζόμενους, επειδή οι τελευταίες απέτυχαν (σχόλιο στους κακεντρεχείς: εννοώ και τις τράπεζες)
επί του πρακτέου
αν θέλει η ΓΕΝΟΠ να αναλάβει την ΔΕΗ, επειδή κρίνει ότι της ανήκει, ας το κάνει.
αρκεί το κράτος να ανοίξει την αγορά παραγωγής (και όχι το δίκτυο φυσικά που πρέπει να είναι ανεξάρτητο και υπό κρατική εποπτεία) σε ιδιώτες. αν η ΔΕΗ είναι καλύτερη θα επιβιώσει.
αλλά να τα θέλει η ΓΕΝΟΠ όλα δικά της? και να πληρώνουμε τις συντάξεις, και να μην έχει ανταγωνισμό και να διοικεί την ΔΕΗ? δεν είναι λίγο εκτός τόπου?
Eddie
25 Ιουνίου, 2011 9:31 πμ
Φυσικα και ειναι «εκτος τοπου» να ανηκει μια δημοσια επιχειρηση στους εργαζομενους.
Που ακουστηκε αυτο στον καπιταλισμο;
Και οι «ιδιωτες επενδυται» πως θα ζησουν μετα; 😛
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
25 Ιουνίου, 2011 10:01 πμ
Δεν είναι δικό μου το κείμενο φίλε Γεωρτύπανε, ωστόσο διατυπώνει το μοντέλο της ΔΕΗ που θέλουν να αγνοουν πολλοί σήμερα.
Αν μου αρέσει εμένα το μοντέλο αυτό, ή έστω αποδείχτηκε επιτυχημένο; Στα χαρτιά είναι καλό και σε ένα βαθμό αποδείχτηκε απολύτως λειτουργικό – και συνολικά αποδοτικό για τη χώρα. Όμως η ΔΕΗ εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί κι αυτή σαν παραμάγαζο (βλ. επενδύσεις και νέες μονάδες ήδη από τα 80s) κάθε εξουσία και ειδικά τα προηγούμενα χρόνια δέκα χρόνια έστρωνε το χαλί για τους επενδυτές-ανταγωνιστές.
Υ.Γ. Από όσο γνωρίζω, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την είσοδο ανταγωνιστή. Αρνούνται να χαρίσουν από τα έτοιμα. Και αυτό θα έπρεπε να μας ενώνει όλους (ειδικά τους φιλελεύθερους που πιστεύουν την ελεύθερη οικονομία).
Geortypanos
25 Ιουνίου, 2011 5:33 μμ
από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο είναι καλύτερο ένα κρατικό.
το θέμα όμως είναι να ανοίξει η αγορά ενέργειας.
έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι το κράτος δεν μπορεί να τρέξει αποδοτικά μια εταιρεία (ελάχιστες εξαιρέσεις) και τις χρησιμοποιεί ως μέσο πλουτισμού, διορισμών κλπ. και βγάζουμε ένα τέρας.
από την κακοδιαχείριση της ΔΕΗ το κράτος πληρώνει το ασφαλιστικό των υπαλλήλων, το οποίο κοστίζει περισσότερο απο τα κέρδη που έχει και τα μερίσματα που παίρνει. άρα κερδοφόρο δεν είναι.
ας την ανοίξουν την αγορά ενέργειας. τι φοβούνται? μην χάσει τα λεφτά του ο Μυτιληναίος? ας τα χάσει αν είναι κακός επιχειρηματίας.
και στο τέλος, έχω δει δύο παραδείγματα αποκρατικοποιήσεων.
ΟΤΕ και Ολυμπιακή (όσο κι αν την τελευταία την χειρίστηκε λάθος το κράτος)
ούτε τα τηλέφωνα είναι χειρότερα, ούτε τα αεροπλάνα λείπουν
iordanoglou
25 Ιουνίου, 2011 5:55 μμ
Η αγορά ενέργειας ανοιχτή είναι. Γιατί επιμένεις να λες το αντίθετο? Πρεπει ντε και καλα να πωληθεί η ΔΕΗ για να θεωρήσεις πως άνοιξε η αγορά? Να σε πληροφορήσω επίσης πως η ΔΕΗ αυξησε τα οικιακά της τιμολόγια προς όφελος των ανταγωνιστών της.
Επίσης, εφόσον οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στη ΔΕΗ κεφαλαιοποιήθηκαν σε πάγια, αυτο καθιστα αυτόματα τους εργαζόμενους μετόχους.
Κοιτα τωρα τι μου περνά απ’το μυαλό, αν ειναι να πουληθεί σε κάποιον ιδιωτή, μετρο θα ειναι η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση. Αν είναι να δωθεί μερίδιο της εταιρίας στους εργαζόμενους, το οποίο ποσοστό θα υπολογιστεί βάσει των κεφαλαιοποιημένων σε πάγια εισφορών, η αποτίμηση της εταιρίας θα συμπεριλάβει μέχρι και τις εμπορικές τιμές των ακινήτων που στεγάζονται τα ιδιόκτητα κατα τόπους γραφεία εξυπηρέτησης των πελατών της εταιρίας.
ΥΓ. Μιας κι ανέφερες την Oλυμπιακή, ο βγενόπουλος έδωσε 107εκ € για την εταιρία, φορτώνοντας το δημόσιο με 1,2 δις € για τους εργαζομένους που δεν ήθελε και θα απέλυε, μετακυλίοντας τις αποζημιώσεις που θα πλήρωνε στην κοινωνία. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=136288.
*να σημειώσω πως ενα airbus Α320 κοστίζει περι τα 80εκ $ κι ο βγενόπουλος ως προίκα πήρε 5…
Geortypanos
25 Ιουνίου, 2011 6:04 μμ
η αγορά δεν είναι ακόμα εντελώς ανοιχτή. η ΔΕΗ έχει ιδιαίτερα δεσπόζουσα θέση και μπορεί να καταστρέψει ανταγωνιστές της, άρα θέλει προσοχη.
επίσης δεν έχει ακόμα διαχωριστεί το δίκτυο από την παραγωγή.
αν θέλουν να την πάρουν οι εργαζόμενοι ας την πάρουν, μετά από σωστή αποτίμηση. αλλά λεφτά από τον προϋπολογισμό τέλος για συντάξεις. και να πληρώνει η εταιρεία, ως πρέπει, την χρήση δημόσιων πηγών (πχ λιγνίτη, υδάτων κλπ).
Στην Ολυμπιακή ήταν τελείως λάθος ο τρόπος ιδιωτικοποίησης γιατί δεν έγινε όταν έπρεπε. Αλλά επι της αρχής, γιατί το βασικό επιχείρημα ήταν του Εθνικού Αερομεταφορέα για τον λαό: μας λείπουν αεροπλάνα ή δρομολόγια?
For the record: έχω γραφτεί στην Aegean Power. Περιμένω να δω πως θα κυλίσει για να εκφέρω και άποψη :)))))))
iordanoglou
25 Ιουνίου, 2011 6:14 μμ
Τι να καταστρέψει, εδω λεμε αυξήθηκαν τα τιμολόγια της προς όφελος των ανταγωνιστών.
Για την ΟΑ, το ακριβώς αντίθετο, στον απόλυτα σωστό χρόνο έγινε, για τον ιδιώτη…
Οσο για το άλλο, δε γνωρίζω, ας ρωτήσουμε κανα νησιώτη να μας πει το πριν και το μετα αναφορικά με συχνότητα και τιμές.
iordanoglou
25 Ιουνίου, 2011 6:25 μμ
Τωρα έκανα το συνειρμό: ρε άρρωστο χανούμι, έγινες πελάτης της aegean μπας και πιαστεί, ο ηδη καργα πιασμενος, Μελισσανίδης, πάρει την ΑΕΚ, τη κανει ομαδαρα και τελικά να βρεθούμε με κανα champions league? Νταξει, respect…
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
26 Ιουνίου, 2011 1:13 πμ
Η Ολυμπιακή και η Aegean (και οι δύο ιδιωτικές πλέον) έχουν μοιράσει αρμονικά μεταξύ τους τις πτήσεις – φτάσαμε στην εποχή που η Ολυμπιακή δεν πετά Λονδίνο. Οι δε τιμές εσωτερικού είναι το λιγότερο τσιμπημένες.
Οι τιμές τηλεφωνίας κ internet στην Ελλάδα παραμένουν υψηλές. Ο δε ΟΤΕ αύξανε συνέχεια τα τιμολόγιά του όσο προχώραγε η ψηφιοποίηση και η μετοχοποίησή του,
Eddie
25 Ιουνίου, 2011 9:39 πμ
Αν και εχει ενδιαφερουσα επιχειρηματολογια, νομιμοποιει μερος νεοφιλελευθερων πολιτικων («απελευθερωση ενεργειας»). Και αρκειται απλα να εχουν λογο και οι εργαζομενοι στο ξεπουλημα, ως «συμμετοχοι». Μα ακριβως η λογικη της «συμμετοχης» της συνδικαλιστικης γραφειοκρατιας, ειναι που γεννησε τους -κατα τα αλλα αντιπαθεις- Φωτοπουλους (κατι εντελως διαφορετικο και ξενο με τον εργατικο ελεγχο)…
Σπίθας
25 Ιουνίου, 2011 11:46 πμ
– «φυσικά είναι ενάντια σε κάθε έννοια ισονομίας να αναλαμβάνει ο φορολογούμενος τις υποχρεώσεις εταιρειών προς τους εργαζόμενους, –
– (απλά καταγράφονται ως υποχρέωση).
– «Αν αθροίσεις τα ποσά που κατέβαλλε το κράτος από το 1999, ως αντιπαροχή έναντι της περιουσίας του ασφαλιστικού ταμείου, σε σχέση και με την αξία της επιχείρησης, μάλλον μας χρωστάει η ΓΕΝΟΠ.»-
Θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις έννοιες
α) » φορολογούμενος»β) » καταγραφή ως υποχρεώση «και γ) «αξία της επιχείρησης»
α) Ο «έλληνας φορολογούμενος» είναι μια σχειτκική έννοια, νομίζω πολύ αφαιρετική και επιλεκτική.
Από τους 8.000.000 , 00 που υποβάλλουν φορολογική δήλωση, τα 2.200. 000, 00 πληρώνουν φόρο και αυτοί ανήκουν στο ποσοστό 74% των μισθωτών,. όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των μισθωτών, ναι είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, αλλά περισσότερο σοβαρό είναι οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων που διαμορρφώνουν παράκεντρα και αδιαφανεις διαδιακσίες. Την πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι διοικήσεις και πολιτικοί προίστάμενοι που εξέθρεψαν συντεχνίες και λογικές που τους βόλευααν για να εξυπερτούν κομματικά οφέλη και παράπλευρες τσέπες.
Μήπως δεν υπήρχαν πολιτικές αποφάσεις, υπουργοί , διοικητές, μήπως οι μεγαλόδιευθυντές δεν έπαιιρναν τις αποφάσεις κατόπιν «άνωθεν εντολής».;
Πόση σχέση έχουν όλα αυτά με τους απλούς μισθωτούς ( ςεκείνων που δεν έχουν σχέση με τις στενές, κλειστές ομάδες των ηγετών της συντεχνίας;…)
β) » (απλά καταγράφονται ως υποχρέωση). »
Τι σημαίνει, αυτό;
Ως υποχρεώση καταγράφεται και η συμμετοχή του ιδιώτη εργοδότη για τον εργαζόμενο στην επιχείρησή του, αλλά πολλοί δεν τις καταβάλουν, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να έχει εισφοροδιαφυγή 3, 2 δις ευρώ το 2010.
Αυτό τι σημαίνει; Το γεγονός ότι δεν καταβάλλεται σύνταξη σε εργαζόμενους επειδή πτώχευσε η επιχείρηση δεν είναι παράλογο και άνομο;
Αυτά που απλώς καταγράφηκαν δεν αποτελούν πραγματική εισφορά σε χρήμα; Τα χρήματα αυτά που δεν απέδωσε, δεν ήταν προς όφελος της επιχείρησης και των επενδύσεων της; Δεν ήταν προς όφελος και της ελληνικής κοινωνίας που πλήρωνε στην χαμηλότερη τιμή το ηλεκτρικό ρεύμα;
Δεν ήταν προς όφελος, επαγγελματιών, επιχειρήσεων, αγροτών(1000.000,00) που πληρώνουν μειωμένη τιμή στο ρεύμα ;
Αυτό λέγεται «απλή καταγραφή» , άραγε ή εικονική πραγματικότητα, δηλαδή;
γ) Πως αποτιμάται η αξία της επιχείρησης ; Από την μετοχή της και μόνο;
Οι αγροτικές καλλιέργειες που τροφοδοτούνται δωρεάν από τα νερά των υδροηλεκτρικών σταθμών ( α; πούμε , ένα παράδειγμα) αυτό που γίνεται ; Στην Αμερική, στην Γερμανία ή στην Γαλλία ;
Geortypanos
25 Ιουνίου, 2011 5:23 μμ
Σπίθα
η διαφορά μεταξύ καταγραφής και αποθεματοποίησης είναι μεγάλη.
όταν δίνεις μισθό στον ιδιωτικό τομέα τότε τα χρήματα πάνε στο ΙΚΑ (φεύγουν από τον λογαριασμό του εργοδότη και κατατίθενται στον λογαριασμό του ΙΚΑ)
όταν αναλαμβάνει η ίδια η εταιρεία την υποχρέωση τότε, αν δεν βάζει τα λεφτά στην άκρη – σε ιδιαίτερο αποθεματικό – τότε απλά ξέρει ότι ΘΑ έχει να πληρώσει κάποια λέφτα στο μέλλον. αλλά στο μέλλον, αν δεν έχει βάλει στην άκρη τα λεφτά δεν θα έχει να πληρώσει.
αυτό λοιπόν έκανε η ΔΕΗ. δεν παρακρατούσε τις «εισφορές» σε ξεχωριστό λογαριασμό, με αποτέλεσμα να έχει τεράστιο έλλειμα το οποίο πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση (εσύ και εγώ)
αυτά, ελπίζω να κατάλαβες την διαφορά.
η αξία της επιχείρησης είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. ο λόγος είναι ότι είναι μπλεγμένο το τι είναι δημόσιο και τι εταιρικό.
ναι, οι αγρότες οφελούνται. όμως και η ίδια η ΔΕΗ χρησιμοποιεί δωρεάν κοιτάσματα λιγνίτη που ανήκουν στο κράτος (σε όλους μας) χωρίς αντάλλαγμα.
ας μείνουμε στο ότι η αξία της ΔΕΗ είναι τουλάχιστον η αξία των παγίων της ή η χρηματιστηριακή της. αλλιώς θα μιλάμε συνεχώς χωρίς τέλος
για το πρώτο σχόλιο περί συντεχνιών και πολιτικών συμφωνούμε.
Σπίθας
25 Ιουνίου, 2011 12:07 μμ
@ Zaphod
Το μοντέλο ήταν άκρως επιτυχημένο. Απλώς ´όταν μάζευαν τα λεφτά ήταν καλά, αλλά όταν πρέπει να τα αποδώσουν, τότε εφευρίσκουμε τρόπους για να μην τα δώσουν και χρησιμοποιοούν κοιννωνικούς αυτοματισμούς για συμπαράσταση.
Η απελευθέρωση έχει συντελεσθεί., στο μεγαλύτερο πσοστό και τα υπόλοιπα είναι προφάσεις. Στη Γαλλία έχουμε απελευθερωμένη αγορά;
όλα αυτά γίνονται για να γλυτώσουμε από την κάστα των συντεχνιών και μόνο; Ποιός εμπόδισε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την τωρινή να διευθύνουν σωστά μια κερδοφόρα επιχείρηση ;
Εκεί που δεν υπάρχει ισχυρό συνδικάτο, τι έχει να επιδείξει το ελληνικό κράτος; Τις εφορίες και τις πολεοδομίες πιός τις εμποδίζει να είναι παραγωγικές και αποδοτικές; Οι συντεχνίες; Δεν νομίζω..
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
25 Ιουνίου, 2011 12:41 μμ
Έχει και συνέχεια. Απάντησε ο Μανδραβέλης και ανταπάντησε ο Sykofantis_Bastouni
Στο blog μου τα σχόλια είναι ανοικτά και δεν κάνω καμία επέμβαση. Συνήθως δε δεν απαντώ μιας και πιστεύω ότι αυτό που έχω να πω το λέω στην κύρια ανάρτηση οπότε αφήνω τα σχόλια για τους αναγνώστες.
Σήμερα θα κάνω μια μικρή εξαίρεση και θα δώσω μέρος της ανάρτησης σε ένα σχόλιο – απάντηση του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη. Του το οφείλω μιας και στον τίτλο της ανάρτησης στην οποία έγινε αναφέρω το όνομά του.
Το σχόλιο αφορά την ανάρτηση «Ο καπιταλισμός λάστιχο κατά τον Πάσχο», και είναι το εξής:
Ο Πάσχος Μανδραβέλης λέει:
25/06/2011 στις 10:03
Ολα καλά κι όλα ωραία, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
1. Η ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομενων στην ΔΕΗ υπολογίστηκε το 1999 σε 4,5 δισ. ευρώ, όταν η ανώτατη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έφτασε κάποτε τα 8 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων ήταν το 55% της ΔΕΗ !!!
2. Ο Βενιζέλος βιαζόταν να μετοχοποιήσει την ΔΕΗ και επιδή δεν είχε τα λεφτά υποσχέθηκε δια νόμου την επιδότηση των ταμείων. Στην δεκαετία 2000-2010 (υπολογίζεται) ότι πήραν 5,5 δισ. ευρώ.
3. Σήμερα η μετοχική αξία ολόκληρης της ΔΕΗ της ΔΕΗ είναι 2,8 δισ. ευρώ. Μόνο πέρυσι το ταμείο πήρε 710 εκατ. όσο αξίζει δηλαδή το 25% της ΔΕΗ. Μόνο για ένα χρόνο!
Ωραία συμφωνία! Πιο φθηνά θα μάς ερχόταν αν την δίναμε ολόκληρη στην ΓΕΝΟΠ και να ξεμπερδεύαμε…
Το βλέπω σας στεναχώρησα για τούτο λέω να σας κάνω να γελάσετε. Θυμάστε στα «Κίτρινα γάντια» τον Σταυρίδη που αναφωνεί «άχου και δεν με νοιάζει – άχου και δεν με νοιάζει»; Νομίζω αυτή θα έπρεπε να ήταν η απάντηση στο αν είναι πολλά ή λίγα τα επενδεδυμένα κεφάλαια των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Έτσι είναι με αυτά τα πράγματα. Δεν μπορεί κύριε Μανδραβέλη μου όταν τα λεφτά αφορούν δανειστές μας στο εξωτερικό να σκίζεστε για την εντιμότητα που πρέπει να δείξει το κράτος και ο λαός μας απέναντί τους και όταν αφορά δανειστές – εργαζόμενους ( γιατί περί αυτού πρόκειται ) να αρχίζουμε τα παζάρια και τα κουρέματα.
Πρέπει δηλαδή να πάρετε μια θέση. Θα επιστρέφουμε ως κράτος τα δανεικά ή θα είμαστε γενικός μπαταχτσήδες.
Πάρτε μια θέση κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Αλλά έτσι σχιζοφρενικά ( μια τίμιος μια μπαταχτσής ) δεν μπορώ.
Η «Χρηματιστηριακή αξία» βέβαια που επικαλείσθε, σε μια σχεδόν πτωχευμένη οικονομία δεν έχει καμία μα καμία σημασία.
Και κάτι προσωπικό. Δεν ξέρω ποιος φωστήρας, οι ποιοι φωστήρες αποτιμούν την ΔΕΗ στα 2,8 δισ. ευρώ όπως μας λέτε. Όταν υπηρετούσα τη θητεία μου στο Δρέπανο Κοζάνης θυμάμαι καμιά δεκαριά θερμοηλεκτρικούς σταθμούς από 200 έως 300MW. Άλλοι τόσοι λογικά πρέπει να υπάρχουν και κοντά στη Φλώρινα. Με μια σχετικά μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να βρει πως τέτοιες μονάδες κοστίζουν 1 με 1,5 δις ευρώ η μία. Πολλαπλασιασμό φαντάζομαι γνωρίζετε.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κάνω τον αποτιμητή της ΔΕΗ. Απορίες και προβληματισμούς βάζω. Κάτι όμως που όφειλαν να κάνετε και εσείς και οι συνάδελφοί σας. Καλός κι άγιος ο πόλεμος κατά των συντεχνιών και των προνομίων κάτω από την πολιτική και συνδικαλιστική διαφθορά αλλά η αλήθεια παραμένει πάντα αλήθεια. Ακόμα κι όταν την εκφράζουν συντεχνίες που μας είναι … αντιπαθής.
Read more: http://www.e-cannibals.gr/blog/?p=4460#ixzz1QHN8uXcH
anarchovlaxos
25 Ιουνίου, 2011 12:58 μμ
πολυ κατατοπιστικα τα κειμενα.
Σπίθας
25 Ιουνίου, 2011 1:46 μμ
Δηλαδή ο Πάσχος θέλει ο φιλελευθερισμός και οι αποκρατικοποιήσεις να συντελελεσθούν , επιλεκτικά και αλ α καρτ .
Οι επιδοτούμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις από το δημόσιο ; Αυτές δεν υπάγονται’σ’αυτήν την λογική ή μήπως δεν υπάρχουν;
Και αφού θέλουμε ανταγωνισμό τότε γιατί έχουν απαγορεύσει στην ΔΕΗ να συμμετάσχει σε κάθε διαγωνισμό, εδώ και πέντε χρόνια;
Γιατί έτσι μας ήρθε και έτσι μας συμφέρει;
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
25 Ιουνίου, 2011 1:49 μμ
Ο Πάσχος δε θέλει κάτι συγκεκριμένο, ούτε βέβαια είναι κανένας δεινός γνώστης οικονομικών. Άγεται από τις εμμονές του (και συχνά εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδ. συμφέροντα, που έχουν βγει κατά καιρούς στην επιφάνεια).
Είναι ο άρχοντας των δύο μέτρων και δύο σταθμών. «Α λα καρτ» είναι όλη η αρθρογραφία του και όταν είτε καλείται να απαντήσει, είτε πετάγεται να σχολιάσει, στέλνει σχεδόν πάντα την μπάλα στην εξέδρα.
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
25 Ιουνίου, 2011 1:50 μμ
Και δεν ξεχνάμε ότι τον έχει υιοθετήσει κανονικότατα η κουβελική φράξια της «Δημοκρατικής Αριστεράς».
Σπίθας
25 Ιουνίου, 2011 2:50 μμ
@ Zaphod
Δεν έχεις άδικο για την αλα καρτ θέση του Πάσχου, επίσης δεν συμφωνώ σε αρκετές επιλογές της ΔΗΜΑΡ.
Δεν γνωρίζω, όμως περισσότερα, ειλικρινά.
Υ.Γ.
Επιτρέπεται να το αναδημοσιεύσω;
Αθανασία
25 Ιουνίου, 2011 3:47 μμ
Μου είχε δώσει νομίζω ο rising ή ο Γαλαξιαρχης μια φοβερή απάντηση σε ερώτηση μου «τι εστί Μανδραβελλης»…. δεν τη θυμάμαι και δεν μπόρεσα να τη βρω… ας το ξαναγράψει για να το θυμηθούμε πληζζζζζζ
iordanoglou
25 Ιουνίου, 2011 4:37 μμ
Ποιο άνοιγμα της «αγοράς» ενέργειας στην Ελλάδα; Αυτα ειναι αστεία. Η αγορά είναι παρα πολύ μικρή για κάτι τέτοιο, για τη δραστηριοποίηση δλδ επιχειρηματιών στη ΠΑΡΑΓΩΓΗ ηλεκτρικης ενεργειας. Δυο πράγματα είναι που ενδιαφερουν το κεφάλαιο και τα δυο σχετίζονται με σφετερισμό δημόσιου πλούτου και χρήματος: η υφαρπαγή της ΔΕΗ με αντάλλαγμα ψίχουλα, βλ. την αποτίμηση Μανδραβέλη βάσει τρεχουσας χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης και το δευτερο είναι η μεταφορά πακτωλού δημοσιου χρήματος απο το κράτος στις τράπεζες με ενδιάμεσο τη ΔΕΗ. Το πως θα γίνει αυτό, γίνεται ήδη σε ένα βαθμό, ειναι απλό: φωτοβολταικά. Η αγορά κι εγκατάσταση φωτοβολταικών απο ιδιώτες, είτε σε χωράφια είτε σε οικείες, είναι μια επένδυση που κυμαίνεται απο 30k€ μέχρι 100k€. Ο μόνος λόγος για να αναλάβει κάποιος μικρός ιδιώτης μια τέτοια επένδυση είναι τα 0.45€ που θα του πληρώνει η ΔΕΗ αν kwh. Ο ενδιαφερόμενος λοιπόν καταθέτει αίτηση στη ΔΕΗ, αν εγκριθεί πηγαίνει στη τραπεζα, παίρνει το δάνειο κάνει την εγκατασταση και πουλώντας ρευμα στη ΔΕΗ με εγγυημένη τιμή για 10 χρόνια, αποπληρώνει το δάνειο.
anarchovlaxos
25 Ιουνίου, 2011 7:21 μμ
δεν ξερω αν κανει διαφορα,αλλα τα φ/β και γενικα τις απε,πληρωνουμε φορο μεσω του λογαριασμου της δεη..
επισης η τιμη για τα μικρα συστηματα κατω των 10kw (τα οικιακα που λεμε) ειναι 0.55 για 25 χρονια..
Σπίθας
26 Ιουνίου, 2011 12:22 πμ
@ Geortypanos
1.Δεν παρακρατούσε επειδή είχε αυτασφάλιση. Δεν είχε, φυσικά, ξεχωριστό ταμείο.
( Αυτό αναφέρεται και στο παρών άρθρο, πιο πάνω..)
2.Υπήρχε άλλο ταμείο που είχε αυτασφάλιση εκτός της ΔΕΗ ;
3.. Συνδέεις τον «πάγιο πόρο» με την «αντιπαροχή έναντι» ή αυτό έχει ξεχαστεί από το 2001 ;
Υπάρχουν δύο θέματα και όχι ένα.
Το ένα αφορά «πάγιους πόρους» και το άλλο το ασφαλιστικό. Τα έχουμε ( έχουν) μπλέξει..
Υ.Γ.
«η κεντρική κυβέρνηση (εσύ και εγώ)»
Εμείς τα πληρώνουμε. Η κυβέρνηση, δεν νομίζω..
hotdog
27 Ιουνίου, 2011 9:38 μμ
Έχουμε και λέμε
1) Υποχρεωτικές αυξήσεις της ΔΕΗ στους λογαριασμούς από το κράτος για λόγους «ανταγωνιστικότητας», «προσέλκυση επενδυτών» κτλ.
2) Με τη βούλα ο τομέας της ενέργειας είναι ΑΝΟΙΧΤΟΣ εδώ και χρόνια. Δεν συμφέρει όμως τους «επενδυτές» γιατί η ΔΕΗ πουλάει φθηνότερα απ’ ότι θα μπορούσε ένας ιδιώτης. Δεν θα έβγαζε κέρδος βλέπεται.
3) Το κράτος ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ τη ΔΕΗ να αγοράζει ρεύμα από ιδιώτες σε υπερβολικές τιμές και απογορεύει να κάνει διάφορες επενδύσεις η ΔΕΗ ώστε να «αφήσει» χώρο στους ιδιώτες. Με λίγα λόγια μπαίνει μέσα η ΔΕΗ επειδή το κράτος θέλει να «απελευθερώσει» την ενέργεια.
4
5
κτλ
Αυτά είναι πράγματα ψηφισμένα από τη βουλή ή τέλος πάντων έχουν υπογραφή υπουργού/υπουργών. Δεν έχω πρόχειρα link για να σας τα δείξω. Αλλά μην λέμε για απελευθέρωση κτλ όταν είναι εδώ και πολλά χρόνια έχει περάσει ο νόμος και μην λέμε ότι η ΔΕΗ είναι ένας οργανισμός που μπαίνει μέσα. Οι πασόκοι, οι νδιτες και τα λοιπά κομματόσκυλα έχουν χρησιμοποιήσει την ΔΕΗ και άλλους Δημόσιους οργανισμούς για να βολέψουν τους δικούς τους και τα σχετικά. Ισχύει ότι η ΓΕΝΟΠ έχει κάνει λαλακίες. Έχει φάει, έχει κομματόσκυλα κτλ που ποιος τα δημιούργησε??? Μήπως το….ΠΑΣΟΚ????
Αντί για απελευθέρωση ενέργειας μήπως πρέπει να πούμε ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΔΕΗ?? Εγκαταστάσεις, Εργοστάσια, Δίκτυο αξίας δισεκατομμυρίων ας τα δώσουμε για μερικά σκατόευρω να πληρώσουμε κανά δάνειο.
Εγώ εύχομαι να πουληθούν όλα. Αλλά όταν θα τον φάνε όλοι με τις αυξήσεις που θα έρθουν, εγώ θα γελάω..γελάω ήδη.