Παρακολουθήστε τρία σύντομα βίντεο σχετικά με την κατάσταση στην Ιαπωνία εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος που συνέβη αμέσως μετά τον σεισμό και το τσουνάμι στις 11/3/2011 (3 τελικά ήταν οι πλήρεις τήξεις!) αλλά και την αντίστοιχη επικίνδυνη κατάσταση στις ΗΠΑ με τους εκεί αντιδραστήρες (πχ ίδιας τεχνολογίας και γηραιός αντιδραστήρας στο Βερμόντ) καθώς και τις αναφορές για το πως αντιδρούν οι κάτοικοι στην Ιαπωνία – άλλοι κάνουν προσπάθεια να μάθουν την αλήθεια για τους κινδύνους και να προστατεύσουν τουλάχιστον τις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, έγκυες) και άλλοι αναγκάζονται να εργαστούν στον καθαρισμό των ήδη πολύ μολυσμένων – από όσο αποδεικνύεται – εγκαταστάσεων της Daiichi στην Φουκουσίμα.
Τα βίντεο είναι από την εκπομπή του DemocracyNow!, που παρουσιάζει η Έιμυ Γκούντμαν και ο Χουάν Γκονζάλεζ και στην οποία είχαν καλεσμένους τον Ρόμπερτ Άλβαρεζ (πρώην ανώτερο σύμβουλο πολιτικής του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ και νυν ανώτερο υπότροφο στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών) και την Αϊλίν Μιόκο Σμιθ (εκτελ. διευθύντρια στην Πράσινη Δράση).
Παρατηρήσεις:
- Αν έχετε προτάσεις για τη μετάφραση που έκανα, παρακαλώ αφήστε τις σε σχόλια.
- Το «πρόβλημα» της πολύ γρήγορης ομιλίας των καλεσμένων και των παρουσιαστών, λύνεται μόνο με το pause 🙂
- Αν έχετε ήδη διαβάσει το προηγούμενο σχετικό ποστ «Ιαπωνία – Fuckushima (βίντεο)» μπορείτε να παραλείψετε να δείτε το πρώτο βίντεο, καθώς το πρόσθεσα πάλι εδώ για λόγους πληρότητας.
===================
Δε χρειάζομαι καμία «πρωτοπορία» για να καταλάβω ότι μια χώρα πιέστηκε ή πείστηκε (μια εναλλαγή γραμμάτων είναι) να χρησιμοποιήσει ευρύτατα την πυρηνική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες της (ή την ανάπτυξή της…) παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαιτέρως σεισμογενής η περιοχή της και την πληρώνει τώρα ο κόσμος που πείστηκε ή πιέστηκε ή δε ζούσε καν όταν αποφασίστηκαν όλα αυτά. Κάποια σημαντικά πράγματα είναι απλά και κατανοητά και αν δοθεί το κατάλληλο παράδειγμα μπορούν όλοι να δουν την ουσία τους. Έτσι απλά (που λέει και ένας φίλος).
Επιμένω να το τονίζω – όταν κουβεντιάζω το θέμα – αυτό το «σεισμογενής» γιατί είναι από αυτά που δε μπορεί κανείς να ελέγξει, όσο καλύτερες συνθήκες και αν φτιάξει. Δεν είναι σαν το «θα είναι καλοπληρωμένοι και συνεπείς και εκπαιδευμένοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο», «θα σέβονται οι άλλες χώρες την ύπαρξη του πυρηνικού εργοστασίου και δε θα κινδυνεύσει κανείς»… που ίσως να νομίζουμε ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να τηρηθούν σα συμφωνίες.
Και ο λόγος που ασχολούμαι με το να μεταφράζω (έστω) αυτά τα βιντεάκια, είναι για να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, γιατί «κάλλιστα» θα μπορούσαμε να βρεθούμε στην ίδια θέση. Γιατί αν δε μπορούμε να να παράξουμε αλλιώς ή να αγοράσουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε ή που «χρειαζόμαστε για την ανάπτυξή μας», οι σίγουρες πιέσεις θα έρθουν για να προχωρήσουμε σε χρήση πυρηνικής ενέργειας. Αυτό νομίζω. Αυτό μου έχει κολλήσει, γιατί τα τελευταία χρόνια λανσάρεται η χρήση πυρηνικής ενέργειας ως «φθηνή» (φθηνότερη υπολογίζεται από κάποιους αλλά χωρίς να μετρούν το κόστος σωστής διαχείρισης των αποβλήτων μετά τη «λήξη» του σταθμού) και «καθαρή» (κλασσικά, αν δεν βλέπω το ντουμάνι όπως στα άλλα εργοστάσια, μπορώ να προσποιηθώ ότι δεν υπάρχει μόλυνση). Και αυτά τα έλεγαν πριν μας «προλάβει» η οικονομική κρίση, πριν ακόμη αρχίσουν οι περικοπές και πριν αποφασιστούν τα ξεπουλήματα.
Συνοδευτικά πάντα ανέφεραν σαν επιχείρημα για να αντικρούσουν το επιχείρημα για τον κίνδυνο κατασκευής τέτοιων εργοστασίων σε σεισμογενείς περιοχές, το «και στην Ιαπωνία που είναι πολύ σεισμογενής έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις που αντέχουν»… Η Ιαπωνία λοιπόν, με τους 54 αντιδραστήρες της, προσπαθεί θέσει υπό έλεγχο μερικούς από αυτούς και στο ιδανικότερο σενάριο θα τα καταφέρει περίπου ένα χρόνο μετά το ατύχημα (τέλος του 2011). Και δεν είναι κανένα κράτος που παραπαίει, νομίζω… μια χαρά τυπική και οργανωμένη χώρα φαινόταν να είναι (και νομίζω είναι, αν κρίνω και από το πόσο γρήγορα έδρασε με το που έγινε ο σεισμός και το τσουνάμι).
Όλα αυτά βέβαια για τον έλεγχο των αντιδραστήρων έως το τέλος του 2011, αν δεχθούμε ότι δε θα γίνει κανένας άλλος σεισμός ή άλλο φυσικό (ή μη) καταστροφικό φαινόμενο. Γιατί εξακολουθεί να υπάρχει μισοχτυπημένη και η μονάδα-4 της Daiichi, όπου είναι η δεξαμενή στην οποία ψύχονται οι ράβδοι καυσίμου που έχουν ήδη αναλωθεί (σε καμία περίπτωση δεν είναι απλή «αποθήκευση»).
Πάνω: φωτογραφία των εγκαταστάσεων
μετά το τσουνάμι και μετά τις εκρήξεις.
Μέση: μεγέθυνση φωτογραφίας για να φανεί η τάφρος με το νερό
που πλέον ήταν ραδιενεργό (άρα είχε διαρροή από κάπου)
Κάτω: σχηματική αναπαράσταση των εγκαταστάσεων και της τάφρου
με το μολυσμένο νερό και η απόστασή τους από τη θάλασσα.
Ακολουθούν σε slideshow οι φωτογραφίες των εγκαταστάσεων της Daiichi στη Φουκουσίμα και ειδικότερα των μονάδων 1-6 πριν και μετά την καταστροφή, από το
http://www.nytimes.com/interactive/2011/03/16/world/asia/reactors-status.html
Βλέπω, λοιπόν, μέσω των ρεπορτάζ στο διαδίκτυο την προσπάθεια που γίνεται εκεί να ξεχαστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα το θέμα (το ίδιο και παραπάνω σε χώρες που έχουν ή θέλουν να έχουν πυρηνικούς αντιδραστήρες) με παραινέσεις του τύπου «μην είστε κατηφείς και αγχωμένοι και μη-γελαστοί γιατί μόνο όσοι είναι έτσι έχουν επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια», και προσπάθειες να μην πληγεί άλλο η οικονομία και να κοστίσει όσο το δυνατόν λιγότερο σε χρήματα (τόσο που θέτουν σε κίνδυνο και τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού), και προσπάθειες να επανέλθει ο κόσμος στην καθημερινότητά του χωρίς να έχει λήξει ο κίνδυνος (εξακολουθεί να διαρρέει ραδιενέργεια στο περιβάλλον)… αλλά βλέπω και την προσπάθεια των πολιτών που ψάχνουν συνέχεια να εντοπίσουν τα πιο επικίνδυνα σημεία ώστε να τα εκκενώσουν (πολλοί βγαίνουν και μετρούν με συσκευές και κατόπιν ενημερώνουν τους αρμόδιους) και που πιέζουν τις αρχές όσο μπορούν για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πραγματικής προστασίας αλλά και για να ενημερωθούν πλήρως για την κατάσταση (για 3 μήνες «κωλυσιεργούσαν» στο να δώσουν στοιχεία για το ποσό ραδιενέργειας που εκλύθηκε και τελικά από το «μάλλον δεν έχουμε τήξη» καταλήγουμε στο «έγιναν 3 πλήρεις τήξεις»)… και σκέφτομαι πως θα αντιμετώπιζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μια χώρα που είναι έρμαιο των δανειστών της…
Και αν δεχθώ ότι ξαφνικά το πυρηνικό λόμπυ θα αποκτήσει άλλο χόμπυ και δε θα πιέσει ας πούμε την Ελλάδα να αποκτήσει και εκείνη αντιδραστήρες (τάχα για ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση, απελευθέρωση από το πετρέλαιο και άλλα τέτοια μπαρμπούτσαλα) … πάλι δεν ησυχάζω γιατί υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να γίνεις απλά «αποθήκη» (γιατί το βασικό πρόβλημα – όσο δεν γίνεται ατύχημα – είναι η διαχείριση των αποβλήτων που είναι ραδιενεργά).
=========================
ΥΓ κύριε j4nus, τελικά το χρησιμοποίησα και ευχαριστώ για την βοήθεια! 🙂
ΥΓ2 … σε ένα από τα βίντεο προηγούμενης εκπομπής του DemocracyNow! έλεγε ένας Αμερικανός ότι έχουν και οι ΗΠΑ παρόμοιες εγκαταστάσεις σε κοντινή στον ωκεανό περιοχή και κοντά σε ένα μεγάλο ρήγμα και θα μπορούσε να συμβεί ακριβώς η ίδια καταστροφική διαδοχή όπως στην Ιαπωνία: σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικό ατύχημα.
πΕιρηνικός Ωκεανός και τα μυαλά στα κάγκελα…
Sievert Link: http://wp.me/p1pa1c-aOA
koula, the trell
simon
22 Ιουνίου, 2011 1:26 μμ
«…που πιέζουν τις αρχές όσο μπορούν για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πραγματικής προστασίας..»
Αναρωτιέμαι, Κούλα, αν είναι πλέον δυνατόν να γίνει κάτι παρόμοιο, χωρίς π.χ. να εκκενωθεί πλήρως ολόκληρη η πληγείσα περιοχή; Δεν ξέρω αν έχει βάση ο φόβος που εκδηλώθηκε ότι η περιοχή αυτή «αχρηστεύτηκε» ουσιαστικά για πολλά-πολλά χρόνια.
koula
22 Ιουνίου, 2011 1:43 μμ
δεν ξερω αν αχρηστευθηκε και για πόσο… το σιγουρο ειναι οτι εχει εκλυθει πολυ μεγαλη ποσοτητα ραδιενεργειας ως τωρα (σχεδον οση στο Τσερνόμπιλ, λένε) και συνεχιζει να διαρρέει, καθώς δε μπορούν ανετα να φτασουν στα σημεια που θελουν οι ειδικοι, γιατι ειναι μολυσμενα και ετσι καθυστερει η επανακτηση του ελεγχου του πυρηνικου σταθμου..
απο οσο λενε στα βιντεο , ο κοσμος καταφερνει και εντοπιζει «θερμα σημεια» εκτος απαγορευμενης ζωνης, δηλαδη εντοπιζουν περιοχες με υψηλη ραδιενεργεια «εξω» απο τα ορια που εθεσαν τις πρωτες μερες οι αρχες… και τα καταδεικνυουν και ερχονται εκ των υστερων να τα εκκενωσουν… (αυτο ειχα στο νου μου οταν εγραφα τη φραση που λες)
και επισης, απο τη μια ανεβαζουν τα «νομιμα» ορια για τη δοση που επιτρεπεται να δεχθει ενας εργατης σε τετοιο εργοστασιο (απο τις πρωτες ωρες τα αυξησαν πολυ προφανως για να «μπορουν» να στειλουν προσωπικο) και μπορεις ισως να δεχθεις οτι ηξεραν οι ιδιοι οτι υπαρχει αυτο το ενδεχομενο, αρα εχουν παρει τα ρισκα τους.. και απο την αλλη ανεβαζουν τα «νομιμα» και αρα επιτρεπτα ορια δοσης ραδιενεργειας για τα σχολεια στο 20πλασιο αυτου που ήταν…
χωρια το γεγονος οτι καποια στιγμη η διαχειριστρια εταιρεια δηλωσε οτι δεν υπαρχει αρκετος χωρος για να αποθηκευουν το μολυσμενο νερο (μολυνθηκε το νερο που εριχναν συνεχομενα για να ψυξουν τους αντιδραστηρες)… και ετσι εδωσε το «οκ» η Ιαπωνικη κυβερνηση να ριχθει στη θαλασσα μεγαλη ποσοτητα αυτου , ωστε να αποθηκευτει στη θεση του νερο ακομα πιο μολυσμενο (το μη χειρον…)
το πιο ανησυχητικο ειναι (απο οσο λεει και παλι στην εκπομπη) οτι υπαρχει κοσμος που η οικονομικη δυσπραγια τον ωθει να παει να εργαστει στον «καθαρισμο» των εγκαταστασεων..
koula
22 Ιουνίου, 2011 1:50 μμ
νομίζω θα ήταν διαφορετικά αν δεν στηριζόταν η χώρα τόσο πολύ στην πυρηνική ενέργεια…
δηλαδή, το να παραδεχθούν έστω και εκ των υστερων οτι ειναι πολυ επικινδυνη η υπαρξη των αντιδραστηρων εκει… θα δωσει ωθηση σε αντιδρασεις για τους υπολοιπους πυρηνικους σταθμους..
koula
10 Σεπτεμβρίου, 2011 2:27 μμ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=308417
Γιαννκα
22 Ιουνίου, 2011 2:38 μμ
«Και αν δεχθώ ότι ξαφνικά το πυρηνικό λόμπυ θα αποκτήσει άλλο χόμπυ και δε θα πιέσει ας πούμε την Ελλάδα να αποκτήσει και εκείνη αντιδραστήρες (τάχα για ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση, απελευθέρωση από το πετρέλαιο και άλλα τέτοια μπαρμπούτσαλα) … πάλι δεν ησυχάζω γιατί υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να γίνεις απλά “αποθήκη” (γιατί το βασικό πρόβλημα – όσο δεν γίνεται ατύχημα – είναι η διαχείριση των αποβλήτων που είναι ραδιενεργά).»
Αυτο ειναι και το πιο εφιαλτικο σεναριο,αν εξαιρεσουμε τους σεισμους και την πληρη εκχωρηση αυτης της χωρας στα lobies,σκεφτομαι οτι πολυ θα ηθελαν να γινει και «αποθηκη» για τα ραδιενεργα αποβλητα με προσχημα,τις επενδυσεις και τα δις που προκειται να εισπραξουν για την αποπληρωμη του χρεους…
αλλωστε ειναι «χρυση εποχη» για καποιους….Μπραβο σου που το επαναφερεις το θεμα και το κρατας ζωντανο ,γιατι παλι σε εμας εμπιπτει η εγρηγορση…
koula
22 Ιουνίου, 2011 3:08 μμ
ού! 🙂
mitera
22 Ιουνίου, 2011 3:32 μμ
Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα που βρήκα,είναι όλη η προσπάθεια της Κούλας ώστε να μην εφησυχαστούμε , σε ότι αφορά το θέμα της πυρηνικής ενέργειας.
Ευχαριστούμε Κουλίτσα!
koula
22 Ιουνίου, 2011 6:24 μμ
ού! και σε σένα… 😛
Spin
22 Ιουνίου, 2011 3:39 μμ
η κούλα θα μας ρίξει στα πυρηνικά . εμένα μου την έχει δώσει όλη αυτή η εμμονή με τα «κακα» πυρηνικά και σκέφτομαι να αντιδράσω μαχητικά.
koula
22 Ιουνίου, 2011 6:25 μμ
εσενα με το που θα σε ξαναπετυχω θα σε ριξω στα μπυρηνικα… και θα δουμε τη μασητικοτητα σου..
Spin
22 Ιουνίου, 2011 6:30 μμ
με έχει διαλύσει ο καπιταλισμός αλλά θα επανέλθω 😀
koula
22 Ιουνίου, 2011 6:33 μμ
ριχ’τα στον καπιταλισμο τωρα…
γιατι δεν παραδεχεσαι οτι πηζεις γιατι συζητας για αναληψη υπουργειου??? στον νεο μινι ανασχηματισμο που ερχεται…
koula
22 Ιουνίου, 2011 6:46 μμ
παλιοspin-o-likeστή!
DrAluca
22 Ιουνίου, 2011 7:38 μμ
Χαμογελατε..
koula
22 Ιουνίου, 2011 7:44 μμ
are you pick(l)ing me??
DrAluca
22 Ιουνίου, 2011 8:07 μμ
Would I dare?
Dear… 😛
Χαμογελατε…
simon
22 Ιουνίου, 2011 7:54 μμ
Γειά σου, καλέ μου DR! 🙂 :-
Χαμογελάω…
DrAluca
22 Ιουνίου, 2011 8:07 μμ
Στην υγεια σου Simon. 🙂 🙂
Χαμογελατε…
kixwtis
22 Ιουνίου, 2011 4:37 μμ
πυρηνικά και τοξικά στο Ιόνιο:
http://zbaro.blogspot.com/2010/01/blog-post.html
η Ιταλία είπε όχι στα πυρηνικά:
http://www.biozo.gr/node/513
εμείς πότε;
συλλογή υπογραφών:
http://www.petitiononline.com/stopnugr/petition.html
xtremyst
22 Ιουνίου, 2011 4:48 μμ
ευχαριστούμε Κουλα που μας κρατας ενήμερους για το θέμα :)…
koula
22 Ιουνίου, 2011 6:31 μμ
και συ βρούτε?!
(χρωστάς συνταγή… δεν ξεχνώ :P)
xtremyst
22 Ιουνίου, 2011 10:24 μμ
ναι γμτο δεν ξεχνας… ειχα μια ελπίδα 😛
koula
22 Ιουνίου, 2011 10:31 μμ
ου(ngwie) ρε! 😛
xtremyst
23 Ιουνίου, 2011 10:49 πμ
koula
23 Ιουνίου, 2011 10:51 πμ
simon
22 Ιουνίου, 2011 6:58 μμ
Και μιας και ο λόγος για τα όρια (είτε της ραδιενέργειας, είτε άλλων επιβαρυντικών για τον άνθρωπο ουσιών) θέλω να επισημάνω ότι με βάση αυτά παίζονται (παγκοσμίως) «παιγνίδια», που μπορεί να είναι καταστροφικά, παραπλανητικά, αλλά κυρίως κερδοσκοπικά. Και δεν ξέρει κανείς τί να πιστέψει, μιας και όπως φαίνεται η επιστήμη όλο και περισσότερο γίνεται σύμμαχος του κέρδους.
Στην περιοχή που κάνω διακοπές, η ύδρευση γίνεται από πηγές, που αναβλύζουν μέσα από το βουνό (αυτό που πέρασε ο Γαλαξιάρχης). Πέρσι ξαφνικά μάθαμε ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση, γιατί ανιχνεύθηκαν σημαντικές ποσότητες αρσενικού σ’ αυτό. Αυτό που στην πραγματικότητα έγινε ήταν ότι ο Π.Ο.Υ ή κάποιος άλλος αρμόδιος Οργανισμός έριξε τα επιτρεπτά όρια αρσενικού στο νερό πέντε (5)! φορές κάτω, από 50 mg/l στα 10 mg/l.
Αποτέλεσμα; 1) Ο κόσμος στράφηκε στο εμφιαλωμένο νερό, η κατανάλωση του οποίου εκτοξεύθηκε στα ύψη. 2) Ο τοπικός Δήμος αναγκάστηκε να προμηθευθεί δύο ειδικά φίλτρα. Κόστος του καθενός απ’ αυτά: 300.000 ευρώ. Αποκλειστικός κατασκευαστής τους (οποία έκπληξη!) η Bayer! 3) Τα φίλτρα πρέπει να αντικαθιστώνται σε σύντομα χρονικά διαστήματα, γεγονός που δεν επιτρέπει στους αδύναμους οικονομικά Δήμους να τα αντικαθιστούν. 4) Τους καλοκαιρινούς μήνες, που αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση του νερού, τα φίλτρα δεν επαρκούν για το φιλτράρισμα και έτσι σημαντικές ποσότητες νερού διοχετεύονται στην κατανάλωση χωρίς να περνάνε από αυτά. Αυτό όμως ανεβάζει το όριο του αρσενικού πάνω από το επιτρεπόμενο.
«Ποιός, απ’ τους προστάτες, θα μας προστατέψει, ποιός», που έλεγε και το παλιό τραγούδι;
koula
22 Ιουνίου, 2011 7:07 μμ
ξερεις αν σε αλλες περιοχες ηταν στα 10mg/l και αρα πριν την αλλαγή ηταν αδικαιολογητα υψηλο το όριο στην περιοχη που λες (στα 50mg/l)? (οποτε τωρα για την υγεια ειναι καλυτερα)
καλα.. για τα υπολοιπα περι κερδοσκοπιας..
simon
22 Ιουνίου, 2011 7:23 μμ
Με μια σύντομη ματιά στο google βρήκα αυτό:
«Δεδομένης της τοξικότητας του αρσενικού για τον οργανισμό, πριν από μερικά χρόνια ίσχυσε στην ΕΕ νέο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ύπαρξης αρσενικού στο πόσιμο νερό το οποίο ορίστηκε στα 10 μg/l (Οδηγία 98/83/ΕΚ) – το όριο αυτό έχει ορίσει και ο ΠΟΥ. Το προηγούμενο όριο που ίσχυε ως τότε ήταν της τάξεως των 50 μg/l».
Οδηγία του 1983 κοινοποιήθηκε στην περιοχή πέρσι; Κάποιοι παίζουν παιγνίδια.
Δες κι αυτό: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=181984
koula
22 Ιουνίου, 2011 7:41 μμ
θενξ! το ειδα το αρθρο (αν και του 2007, δεν πιστευω να εχει αλλαξει δραματικα προς το καλυτερο η κατασταση..)
btw, ηθελα να το πω και πριν οτι το mg/l μου φαινεται πολυ μεγαλη τιμη … 🙂
τελικά στο αρθρο αναφερει τα όρια που αντιστοιχούν σε μικρογραμμάρια (=μg)ανά λίτρο…
m=milli= χιλιοστό
μ=micro=εκατομμυριοστό
lascapigliata
22 Ιουνίου, 2011 7:51 μμ
Στην Αμερική πάντως το επιθυμητό όριο είναι 0, ενώ το επιτρεπτό είναι 0.010 ppm.
http://water.epa.gov/lawsregs/rulesregs/sdwa/arsenic/index.cfm
Αν βγάλουμε τελείως τους κανονισμούς, οι συνωμοσιολόγοι νομίζω θα είναι ευχαριστημένοι.
simon
22 Ιουνίου, 2011 8:09 μμ
«Πλέξε κότσο τα μαλλιά σου, να φανεί η αρχοντιά σου». Παλιό τραγουδάκι…
oldboy9
22 Ιουνίου, 2011 8:20 μμ
Από τα videos (by Koula 😉 ) εύκολα συμπεραίνεις ότι η πυρηνική καταστροφή δεν έχει τέλος, ακόμα και το Τσερνομπίλ φαντάζει «λίγο». Βασικά η αλήθεια, είναι ότι δεν γνωρίζουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ!
Όσοι θεωρούν την πυρηνική ενέργεια «φιλική» η ειρηνική» ας το ξανασκεφτούν, είναι σαν λες «φιλικός καπιταλισμός» ένα πράμα!
Ναι είσαι πρωτοπορία αγαπητή Koula μας, παραδέξου το 😉
Υ.Γ.
Πρέπει να σου «κόστισε» τουλάχιστον ένα 10ωρο, η και περισσότερο η καλλιτεχνική επιμέλεια, αν θες απαντάς ε 🙂
koula
22 Ιουνίου, 2011 8:29 μμ
χαχαχα
δεν τις μετρησα τις ωρες… ήταν αρκετές, αλλά ηταν πιο συντομη η μεταφραση απο οτι ηταν σε προηγουμενα βιντεο γιατι… ανακάλυψα οτι ειχαν το κειμενο (απομαγνητοφωνηση) στο σάιτ του democracynow 🙂 οποτε ηταν πιο ξεκουραστο (εκανα πρωτα τη μεταφραση και το μετεφερα σε υποτιτλους)
απο κει και περα, εξοικειωνομαι με τους υποτιτλους (κανω και σειβ συχνα οποτε γλιτωσα κατι πατατράκ 😉 )…
αλλά το εκνευριστικο ειναι να περιμενεις να ανεβασει το βιντεο… #Ρ@%^^#@
εβαλα καλυτερη πΙοτητα, ευκρινεια και εκανε μιαμιση ωρα να ανεβασει το 10λεπτο… πφ!
αλλά paliopaido6, αν δεν ηταν οι κυριοι j4nus, maskarat, denyal, δε θα είχα κάνει τίποτα… 🙂
oldboy9
22 Ιουνίου, 2011 8:38 μμ
Ε, πάντα η βοήθεια είναι καλοδεχούμενη 🙂
koula
22 Ιουνίου, 2011 8:53 μμ
δεν ήταν «απλά» βοήθεια… ήταν βοήθεια χωρίς το τουπέ «εγώ ξέρω, αλλά τώρα που να σου εξηγώ, μικρή κι άσχετη koula»…
και έτσι το εκτιμώ παραπάνω.. 😉
oldboy9
22 Ιουνίου, 2011 8:56 μμ
Kurt Cobain! Τέλεια 😉
koula
22 Ιουνίου, 2011 8:59 μμ
ε… τα παραλες… 😛
maskarat
23 Ιουνίου, 2011 1:14 πμ
Καλά ρε συντρόφισσα δε μπαίζεσαι. άντε τώρα μεσ’ τα μαύρα μεσάνυχτα να δω τα δύο επόμενα μέρη… άπονη
θα τα δω αύριο (ελπίζω να μη χαλαστώ όσο όταν είδα το πρώτο μέρος)
Υ.Γ. άντε τώρα τα επόμενα uploads και σε full HD! 😛 😛 😛
oldboy9
22 Ιουνίου, 2011 8:24 μμ
Πατώντας «Δημοσίευση Σχολίου» ενεργοποιείται με την 2η προσπάθεια, γιατί παρακαλώ?
DrAluca
22 Ιουνίου, 2011 8:27 μμ
Θα ελεγα γιατι γαμιεται η wordpress, αλλα θα πω οτι μαλλον κατι με το φεγγαρι εχει να κανει…
Απ οτι εχουμε δει στα πιο πολλα themes δεν το κανει….
Μαλλον καποις\α μας καταρασατηκε…;)
Χαμογελατε…
oldboy9
22 Ιουνίου, 2011 8:35 μμ
Να το πεις DrAluca μου αρέσει να το ακούω 🙂 🙂
DrAluca
22 Ιουνίου, 2011 8:41 μμ
Ελα παλιοπαιδο…..για τα γουστα σου…;)
Χαμογελατε…
oldboy9
22 Ιουνίου, 2011 8:53 μμ
Σωστός ο DrAluca, ούτε μετάφραση δεν χρειάζεται!
oldboy9
22 Ιουνίου, 2011 8:49 μμ
Πριν 10 με 15 μέρες, πήγα ν’ αγοράσω καλαμαράκια από κατάστημα αποκλειστικά καταψυγμένων θαλασσινών. Να βλέπατε την έκφραση της υπαλλήλου, όταν της είπα ότι καταναλώνω καλαμαράκια αλιευμένα ΜΟΝΟ από Ιαπωνικές θάλασσες! Μάλιστα έκανα να φύγω όταν μου είπε ότι δεν έχουν, σουρεαλ κατάσταση λέω!
oldboy9
22 Ιουνίου, 2011 9:14 μμ
…ανταποδίδω 🙂 😉
denyal
22 Ιουνίου, 2011 9:34 μμ
FUCKusima αGAPη μου!
koula
22 Ιουνίου, 2011 9:38 μμ
😀
anton555
22 Ιουνίου, 2011 10:38 μμ
Δεν ξερω,μου κανει λιγο ραδιενεργεια το clip…
oldboy9
22 Ιουνίου, 2011 11:00 μμ
Ένα τελευταίο, από Japan μεριά…
Γιανκα
25 Ιουνίου, 2011 10:34 πμ
νομιζω οτι εδω ειναι η θεση του..
http://petition.aegean.gr/stopnuclearplants/gr/index.php
koula
2 Νοεμβρίου, 2011 2:40 μμ
Νοεμβρης 2011…
ακόμη δεν έχει λήξει ο κίνδυνος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=323012
koula
12 Δεκεμβρίου, 2011 12:49 μμ
Δεκέμβρης 2011 (ο σεισμός, το τσουνάμι και τη πυρηνική καταστροφή στους αντιδραστήρες στην Φουκουσίμα, συνέβησαν αρχές Μαρτίου του 2011)
Δέκα φορές πάνω από το όριο η ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα…
http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=330299
«… Στις 15 Νοεμβρίου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες της Ιαπωνίας για την απολύμανση από τη ραδιενέργεια στην πληγείσα από την πυρηνική καταστροφή Φουκουσίμα το Μάρτιο, κρίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.
Η Tepco, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εντοπίστηκε νέα διαρροή ραδιενεργού ύδατος προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.»
koula
6 Σεπτεμβρίου, 2012 1:58 μμ
Αυγουστος 2012, στη Γαλλία
http://rednotebook.gr/details.php?id=6727#.UEh-K5luijA.facebook
Aτύχημα με τραυματίες σε πυρηνικό αντιδραστήρα στη Γαλλία
Η Fessenheim, η πλέον «ηλικιωμένη» από τις πυρηνικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα στη Γαλλία
Η Fessenheim, η πλέον «ηλικιωμένη» από τις πυρηνικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα στη Γαλλία, και για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερα επικριθεί από τους οικολόγους, λειτουργεί από το 1977.
Ένα περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στην πυρηνική μονάδα του Fessenheim, την παλαιότερη της Γαλλίας, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν οι πυροσβέστες αναφέροντας ότι υπάρχουν δύο ελαφρά τραυματίες, σύμφωνα με τον όμιλο Electricité de France (EDF).
«Δεν επρόκειτο για πυρκαγιά», διευκρίνισε ο νομάρχης με βάση τις πρώτες διαθέσιμες πληροφορίες. «Υπήρξε μια διαρροή ατμού υπεροξειδίου του υδρογόνου που σχηματίστηκε από τον ψεκασμό σε μια δεξαμενή υπεροξειδίου του υδρογόνου το οποίο έκανε αντίδραση με το νερό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον EDF, δύο άτομα υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα.
Ένας εκπρόσωπος του EDF στο Παρίσι αναφέρθηκε σε δυο άτομα που υπέστησαν «ελαφρά εγκαύματα μέσα από τα γάντια τους» μετά «την διαρροή ατμού που κατά πάσα πιθανότητα ενεργοποίησε τα συστήματα πυρόσβεσης». «Δεν επρόκειτο για πυρκαγιά, ήταν ένα μικρό πρόβλημα» που σημειώθηκε «σε βοηθητικά κτίρια της πυρηνικής ζώνης, αλλά όχι στο κτίριο του αντιδραστήρα», πρόσθεσε.
Η πυροσβεστική υπηρεσία του Άνω Ρήνου παρενέβη με πενήντα άνδρες επί τόπου, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.
Η Fessenheim, η πλέον «ηλικιωμένη» από τις πυρηνικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα στη Γαλλία, και για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερα επικριθεί από τους οικολόγους, λειτουργεί από το 1977. Η μονάδα αυτή, που εκμεταλλεύεται ο EDF, διαθέτει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες με παραγωγική ικανότητα 900 μεγαβάτ ο κάθε ένας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δεσμευτεί να κλείσει τη μονάδα μέχρι το 2017.
koula
27 Δεκεμβρίου, 2012 8:03 μμ
Τέλη του 2011 υποτίθεται ότι θα “είχαν υπό έλεγχο” τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, έλεγε η ιδιοκτήτρια εταιρεία…
τώρα που τελειώνει και το 2012… θέλουν κι άλλα λεφτά για να πληρώσουν αποζημιώσεις
http://www.alterthess.gr/content/neo-paketo-zita-i-tepco