Ιαπωνία – Fuckushima… (βίντεο)

Posted on 13 Ιουνίου, 2011 4:45 πμ από

20


Στις 11 Μαρτίου, περίπου πριν τρεις μήνες δηλαδή, συνέβη «άλλος ένας σεισμός» στην Ιαπωνία. Λογικό και αναμενόμενο καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή (λόγω της κίνησης των πλακών στην περιοχή) αλλά το θέμα ήταν ότι ήταν και πολύ ισχυρός (8,9 Ρίχτερ) και παρόλο που τα μεγάλα κτίρια (πχ στο Τόκυο) άντεξαν, προκάλεσε τσουνάμι το οποίο λόγω του χαμηλού αναγλύφου των ακτών, κατάφερε να σαρώσει πολύ μεγάλες περιοχές κινούμενο με πολύ μεγάλη ταχύτητα (βίντεο 1, βίντεο 2).

Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου ή δεν κατάφεραν να αντέξουν ώσπου να διασωθούν (για βδομάδες ήταν και αγνοούμενοι πολλοί από αυτούς) καθώς ήταν τεράστιες οι περιοχές που έπρεπε να καλυφθούν από τις ομάδες διάσωσης και τον στρατό ενώ όλα είχαν γίνει ένας σωρός από κομμάτια από ξύλα, οικοσκευή, αυτοκίνητα, βάρκες, αεροπλάνα ανακατεμένα με οτιδήποτε βρισκόταν σε επαφή με έδαφος ή θάλασσα.

Χαρακτηριστικές και αξέχαστες οι εικόνες μεγάλων πλοίων να βρίσκονται κυριολεκτικά παρασυρμένα και παρατημένα στη στεριά. Το χιόνι που έπεσε τις πρώτες μέρες μετά τον σεισμό και το τσουνάμι ήταν η πινελιά που έλειπε στη λίστα των δυσκολιών που έπρεπε να ξεπεράσουν οι άνθρωποι στις δυο πλευρές των χαλασμάτων.

Τεράστιες οι καταστροφές σε υποδομές και σπίτια και αναγκαστικά χιλιάδες βρήκαν καταφύγιο σε γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις που διαμορφώθηκαν κατάλληλα από τις αρχές ώστε να φιλοξενήσουν τους επιζώντες στις πληγείσες περιοχές. Οι επικοινωνίες ήταν από δύσκολες έως τελείως κομμένες και τις πρώτες ώρες ο κόσμος πίστευε ότι πρόκειται για μια ανεπανάληπτη «διπλή καταστροφή» (σεισμός-τσουνάμι).

Όμως ταυτόχρονα, στο πέρασμά του το τσουνάμι κατέστρεψε και μέρος των εγκαταστάσεων (που μάλλον άντεξαν προηγούμενα τον σεισμό) ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην περιοχη Φουκουσίμα (διαχειρίστρια εταιρεία TEPCO = Tokyo Electric Power Company – πυρ.σταθμός Daiichi). Συγκεκριμένα, βγήκαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ασφαλείας (που λειτουργούσαν με γεννήτριες ντίζελ για το ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος) για την ψύξη των αντιδραστήρων. Ακολούθησαν εκρήξεις τις αμέσως επόμενες ώρες και μέρες, καθώς το νερό είναι απολύτως απαραίτητο να καλύπτει τους αντιδραστήρες συνεχώς και αυτό δεν ήταν δυνατό «πια».

Οι «υπεύθυνοι» αρχικά δεν έδιναν στοιχεία για την κατάσταση των εγκαταστάσεων και γενικά αρνούνταν ότι έχει συμβεί κάποια τήξη στους πυρήνες. Οι εργάτες της εταιρείας ρίχθηκαν στην προσπάθεια να επαναφέρουν σε λειτουργία τα συστήματα ελέγχου όσο ακούγονταν καθησυχαστικές δηλώσεις από πλευράς Ιαπωνικής κυβέρνησης και άλλων φορέων σχετικών με τα πυρηνικά αλλά και από πλευράς διαχειρίστριας εταιρείας. Και γενικότερα, όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στην Ιαπωνία και το πως θα διαχειριστούν την κατάσταση οπότε οι άσχημες πληροφορίες δύσκολα έβρισκαν τον δρόμο προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους πολίτες.

Βοήθεια από ξένες χώρες μέσω σωστικών συνεργείων,

υλικοτεχνική υποστήριξη ή προσωπικού (φαντάρων ή μη)  

αλλά και διαμαρτυρία στους δρόμους του Τόκυο για τα πυρηνικά

και απαίτηση να δοθεί η αλήθεια για την κατάσταση στο κοινό,

ενώ γίνεται έκκληση στα γραφεία τελετών της χώρας

να αποστείλουν τα απαραίτητα στις πληγείσες περιοχές…


Οι μέρες περνούν ο «καβγάς» μεταξύ φορέων συνεχίζεται για το αν είναι ή δεν είναι αντίστοιχη η διαρροή ραδιενέργειας με αυτή στο Τσερνόμπιλ (τη χειρότερη που είχαμε γνωρίσει ως τώρα), ενόσω οι εργάτες του εργοστασίου ουσιαστικά και κυριολεκτικά αυτοθυσιάζονται (δεδομένων των υψηλότατων επιπέδων ραδιενέργειας) δουλεύοντας σε συνεχείς βάρδιες στις εγκαταστάσεις των αντιδραστήρων (από νωρίς είχε αυξηθεί κατά πολύ το «νόμιμο όριο δόσης ραδιενέργειας» που θα επιτρεπόταν να λάβει ένας εργαζόμενος σε ένα τέτοιο εργοστάσιο…).

Αρχικά, για λόγους προληπτικούς,  εκκενώθηκε μια περιοχή ακτίνας 3 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο. Κατόπιν αυξήθηκε σε 6km και κατέληξε σε 20 km ακτίνα ζώνης εκκένωσης, πάντα με το «σκεπτικό» της πρόληψης. Αργότερα άρχισαν να ανιχνεύονται ραδιενεργά ισότοπα στο δίκτυο ύδρευσης, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή έξω από το εργοστάσιο – που σήμαινε ότι υπάρχει και σταθερή διαρροή από το εργοστάσιο – και οι εγκαταστάσεις εξακολουθούσαν να παραμένουν χωρίς συστήματα ελέγχου και κυρίως χωρίς συτήματα επαρκούς ψύξης καθώς σε πολλά σημεία το νερό (άφθονη ρίψη από την αρχή σχεδόν καθαρού νερού αλλά στο τέλος και θαλάσσιου) είχε καλύψει τους χώρους και ήταν πολύ ραδιενεργό με αποτέλεσμα να μη μπορεί να πλησιάσει κανένας άνθρωπος.

Εφ’όσον δε μπορούσαν να περιορίσουν ούτε για λίγο τη ρίψη νερού – ήταν το μόνο πρόσφορο μέσο ψύξης – κάποια στιγμή γέμισαν οι διαθέσιμοι χώροι και μετά από κάποιες μέρες, αποφασίστηκε («πρότεινε» η εταιρεία και Ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε το οκ) ότι πρέπει να αδειάσουν στη θάλασσα 10.000 τόνους νερό που ήταν «λίγο» ραδιενεργό, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν χώρο ώστε να τον γεμίσουν με ακόμα πιο ραδιενεργό νερό που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις. Κάπου εκεί πρέπει να πείστηκαν και οι πιο αισιόδοξοι ότι δεν τελειώνει «εύκολα» η πυρηνική κρίση και ότι η καταστροφή είναι μάλλον «τριπλή».

Σεισμός – τσουνάμι – πυρηνική καταστροφή…

Τρεις μήνες μετά λοιπόν, με τα δεδομένα ότι δεν υπάρχει τρόπος να επισπεύσουν την ανάκτηση του ελέγχου των αντιδραστήρων λόγω της αυξημένης ραδιενέργειας στο εργοστάσιο (στο ιδανικό σενάριο θα έχουν τέτοιο έλεγχο στο τέλος του 2011) και το ότι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή από πυρηνική ενέργεια (οπότε δε μπορούν να παραδεχθούν ότι ίσως κινδυνεύουν και άπο άλλες παρόμοιες καταστροφές άλλες περιοχές της χώρας – ήδη έναν μήνα μετά τον πρώτο σεισμό των 8,9 Ρίχτερ, συνέβη ένας σεισμός περίπου 7 Ρίχτερ) και με την τοπική οικονομία να έχει καταρρεύσει από τις πρώτες βδομάδες (άρα ο κόσμος που δε μπορεί να φύγει από την περιοχή ή από τη χώρα βρίσκεται σε ακόμα δυσμενέστερη θέση)… παρακολουθήστε ένα σχετικό βίντεο από το αμερικανικό DemocracyNow! όπου αναφέρεται η τωρινή κατάσταση στους κατεστραμμένους αντιδραστήρες της Ιαπωνίας όπου τελικά είχαν συμβεί 3 πλήρεις τήξεις… καθώς και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα της αμερικανικής πολιτικής σχετικά με τα πυρηνικά.

Update: στο επόμενο ποστ υπάρχουν τα βίντεο με τα υπόλοιπα μέρη της εκπομπής (τα σχετικά με το θέμα του πυρηνικού ατυχήματος) – http://wp.me/p1pa1c-aOA

======

Sievert Link: http://wp.me/p1pa1c-aDa

ΥΓ Tο βίντεο – χωρίς υπότιτλους – θα το βρείτε στο

 http://www.democracynow.org/2011/6/10/as_japan_nuclear_crisis_worsens_citizen

και χαμηλά στη σελίδα έχει και το κείμενο σαν «rush trancsript».

Αν βρείτε κάποιο λαθάκι ή κάποια λαθάρα στον υποτιτλισμό/μετάφραση του βίντεο, αφήστε σχόλιο και θα επιληφθώ… μερσί αν αντβάνσ!

ΥΓ2 Μερσί Δαskarat! 🙂

και μερσί Sakis! 🙂

koula, the trell